星期六又要長涉跋涉嚟到元朗睇中醫,一朝早入到嚟睇完,當然要搵餐好嘅等自己開心一下,上openrice 搵日本嘢食,最終搵到呢間行10幾分鐘嘅舖頭(睇門面感覺好high class, 食lunch感覺抵啲)嚟到客人有二三枱,環境好靜,一入嚟有師夫用日文同你打招呼,安排下最終坐晌bar 枱,面對面壽司師傅睇到表演(平時未試過咁近😅😅)叫咗個壽司set, 入面無話有啲咩款壽司,由師傅自己拍板,先上嘅有一小碟裙邊小食同埋蒸蛋,個蒸蛋入面吸晒冬菇嘅味,有魚晌入面做配料,蛋好滑好熱,好味👍🏻壽司方面個人感覺齋睇師傅即席整已經感覺好滿足,師傅都好細心用佢識幾句嘅廣東話同你講點食法,例如邊啲唔洗豉油食,非常細心,師傅整咗9款壽司加一個卷物,仲有玉子燒,其中卷物方面為咗要紫菜脆口,特登先燒熱紫菜再包,真心欣賞,而其他壽司亦有配搭唔同口味,例如帶子見住師傅用青檸汁整落刺身到,好講求,亦顯得自己好似唔識得欣賞咁最後仲有麵豉湯同甜品,個湯好夠熱唔鹹,亦用咗魚煲,甜品細細份一口子,用作最尾剛剛好,最後非常滿足咁離開,估唔到元朗都有小店入面有咁好吃嘅日本壽司

2018-01-13
繼鮨文,壽司之神,跟壽司源之後,見城又一弟子出山,在元朗開設了鮨一心 鮨一心相當低調,雖然位處壽司之神鄰街,但卻難以發現,因為這鮨店沒有招牌,門外只有小小的燈箱照著木牌,印著鮨一心三個字 是晚由年邁的日藉師傅主理,是晚吃的,是$1300的Omakase set 前菜部分: 有三款,分別為 昆布卷 從前漬 黑豆 均是日本人賀新年的豐盛便當盒中包含的小菜,由淡口的昆布卷吃起,爽口而不濃味;代表健康的黒豆甜味突出,原來有預先醃製過。從前漬咸味非常濃厚,應最後吃,有祝願百子千孫的意味。 另一前菜是海參刺身,經過反覆浸泡變得爽而不膩,加入少量醋同吃,十分提胃 接著是刺身的部分: 白身的平目加入柚子皮,煙韌但味淡;金目鯛非常肥美,肉質紮實而鮮,把皮輕輕燒過口感更出色;中拖羅無筋,入口即溶,散發淡淡的吞拿魚香;牡丹蝦味道較不突出,類近居酒屋的質素。 燒物部分: 𩶘魚鮫,把燒炙過的魚皮剖開,見到蒸氣快速逃竄,肉汁保留得相當出色,但𩶘魚魚本身味道一般,未見突出 拆肉而成的北海道毛蟹,連同蟹黃部分吃,加點醋才能吃出其真味,蟹黃的鮮濃,蟹肉的口感,甜醋的提胃而不刺激,令人胃口大開!但這小點中

前菜部分:
有三款,分別為
昆布卷
從前漬
黑豆

接著是刺身的部分:

燒物部分:

拆肉而成的北海道毛蟹,連同蟹黃部分吃,加點醋才能吃出其真味,蟹黃的鮮濃,蟹肉的口感,甜醋的提胃而不刺激,令人胃口大開!但這小點中帶了些蟹鋏內的透明薄骨,細節位宜多加注意。

壽司部分:
加入青檸汁的左口魚邊,非常當造且極其肥美,比一般packing裝的帶點口感,帶油香,跟平日吃的薄身左口有天淵之別!

鯖魚竟不用漬為醋青?因為是晚的鯖魚很肥美,用少量蒽跟薑蓉,柚子皮去腥,果真完全不腥,令人大開眼界

穴子說是使用海鰻,雖入口無骨,味道鮮甜,但論肥美即溶未及其師兄鮨文,論海鰻鮮味亦未達頂級

赤鯥本身屬於白身魚,味道較淡,師傅特別加上自家制烏魚子(又稱唐墨)粉提味,非常特別,炙燒一下即嗅到脂香四散

剝皮魚加上其魚肝,師傅表示魚肝方是剝皮魚的靈魂,加上後口感多了一重肝的稔軟,同屬白身魚故味道較清,主要依靠上面的醬油蒽提味

馬糞海膽的樣子果真很像馬糞!其貌不揚卻不代表不新鮮,只是沒有用明礬所以型狀不能維持,但卻免卻其苦澀味。而一心用的海膽非常新鮮,鮮味跟羽立不同,雖少了一份奶香,卻多了一份鮮味。

湯部分:
𩶘魚潮汁,魚潮汁其實即是日式的湯,以海產輔以昆布,加入鹽,淡醬油及清酒調味。這種魚湯湯底比一般純魚湯清,湯底以清酒的甜跟鹽巴的咸為主,輔以魚的鮮味,頗為特別。不過當中有少量魚鱗未清理好,是當中敗筆。

總結:

總體來說用料不錯,適逢冬天總能吃到脂肪肥厚的刺身魚。但朋友不滿白身太多,味道一直未有驚喜。小編卻覺得師傅發辦的真義就是由師傅決定當晚的食材,所以欠缺赤身小編也沒有甚麼意見。

晚膳期跟香港老闆交流壽司心得,得到了很多刺身的資料,又分享師傅發辦界的八卦,得知了元朗三奇的發蹟史,跟某奇的氣焰事蹟,實在非常正點,這是其他餐廳難以比擬的服務!
2018-01-10 256 瀏覽
元朗真係好多好嘢食,今晚跟朋友走入元朗去食新開業半年的鮨一心!餐廳在安良里,附近都是汽車服務店,餐廳門面非常低調,內部高雅,實是臥虎藏龍。鮨一心提供的是Omakase,店內座位不多,做的都是熟客生意,建議各位提前訂位(注意星期三乃定休日),好讓店家盡早預備最佳食材。日籍女店員帶我哋坐在吧枱位置,可以近距離欣賞日 藉老師傅為我們準備菜式。第一道菜式為先付:師傅建議進食次序由淡到濃,由圖中6點方向開始順時鐘為: 日本BB貝,海膽包油菜,八爪魚漬物,魚肝煮魚皮。BB清甜軟熟;煮魚皮味道較重,要趁熱食。第二道菜式為刺身:五款刺身,由圖中9點鐘開始逆時鐘方向分別為:九繪魚(日本人稱為夢幻之魚,乃石斑中最名貴一種。)赤貝,拖羅,鰤魚(即重稱的油甘魚)和牡丹蝦,全都鮮嫩可口,肉香肥美!第三道菜式為燒物,鹽燒熟成鰤魚,魚香鮮甜多汁。第四道菜式是一品料理,北海道蝦夷鮑天婦羅配自身鮑魚肝醬,還原了蝦夷鮑的原味。第五道菜式係壽司,由上至下由左至右分別是:赤陸魚壽司,比鰤魚更肥美醬油漬赤身壽司穴子,即海鰻魚壽司,用網燒。帶子壽司,帶子之上抺有綠茶鹽,師傅建議不用點醬油,簡單食用已覺鮮味十足 針魚壽司,上面有一

第一道菜式為先付:

第二道菜式為刺身
五款刺身,由圖中9點鐘開始逆時鐘方向分別為:
九繪魚(日本人稱為夢幻之魚,乃石斑中最名貴一種。)

第三道菜式為燒物,鹽燒熟成鰤魚,魚香鮮甜多汁。

第五道菜式係壽司,由上至下由左至右分別是:
赤陸魚壽司,比鰤魚更肥美
醬油漬赤身壽司
穴子,即海鰻魚壽司,用網燒。
針魚壽司,上面有一點梅醬
竹簽魚,面頭係烏魚子
中拖羅壽司,無筋,色澤紅嫩,入口會溶化!
赤身壽司
海膽壽司杯,作為最後一款壽司,鮮甜味和份量絕對將幸福感推至爆燈。

高峰過後,就來一點湯物:蝦頭麵豉湯,用左蝦頭,蝦膏,鰤魚肉,赤麵豉淆製,蝦味濃厚。

最後送來了抹茶蕨餅,乃全人手製造,口感Q軟,甜度剛剛好,為今晚的極緻晚餐畫上完美句號。

是晚Omakase價錢$1300,另加一。份量足,食材新鮮,師傅心思之多,功架高,以及服務絕佳,絕對配得上價格。店內師傅,店員甚至年輕老闆既師傅kit都親切友善,會了解客人飲食喜好;會記得你是左撇子,為你將餐具和食物轉換方向等等。這個晚餐真係令我們相當滿意。
2018-01-08 63 瀏覽
一直都想試下omakase,今日終於有機會嚟到元朗呢間由日本師傅註場嘅鮨一心試下啦😄 Omakase set $1300,另外有再貴小小同更豐富嘅$1500 set揀💁🏻 一開始食先付,係以新年為主題嘅一碟前菜🙆🏻‍♂️ 分別有黑豆,粟子,昆布同漬物。個人最愛黑豆,非常甜蜜,口感夠糯☀️ 之後就係重頭戲刺身啦!有出面好小有嘅鯖魚,呑拿魚,金目鯛同帶子,全部都好新鮮!又夠肥美同魚油四溢。帶子好鮮甜,大大粒👅👅 接住係A4和牛粒,口感一流!燒得剛剛好,幾乎係入口即溶🍯🍯 番茄仔好新鮮,juicy juicy🍅🍅 炸赤貝群邊亦好特別,咬勁十足!壽司係司傅按每日最好最靚嘅魚生嚟即整嘅,先嚟左口魚,入口咬再口已經可以呑,同飯match得好好。之後係未食過嘅小肌,賣相一流,表面顏色豐原!食落有d蔥同薑味,再配合魚香,非常好。大愛嘅牡丹蝦,蝦肉好彈牙,上面魚子爆開後口感更豐富,仲帶小小柚子香⭐️⭐️ 竹籤魚👀幾特別,偏薄身,比較清。穴子❤️❤️燒左一燒先上,好香口。剝皮魚🤔🤔食落好滑,幾重魚油😀😀拖羅🤓好肥美,又重油香👅👅海膽好creamy☀️☀️ 夠鮮甜最後有個魚湯,飲完個身暖哂😋甜品非常驚豔❤️係重抹茶味嘅蕨餅,

炸赤貝群邊亦好特別,咬勁十足!

竹籤魚👀幾特別,偏薄身,比較清。

穴子❤️❤️燒左一燒先上,好香口。

剝皮魚🤔🤔食落好滑,幾重魚油😀😀

拖羅🤓好肥美,又重油香👅👅

海膽好creamy☀️☀️ 夠鮮甜

最後有個魚湯,飲完個身暖哂😋

甜品非常驚豔❤️係重抹茶味嘅蕨餅,原來係自家制,所以整得冇咁甜😘

師傅整野食feel到好認真,餐廳亦好乾淨,好值得嚟一次👍🏻
2018-01-08 177 瀏覽
早前睇雜誌介紹,知道元朗新開左間Omakase 。認真睇完報導及上網睇左資料,決定預約依間餐廳,新一年由高質素既料理開始。一如報導所形容,餐廳比較隱世,位於車房街「安良里」。當晚路癡既我開google map 由朗屏站B2 出口,沿行人天橋行,大約15 分鐘就到。路唔難搵呀。不過餐廳門面低調,沒有大型既招牌,差點兒行過左😅。 -「Omakase」,「 ぉ任せ」,中文意思是「信任」。廚師發辦,是日本料理的最高境界。不問菜單,不問做法,吃出驚喜,同時亦是食客對餐廳一份100% 的信任。今晚點左個$1300 既Omakase 🤤有幾個類別。🌟1. 先付(前菜)1/1-3/1 日本既新年,係一年之中最重要既節日。依一碟前菜相當精美同應節。❣️栗子🌰:日本的栗子鬆軟,顏色是鵝黃色。栗子些許微甜,像金元寶,象徵財運豐收。-❣️黑豆:一顆顆黑到發亮的黑豆,吃起來甜甜的。黑豆有健康含義,又和「勤勞」的日語同音,祈願在新的一年能健康成長,勤勞工作。所以別以為黑黑的不吉利喔!-❣️蒲鉾(紅白魚糕):🇯🇵紅色代表喜慶,白色代表潔淨神聖,有吉祥意頭的食材,口感類似魚丸,味道較為清淡。-❣️昆布片:跟日語快樂相近,象徵

今晚點左個$1300 既Omakase 🤤有幾個類別。
🌟1. 先付(前菜)

1/1-3/1 日本既新年,係一年之中最重要既節日。
依一碟前菜相當精美同應節。
❣️昆布片:跟日語快樂相近,象徵一整年都能開開心心。昆布卷食感較鹹但清爽。
❣️松前:象徵百子千孫,口感偏濃及咸,建議最後先食。
食完一盤滿載祝福既前菜,之後就到刺身🤤
🌟2. 刺身

刺身有五款(牡丹蝦、赤貝裙邊、左口魚、鰤魚、拖羅)每款食材都好新鮮,好爽甜🤤
✨赤貝裙邊配上有醋味既蛋黃花,口感特別
✨左口魚薄切得黎肉質比較煙靭配埋烏魚子粉
✨鰤魚色澤紅彤, 白色的脂肪細紋散佈平均, 入口滑溜柔軟,配上醃製過的蘿蔔蓉
✨拖羅帶濃郁鮮甜的魚香
✨牡丹蝦既大隻又爽甜

🌟燒物
燒銀鱈魚🐟

燒好後的銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡的甘甜味。配菜蓮藕酸甜少辣
🌟一品料理

鰤魚配蘿蔔及日本油菜
鰤魚肉質甜美,脂膏豐腴

🌟壽司

有8款 (左口魚邊、天使海鱸、吞拿魚、
松葉蟹肉、海鰻、拖羅、飛魚子)
每款都好新鮮

最鍾意雙剛拖羅,入口即溶,魚油香味爆燈
🌟湯物

因為新年既緣故,所以係應節既年糕湯
食完凍野,飲番碗熱辣辣既湯
有種暖在心頭既感覺
🌟甜品
最愛既紅豆餅

今晚很滿足:)
新一年,要好好加油💪🏼
2018-01-07 47 瀏覽
除夕夜!即張迎接2018年,當然要豪啲食好啲啦,跟另一半選擇了鮨一心的Omakase!這低調的日本壽司餐廳門面不是一般木色的單調,而是型格的黑色,內裡裝修也是全黑色日籍師傅喺吧枱前已經準備好動手處理今晚豐富嘅晚餐!今晚廚師發辨嘅流程係先付,刺身,燒物,一品料理,壽司,湯物,最後原來重有甜品呢!先付日本BB蘿蔔配面豉醬- 蘿蔔好似入口即溶咁,好清甜,冇渣,完全不用咬呀.荀配木之牙面豉醬- 醬汁比較特別.海螺- 螺肉彈牙,加上少少煮熱嘅肉汁,感覺到好鮮甜美味.海參- 配上日本白醋少少酸,開胃.刺身刺身六款有:赤身,吞拿魚,鰤魚,牡丹蝦,赤貝群邊,夢幻之魚-九繪. 九繪魚自己未食過,所以問師傅點解九繪會有夢幻之魚呢個名?原來係喺日本都好少捕獲嘅深海魚.取材嘅嚴格,新鮮嘅食材加上師傅嘅心機,真係又鮮甜又美味.燒物燒海𩶘配上醃蘿蔔- 以為外皮用上鹽燒,會好乾身~點知食落魚肉不會太乾身,重好有鮮味.一味料理汁煮九繪魚鮫- 啖啖肉,魚肉好滑好嫩,自己好鐘意食汁煮魚,可能日本汁煮係甜甜地啦.今次重要汁煮夢幻之魚,真係未食已經好想叫師傅煮多幾份俾我呀,哈哈!壽司𩶘魚壽司- 配上一塊好似透明咁醃過嘅昆布睇
先付
荀配木之牙面豉醬- 醬汁比較特別.
海螺- 螺肉彈牙,加上少少煮熱嘅肉汁,感覺到好鮮甜美味.
海參- 配上日本白醋少少酸,開胃.
刺身六款有:
一味料理
壽司
𩶘魚壽司- 配上一塊好似透明咁醃過嘅昆布睇到師傅嘅心思.
池魚壽司- 配上薑蔥冇左腥味,油脂感豐富.
魚子壽司- 不會太腥,魚油豐富,正!
剝皮魚壽司- 配上魚肝,味道更加豐富.
左口魚壽司- 魚和飯中間配上日本蔥.
吞拿魚卷- 配上芝麻,香蔥,蘿蔔.
吞拿魚壽司- 魚油勁豐富,入口即溶咁,成個口都係吞拿魚油嘅甘香,有好幸福嘅感覺,哈!
迷你海膽飯- 取材於北海道嘅馬糞海膽,鮮到不得了!韓國,加拿大嘅海膽一定比下去,完全冇得比呀.
汁物

喬麥麵- 師傅話日本人新年前必食喬麥麵,因為麵身易斷,喻意將不好嘅都斷掉,迎接新一年.

面豉魚湯- 看似普通,但係味道好濃厚.

柚子酒啫喱- 配上金箔和食用花瓣,賣相一流,啖啖香濃柚子味,完美結束.

嚴選食材!日本師傅手藝一流,經驗豐富,而且想唔到都好風趣,會同客人互動,雖然收費真係比較貴,但係自己真係十分滿意,無可挑剔,物有所值!
2018-01-06 150 瀏覽
提起元朗美食,不少人會想起「寿司の神」。如果該處為神,我會稱「鮨一心Sushi Isshin」為「壽司の隱者」,壽司界高手卻低調隱蔽,只待有緣人挖掘出他與眾不同的魅力。壽司店位於小巷中,低調的黑色外牆,晚上門面只有小招牌亮著柔和燈光,在黑夜之中滲透著神秘的氛圍,位置尤其隱蔽。打開趟門走進去,一貫入魂的是餐廳冷艷黑色與雲石主調的裝潢,是前衛與格調的象徵,與印象中的傳統壽司店風格不一樣。 一位笑容滿面的女士用日文親切地向我倆打招呼,安排我倆坐在壽司吧檯,奉上熱呼呼的茶水和暖小毛巾擦手。 吃江戶前壽司Omakase,也就是「廚師發辦」,沒有固定菜式,廚師根據客人的預算,按當季食材搭配出不同的料理與菜色。另一特色就是「人溫壽司」,即是使用近似「人體肌膚」溫度的壽司米,在壽司捏成的瞬間最美味。日本更曾經有壽司師傅嚴格得要求客人必須在最佳限期的"5秒鐘“内享用。所以,Omakase 吃的是驚喜,壽司師傅的手勢和對他的信任。 此時,壽司師傅早已在拉起手袖恭迎,為我和男友準備$1300的Omakase。首先端上先付-鮟鱇魚肝、水魚蛋和東風螺。 淡粉紅色的鮟鱇魚肝,素來有 ​「海底鵝肝」的美譽,皆因其

首先端上先付-鮟鱇魚肝水魚蛋和東風螺
先付-鮟鱇魚肝、水魚蛋和東風螺
鮟鱇魚肝
淡粉紅色的鮟鱇魚肝,素來有 ​「海底鵝肝」的美譽,皆因其口感與鵝肝有點相似。咬一口,果然細膩綿密,脂油甘香,但比鵝肝多一份清爽
水魚蛋
水魚蛋是顔色比較實色的那幾顆,小小一顆帶點嚼勁,很有趣的口感,一時間說不上用什麽形容詞來描述它,只是對給師傅個認同的表情,「這個好吃,夠特別!」
東風螺
東風螺鮮甜爽口。

接下來是刺身-針魚、天使海老、赤貝、鯖魚和赤身
刺身-針魚、天使海老、赤貝、鯖魚和赤身

針魚
白色擺成扇形的是針魚。師傅道,吃刺身應從淡至濃吃起,針魚本身油份少,味道較淡,先吃這個就對了。果然,魚肉彈牙,口感清新,而且味道非常鮮甜。
天使海老
吃完針魚,師傅開始雀躍起來。「你知道嗎?接下來你吃的這個蝦可厲害了,它叫天使海老

「天使海老?因爲它從天國來的啊?」我打趣道。
 「哈哈。因爲它生長在天然純凈的澳洲和紐西蘭間一帶海域,是在最接近天國的地方。而且它還獲得了「世界最高の美味しさの証明」證書」師傅自豪地把證書放在我倆面前。

聽畢,心急夾起蝦刺身,咬下去的這一口可真不得了,味道鮮甜得無與倫比,口感豐盛結實。拿起蝦頭也是把蝦膏啜得乾净。

男友的蝦頭擺著不吃,看是怕膽固醇吧,「蝦膏才是精華,不吃才笨呢!」不客氣地把他的份也一拼啜光。吃畢,用舌頭擦掉嘴邊的蝦汁,繼續回味。
赤貝
淡橙紅的赤貝,爽脆,乾净俐略的口感,口感與前面的蝦刺身完全不一樣。
鯖魚
再接下來是吃鯖魚。鯖魚刺身不常見,因爲鯖魚容易腐敗,保鮮功夫不易做。師傅說這次來的鯖魚非常新鮮,刺身的吃法最原汁原味。

鯖魚鮮甜美味不在話下,油花特別豐富甘香,最特別之處是它的味道能纏繞味蕾,久久不散。
赤身
剩下紅嫩嬌艷的赤身,顏色特別誘惑。魚肉軟綿,極之鮮甜,鮮甜度而且又是比剛才的鯖魚更高了一個等級。
吃完涼伴小菜和刺身,是時候給舌頭和身體一點溫暖,讓味蕾調整回常溫。這就是日式料理的細心之處,每個細節都照顧到味蕾和所有身體感官的體驗。

燒魚
職員收起了刺身的盤子,端上來了燒魚-石九公。

石狗公算是秋冬季的當令魚種,肉質嚼來緊緻飽滿有彈性,榨幾滴檸檬汁在面頭,多一份層次,也是非常好吃。

舌頭經過剛才燒物的暖身後,隨時準備好品嚐接下來的壽司。職員換上了一個乾淨的碟,上面只放著紫色醃漬物,生薑和Wasabi。

師傅現在捏製壽司,放在面前的碟。
立魚壽司
立魚壽司,因為泡過醃製了的昆布,因此入口柔軟帶點精緻的酸味,微微襯托出魚肉的鮮味。
甜蝦壽司配蝦粉
甜蝦壽司,蝦的肉質入口如絲般滑溜。灑面的蝦粉,是用蝦頭蝦殼烤乾磨粉而成,變成濃縮的精華。蝦粉使蝦肉鮮味更加濃郁芳香。
甘鯛魚
甘鯛魚油花豐腴,細膩柔軟,非常鮮甜。
赤鯥壽司配烏魚子碎
赤鯥壽司,外皮經火槍炙燒後,甘香油脂釋出;輕輕一嚐,油花豐腴甜美,與外皮的爽口形成強烈對比,灑面的烏魚子碎鹹香在口腔中爆發,充滿驚喜。
剝皮魚配魚肝
晶盈剔透的剝皮魚,放在上面的粉紅魚肝卻才是精髓。先拿一點魚肝放在舌頭上輕嚐一下,鮮甜膏腴的口感一下子凝聚在舌尖上,纏繞著味蕾;即時咬下剝皮魚壽司,魚身清甜爽口與濃郁滑溜的魚肝形成鮮明對比,帶給味蕾一種很澎拜衝擊,真是上佳的享受啊!
小肌魚壽司
 小肌魚壽司,帶點微酸,上面灑了用蛋炒成的蛋鬆,味道非常獨特。

論全晚的高潮必定是霜降拖羅和海膽。師傅還邊捏壽司邊得意地說, 「你今日可有口服了,這個無得輸啊! 」
霜降拖羅
光看一眼,霜降拖羅那赤紅嬌豔外表已覺誘人,涎液難禁。咬一口,滑溜沒筋,鮮甜柔滑,入口即溶乃上佳極品。吃罷,甜美豐腴的滋味依然榮繞在味蕾深處。
北海道的馬糞海膽
北海道的馬糞海膽,鮮甜柔滑是全晚的巔峰。醇香順著口腔飄進鼻腔層層擴散,滿嘴津香,鮮味縈繞齒間,那甜味讓味覺怦然驚醒,悸動心頭。
吃完壽司以後,以鮮甜的魚湯和糯米甜品把激動的味蕾平靜下來。

今晚的每一道料理,從先付的鮟鱇魚肝、水魚蛋和東風螺,刺身的針魚、天使海老、赤貝、鯖魚和赤身,燒物的石九公魚,到壽司的立魚、甜蝦壽、甘鯛魚、赤鯥壽司、小肌魚、霜降拖羅和海膽,還有最後的湯品和甜品,每一口都強烈地揪動著味蕾與心靈,帶給了驚喜,激動、感動還有更多的情緒,繚繞心頭和味覺。如果味覺可以刻在記憶裏面,我希望是今晚的味道可以留到永遠。
2017-12-12
剝皮魚配魚肝
小肌魚壽司
霜降拖羅
2018-01-06 54 瀏覽
適逢年頭,又係聚舊嘅好時機,今年未能同兩位最佳好友倒數,只好同佢地一齊食餐好嘅,懷念一下我們仨過去的青蔥歲月。兩位小美人經常食Omakase,喺面書閃到我心癢癢,今次聚會佢哋帶咗我去元朗新開嘅鮨一心,起初對於元朗呢個地點有啲抗拒因為實在太遠啦,不過美人一句好食嘅嘢係值得嘅!咁就當然要親歷其景!門面非常低調,和漆黑嘅星空融為一體,兜咗一個圈終於搵到佢啦!食Omakase 最鍾意坐吧枱,所以訂位嘅時候就同餐廳溝通咗啦!餐廳裏面格調高貴而神秘,餐具就用鮮色和粉色的碟配撘,令每一件食物喺碟上就好像漆黑中嘅螢火蟲一樣跳躍着!令人眼看開懷,大動食指。前菜一共四款:先從日本油菜食起,油菜清淡中菜味十足。跟住食日本BB粒貝,鮮味十足口感爽,雖然稱為BB 但其實有豐富肉感。然後就到真子,亦名鱈魚春,口感結實得來帶點柔軟,魚春香,非常特別。最後就係日本富有杮配豆腐沙律,先前食嘅三款前菜都以清淡為主,最後食一款大有果甜嘅前菜,令整體口感層次逐步昇華,美味可口。刺身五盛針魚:雖然春天當做,但原來冬天才是最肥美,味道清香,魚肉鮮美。鰿魚亦是冬季新鮮當造,以前食開鯖魚都係醋鯖魚,今日師傅表示好有信心,保證我哋原汁

前菜一共四款:
先從日本油菜食起,油菜清淡中菜味十足。

刺身五盛

鰿魚亦是冬季新鮮當造,以前食開鯖魚都係醋鯖魚,今日師傅表示好有信心,保證我哋原汁原味亦唔會感受到任何腥味,果然如此,沒有漬物,沒有薑絲,只有滿口魚油香。

赤貝- 由日本人老闆從日本入口,爽甜清脆,讚👍🏻👍🏻👍🏻

天使海老- 純天然野生繁殖,聽聞仲拎埋證書證明可以生食,非常安全。第一次食發現質感比起其他甜蝦刺身等結實而且彈牙得多,仲大大隻,如此珍貴,真係幸福。

赤身- 拖羅的鄰居,很軟身,甘香可口。

熟食
芝士墨魚汁燒白子: 軟綿綿的口感中加上芝士和墨魚汁的點綴,很有心思。

汁煮蕪:非常欣賞這Bb蘿蔔,非常甜美,汁底為帶子蛋白煮成,加上食用玫瑰花,外貌味道無可挑剔。

壽司
壽司上場前,漬物亦係令人期待嘅一部份,安藝紫漬物由紫蘇芝麻蘿蔔混製,味道獨特,爽口清脆。酸姜稍有微酸,吃下去有強勁的辣味湧上心頭,很正。

九繪魚
九繪魚魚肉鮮味,魚油和表層上的綠茶鹽互相輝映,配上微黏的口感,很有驚喜。

日本紅三魚又名金線鯛
中式紅衫魚就成日食,日本紅衫魚真係第一次食,感覺非常柔軟,上網一查原來仲有一個名:糸撚鯛。配上薑花食完真係有鯛鯛聲嘅讚嘆!😍😍

甜蝦
甜蝦一直係我嘅最愛,但甜蝦配上經過烘焙的蝦殼籽味道突出,口感滿分,想不到小小的點綴卻帶出大大的滿足!

赤鱸魚
以火炙的方式呈現,口感豐富魚油和碳香彼此交集,滋味無窮。

竹簽魚 烏魚子碎
香濃有序,亦是一傑作!

剝皮魚配上魚肝
原來剝皮魚最珍貴係魚肝部位,我比較喜歡火炙嘅食法,將珍貴嘅食材食落肚,滿滿嘅幸福感覺!

拖羅
霜降咁的紋,人間美味佳餚。

海膽三文魚籽
無懈可擊!

吃過各種壽司美食後,配上一碗暖呼呼的大蜆湯,無盡嘅鮮味,一飲難忘。

最後以紅豆雪糕完美地為今餐畫上一個。
2018-01-05 123 瀏覽
雖然我住係元朗,但有好多餐廳其實都無食過嫁,特別係新開同無乜人知的舖頭,都要經朋友介紹先知有乜食既。今日就去左元朗河附近既餐廳食OMAKASE,估唔到餐廳無乜宣傳,但都幾多客人光顧。Omakase $1300/位時日Omakase的份量充足,我地每個人都食得好飽阿。價錢黎講係元朗既Omakase餐廳唔算貴,所以都幾掋食!今次食既餐有新年成份,好好意頭嫁。前菜有唔小食物,有從前漬,栗子,昆布,黑豆等等。從前漬代表多小朋友,栗子代表黃金,黑豆代表健康等等。從前漬好爽囗,栗子好甘甜,黑豆扎實粉糯。燒物有燒銀鱈魚,好鐘意食銀鱈魚,魚肉好嫩滑,而且又無骨,岩晒懶人吃貨。銀鱈魚調味好足,濃味好香啊。一品料理有炸天婦羅海鰻,同行者好鐘意食鰻魚,知道有咁大條海鰻真係好開心。海鰻炸得脆囗,炸漿夠薄,魚肉好滑,一個字正!餐廳係配山椒鹽,而唔係蘿蔔蓉,夠晒特別。然後到重點壽司啦!壽司都有好多件,包補大家飽肚。先有立魚,立魚放上昆布,賣相更加特別,魚肉爽囗,需要嚼咀。然後有帶子壽司,肥美厚肉的帶子放上左三文魚子,有兩種囗感,帶子肥滑,三文魚子卜卜脆,撒左抹茶鹽,好吃好吃。天使海老,稱為天使,質素一定好高啦。海

Omakase $1300/位

,黑豆扎實粉糯。

燒物有燒銀鱈魚,好鐘意食銀鱈魚

然後有帶子壽司,肥美厚肉的帶子放上左三文魚子

天使海老,稱為天使,質素一定好高啦。
海老即係蝦,當日見到其他人唔知海老係咩,其實係蝦啦,哈哈。海老超級爽彈黏囗,最近食過最爽囗既蝦,好食!

深海池魚壽司,魚味好濃,腥味幾重,所以師博加左紅洋蔥,蔥同薑去腥,味道好濃。

之後又係海鰻啦,燒過既海鰻好香,紫菜同樣烤過香脆,海鰻新鮮,醬汁好濃惹味,可惜有少少骨。

松葉蟹軍艦,好多松葉蟹,就黎滿瀉,蟹肉鮮甜,仲放有蟹膏,一囗吃掉,好鬼滿足。

最後有超級肥美的拖羅,油脂分佈超多,油份其高,整件粉紅色,好油好香啊!

甜品有紅豆餅,紅豆甜甜地,有蓉有粒,來自京都嫁!
2018-01-04
位於元朗的 鮨一心,是一間由日本師傳主理的日本料理店。餐廳晩上只提供OMAKASE,曾吃過元朗不少廚師發辦,今晩便去未吃過的 鮨一心嚐嚐吧。OMAKASE $1300OMAKASE只有一種,包括: 先付,刺身,燒物,一品料理,壽司,汁物,甜品。由於接近新年,餐廳推出不少新年菜,未曾吃過日本年菜,今晩可大飽囗覆啦。曾看櫻桃小丸子說年菜都好甜好重囗味,原來是真的哦。前菜包括: 從前漬,黑豆,魚板,昆布,栗子。從前漬是最重囗味的前菜,建議最後才吃阿,質感爽脆,表面滑溜,寓意是多小朋友。栗子外層軟爛,內裡結實甘甜,好好吃阿不得了。魚板質感軟彈,黑豆同樣是我最好阿,寓意健康,要吃多點哦。刺身亮晶晶,擺放得宜,好漂亮好吸引阿。包括: 牡丹蝦,赤身,鰤魚,左囗魚,赤貝裙邊。牡丹蝦肥大重手,晶瑩剔透,肉質彈黏,整隻入囗,好滿足阿。赤身拖羅是鮪魚的背部,魚肉鮮嫩,肉質油滑,好新鮮呢。鰤魚粉嫩吸引,脂肪相間,鮮美鮮甜。左囗魚帶有銀邊,魚肉爽彈哦。赤貝裙邊賣相特別,沾上蛋黃碎,帶有粒粒囗感。燒物是燒銀鱈魚,魚肉非常嫩滑,帶點黏性,調味很濃,醬汁黏稠,有年菜的感覺呢。一品料理是天婦羅海鰻和秋葵。海鰻非常大條,
位於元朗的 鮨一心,是一間由日本師傳主理的日本料理店。

OMAKASE $1300

曾看櫻桃小丸子說年菜都好甜好重囗味,原來是真的哦。

前菜包括: 從前漬,黑豆,魚板,昆布,栗子。
栗子外層軟爛,內裡結實甘甜,好好吃阿不得了。
魚板質感軟彈,黑豆同樣是我最好阿,寓意健康,要吃多點哦。
刺身亮晶晶
,擺放得宜,好漂亮好吸引阿。
包括: 牡丹蝦,赤身,鰤魚,左囗魚,赤貝裙邊。
牡丹蝦肥大重手,晶瑩剔透,肉質彈黏
,整隻入囗,好滿足阿。
赤身拖羅是鮪魚的背部,魚肉鮮嫩,肉質油滑
,好新鮮呢。
鰤魚粉嫩吸引,脂肪相間,鮮美鮮甜。
左囗魚帶有銀邊,魚肉爽彈哦。
赤貝裙邊賣相特別,沾上蛋黃碎,帶有粒粒囗感。
燒物是燒銀鱈魚
一品料理是天婦羅海鰻和秋葵。
海鰻非常大條,炸後香噴噴阿。海鰻鮮嫩肥美,充滿肉汁和魚油,啖啖滿足,好好吃阿。
年糕湯,日本新年要喝年糕湯阿,就是我首次喝日式年糕湯,湯很透徹,年糕煙靭,內裡很多配料呢。
2018-01-02
2018-01-03 96 瀏覽
元朗近年興起高級日本料理,這次來到開業七個月,位於車房街安良里的鮨一心。很低調的門面,差點找不到。一心來吃廚師發辦,當然要坐吧枱,欣賞師傅的功架。桌上有不少日本酒,包括全國金賞級的鍋島大吟釀。除此之外還有一大個酒櫃,有日本啤酒如Sapporo。跟一般木材色系裝潢的日本食店不同,此店用炭黑色為主調,別樹一格。有個小木牌提示大家此店選用新瀉米~店內的歌曲全是日文版的廣東歌,如喜氣洋洋、李香蘭、海闊天空等,很有親切感。此店主打江戶前握壽司,食材及餐具均由日本進口,食材由相熟買手從東京築地市場挑選,款式不定,每天凌晨下訂,黃昏送到店中。廚師發辦的精髓,正正在於由廚師揀選最新鮮當造的時令食材供客人食用。廚師發辦 Omakase $1300廚師發辦包括先付、刺身、燒物、一品料理、壽司及汁物。說起廚師發辦,大家都會想起各式精緻手握壽司,其實廚師發辦不止於此,還包含各種和食料理,正合平常少吃生冷食物的我心意。先付前菜包括BB粒貝、八爪魚醋物、瀨尿蝦配昆布卷及海膽醬配日本野菜。用雅緻田燒器皿盛載,擺盤美輪美奐。BB粒貝即響螺,肉質鮮美,清甜多汁,連插著粒貝的竹籤也別有特色;八爪魚醋物,有點嚼勁,帶淡淡醋
很低調的門面,差點找不到。
除此之外還有一大個酒櫃,有日本啤酒如Sapporo。
有個小木牌提示大家此店選用新瀉米~

廚師發辦 Omakase $1300
廚師發辦包括先付刺身燒物一品料理壽司汁物。說起廚師發辦,大家都會想起各式精緻手握壽司,其實廚師發辦不止於此,還包含各種和食料理,正合平常少吃生冷食物的我心意。

先付
前菜包括BB粒貝八爪魚醋物瀨尿蝦配昆布卷海膽醬配日本野菜。用雅緻田燒器皿盛載,擺盤美輪美奐。
BB粒貝
BB粒貝即響螺,肉質鮮美,清甜多汁,連插著粒貝的竹籤也別有特色;八爪魚醋物,有點嚼勁,帶淡淡醋味;青瓜也能切成花,盡顯師傅功架。
海膽醬配日本野菜
海膽醬配日本野菜「菜之花」
海膽醬以北海道海膽製成,鮮甜幼滑,菜之心清新爽口;去殼瀨尿蝦啖啖肉,鹹香鮮美,伴以爽脆昆布卷。
老闆建議先吃粒貝,再吃瀨尿蝦和八爪魚,味道由淡至濃,充滿層次。

又一精緻用心擺盤
刺身拼盤包括拖羅九繪魚鰤魚赤貝配黑魚子醬牡丹蝦
鰤魚刺身
鰤魚為成年油甘魚,新加坡稱為琥珀魚,肉質鮮嫩,配清甜蘿蔔蓉。
九繪魚
,又稱夢幻之魚,來自本州島,為深海石斑中最貴最肥的一種,口感油潤軟滑。
赤貝配合黑魚子醬一起吃,更能帶出鮮味。
牡丹蝦為深海蝦,產量少,色澤鮮紅,甜美爽滑。
藍鰭拖羅
來到重點-藍鰭拖羅!!從來不吃吞拿魚刺身,怕魚腥味,而這件拖羅只有鮮味,沒有丁點腥味!霜降般的油脂分佈平均,肉質幼滑無筋,肥美豐腴,入口融化,油甘香在口腔久久不散,一試難忘!幸好師傅堅持讓我吃刺身,不然我的人生實在錯過太多了~
我們還留意到師傅會刨新鮮柚子皮碎於刺身上,添淡淡清香,並以南天葉伴碟,別緻優雅。

燒赤魚
燒赤魚以用秘製豉油調味,不用再加鹽,更能帶出赤魚鮮美;燒得外脆內嫩,洋溢魚油甘香,配清甜蘿蔔花。

一品料理
北海道毛蟹
日本對毛蟹的捕撈量有嚴格規定,更見珍貴。
北海道毛蟹
師傅用心的把毛蟹拆肉成絲,看起來份量不算多,卻是整隻蟹的精華;醬汁是加了薑的日本醋,酸甜醒胃,師傅解釋薑能平衝蟹的寒涼,女生也不怕吃~非常細心!

海膽蟹膏帶子三文魚籽釜飯
師傅知道我少吃生冷食物,特地把廚師發辦中的壽司轉成懷石料理中釜飯,即日本煲仔飯。材料有米、上湯、北海道海膽帶子三文魚籽,還有剛才那隻毛蟹蟹膏
釜飯
師傅以猛火加細火慢煮,等至沒有水蒸氣飄出時,蓋上木蓋以真空原理燜煮十多分鐘,讓木香均勻滲進飯中。
火炙帶子
師傅用火槍輕輕炙燒帶子,香味四溢,同時能保持肉質鮮嫩。
海膽蟹膏帶子三文魚籽釜飯
米飯粒粒圓潤軟糯,飯焦微脆可口;師傅選用了北海道馬糞海膽,體積比加拿大海膽小,但勝在北海道水質天然乾淨,令海膽味道更濃郁鮮甜,當造期為11月至3月,現在吃剛剛好!三文魚籽大大粒圓碌碌,晶瑩剔透,輕輕咬開汁液迸出,為釜飯添上鹹香;拌以香濃毛蟹蟹膏,口感味道豐富,非常滿足!!如果午市也能推出釜飯便好了~

汁物
赤味子蝦濃湯配鰤魚肉
赤味子蝦濃湯配鰤魚肉,啖啖精華,濃得化不開。
赤味子蝦濃湯配鰤魚肉
加入鰤魚肉熬煮,原來鰤魚不止刺身好吃,煮熟後也不賴。

甜品
日本產朱古力雪糕配白玉
日本產朱古力雪糕配白玉,以金箔點綴。
日本產朱古力雪糕配白玉
雪糕軟滑,朱古力味香濃,底下有大大粒白玉,略硬。
抹茶蕨餅
朋友的甜品是我最愛的抹茶蕨餅!!忍不住偷吃
抹茶粉甘香而不澀,蕨餅煙韌軟糯,黑蜜更添香甜。
鄰桌有自家製紀州梅酒啫喱,好像也不錯。
自家製紀州梅酒
老闆跟大家聊開了,請我們喝自家釀製紀州梅酒。
自家製紀州梅酒
雖然沒有吃壽司,但坐在吧枱,看著日本師傅認真地製作每一件壽司,也是一種享受。師傳待客人差不多吃完一件再製作下一件,逐件上桌,新鮮製作。
先用火槍炙燒一下魚生,再用廚房紙印走多餘的魚油。師傅以嫻熟手勢握壽司,用黏性強口感佳的新瀉米,上桌前已調好味和加了wasabi,食用時不用再蘸豉油。
千多元一頓飯著實不便宜,但觀乎食物質素、環境及服務等,絕對值回票價。值得一讚是洗手間非常整潔乾爽!
老闆說一月一日為日本新年,未能空運新鮮食材,會改提供多點熟食,正合我意!屆時還會提供日本賀年御節料理,期待~想吃烤年糕紅豆湯~
BB粒貝
海膽醬配日本野菜
鰤魚刺身
藍鰭拖羅
燒赤魚
火炙帶子
抹茶蕨餅
辛苦工作一整年, 忙忙碌碌時間卻過得很快, 眨眼又一年了, 人生匆匆幾十年, 實在不捨得時間過得這麼快! 我們可以做的, 唯有是活好每一天, 珍惜每一天, 讓人生變得有意義。美食佔了人生快樂的一大部分, 為了告別2017年, 我們選擇吃一頓豐富的omakase料理, 今次選擇的是開業不到一年的鮨一心, 位置在球場附近, 門面異常低調, 黑色暗暗地, 似有還無, 不細看還不知道是營業中的餐廳。晚上只提供omakase, 即廚師發辦, 有先付、刺身、燒物、一品料理、壽司、湯物, 價錢$1300。吃omakase, 只需帶著空空的腦子, 等待師傅將最時令的食材, 細心調製一件件美食, 送到我們的面前, 如果坐吧枱, 更可看著師傅準備的過程, 在味覺享受之前, 先有視覺享受。師傅是日本人, 來自北海道, 會聽和說一點中文, 所以不要在他面前講壞話, 以為他聽不懂啊, 呵。看著師傅從容不迫地一個人準備各樣壽司和刺身, 看得出來他經驗豐富, 食物都很精緻有心思, 不會一成不變, 是穩中求變, 有精益求精的精神。先付備有三款前菜, 擺盤精美, 還有一片黃葉裝飾。日本BB蘿蔔配麵豉醬, 蘿蔔細嫩得似有

看著師傅從容不迫地一個人準備各樣壽司刺身, 看得出來他經驗豐富, 食物都很精緻有心思, 不會一成不變, 是穩中求變, 有精益求精的精神。
先付
備有三款前菜, 擺盤精美, 還有一片黃葉裝飾。日本BB蘿蔔配麵豉醬, 蘿蔔細嫩得似有若無; 原個粒貝, 用美美的竹簽串起肉出來, 很方便拉出, 粒貝有少少海水味咸香, 味道爽甜鮮味。

這個是較少見的海蔘, 生的, 卻一點也不硬實, 原來是經過一個多小時的按摩, 以醋汁調味, 入口少少酸, 是開胃的, 海蔘本身沒明顯味道, 口感有點像軟骨。
刺身
分別有牡丹蝦, 赤身, 大吞拿魚腩, 鰤魚, 赤貝群邊、九繪, 盛載刺身的碟子好美好繽紛。
配上紅色梅醬的是九繪魚, 又稱夢幻之魚, 是深海魚來, 石斑的一種, 很難捕捉, 很少見, 我還是第一次食, 口感細滑帶爽, 梅醬酸甜的味道帶出鮮味
。它旁邊的是獅魚即油甘魚, 魚油較豐富, 肉質緊緻, 入口爽甜。
牡丹蝦甚有光澤感, 肉質細緻, 蝦味鮮香, 味鮮甜, 細細口的吃著細味著, 最後還可以把頭部的蝦膏啜出來, 濃郁的膏香餘韻在口中不散。

深紅色的赤身有吞拿魚獨特的甘香味, 粉紅色的otoro即大吞拿魚腩, 是腩肉部分, 最肥美最迷人最矜貴的位置, 其脂肪分佈均勻, 肉質柔嫩, 入口即化, 無筋無渣, 豐腴甘美, 餘韻在口裡久久不散, 超享受!
赤貝裙邊像八爪魚腳的大小, 以烏魚子和炒乾的蛋黃調味, 入口有烏魚子的咸香。
燒物
燒日本海立魚, 不知怎的吃日式烤魚總有習慣想蘸汁, 這個是沒有的, 但魚入口好夠味, 特別外皮鹽味頗重, 內裡魚肉肉質實在, 魚肉實在有魚香, 滑而有鮮味, 旁邊的醃蘿蔔也很好吃不要錯過。

一品料理
汁煮九繪魚餃, 一如所料, 醬汁是偏甜的, 也是日本道地風味, 魚餃肉很嫩滑, 本來不太喜歡吃魚的我, 卻很喜歡吃這些日本魚, 因為不會腥, 也沒有骨, 配料有煮得入味的冬菇和蘿蔔。

壽司
有立魚壽司、池魚壽司、三文魚子壽司、剝皮魚壽司、左口魚壽司、拖羅卷、中吞拿魚腩壽司、海膽壽司, 共有八款, 非常豐盛, 也是我這晚最愛的一環, 要我選刺身壽司, 我會選後者, 日本香甜的米飯, 以白醋調過味, 再由師傅根據不同魚類, 加上不同小配料或醬汁調味, 感覺截然不同, 每件壽司都不用另外蘸醬油, 只管享受師傅的調味或原汁原味就好了。

立魚壽司, 配上的是一片醃了的昆布, 看似通透, 給了它微酸的感覺, 魚肉柔潤細緻, 很享受飯和刺身的融和感。
池魚味道爽甜, 口感軟嫩, 油脂豐富, 口感豐腴, 食完後仍有陣油香在口裡, 另外, 因為池魚魚味較濃, 有些人或會覺得腥, 所以配上薑蔥辟味, 特別一提這裡用的日本蔥, 蔥味非常香濃, 我很喜歡。

三文魚子壽司, 感覺比平時吃的三文魚子細少少, 軟身少少, 魚油味較豐富, 醃製的鹹度適中, 香軟甜的飯, 正好平衡三文魚子的濃味, 所以要一口將之吞噬, 再在口腔慢慢細嚼, 這時候不宜裝斯文啦, 呵。
剝皮魚加上魚肝的壽司, 原來最值錢是它的魚肝, 好像還第一次有這樣的吃法, 魚肝柔潤欲滴的樣子很是吸引, 剝皮魚刺身口感滑而細緻, 魚肝濃香, 加上蔥和辣蘿蔔蓉的加持, 甚有特色。

左口魚刺身白中帶通透, 看到透出中間放了蔥粒, 其口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 口味清新。

這個蔥拖羅卷是我這晚的最喜歡no.2, 拖羅本身優質, 加上蔥和煙薰蘿蔔, 爽口的蘿蔔碎粒是整個卷物的焦點, 增加口感, 蘿蔔的酸甜也令toro一點也不覺油膩, 各種味調和得很完美, 吞拿魚的香味融化在口中, 散發著幸福感。
而它是由頭至底都有材料的, 不是只有面層有, 所以口感特別豐富。
中吞拿魚壽司, 肥美程度不比大拖羅, 但一樣入口即溶, 也多一點吞拿的甘香。
今晚的no.1是北海道馬糞海膽, 恭喜恭喜!! 坊間有賣日本海膽的壽司店很多, 但只有這間才能吃到, 真正和北海道當地吃的, 無論樣子和味道也一樣的海膽, 非常鮮味鮮甜, 入口即溶
。 師傅細心問我們配不配飯, 我已很飽就選擇不要飯, 師傅給了紫菜, 包著海膽也一樣好吃。

今晚除夕的special有蕎麥麵, 原來在日本吃蕎麥麵有健康、長壽的意思, 蕎麥麵很好咬斷, 也象徵把過去不好的都切掉, 迎接新的一年, 所以日本人除夕都會吃蕎麥麵, 我們雖然已很飽都努力吃著, 還要一條不漏, 希望新一年順順利利。

湯物
是麵豉魚湯, 吃了這麼多生冷食物後, 暖一暖胃是舒服的, 但湯本身沒太特別。
甜品
甜品是送的吧, 今晚的是梅酒啫喱, 以小小的清酒味盛載, 啫喱上加上食用花瓣和金箔, 美得令人讚嘆, 味道清香, 留著這一點甜, 告別2017年吧。

鮨一心的刺身級數絕對是上上, 新鮮且優質,  omakase提供的食物種類多, 份量足, 感覺豐盛, 配搭充滿心思, 是元朗的穩世好壽司店, 吃完有種幸福感。這裡的老闆是年輕又健談的帥哥, 師傅也很友善, 即使一個人來吃東西也不寂寞, 雖然店舖由外至內的裝修傢俱都黑漆漆的, 但人情味卻是暖的, 不是機械式服務, 很用心的小店。
  • 北海道馬糞海膽
  • 蔥拖羅卷
  • 牡丹蝦
2017-12-24 79 瀏覽
Omakase 大家都知由師傅揸主意,最新鮮材料製作出一道道極緻嘅日式美食。而我好自然就會將omakase同「一期一會」聯想起來,「一期一會」係將每次見面當作唯一一次,所以要留住最好美憶,呢D日本咁高尚嘅情操,唔怪得咁受歡迎,特別係日式餐廳,食極都唔厭,每次都總有意想不到的驚喜。食omakase 當然要食壽司,睇下時令食材有幾新鮮,睇下師傳有幾厲害,睇下日本美食如何極緻!一入去都無想像中咁熱情,但慢慢坐下,開始交流,即刻成間餐廳都充滿歡喜同溫馨,了解到好跟循日本對小節嘅執著,點解?!因為老闆係日本人!見到D碟咁別緻,一問之下,原來日本直送,完全唔敢拎起,打爛左點算呢哈哈?!大致分兩部份黎講,食材同與師傳交流。壽司黎講,絕對有驚喜! 食omakase 完全係師傳嘅個人表演,刀功,手握飯,全部都俾我地見到哂,絕對唔可以揸流攤,大家睇見相,就見到食材新鮮,光澤有緻,肥美飽滿,飯握得恰好!呢間omakase 有別我地一般食開嘅壽司店,係講求食材嘅原汁原味同鮮味,味道係淡香,未必好濃,但真係食到每種魚獨有嘅味道,清淡而多層次的!特別深印象係鯖魚,一來係師傅講左好多背後故事,先發現鯖魚刺身係咁珍貴

大致分兩部份黎講,食材同與師傳交流。壽司黎講,絕對有驚喜! 食omakase 完全係師傳嘅個人表演,刀功,手握飯,全部都俾我地見到哂,絕對唔可以揸流攤,大家睇見相,就見到食材新鮮,光澤有緻,肥美飽滿,飯握得恰好!呢間omakase 有別我地一般食開嘅壽司店,係講求食材嘅原汁原味同鮮味,味道係淡香,未必好濃,但真係食到每種魚獨有嘅味道,清淡而多層次的!特別深印象係鯖魚,一來係師傅講左好多背後故事,先發現鯖魚刺身係咁珍貴,師傳話鯖魚咁肥美咁靚係好難得,有呢D咁嘅食材係一定要食的,咁誇張?食左先講!而的確,真係完全唔同,個種鮮味,油份難以想像。雙剛拖羅更係師傳指定推介,話我地有口福,我從來未食過一個刺身係口入面融⋯⋯真係⋯⋯好厲害!海膽係我最愛,而份量多得驚人,食得我滿是幸福,師傅話即開海膽難保證每舊都係肥美,因為要開左先知,所以一板板嘅壽司都質素好好,早已將好嘅選出黎,好回甘,有海水味!

師傳交流,師傳將學藝,平時做日本飲食嘅文化,食材嘅知識同我地分享,真係獲益良多,完全拉近師傳同客人嘅關係,有傾有講,相信大家都好鍾意呢種飲食文化,最記得有位哥哥話切親手最快止血係用AA膠,有冇醫學根據唔知,當個人經驗分享,都覺得好趣!
午餐
  • Omakase
  • 鯖魚刺身
  • 海膽
食落肚既係時令食材,更係一份窩心成日都會聽到Omakase,初初唔識只會聯想到價錢好貴~但內心深處係好鬼想食,人一世物一世,係咪先元朗多小店好野食,鮨一心係B仔涼粉附近,都幾易搵,門面係簡約日式風格,已經急不及待要入去Omakase 即係廚師發辦,佢會揀選當日時令新鮮食材,我地個胃完全交俾師傅啦師傅都會好貼心問定我地有咩唔食,所以大家絕對放心前菜係南瓜沙律同滑嫩嫩蒸蛋,蒸蛋有白只 (類似魚春咁樣,咬落去會卜一聲爆開,幾特別)同百合根,成個配搭好新鮮,雞蛋好滑師傅認真製作手握壽司,有哂功架,壽司飯又唔會太實又唔會太軟師生每一道菜都會介紹,呢個係九繪魚(因為聽師傅講,所以可能有同音錯別字)係深海魚,上面有綠茶鹽,唔洗點豉油都已經吊到魚既鮮味呢個係日本紅衫魚,原來日本都有紅衫魚仲可以整刺身,真係魚樂無窮味道好清甜散發淡淡既魚香師傅話會堅持用日本赤貝,價錢雖然貴,但品質好呢份堅持同對客人尊重,已經值回票價赤貝好爽口,仲會慢慢發大,好有彈性,好正因為唔食蝦,所以師傅用赤貝既柱,最爽口部分,仲加重料整左一舊壽司哈哈無得頂呢個係已雕,黎到火灸部分,我係好鍾意火灸個種香味,所以特別鍾意皮下脂肪多,成口
食落肚既係時令食材,更係一份窩心

師傅都會好貼心問定我地有咩唔食,所以大家絕對放心

師傅認真製作手握壽司,有哂功架,壽司飯又唔會太實又唔會太軟

)係深海魚,上面有綠茶鹽,唔洗點豉油都已經吊到魚既鮮味

呢個係日本紅衫魚,原來日本都有紅衫魚
仲可以整刺身,真係魚樂無窮
味道好清甜
散發淡淡既魚香

師傅話會堅持用日本赤貝,價錢雖然貴,但品質好
呢份堅持同對客人尊重,已經值回票價
赤貝好爽口,仲會慢慢發大,好有彈性,好正

無得頂

皮下脂肪多,成口魚油

呢個係竹籤魚,試左好多唔同品種既魚,而的確,每種魚都有獨特既魚味,獨特既鮮品,配唔到既小調味,令成個配搭都唔同,日本飲食真係好講究

呢個鯖魚真係一定要食!!!出面好少有好食鯖魚壽司,多數都伏伏地,而第一次食咁靚咁鮮既鯖魚,已經係大滿足

最後呢個雙剛拖羅,食完簡直上左天堂,入口即融
食一舊點夠呢⋯⋯

仲有超正新鮮既海膽,師傅同我地上左一堂海膽課,最尾有埋味噌湯同柿,畫上圓滿句號

Omakase 食既係時令新鮮食材,又肥美又精緻,而同師傅既交流,成個氛圍,令食物更添美味

• Omakase
2017-12-20 266 瀏覽
12月係存積脂肪的好日子,朋友帶我到元朗食聖誕大餐,好鍾意日本野的我們揀左食omakase慶祝。元朗有三間鮨店好出名,暫時我只食過一間,以為朋友仔會帶我去源或神,點知佢帶左我去新開的鮨一心。又原來鮨一心都係系出同門。門面好低調,唔係一貫鮨店的木系。入內是黑色為主的風格,低調得來又顯格調。一早訂座的關係,我地被安排坐在壽司吧,享用一流的視覺享受。整潔的工具已經ready好為我地服務。連食具的格調都好特別,我幾鍾意呢種深黑灰色的主調,有一種神秘感,正好配合omakase的性質。仁師傅同傑師傅主動出黎同我地打招呼,非常親切有禮。亦同我地介紹當晚的流程,貼心地問我地各人的口味。我當然本著信心,全權交由師傅決定。•前菜•前菜四款各有特色。日本富有柿配豆腐沙律日本的富有柿好甜美,作為伴碟的豆腐沙律好美味,好想添食。真子即係鱈魚春,同白子係近親,但口感較結實,有點粒粒的口感。日本油菜哈哈,就是油菜。日本BB粒貝以為係凍食的,點知入口軟熱,好驚喜。•刺身•今日有五款刺身,由啖到濃的口味都有。針魚在冬天最肥美,最岩食。針魚味道較淡,最岩做Starter,口感好滑好得意。鯖魚鯖魚味道較重,平時食到多數係醋
門面好低調,唔係一貫鮨店的木系。
入內是黑色為主的風格,低調得來又顯格調。

•前菜•
前菜四款各有特色。

日本富有柿配豆腐沙律
日本的富有柿好甜美,作為伴碟的豆腐沙律好美味,好想添食。
真子
即係鱈魚春,同白子係近親,但口感較結實,有點粒粒的口感。
日本油菜
哈哈,就是油菜。
日本BB粒貝
以為係凍食的,點知入口軟熱,好驚喜。

刺身
今日有五款刺身,由啖到濃的口味都有。
針魚
在冬天最肥美,最岩食。
針魚味道較淡,最岩做Starter,口感好滑好得意。
鯖魚
鯖魚味道較重,平時食到多數係醋鯖魚。師傅話因為食材新鮮,真係好新鮮,所以今次不用做漬物,不用加薑蔥,直接食原味。
入口真係感覺到好新鮮,油脂豐富,奶白色的部分魚油極香。
赤貝
師傅強調係真日本貨,入口味道清新,清甜。
天使海老
名字由來其捕獲地點在最接近天國的地方(澳洲和紐西蘭間之海洋),純天然。
果然質感同味道都好出色。質感較其他刺身蝦結實,無甘粘。味道鮮甜而且一D都唔腥。
赤身
由於位置偏近拖羅,較為軟身,有少少甘甜。
•芝士墨汁燒白子•
白子係我近期愛上的美食,綿綿口感在口中化開,真係令人好滿足。對比起輕炙食原味,師傅加上芝士墨魚汁,令到味道多左個層次。
•汁煮蕪•
師傅教識左我好多野,原來蕪即係BB蘿蔔,汁底係帶子同蛋白混入食用玫瑰花而成。BB蘿蔔的不同就係水份較重,無渣。
師傅見我地好有興趣,仲拎左一個出來比我地睇。好得意!原來蕪係東京農夫研發的心型蘿蔔,因為土地的限制再慢慢進化而成的。

壽司
食omakase就係要一件一件壽司慢慢品嘗,等待期間最開心就係一路睇表演一路享用漬物。
安藝紫漬係紫蘇、蘿蔔、芝麻混成,口感偏爽身,味道頗複雜。我好鍾意佢地的酸薑,只係帶微酸,而薑的辣勁保留得好好。
九繪魚,附綠茶鹽。
魚肉是較原始的鮮味,感質有少少粘,魚油成份重。
紅衫魚,即係金線鯛,附薑花。
新鮮的紅衫魚第一次食,質感好軟,而薑花剛好引出魚鮮味。
甜蝦,附烘乾、磨碎的蝦殻。
呢件壽司在平凡中帶上點不平凡,看似簡單的甜蝦,點綴後更出色。味道濃郁,滿滿的一口蝦的甜香,滿足感十足!
赤陸魚,火炙。
呢件口感超rich,有超多魚油,入口有微微炭香。
梳子魚,附烏魚子碎。
呢款魚魚味特濃,再上烏魚子就係濃上加濃,正是我杯茶。
剝皮魚,附魚肝。
魚肉本身較淡,而魚肝味則濃厚,係精華所在。唔係講笑,呢件壽司竟然有濃濃的After Taste,確係唔簡單。
霜降拖羅,係大同中拖羅中間的位置。
拖羅當然食原味,原味已經係人間極品。
海膽+三文魚子。
從來都是我的最愛,最鍾意兩樣食材一齊食,因為鮮味會Double UP!
最後來一客大蜆湯暖暖胃,有點驚喜Omakase汁物終於唔係白身魚湯。大蜆真的好大。湯汁帶少少柑桔味,好甜好好飲。
最最後,紅豆雪糕作結。

好完美的一個晚上,食物好精彩,鮮味十足,而全晚真係少少腥味都無食到。除左食材新鮮,製作亦見到好多心思。兩位師傅又親民又熱情,不枉我地特登入元朗拜訪。整體性價比都算高,相信我都會再來的,期望下次另有驚喜。
2017-12-19
慶祝紀念