記得上次食鬼金棒時因為怕辣所以揀左少麻少辣,之後覺得無乜味😅,於是今次就揀左中麻中辣,感覺對路好多,而且終於感受到呢度嘅特別之處!就係帶四川風嘅日式拉麵!呢度嘅拉麵嘅麻係來自花椒,自自然然聯想到四川菜,感覺超特別!湯底濃郁,味道無話過份刺激,湯底厚身,令拉麵好掛湯。呢度嘅拉麵好粗身,有烏冬咁粗,啖啖滋味!我揀左呢款有兩大件叉燒!滿足我呢個食肉獸。叉燒唔會得肥膏,肉嘅部分都唔少架。食辣嘢配汽水啱曬,我就揀左Coke Zero ($15)。食完之後感覺好想食多次!下次想加麻😋

滿足我呢個食肉獸。叉燒唔會得肥膏,肉嘅部分都唔少架。
食辣嘢配汽水啱曬,我就揀左Coke Zero ($15)。

食完之後感覺好想食多次!下次想加麻😋
2021-04-27
鬼金棒 Kikanbo @kikanbo_hongkong 📍 銅鑼灣謝斐道530號地舖.依間日本過江龍嘅拉麵店——鬼金棒,主打辣麻口味,可以自選辣度同麻辣程度,啱晒鍾意食辣野又鍾意拉麵嘅朋友😆 餐廳以紅黑色為主,牆上掛有能面,感覺幾神秘又詭異👹 店員仲會比QR code 然後可自行於手機落單,非常方便👍🏻.🍜 增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115: 增量叉燒其實就係一大舊厚切叉燒,肥肉比瘦肉佔大約3:7,面層雖然係肥肉,不過下面嘅肉好嫩,唔會覺得油膩,叉燒又好入味😚 拉麵湯底好濃郁,蒜味重,主要係因為湯底熬足八個小時,夠哂重口味🤣 麵嘅中間仲有好多爽口嘅芽菜,感覺清新😋.☘️ 芫荽辣麻味噌拉麵 $110: 絕對啱哂芫荽控~ 有海量嘅芫荽,滿滿芫荽香🥰 麵條較粗,軟硬度適中,掛湯能力強😍 叉燒肥瘦剛好,又夠軟腍,好有口感~ 湯底又麻又辣,夠哂惹味!.🍚 肉飯 $45: 叉燒肉質軟腍嫩滑,啲肉汁加埋叉燒醬汁撈白飯真係好正👍🏻
鬼金棒 Kikanbo @kikanbo_hongkong
📍 銅鑼灣謝斐道530號地舖

🍜 增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115
: [中辣中麻] 增量叉燒其實就係一大舊厚切叉燒,肥肉比瘦肉佔大約3:7,面層雖然係肥肉,不過下面嘅肉好嫩,唔會覺得油膩,叉燒又好入味😚 拉麵湯底好濃郁,蒜味重,主要係因為湯底熬足八個小時,夠哂重口味🤣 麵嘅中間仲有好多爽口嘅芽菜,感覺清新😋

☘️ 芫荽辣麻味噌拉麵 $110
: [中辣中麻] 絕對啱哂芫荽控~ 有海量嘅芫荽,滿滿芫荽香🥰 麵條較粗,軟硬度適中,掛湯能力強😍 叉燒肥瘦剛好,又夠軟腍,好有口感~ 湯底又麻又辣,夠哂惹味!

🍚 肉飯 $45
: 叉燒肉質軟腍嫩滑,啲肉汁加埋叉燒醬汁撈白飯真係好正👍🏻
2021-04-19 21 瀏覽
中辣小麻芫荽味玉辣麻味噌拉麵,湯底採用雞骨、豬骨、鮮魚熬煮,辣度、麻度可以按照個人喜好選取,味道鮮甜、麻辣兼備;芫荽份量多,食落好新鮮;玉米筍口感爽脆;味玉溏心效果突出,蛋香味濃;叉燒採用豬腩肉製作,肉質肥瘦相間,口感腍身,味道甜鹹,油脂部分入口即化;拉麵口感煙韌。中辣高麻芫荽辣麻味噌拉麵,湯底味道濃郁,飲落好惹味,芫荽、豆芽菜好足料,拉麵口感爽滑,容易掛湯。肉碎飯,表面鋪滿香蔥、肉碎,啖啖肉,食落好香口,飯粒食落有咬口。增量豆芽菜,口感爽脆帶腍,味道清甜。

增量豆芽菜,口感爽脆帶腍,味道清甜。
  • 味玉辣麻味噌拉麵
  • 肉飯
  • 味玉
  • 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 芫荽麻辣味噌拉麵
2021-04-18 39 瀏覽
鬼金棒 - 東京過江龍拉麵店今日介紹一間位於銅鑼灣的日本拉麵店,是來自東京的過江龍拉麵,主打麻辣味噌拉麵,特別的是麻和辣兩種味道可以自由選擇,亦提供不同的級別,可麻走辣 或 可辣走麻。麻度和辣度有五個級別,分別為無、小、中、高和鬼增,另外可以按自己的喜好加配配料如味玉、蔥花、拉麵和叉燒。增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 作為食肉獸當然要試試增量叉燒,特級的厚叉燒,肥瘦肉梅花間竹,和平日吃到的日式叉燒片不一樣 ,有點像豚角煮,超級滿足,而且是Double 滿足。芫荽辣麻味噌拉麵配味玉 另一款亦相當特別,份量超多的芫荽佈滿了整個拉麵碗,形成了一座芫荽山,芫荽的香味加上濃郁稠度高的味噌湯底,又麻又香,還有惹味的辣,麵條是相對較為粗身,煙煙韌韌,再配上溏心的味玉。
鬼金棒 - 東京過江龍拉麵店

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

芫荽辣麻味噌拉麵配味玉

2K
週末約咗朋友喺銅鑼灣,佢話想食好味嘅日式拉麵,咁我都冇乜考慮,就帶咗佢嚟呢間拉麵店😊我叫咗$135嘅「增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵」,超鍾意食呢度嘅日式叉燒,所以再加多一件$35嘅 叉燒😆,另加$15嘅 味玉;朋友就點咗$100嘅「玉米筍 麻辣味噌拉麵」,再加$15嘅 豆芽菜😋我碗拉麵一共有三件巨型日式叉燒😆,叉燒七成瘦三成肥,有甘香嘅豬肉味,兼且好軟熟,呢個日式叉燒真係極品😋;麻同辣嘅程度可以分開揀,我揀咗中辣大麻,麻辣味➕味噌味 食落層次豐富😋,仲有糖沁蛋都好好食😋。朋友嘅「玉米筍 麻辣味噌拉麵」都好好味,有大量幼嫩爽脆嘅玉米筍(我都黐咗兩條嚟食😆),亦都有一件好美味嘅 日式叉燒😋。我哋都食得開心又滿足😆😋

2021-04-17 78 瀏覽
鬼金棒👹-日本東京人氣過江龍拉麵店,主打麻辣湯底🔥 為配合喜愛不同麻辣程度的客人,鬼金棒的湯底可讓食客自行配搭麻和辣鬼程度📝 麻和辣各自有五種程度(不麻/不辣至地獄級鬼増)。所以就算我唔食得辣都ok👌🏻-🍜芫荽麻辣味噌拉麵 $110鬼金棒除左出名麻辣拉麵 芫荽拉麵都好出名☺️滿滿的芫荽😻真係每一啖拉麵都勁濃嘅芫茜味 岩哂我呢d芫茜控❤️麵質偏粗,十分有咬口👍🏻🍛大肉飯 $55慢煮叉燒 口感軟淋 比較像東坡肉🥚味玉 $15蛋黃流心☺️芽菜$30份量極多
鬼金棒👹

份量極多

午餐
大肉飯
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
你係咪芫荽鬼呢? 我係重度芫荽愛好者,但見到menu 話芫荽拉麵都有諗過夾唔夾但有得食茜,點可以唔試呢?芫荽拉麵走麻走辣加玉子,啲芫荽多到成坐山咁,勁誇張,原味湯底令芫荽味更突出,好食到隻眼發光呀!同行友人係食肉獸,叫左個增量叉燒加雙玉子,湯小麻小辣,真係大大嚿叉燒!食到麻但冇咩辣,鍾意食辣就可以中辣起跳。個玉子都好出色,原粒上,流心蛋!仲有重點個麵,粗身爽滑,有咬口,最緊要唔會食到尾變左淋哂。整體來講,芫荽大勝,個人鍾意唔麻唔辣因為比較小油,加埋別緻裝修,同埋好細心提供圍巾,值得encore!

但有得食茜,點可以唔試呢?

個玉子都好出色,原粒上,流心蛋!

仲有重點個麵,粗身爽滑,有咬口,最緊要唔會食到尾變左淋哂。

💛💛💛呢間拉麵好多人推介但我一直好怕辣拉麵但湯好油今日行過見排四五個就試下最特別係麻同辣可以分別揀高中小無 唔食辣都可以食我叫左1. 玉米荀辣麻味噌拉麵 (小辣小麻) $100 (9/10)❣️玉米荀燒過超好食叉燒都好好食 超淋 半肥瘦下次可試中麻 會更香 麻味更刺激 2. 味玉辣麻味噌拉麵 $100 (8/10)朋友話味玉好流心 好食朋友唔食得辣 可揀無辣小麻 湯已經變番豬骨色 更加食到麻嘅感覺芫茜控可揀芫茜味噌拉麵——————————————味道:服務:環境:回頭率:(食完有種魔力會好想試唔同 麻 辣 配搭)
💛💛💛呢間拉麵好多人推介

❣️玉米荀燒過超好食
叉燒都好好食 超淋 半肥瘦
下次可試中麻 會更香 麻味更刺激
玉米荀辣麻味噌拉麵

2. 味玉辣麻味噌拉麵 $100 (8/10)
朋友話味玉好流心 好食

芫茜控可揀芫茜味噌拉麵

——————————————
味道:

服務:

環境:

回頭率:

(食完有種魔力會好想試唔同 麻 辣 配搭)
20 分鐘 (堂食)
玉米荀辣麻味噌拉麵
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2021-04-14 25 瀏覽
識我嘅朋友都知我係莞茜控☺️食親啲重口味野最好就越多莞茜越好🤣今次就特登去左呢間位於銅鑼灣嘅鬼金棒到試佢個莞茜辣麻味增拉麵($110)。我係周末嘅中午時間去到,餐廳外已經有一條小隊,等左大概十五分鐘左右就有得入。店舖主打四川風嘅麻辣拉麵,可以根據自己嘅口味選擇辣度同麻度,由於我係第一次食,今次就揀左小辣同中麻試下水溫先🤣碗拉麵一眼望落去係綠色嘅,鋪落左青蔥同莞茜,份量非常慷慨!除此以外仲有兩舊叉燒同芽菜等配料。食拉麵我通常會試下個湯底先,佢個湯底飲落其實有少少似四川嘅麻辣擔擔麵,口感相對稠密。我個人唔算話好食得辣,但呢度嘅小辣對我黎講真係完全唔辣😂反以中麻個麻度係剛好,如果有機會再食可以挑戰中辣中麻;雖然碗麵加滿左莞茜,但食落莞茜味都唔算重,如果可以再重啲會更好。麵條方面屬於較為粗身嘅拉麵,掛湯度都高。整體黎講碗拉麵其實唔算比到我好大驚喜,值得一提嘅反而係佢舊叉燒,食落個口感有少少似東坡肉,而且相當入味,係成碗麵嘅點晴之筆😋

又到放飯時間,就帶同事到了銅鑼灣人氣極高的麻辣拉麵店。進店之後,覺得這裡的裝修很有心思,都是以鬼怪👹作主題的。而它還有一片玻璃,可以看看師傅下廚的情況。😙我們掃一掃QR code之後,就用手機下單。選了拉麵之後,可以調選你喜歡的麻度和辣度,亦可以加配料和除去你不喜歡的東西,相當方便!😜而我們就點了以下拉麵:🍜炒豆芽菜辣麻味噌拉麵(追加味玉)(少麻少辣)落單大約5分鐘之後,一碗熱辣辣的拉麵已送來了!芽菜很爽口,叉燒很軟腍,絕不痴牙,而且瘦肉和肥肉夾雜,不會太乾身,相當滋味。麵條是有點硬度,所以很有咬口!湯底方面,少辣少麻,對我來說剛剛好,不會嗆喉。而湯上灑滿了蔥和洋蔥,十分惹味!而我亦追加了味玉一枚,咬落去超滑、超流心!😋🌽 🍜玉米筍辣麻味噌拉麵(追加味玉)(少麻少辣)朋友那碗拉麵,基本上跟我的差不多,不過她選的是玉米筍。麵一來,已看到有一堆玉米筍鋪滿整碗麵。煎香過的玉米咬下去很爽口,很新鮮!看到這個量的玉米筍,絕對覺得超值。😙我們還追加了可樂,麻辣拉麵🍜配可樂🥤,吃得很過癮,簡直是絕配!😆
又到放飯時間,就帶同事到了銅鑼灣人氣極高的麻辣拉麵店。

而我們就點了以下拉麵:

🍜炒豆芽菜辣麻味噌拉麵(追加味玉)(少麻少辣)

🌽 🍜玉米筍辣麻味噌拉麵(追加味玉)(少麻少辣)

日本人唔係好食到辣, 過往日本逢係有辣味嘅菜式對於喜歡吃辣嘅我都仲係覺得唔夠過癮, 朋友食過鬼金棒之後食得真係好過癮所以決定呢一試✌️來自日本東京麻辣拉麵夠麻辣好有風味真係好有驚喜😍😍😍鍾意食麻辣嘅人對辣嘅追求都5同呢到辣同麻程度各有5個自選程度,令每款拉麵有25種配搭, 保證啱曬每個人嘅口味😊😊有個湯底除左麻辣蒜蓉香味, 佢呢種難相對四川嘅麻辣冇咁油膩 食落冇咁滯麵質地 好煙韌有咬口加埋日本味玉溫泉蛋正到不得了❤️❤️❤️
來自日本東京麻辣拉麵夠麻辣好有風味真係好有驚喜😍😍😍
加埋日本味玉溫泉蛋正到不得了❤️❤️❤️
2021-04-12 25 瀏覽
每日中午吃飯都和打仗一樣,時間很有限,必須簡單快捷,聽說銅鑼灣謝斐道530號有一家名為“鬼金棒”的日本麻辣拉面不錯,尤其是有款芫茜特色,於是決定和同事去那共進午餐。拉面店很有特色,裝修風格很有特點,抬頭即可見鬼怪面具,或許這就是與眾不同的地方!這裏的拉面還是很人性化的,麻和辣的程度都可以自己自助落單,可滿足不同口味的食客。味玉辣麻味噌拉面+玉米筍(無辣小麻),湯汁味道鮮美濃郁,還有我特別喜歡吃的叉燒肉,肥瘦相間,鹹中帶甜,加上日本蛋、豆芽菜及玉米筍,真的是份量十足,口感不錯,尤其是麻麻的香味十分惹味!朋友是芫茜愛好者,選擇了味玉莞荽辣麻味噌拉面(小辣中麻),上面鋪滿了厚厚一層香䓤韭菜,使湯汁更加出彩,真可謂是辣中有麻,麻中帶香,長長的拉面勁道爽滑,咬嚼有味,吃完感覺就是一個字,爽!兩個人埋單HKD250左右,都算抵食,喜歡重口味的朋友可以到“鬼金棒”來嘗試一下不同程度的麻和辣,總能滿足不同的味蕾。

裝潢主要係日式妖怪面具及吊飾,切合「鬼金棒」的鬼怪主題,充斥住神秘氣氛!第一次係拉麵店用手機自助落單~ 只要掃一掃QR code,就可以睇到菜單同直接落單。座位前都放有餐具、水杯、七味粉調味料,重要有圍裙比你超貼心!湯底由完全唔麻唔辣到地獄級,任意配搭,第一次食鬼金棒味噌拉麵唔敢太放肆,好後悔揀左小麻辣!開放式廚房,可以比客人見到成個製作過程,是個很好的用餐經驗!.芫荽辣麻味噌拉麵$110麵條部分較一般拉麵粗,選用的是粗捲麵,吸飽湯汁的麵條Q彈又有嚼勁,配上滿滿既芫荽、軟腍肥美既叉燒(台灣焢肉有點似)同同金黃色流動的半熟蛋液味玉,係幾唔錯,好岩芫荽控! 現炒芽菜我係第一次見,條條都脆卜卜同肥嘟嘟,好香口㗎.喜歡啖啖肉的話,一定要order增量叉燒×2辣麻味噌拉麵(HKD135)就係肉量最多最大嚿嘅款式,兩層脂肪同肉相間,脂肪煮到入口即溶
芫荽辣麻味噌拉麵$110
2021-04-11
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
今日小編妹妹去銅鑼灣工作所以便相約她去小編的飯堂鬼金棒小編今次點了玉米荀辣麻味噌拉麵拉麵可以自由選擇的麻度及辣度今次選了 小辣 小麻有一點刺激感之餘,不會吃得太辛苦玉米荀辣麻味噌拉麵 $100拉麵賣相十分吸睛,10條小粟米整齊地放在拉麵上小粟米非常清甜豬肉肥瘦分明,一層肥肉疊着一層瘦肉,邪惡但美味味噌湯底呈橙色,十分濃郁總括而言,鬼金棒無論餐廳氣氛,食物質素,服務員態度都非常好,食材用料高質小編會繼續光顧
今日小編妹妹去銅鑼灣工作
所以便相約她去小編的飯堂鬼金棒
小編今次點了玉米荀辣麻味噌拉麵
拉麵可以自由選擇的麻度及辣度
今次選了 小辣 小麻
有一點刺激感之餘,不會吃得太辛苦

玉米荀辣麻味噌拉麵 $100

拉麵賣相十分吸睛,10條小粟米整齊地放在拉麵上
小粟米非常清甜
豬肉肥瘦分明,一層肥肉疊着一層瘦肉,邪惡但美味
味噌湯底呈橙色,十分濃郁

總括而言,
小編會繼續光顧
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2021-04-09 27 瀏覽
A perfect ramen place for people who like 重口味 or super condensed flavored ramen soup!! 增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)I think I got 中辣and中麻 but it was not as spicy as I thought it would be 🙈 the char siu was super fatty and tender, especially soaked with the soup yummm 🤤 however after I got half way through the bowl, I found the ramen super oily and salty (drank a lot of water that day). Another thing to point out is that while ordering I didn’t realize there wasn’t half boiled egg for this ramen. 😩This place

增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)

This place is also really famous for their 芫荽辣麻味噌拉麵!! So coriander lovers can go check it out tooo!