2023-07-05 161 瀏覽
前排見到好多人post一度以為係線稿,試完之後又真係OK喎!尤其係個椒鹽普寧豆腐,就咁食已經好好味,再浸一浸埋個湯嚟食再加多層味道,加埋少少蔥花,可以食幾碟!其他嘢食都非常之唔錯,推介個滷水火鍋,用嚟淥牛食好特別又唔會過鹹,幾好味!(呢個唔記得影相😂😂☝🏻)另外蜆仔肉生菜包都好推介!好味!滷水拼盤同蘭王蛋蠔餅就冇乜特別,今次食過蠔仔粥啲蠔仔有少少腥味所以普普通通啦!仲有另外一樣嘢可以提一提,就係呢度竟然有自家製嘅罐裝飲品,同埋一嚟到就有熱辣辣嘅爆谷即場新鮮氣炸比你食,有冇咁有心機呀🥰🫶🏻

另外蜆仔肉生菜包都好推介!好味!

滷水拼盤
2023-07-04 183 瀏覽
先講明,係一間唔會有下次嘅餐廳。炸普寧豆腐全餐食得過嘅食物都已岀現在上面張相。豆腐炸得脆卜卜,內裡亦非常嫩滑,調味也很好,配搭韮菜水又多一層口感,係唔錯嘅。另外,相中嘅辣椒油亦係唔錯嘅,响之後嘅菜式起咗極大嘅幫助。呢個滷水非常一般,只有鵝腸爽脆有滷水香,而豆腐,鵝件都冇乜味,唯有配辣椒油食,再講,佢個辣椒油係好食嘅!!重點嚟喇,個豬仔脾係有雪味嘅,完全唔得,非常恐怖。。。蠔仔粥,又一冇味之作。湯頭-大地魚嘅味道?方魚嘅味道?都係搵唔到。蠔仔-用細嘅蠔係我鍾意嘅,飽滿,但完全冇鮮味,仲過火至質地偏韌。粥面嘅炸乾葱?旁邊嘅菜脯?點解用問號,因為我真係估係乾葱同菜脯。當日入座時,有話我哋知當日不供應慢煮菜式,餐牌有一個大項係慢煮嘅,咁好正常明白係冇嘅。但係响滷水嘅大項底下有一款慢煮鹽香雞,咁就問下有冇啦,員工話問下先,然後回覆“冇嘅”,聰明嘅你睇到呢度,都估到我見到其他後嚟嘅枱係有得食慢煮鹽香雞啦!埋單四百幾,有種比人呃嘅感覺。
先講明,係一間唔會有下次嘅餐廳。

炸普寧豆腐

全餐食得過嘅食物都已岀現在上面張相。
另外,相中嘅辣椒油亦係唔錯嘅,响之後嘅菜式起咗極大嘅幫助。

重點嚟喇,個豬仔脾係有雪味嘅,完全唔得,非常恐怖。。。

蠔仔粥,又一冇味之作。
湯頭-大地魚嘅味道?方魚嘅味道?都係搵唔到。

埋單四百幾,有種比人呃嘅感覺。
2023-06-30 182 瀏覽
在油管看港日KOL介紹此店便嘗試著在“開飯”訂座. 誰知要訂位雖不至難於登天, 但也要月初訂到今天六月卅日才有位安排. 除了油管,也在開飯看了多篇正評, 一行4人充滿著對此店的高水平的期望. 按時到達L Square樓看見排隊輪候登電梯的人龍, 更大大加強了我們的期望. 但接下來就如過山車拉了到山頂, 緊隨而來的就是一路下坡走🙄電梯門一開, 很快一目所見就是整個餐廳-小, 就是小. 明白了, 難訂位理由之一就是小. 就是有一種壓迫感, 坐得並不舒適. 坐下之后就有溫馨提示: 用餐時間個半小時, 有沒有去食平民放題感?服務員遞上餐牌再搭上一句蠔仔餅賣光. Sous vide的兩個菜又要預訂,即場不供應. 剩下的能點的聊聊可數. 每道菜份量又比較小, 一兩下功夫已消滅得無影無蹤. 所以用餐個半小時就充足? 那又不一定. 點上一個火鍋, 加熱的就一塊燃燒晶體; 要那鍋發熱都頗費勁更遑論加熱至灼熟食物? 食物嘛?味道淡出個鳥來. 除了那普寧豆腐外, 食後也沒甚好印象. 還好拍了照存檔, 才依稀記得吃了點甚麼. 地方關係, 坐得不舒服,氣氛嚴重欠缺, 服務員亦熱情欠奉. 與其說是fusion,

地方關係, 坐得不舒服,氣氛嚴重欠缺, 服務員亦熱情欠奉. 與其說是fusion, 更讓我們有confusion的感覺. 踏正一小時用餐時,那熟悉的平價放題溫馨提示:last order 了, 有冇野要加? 冇, 我們立馬結賬急步離開.

幹嘛那麼急? 我們趕著去頓正餐. 甚麼餐, 正宗潮洲菜是也. 今次我們不再confused, 目標清晰得很!
2023-06-29 145 瀏覽
訂了8:30的4人位,早到了15分鐘,餐廳是有空位的,但無奈店方堅持我們早到了,所以仍需等候。我指向空枱,店員話:已經安排了比其他訂位。因有同行小孩,所以感覺不是很好。明白可能真係有人訂了,但多一點微笑,多一句唔好意思,整體感覺會好好多。上菜速度滿意,賣相也很好,味道ok,韭菜鴨血價錢略貴,而且不是很熱,所以吃起來有點怪味。本以為店名係主打滷水,但滷水味道一般,沒有驚喜。雖然係網紅,但8點半入座,9:15 last order,感覺食快餐,試過就算應該不會回頭。
2023-06-27
2023-06-27 122 瀏覽
話明新派潮州菜館,有別於一般潮州餐廳,呢度嘅菜式非常特別,於傳統菜式加入新潮元素,與別不同,有熟悉但不一樣的感覺。菜都未上,先上一人一碟秘製辣椒油,微辣好香口好惹味,食落忍唔住會上癮。蜆仔肉生菜包 $88用生菜包住蜆仔同埋肉碎,再撒上啲蔥花同埋蒜末,口感豐富,食落幾清爽,脆脆嘅生菜配蜆仔嘅鮮味,同平時嘅豬肉生菜包口感差不多,不過就多咗海鮮嘅鮮味,好特別!直接用匙羹𢳂黎食啖啖肉都得!潮式滷水拼盤 $208有唔多嘅滷水食材選擇,上菜嘅時候有明爐熱住,慢慢食都keep到個溫度,內有乾坤仲有豆腐喺底下!滷水鵝片 +$28鵝片啖啖肉,皮爽肉嫩,滷水嘅味道好濃郁,相信係每個食客嘅必點菜式。慢煮鹽香雞鹽香雞都係皮爽肉嫩,雖然唔係用滷水醃製,但點上滷水汁味道非常之夾,更加帶出雞肉鮮嫩。鵝腸滷水煮得好入味,非常爽甜。蠔仔粥 (二人份) $108配料可以自己落自己隻碗,方便同朋友分享,有菜脯、蔥花同芫荽。每一口食落去,滑滑嫩嫩嘅粥加埋新鮮嘅蠔仔,味道好鮮甜!加埋菜脯咸咸地又帶點甜,令到味道更加豐富。

蜆仔肉生菜包 $88

潮式滷水拼盤 $208

滷水鵝片 +$28

慢煮鹽香雞

鵝腸
滷水煮得好入味,非常爽甜。

蠔仔粥 (二人份) $108

2023-06-26 82 瀏覽
成日食潮州嘢嘅感覺都係老餅野,多數店舖冇咁乾淨企理嘅大排檔,今次發現到銅鑼灣有間走新派潮州菜餐廳! 裝修現代化型格,座位舒適,仲有卡位😽 一嚟到已經送上唔同嘅醬料,迎合客人唔同嘅口味,絕對唔會吝嗇🙌🏻蘭王蠔餅蠔餅炸得色澤均勻,呈現金黃色,特別著名用咗蘭王嘅雞蛋🥚,特別有蛋香味!蠔肉大粒飽滿,配埋魚露同埋辣醬,夠晒水準!蠔仔肉碎粥(2人份) 首先擺盤好精緻,分開咗蠔仔肉碎粥同埋配料,自由加配🤓 粥底蠔味濃,蠔肉肥美飽滿潮式拼盤(三選) 呢度嘅潮州滷味拼盤,可以自己選擇種類,啱晒我哋呢啲兩個人又想食好多款嘅朋友😆 鵝腸爽口入味,墨魚應該浸過冰水,脆口新鮮🦑,而鵝肉亦夠鬆軟🫰🏻韭菜鴨血鴨血索晒麻辣汁入味再用韭菜墊底

蘭王蠔餅

蠔仔肉碎粥(2人份)

潮式拼盤(三選)

韭菜鴨血
鴨血索晒麻辣汁入味再用韭菜墊底
2023-06-25 101 瀏覽
今晚去了銅鑼灣鬼滷,個名又幾特別,西式嘅裝修,中式嘅菜式,都幾配合餐廳名字,而首先送上有焦糖爆谷,非常脆口,但又不會太甜😊豉椒蜆真係好大碟,超多份量,豉椒夠晒入味,新鮮熱辣辣真係好好食😋椒鹽普寧豆腐,外層又脆又薄,內層軟綿綿,超級滑,口感非常好食,難怪見到好多人叫,真係我食過最好食嘅炸豆腐之一。潮式滷水拼盤,選了三款,好香嘅八角味道配上滷水鵝肉啖啖肉、慢煮鹽香雞夠嫩、豬腩肉肥豬肉部份食落去口感唔會覺得油膩,下面有爐一邊熱一邊食。蜆仔肉生菜包,生菜包住蜆肉,再配上脆米粉,另有一番風味。

2023-06-23 115 瀏覽
銅鑼灣潮州食店「鬼鹵」👍食物絕對不會讓你失望!店名已經透露了食物的風格,讓人想起懷舊的滷味和潮州菜。首先上的是甜甜爆谷🍿️,上枱時仲系熱辣辣食到天天BB停唔到口🤣先上桌的普寧豆腐⭐️豆腐裡面卻嫩嫩滑滑,真正達到外脆內軟的效果。matching自家制的韭菜鹽水,既解膩也多了風味。 蜆仔肉生菜包🥗一定不會讓你失望。蜆肉切成細細粒,加入菜脯、韭菜等調味適中,包在生菜里,味道清新不過咸,非常好吃。而潮式鹵水拼盤三選🥘店家會在碟下燃一小火🕯️🫙,保持食物溫度但不會太快冷掉,熱熱的食物總是更美味!包括鹵水鵝件🦢、鵝腸和慢煮鹽香雞🐓,每一樣都是經過用心處理的鹵水,味道深厚入味,令人回味無窮。😍鹵水鵝件肉質細緻,鹵得入味,鵝肉香氣四溢;鹵水鵝腸乾淨無腥味,爽脆有咬勁,😋特別是慢煮鹽香雞,因為是慢煮,🤩所以雞肉特別嫩滑入味,每一口都是驚喜。🤤🤤如果你喜歡鴨血,那鬼鹵的韭菜鴨血也是不容錯過的,鴨血非常入味,口感也十分嫩滑。👉由於座位不多,所以提前預約是必須的。
銅鑼灣潮州食店「鬼鹵」👍

先上桌的普寧豆腐⭐️

蜆仔肉生菜包🥗

而潮式鹵水拼盤三選🥘

👉由於座位不多,所以提前預約是必須的。
2023-06-23 116 瀏覽
銅鑼灣鬼滷是一間專做潮洲食物的餐館。餐館面積不大,但裝修簡潔。嘅然專做潮食,水準當然有保證!我和朋友二人點了一個蠔仔粥,潮洲拼盤及韮菜鴨血。蠔仔粥二人份量,但其實三人也足夠。蠔仔都多,肉質鮮甜軟滑。鴨血夠爽脆!因得二人關係又不想浪費食物,所以拼盤則只選了一個三餸份量;有鵝腸、鹵水鵝肉和豬仔肶。其實它還有數款選擇给客人自由配搭,例如有墨魚、豬肚、豬腩肉等。其中我夠為喜歡是豬仔腳,肉瘦乾爽而帶靱性,送啤酒一流。順帶一提這間餐廳是有酒牌的。閒時相約三五知已在此輕談淺酌亦一樂也。如果你喜愛打邊爐,它一樣可以滿足你;因為除了普通潮洲食品外,這裏還有潮洲1火鍋供應。👍
我和朋友二人點了一個蠔仔粥,潮洲拼盤及韮菜鴨血。
韮菜鴨血
潮洲拼盤
豬仔腳
2023-06-15
2023-06-19 93 瀏覽
與朋友再訪鬼滷,是日全場爆滿,下次來要記得訂座了!很喜愛店內的即製爆谷,熱辣辣由氣炸鍋新鮮取出,入口香甜又香口!很可惜的是本日很多招牌菜都售罄,也是個試新菜式的機會!椒鹽普寧豆腐豆腐炸得金黃,外皮薄薄一片脆衣,豆味甚為香濃,沒有被椒鹽蓋過,口感外酥內嫩,配上自家製韮菜鹽水,可解油膩之餘,更添風味!潮式滷水拼盤—鵝片、墨魚、豬仔髀滷水鵝肉刀工不錯,切得細薄,入口細膩滑嫩;墨魚爽口;豬仔髀啖啖肉,入口軟滑不柴。蠔仔粥蠔仔粥另配上蔥、菜甫、芫荽,可以按自己口味添上,蠔仔份量很多,飽滿而鮮美,每次來都要吃!
與朋友再訪鬼滷,是日全場爆滿,下次來要記得訂座了!
很喜愛店內的即製爆谷,熱辣辣由氣炸鍋新鮮取出,
入口香甜又香口!
很可惜的是本日很多招牌菜都售罄,也是個試新菜式的機會!
椒鹽普寧豆腐
豆腐炸得金黃,外皮薄薄一片脆衣,
豆味甚為香濃,沒有被椒鹽蓋過,口感外酥內嫩,
配上自家製韮菜鹽水,可解油膩之餘,更添風味!
潮式滷水拼盤—鵝片、墨魚、豬仔髀
滷水鵝肉刀工不錯,切得細薄,入口細膩滑嫩;墨魚爽口;
豬仔髀啖啖肉,入口軟滑不柴。
蠔仔粥
蠔仔粥另配上蔥、菜甫、芫荽,可以按自己口味添上,
蠔仔份量很多,飽滿而鮮美,每次來都要吃!
2023-06-18 85 瀏覽
今天我們收工的時候去了一間非常特別的潮州餐廳,餐廳叫鬼滷,位於銅鑼灣,位置相當方便。餐廳主打潮州菜,暫定的內部裝修很有格調,而且很新淨,位置相當寬闊,坐的也很舒適!我們點了蜆仔肉生菜包、潮式方魚BB西蘭花、潮式滷水拼盤三選和蠔仔粥。在等食物的時候餐廳會提供一些爆谷,讓我們可以邊吃邊等!第一個上菜的是蜆仔肉生菜包,雖然蜆肉不大,但是份量多,而且每一粒都很飽滿很鮮甜。再加上肉碎和餐廳特別的調味,用新鮮的生菜包在一起進食,非常的美味!第二個是潮式方魚BB西蘭花,這個菜是用一些魚干去炒BB西蘭花,魚干的鮮香味很濃郁,再用猛火爆香BB西蘭花,調味適中,非常的美味!滷水拼盤三選,我們點了滷水鵝肉,墨魚和慢煮鹽香雞。上菜時,餐廳會提供蠟燭保持菜式的溫度。滷水鵝肉非常的入味,肉質淋滑,肉的鮮香也能保留,十分好食。墨魚烹調的熟度剛剛好,軟硬適中,仍能保持小小的脆口。再加上餐廳自家調配的滷水醬汁,非常的美味!最後一款是慢煮鹽香雞,慢煮的手令雞肉保持到嫩滑多汁。雞肉的鮮味也能夠食得出,大家來到這裏一定要試一試!最後是一個二人分量的蠔仔粥,餐廳選用的蠔仔大細適中,而且粒粒都很飽滿。配上醃菜、芫荽配料加到粥中一

在等食物的時候餐廳會提供一些爆谷,讓我們可以邊吃邊等!

最後是一個二人分量的蠔仔粥,餐廳選用的蠔仔大細適中,而且粒粒都很飽滿。配上醃菜、芫荽配料加到粥中一起進食,味道很豐富,食物也很新鮮,很不錯的!
2023-06-15 93 瀏覽
店的裝修以火紅色為主,佈置得好型格,播著音樂,有氣氛,走年青人路線。食物味道一流,造型亦靚,估計是自家製醬汁,幾乎每款菜式都配醬,非常夾,吃了以下幾款:蜆仔肉菜包 $88,蜆仔炒豬肉,清清地但夠味,包住生菜吃口感清爽。蘭王蛋蠔餅 $78,炸得脆卜卜,咬到蠔肉就軟棉,有三款醬汁,兩款辣的都夾,更加好吃。滷水三拼-滷水鵝肉、鵝腸、豬腩肉 $208,滷水汁好,清醇口味,鵝腸很爽,豬腩肉超肥但唔膩。黑松露蔥油拌麵 $78,極正,麵條闊闊極之入味,黑松露很香。

2023-06-11 1994 瀏覽
一聽佢個名就知佢係fusion,中西合璧😂 環境乾淨,唔會好似大排檔打冷咁。🖤豉椒蜆$88🤍蜆鮮甜肥美,隻隻都打開哂,證明好新鮮,豆豉絕對係呢碟菜嘅情緒,食蜆嘅時候加埋啲豆豉一齊食更加惹味。🍳蘭王蛋蠔餅$78🦪好有驚喜,即叫即炸,超級酥脆,係我食過最好食嘅蠔餅之一,好多蠔仔,隻隻飽滿鮮甜,冇腥味,超足料。🍲潮式滷水拼盤(三選)$208🐥唔油膩,唔會滷水汁上面有一層油。滷水汁好香八角嘅味道。墨魚薄切好有咬口得嚟又唔韌,滷水鵝肉滷得非常入味,唔鞋口。平時焗豬仔髀就食得多,滷水豬仔髀第一次食,啖啖肉,真係唔錯。拼盤上枱嘅時候仲有蠟燭保暖,可以慢慢食,唔使驚凍晒。🖤黑松露蔥油拌麵$78🍝將啲蔥擺喺油入邊炸,啲蔥嘅味溶晒入啲油入邊,然後攞嚟撈麵,所以蔥油拌麵本身已經好惹味。佢仲有加咗啲黑松露點綴,令到味道更加有層次。🍺茘枝接骨木梳打$42🍹超級香甜荔枝味,同接骨木嘅味道好夾,甜度適中。最特別嘅係佢用啤酒罐裝,係餐廳自己包裝,好特別。

🖤豉椒蜆$88🤍

🍳蘭王蛋蠔餅$78🦪

🍲潮式滷水拼盤(三選)$208🐥

🖤黑松露蔥油拌麵$78🍝

🍺茘枝接骨木梳打$42🍹
2023-06-11 140 瀏覽
鬼滷 睇個名應該都大概估到食咩了😆首先會送上甜甜爆谷🍿椒鹽普寧豆腐 每嚿都炸到脆卜卜 非常乾身 入面既豆腐嫩滑 真正做到外脆內軟嘅感覺 呢個推介大家試蜆仔肉生菜包將蜆肉切到細細粒類似肉碎咁 加入菜脯 韮菜等 調味適中 唔會過鹹 包埋生菜好好食 潮式鹵水拼盤有三選同五選 我點左五選 包括鹵水鵝片(+$28) 鹵水鵝肉 豬仔髀 墨魚 慢煮鹽香雞 基本上每枱都有叫 份量都幾多 滷水味道唔係好重個隻 但都食到有多種香料味道 底層仲有豆腐墊底 而且吸哂d汁 夠哂入味 有點可惜係上菜時冇俾到醋我地 🙈同問過店員 係唔可以重覆選擇同款的現場環境較狹窄 枱與枱之間距離極近 座位唔多 所以記得提早預約🕑
鬼滷 睇個名應該都大概估到食咩了😆
首先會送上甜甜爆谷🍿

潮式鹵水拼盤
有三選同五選 我點左五選
同問過店員 係唔可以重覆選擇同款的

• 蜆仔肉生菜包
  • 椒鹽普寧豆腐
2023-06-10 136 瀏覽
口味:4/5服務:2/5環境:3/5性價比:3/5推薦?:😕因為睇到有Youtuber介紹性價比高,所以一直想試呢度既晚餐。總括黎講食物口味都Ok既,但係預約既Workflow可能就要改善下。服務麻麻 - 餐廳Book枱流程有好大改善空間,都幾影響食客感受。本身係想Book 6月2號(星期五)夜晚7點半,正常做法我早幾日就打去Book。//5月30號(星期二): 打去餐廳話7點半冇位,第一次叫我食6點。我直接話咁Book定6月9號(下星期五)7點半。餐廳竟然答唔知得唔得,但會晏少少覆我。(奇怪 - 點會唔知😳)6月1號(星期四):兩日都冇人覆,我再打去問。餐廳第二次叫我食6月2號星期五6點😳。我再重申唔得,先成功Book 到6月9號(星期五)夜晚7點半3位。6月8號(星期四):餐廳夜晚Whatsapp 確認Booking後,又再打埋電話黎確認多次,再第三次問我可唔可以食星期五6點😳。做生意想做多場晚市(6-7:30pm, 7:30-9pm)好正常,雖然餐廳做法麻麻地,但還可接受。但係以下呢個我就真係有啲不解😳。6月9號(星期五):本身Book左3人,但有多1個人Join。咁我就Wha
口味:4/5
服務:2/5
環境:3/5
性價比:3/5
推薦?:😕
6月9號(星期五):本身Book左3人,但有多1個人Join。咁我就WhatsApp問餐廳可唔可以加多1位,餐廳拒絕。怕餐廳誤會,所以重申即係將Booking由3位變4位,但依然話唔得。唔我地就算喇直接3人食。點知到餐廳佢係比左4人枱我地坐。。。。
食物正常 -
1. 潮式火鍋 - 湯底偏重味較鹹,用黎淥牛肉,牛丸,墨魚等等其實係夾既。
2. 潮式拼盤3拼 - 鵝片,墨魚,鵝腸配以豆腐。墨魚,鵝腸爽口好食,鵝片就正常打冷發揮。豆腐可能因為係墊底就偏鹹。
3. 韮菜鴨血 - 食落其實有啲似台灣食既果種,本身我Ok呢種做法所以幾中意。
4. 蠔仔粥 - 就咁食口味偏淡唔算太新鮮,但連同一齊上等你自己落既菜圃同蔥花,就提左鮮好食好多。
5. 3杯野飲 - 都係街度買到既,唔係舖頭自製,所以唔Comment了
價錢 - ~HKD1,000
銅鑼灣黎講,算係唔太貴。
地址:銅鑼灣駱克道 459-461號 The L.Square 21樓
(銅鑼灣廣場二期旁邊)