2017-06-23
韓國菜中尤以任飲任食的韓燒為這大眾所愛,最適合朋友相聚的好選擇。可惜任飲任食的質素每況愈下,為量而食不如不食。今次揀左這間叫幾多食幾多,重質不重量既韓式燒烤試試。韓國菜必備既頭盤開胃小食kimchi,做得好的,餐廳的質素普遍都唔會差。Kimchi不會醃得太咸及太辣,酸度亦適中,朋友不喜吃酸的,都覺得不錯;除了Kimchi外,還有幾款素食醃製品包括芽菜、豆角、椰菜及青瓜。飲品選擇不多,除了可樂外其他都是康師傅等飲料,另飲料不夠凍。燒烤最怕就是油煙味久久不散,食完離開都一大陣味;而這裏的抽風尚算不錯,油煙都不會焗住係舖內,當然,完全無油煙味真係無可能,不過在接受範圍以內。因為大家都係食肉獸,尤以牛肉為至愛,所以主攻牛肉類,食物如下:和牛牛肉味濃郁,肉質甘香,脂肪均勻,入口鬆化,食到停唔到口。牛舌切成薄薄一切,一燒即熟,食落煙煙韌韌,推介之選牛仔骨肉質鬆化,燒熟後不會"鞋"口。海鮮蝦應該死了無耐,肉質爽口;扇貝加左蒜蓉在面,一邊燒蒜蓉香不斷散發出來;蜆肉略為多沙黑毛豬腩見隔離枱燒得幾香,所以朋友想試下。腩肉不算太肥,肉味一般,食一兩件還可以,但食得太多感覺很油膩,要飲多些水去沖走油份。羊架完
和牛
牛肉味濃郁,肉質甘香,脂肪均勻,入口鬆化,食到停唔到口。
切成薄薄一切,一燒即熟,食落煙煙韌韌,推介之選
肉質鬆化,燒熟後不會"鞋"口。
黑毛豬腩
完全沒有膻味,加上濃濃的叉燒醬做醃料,燒好後叉燒醬味濃郁,羊肉夠淋。
香煎銀雪魚
魚皮煎得香脆,魚肉夠滑,不會煎過火。