餐廳: 駿景軒
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-02-28 89 瀏覽
要係高級酒店做中菜餐廳已經一啲都唔簡單仲要餐廳多年都連續獲得米之蓮一星大廚梁師傅鑽研新派中菜 帶來新鮮感👍🏻花膠明目魚豬肘湯 $88個湯清而不淡 火喉十足又原汁原味而且真材實料 每碗都有好豐富既湯料花膠同明目魚都係有滋陰嘅功效 黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 $328做得非常精緻 黑醋整到一粒粒 好似魚籽咁鮮奶夠實淨又嫩 蟹肉份量好澎湃黑醋帶岀蟹肉原有既鮮味另外帶子夠大粒 入面剛熟嫩滑 好好食瓦罉焗胡椒蝦 $428炒熱成鍋胡椒粒迫熟新鮮大蝦食落有強烈嘅胡椒香 但又唔會辣同嗆喉蝦肉煮得剛剛好 彈牙鮮嫩 其他調味唔多用胡椒已經帶岀蝦嘅鮮味 好厲害!酸菜桂魚片 $308呢度菜聽講係樂壇天后容祖兒嘅最愛上枱成碗湯咁 其實寶物沉歸底桂魚片切得非常薄 盡顯刀工亦係令魚片嫩滑嘅關鍵酸菜味道唔濃 無搶走魚味菠蘿咕嚕肉 $178雖然係家常菜式 但廚師與出非一般嘅味道咕嚕肉皮薄外脆內軟 醬汁酸甜味道恰到好處菠蘿亦非常新鮮清甜服務更加係一流 絕對有賓至如歸既感覺👍🏻👍🏻

要係高級酒店做中菜餐廳已經一啲都唔簡單

瓦罉焗胡椒蝦 $428

炒熱成鍋胡椒粒迫熟新鮮大蝦
食落有強烈嘅胡椒香 但又唔會辣同嗆喉
蝦肉煮得剛剛好 彈牙鮮嫩 其他調味唔多
用胡椒已經帶岀蝦嘅鮮味 好厲害!

呢度菜聽講係樂壇天后容祖兒嘅最愛

醬汁酸甜味道恰到好處
菠蘿亦非常新鮮清甜

服務更加係一流 絕對有賓至如歸既感覺👍🏻👍🏻
2018-02-27 71 瀏覽
2011-2017年米之蓮一星級的酒店中菜廳一直都久仰大名 正值新春佳節 就同家人黎品嚐下精緻中菜每道菜都色香味俱全 真係好出色滿足到脾胃之餘 心靈亦都好滿足餐廳環境非常優雅有格調 一坐低店員就為我們捧上熱茶 又會不時查看我們有咩需要 服務到位呢個天氣最適宜飲滋補靚湯杏汁燉白肺湯 $90以真材實料熬製而成 每一滴都係精華杏仁味非常濃郁突出 令到湯汁多了一份鮮甜味道 好飲又暖胃照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288牛柳粒香味四溢 食落好軟身 黑松露令成碟餸錦上添花 最驚喜係以蘆筍為食材 意想不到咁美味真係飯都可以送幾碗!砂鍋唐生菜 $168以蝦醬炒至入味 食落非常惹味唐生菜新鮮脆口 帶有天然清甜口味以砂鍋烹調更加係別有一番風味黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 $328非常有特色的一道菜式 絕對值得一試炒鮮奶香滑 口感一絕 而且奶香非常濃郁蟹肉亦都鮮嫩無比 最特別係黑醋竟然變成小小既珍珠同蟹肉既味道簡直係絕配至於帶子方面都好鮮甜 煎至金黃色好香口正宗四川擔擔麵 $48麵質爽滑彈牙 而且吸收晒湯汁的精華湯汁冇我想像中咁辣但係仍然可以感受到麻辣口味

2011-2017年米之蓮一星級的酒店中菜廳

令到湯汁多了一份鮮甜味道 好飲又暖胃

牛柳粒香味四溢 食落好軟身
黑松露令成碟餸錦上添花
最驚喜係以蘆筍為食材 意想不到咁美味
真係飯都可以送幾碗!

砂鍋唐生菜 $168

麵質爽滑彈牙 而且吸收晒湯汁的精華
湯汁冇我想像中咁辣
但係仍然可以感受到麻辣口味
2018-02-27 104 瀏覽
米芝蓮一星中菜環境舒適既中菜,唔好處係如果搭車來的話,比較不方便。服務好好,食物水準高。今次先試小菜前菜來個口水雞辣汁分上的,呢個汁真係無敵,夠香,又唔會太辣。一點再點既感覺來一個招牌豬肺湯濃濃白色豬肺湯,飲落無味精,絕對足料。另一招牌菜胡椒蝦一煲滿滿的白胡椒配上海中蝦,看落都滿足蝦先炸了,但細心位在於師傅清乾淨蝦內臟,更加炸到全隻脆脆的,可以成隻一口食曬,唔洗麻煩。黑松露野群牛柳粒香既黑松露,呢個送反而覺得野群比牛柳粒更加好食最後來既酸菜魚都食唔曬了
服務好好,食物水準高。

今次先試小菜
前菜來個口水雞
辣汁分上的,呢個汁真係無敵,夠香,又唔會太辣。
一點再點既感覺

來一個招牌豬肺湯
濃濃白色豬肺湯,飲落無味精,絕對足料。

另一招牌菜
胡椒蝦
一煲滿滿的白胡椒配上海中蝦,看落都滿足

黑松露野群牛柳粒
香既黑松露,呢個送反而覺得野群比牛柳粒更加好食

最後來既酸菜魚都食唔曬了
2018-02-21
2018-02-27 100 瀏覽
駿景軒位於灣仔的駿景酒店一樓及二樓,是一間高級的中菜廳,環境設計高尚。餐廳以粵菜為主,亦有供應四川麻辣火鍋。今晚和朋友來到用膳,由於我不能吃太辣,所以我們便選擇點小菜來吃。杏汁燉白肺湯 $90(碗)以豬肺、雞腳、白菜膽及杏汁熬製四小時的湯水,顏色呈奶白色,入口滿是杏仁香,飲落滋補養生,最讚的是不會很膩,充滿膠原的感覺!令人再三回味!意想不到的是湯渣也如此好吃!豬肺和豬肉仍然保持嫩滑的口感,雞腳還很有彈性!令人吃得津津有味。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 $328賣相有點像炒蛋白的賽螃蟹,但這個其實是加入了蟹肉同炒的鮮奶,鮮奶炒得相當滑溜,而且味道非常鮮美,奶香濃郁。蟹肉份量十分足料,每口都能吃到!每舊蟹肉都是扎實有彈性,令人感到口感飽滿!面頭還有以分子料理方式製成的意大利黑醋,形狀是一粒粒的水珠,咬下去像爆爆珠的口感,酸酸的調味增加層次感之餘亦令賣相更吸引,還有四隻大帶子,簡直是視覺與味覺雙重享受!照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288牛柳粒用照燒做法煮熟,咬下去看到大概是六成熟左右,難怪口感如此嫩!在外面吃炒牛柳粒一定吃不到這種口感,外面通常都會煮得太久,令肉質變得粗鞋乾硬!而這個吃時有咬感,肉

杏汁燉白肺湯 $90(碗)

照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288
而這個吃時有咬感,肉汁豐滿。加入菇菌與黑松露同炒令層次感更加豐富,味道變得更加香濃惹味,是色香味俱全的一款菜式!

砂鍋唐生菜 $168
上枱的時候砂鍋還是嘶嘶沙沙的聲音,鑊氣十足!唐生菜新鮮爽脆,混入蝦醬令其變得惹味。但這個最好先吃,放太久唐生菜吸入太多蝦醬會變得有點過咸。

上湯雲吞 $98
雲吞皮薄餡靚,裏面包着豬肉和小棠菜。
小棠菜仍然保持清甜脆嫩,豬肉味香甜鮮美,咬下去鮮甜又多汁!口感軟腍,十分美味!
吃完這頓晚餐真的很滿足,店員服務態度很好,不停主動為我們添茶,不愧是米芝蓮獲獎的餐廳,食物質素也是意料之內的令人滿意!
2018-02-25 956 瀏覽
以前食過跑馬地的駿景軒,今次有外國朋友回來當然要帶他去嚐嚐米芝蓮川粵餐廳的味道,才得知原來在跑馬地很出名的英皇駿景酒店已搬到了灣仔皇后大道東近司徒拔道,餐廳裝修風格時尚清新風,令人耳目一新。駿景軒以川粵料理馳名,川菜以麻、辣、鮮、香為特色,味道較為濃烈,而粵菜的特色在於着重食物原本的味道,使用少量香料以保留原味,菜式一般比較清淡。駿景軒將兩種不同特色的菜系結合,以迎合港人的需要。九層塔川辣明蝦球 $328賣相吸引,蝦好夠大隻,雖然紅紅的外表會以為好辣,但入口先香帶點辣,加上口感極彈牙,辣味不會搶走蝦的鮮味,朋友十分喜歡。酸菜桂魚片 $308酸菜魚湯頭鮮美,餐廳用上桂魚片,加入酸菜下去熬煮酸菜厚實脆口,魚肉十分嫩滑,骨頭也不甚多,很有地道風味。菠蘿咕嚕肉 $178咕嚕肉肥瘦適中,入口酥香,粉醬不會過厚,入口時脆皮肉嫰,配上酸酸甜甜的芡汁,非常醒胃。杏汁燉白肺湯 $90/位白肺湯用左豬肺、雞腳、白菜膽和杏汁熬製,用料十足,湯身香滑濃郁,入口都是杏仁香味,雞腳骨膠原豐富,十分黏口,潤肺養顏,一碗真的不夠。正宗四川擔擔麵 $48/位紅紅的湯底,麻香味濃,拌混後感覺少些膩感,麻比辣更盛,有碎肉跟

駿景軒將兩種不同特色的菜系結合,以迎合港人的需要。

九層塔川辣明蝦球 $328

菠蘿咕嚕肉 $178

杏汁燉白肺湯 $90/位

正宗四川擔擔麵 $48/位
紅紅的湯底,麻香味濃,拌混後感覺少些膩感,麻比辣更盛,有碎肉跟白芝麻,擔擔麵十分有風味,份量正好。

米芝蓮餐廳駿景軒,果然名不虛傳能夠保持水準,環境、服務、食材、出品都有高水準,一定會再來。
2018-02-24
2018-02-23 104 瀏覽
和司徒拔道一直有些微妙嘅感情,今日去到路口一家酒店吃飯。今次去吃的是英皇駿景酒店的中菜廳 — 駿景軒。駿景軒已經多年獲得米芝蓮一星,有此頭銜,環境和食物質素都有一定期望。先說的環境,和很多五星酒店的餐廳一樣,臺面寬闊,臺與臺之間有適當空間,最喜歡就是中間的間隔位,令環境更有氣派。水煮魚片(例),$428餐廳是川菜館,川菜一定出有特色。例牌已經有一大盤,魚片滑嫩,肉質細膩,咀嚼時沒有太麻,但充滿辣椒的香氣,所以一直會吃很多,但過後就感覺到咀唇開始微震。菠蘿咕嚕肉,$178咕嚕肉夠脆,而醬汁酸酸甜甜,十分開胃。黑松露野菌安格斯牛柳粒,$288黑松露有整整三片,增加香氣。而牛柳粒裹上了松露醬,有一陣木香菇菌香。蔬菜炒得爽口。例湯,$88今天是老黃瓜豬肉湯,清甜滋潤。杏汁白肺湯,$90不會在家煮的手工菜。白肺是白雪雪的,相信花了不少時間去洗。杏汁的香恰當好處,不會太像糖水,蓋過湯的味道。擔擔麵,$48最後一碗熱騰騰的麵食。辣肉醬做得出色,而麵質有咬口。今餐很滿足呢!
和司徒拔道一直有些微妙嘅感情,今日去到路口一家酒店吃飯。

水煮魚片(例),$428

菠蘿咕嚕肉,$178
咕嚕肉夠脆,而醬汁酸酸甜甜,十分開胃。

黑松露野菌安格斯牛柳粒,$288

例湯,$88
今天是老黃瓜豬肉湯,清甜滋潤。

杏汁白肺湯,$90

擔擔麵,$48

2018-02-22 104 瀏覽
新年當然要食好啲,想來想去都係食中國菜比較適合,但又不甘於平凡,同朋友一直研究之後決定要食四川菜!最近四川麻辣火鍋非常盛行,令有質素既四川小菜被淡忘,幸好朋友想起呢間多年獲得米芝連一星榮譽既駿景軒,既然咁有來頭,當然吸引到我去試下啦!從灣仔地鐵站一路走來,先發現原來酒店位於跑馬地馬場附近,環境比較清幽,酒店外牆閃令令既燈飾非常搶眼。餐廳位於一樓,可以選擇走雅緻既樓梯或者搭𨋢。《瓦罉焗胡椒蝦 $428》第一次品嚐胡椒蝦,的確非常期待。當店員打開煲蓋的一刻,只見一整煲都係原粒白胡椒粒,說好的蝦呢?原來全部蝦都隱藏於胡椒粒中,只要用匙更輕輕往煲底一推,就會見到酥脆大蝦!胡椒蝦充滿胡椒香氣,無論蝦頭或蝦尾都非常香脆惹味,味道略咸。《照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288》呢客牛柳粒喺黑松露既加持下變得份外矜貴!黑松露並唔係一般餐廳咁只加黑松露醬調味,而係一片片原整既黑松露。牛柳粒大小適中,剛好可以一口一粒,肉汁豐盈,肉質嫩滑軟腍,係值得一試既新派菜式。《川味口水雞 $158》對我來說,呢份口水雞係我是晚最愛。口水雞既辣汁分開呈上,可以自行調節辣度。辣汁上既辣椒蓉好惹味又唔係死辣,加上雞件後非常好

餐廳位於一樓,可以選擇走雅緻既樓梯或者搭𨋢。

《瓦罉焗胡椒蝦 $428》

第一次品嚐胡椒蝦,的確非常期待。

《照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288》

《川味口水雞 $158》

對我來說,呢份口水雞係我是晚最愛。口水雞既辣汁分開呈上,可以自行調節辣度。辣汁上既辣椒蓉好惹味又唔係死辣,加上雞件後非常好食,係有質素既作品。

《杏汁燉白肺湯 $90/位》

見朋友強烈推薦,我都點左一客試試。有別於一般杏汁白肺湯強烈既杏汁味,呢一客湯既杏汁味道平衡得宜,唔會令杏汁蓋過湯既鮮甜味,令我呢個唔鐘意杏汁味既人都接受到。

《紅油雲吞 $98》
雲吞不過不失,雲吞皮夠薄,吃起來無負擔。

2018-02-22 665 瀏覽
今天聽同事講到灣仔新開的米芝蓮餐廳食飯,有不錯的評價,下星期剛好媽媽生日,便想帶她去試試,今天來到原來駿景軒在英皇駿景酒店內,有獨立樓梯上去,不過這層主要食火鍋,所以聞到陣陣火鍋味。食小菜可坐電梯再往上層。店員招呼到位,更提到在新張期內有九折優惠。杏汁燉白肺湯 $90/位這裡的做得很好,喝得出花上不少功夫,有杏仁香味之余又不會搶味,豬肺煮得極軟淋,喝下舒服暖胃。川味口水雞 $158比較巧妙的是辣醬和雞分開上,方便食辣和不吃辣的食客,但較可惜的是如果不吃辣就失去了食口水雞的意義,光點辣醬的話,也不能嚐到口水雞這道菜應有的味道。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 $328帶子大大粒好搶眼,口感嫩滑。雪白滑溜的炒鮮奶令人垂涎欲滴,配上微酸的黑醋珠,幾特別。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288上桌時香氣撲鼻,安格斯牛柳粒份量足,口感非常嫩滑,牛味香濃十分惹味,配上露荀黑木耳野菌 波羅等配菜,配搭豐富多樣,用上點松露更香,十分喜歡這道菜。上湯雲吞 $98/位皮薄餡靚,餡料豐富,每隻都非常足料,上湯清甜。茗茶/水,$24/位
食小菜可坐電梯再往上層。

店員招呼到位,更提到在新張期內有九折優惠。

杏汁燉白肺湯 $90/位

川味口水雞 $158

上湯雲吞 $98/位
皮薄餡靚,餡料豐富,每隻都非常足料,上湯清甜。

茗茶/水,$24/位
2018-02-21
2018-02-17 106 瀏覽
米芝蓮級別既川菜真係名不虛傳!必食之選麻辣水煮貴魚片真係食過番尋味呀!麻辣水煮桂魚片用上四川子彈椒、青花椒、紅花椒、乾椒、辣麵筋、八角等熬煮麻辣紅油,可想而知辣勁十足呀!桂花魚片入口啖啖肉,沒有魚骨,味道辣得黎帶點麻,同時又食到魚肉既鮮味,辣度剛好,不會涸喉!碗底既木薯粉同樣帶來驚喜,入口口感煙靭,吸收了辣汁既精華,辣中帶麻,愈食愈上癮!杏汁白肺湯用料好足,有上豬肺、雞腳、白菜膽及杏汁熬製而成,聞起來杏仁味香濃,但入口卻沒有杏仁苦澀。反而加了雞腳令湯水更清甜滋潤!豬肺清得十分乾淨,醮上豉油調味,入口爽滑。霸王炒辣子雞滿滿都是辣椒,紅噹噹十分奪目,看似會很辣。但其實入口雞件只是微辣,香脆肉嫩。略覺不足的是雞件太細,骨的比例比肉多。菠蘿咕嚕看似是一道很簡單的小菜,但其實非常考廚師的功駕!這碟咕嚕肉一食就知是大師級的水準了!咕嚕肉外層炸漿很薄很脆,入口啖啖肉,酸甜開胃!紅油雲吞脹卜卜,雲吞皮薄潤滑,夾上來又唔會很易穿。入口口感滿溢,雲吞餡料非常多,微辣濃香,非常好味呀!

豬肺清得十分乾淨,醮上豉油調味,入口爽滑。

2018-02-17 922 瀏覽
我係唔食辣的 但一聽到朋友話要去酒店中菜食飯 我覺得好吸引 一黎到 環境舒服😍係一間好靚既中菜廳杯碟既擺設都好靚 好有心思上菜用既碟都係同一色系 非常一致口水雞😍😍 好鍾意食雞 但好怕呢隻辣會食唔到 試左一啖隻辣好易入口 唔會食唔到 之後都好放心食 隻麻辣好香 食到停唔到杏汁豬肺湯 杏仁味香 好潤😍😍好足料的 有肉有好多豬肺😀食中菜必食咕嚕肉 咕嚕肉好考功夫炸完落汁會好易唔脆 太厚粉又唔好食呢個炸得剛剛好 而個汁酸度剛剛好想再食之餘又唔會太油膩即係咁 我自己食係絕對不會叫水煮魚的咁多花椒八角 肯定要飲好多水 但我居然可以食上三五七舊 😮😮同經理傾開先知道 廚師係四川學藝歸來川菜係可以麻而不辣的食完個咀麻麻地 好得意😁😁仲要好大碗 好多魚 仲有薯粉做底😀胡椒虎蝦 咁多胡椒煮幾隻蝦一睇就知道好入味啦 隻蝦大大蝦 盡吸胡椒味又唔會太搶不會只係泰國食到的胡椒蝦川菜我必食紅油抄手😍😍😍好入口 好頂癮 一餐過後 個口仲有點麻辣味 慢慢滲出回味很久😍😍😍

係一間好靚既中菜廳

一餐過後 個口仲有點麻辣味 慢慢滲出
回味很久😍😍😍
2018-01-04
2018-02-16 113 瀏覽
情人節餐廳難約,又多人。我和友人決定提早慶祝。我們選了這間米之蓮一星餐廳好好享受一頓。餐廳提供二人套餐和火鍋。我們選了二人套餐,有多款選擇。瓦罉焗胡椒蝦:一上桌只見滿滿的胡椒,隱若可見不少蝦藏在下面。翻起大蝦,只見炸得香脆非常!蝦很大隻,殻脆到可以吞下,我都是連殻吃,多鈣質。蝦肉亦很有彈性,味道鮮甜!酸菜桂魚片:聽說這是我最喜歡的女歌手容祖兒最愛的菜式之一。桂魚片份量非常多。酸湯夠酸勁,吃著過癮!少少辣,友人不吃辣都可以接受。魚肉亦嫩滑入味。蒜泥白肉:四川麻辣汁。很有創意的蒜泥白肉,薄薄的肉片,中間裹著青瓜。一卷卷的形狀令白肉更入味!白肉包青瓜吃下亦更有口感,很開胃的前菜。白肺湯:友人最愛杏汁白肺湯。一看見套餐可選,立刻點了。杏汁味濃,夠火喉。湯亦足料,雞腳、白肺、瘦肉、菜膽。喝下暖呼呼的。紅油雲吞:香辣味很夠的紅油抄手,川菜必點。內餡很大份,味道亦不錯。主食:擔擔麵香辣味比一般擔擔麵重。麵身都柔軟入味。味道不錯。整體而言,味道一流,但價格亦貴。不過一年一度情人節,最緊要友人開心。

餐廳提供二人套餐和火鍋。我們選了二人套餐,有多款選擇。

瓦罉焗胡椒蝦:

一上桌只見滿滿的胡椒,隱若可見不少蝦藏在下面。

翻起大蝦,只見炸得香脆非常!

酸菜桂魚片:

聽說這是我最喜歡的女歌手容祖兒最愛的菜式之一。

蒜泥白肉:

白肺湯:

友人最愛杏汁白肺湯。一看見套餐可選,立刻點了。

紅油雲吞:

香辣味很夠的紅油抄手,川菜必點。

內餡很大份,味道亦不錯。

主食:擔擔麵

香辣味比一般擔擔麵重。麵身都柔軟入味。味道不錯。

2018-02-07
2018-02-15 85 瀏覽
這家是在外國人眼中很有名的中餐廳從他的裝潢和餐具上已經看得出來100分的服務和氣氛都是吃的重要一環真正的做到色香味俱全才能被選中為一星食府 砂鍋唐生菜唐生菜到上桌時也滋滋聲的被熱著, 砂鍋是熱辣辣的, 所以唐生菜一些部份是被「辣」到有少少香脆的口感, 而且因為一直熱著的關係, 就不怕吃著吃著就會凍起來 黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶這個算是創新料理吧, 炒鮮奶吃起上來完全沒有鮮奶的味道, 卻能保留著固體鮮奶似的嫩Q口感, 而蟹肉和帶子都是淡味食物, 完全被黑醋珠CARRY住, 食落又唔覺會太淡味, 反而被這種嫩Q口感吸引著, 一直吃一直吃 黑松露野菌安格斯牛柳粒這道菜名聽起上來就已覺得不像是普通中餐廳會吃到的黑松露, 加上牛柳粒不但色香味俱全, 而黑松露味和牛柳粒勁MATCH, 食到LUMLUM脷, 牛柳粒好嫩Q既口感, 正
這家是在外國人眼中很有名的中餐廳

黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶

黑松露野菌安格斯牛柳粒
2018-02-10
2018-02-15 73 瀏覽
為了避開人多既日子我地一家早就在年三十前先吃一頓團年飯選址是米芝蓮一星的食府眼見熱門日子已經滿BOOKING只好約閒日吃 杏汁白肺湯先來一個杏汁白肺湯, 湯是位上的, 一打開蓋子便聞到香氣撲鼻的杏汁味道, 喝下去是濃濃的杏汁香味, 入面有豬肉和豬肺, 份量尚算可以 菠蘿咕嚕肉一道菠蘿咕嚕肉, 還未上桌已經聞到好香的咕嚕肉味, 咕嚕肉被炒到金黃色, 味道酸酸甜甜的, 甚是開胃, 一咬下去脆脆的咕嚕肉皮被咕嚕肉汁包圍著, 像是沾著吃似的, 香甜味一直充滿著整個口腔, 作為開胃菜味道和口感都是一流的 水煮魚片近排很熱門的水煮魚, 大量的辣椒包圍著魚片, 找魚片像是大海撈汁一樣, 但因為這家的魚片數量多, 所以有種感覺是「食極都有」, 魚是非常的嫩滑, 像是沒有骨似的, 而在煲內除了有魚片以外, 還有透明的粉條, 喜歡吃辣的人一定不要錯過, 因為這粉條吸收了整煲湯的精華, 辣得過癮!!
為了避開人多既日子
我地一家早就在年三十前先吃一頓團年飯

選址是米芝蓮一星的食府
眼見熱門日子已經滿BOOKING
只好約閒日吃

杏汁白肺湯
先來一個杏汁白肺湯, 湯是位上的,

菠蘿咕嚕肉

水煮魚片
近排很熱門的水煮魚, 大量的辣椒包圍著魚片,

2018-02-08
  • 水煮魚片
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 杏汁白肺湯
2018-02-08 1048 瀏覽
努力工作真係有回報,今年花紅非常滿意,開心嘅事一定要同家人分享,今晚我就帶媽媽嚟分享我嘅工作成果,我和媽媽今晚嚟到一間米芝蓮大廚操刀嘅駿景軒食中菜,環境同食物都一定冇得輸。瓦罉焗胡椒蝦 ($428) 熱辣辣嘅瓦撐,滿滿一鍋嘅胡椒,把大大隻嘅鮮蝦完完全全封住,鮮甜爽脆大蝦索盡胡椒嘅香辣,恰到好處嘅調味,把肉質提 鮮到更高層次,香味馥郁無比,肉汁豐富。酸菜桂魚片 ($308)呢個菜式少啲功力都做唔到,魚皮非常爽口彈牙,魚肉鮮甜嫩滑,魚皮跟魚肉層次分佈得非常 有口感,酸菜味道調教得可口,非常開胃又醒神,魚香四溢 。菠蘿咕嚕肉 ($178) 每一件咕嚕肉刀功都非常工整,肥瘦均勻,當你食落口中兩者都不缺,軟軟腍腍,肉汁滿載你的口腔,外皮炸得鬆化甜蜜,香脆又可口。杏汁燉白肺湯 ($90/位) 原盅老火燉湯,潤肺養顏,濃郁芳香,杏汁清香無比,令你嘅味覺全方位都享受到,好滋味。紅油或上湯水餃($98/位) 一個上湯水餃包得結實滿滿的,海鮮食材豐富,鮮味無窮,鮮甜爽口,水餃皮爽滑,煙煙靭靭又彈牙。
瓦罉焗胡椒蝦 ($428)
2018-02-07 113 瀏覽
好少黎近馬場同伊麗莎伯體育館呢一帶,如果唔係有人介紹都唔知呢度有間米之蓮一星餐廳,聽講仲要係連續唔知幾多年都係。果然係米之蓮一星既中菜廳,酒店裡面餐廳環境舒服,餐具都幾靚。川味口水雞 $108賣相唔錯,香辣味濃夾起d雞,睇到d肉質嫩,剛剛好熟一食落口就食得出係新鮮雞,新鮮雞鮮味係冇的呃人d醬汁唔會話太辣,搶走咗d雞味,必食!瓦罉焗胡椒蝦 $428好特別,第一次咁食胡椒蝦,滿滿都係胡椒,上枱時仲熱辣辣!胡椒仲爆跳緊。蝦香脆,好特別的菜式。酸菜桂魚片 $308好大一缽,酸辣味濃,忍唔住飲咗好多碗湯。桂花魚嫩滑又少骨,正!酸辣海鮮羹 $80好足料! 好多帶子同蝦唔太酸,夠鮮紅油雲吞 $98雲吞皮滑,裡面隻蝦好大隻

川味口水雞 $108

賣相唔錯,香辣味濃
夾起d雞,睇到d肉質嫩,剛剛好熟
一食落口就食得出係新鮮雞,新鮮雞鮮味係冇的呃人
d醬汁唔會話太辣,搶走咗d雞味,必食!

瓦罉焗胡椒蝦 $428

蝦香脆,好特別的菜式。

酸菜桂魚片 $308
好大一缽,酸辣味濃,忍唔住飲咗好多碗湯。
桂花魚嫩滑又少骨,正!

酸辣海鮮羹 $80

好足料! 好多帶子同蝦
唔太酸,夠鮮

紅油雲吞 $98
雲吞皮滑,裡面隻蝦好大隻