餐廳: 駿景軒
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-01-16 94 瀏覽
有幾次揸車經過皇后大道見到有個招牌,寫住米芝蓮一級榮譽…新開張…,都已經好想去試下。原來係英皇駿景酒店從跑馬地搬咗過嚟灣仔,地方裝修雅緻舒適。今日終於坐言起行,約埋朋友訂埋枱。先來一碗杏汁燉白肺湯 : 雪白嘅燉湯香滑濃郁,充滿杏仁香味。 真材實料有豬肺、白菜膽配埋杏汁,滋補不膩。驟眼看,每枱都有食胡椒蝦,所以我哋都叫咗一份瓦罉焗胡椒蝦 : 熱騰騰嘅瓦罉送上枱,揭開蓋時胡椒香味四溢。海蝦鮮甜得來帶點胡椒香味胡椒鹹香撲鼻,令人越食越滋味。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 : 牛柳粒嫩滑無比配埋野菌同露筍,被黑松露薄薄嘅包著,上面再放上幾片松露,特別香氣撲鼻。砂鍋唐生菜(蝦醬) : 火候十足砂鍋送上,有微微蝦醬香味,唐生菜煮得啱啱好,爽口鬆脆。餐後仲有多款糖水選擇,我選擇雪耳燉海底椰,清甜滋潤。這就可以為完美的一餐劃上句號。

2018-01-16 334 瀏覽
好友快將生日,很想找間食肆同佢提早慶祝,但生日飯總不能求其了事,去那裡吃好呢?真令人傷透腦筋。友人非常熱心,提議我不如試下主打川粵菜的高級食府「駿景軒」。據知餐廳由 2011 年起,已經連續 7 年獲頒米芝蓮一星,除左川菜夠正宗外,粵菜亦做得十分出色,而且中菜廳最近跟隨酒店由跑馬地遷至灣仔經營,位置更加優越,方便就腳。「駿景軒」新址喺灣仔皇后大道東 373 號英皇駿景酒店。到埗後,先由大堂乘電梯上 1 樓。中菜廳地方果然不俗,寬敞闊落,環境清新素雅,而且帶點兒西洋風情。入座後,細看四周,原來餐廳入面設有多間廂房,適合作商務聯誼。由於這晚天氣有點凍,所以入座後,先每人來一盅杏汁燉白肺湯 ($90/位)  暖暖胃。白肺湯用左豬肺、雞腳、白菜膽和杏汁熬製,用料十足。舀起一嘗,湯身香滑濃郁,滿口都是杏仁香味,雞腳骨膠原豐富,唔怪得飲落有種黏口嘅感覺,而且大廚特意把杏汁的濃味減低,所以喝起上來特別爽口舒服,滋補不膩。飲完湯跟著食瓦罉焗胡椒蝦 ($428),胡椒蝦選用左新鮮海中蝦,炒香後再用瓦合蓋將蝦焗熟。上桌後立刻揭開細看,海蝦被晶凝的白胡椒粒覆蓋著,撥開一看,煲內即時傳出陣陣胡椒香氣。剝開蝦

飲完湯跟著食瓦罉焗胡椒蝦 ($428),胡椒蝦選用左新鮮海中蝦,炒香後再用瓦合蓋將蝦焗熟。上桌後立刻揭開細看,海蝦被晶凝的白胡椒粒覆蓋著,撥開一看,煲內即時傳出陣陣胡椒香氣。剝開蝦殼一嘗,由於蝦肉吸收了白胡椒的香味,所以吃起來非常濃香,而且胡椒味完全沒蓋過蝦鮮,反而起了提鮮作用,令人食指大動。
接著是一客照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 ($288),牛柳粒倣效西餐做法,僅以鹽和胡椒醃製,盡量保留原汁原味,所以食落肉質好 Juicy,而且由於大廚在烹調過程中,加入了數片雲南黑松露,令軟腍半熟嘅牛柳粒帶有絲絲松露香,用嚟佐飯一流。而友人就讚照燒煮法帶來淡淡焦香,將中西烹調手法完美融合。
之後是一味菠蘿咕嚕肉 ($178),大廚把醃過的枚頭肉加蛋漿和生粉來炸,外層脆漿好薄,口感鬆脆,而且食落乾身得來又有點汁,加上咕嚕肉塊夠瘦又唔韌,酸甜汁亦調得啱啱好,唔會濁鼻嗆喉,口感美妙。
由於我和友人兩個人都無飯癮,所以單尾就決定點碗上湯雲吞 ($98/位)  作結。雲吞一共有 6 粒,隻隻體積相若,上桌後先舀起一粒細看,皮薄透餡,正。吃一口,雲吞皮又薄又滑,而且每隻雲吞均有一隻虎蝦,用料十足,食落爽口彈牙。在此再次祝友人生日快樂,生活愉快!
2018-01-15
1K
2018-01-12 130 瀏覽
朋友最愛食四川菜,每次跟他聚會總是四川菜為主這晚來到米芝蓮推薦的四川菜位於灣仔英皇駿景酒店內駿景軒 環境來得舒適川菜料理中常見的冷盤料理川味口水雞這裡的辣汁會另上,非常貼心這裡的麻辣是屬於麻而不辣的相信不能吃辣的朋友,也是還可以嚥的下去而雞肉的肉質也還滿鮮嫩的酸菜桂魚片店家用的是方便食用的桂魚片,加入酸菜下去熬煮酸菜厚實非常脆、湯頭鮮美魚肉又很軟嫩沒有挑刺的困擾瓦罉焗胡椒蝦胡椒使用的量非常的多,所以即使剝去蝦殼蝦肉裡依然還能吃到胡椒的味道,非常夠味杏汁燉白肺湯保留了杏汁的香氣,湯頭濃郁潤肺養顏正宗四川擔擔麵一上桌就可以聞到麻辣的香味吃起來麻而不辣裡面有碎肉跟很香的白芝麻均勻攪拌之後整個香氣更是散發出來整體吃下來我覺得口感挺不錯的不會感到油膩,喜歡川菜的你不要錯過灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
朋友最愛食四川菜,每次跟他聚會總是四川菜為主
這晚來到米芝蓮推薦的四川菜
位於灣仔英皇駿景酒店內駿景軒
環境來得舒適
川菜料理中常見的冷盤料理

川味口水雞
這裡的辣汁會另上,非常貼心
這裡的麻辣是屬於麻而不辣的
相信不能吃辣的朋友,也是還可以嚥的下去
而雞肉的肉質也還滿鮮嫩的
酸菜桂魚片

店家用的是方便食用的桂魚片,加入酸菜下去熬煮
酸菜厚實非常脆、湯頭鮮美
魚肉又很軟嫩沒有挑刺的困擾
瓦罉焗胡椒蝦

胡椒使用的量非常的多,所以即使剝去蝦殼
蝦肉裡依然還能吃到胡椒的味道,非常夠味
杏汁燉白肺湯
保留了杏汁的香氣,湯頭濃郁
潤肺養顏
正宗四川擔擔麵

一上桌就可以聞到麻辣的香味
吃起來麻而不辣
裡面有碎肉跟很香的白芝麻
均勻攪拌之後整個香氣更是散發出來
整體吃下來我覺得口感挺不錯的
不會感到油膩,喜歡川菜的你不要錯過
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
2018-01-03
  • 川味口水雞
  • 杏汁燉白肺湯
  • 瓦罉焗胡椒蝦
  • 酸菜桂魚片
每年年初舊老闆都會相約晚餐,一來是向我提早派利是,二來就是閒談近況,畢竟以往合作無間,結束賓主關係後,自自然然就會成為好朋友。而每年他都會帶我高級的食肆用餐,這次應該都不例外吧,放工後,跳上汽車,不到15分鐘就來到英皇駿景酒店,泊好車子後,乘坐電梯來到2樓的駿景軒中菜部。 聽說這間食府主打粵菜及川菜,更連續7年獲米之蓮一星,不但食材夠新鮮,而且堅持選用時令及當造食材,全部不加味精,而香料及調味料多由四川直送,以粵川煮法,烹調出麻、辣、香、鮮的頂級食式。 再由經驗豐富,榮獲十大世界粵菜廚皇及海鮮組金獎的由梁耀基師傅接任行政總廚,團隊不斷創新,以平凡食材揉合精湛刀功,推出新的菜式,令人耳目一新。 餐廳的環境高雅舒適,空間感足,原來是由世界知名的土耳其Autoban Studio為餐廳設計,而另一旁更設有多間廂房,私隱度極高,難怪成為了一眾名人及歌手的星級飯堂。 坐下後,待應即時為我們送上熱茶及放餐巾,感覺非常貼心。 杏汁燉白肺湯 ($90/位) 天氣太乾燥,先點一些能養顏潤肺的湯水。杏汁白肺湯可說是真材實料,奶白色的燉湯內,放了豬肺、雞腳及白菜膽等材料,入口時充滿濃郁的杏仁香味,口感香

坐下後,待應即時為我們送上熱茶及放餐巾,感覺非常貼心。
杏汁燉白肺湯 ($90/位)
天氣太乾燥,先點一些能養顏潤肺的湯水。
杏汁白肺湯可說是真材實料,奶白色的燉湯內,放了豬肺、雞腳及白菜膽等材料,入口時充滿濃郁的杏仁香味,口感香滑,味道鮮甜清香,帶有點點的膠質感,感覺就像以長時間熬製出來,非常滋潤。
是日老火例湯 ($88/位)
這天的它火湯是野葛菜生魚豬骨湯,具有養陰清熱及降火等功用,而湯質濃稀適中,味道鮮濃,帶有甜甜的肉香,而且一點都不腥,喝後感覺非常順喉。

瓦罉焗胡椒蝦 ($428)
這個胡椒蝦非常特別,以瓦罉形式送上,而罉內放滿了一粒粒圓潤的小胡椒,所以送上來時,已經有濃濃的胡椒香味傳來。
一窩大約有8隻海中蝦,廚師刻意在蝦頭位置開始,將蝦身界背,所以胡椒辣香能完完全全滲透進蝦肉來,亦令大蝦的外型變得更肥大飽滿。
雖然蝦肉帶有胡椒香味,但一點都不辣,皆因廚師以原粒胡椒來烹調,這樣就不會將大蝦本身的鮮度搶走,同時又可以保留胡椒香味,而大蝦炒香後再炸,所蝦殼香脆,肉質爽彈,非常好吃。
椒蒸魚雲 ($208)
這個菜式可以用香、鮮、辣來形容,魚雲上放了大量香辣的剁椒,而剁椒經蒸煮後,辣汁會慢慢流入魚雲內,令魚鮮味大大提升,而魚雲鮮甜嫩滑,非常鮮美。
菠蘿咕嚕肉 ($178)
咕嚕肉肥瘦適中,入口酥香,粉醬不會過厚,入口時脆皮肉嫰,配上酸酸甜甜的芡汁,非常醒胃。
上湯雲吞 ($98/位)
一碗約有6粒,配上菜心及韮黃粒粒,豐富口感,雲吞非常足料,餡料幾乎是滿滿的,而且內裏有爽口的蝦肉及蔬菜,味道鮮甜,吃後感覺非常滿足。
2018-01-10
  • 椒蒸魚雲
  • 瓦罉焗胡椒蝦
  • 杏汁燉白肺湯
2018-01-09 429 瀏覽
今天有幸跟老板到酒店食晚飯,才知道原來跑馬地有名酒店內的米芝蓮中菜廳駿景軒原來搬到了灣仔的英皇駿景酒店內。位於大堂樓梯的上層,裝潢十分有氣派,坐得當然十分舒適,服務也非常到位。《杏汁燉白肺湯 $90》每逢有杏汁燉白肺湯都一定要點,這裡做得非常好,喝得出用上不少材料,有杏仁香味之余又不會搶味,豬肺煮得極軟淋,喝下舒服暖胃。《麻辣水煮鮮魚片 $368》水煮魚賣相夠地道,上層辣椒鋪滿,侍應會將上面的辣椒撈起,魚片熱度和份量都十分足夠,魚片大塊之余又嫩滑完全去骨,偏重麻味,底下還有大量薯粉芽菜,口感味道豐富,地道風味十足。《照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288》安格斯牛柳粒入口腍軟嫩滑,沒有半點渣,做法非常惹味,配上黑松露野菌一齊炒,口感味道更出眾,十分喜歡這道菜。《砂鍋唐生菜(蝦醬) $168》賣相相對簡單的一道菜式,熱騰騰的砂鍋夠風味,用上蝦醬炒香氣撲鼻,味帶咸香。《正宗四川擔擔麵 $48》這裡說明正宗,果然和平時吃到的不一樣,紅紅的湯底,帶有濃香麻味,拌混後感覺少些膩感,麻比辣更盛,十分有風味,份量正好。《雪耳海底椰糖水》最後來一碗雪耳海底椰糖水,甜度適中,十分滋潤。

《杏汁燉白肺湯 $90》

《麻辣水煮鮮魚片 $368》

《照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288》

《砂鍋唐生菜(蝦醬) $168》

《正宗四川擔擔麵 $48》

《雪耳海底椰糖水
最後來一碗雪耳海底椰糖水,甜度適中,十分滋潤。
2017-12-26
2018-01-09 468 瀏覽
銅鑼灣灣仔一帶嘅中菜館比較少,朋友帶咗我嚟呢間駿景軒,佢話呢間店之前喺跑馬地只不過係最近搬咗嚟銅鑼灣灣仔呢邊,呢間菜館好出名,屬於米芝蓮四川菜,可以話係名人飯堂,因為盧覓雪、容祖兒、謝霆鋒等等都去過呢間飯堂, 有冇咁堅,真係試過先知!! 一場嚟到食四川菜,點少得試下呢度嘅川味口水雞少辣$158,由於朋友唔食得辣嘅關係選擇咗口水雞醬汁另上。口水雞整體排列得唔錯,食慾大增。雞肉非常嫩滑一點也不鞋口,雞皮唔算話多脂肪,小辣嘅口水雞醬汁唔算話好辣, 不過真係充滿麻香食到舐舐脷,味道好香,送飯食就一流。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶$328,黑醋珠嘅形式出場非常之特別,令菜式變得格外漂亮,口感酸酸的能夠中和一下炒鮮奶的膩感,蟹肉煮得軟綿綿,口感不錯,可以話係同鮮奶蛋白融為一體,也不失鮮奶的味道,是一道非常特別的菜式。酸菜桂魚片 $308 好多餐廳底下都有木薯粉,不過呢一間冇。不過桂魚片非常嫩滑,完全冇骨嘅魚片啱曬我,食得非常方便,亦有大量酸溜溜的酸菜,令人食唔停口。不過桂魚片嘅份量唔算話好多,兩個人嚟講算係啱啱好,也許是我們太喜歡吃的關係啦。最後我哋就嗌咗是日老火例湯$88/位,裏面有螺片同埋瘦肉等,都是

食到舐舐脷,味道好香,送飯食就一流。

最後我哋就嗌咗是日老火例湯$88/位,裏面有螺片同埋瘦肉等,都是用料非常豐富,超好飲!最好嘅就係佢唔咸,味道傳全是來自煲湯的湯料。

個人認為價位是中上,味道以及服務都取勝,呢間中菜館絕對唔係一般嘅茶樓,因為環境相對比較清靜,亦設有獨立房,因此非常適合談公事或是朋友談天。
2018-01-08 476 瀏覽
話說前排要同個客去食飯,個客鍾意食川菜,跑馬地間駿景軒有搬咗去灣仔新開,啱晒用嚟請客食飯。一上到去見到啲侍應都幾緊張,原來係佢哋老闆楊受成喺度擺四圍家宴,跟住我哋真係見到楊受成同埋佢啲屋企人,仲見到張堅庭,話呢餐飯即刻高級左。杏汁白肺湯$90位本身我好驚杏仁味,但係見呢度咁出名個個都點,原來只係好少杏仁味姐,個湯好白好濃,一飲就知道淆咗好耐,濃得來又有啲清甜嘅味道,裏面仲好足料,有好大舊豬肺同埋雞腳。黑松露野菌安格斯牛柳粒$288而家黑松露周街都係,我以為佢都係用啲黑松露醬去炒碟牛柳粒,點知原來呢度嘅黑松露係真係一片片刨落嚟,買相已經一流,聞到超級香,成個菜好高級,啲牛柳粒好滑好容易咬開,一啲渣都冇,仲超級入味,一咬開見到裏面嘅肥瘦分布得好好,而且火候啱啱好裏面仲係粉紅色,啲蘆筍又夠滑夠嫩。蝦醬唐山菜煲$168成個餸用瓦煲上,上枱仲治治聲熱辣辣, 散發所有蝦醬嘅香味出嚟,而且啲蝦醬識落唔會一味死鹹,好有鮮味。水煮魚片$368有大量嘅辣椒同埋其他調味品鋪滿晒成個大碗,侍應會買你問使唔使幫手畢起啲辣椒,真係多到畢起完先見到嗰條魚,夾起夠魚發現廚師已經切好晒條魚嘅問你,令到條魚更加入味,食落

杏汁白肺湯$90位

黑松露野菌安格斯牛柳粒$288

蝦醬唐山菜煲$168

水煮魚片$368

有大量嘅辣椒同埋其他調味品鋪滿晒成個大碗,侍應會買你問使唔使幫手畢起啲辣椒,真係多到畢起完先見到嗰條魚,夾起夠魚發現廚師已經切好晒條魚嘅問你,令到條魚更加入味,食落香麻,唔會一味死辣,條魚下面仲有好多紅薯粉添,索晒個湯嘅精華,煙煙韌韌超級好食。

紅油抄手$98

最後叫翻個紅油抄手,一客都有六粒,雖然話係控油,但係比起出面食嗰啲,感覺一啲都唔油膩而且每粒都好大粒,裏面用咗新鮮嘅蝦同埋菜,彈牙有口感。

兩個人食左$1200左右,有服務,食物有質素,餐廳感覺高級,仲要見到名人,今餐真係抵到爛。
2017-12-21
2018-01-06 140 瀏覽
朋友第一次買馬贏左,決定請我食餐好既,地點都簡返馬場附近既駿景軒,餐廳位置十分就腳,離馬場 十分近, 胡椒蝦,一打開陣陣既胡椒香味撲鼻,蝦味十足,肉質爽彈,胡椒滲透落每一隻蝦,非常惹味。菠蘿咕嚕肉,醬汁調教得非常到位,不會過甜不會過酸,恰到好處,咕嚕肉不會乾身,仍保留住肉汁,做得好食既咕嚕肉很難,不過呢間值得推介黑松露露荀牛柳粒,師傅炒牛柳粒火喉剛剛好,配上黑松露既搭配,令人忍唔住夾完再夾,好快就清左成碟 正!呢度服務同食物都非常高質,環境好華麗架!!

呢度服務同食物都非常高質,環境好華麗架!!

2018-01-05 376 瀏覽
慶祝完成一個大Project,同同事食餐好的,識飲識食的同事仔一早已經訂左酒店的中菜。去到大堂至餐廳的環境都幾夠排場,餐廳內的裝修亦優雅有格調。餐桌上以翠玉作主題,筷子、碟等等的餐具都係翠綠色。來到食川菜的餐廳,一定要試口水雞。口水雞質感夠滑溜,涼涼地唔太辣,都幾開胃。涼菜過後,來一客杏汁燉白肺。好足料啊!味道亦都幾好,連平時對杏汁冇乜興趣的我亦都鍾意。幾款小菜,各有各出色。黑松露牛柳粒有片片黑松露,夠晒矜貴,而且牛柳粒的味道好濃郁。咕嚕肉就酸甜得宜,非常開胃。胡椒蝦甚有看頭,滿滿的胡椒粒鋪滿整個煲。壓軸的是辣子雞同水煮魚,食川菜又點能唔點呢兩道菜呢?兩道菜式,盡顯大廚的功架。朋友仔最鍾意辣子雞,鍾意其脆脆的口感,同埋乾辣椒的刺激感。我就最欣賞水煮魚,香、麻、辣,三者平行得宜。佢哋的水煮魚用桂花魚,魚肉夠滑而且小骨。水煮魚睇落去好重口味,但其實好易入口,先是麻的感覺,慢慢會有辣味同鮮味。我幾欣賞佢哋做得唔太油膩,食完都冇唔舒服。食物整體都算幾高質,米之蓮一星果然唔係講得少。當然價錢亦唔簡單,每人六百幾蚊,偶爾一次也不為過。

餐桌上以翠玉作主題,筷子、碟等等的餐具都係翠綠色。

幾款小菜,各有各出色。

咕嚕肉就酸甜得宜,非常開胃。

胡椒蝦甚有看頭,滿滿的胡椒粒鋪滿整個煲。

朋友仔最鍾意辣子雞,鍾意其脆脆的口感,同埋乾辣椒的刺激感。

我就最欣賞水煮魚,香、麻、辣,三者平行得宜。

2018-01-04
2018-01-04 134 瀏覽
以前已經同屋企人嚟食過,今次帶有外國返嚟嘅朋友再食,希望畀佢哋有一個美好嘅回憶。我仲見到隔離枱準備好曬打火鍋,好似都幾吸引,多啲人都值得一試。點了照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒, 中式嘅味道, 帶有西式嘅做法, 出色嘅fusion菜, 牛柳粒唔鞋, 又夠味, 最驚喜嘅就係上面中跑咗黑松露, 而唔係單單落黑松露醬, 如果落黑松露醬, 個味就會好怪。菠蘿咕嚕肉, 朋友來到香港每次都一定叫, 貪佢夠曬中國嘅特色, 味道又係酸酸甜甜易入口, 送飯一流, 最估唔到嘅咕嚕肉外皮夠曬脆, 放耐左都唔會因為變淋身。今次得兩個人,食唔到多幾種餸, 不過見朋友咁滿意已經足夠。

今次得兩個人,食唔到多幾種餸, 不過見朋友咁滿意已經足夠。

2018-01-02 462 瀏覽
放完幾天長假期,holiday mood都未完又便要上班,不過一開工就收到同事給我的驚喜,他們說預訂了英皇駿景酒店一樓的駿景軒一起吃晚飯,為我補祝生日。下班後一班同事分别坐的士去目的地,同事上車就對司機說去皇后大道東。當時我還以為自己聽錯,因為印象中英皇駿景酒店是位於跑馬地。但原來英皇駿景酒店已搬到去皇店大道東,就在新華社隔鄰。一步入酒店大堂就感覺到一種舒適和悠閒。中菜廳座落一樓和二樓,一樓是火鍋專用區,而二樓就是中菜廳。大家一致贊成食中菜,但應該是四川菜。最喜歡放在餐枱上的餐具擺設,例如套餐巾的圈圈,牙簽盒,碟和筷子,翠綠的顏色,驟眼看似翡翠呢。燈光調教得很悠和,忙了一整天就感覺很放鬆。同事們原來已一早安排菜式,所以喝了一口茶餸菜就陸續上枱了。首先是《杏燉白肺湯 $90/位》香濃的杏汁味,加入豬肺,瘦肉和鷄腳一起燉,很適合我地呢班都市人飲用,因有益又滋味。《醋珠蟹肉帶子炒鮮奶$328》,頗多的蟹肉加入鮮奶一起炒,味道帶有香濃的鮮奶香味,大大隻帶子煎得帶點金黄放於蟹肉鮮奶面,但加入分子料理釀製的一小粒一小粒的黑醋珠,入口就顯得格外不同,因我喜歡黑醋酸中帶點甜的味道。《酸菜桂花魚 $30

同事們原來已一早安排菜式,所以喝了一口茶餸菜就陸續上枱了。

首先是《杏燉白肺湯 $90/位》

《酸菜桂花魚 $308》
酸菜並不算酸,但用上十分新鮮的桂花魚一起泡製,切成一片片的桂花魚十分嫩滑,有入口一啖即溶的感覺。

《川味口水鷄 $158》
一碟白切鷄另在旁邊放了一小碗麻辣醬,侍應解釋這樣就可照顧愛辣和不愛辣的顧客不同口味,這樣细心的廚師,實在值得一讚。

《照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288》
安格斯牛柳粒相當嫩腍,配上三色椒和小菇令賣相更吸引和口感更豐富。一片片驟眼似是雲耳的其實是黑松露,入口味道不濃但味覺上加分。

《正宗四川擔擔麵 $48/位》
整碗麵就好像是麻辣湯底似的,但入口竟然給我一份驚喜,因本來並不太嗜辣的我,能夠不出二分鐘就把這碗麵消化了,麻辣湯底是麻而不太辣,十分適合我這個廣東人的口味。

最後侍應送上《雪耳海底椰》和《黄金果腐竹薏米》作飯後甜品,在這個乾燥的冬天吃這兩款合時糖水真適合。

食完真係覺得飽飽,好多謝一班同事的心意,希望來年大家繼續努力。
2017-12-30
2018-01-02 199 瀏覽
英皇駿景酒店由跑馬地遷到灣仔,新店開張,小的有幸能先睹為快,先拔頭籌地一嚐滋味。在聖誕假期的最後一天,其實酒店已啓業了一週多,正好讓職員熟習適應。 昔日於跑馬地之英皇駿景酒店屹立多年,裝飾陳設處處透出古樸的味道。這回推倒遷移便全面革新,設計變得光鮮明亮,除了典雅高貴的雲石牆身,四周還擺放著不同的新派藝術品,洋溢著年輕時尚的風格。 享米芝蓮專業推介的「駿景軒」座落酒店一、二樓,大堂則屬西餐廳「Monkey Cafe」所有。咱們乘電梯直上二樓,腳下踏著軟綿綿的羊毛地毯,那種彷彿自水上飄浮的感覺引證了地毯的優質尊貴。愈高級的地毯愈會起毛頭,清潔工可辛苦了!「駿景軒」的陳設簡約,但在細緻的雕琢中卻淡淡地流露出古樸高雅的況味,與光潔明瞭的裝飾水乳交融,配上背景輕快的中樂小調,匠心獨韻的心絲不言而諭。 圓桌轉盤「Lazy Susan」採用了貝殼面,金黃裡反映著與別不同的光芒,未及進餐小的已被室內的華麗裝修打動了。 前菜麻辣雞是辣油另上,好讓不沾辣者也可參與品嚐。雞塊鮮嫩軟滑,黃黃色的外皮宛似東南亞的海南雞。老闆一吃大讚雞夠鮮味,小的卻因著放了太多的麻辣醬而忽略其本色,不過這正宗的四川麻辣果然真材

前菜麻辣雞是辣油另上,好讓不沾辣者也可參與品嚐。雞塊鮮嫩軟滑,黃黃色的外皮宛似東南亞的海南雞。老闆一吃大讚雞夠鮮味,小的卻因著放了太多的麻辣醬而忽略其本色,不過這正宗的四川麻辣果然真材實料,吃完兩邊嘴唇麻麻。為了感受原味小的再來一口無添加,果然雞肉鮮嫩。小的其實挺喜歡切雞與海南雞,是故禁不住吃完一口又一口。

「駿景軒」的名菜胡椒蝦亦沒有讓人失望,保持故有的水準,這回胡椒更大方,讓每隻大蝦都充盈著胡椒的香氣。大廚更把火喉調較得剛剛好,造到外脆內軟。本來這麼高級的食府該用上侍應特別供應的刀叉才匹配,然而小的俗不可耐,掏手更覺滋味,而且連香脆的蝦殼也一併品嚐,享受更香濃的口感與滋味。

泡椒蒸魚頭乃專誠泡製,廚師功夫十足地將泡椒躲碎,平均分佈於魚頭之上,令菜式的味道得以中和沁透。別瞧其外表好像很辣,泡椒鹹辣適中,與軟綿細滑的魚頭交繪共鳴,味道極為出色。

四川水煮魚塊再添加了牛肉,這道正宗的四川出品味道特濃,雖是又鹹又麻,卻正正是川菜應有風味,本地牛肉非常新鮮,正中老伴的脾胃,小的也是讚不絕口。

醬茶鴨不似外間的乾身粗造,算是中上之作,只因小的向來不好這道菜式,故而淺嚐即止,將胃口留給更多的美食。竽頭油鴨煲小了油鴨的肥膩,而且味道偏淡,與水煮魚形成了強烈的對比。天使與魔鬼的對決,要健康,味道上則唯有稍作妥協,然而竽頭居然火喉未足,裡頭的中心很是乾硬,未能吸取汁料,有點失準。

不過東坡肉卻的高尖的絕頂佳作,連食家也拍案叫好,四四方方的一顆東坡肉保留原有的杭州特色,豬肉的皮脂在漫火烹調過後變得肥而不膩,與豬肉配合無間,入口時東坡肉呈現出其獨有的甘甜味,而花雕酒的香氣更是豐盈充沛,是口感與味覺的昇華享受。

羊腩煲乃秋冬妙品,只是小的比較懷念事頭以炆狗肉的方法煮的那份滋味羊腩煲。擔擔麵乃「駿景軒」的招牌菜,是次湯底比之往常更濃厚深色,吃之亦覺味道更濃重,至於麵條打得柔滑細膩,小的依然感覺良好,配上辣油,酸酸辣辣很是開胃。

2017-12-26
  • 擔擔麵
  • 水煮魚&牛
2017-12-22 1011 瀏覽
同大肥爸爸上星期揸車時,發現原本喺跑馬地o既「英皇駿景酒店」經已成功遷往灣仔,連酒店中菜廳「駿景軒」都正式啟埋業,週日即約埋家人一圍去飲茶,實行去八一八。步入大堂已覺酒店比從前光鮮有氣派,加上面前一棵大而鮮美亮麗o既聖誕樹,望落勁醒神。餐店佔用面積兩層,隨咗可以乘坐升降機上落,堂內亦有寬闊o既樓梯通往「駿景軒」。可能新店用多咗玻璃窗,透出o既天然陽光令室內更顯雅致大方,餐桌椅櫈又雪白潔淨,環境衛生絕對升哂呢。服務生班底冇變,上下齊心o既態度仍然誠懇友善,只係大家o既服裝年輕化咗,新裝意外地同時令場內o既氣氛冇咁拘謹。驟眼睇,點心紙上o既菜式同舊舖大至上都差唔多,只係價錢略有提高。細問下,得知茗茶每位$24,另設加一服務費。新張期間,每枱客人都可免費享用一客「招牌口水雞」。口水雞(免費贈送):相信樓面伙計早已習慣有辣得同唔辣得兩種食客,所以雞品o既口水汁為另上。未點汁o既白切雞幼嫩白滑。個人唔係咁辣得,不過小姪兒就大讚個口水汁辣得黎又香又濃,比普通辣油「有個性」,形容得極之生動,故細佬亦好想喺度同大家分享。擔擔麵($48):小姪兒嗜辣,埋位即應XO爸B極力推薦,點咗碗鎮店「擔擔麵」黎食。
,週日即約埋家人一圍去飲茶,實行去八一八
。細問下,得知茗茶每位$24,另設加一服務費。
新張期間,每枱客人都可免費享用一客「招牌口水雞」。
口水雞
未點汁o既白切雞幼嫩白滑。
口水雞
,形容得極之生動,故細佬亦好想喺度同大家分享。
口水汁
擔擔麵($48):小姪兒嗜辣,埋位即應XO爸B極力推薦,點咗碗鎮店「擔擔麵」黎食。小朋友初嚐美食,即邊食邊舉起手指公
,表情已明確地道出其欣賞之情,吃畢仲話好食到要帶家中嫲嫲親臨一試,有孝心得很
擔擔麵
金鏄豆腐粒($68):炸至金黃o既豆腐粒皮層薄脆,豆腐心則幼嫩潤滑,點上口水汁黎食更覺惹味。
金鏄豆腐粒
蒜片安格斯牛肉粒($128):牛肉粒鬆厚爽潤,肉香味濃,細細粒,容易食,
蒜片安格斯牛肉粒
蒜泥白肉($108):捲入青瓜條o既蒜泥白肉外軟腍肉爽脆,伴上橙紅香辣o既蒜泥直令味蕾喺口中躍動, XO仔雖則唔係咁辣得,但都覺得精彩尤甚
蒜泥白肉
脆脆蘿蔔絲腸粉($55):白滑o既腸粉入面包住鬆化脆巧o既蘿蔔絲,集柔滑鬆脆於一身
;身旁o既小妹妹食完一件又一件,美味程度不言而喻。
脆脆蘿蔔絲腸粉
竹笙如意素餃($48):晶瑩透徹o既素餃芳香輕盈,皮薄餡爽脆,屬健康之選。
竹笙如意素餃
駿景鮮蝦餃($65):熱辣辣o既蝦餃飽滿而爽潤,傳統點心冇得輸!
駿景鮮蝦餃
山竹牛肉球($48):牛肉球鬆潤甜美,簡單味佳。
山竹牛肉球
紅油雲吞($98):意外地,小姪兒追點o既紅油雲吞皮層超薄,雲吞餡蝦餃個餡更加爽脆,粘上辣辣o既紅油更加係鮮辣香濃
紅油雲吞
沙薑雞($520/隻):原隻沙薑雞又肥又厚肉,食落就知皮光肉滑,好睇又好食
沙薑雞
肉鬆湯河粉($168/窩):河粉質感滑溜,肉鬆嫩甜可口,上湯底又夠清甜,大人細路都啱食。
肉鬆湯河粉
福建炒飯($178):福建炒飯足料又夠汁,個人只係略嫌個炒飯底用多咗蛋蛋。
福建炒飯
「英皇駿景酒店」由跑馬地搬咗去灣仔,就地區黎講好似降低咗身價咁,細佬愚見卻反覺多層酒店比以前當眼及有氣派咗之餘,又唔洗面對著跑馬地經常擠塞o既交通,環境地點同屬提升級別
。酒店中菜廳「駿景軒」都一樣,地方光猛闊落咗,衛生及舒適感均遠勝從前,服務生衣著年輕咗但態度依舊誠懇有禮,傳統點心菜式保持水準,總括黎講絕對可以稱得上為升咗呢
叉燒腸粉、叉燒包、泡椒魚雲
2017-12-17
口水汁