2018-01-16
有幾次揸車經過皇后大道見到有個招牌,寫住米芝蓮一級榮譽…新開張…,都已經好想去試下。原來係英皇駿景酒店從跑馬地搬咗過嚟灣仔,地方裝修雅緻舒適。今日終於坐言起行,約埋朋友訂埋枱。先來一碗杏汁燉白肺湯 : 雪白嘅燉湯香滑濃郁,充滿杏仁香味。 真材實料有豬肺、白菜膽配埋杏汁,滋補不膩。驟眼看,每枱都有食胡椒蝦,所以我哋都叫咗一份瓦罉焗胡椒蝦 : 熱騰騰嘅瓦罉送上枱,揭開蓋時胡椒香味四溢。海蝦鮮甜得來帶點胡椒香味胡椒鹹香撲鼻,令人越食越滋味。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 : 牛柳粒嫩滑無比配埋野菌同露筍,被黑松露薄薄嘅包著,上面再放上幾片松露,特別香氣撲鼻。砂鍋唐生菜(蝦醬) : 火候十足砂鍋送上,有微微蝦醬香味,唐生菜煮得啱啱好,爽口鬆脆。餐後仲有多款糖水選擇,我選擇雪耳燉海底椰,清甜滋潤。這就可以為完美的一餐劃上句號。