2013-12-29
「上篇」分享咗特飲、沙律、前菜小食、煮蜆……等等菜式,依篇就正式講吓啲串燒、烤肉多款食物,睇睇主打串燒嘅「香香燒」點殺出重圍!跟住會食一啲炸物、串燒……等等,所以店方都早已為大家預備咗幾款醬汁,包括:醬油、泰式香草汁、辣椒乾及芝麻醬 ,分別用作蘸點唔同食材,當然,亦可隨個人喜好 。 雜菜八味天婦羅 $88 何謂「八味」,包括辣尖椒、草菇、茄子、蕃薯、金針菇、冬菇、秀珍菇及火龍果,中間一紮炸麵條做裝飾幾有趣。粉漿蠻薄,入口不膩,而且估唔到火龍果天婦羅又夾到喎 ,不過略嫌菇類太多,若加入一兩款其他蔬菜,如南瓜,感覺會更好 。 椒鹽炸BB海魚 $50/4條 試完個天婦羅,另一個炸物類喺椒鹽炸BB海魚,墊底有炸米粉,唔知改用炸菠菜麵會唔會有種小黃花魚晌度碧波暢泳嘅感覺呢!每尾小黃花魚大概手掌般大細,酥炸後原條入口連骨食,感覺皮脆骨酥,大可作為佐酒小食哩 。 穀飼他他牛肉 $128 前文分享過屬於「香香五寶」嘅南非粉紅蝦刺身及檸檬白酒煮蜆,再嚟又喺「香香五寶」之一嘅穀飼他他牛肉,採用咗安格斯牛肋骨,肉味不俗,輕灸之後再薄切,表面仍略帶粉紅,出嚟嘅效果都夠軟腍 ,混和自家
前文分享過屬於「香香五寶」嘅南非粉紅蝦刺身及檸檬白酒煮蜆,再嚟又喺「香香五寶」之一嘅穀飼他他牛肉,採用咗安格斯牛肋骨,肉味不俗,輕灸之後再薄切,表面仍略帶粉紅,出嚟嘅效果都夠軟腍 ,混和自家製醬汁、乾蔥蓉,再糝上芝麻,一道唔錯嘅冷盤 。
本身條台灣腸喺蒜味,所以拌生蒜片有點多此一舉。口感其實有啲啲似臘腸咁,腸衣有種煙韌感,而味道方面甜得嚟覺得有少許偏甜,變得香腸嘅蒜味唔突出。
以西班牙伊比利亞黑豚嚟做串燒,都算夠晒矜貴,選取肉眼位切以細件,只簡單以岩鹽及黑椒調味,自然己令人有所期待。再者,個肉眼另一亮點,採用「真空低溫烹調法」 ,即喺將食材先放入真空膠袋中以低溫長時間嘅方式煮熟,令肉汁完好保存,然後再以高溫火烤爐「速燒」做出焦香效果。不過,未知是否肉眼太薄,或串燒燒過籠,肉質稍乾,未及預期 ,個人覺得依個烹調法較適合厚切嘅肉類,咁樣會更容易保留肉汁。
據介紹,羊肉串跟足蒙古方法,以孜然粉去醃製,再加上岩鹽調味,黑漆漆嘅羊肉串其實味道唔錯,很羶香,唔太霸道,孜然粉香味突出,而肉質都挺軟腍 ,不過,弊在下鹽應該重手咗,以致出現過鹹情況 ,希望都喺個別例子。
原條厚身茄子,開半後搽上牛油,再加埋生、熟蒜及醬油烤焗,入口茄子似乎未燒得透,茄子心感覺有點點生硬 ,未夠軟腍,不過,味道都仲可以嘅!
店主夠膽一句話啲燒雞翼唔脆唔收錢,嗰份自信絕對唔喺靠吹。一客有兩件雞翼,每隻雞翼又經過「剪裁」,做到一口一啖,方便易食;而脆唔脆嘅問題,真喺無得呃,亦好認同店主嘅自信,果然香脆非常,值得推介 。
「桑拿」一詞好特別,好想知佢咩葫蘆賣咩葯?海蝦採用手指尾大小嘅BB呎碼,目的細嫩外,仲同個烹調法有關,太大隻焗完個「桑拿」可能熟唔透。海蝦挑腸後先以5種酒醉暈佢哋,包括花彫、雙蒸、玫瑰露、清酒及威士忌 ,之後,燒熱一兜火山石,將海蝦放入火山石之中,靠其熱力及所散發嘅蒸汽好似「焗桑拿」咁焗熟佢,一般會做到9乘熟,所以蝦肉幾鮮嫩 ,又帶有酒香,蘸點綠色嘅泰式香草汁幾襯,不愧被列為「香香五寶」之一,值得一試!