餐廳: 香江花月 (百誠大廈)
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-05-27 375 瀏覽
༺ 香江花月༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 今次嚟到佐敦😚,就係專誠嚟到呢一間火鍋店打卡🍲,佢唔單止啲嘢食好靚😍,仲要有一個好似teamlab 咁樣嘅打卡位🔥,蜜糖姊妹當然要過嚟朝聖下啦❤️‍🔥。日本牛乳玫瑰鍋🌹,佢係以日本嘅全脂牛乳去煮嘅🍼,中間用木瓜成托住兩朵冰凍左嘅牛乳玫瑰花🌹,旁邊仲有玫瑰花瓣點綴雪白嘅牛奶湯🤤,設計真係非常有心思😚。香江拼,香江花月呢個名果然名不虛傳🔥,當中包括牛肉🐂豬肉🐖同埋羊肉🐑,佢啲肉擺放得好靚‼️,有啲更擺成花嘅形狀🌷,圍住個爐旁邊,令人賞心悅目😍,感覺似藝術品,真係唔捨得食🥺。唔單止好睇佢嘅肉亦都係好新鮮✨,牛迷會比較開心,因為牛嘅款式會比較多🤪,有牛柏葉,牛白肉,安格斯牛等💕。而且份量亦都係比較多,大概三至四人份量🤤。瑰洛月🍹,其實係一杯洛神花茶🍵,佢將部份嘅洛神花茶冰凍左成為一朵紅色玫瑰花🌷,再將剩餘嘅洛神花茶分開另上👅,方便影相打卡📷,酸酸甜甜咁好開胃🤤。鳯琉香🍹,店員嚟到先為飲品加入氮氣💨,令到杯嘢飲上邊好似多咗個充滿煙既水晶球咁🔮,好特別,飲落好有

༺ 香江花月༻

鳯琉香🍹,店員嚟到先為飲品加入氮氣💨,令到杯嘢飲上邊好似多咗個充滿煙既水晶球咁🔮,好特別,飲落好有鳳梨嘅香甜味🍍。
∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
餐廳🛎:香江花月 (佐敦)

地址📌:佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓

營業時間⏰ :星期一至五18.00~00.00
星期六到日 12.00~00.00

交通🚗:鋼鐵佐敦站A出口,步行約2分鐘
鳯琉香
2021-05-23
2021-05-27 138 瀏覽
今次嚟到佐敦打卡嘅餐廳,專登嚟朝一朝聖。嚟到當然要叫佢最出名嘅香江拼啦,再加埋日本牛乳玫瑰花嘅湯,真係錦上添花。佢嘅牛湯放咗兩個冰凍嘅牛乳玫瑰,在襯托同埋玫瑰花瓣,真係好有心思。旁邊嘅肉有豬肉牛肉同埋羊肉。肉類新鮮之餘,擺放得都好有心機,有啲仲要拼成玫瑰花樣。花光月下果然名不虛傳。另外在叫咗兩杯特色嘅嘢飲,一杯好似水晶球咁樣嘅嘢飲就係鳳琉香,甜甜地好香菠蘿味。至於令一杯就係瑰洛月,係一杯洛神花茶,將部份嘅洛神花冰凍左成為一朵紅色嘅玫瑰花,令人賞心悅目。
今次嚟到佐敦打卡嘅餐廳,專登嚟朝一朝聖。

• 香江拼
2021-05-27 184 瀏覽
今日一行同人有四位,其實本身係想去打卡食飯,所以都早一個星期都訂咗位,去到其實都唔使等位,安排入坐就點野食,進度都算好快,之後仲去咗佢地特別整既一間波波房到影相打卡☺,但其實入面個燈都比較暗,影出黎都一半一半啦🤭🤭,但最後講反啲野食都ok既,四個人飲埋酒再加一就$2200,個價都算中上啦,不過都叫想要既野都三滿足哂😏

滿香江
翠竹
血糕
2021-05-26
三色芝士
一行四個人想聚舊,見到呢間好靚嘅餐廳估唔到係打邊爐,除咗打邊爐之外仲有打卡位置俾大家影相,女仔當然心心眼啦😍😍😍呢個波波位會不停咁轉色入餐廳之前同朋友去咗呢個位置影相,影都唔捨得入去😂除咗呢個打卡位之外,裝修設計都好新穎,設計好西式,但周邊環境特別係裝飾就以懷舊為主,整體感覺好特別點餐後,職員攞咗一人一杯荔枝果茶俾我哋,荔枝果茶味道好香,好清甜❤️呢兩款小食當中我自己比較推介「黃金豆腐」,呢個黃金豆腐即叫即炸,食落去外脆內軟,豆腐我好有豆香味,鹹香味剛好😎正正子相比之下黃金炸魚皮比較厚身,鹹蛋黃香味其實好重,如果魚皮比較薄既食起上嚟就會更加鬆脆輕薄,不過鹹蛋味好香,沾湯同唔沾湯都各有風味點左呢個秘製花雕豬肚湯底,呢個湯底幾多料㗎,入邊全部都係豬肚同鹹酸菜,味道方面唔算十分超級勁濃郁,但用來做火鍋湯底真係唔錯,係第一次諗都要加水嘅時候再飲一飲呢個湯,味道就即刻出晒嚟!睇嚟下次自己打邊爐都可以試吓呢個湯底🤤🤤🤤正!見到好多台都叫咗一個好靚嘅花圈,就係呢個「香江併(全牛)」一嚟到大家都掛住影相,擺盤好靚七彩顏色嘅菜絲上面放咗我哋嘅火鍋牛肉,牛肉都有好多款,除咗有牛柳粒,牛展,牛胸爽,黃喉等等.

呢個波波位會不停咁轉色
入餐廳之前同朋友去咗呢個位置影相,影都唔捨得入去😂

七彩顏色嘅菜絲上面放咗我哋嘅火鍋牛肉,牛肉都有好多款,除咗有牛柳粒,牛展,牛胸爽,黃喉等等... ...牛肉都幾新鮮而且每一款都有唔同嘅口感,可能會想介紹得晒,不過我自己最推介嘅一定係帶點彈牙嘅牛展肉同黃喉🥰🥰🥰好味

「三色丸, 三色餃」呢兩款顏色都相當鮮艷,
三色丸-鹹蛋黃,黑松露,蟹子三款,鹹蛋黃丸喺出邊比較少有,食起上嚟真係覺得好邪惡,因為係自製三色丸,口感好彈牙嫁!蟹子丸真係勁足料,超多蟹子
三色餃子-黑松長牆腳蟹餃,芝士鮮菌餃,野生松茸餃,因為四個人關係,所以點樣都分唔均🤣所以我淨係試咗芝士鮮菌餃,餃子皮比較厚身,不過入邊嘅肉幾香,芝士味唔算好重,相對野菌都幾多,我自己幾鍾意佢個餡❤️

食左咁多肉,當然要食返啲菜啦,呢個「花花綠綠」就啱晒啦!菜嘅款式千其百趣,每樣都可以試到,每款菜都好乾淨心思,唔好以為佢好少啊!其實食到7788再食埋呢個菜盤真係超多!

講到呢度,唔好以為就咁就走!仲有呢個每台必點嘅打卡「鳳琉香」,其實就係一個菠蘿果汁,味道係正常嘅菠蘿果汁,甜到我個人覺得啱啱好,不過上枱嘅時候職員會整一個食用泡泡,打卡真係一流!不過食用泡泡一閃即逝🤣🤣🤣 仲比我影到佢變成煙霧離漫嘅一刻,真係幾得意😎

同朋友都食到好飽又玩得好開心! 下次會再黎過
2021-05-24
  • 花花綠綠
  • 黃金豆腐
  • 鳳琉香
2021-05-26 131 瀏覽
好耐冇同班閏蜜聚舊啦!今晚特登BOOK左香江花月,四個人傾足成晚,開開心心又一晚~香江花月好多打卡位,首推Team Lab獨立房間,滿佈七彩顏色波波。而餐廳亦以仿五十年代舊香港佈置,滿是懷舊裝修、擺設,好有心思!坐底後先獲送上清甜荔枝特飲一小杯。自助醬料區乾淨企理,仲有好多選擇。前菜揀左兩款,包括金粒豆腐同黃金炸魚皮。金粒豆腐炸至金黃色,外皮鬆脆,咬開豆香濃郁,夠哂嫩滑。黃金炸魚皮流沙鹹蛋黃沾滿魚皮,新鮮炸起熱辣辣,鬆化惹味。湯底揀左秘製花雕豬肚鍋酒香四溢,豬肚爽脆嫩滑,好足料。香江拼牛魔王必點菜式!有齊手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛𦟌、牛白肉、牛心椗、黑栢葉、牛脷等等,一大個圓盤上枱,圍住火鍋湯底,份量十足,好豐富,真係相當吸晴!推介安格斯肥牛,豐富大理石花紋,肉質軟稔;牛白肉即牛胸下既軟骨,油香滿溢,口感爽滑。三色餃三款唔同顏色既餃子,原來係黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃同野生松茸餃,三款各有特色,大大隻,皮薄餡多,口感鮮香嫩滑。自家製三色墨魚丸有三種口味,包括鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,真材實料自家製,三款都爽口彈牙,無粉感。冬甩墨魚菓子圓圓既冬甩造型墨魚卷再加入腰果、杏仁,口感豐富,好
好耐冇同班閏蜜聚舊啦!
今晚特登BOOK左香江花月,
四個人傾足成晚,開開心心又一晚~

香江花月好多打卡位,
首推Team Lab獨立房間,
滿佈七彩顏色波波。
而餐廳亦以仿五十年代舊香港佈置,
滿是懷舊裝修、擺設,好有心思!

坐底後先獲送上清甜荔枝特飲一小杯。

自助醬料區乾淨企理,仲有好多選擇。

前菜揀左兩款,包括金粒豆腐同黃金炸魚皮。

金粒豆腐
炸至金黃色,外皮鬆脆,咬開豆香濃郁,夠哂嫩滑。

黃金炸魚皮
流沙鹹蛋黃沾滿魚皮,
新鮮炸起熱辣辣,鬆化惹味。

湯底揀左秘製花雕豬肚鍋
酒香四溢,豬肚爽脆嫩滑,好足料。

香江拼
牛魔王必點菜式!
有齊手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、
牛𦟌、牛白肉、牛心椗、黑栢葉、牛脷等等,
一大個圓盤上枱,圍住火鍋湯底,
份量十足,好豐富,真係相當吸晴!
推介安格斯肥牛,豐富大理石花紋,肉質軟稔;
牛白肉即牛胸下既軟骨,油香滿溢,口感爽滑。

三色餃
三款唔同顏色既餃子,
原來係黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃同野生松茸餃,
三款各有特色,大大隻,皮薄餡多,口感鮮香嫩滑。

自家製三色墨魚丸
有三種口味,包括鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,
真材實料自家製,三款都爽口彈牙,無粉感。

冬甩墨魚菓子
圓圓既冬甩造型墨魚卷再加入腰果、杏仁,
口感豐富,好有創意!

花花綠綠
打邊爐唔少得叫返個蔬菜拼盤,
擺放得好有心思,款式種類甚多,
款款翠綠新鮮,鮮甜又爽脆。

呢度既特飲都好值得推介。

鳳琉香
菠蘿味,上枱時會以氮氣整出汽球,好得意!

瑰洛月
洛神花加入蘋果,玫瑰花形既冰好靚~

2021-05-24
講得係「可能係全城最值得打卡既火鍋店」,唔單係講緊食物,係連環境都令人眼前一亮~穿過一個彩色汽泡既時光隧道,就可以進入50年代,感受香港既華洋文化~ 金粒豆腐火鍋須時準備先有得食,餐前小食既話,呢款內脆內軟既金粒豆腐又真係會令人食唔停口呢。牛乳玫瑰鍋目測有幾款鍋底都相當IGable, 女士既話特別推薦呢款鍋底係以玫瑰花入饌,香江花月 選用既係日本北海道全脂牛奶和日本玫瑰既係視覺,亦係味覺既好選擇,用以作火銅湯底呢個主軸,有種優雅既奶香感。香江拼: 安格斯肥牛、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑栢葉、牛脷必點的有呢個香江拼,各有特色既肉類係邊爐圍左一圈,花花綠綠蔬菜都係火鍋必備既,講緊係靚到好似個盆栽咁,菜既款式都唔少自製三色墨魚丸3款丸子包括左黑松露、蟹籽、鹹蛋黃,又真係幾新鮮喔!鳳琉香飲品方面,呢杯菠蘿口味既鳳琉香又真係打卡一流,侍者即場在飲品上製作靚波波~ 每次食完火鍋都幾乎係捧住肚子離開,今次都唔例外,食得好滿足呀!
金粒豆腐

牛乳玫瑰鍋

香江拼: 安格斯肥牛、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑栢葉、牛脷

必點的有呢個香江拼,各有特色既肉類係邊爐圍左一圈,
花花綠綠

蔬菜都係火鍋必備既,講緊係靚到好似個盆栽咁,菜既款式都唔少

自製三色墨魚丸

3款丸子包括左黑松露、蟹籽、鹹蛋黃,又真係幾新鮮喔!

2021-05-23 94 瀏覽
呢度啱啱開嘅時候好難book位,據聞老細用咗好多錢裝修,走復古路線,適合黎影相打卡。可能熱潮過左,我星期六晚黎唔算好full,我哋有book位。個門口都幾靚餐廳好大好闊落,d枱好疏,夠曬空間感,坐同傾計都好舒服,唔會好似平日打邊爐咁嘈,有格調感覺好整潔。一坐低就serve左荔枝茶,餐廳用具都係走精美路線食物其實同平日打邊爐差唔多,當然佢嘅賣相會好靚牛乳湯底 - 白色嘅玫瑰其實係牛乳,放落湯之前個staff會提你要先影相😆個湯幾好味,味道唔會太濃,感覺健康d冇咁熱氣食物方面其實佢有好多賣相超靚既combo,不過我哋怕份量太多冇叫到。一口牛,每碟12串繼續係牛,呢個係細份,都唔少。d牛都ok,唔算話impressive,唔係超滑入口即溶嗰種。呢個係羊卷,好大舊,羊肉味道唔錯三色趣係菠菜、甘筍同墨魚,第一次食甘筍麵,食得出甘筍味感覺唔錯三色丸係鹹蛋黃、黑松露同蟹子,呢個有啲失望,我expect個丸係流心嗰種,但係唔係,d味唔出......唔止餐具靚,連杯mocktail 都靚過人😍呢度有好多復古嘅擺設,係店主喺嚤囉街逐樣逐樣搜羅返黎,值得花少少時間欣賞下仲特登整個波波房俾食客影相,好有hea

個門口都幾靚

一坐低就serve左荔枝茶,餐廳用具都係走精美路線

食物其實同平日打邊爐差唔多,當然佢嘅賣相會好靚

個湯幾好味,味道唔會太濃,感覺健康d冇咁熱氣

一口牛,每碟12串

呢個係羊卷,好大舊,羊肉味道唔錯

唔止餐具靚,連杯mocktail 都靚過人😍

仲特登整個波波房俾食客影相,好有heart

花咁多心機整靚間餐廳,價錢比一般打邊爐貴少少都好合理,環境舒服又可以慢慢食感覺唔錯👍🏽
2021-05-21 1447 瀏覽
芋絲 $28呢個價錢黎講份量都幾多 而且食落都夠肚 好抵食!芋絲吸哂個湯既精華 食落好夠味又可以用嚟代替麵/烏冬 感覺健康啲🤣評分: 8/10🌟娃娃菜 $38菜既份量就中規中矩 建議一開始就食菜先🥬 個湯未係好油同好濃味就食菜會健康啲haha😌評分: 9/10🌟鳳琉香 $68呢杯係打卡之選✨ 一黎到個staff會用個槍去整個泡泡出黎 個泡泡大概hold到幾分鐘就會爆 所以影相要快手啲 飲落就幾重菠蘿味🍍 唯一係甜啲🥺評分: 8/10🌟農場走地雞 $68呢個價錢係例牌既份量 2-3個人都夠食 雞肉食落唔會好鞋 不過又唔算好滑 一般般喇 試唔試都冇所謂 冇乜特別🧐評分: 6.5/10🌟手工鮮牛丸 $68呢度啲牛丸係偏紅色 碌咗好耐都仲有啲紅 雖然食落都夠彈牙 但牛味唔算好重 加上食開振興既牛丸真係返唔到轉頭 可以唔洗試😹評分: 5/10🌟芝士竹輪卷 $68以前食吉野家邊爐最鐘意就係芝士竹輪鍋 但呢幾年冇食之後就好耐冇食過了 放落個湯真係好正! 食落芝士味勁濃 係回憶既味道jeng🤤評分: 10/10🌟自家製韮菜餃 $58餃子一共有6粒🥟 每粒都大大粒 啲餡滿哂 而且個皮都夠薄 食落飽哂汁
芋絲 $28

評分: 5/10🌟

芝士竹輪卷 $68
評分: 10/10🌟

自家製韮菜餃 $58
餃子一共有6粒🥟 每粒都大大粒 啲餡滿哂 而且個皮都夠薄 食落飽哂汁 記住要小心熱 整體黎講都幾好食🤩

美國安格斯肥牛 $328
牛肉有兩個價錢揀 今次揀咗大份既 份量都好夠食 仲有用牛肉砌既玫瑰花🌹 賣相係幾精緻的 加上今次揀既牛乳鍋 牛肉食落都有牛味 肉質亦夠淋身 整體都算唔錯😋
評分: 9/10🌟

日本牛乳玫瑰鍋 $168
呢個湯底除咗賣相靚之餘 食落有淡淡玫瑰香同好濃既牛乳味🥛 層次感好豐富 仲有緩解壓力既功效😍 而且湯底仲有半個木瓜 隔一陣會有staff幫你剪開黎食 因為啲木瓜肉會吸哂個湯既味 如果想食木瓜肉 記住開頭食啲淡味既野 咁樣食落就會好清甜😚
評分: 10/10🌟
———————————————————————
香江花月 (佐敦)
佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓
芋絲
娃娃菜
芝士竹輪卷
2021-05-20 152 瀏覽
以鮮花美顏火鍋為賣點嘅香江花月終於開幕啦🌼🌸近排同朋友已經講咗好多次話想食,終於今日可以一齊朋友一齊品嚐啦。當中以鮮花入饌⭐️繁花盛放主題融入火鍋湯底👏🏻👏🏻真係可以帶來全新色香味享受環境方面亦相當高雅舒適,最重要坐得相當闊落,而且餐廳內有多個不同打卡位佈置相當吸引。餐牌選擇亦相當多,亦有好多新潮食品選擇,真係花多眼亂😍.當中香江拼更係必食之一🌹以原木圓盤奉上極具視覺效果🤗當中更有牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等鍾意食牛嘅朋友唔好錯過🥩🥩當中佢嘅牛脷,安格斯、牛柳粒肉味相當濃郁。牛白肉則相當爽脆亦係一個唔錯嘅嘗試。而且佢整體丸粒亦相當新鮮,最重要就係每一粒都係人手製作,食得出本身原本嘅味道及爽口彈牙。冬甩墨魚菓子,賣相亦相當討好,而且加上果仁令到層次感十足,相當出色。而且佢小食類亦不氣場,分量十足之餘亦相當出色。.最後飲埋香江花月同時精心炮製多款💐以鮮花作主題打卡特飲打卡一流。
以鮮花美顏火鍋為賣點嘅
香江花月終於開幕啦🌼🌸

當中以鮮花入饌⭐️
繁花盛放主題融入火鍋湯底👏🏻👏🏻
真係可以帶來全新色香味享受

環境方面亦相當高雅舒適,最重要坐得相當闊落,
而且餐廳內有多個不同打卡位佈置相當吸引。

餐牌選擇亦相當多,亦有好多新潮食品選擇,真係花多眼亂😍

當中香江拼更係必食之一🌹
以原木圓盤奉上極具視覺效果🤗
當中更有牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、
牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等
鍾意食牛嘅朋友唔好錯過🥩🥩
當中佢嘅牛脷,安格斯、牛柳粒肉味相當濃郁。
牛白肉則相當爽脆亦係一個唔錯嘅嘗試。

而且佢整體丸粒亦相當新鮮,

而且佢小食類亦不氣場,分量十足之餘亦相當出色。
最後飲埋香江花月同時精心炮製多款💐
以鮮花作主題打卡特飲打卡一流。
2021-05-20 123 瀏覽
一看到火煱店的名字是「香江花月」,腦海已經充斥了「懷舊」這兩個字!這間位於佐敦的火煱店,不單止裝潢充滿了懷舊味道,仲有好多打卡位,還有一間房專為客人打卡而設!日本牛乳玫瑰鍋($168)整個造型好吸引,真係睇得又食得,鍋如其名!起初還害怕會否牛乳味過濃,淹蓋了肉味,實質是加添了一種滑流的口感!避風塘三蔬($58)有 淮山、蕃薯和南瓜,非常香脆和惹味。黃金炸魚皮($68)邪惡的食品,一食就停唔到口。三色餃($88)三色丸($78)這裡連餃子和丸也色彩繽紛。冬甩墨魚果籽($78)樣子好趣緻,有如迷你🍩,墨魚肉加上碎果仁,味道幾特別!香江拼($788):即係全🐂宴,包括了牛的不同部位:牛𦟌、牛小排、牛柏葉、牛白肉、牛心頂、安格斯肥牛、牛柳粒等等!樣樣都好新鮮,未食看見已經好有滿足感!💕💕其中較喜歡是牛白肉和牛柳粒!前者貪佢夠爽口,而後者夠腍還帶有好香的牛肉味!😋😋花花綠綠好靚的一個蔬菜籃,包括了多種款式的菜,滿足不同人的口味!鳳琉香、蝶中花、翠竹江、瑰洛月($68/杯)我們剛好四個人,每人各自揀一杯名字那麼漂亮的飲品,紫色是我的favourite colour 所以一👀就睇中蝶中花,味道不會太

日本牛乳玫瑰鍋($168)

避風塘三蔬($58)
有 淮山、蕃薯和南瓜,非常香脆和惹味。

黃金炸魚皮($68)
邪惡的食品,一食就停唔到口。

三色餃($88)
三色丸($78)
這裡連餃子和丸也色彩繽紛。

冬甩墨魚果籽($78)
樣子好趣緻,有如迷你🍩,墨魚肉加上碎果仁,味道幾特別!

花花綠綠
好靚的一個蔬菜籃,包括了多種款式的菜,滿足不同人的口味!

鳳琉香、蝶中花、翠竹江、瑰洛月($68/杯)
我們剛好四個人,每人各自揀一杯名字那麼漂亮的飲品,紫色是我的favourite colour 所以一👀就睇中蝶中花,味道不會太甜,又夠清涼。

沒想到去食火鍋,會是這麼的忙碌!
  • 香江拼
  • 花花綠綠
香港人真係好鐘意「打邊爐」,莫講話冬天,就算30幾度既夏天,開大冷氣,又可以再食過。相信近日最火紅的火鍋店,就一定係「香江花月」。做生意梗係希望放多兩張檯,擺得有咁密得咁密,但「香江花月」不單坐位間闊落,而且為怕客人等候,竟然另闢一間房,擺設似日本的teamLab,內裡波波幻化出不同色彩,影相打卡一流。而餐廳本身裝潢以五六十年代為主調,充滿了紙醉金迷的氛圍。可能太受歡迎,餐廳分兩輪時間,因為要遷就大家放工,所以選定了8點時段。飲品啱啱好4個人,餐前先來4杯特色飲品,包括了鳳琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江($68/杯),幾款飲品賣相一流,自己點了翠竹江,感覺似Mojito,但個人覺得比較甜,味道還是不錯的。小食反正要等朋友,小食就點了避風塘三蔬($58)及黃金炸魚皮($68)。三蔬是南瓜、淮山及地瓜,脆漿可以更薄,油份不算多,但真係幾勁辣。而魚皮真係好邪惡,熱辣辣又滿了咸蛋黃的香味,送啤酒一流。湯底日本牛乳玫瑰鍋($168)放上兩朶用日本牛乳雪成的白玫瑰花,又係一個影相位,睇住花朶慢慢溶化,下邊是木瓜肉,難怪湯底咁甜。香江拼($788)千呼萬喚,主角終於出場手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛
相信近日最火紅的火鍋店,就一定係「香江花月」。
而餐廳本身裝潢以五六十年代為主調,充滿了紙醉金迷的氛圍。

飲品

小食

而魚皮真係好邪惡,熱辣辣又滿了咸蛋黃的香味,送啤酒一流。
湯底

日本牛乳玫瑰鍋($168)

香江拼($788)

千呼萬喚,主角終於出場手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛展、牛白肉、牛心頂、牛柏葉及牛脷
個人推薦,近年多人食既牛白肉,但我一向叫開「牛胸油」,薄切後灼十零廿秒已經食得,好爽口。
手切肥牛就灼至啱啱熟最好,過火就怕韌。
至於牛柏葉同牛脷之類內臟同樣無須灼太耐,可能太吸引,同行女士都照食可也。
三色餃

黑松露長腳蟹餃(黑)、芝士鮮菌餃(橙)及野生松茸餃(綠)
自製三色墨魚丸($78)

有鹹蛋黃、黑松露及蟹籽,咬落彈牙,個人幾鍾意味道豐腴的鹹蛋黃味。
冬甩墨魚果籽($78)

外形有點似魚皮餃,餡料加入了果仁碎,但口感未必人人喜歡。
花花綠綠($98)

今次放棄澱粉質,改食大量菜蔬,夠晒健康,蔬菜籃有車厘茄、生菜、油麥菜、菜心、白菜、皇帝菜、娃娃菜、粟米芯及南瓜片,種類多,份量足,食完飽晒。

不過餐廳太受歡迎,而且限聚令下,坐位較少,所以要分兩輪,而次輪基本上要過八點先入座,因此食得較急,建議得既食頭輪,又或者未入得場就去teamLab房打下卡先。

2021-05-18 113 瀏覽
人地話 男人帶女人出街要拖實佢隻手🤝,唔洗佢亂買野。我覺得要加多個,女仔要掩好閨蜜隻眼🙈,唔洗佢睇到咩貴嘅靚野就拉埋自己去打卡📸📸。。。。而我,就係冇掩好佢隻眼而成為受害者。。。。要入依間餐廳,首先要有第一個概念就係貴💸💸💸。。。連水,都要收錢但係又咁喎,佢貴還貴,佢嘅食物又真係好食,食完之後我唔會後悔黎左食,因為好食,但因為貴,我應該唔會捨得食下一次(冇辦法呀,實在係食窮自己,再食就要賣腎了🤪)-入正題-💯💯場內地方好大,好寬敞,人手好充,service 係一流的。見你鍋湯底少左茶水少左佢都會好主動快手幫你加,叫都唔洗叫💯💯我地兩個人,張枱好大。佢個design 係走復古風,但坐得舒服。有濕紙巾供應,用曬可以再問佢拎❓有個奇怪位係。。。佢場地大得黎冇咩位比你放腳🤣🤣🤣🤣🤣自問我都已經唔係腳長人但今日都有腳長嘅煩惱👖睇番張相先醒起,佢係有杯免費嘅welcome drinks, 係龍眼飲料,甜的,又幾好飲😋佢仲好貼心咁有一次性圍裙我地人少,店員直接建議我地食依set,各款牛都有d,湯底我地要左個龍井菊花雞 ,分樣野價錢係分開的湯底好清甜,雞上黎個陣未熟曬,煮到咁上下店員幫我地剪開左d雞方

-入正題-

佢仲好貼心咁有一次性圍裙

湯底好清甜,雞上黎個陣未熟曬,煮到咁上下店員幫我地剪開左d雞方便我地食

牛肉我本身怕唔夠食,但最尾食唔曬打包走左🤣牛係真係好食,好有牛味,牛肉唔小心滾耐d 都唔會柴。而且唔同部位嘅肉嘅牛味都好唔同,食落係真係一種享受

但係呢,數目講番確切d,佢每款其實都係三四件,如果多一兩個人黎就可能要再加野食。圖中碗個d 肉粒好似堆滿成碗咁,其實下面都係蔬菜絲

場內見到人地人多的仲有叫好多其他野,佢全部野食其實都好靚好岩打卡,連d 蔬菜拼盤都整到好有創意好colorful,可惜我地人少試嘅野都少

事關我開頭都講左,佢水都要收錢,所以問完佢知道叫茶係可以添水之後,我地就叫左茶。又唔好諗到我地咁少氣,叫茶另一個原因係除左茶,佢所有野飲都係凍飲

未試過嘅朋友真係可以黎試下,如果捨得。
ps. 佢要收醬介,但我地食到一半出洗手間個陣先見到d 醬係邊度,懶得再搞就冇點到醬😂
再ps. 洗手間都今乾淨舒服型
自疫情擴散至今,已超過一年時間,大家沒機會出遊外地,怕悶的港人,早已習慣在香港四處尋找好食、好玩好地方!當中,少不了女生最愛的美美咖啡店打卡留影,不過,今次又有新發現,《香江花月》不但可以「打邊爐」,更可以「打卡」,感受全新體驗!甫步入餐廳,入口旁邊設有一間鋪滿發光波波的打卡場地,不少食客都愛輪候時在這兒打打卡。除了打卡房,餐廳的裝潢設計,更充滿舊香江的歲月情懷,佈置別具特色,每一處都是打卡點。就連火鍋及食材造型都非常破格,打造成如藝術品般精緻,而最受歡迎的 --日本牛乳玫瑰鍋,絕對是相機先食的必然之選。牛乳玫瑰鍋以全脂牛奶打造出美美的玫瑰花造型,再搭配木瓜,及鍋中添加的食用花,令牛乳玫瑰鍋仿如一幅幽美的圖畫,非常吸引!加上口感順滑,感覺越吃肌膚越柔嫩。打邊爐需時,未齊人先來吃點即食美食,避風塘三蔬、黃金炸魚皮,熱烘烘的炸物最誘人,對 BeautySearch 而言,避風塘三蔬的辣度實在高了一點,但無可否認,的確非常惹味,番薯、南瓜及准山,組合也十分新穎;而黃金炸魚皮更是我的最愛,咸蛋黃均勻黏在魚皮上,食落香脆,味道濃郁。大家都一致贊成牛肉與牛乳玫瑰鍋是最合襯的,所以,我們揀選了香港拼
大家都一致贊成牛肉與牛乳玫瑰鍋是最合襯的,所以,我們揀選了香港拼的全牛。
全牛有甚麼!? 當中包括手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、黑牛栢葉、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、牛脷,各款材料新料,分量十足,肉味香濃。
個人特別推介這款牛白肉,位於牛胸下、接近橫膈膜的軟骨位,肋骨上的一塊筋膜肌肉,含豐富骨膠原,而且每隻牛只有一塊,十分珍貴。質感爽脆,帶點煙韌,用來打邊爐食落似脂肪般油口,但並不油膩。
還有牛柳粒,平時總覺難於煮理,不是未熟便是過熟,而這裡的牛柳粒好像份外淋身,肉味又香又美味。
打邊爐丸丸及餃子當然不可少,店子自製三色墨魚丸分別是鹹蛋黃、黑松露及蟹子口味,各有特色,爽口彈牙,尤其鹹蛋黃帶點鹹香,相當獨特。
這款冬甩墨魚果籽,還是第一次品嚐,餡料中加入了果仁,口感相當獨特,十分有創意。
三色餃,顏色鮮艷令人賞心悅目,橙色的芝士鮮菌餃、黑色的黑松露長腳蟹餃而綠色是野生松茸餃,配搭同樣創新。而我只嚐了黑松露長腳蟹餃,蟹肉味鮮,唯黑松露已被其他食材蓋過,不太突出!
唔想越食越肥,打邊爐要食得健康,當然少不了豐富的蔬菜,這盤花花綠綠雜菜籃,種類多,價錢不算貴,份量又適中,必點!
《香江花月》就連飲品都是打卡的焦點。四款飲品:鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江各具特色,當中的小小心思令平凡的飲品變得不平凡,無論你是那個年齡層,相信也會即時心花怒放!
而我就揀選了這杯菠蘿味的鳯琉香,甫上桌,店員便即時在杯上注入氮氣,形成一個如琉璃球般夢幻的汽球,但汽球後快爆,並會散出輕煙,所以要影相就要把握時間喔!
2021-05-14 164 瀏覽
2021-05-14
2021-05-12 1995 瀏覽
東京現在大家去唔到,但 Team Lab 場景本地揾得到,位於佐敦的香江花月,刻意另設獨立房間、打扮得如無盡發光波波隧道般,免費入場,打吓咭,重現少女情懷,正好是吃火鍋前的開胃菜,我當然都唔執輸,入去玩一會!對於喜歡打咭的你我,可說是一次過滿足多個願望,因為呢間火鍋店仿五十年代的香江歲月佈置,可以自由發掘影相位。不止於此,火鍋及食材造型靚爆鏡,最受歡迎正是這個:日本牛乳玫瑰鍋+配料。水準唔錯,更重要是價錢親民,我們四個人狂吃晚餐,每人$600有找。 日本牛乳玫瑰鍋 $168全脂牛奶配合日本玫瑰,造型妙絕。再加上食用花,非常女生!口感順滑,未吃已感肌膚柔嫩,承托之木瓜味道亦很甜。香江拼 $788牛魔王今回可滿足,分量十足真豐富,包括手切肥牛、安格斯肥牛、黑牛栢葉、牛𦟌、牛小排、牛白肉、牛心頂、牛脷、牛柳粒,材料新料。我最喜歡牛小排及牛柳粒的肉嫩及牛白肉的爽。三色餃 $88黑色的黑松露長腳蟹餃、橙色的芝士鮮菌餃及綠色野生松茸餃之配搭,顏色令人賞心悅目。不過久煮了兼且混合了其他食物一齊吃,餃料不特出,但味道是討好的。自製三色墨魚丸 $78分別是鹹蛋黃、黑松露及蟹子口味,各有各好,彈牙爽口。冬
日本牛乳玫瑰鍋+香江拼
日本牛乳玫瑰鍋+配料
日本牛乳玫瑰鍋+配料

日本牛乳玫瑰鍋 $168
日本牛乳玫瑰鍋
全脂牛奶配合日本玫瑰,造型妙絕。
日本牛乳玫瑰鍋
再加上食用花,非常女生!
日本牛乳玫瑰鍋
口感順滑,未吃已感肌膚柔嫩,承托之木瓜味道亦很甜。

香江拼 $788

香江拼

我最喜歡牛小排及牛柳粒的肉嫩及牛白肉的爽。

三色餃 $88

自製三色墨魚丸 $78

自製三色墨魚丸

分別是鹹蛋黃、黑松露及蟹子口味,各有各好,彈牙爽口。

冬甩墨魚果籽 $78

冬甩墨魚果籽

冬甩墨魚果籽

中央凹陷造型另類,餡料加入果仁夠勇氣,唔知的話,咬到一些硬硬地沒有味道的釀料可能令人皺眉頭,其實沒有怎樣,不難吃,但未必人人喜歡,我覺得有趣。

花花綠綠

綠悠悠的蔬菜籃,色澤來自車厘茄及椰菜花,只要是新鮮就可以了。

避風塘三蔬 $58

避風塘三蔬

健康版的香惹小食,炸番薯、南瓜及准山,香惹提升味道。

黃金炸魚皮 $68

黃金炸魚皮

炸得非常香脆。

鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江 $68/杯

鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江

蝶中花

此店的飲品亦是賣點,

鳯琉香、瑰洛月

鳯琉香、瑰洛月

尤其是鳯琉香上的氣球,堂前脹氣有睇頭;瑰洛月的乾冰充滿仙氣。

體驗是開心的,胃納亦滿足。晩市分兩輪:六點及八點,兩個鐘時間有少少趕啦!

2021-05-10
日本牛乳玫瑰鍋+香江拼