2021-04-22 1164 瀏覽
話咁快,又快到一年一度母親節啦!媽媽咁辛苦,當然要表孝心啦!米芝蓮一星的「香宮」絕對係一個唔錯的選擇!「香宮」係香格里拉地庫,環境清靜,空間感十足,裝修以中國風為主。當日我地被安排係房,私隱度更高!坐底同樣跟「天龍軒」一樣,有琥珀合桃!我個人覺得一樣咁好味🤣值得一讚係,服務非常足一見茶半滿已經會幫手倒🌟龍蝦湯脆米海鮮泡飯佢會即場溫熱龍蝦湯,加入香口脆米,口感特別湯雖然濃,但唔鹹!好味!🌟極品蜜汁叉燒皇個人覺得冇咩特別,「天龍軒」比佢更甜,肉汁較多🌟黃金炸釀鮮蟹蓋好味啊!唔會太油,點住醋同沙律醬,perfect match!!🌟脆皮雞這個非常出名,講到極好味,當然要試!果然皮炸得脆卜卜,但唔會成口油!雞肉甜而嫩,極速ko成隻🌟鮮奶芝麻卷重芝麻味,但覺得冇咩太大分別🤣🤣🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵服務環境都很不錯,雖然冇景(天龍軒有無敵大海景)但價錢相對得宜!用hsbc卡有折tim!帶長輩黎一定過關!!

話咁快,又快到一年一度母親節啦!
媽媽咁辛苦,
當然要表孝心啦!
米芝蓮一星的「香宮」絕對係一個唔錯的選擇!

「香宮」係香格里拉地庫,
環境清靜,空間感十足,
裝修以中國風為主。
當日我地被安排係房,
私隱度更高!

坐底同樣跟「天龍軒」一樣,
有琥珀合桃!
我個人覺得一樣咁好味🤣
值得一讚係,服務非常足
一見茶半滿已經會幫手倒

🌟龍蝦湯脆米海鮮泡飯
佢會即場溫熱龍蝦湯,
加入香口脆米,
口感特別
湯雖然濃,但唔鹹!
好味!

🌟極品蜜汁叉燒皇
個人覺得冇咩特別,
「天龍軒」比佢更甜,
肉汁較多

🌟黃金炸釀鮮蟹蓋
好味啊!
唔會太油,
點住醋同沙律醬,
perfect match!!

🌟脆皮雞
這個非常出名,
講到極好味,當然要試!
果然皮炸得脆卜卜,

重芝麻味,
但覺得冇咩太大分別🤣🤣

🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵
服務環境都很不錯,
雖然冇景(天龍軒有無敵大海景)
但價錢相對得宜!
用hsbc卡有折tim!
帶長輩黎一定過關!!
2021-04-10 1252 瀏覽
繼續係九龍香格里拉既staycation因為有太多dining credit可以食足三餐所以夜晚就去左香宮食飯香宮位於地庫一層係大堂搭扶手電梯或者行樓梯都落得到咁我地就搭LIFT落番地庫一層會經過呢個一樣紅當當既門口應該係貴賓房之類門口係好搶眼既紅色大門曾經一直都係米芝蓮兩星既中菜廳由19年開始降級一星直到而家其實都唔難理解既因為呢間九龍香格里拉真係追唔上時代既轉變主廚係張浪然張師傅睇有啖好食話佢成日都出黎同客soso我今日就見佢唔到全世界唔同各地既香格里拉酒店佢地既中菜廳全部都係稱為香宮而港島果間就改叫做夏宮入餐廳先要落幾級樓梯臨走時影既香宮係長方形格局紅色主調有d似唐閣不過就比較鮮色搶眼亦都有成四座呢種巨型水晶燈我地就坐係紅色巨柱邊今餐飯女朋友夜晚有事無食到我就同另外舊同事一家三口撐檯腳餐檯擺盤都係一早已經放左隻碗係度筷子用紙套入住亦有提供小朋友餐具同BB凳之後去埋港島香格里拉食過總共七間餐廳香宮係唯一一間用信封口罩套既之前去其他中菜廳一係見到三色醬一係見到琥珀合桃香宮係有齊晒兩樣但係個合桃就完全唔夠天龍軒同嘉麟樓黎淋淋地叫左壺菊花亦都係去左咁多間酒店第一次見無野暖住壺茶既唔知佢係
繼續係九龍香格里拉既staycation

但有d三件有d又四件我都唔太明個纙輯
不過既然係送既就無謂諗太多
但現場實在係太暗
所以要打埋燈先影到
基本上就係我上次係gaddi's無比到既petit four咁既款

最後參觀埋廁所

可能傳統中菜真係唔係幾需要熱心既態度呢
又可能同酒店級數都有關係
福布斯五星同四星酒店中間真係有條鴻溝係度既
2021-03-27
$750.2 (晚餐)
用餐優惠
現金券
手吊淋油脆皮雞
2021-03-28 909 瀏覽
香宮 -香格里拉的華麗中菜今次係九龍香格里拉 Staycation,房價可當餐飲消費額用,於是午餐選了好評的 「香宮」。裝修方面很華麗,大門擺放了金黃色雕塑,門框設計精緻,門前屏風都是打卡位。華麗水晶吊燈,有特色的掛牆畫及花樽更有華麗色彩食物方面,整體質素尚好,我地選了一個套餐,再散叫點心。#午市套餐🍱點心拼盤蝦餃皮薄冇味精感覺、燒賣肉彈牙、春卷脆口唔燶🍥#羊肚菌帶子帶子鮮美味🥟#灌湯餃皮薄,湯甜🐓#三杯雞球雞肉唔會老,洋蔥仔及醬汁惹味🍜#蝦子炆伊麵香濃蝦子味,麵身唔錯,唔會油然後是一些散叫點心🦞#脆皮紅米腸好像是蝦,腸身都滑🦀#炸蟹蓋這個不得了!炸粉適中,外脆內多蟹,很多很滿的蟹肉絲,又入味又有口感👍🥟#上素餃皮身感覺似水晶湯丸,彈彈的,有靚菜底托住,精緻美麗🥰🍹#甜品及飲品跟餐送芝麻糊,偏甜。而橙汁則是一般偏酸。#普洱茶茶香,雖然未有震撼的普洱味,於整個午餐中亦不失色於入住香格里拉後第一餐,算是幾好的體驗,因為好full booking, 只能訂到第二輪的2:15pm,但2:30pm就Last order,變相好趕,初時驚一人套餐唔夠食,另叫了3樣點心,最後是叫多了,食到好飽😂🙈埋
香宮 -香格里拉的華麗中菜

食物方面,整體質素尚好,我地選了一個套餐,再散叫點心。

#午市套餐
🍱點心拼盤
蝦餃皮薄冇味精感覺、燒賣肉彈牙、春卷脆口唔燶
🍥#羊肚菌帶子
帶子鮮美味
🥟#灌湯餃
皮薄,湯甜
🐓#三杯雞球
雞肉唔會老,洋蔥仔及醬汁惹味
🍜#蝦子炆伊麵
香濃蝦子味,麵身唔錯,唔會油

然後是一些散叫點心

🦞#脆皮紅米腸
好像是蝦,腸身都滑

🦀#炸蟹蓋

🥟#上素餃
皮身感覺似水晶湯丸,彈彈的,有靚菜底托住,精緻美麗🥰

🍹#甜品及飲品
跟餐送芝麻糊,偏甜。而橙汁則是一般偏酸。

#普洱茶
茶香,雖然未有震撼的普洱味,於整個午餐中亦不失色

埋單盛惠約 $1000🤭
如非有住宿優惠,真唔捨得來食😋🤣🤭

p.s. 要去呢層酒店Toilet,又大又華麗
#飲食情侶🥰
#MagicRaymond食好野🍽️
#MagicCherry攻美食🍒
前菜
2021-03-27 5353 瀏覽
當日早餐食遲咗,午餐可以找地方飲下午茶,又想不到去那,突然改變主意,2時後此處應該有位,真係訂2時,2時半last call,但1時許,接到接待員致電,可以提早入座。 去不到拍賣會,都可以在這裏欣賞中國文化藝術~花鳥蟲魚、山水國畫,木刻,漆器,瓷器,刺繡,中樂,屏風,玉器等,嘆茶同時品藝,賞心樂事,一樂也! 先上蘋果木煙薰素鵝$88,用充滿煙霧玻璃罩蓋著上枱,勁濃煙薰味帶甜香,及维持長久,紅蘿蔔絲木耳較腍,腐皮質靚,身濶過后園。 煎香茜火鴨粉果$78,餡有貢菜、淮山、菌粒及芫茜,而鴨肉無膩味,水晶皮不薄也不厚,樣子一看有心機及專業制作,二面焦香程度剛剛好,各樣新鮮材料泡制清爽又惹味精心美點。 豉油皇香煎腸粉$88,上枱時不熱辣辣,是否要擺靚的外觀,令佢凍咗,但也不礙其質,似BB面珠,彈而軟實,腸粉完全给豉油混染,高質豉味香濃,不太咸,葱是否高级,特別幼細及嫩。 雪影紅梅叉燒包$78,外皮整個鬆脆蘇皮,厚脆少甜,餡有洋葱,特別惹味,叉燒都不用說,當然要配合。 杏仁茶精心泡制,等久,去完大都未端上來,千呼萬唤始出來,白滑,又濃又稠又白滑蛋白均匀溶入,不是一嚿嚿,夠大碗,好有杏仁質感~,好幼

先上蘋果木煙薰素鵝$88

煎香茜火鴨粉果$78

豉油皇香煎腸粉$88

杏仁茶
精心泡制,等久,去完大都未端上來,千呼萬唤始出來,白滑,又濃又稠又白滑蛋白均匀溶入,不是一嚿嚿,夠大碗,好有杏仁質感~,好幼好幼,甜度香味自然,以我食此甜品經驗,排行榜奪冠,爆燈,無敵。

感恩!

餐前琥珀合桃
蘋果木煙薰素鵝
2021-03-13
餐前琥珀合桃
蘋果木煙薰素鵝
2021-03-18 920 瀏覽
自疫情至今一年多,選擇食店都真的兼顧多點,寧願選酒店中菜,保持社交距離。是晚兩個女人仔,不在乎食物多寡,只在乎談談近況。幾經思量,還是選了餐牌的特色美食,沒有吃套餐。已經第二次食香宮,信心保證,能夠保持水準,服務一流!
已經第二次食香宮,信心保證,能夠保持水準,服務一流!
酸辣海鮮湯
蟹肉魚湯菠菜苗
脆皮雞
甜品樹
2021-03-16 665 瀏覽
貴為米芝蓮一星餐廳嘅香宮應該實力不凡,一直都係香港中式菜fine dining 的指標✌🏻餐廳的裝修很中國風,環境優雅,不失為與老友飲茶傾計的好地方😂👉 北京填鴨(一鴨兩食)片皮鴨🦆即燒即刻由師傅即片上枱,都有大大的一碟,我地一行四人來講份量都還可以,人少叫北京填鴨就真係真唔到其他菜式啦🤪配埋京蔥、青瓜及醬汁一齊食齒頰留香😍我地選左另一道菜係鴨肉仲會配埋芽菜、蘿蔔等炒絲,雖然有啲油膩但很香口😋👉 極品蜜汁叉燒皇6炸釀鮮蟹蓋必食推薦💁🏻‍♀️ 蟹蓋🦀用上大量新鮮蟹肉加上奶油🥛,食落口有少少creamy之餘又食到絲絲蟹肉,夠曬滿足感😍👉 手吊淋油脆皮雞必食推介💁🏻‍♀️脆皮雞🐓熱辣辣🔥,一咬落去皮脆肉嫩,肉汁豐富,大家一定要試下🤤

👉 北京填鴨(一鴨兩食)

👉 極品蜜汁叉燒皇
6炸釀鮮蟹蓋

👉 手吊淋油脆皮雞
  • 手吊淋油脆皮雞
香宮 - 嚟自九龍香格里拉酒店粵菜廳,由2009年起已經係🌟級餐廳了,餐廳裝潢如其名一樣,打造成一座地下宮殿一樣,門口嘅金色羅漢像十分搶眼,雖然位於地庫冇左海景景觀,但以裝修搭救,整個餐廳都係以紅金色做主調,配合一啲傳統嘅中式裝飾如大花瓶,牆身掛住國畫,感覺瑰麗堂皇,好啱帶屋企人或者其他屋企人🤓嚟食飯,大方得體👏🏻.先開壺茶-香片(茶位每位$30),一沖出嚟已經好香,絕對唔係你係一般酒樓飲到嘅冇咩茶味嘅滾水,配以一碟小食 芝麻蜜糖合桃,非常香脆已經食唔停口🙊.($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡..🌟($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜....🌟($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻.🌟($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相
[花雕醉鴨舌]($118)平時醉雞作為前菜就食得多,醉鴨舌呢個配搭第一次食,一上菜一陣花雕酒味撲鼻而來☺️鴨舌只挑最滑嘅個部分,入口係嫩滑到好似食緊啫喱一樣,但就略嫌食落口酒味偏淡.
🌟[三色寶盒:三文魚子帶子餃,松茸鱈魚餃,燕液蟹肉餃]($188)大老遠跑來九龍香格里拉,就是為了 #打卡 這個星級點心,差不多$60一件嘅點心,賣相的確好精緻,而用料都好特色,但食落口就一般正常唔算太有驚喜...
🌟[極品蜜汁叉燒皇]($288)嚟到星級粵菜當然要一嘗佢地嘅叉燒,每舊都係厚切,肥瘦均勻,表面燒至微脆而有非常香濃嘅蜜汁,入口肉質好腍,另以一小撮蜜豆伴碟,無可挑剔嘅一道菜👍🏻
🌟[黃金炸釀鮮蟹蓋]($238/個)餐廳另一招牌之作,先論賣相以成個蟹造型嘅銀模上碟已經好有心思,而食落裡面你會發覺係充滿一絲絲蟹肉好足料,暫時未有錢食過頂級粵菜館嘅蟹蓋(如唐閣,龍景軒等)未能作比較,但食過尖沙咀同區一間一星粵菜嘅釀蟹蓋蟹肉不多,被其餘奶油芝士蓋過哂蟹肉嘅味道,喧賓奪主(名我唔開喇🙊)但香宮呢度嘅釀蟹蓋絕對足料,淡淡蟹肉只配以少量洋蔥令其更惹味,食時可加入少量醋吊吊味,但唔落野就咁食感受蟹肉嘅鮮甜都已經非常驚喜🥰食完反轉個蟹蓋擺係銀模上頓時成隻蟹活靈活現一樣

🌟[金汁如意自製豆腐]($208)
驚喜陸續有來,主廚嘅得意之作而係心機之作,非常考功夫,每粒'豆腐'其實都係用蛋製成,做到好似豆腐口感,食落有啲似玉子豆腐,表面綠色嘅一層係菠菜用,上面再加塊炸竹笙,而中間係一堆菌類包括黃耳同榆耳(乃森林食品之王,營養價值豐富)食落爽滑彈牙,配以南瓜打成嘅汁,‘金汁如意’之名因此得來,別出心裁嘅一道素菜👍🏻
🌟[手吊淋油脆皮雞]($338)最後高潮,唔好以為係一般酒樓嘅炸子雞,呢度嘅外皮係炸至非常香脆,筷子一夾起就會聽到脆皮聲,而食落雞肉係嫩滑無比甚至好似上一道嘅豆腐一樣咁滑(我無誇張,試過你就知)暫時食過最好食嘅炸子雞😍
[鮮奶芝麻卷]($58)甜品簡單地點了呢道,但簡單得嚟十分出色,以芝麻,鮮奶相隔每層,食落口芝麻同奶香味完美地混合一起,口感亦好煙韌,完美作結👏🏻👏🏻
總括嚟講每道菜都好有水準唔會令你失望,幾乎每道菜式都有驚喜,而價錢方面單點午餐大約人均$400-500左右,價錢合理,不妨來體驗一下實力派星級中菜體驗😁
呢個comment係兩餐既野。試佢週末點心套餐,個人黎講鍾意蒸點,同埋唔鍾意食灌湯餃,所以我覺得唔好食。最重要嘅係佢炸物今餐比較淋油,好唔掂,如果今餐係我食呢間既第一餐.......應該冇興趣再去。(個人口味,點心點可以冇蝦餃😂)我唔識欣賞灌湯餃,就算係鳳城冇浸湯嘅都唔鍾意。個餐嘅銀針粉;自己食唔落打包走。聞到好香,食一兩條,有鑊氣又香。我自己覺得油(印油、片油人士😂😂😂)拎返去叮返俾人地食,佢話覺得好食第三次去,叫一個午市套餐,一個炸子雞同埋一啲點心。兩個人食太貪心,食得好辛苦。今次想食炸子雞,所以問佢點心可唔可以兩粒兩粒咁叫。佢話係可以做俾你,之前無問,聽到後,呢間對我黎講可自己黎🤩(暫時記得唐閣唔得,但暫無興趣再去;想再去既新同樂同都爹利會館係可以。未問想再去既富臨飯店得唔得。而家呢下知香宮可兩粒咁叫會想再去)叫左兩粒燒賣,唔油彈牙多蝦,好味既。蝦餃冇第一次食咁驚艷;我自己覺得一定唔係同一個人整出嚟😂。但係整體水平都算係度呢個失望。皮太薄,中間位置唔脆,似上台前俾人淋啲常溫油係中間位,再倒走佢咁。外圈位仲算脆少少;雞肉滑係滑既。但我食炸子雞想皮脆多啲。甚至因為佢嘅皮咁樣,我食開啲

我唔識欣賞灌湯餃,就算係鳳城冇浸湯嘅都唔鍾意。

叫左兩粒燒賣,唔油彈牙多蝦,好味既。

甚至因為佢嘅皮咁樣,我食開啲一百五六十蚊半隻都做到我既期望。
每人消費同偏好問題......我做咩要三舊幾咁食佢咁;個下又諗起龍景軒四舊水😵

碟底咁樣仲淋油過平常食開百幾蚊半隻既😵。仲要上菜慢左,唔夠熱。但當然係呢下呢刻,未必係整體餐廳呢個餸既水平,但我已怕左😂

套餐既蒸魚,正常(咁既材料同埋方法,好難整得難食)

唔鍾意佢嘅牛肉腸粉,唔算多陳皮味。但我唔鍾意一粒一粒嘅牛肉,鍾意食開嘅碎牛同芫荽好大路既口味。腸粉皮都一般般,對我黎講唔值一舊水以上。😂

一上到黎見咁瘦以為好伏。但細望係和牛咁,脂肪同肉係雪花咁,好淋唔洗趙。但個湯淡同無咩味(唔夠鹽,肉味都唔夠)
炒飯香口好味,飽到辛苦都食多啖。
服務只係正常(唔係大廳),埋單要叫第二次,今次一次茶都無斟。後生侍應仲再問我會員,對上一次已經係自動知道。
所以我話我book位嗰陣時已經填左,但今次都要再搵返出黎講多次
Welcome tea仲要上左野食先到
新年期間,見到隔離檯熟客每個經理都俾利是同吹好耐水。(呢啲先係佢地要做既客😂;個檯真係傾好耐。後生侍應上菜冇介紹係咩,個位中年女士問係咩。個侍應話係牛肉球。我當下諗:當然唔介紹係唔應該。但牛肉球真係睇唔出係牛肉球咩😂😂😂。係真心問個種😅。)
不過香宮都係我會再食既質素

2021-01-31 1143 瀏覽
下午4點入座,全場只得4,5檯客。落單後點心及燒味先上。叉燒燒肉味道正常。但點心唔熱,小籠包只係暖暖地,奶皇包更係唔熱,個包皮仲硬同乾(唔知係唔係因為唔夠熱)食物係其次,態度同服務先係問題。作為一間酒店餐廳,竟然可以由得茶壺開蓋十分鐘都唔識加水。餐廳只得4檯客,侍應起碼三個,期間都經過我旁邊好多次都冇反應..係要我出聲先會加水。食物食完又唔收碟..除左點心之外仲叫左炸蟹蓋同一個菜煲。結果等左一個鐘頭都未上菜。一個鐘後另一侍應居然拎餐牌問我要唔要落單...我同佢講話其實可以上菜,佢先入去追單。再等多十分鐘野食先黎。全餐飯令我感覺到餐廳既工作人員係冇心做野...食物質素下滑及服務質素極需改善。一諗到係酒店米芝蓮餐廳黎,真係嚇親..老實講服務甚至比普通酒樓差得多...以人均消費$700黎講,更加係完全不合格。非常趕客...
下午4點入座,全場只得4,5檯客。
落單後點心及燒味先上。
叉燒燒肉味道正常。

食物係其次,態度同服務先係問題。

食物食完又唔收碟..
我同佢講話其實可以上菜,佢先入去追單。
再等多十分鐘野食先黎。

以人均消費$700黎講,更加係完全不合格。
非常趕客...

2021-01-31
$700 (其他)
2021-01-22 1075 瀏覽
發現鼎食聚、香港旅遊發展局,連同200+家酒樓、餐廳,推出We Love Dining promotion。第12站,是高端粵菜:九龍香格理拉香宮。We Love Dining 午餐,388元/位:#點心併盤:帶子燒賣、梨香黑豚肉鹹水角、XO醬炒腸粉,味道由淡至濃,有層次!#珊瑚海皇羹:足料,好味!#豆豉尖椒炒牛肉:惹味!不錯!#叉燒頭抽撈粗麵:我喜歡吃粗麵,對我的胃口!#芝麻糊湯丸:湯丸好味,但芝麻糊不夠濃!豐富的午餐,不足是蔬菜較少,不夠均衡!

第12站,是高端粵菜:九龍香格理拉香宮。
We Love Dining 午餐,388元/位:
#珊瑚海皇羹:足料,好味!
#豆豉尖椒炒牛肉:惹味!不錯!
#叉燒頭抽撈粗麵:我喜歡吃粗麵,對我的胃口!
#芝麻糊湯丸:湯丸好味,但芝麻糊不夠濃!
豐富的午餐,不足是蔬菜較少,不夠均衡!
2020-12-11
1K
❀ 香宮 #尖沙咀 ❀❗️香格里拉酒店內 一星米芝蓮中菜❗️——————————————————九龍香格里拉裝修一向走富麗堂皇嘅路線✨而內裏嘅香宮自1981年開業起榮獲唔少獎項,包括一星、二星米芝蓮、全球十大「最佳酒店餐廳」等等,算係香港正宗粵菜餐廳嘅龍頭。用上經典嘅紅金色做主調,加上仿宋雕刻、水墨畫,呈現出中國宮廷高貴典雅嘅感覺,但又唔會過於俗氣,係唔少人嘅粵菜之選,當中有唔少都係老一輩嘅人,我哋係較為罕見嘅年輕一輩,另外亦見少量外國人。.前排DiningCity又再推出新一輪嘅飲食優惠——WE LOVE DINING 百強熱選🤣$400都唔使就可以食到五道菜,以五星級酒店內嘅一星級米芝蓮餐廳來講算抵食,而平日午市套餐就約$600。整體食物一定水準,不過未有太大驚喜。服務方面一般,店員亦冇於上菜前介紹食物。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷DiningCity WE LOVE DINING 百強熱選 午市套餐 $388☞ 前菜♥ 合桃平時去茶樓都係花生,但呢度同洲際酒店內嘅兩星級米芝蓮欣圖軒一樣,都係呈上香脆甜甜地嘅合桃☺️比起花生更加香口,不過略嫌呢一間冇欣圖軒嗰個咁脆。.♥ 洛神花茶 之後會送上一杯酸甜嘅
❀ 香宮 #尖沙咀 ❀
❗️香格里拉酒店內 一星米芝蓮中菜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 前菜
♥ 合桃

♥ 洛神花茶
之後會送上一杯酸甜嘅洛神花茶🫖不得不讚佢嘅碗碟真係非常精美,一隻小小嘅杯都有晒雕花。
Welcoming  drink

☞ 帶子燒賣、XO醬炒腸粉、 梨香黑豚肉鹹水角
呢三個小點心可以話係全餐嘅焦點🥰!
帶子燒賣內有多粒爽口鮮蝦,豬肉嘅比例反而比較少,感覺似食緊雲吞,配埋表面略帶鮮甜嘅帶子,係高水準嘅燒賣。
腸粉更加出色,腸粉皮雖然厚,但煙煙韌韌,令人反而愛上其厚度。另外個XO醬真係非常非常香鮮,出色!
鹹水角亦非常香口,黑豚肉餡料配上香蔥等等作調味,雖然油膩但好食。
帶子燒賣、XO醬炒腸粉、 梨香黑豚肉鹹水角

☞ 珊瑚海皇羹
落足料嘅海皇羹,內有少少蟹膏、豆腐,清清地嘅鮮甜,感覺健康,但唔算太特別😶。
珊瑚海皇羹

☞ 豉蒜尖椒炒牛肉
無可否認的確炒得幾香,而且牛肉片夠滑夠入味。
不過同一般大排檔嘅豉椒炒牛肉差不多,缺乏wow factor🙈。
豉蒜尖椒炒牛肉

☞ 叉燒頭抽撈粗麵
貌似簡單,但相對有驚喜💖!
粗麵口感煮得剛剛好。
醬汁嘅味道、稠度亦調得恰到好處,包圍着每一條麵條,做到非常惹味,比起一般粉面店高質好多😋!
反而叉燒就得幾條切絲,存在感唔係好高,不過係幾甘香。

☞ 芝麻糊湯圓
經典中式甜品,芝麻濃度、稠度正常,冇期望中咁突出🧐。
湯圓比較腍,內裏同樣係芝麻餡,但都冇話特別香濃。
芝麻糊湯圓

——————————————————
整體味道: 4/5 整體性價比: 4/5
整體來講,歸為一星米芝蓮,每道菜都有質素保證,不過就冇太大嘅驚喜🙈環境靚,帶父母嚟呢度食飯應該會滿意。不過以五星級大酒店嘅服務質素來講,未算最貼心,侍應冇介紹食物🤨。

Welcoming  drink
帶子燒賣、XO醬炒腸粉、 梨香黑豚肉鹹水角
珊瑚海皇羹
豉蒜尖椒炒牛肉
2020-11-27 1785 瀏覽
全體侍應惡劣不堪但其實作為一間世界級嚮負盛名的酒店,可以發生這樣惡劣地對待客人,九龍香格里拉酒店實在責無旁貸。「香宮」可以如此沒有管理,就形同容忍及縱容員工「冷口冷面」、「俾氣客人受」。完全的招呼不周,歡迎茶及餐前小食在入座開了茶良久還未到,但我得到那位senior manager的回應就是無視、一言不發,以眼神「兇我」,他真的是完全一言不發,用個樣嚟「惡返我轉頭」。就是惠顧一間街坊酒樓, 被一個爛仔所為,招呼不週卻反過來兇客人的「敗類」這樣對待,也是天理不容吧!更遑論我現在惠顧的香宮是貴酒店的高級食府。那位不知所謂、茶餐廳伙記也不如的「senior manager」及所有在場的男侍應包括女知客,全部都傲慢無禮得彷彿由客人進入香宮那一刻開始就是客人的錯,全體員工一致要「俾氣客受」;落錯單沒半句不好意思、對餐牌不清不清楚還要兇客人、答客人的問題用極無禮貌皃單字,問牛肉球有幾多件,就一個字「得」客人:三!「三」!我為什麼要被人「喝」、被人如此不友善對待?!那位senior manager憑甚麼這樣「唔想做」,憑甚麼要客人「貼錢買難受?!」而接手處理這投訴的香宮羅經理,電話留言的態度冷漠,沒
全體侍應惡劣不堪

而接手處理這投訴的香宮羅經理,電話留言的態度冷漠,沒半點誠意,繼而還以「私人」email來回覆我,此舉極有包庇下屬、欲蓋彌彰、極不負責任之嫌!email以公式英文來敷衍了事,令客人再一次被敷衍被冷待,這樣徹頭徹尾的恐怖經歷,本人定必畢生難忘。

本人及本人的家人、朋友真的不配被這樣「有質素」的員工招待,從此絕不會再踏足九龍香格里拉酒店,不會再自作自受。

2020-11-14 1776 瀏覽
世紀疫症繼續全球漫延,大部份旅遊熱點都封關,有些就算免費給你去,你也不敢去吧!香港人惟有留港消費,支持本土經濟。昨天和朋友一行4人去試了香格里拉酒店香宮推出的周末午市套餐。 剛坐下來,侍應立即細心拿來一張小摺椅給我放手袋,張顯並保持國際五星級酒店的服務。食物亦具水準,不過,最後上的銀針粉就有點失望,因為它始終不能「上大枱」的感覺,若改為炒飯或者伊麵會好些。今次推出每位$388的點心套餐也頗受歡迎,要預早兩三個星期訂位。如果願意早點起床,可以享受優惠,每位$288。不詳細說了,看看照片也會看出廚師的功架!

不詳細說了,看看照片也會看出廚師的功架!
2020-11-07
  • 菊花茶
  • 香宮鮮蝦餃
  • 龍蝦湯泡飯
  • 黑蒜響螺海玉竹燉雞湯
2020-11-10 1480 瀏覽
米芝連餐廳,中國風裝修,環境優雅,餐具精緻。今日就同媽咪來試試午市點心。其實我本人都好中意飲茶食點心,細細件,可以食多幾款。餐前小食是蜜糖合桃,甜甜地又脆脆地,好好味,我食吾停口。岩哂中意食甜既我。三色寶盒三文魚籽帶子餃,松茸鱈魚餃,燕液蟹肉餃。呢個就普普通通,勝在好精緻xo醬炒蘿白糕。對我來說,有d辣,但幾好食,好香蘿白糕味。香宮鮑魚雞粒酥。鮑魚粒好彈牙,夠入味,酥皮做得好出色,好鬆脆。脆香芝麻蝦多士。同樣炸到脆卜卜,蝦又夠彈牙,吾會太油膩。百花釀蟹全鉗。呢個反而有d失望,蟹味奶黃煎堆仔。流心奶黃,煎堆仔外脆內軟。鳳梨酥。好精緻,一個個迷你鳳梨。同樣酥皮做好鬆脆,咬落有口感,鳳梨微酸,🌟匯豐信用卡💳85折 🌟貓咪食遊記

三色寶盒

xo醬炒蘿白糕。對我來說,有d辣,但幾好食,好香蘿白糕味。

脆香芝麻蝦多士。同樣炸到脆卜卜,蝦又夠彈牙,吾會太油膩。

百花釀蟹全鉗。呢個反而有d失望,蟹味

奶黃煎堆仔。流心奶黃,煎堆仔外脆內軟。

🌟匯豐信用卡💳85折 🌟
貓咪食遊記

2020-10-19 2129 瀏覽
已經是第二次再訪香宮,從入門口一刻已有賓至如歸的感覺,無論裝橫、服務、食物水平絕對稱得上5星水準。今天2人用餐選擇了午市套餐及另加幾個點心,份量真的非常足夠。點心依然是水準之作,賣相一流,亦見廚師心思:燒賣 : 彈牙鮮味春卷 : 十分脆口,但如果可以再剪細一點會更方便入口雪影义燒包 : 比市面其他同款的較脆身,內裡义燒等涵料較乾身,不會太甜,比較喜歡這個效果XO醬蘿蔔糕: 外皮煎得頗脆,入口帶微辣,略嫌鹹了少許蛋撻仔 : 即焗的,所以等的時間比較長,酥皮香脆,但蛋汁略甜,蛋香味不足香宮鴛鴦露 : 雖然是推薦甜品,賣相亦討好,但沒有太大驚喜,反而前一次來食的芒果布甸較得我心至於套餐:燒味拼盤 : 义燒絕對是靈魂之作,入口有碳香味,亦不會太死甜,現在香港真的很難找到這個味道,是兒時食义燒的味道老火湯 : 非常濃郁,香甜燙口牛腩 : 鬆軟稔滑,附有一少件白蘿蔔亦非常清甜,不過牛腩不是太有牛味東星斑球 : 清嫩新鮮,內裡夾著的金華火腿絕對有畫龍點精的功用,入口十分甘香炒飯 : 粒粒分明夠乾身,加入菜粒口感豐富杏仁茶 : 算是整餐比較不滿意的食物,杏味需濃,但略嫌過甜

點心依然是水準之作,賣相一流,亦見廚師心思:
燒賣 : 彈牙鮮味
春卷 : 十分脆口,但如果可以再剪細一點會更方便入口
XO醬蘿蔔糕: 外皮煎得頗脆,入口帶微辣,略嫌鹹了少許

至於套餐:
老火湯 : 非常濃郁,香甜燙口
炒飯 : 粒粒分明夠乾身,加入菜粒口感豐富
杏仁茶 : 算是整餐比較不滿意的食物,杏味需濃,但略嫌過甜
香宮鴛鴦露
薑米蔥花蝦崧炒飯
午市套餐餐牌
點心餐牌
午市套餐餐牌
題外話/補充資料: 十分欣賞香宮的餐牌會定時更新,以至常來亦不覺厭,大部份食品頗有水準,亦是即叫即做,服務水平高,相信仍有機會再訪的。
2020-10-19
香宮鴛鴦露