2018-03-02
經過個幾星期既嚴寒,突然又變潮濕溫暖,然後氣溫又反反覆覆,睇黎一年之間最憎既黃梅天已不遠矣 新年過後既呢個周未終於齊腳食餐飯,決定趁仲有少少涼意,去打邊爐暖下身!養生鍋呢d聽落老少咸宜既似乎比適合一試。我地後生既偏好食辣,但兩老想食又怕燥,就揀左老鴨湯底做鴛鴦鍋。 麻辣(中辣)看似洪水猛獸,紅當當咁又有好多辣椒花椒八角,但其實並唔係望落去咁辣,對我黎講只係average (所以自問好抽得既請由中辣起跳)。辣度唔太麻,唔會維持係口度好耐,但可能辣油多好容易「嗆」到(或者可能因為我地太多野講 邊食邊吹水xD) 麻辣底包左份鴨血,但似乎依家坊間既鴨血已經唔係我想像中既真鴨血,應該好似大陸咁叫「血豆腐」,因為滑不溜口,吸唔到d辣湯既味,亦無「血」應有既黏牙質感⋯(嗯 好似講到有d嘔心)不過相信佢既滑嘟嘟口感都可以成功吸引唔少人既市場,姑且當佢係鴨血吧。隔離鴨湯聞落就好香,用嚟打邊爐係幾清嘅湯底,飲落甜甜地鴨味唔太濃,似乎同自家製的肉味相差好遠,所以兩位煲湯經驗豐富既都表示麻麻地。材料方面肥牛質素比想像中好,脂肪分布均勻,淥左幾秒就食得,而且肉質好嫩,牛味足夠,可以番兜!另外我哋仲叫咗蔬菜、腐皮
反而牛柏葉同聖子就令人失望,牛柏葉好難控制時間,淥幾秒都已經變得好軔;聖子淥完勁細粒,而且形狀唔靚,好「瘦」,睇黎海鮮類既就可免則免了。
book枱嘅時候姐姐仲打返電話提醒我,話8點前現金埋單就會有7折;我哋最後五個人食咗約$1600(折後),即係每人三百幾,性價比唔高,但同屋企人食嘅話環境都算幾好,坐得舒服;姐姐又會主動幫你調教火力,服務態度都唔錯,可以一試既(但要針對性選材)