2017-11-08
秋意涼涼,又到打邊爐的季節,一班為食友當然即刻約我啦!大家諗去邊度打邊爐之際,我就諗起養心殿個美人鍋,養心又養生!朋友仔早到左,一早幫我地叫好嘢食。一坐低,湯底已經滾起,陣陣藥材飄香傳來,食指大開。朋友仔非常知我心,鴛鴦湯底揀咗美人鍋同養生鍋,藥材配上烏雞,非常補身!每人先飲一兩啖清湯,成個胃暖晒。烏雞嫩滑又有雞味,不愧係我最鍾意的湯底。作為過江龍的台式火鍋,湯底絕對係主打,但其他嘢食質素都唔錯。好欣賞呢個手打丸拼盤,每一粒都好彈牙,而且款款味道確係唔同。手切牛亦有一定水準,價格合理,但我個人覺得甘濃香的牛肉配濃香的湯底好似有少少搶風頭。酒香白玉就係我最欣賞的配料,簡單的食材配上獨特的製作方法,就係唔簡單的美食。預先醃制過的白肉,滾起後依然可以食到濃濃的酒香,犀利!