1K
2018-12-14 4369 瀏覽
有人話星期三特別難捱,經過兩日煩重嘅工作,去到卡住喺中間嘅星期三,仲有兩日先到weekend,好難捱。為咗令星期三無咁難捱,我哋兩個決定嚟一個「味覺出走」,選咗主打台式火鍋嘅將軍澳養心殿台式養生鍋,邊聽周杰倫嘅歌,邊食台式麻辣火鍋,特別有Feel!麻辣鍋我哋揀咗台式麻辣鍋,刺激一下味蕾。麻辣鍋有多種藥材同香料,一打開嗰蓋就有陣陣辣椒麻香。最正係鍋入面有鴨血同凍豆腐,鴨血細嫩爽滑,凍豆腐就吸晒湯底嘅精華,非常入味。大家嫌鴨血唔夠,唔洗擔心,麻辣鍋底仲奉送鴨血一份,包保你食個夠!手工丸類拼盤呢個手工丸類拼盤啱晒我哋呢啲貪心嘅人,一次試晒六款手工丸,包括:鵝肝墨魚丸、墨魚丸、蝦丸、梅菜豬肉丸、芝士牛肉丸同黑松露蝦丸!全部都係人手自家製,入口爽口彈牙。A姐至愛黑松露蝦丸,黑松露味香濃,同蝦丸好夾;而我就鍾意梅菜豬肉丸,口感豐富,梅菜吊起豬肉鮮味,正!御選梅花豬油脂分佈適中,肉質鮮嫩,豬味香濃,同麻辣鍋底好夾。黑栢葉薄薄一塊,煮十秒就啱啱好,爽口彈牙!雜錦蔬菜盤呢個蔬菜盤份量豐富,有粟米、秋葵、菇類同蔬菜,全部都係非常新鮮,清脆爽口。

御選梅花豬
油脂分佈適中,肉質鮮嫩,豬味香濃,同麻辣鍋底好夾。

黑栢葉
薄薄一塊,煮十秒就啱啱好,爽口彈牙!

2018-12-12
雜錦蔬菜盤
$78,午市,鹽酥蚵仔肉燥飯套餐,包台式原盅燉湯、嘢飲、配菜。因為平日嚟,食午市幾乎唔使等位就可以入去,環境好清幽,d裝修有啲古色風味,好似真係去咗台灣嘅感覺。我好鍾意食肉燥飯, 去過唔同嘅台式餐廳食,呢度既肉燥鹹甜啱啱好,或者可以話係好符合香港人嘅口味, 因為我覺得好味過我去台灣到食。啲肉唔會好多肥膏,真係啖啖新鮮嫩肉,好香!飯粒係珍珠米,彈牙又香。同埋唔好睇佢細細碗,其實份量好多!鹽酥蚵仔外脆內軟,但又唔會熱到燙舌,好入味,又係好正。我真係超級鍾意呢個燉湯,有好多高價食材熬製,好補,絕對唔係好似飲水或者味精湯咁。好鍾意黑木耳同埋海蜇粉絲,好開胃既頭盤!

鹽酥蚵仔外脆內軟,但又唔會熱到燙舌,好入味,又係好正。

好鍾意黑木耳同埋海蜇粉絲,好開胃既頭盤!
2018-12-10 392 瀏覽
一直都好想試食一次養心殿,話晒咁出名,點知種種原因之下,雖然佢開嘅分店越嚟越多,之不過總係晌身邊擦過而未真正食到,今次終於無人阻到我喇, 約咗九龍東嘅朋友嚟到將軍澳食養心殿8:30嚟到都大約7-8成坐滿,枱面已經有茶準備好,拿拿臨拿張點嘢食紙揀湯底,大家都知養生鍋同美人鍋好出名,之不過朋友話啱啱病好無耐,唔想咁「保身」,咁唯有叫鴛鴦鍋,叫酸菜白肉鍋($128)同麻辣鍋($128),叫呢兩個湯底仲另外有酸菜白肉或鴨血送添,另外晌fb打咭又有嘢飲送,當然就係唔好執輸喇 XD。講番個湯底,兩個都好好味,麻辣叫咗小辣,唔太辣但麻味都算足夠,至於酸菜白肉鍋就幾令人意外,加入酸菜、白肉、蕃茄後個湯底好甜,再配合有少少胡椒,雙重味覺享受,令鍋入面嘅qq麵入晒名,好好食嘢食方面我地因為得兩個人,加埋本身個湯底有食材,都唔敢叫太多,但當然牛肉係一定要叫喇,最終討論後叫咗霜降肉眼肥牛($178),上碟見到牛嘅色澤鮮紅,已對佢有一定信心,燙兩燙放入口更有另一種享受,重牛肉鮮味兼滑身,易咬口,配埋湯底嘅味十分好食另外仲有叫黑松露蝦丸(半份:$48)同水蓮餃(半份:42),黑松露嘅嘢食個人一向都好like,配合

另外仲有叫黑松露蝦丸(半份:$48)同水蓮餃(半份:42),黑松露嘅嘢食個人一向都好like,配合蝦滑亦都食得出本身味道,而丸放入口亦十分彈牙,very gd,至於水蓮餃就第一次食,食開一半感覺有啲似韭菜餃,但無平時韭菜餃咁重味,感覺好特別,呢三樣加埋響鈴同蔬菜盤,食到飽晒,一定會再encore
2018-12-05
2018-12-10 346 瀏覽
身邊大部分嘅朋友都食過,都話好好食但好貴。終於等到放假,可以早啲食,7點前離座就有半價。朋友極力推介鴨血,話係超好食,而麻辣鍋係會送多份鴨血嘅,所以就叫左雙拼湯底 - 麻辣拼美人。唔知係咪希望愈大失望愈大呢,呢個鴨血係零味道,好彩無特登叫一碟啫。之後再搜集下意見,原來係某間分店嘅鴨血先好味,所以我會俾多次機會食多次先。而家打邊爐都好少會點牛,因為質素好參差,有時好多肥膏,有時又好厚,羊肉就穩陣啲,肥瘦適中,同埋其實都唔會有羶味。手工丸類拼盤有6款(鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸),每款2粒,所以我倆個人黎食唔駛爭最好味嘅係黑松露蝦丸,比較最唔好味嘅係芝士牛肉丸。雜錦蔬菜盤價錢合理,材料新鮮,竟然會有秋葵tim講哂啲配料,終於有得食個主角 - 麻辣鍋拼美人鍋。美人鍋個湯好甜,有烏雞、桃膠、杞子等,好養生呀,我同男友不斷飲,佢仲食哂成隻雞。麻辣鍋我地揀左小辣,咁先可以食到啲食材嘅味道。平時我出街食飯一定唔會點豆腐,成本太低出街食唔抵嘛,打邊爐更加唔會叫啦,好易爛跟住就會痴底。呢個凍豆腐係喺麻辣鍋裡面嘅,個樣唔討好,點知一食落去超好味,索哂麻辣湯,又唔會好辣。我

麻辣鴨血

適中,同埋其實都唔會有羶味。
涮鍋小羔羊肉片

最好味嘅係黑松露蝦丸,比較最唔好味嘅係芝士牛肉丸。
手工丸類拼盤

雜錦蔬菜盤價錢合理,材料新鮮,竟然會有秋葵tim

麻辣鍋拼美人鍋

平時我出街食飯一定唔會點豆腐,成本太低出街食唔抵嘛,打邊爐更加唔會叫啦,好易爛跟住就會痴底。呢個凍豆腐係喺麻辣鍋裡面嘅,個樣唔討好,點知一食落去超好味,索哂麻辣湯,又唔會好辣。我係臨尾先食到佢,雖然已經好飽,但都堅決要食幾舊,真係好好味

凍豆腐

埋單先知茶芥$20位咁貴
同埋係無半價嘅~

2018-11-22
$163.5 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
涮鍋小羔羊肉片
麻辣鍋拼美人鍋
凍豆腐
  • 美人鍋
2018-12-08 149 瀏覽
真係好鍾意去養心殿食飯,食中午飯晚飯火鍋我都好鍾意,因為養心吖嘛,邊個唔鍾意養下個心呢,今日就同老公一齊去食中午飯,我就最鍾意食魚啦!叫咗煎比目魚肉燥飯 ,三大塊比目魚好香呀!啖啖肉卻不油膩👍,老公就叫了,照焦牛柳粒! 牛柳粒本人覺得有些靭😅不過好多野菌菇類配搭👍味道超濃郁送飯一流。講真呢度嘅環境都算高級,係酒店上層2樓!用呢個價錢 ,真係覺得好超值嘅 !套餐裏當然唔小得個湯啦!有燉烏雞湯和三款小點食㖭,都好特別嘅 !又有配埋兩杯飲品呢!杞子菊花路和烏梅汁。下次又再去了。😋😋煎比目魚肉燥飯$78白色蓮藕仔味道似酸橋頭味照燒牛柳粒飯$78 魚翅酸酸甜甜原盅台式燉烏雞湯杞子菊花露及烏梅汁
杞子菊花路和烏梅汁。
下次又再去了。😋😋

煎比目魚肉燥飯$78

白色蓮藕仔味道似酸橋頭味

照燒牛柳粒飯$78

魚翅酸酸甜甜

原盅台式燉烏雞湯

杞子菊花露及烏梅汁

2018-12-07 171 瀏覽
今天和朋友一行四人來到Popcorn 商場的假日酒店二樓嚐試養心殿的午市套餐,店鋪之前有两間食肆分別經營上海菜和日本菜,結果經不起時間的考驗而結業,12點午飯時間,顧客不多,可能是開業不太久,店鋪主打養生火鍋,但午市時段,套餐較受歡迎,我們叫了溏心蛋鹵豆腐肉燥飯、溏心蛋鹵豆腐肉燥麵、招牌極品台北牛肉麵和藥燉排骨飯,套餐奉送原盅台式燉湯、配菜和飲品,價錢分别由$58至$78不等,是次午餐毎款均有特色,尤其燉湯,火侯十足,下次到來或許會嚐試養生火鍋。
2018-12-07
午餐
2018-12-06 129 瀏覽
一早已經聽過呢間台式火鍋, 最近喺將軍澳開左新分店, 就決定去試下。我哋就揀咗最經典嘅養身鍋同埋麻辣鍋,兩款窩入面本身已經有唔同嘅配料, 養生鍋入面有豆腐同埋各種菇類, 湯底飲落較清甜; 而麻辣鍋入面就主要係辣椒, 味道較一般嘅四川麻辣火鍋淡,唔算太辣。麻辣湯底包左鴨血, 配合著湯底食味道一流。只要like咗餐廳嘅facebook page就可以有一杯免費嘅飲品, 非常化算。咸檸七醬料每位收錢每次去打邊爐都必會食牛肉, 呢度嘅牛肉份量充足, 半份已經足夠兩個人食。午餐肉本身已經炸好咗, 就咁食又得, 放入湯底再淥一淥食又得。蔬菜拼盤種類非常豐富, 有唐生菜、 冬菇 、金菇、粟米等等,十分抵叫。牛丸係手打嘅, 入面會爆出芝士 ,食落彈牙又好味。

麻辣湯底包左鴨血, 配合著湯底食味道一流。

咸檸七

醬料每位收錢

牛丸係手打嘅, 入面會爆出芝士 ,食落彈牙又好味。

2018-12-06 125 瀏覽
天氣慢慢轉凍,又到火鍋嘅季節啦!今晚朋友帶我食呢間係位於將軍澳上蓋酒店內嘅台式火鍋店,位置非常方便!呢間火鍋店有別於傳統火鍋店,裝潢以黑色為主調,有古典味道,我地一行4人,被安排坐喺卡位,卡位有屏風相隔,私隱度較高。點餐自己寫點餐紙,醬料自行去醬料區拎,選擇較為大路,隨個人口味可以自由溝。湯底我地揀左鴛鴦鍋$188, 以酸菜白肉鍋配養生鍋。兩個湯底本身都好足料!酸菜白肉鍋除左有基本嘅酸菜同白肉,仲有大白菜、豬王花腩、QQ寛粉條等,養生鍋有我最愛嘅鴨血同凍豆腐,藥材味頗濃,感覺真係好養生!基本嘅火鍋配料佢都有齊,特別介紹出面好少食到嘅配料:鵝肝墨魚丸$48半份 / 黑松露蝦丸$48半份兩款丸都結實彈牙,中間加左鵝肝、黑松露,有爆汁效果,爽!最特別嘅係翠絲水蓮$88。店員教路只需放入鍋中幾秒就食得,質感爽脆,無草青味!餃子拼盤$118。有6款餃子每款2粒,有豬肉餃、韮菜餃、鮮蝦雲吞、麻辣牛肉餃、魚皮餃同水蓮餃,自家制夠心思!不過我都係最愛經典韮菜餃🤪。手切牛肉(大)$338,新鮮有牛味,正!其他火鍋配料都表現唔錯,合格有餘!特別promotion like左Facebook送咸檸七!

基本嘅火鍋配料佢都有齊,特別介紹出面好少食到嘅配料:

鵝肝墨魚丸$48半份 / 黑松露蝦丸$48半份
兩款丸都結實彈牙,中間加左鵝肝、黑松露,有爆汁效果,爽!

手切牛肉(大)$338,新鮮有牛味,正!

其他火鍋配料都表現唔錯,合格有餘!

2018-12-06 174 瀏覽
今晚同Daddy補食生日飯,去左食他從未食過既台式火鍋我感覺到他是興奮的一坐式,他二話不說就話一定要食肥牛😂😂我當然會叫俾佢食啦,但要先揀左湯底🤣最後就決定要個雙併鍋酸菜白肉鍋併麻辣鍋酸菜鍋出奇地好好味完全不是我想象中的醃菜味仲有寬粉係裡面,超正仲有叫麻辣鍋仲有一份免費鴨血送麻辣鍋不是很辣,但味道很香這就是送的一份鴨血份量也不少極上雪花肥牛哇牛味超濃肉質也很軟腍同埋食落唔會好膩食多幾件都唔怕蝦丸併鵝肝墨魚丸兩隻丸都是新鮮的,因為一夾就痴住筷子的,新鮮先會咁樣日本山藥我好鍾意食爽脆口感既山藥鹵水牛𦟌份量一點也不少不過相對之下呢個牛𦟌有點遜色,鹵水味不夠香新竹米粉配麻辣湯底是超夾的就算飽都食得落
今晚同Daddy補食生日飯,去左食他從未食過既台式火鍋
我感覺到他是興奮的

最後就決定要個雙併鍋

酸菜白肉鍋併麻辣鍋
酸菜鍋出奇地好好味
完全不是我想象中的醃菜味
仲有寬粉係裡面,超正
仲有叫麻辣鍋仲有一份免費鴨血送
麻辣鍋不是很辣,但味道很香

這就是送的一份鴨血
份量也不少

極上雪花肥牛
牛味超濃
肉質也很軟腍
同埋食落唔會好膩
食多幾件都唔怕

蝦丸併鵝肝墨魚丸
兩隻丸都是新鮮的,因為一夾就痴住筷子的,新鮮先會咁樣

日本山藥
我好鍾意食爽脆口感既山藥

鹵水牛𦟌
份量一點也不少
不過相對之下呢個牛𦟌有點遜色,鹵水味不夠香

新竹米粉配麻辣湯底是超夾的
就算飽都食得落
2018-12-06
2018-12-06 84 瀏覽
由10月下旬到而家,我幫襯它4次,半價優惠係我短時間再光顧的主要因素~剛過去的星期六,我見天氣有丁點清涼,於是給自己藉口又去開餐。照舊book 16:30,食到18:00 鬆d,當然可以食到19:00 埋單離座,但已吃飽就5磨爛蓆啦~今次我又叫養心鍋,即係川芎、白芷、天麻、魚頭鍋,愛佢既驅頭風功效(哈~5知堅定流)。我第一次光顧養心殿就係叫呢個鍋,上次好濃香,於是今次翻炒。結果。。。。今次係淡香,材料係足架,但香味就淡淡然的,真係有d 失望。其他火鍋材料仍然好掂,無失望,如墨魚丸夠彈牙、梅菜豬肉丸夠香口、手切肥牛夠花紋、嘉美雞夠爽滑。。。等等。不過,因為鍋底失分,近排都5會再幫襯住

不過,因為鍋底失分,近排都5會再幫襯住
2018-12-01
2018-12-05 98 瀏覽
酒店內嘅食肆, 價錢同出面差唔多,除咗集團經營, 一般都幾難做到咁嘅水準, 同埋級數。 踏入嚟感覺就係裝修上係略遜於其他分店,但係食物,就好好多,能夠喺將軍澳天價酒店內有據點嘅 ,我都有啲服嘅。玩facebook比like有杯飲品送 咸檸七烏梅汁每位茶芥廿蚊, 呢杯茶抵唔抵飲呀,收硬你嘅!招牌滷味拼盤味道比上一次冇咁好味,但係依然係咁正 ,三款口味,牛肚爽牛腩口感牛腸滑。什錦菜蔬菜盤 鵝肝墨魚丸黑松露蝦丸 自家製鮮蝦雲吞 美人鍋烏雞成隻上,桃膠食極都有, 你鍋雞好抵,養心養生養顏滋啱女生食。桃膠

玩facebook比like有杯飲品送 咸檸七烏梅汁

每位茶芥廿蚊, 呢杯茶抵唔抵飲呀,收硬你嘅!

招牌滷味拼盤

什錦菜蔬菜盤

鵝肝墨魚丸

黑松露蝦丸

自家製鮮蝦雲吞

美人鍋

桃膠

2018-12-03 89 瀏覽
今日去將軍澳探朋友。朋友帶我們去附近的養心殿打邊爐。其實之前都食過養心殿。已覺得好正。養心殿有好多款湯底選擇。美人鍋和養生鍋的湯底亦叫人難忘。今次也不例外, 叫了鴛鴦鍋。一半是養生鍋另一半是美人鍋。白色湯底是養生鍋。有多款名貴藥材和人參,還有老雞,豬肉和火腿肴制而成。未食火鍋前先飲湯,好飲,又補身。而另一邊的美人鍋有原隻烏雞,真材實料。仲有桃膠,金華火腿,杞子等等。十分滋陰。我們幾個女仔當然要飲,女士恩物。原脂黑毛豬梅花肉梅花肉紅白分明。肉質細膩鮮滑。蟶子皇十分爽口~自家製韮菜餃和黑松露蝦丸韮菜餃是自家製, 零捨不同, 皮薄, 韮菜滿滿。蝦丸一入口, 那種黑松露香已滲出來。雜錦蔬菜盤雜錦蔬菜盤各樣蔬菜都有,有生菜,金菇,黍米,冬菇等等。晚市分享Facebook和簽到打卡,可以獲得咸檸7一杯。

今次也不例外, 叫了鴛鴦鍋。一半是養生鍋另一半是美人鍋。

原脂黑毛豬梅花肉

梅花肉紅白分明。肉質細膩鮮滑。

蟶子皇十分爽口~

自家製韮菜餃和黑松露蝦丸

雜錦蔬菜盤

雜錦蔬菜盤各樣蔬菜都有,有生菜,金菇,黍米,冬菇等等。

晚市分享Facebook和簽到打卡,可以獲得咸檸7一杯。
  • 美人鍋
  • 寧神養心鍋
2018-12-02 84 瀏覽
今晩和屋企人來將軍澳養心殿台式養生鍋打邊爐。裡面裝潢古色古香, 地方闊落。鍋底有6款選擇。我們揀了美人鍋拼養生鍋。其中我最喜愛是美人鍋,材料豐富,有原隻烏雞,桃膠,十分滋補。還有南棗,杞子和金華火腿,不怪得湯底如此好飲, 我連飲了兩碗湯。極上雪花肥牛$188肥牛色澤靚, 而且嫩滑。黑松露蝦丸半份$48 和自家製韮菜餃半份$42半份各樣四粒。黑松露蝦丸有好香的黑松露味,爽口彈牙。韮菜餃飽滿。雜錦蔬菜盤$68雜錦蔬菜盤挺大份。讚~讚了Facebook, 送檸7。

極上雪花肥牛$188

肥牛色澤靚, 而且嫩滑。

黑松露蝦丸半份$48 和自家製韮菜餃半份$42

雜錦蔬菜盤$68

雜錦蔬菜盤挺大份。讚~

讚了Facebook, 送檸7。
2018-12-01 73 瀏覽
與中學同學聚會,便到附近的火鍋店舖相聚一下,見到這間標榜養生的店舖,決定一探究竟。 我們點了養生鍋,內有原隻烏雞,淮山,紅棗,圓肉,桃膠等等,湯底濃郁鮮甜,只是喝湯和吃烏雞已經令人很滿足。當然我們也點了配料,分別有即炸響鈴,香脆可口味道與一般坊間買到的絕不一樣。而手工餃子和手工肉丸也很美味,吸收了養生湯頭,鮮度再次提升,我和同學都表示很滿意。另外, 我們也點了鹽酥蚵仔小食,鹽酥的味道完完全全是台灣風味,蚵仔很新鮮,值得一試。

2018-11-29 103 瀏覽
本人與朋友於今晚在將軍澳分店用膳,因為我們六位,當中有一位更是大肚婆,所以詢問貴店職員可否幫忙搵張無咁逼又舒服一點既檯,誰知第一句就回應,「我們六位係坐呢啲檯,你覺得邊一張舒服?」算!唔係太大問題,只係態度有點兒唔耐煩,跟住佢再話「不如轉張8人檯俾你地啦」咁我地當然非常感激,誰知剛坐下,便有另一位不兒坐係收銀既小妹妹走埋黎話,「如果你地坐呢張就要開兩個鍋」其實原本開兩個鍋唔係問題,問題係我終於發覺貴公司員工真係妹為公司生意著想,只係公司並沒有投放資源教曉員工應有態度及說話技巧,完全真誠真摯地表達自己的意思,總括黎講,希望貴公司能教曉員工應有態度及禮貌,最重要係學下講野,唔係就得罪人多,暫時唔會介紹朋友黎,待貴公司員工質素有改善,我和朋友才會再次光顧!
2018-11-28
  • 即炸脆響鈴