2019-01-30 2290 瀏覽
見今日見有人嚟接 #小秘書 我收工咁好♥️ 就比個機會大家陪我去 養心殿《將軍澳》台式養生鍋 品嚐吓佢哋個啲 #養心鍋 啦🤩 有留意 #小秘書食記 嘅粉絲們,應該都知道 #小秘書 唔係第一次幫襯 #養心殿... 因為 #小秘書 真係好鍾意點佢哋個 #麻辣湯底 配 #鴨血 一齊煮嚟食😋 本身跟 #麻辣湯底 嘅指定 #鴨血 份量,根本就唔夠我哋攝牙罅,落單嘅時候,大家都搶住要加單... 我班friends可以話係食上癮😚我哋今日要咗半個 #麻辣鍋 之餘,仲好豪加咗半個 #養心鍋💸 望望材料👀認真唔嘢少,湯底用 #川芎、#白芷、#天麻、#當歸、#烏雞、#豬肉... 再加 #廿斤魚 餚製完成... 雖然唔知真定假,不過實物湯底裡頭我都見到有 #半隻烏雞 + #魚頭半個🐟 我哋都先裝一碗出嚟,試咗個 #頭啖湯 先😋 味道係有啲咸... 不過肯定係真材實料囉👍🏻 唔錯喎😚 之後指定動作👀 就係叫齊 #小秘書 嘅至愛 #墨魚丸、#鮮蝦丸、#貢丸、#水餃... 總之就擺到一枱都係五顏六色嘅火鍋料,真係望吓都開心🥳 以往咁多次嚟幫襯,#小秘書 都無花過一分錢叫嘢飲,因為真係唔需要呀嘛🤪 不過今日貪得意叫咗

以往咁多次嚟幫襯,#小秘書 都無花過一分錢叫嘢飲,因為真係唔需要呀嘛🤪 不過今日貪得意叫咗杯 #咸檸七 返嚟,#咸檸 味道本來唔差嘅, 不過 #汽水 似乎未經冷藏,室溫嘅 #汽水 撞入 #冰杯 始終唔夠凍⛄️🌬 口感差咗啲👉🏻👈🏻 不過整體上我都好滿意呢餐,食 #火鍋 始終係 #材料新鮮 最重要👍🏻👍🏻 唔知今個冬天仲會唔會有人想陪 #小秘書 嚟試吓呢?歡迎預約🤣🤣
2019-01-29
  • 鴨血
2019-01-29 34 瀏覽
今日去左屋企附近,最近開了好多分店的台式火鍋店「養心殿」,將軍澳的分店位於酒店入面。由於將軍澳站有2間酒店,好容易去錯。一出地鐵站,背向地鐵站的左邊那一間先係吖。酸菜白肉鍋之前試過美人鍋,同薑母老鴨鍋,藥材味有點重。男朋友又唔食得辣,所以今日試左酸菜鍋。選擇困難症的朋友可以揀鴛鴦鍋又得!白肉仲可以追加一碟,湯底唔會太酸。白肉好明顯調過味,咸咸地。計我話應該整番條鱸魚,咁就會好似酸菜魚啦。自家製水蓮餃韮菜餃自家製的確不同。一食d餡已經感受到!韮菜和水蓮都好新鮮!皮薄,肉不會太多,好有家的感覺!手打鵝肝墨魚丸入面包了一小粒的鵝肝是男朋友的至愛,好邪惡啊!墨魚丸都幾彈牙!日本生蠔日本生蠔啖啖肉,又係男朋友的指定食物之一。不過記得確保係全熟先好食吖!台灣冰菜 (後)打完邊爐後的冰菜爽口非常,口感幾特別,飛機貨新鮮由台灣運到,真係喺普通的港式火鍋店未必有得食。另外豆皮,就是香港的腐竹嘛!仲以為係新野食😂原來是跟台灣的叫法。烏冬都好彈牙!最後再飲杯熱茶,飽飽了。不過如果餐廳可以多幾款湯底選擇就好了!

自家製水蓮餃韮菜餃

手打鵝肝墨魚丸

日本生蠔
日本生蠔啖啖肉,又係男朋友的指定食物之一。
不過記得確保係全熟先好食吖!

台灣冰菜 (後)

烏冬都好彈牙!

2019-01-27 65 瀏覽
中意打邊爐, 但怕熱氣既我真係間唔中先會食一次! 從同事口中得知一間火鍋店主打養生湯底, 食完唔怕熱氣, 仲對身體有益! 見天氣涼左, 今晚就同屋企人去食餐養生邊爐!店內裝修富中國古代特色, 不過冷氣唔多足夠, 坐左陣開始焗焗地...先看一下menu, 湯底款式雖然唔多, 但款款都係健康養生款式, 我地就揀左【酸菜白肉鍋】HK$128湯底中已經有大量酸菜同埋少少白肉, 另外會再上酸菜同白肉, 如果覺得酸度唔夠, 可以額外再加。但個人認為預設既湯底酸度已經非常足夠! 建議湯底滾起時pick up湯底中所有酸菜, 否則酸既濃度會再增加。湯底酸味味, 愈食愈開胃! 白肉片間住少部分豬肉, 口感帶少少爽~入面仲有二人份量既薯粉, 滑滑的, 帶微微煙韌, 連埋個湯底食, 堅正!【霜降肉眼肥牛】HK$178肥牛色澤鮮紅, 厚薄剛好, 稍為焯一焯食得, 肉質嫩滑, 沒有起渣, 林到筷子用少少力都可以撕開, 加上淡淡既肉味...正!【自家製鮮蝦雲吞】HK$42 (半份)雲吞皮薄而滑, 入面唔係平時食既豬肉, 而係蝦丸, 味道鮮甜, 而另一半就係半隻爽口蝦肉~丸類款式多, 揀半份可以試多d款~ 呢度既丸

我地就揀左【酸菜白肉鍋】HK$128

【霜降肉眼肥牛】HK$178
霜降肉眼肥牛

【自家製鮮蝦雲吞】HK$42 (半份)
自家製鮮蝦雲吞

丸類款式多, 揀半份可以試多d款~ 呢度既丸類打得夠彈牙

【鵝肝墨魚丸】HK$48 (半份)
入面有細細粒既鵝肝, 不過墨丸既鮮甜味較突出

【芝士牛肉丸】HK$48 (半份)
呢款反而有d失望, 四粒之中, 只有一粒入面有芝士爆漿,

其餘三粒, 咬開完全冇芝士!

【蝦丸】HK$40 (半份)
混入鮮甜蝦粒, 滿足埋口感

【Fresher apple】HK$18
有汽蘋果汁, 夠凍, 打邊爐飲一流!
Fresher apple
題外話/補充資料: 每位入座茶芥HK$20
2019-01-24
霜降肉眼肥牛
2019-01-20 121 瀏覽
去年年中,將軍澳在酒店內開了一間,當時我約堆幾個同事去食,已愛上它了。同事間,對不停讚賞、怎麼好食,對它的湯底留下深刻的味道,有機會再來品嚐一下美食,食物既新鮮、湯底十分足料,非常豐富,只是有部份的價錢略貴左些,其它是可以接受的,是物有所值!難怪,我另一個同事,聽到我地大讚後,就約埋親友在不停地去食火鍋,她選擇了其它分店,有時在某些時段還有折,相對來講,非常低食。比她講左,心思思我又想去食!於是行動起來,約了同事一齊去食。回味一下至愛的味道!同事話,川弓白芷烏雞魚頭鍋好正!我地在門口,就嗅到這種味道,十分香濃、最愛是那藥材散發出來的香味、湯料十足、一個大魚頭、半隻烏雞,再加上不少的藥材,有滋補養生、常有頭痛,都好適合飲用,我地連飲三碗,才開始食其它食物,非常正!臺灣直送的水蓮菜,非常爽脆,又清甜,最佳的火鍋菜料,只是滾兩下就可以食了,太久,就失去菜的爽脆。酥炸鹽酥雞、一口一件,非常適合、一點都唔油膩,雞肉鬆脆、啖啖香氣。鮮蝦雲吞、黑松露蝦丸,兩者都是我倆的至愛,雲吞大大隻鮮蝦,豬肉分配剛好、蝦仁爽口彈牙,豬肉鮮甜,混和在口裹,滋味無窮。蝦丸是自製,同樣是彈牙爽口,香濃的黑松露散發香味,

同事話,川弓白芷烏雞魚頭鍋好正!

蝦丸是自製,同樣是彈牙爽口,香濃的黑松露散發香味,令人垂涎三尺。

酒香五花腩,淡淡的酒香滲透入五花腩裹、薄薄的一片、肥瘦均勻、入口酒香四溢、爽口而不膩、鮮甜又有肉汁豐富。
2019-01-19 100 瀏覽
之前都食過養心殿,質素都好高,剛剛去完一個長途旅行,決定一回港要食火鍋!呢排都唔夠訓,血氣唔多好,同朋友決定點美人鍋同養心鍋。美人鍋有桃膠、烏雞、杞子南棗多種食材,湯底清;養心鍋有烏雞、鮮魚、豬肉、當歸等等,由於有魚,湯底是奶白色。手工丸類拼盤6款,每款都鮮味彈牙,黑松露丸跟鵝肝味是我最愛,每次都必點。餃子拼盤,每隻也很大隻、餡料足,蝦餡料夠彈牙、韮菜香。每次也必點寬條面,可以吸收湯汁,十分入味。雜錦蔬菜盤,有粟米、金菇鮮菇、生菜等等,也十分新鮮乾淨。Like facebook還送飲品😁
之前都食過養心殿,質素都好高,
剛剛去完一個長途旅行,決定一回港要食火鍋
呢排都唔夠訓,血氣唔多好,
同朋友決定點美人鍋同養心鍋。

手工丸類拼盤6款,每款都鮮味彈牙,
黑松露丸跟鵝肝味是我最愛,每次都必點。

餃子拼盤,每隻也很大隻、餡料足,
蝦餡料夠彈牙、韮菜香。

每次也必點寬條面,可以吸收湯汁,十分入味。

雜錦蔬菜盤,有粟米、金菇鮮菇、生菜等等,
也十分新鮮乾淨。

Like facebook還送飲品😁
2019-01-09
  • 手工丸類拼盤
  • 寧神養心鍋
2019-01-18 67 瀏覽
同中同好友黎養心殿打邊爐,邊食邊傾心事,環境好舒服又唔嘈,服務亦好好,待應主動提及like facebook就送飲品,而且8:30前離座有7折,8:10已經主動黎埋單,我地坐到8:45先走都完全冇趕我地。我地兩個女仔嗌左鴛鴦鍋,一邊酸菜白肉一邊係美人鍋,酸菜白肉鍋仲免費送多一碟酸菜白肉。美人鍋藥材味濃一啲,好甘甜嘅味道,仲有大量桃膠好滋潤,半隻烏雞好足料。酸菜白肉微酸好開胃,白肉不過肥剛剛好。美人鍋加左其他配料滾一時以上都仲係好清,忍唔住畢幾啖黎飲。配料方面嗌左鴨血、手工丸類拼盤(12粒)、霜降肉眼肥牛同半份韮菜餃(4隻)。鴨血份量好足夠,配咩湯都好夾。丸類係手打賣相精緻,6款每款兩粒剛好夠二人分享,肥牛軟腍無根牛味濃郁,韮菜餃皮薄餡多。兩人埋單$495,以服務及食物質素和份量,性價比高。

兩人埋單$495,以服務及食物質素和份量,性價比高。
2019-01-18
2019-01-16 131 瀏覽
曾經在台灣食過類似的養生火鍋,所以得知屋企附近有養心殿開業,立即把握機會去試下!首先,由於店舖人客不多,所以當天都可以訂位,一到場已經可以入座。而8點半前離座有7折優惠,所以價錢不算太貴。不過,即使有7折,這間餐廳的食物質素同樣是對不起它的價錢!一到達餐廳所在樓層,已經聞到一陣臭腥味,完全唔係一般麻辣火鍋店的香味。湯底方面,我們order了麻辣鍋併酸菜白肉鍋,這兩個鍋底的料看起來充足,但吃得來係完全無香味,麻辣唔辣,鴨血亦唔似台灣果種彈牙,而係似豬血,酸菜白肉鍋更可用恐怖來形容,一陣陣臭豬肉味,食耐左陣臭味無左,不過都係完全唔!好!味!如圖,我們兩個人order了一碟原價$188 的極上雪花肥牛,這碟牛好普通,唔值$188。而黑柏葉都過得去,算爽口啦。另外我們order了半份極品水餃和半份鵝肝墨魚丸,前者就係蝦水餃,後者就係墨魚丸,無咩特別,唔好食亦唔難食。另外,響鈴唔夠脆,只能話係一般。最後,我們叫了一份蔬菜盤,蔬菜款式都算多,OK啦。總括而言,這間火鍋店個湯底只有1/10分,其他配料只能比5/10,不過配料就算好食都無用,湯底已經影響晒,我同同伴都一致認為無下次,一定唔會再食。再者

總括而言,這間火鍋店個湯底只有1/10分,其他配料只能比5/10,不過配料就算好食都無用,湯底已經影響晒,我同同伴都一致認為無下次,一定唔會再食。再者,食完這一餐的第二朝,我同朋友都有肚屙的問題,唔知係煮唔熟定係材料問題。
題外話/補充資料: 2人共食了:$556元 (7折後)
2019-01-15
2019-01-16 68 瀏覽
諗住去嚐鮮一下,但每碟的份量對男生來說實在太少,跟同等食肆無限任點太大落差。點了牛肉十片左右,海鮮拼盤才兩隻蝦4粒带子。以其他食肆都是無限供應的。在滿足度大打折扣,可能對女生來說不需要大份量。然後點了幾道素食。賣單1000多元😂🤣下次還是考慮放題,食物多樣任點來有滿足感。值得一讚的是,湯底是貨真價實足料,但小菜份量不太推薦。男人吃完無滿足感。男人就是要大魚大肉才有滿足感,還是推薦女生去比較合適。
2019-01-15
2019-01-14 102 瀏覽
普通邊爐已經滿足唔到我嘅胃口,不過食左養心殿真係返唔到轉頭。個美人鍋湯底有成隻竹絲雞,煮得又冧,又入藥材味,真係好正呀,我地幾個成煲湯底都飲晒,要即刻加水。碟雪花肥牛真係值呢個價,好似食緊和牛咁,好有咬口又肥肉均稱。呢個蟶子好大隻,又新鮮,上枱個時識郁架!最鐘意呢個響鈴,真係識響咁架咬落去,脆到呢。我都係去養心殿先知有冰菜,啃落有水點咁好特別呀。佢仲要打卡就有野飲送!服務員態度好好,我都唔介意分享下!

呢個蟶子好大隻,又新鮮,上枱個時識郁架!
最鐘意呢個響鈴,真係識響咁架咬落去,脆到呢。

我都係去養心殿先知有冰菜,啃落有水點咁好特別呀。

佢仲要打卡就有野飲送!服務員態度好好,我都唔介意分享下!
2019-01-04
2019-01-14 98 瀏覽
每到星期六,就是比藉口去洗錢今次簡左去滾呀早一星期已經book好。首先係popcorn商場2樓等升降機去酒店的2樓到左餐廳,講低訂位聯絡方式比侍應後,跟著入得去啦⋯⋯仲有得坐窗邊。坐低之後,睇menu簡鍋料。不過我們在非折扣時段進餐,所以無優惠最後決定麻辣配美人鍋底,再叫埋響鈴,其他肉類,就差不多啦。響鈴必食,好脆口食到一半,先發現忘記影新竹米粉,雲吞和菜因爲食物方面,全靠湯底好,顯得好好食,味道好濃郁,同埋唔洗沾上豉油。不過,相反地,服務就一般啦。餐廳雖旺,但少侍應,變相我們經常揮好耐手先搵到侍應啊
每到星期六,就是比藉口去洗錢
今次簡左去滾呀
早一星期已經book好。
首先係popcorn商場2樓等升降機去酒店的2樓

最後決定麻辣配美人鍋底,再叫埋響鈴,其他肉類,就差不多啦。

響鈴必食,好脆口

食到一半,先發現忘記影新竹米粉,雲吞和菜

• 即炸脆響鈴
2019-01-13 70 瀏覽
同老公睇完戲,上左去戲院樓上食酒店食「養心殿」。之前去過其他分店,而匿間「養心殿」係我地第一次食。因為訂左抬,所以基本上不用等位就有得入坐。入到去,見到裝修方面同其他分店差不多,黑黑的帶點中國風。今次我地叫左個麻辣鍋。鍋樣😂非常之足料嘅麻辣鍋,𥚃面有千層凍豆腐同埋鴨血再跟extra嘅鴨血 - 正 手切肥牛 - 好肥美,好味甜不辣 - OK 鹽酥雞 - 鹽酥雞粒仔先啱 🤣 - ok 芝士牛丸 - 好味 韭菜水餃,雲吞,鵝肝墨魚丸 - 正,正正,正正正😋鬼馬油條 - 浸湯食 , OK 。

今次我地叫左個麻辣鍋。

鍋樣😂

非常之足料嘅麻辣鍋,𥚃面有千層凍豆腐同埋鴨血

再跟extra嘅鴨血 - 正

手切肥牛 - 好肥美,好味

甜不辣 - OK

鹽酥雞 - 鹽酥雞粒仔先啱 🤣 - ok

芝士牛丸 - 好味

韭菜水餃,雲吞,鵝肝墨魚丸 - 正,正正,正正正😋

鬼馬油條 - 浸湯食 , OK 。

2019-01-13
2019-01-10 82 瀏覽
因為朋友要好夜先收工,而且呢間打邊爐9:30後又有七折,咁就好適合我地去,地點都好方便我地。 一入去到個感覺好古色古香,用全黑木同坐木板凳,幾特別但如果坐得耐就不太舒服,最好既係佢收早上6點,可以無限坐同朋友吹水。 湯底有不同選擇,而我地選擇咗鴛鴦湯底(麻辣/酸辣腩肉)二個都好好味,加湯唔係加水係真係加同味湯底! 其他食物都不錯,9:30後食較好因為有折,如果以正價食本人覺得太貴不是太值,因分量不是太多,男仔去食可能會覺得不夠就會叫很多食物,埋單就會很貴。
2018-12-18 235 瀏覽
近排天氣開始凍, 又係時候去打邊爐啦! 今次黎食嘅係養心殿嘅宵夜邊爐, 九時半入座後有7 折優惠。4 個人叫左美人鍋同埋麻辣鍋。麻辣鍋有一碟鴨血自己添加,個湯底不過不失, 唔算好香。今次叫左中辣, 不過比想像中唔辣,中意辣嘅人可以叫大辣。鴨血好雞肋, 無咩味,不過好過無。美人鍋係全隻烏雞加藥材, 仲有桃膠。 因為店員太大力放煲, 所以美人鍋都有埋麻辣嘅味道。 我地叫左一碟豬同一碟牛, 牛係切得比較厚, 幾有牛味。 而碟豬有個靚靚嘅賣相, 都算滑
近排天氣開始凍, 又係時候去打邊爐啦!
今次黎食嘅係養心殿嘅宵夜邊爐, 九時半入座後有7 折優惠。
4 個人叫左美人鍋同埋麻辣鍋。
2018-12-12
$250 (宵夜)
用餐優惠
優惠券
  • 御選梅花豬
一直都知養生館呢間鋪。多區都有分店。今次開到嚟將軍澳。一直以為佢好貴唔啱我。點知發現原來佢特價時段超抵食。。。知道popcorn嘅人,就知有兩間酒店。而佢就喺酒店嗰度。無論位置環境。毋庸置疑。叫得做養生館。主打當然養身湯底。選擇款式較多。湯夠香濃。啱曬鍾意飲湯既我。貪心嘅我今次就嗌咗鴛鴦湯底la。。。一般打邊爐要有嘅嘢食都有,肉夠新鮮,肉丸夠彈牙,邊爐以外,仲有其它小食,質素都唔錯。最後,當然講價錢啦!六點半前埋單-有半價; 趕唔切--八點半埋單都仲有七折。呢個價錢,呢個質素,非常ok la。

。。。

一般打邊爐要有嘅嘢食都有
,肉夠新鮮
,肉丸夠彈牙,邊爐以外,仲有其它小食,質素都唔錯

最後,當然講價錢啦!
2018-12-15 231 瀏覽
將軍澳人真係愈來愈幸福,因為呢區已經唔再係美食沙漠,而愈開愈多唔同類型嘅高汁餐廳,依家連台式火鍋都有!天氣咁凍,今日帶兩老黎試下呢間位於酒店入面嘅台式火鍋。呢度啲裝修好有中式古曲味道,座位好寬敞,枱與枱之間有足夠距離,尢其係卡位,有屏風間開,私隱度高,兩老好鍾意。服務方面,店員見我地望住menu有啲迷茫,會自動過黎作簡單介紹同推介,會特別教我地處理啲特別食材,殷勤地加湯加茶,值得一讚!湯底我地揀左經典養生鍋同酸菜白肉鍋雙拼嘅鴛鴦鍋($188)。兩隻鍋底都有好多料!媽媽最愛養生鍋,因為藥材味幾濃郁,仲有淡淡人參味;酸菜白肉可免費追加一份酸菜白肉,但略嫌未夠酸同重口味🤪。呢度有自助醬料吧,自己去任溝。手切牛肉(大)$338新鮮、有牛味已經無得輸!霜降肉眼肥牛$178呢款係急凍牛,勁大塊,冇咁嫩滑但有咬口,脂肪比例唔算多,都唔錯!炸午餐肉$58厚切👍🏻 炸得香脆,即食又得,浸一浸湯汁食都得,正!甜不辣$48台灣其中一款特色小食,意餅之類,炸到金黃,外皮微脆入面煙韌,唔錯。鴨血$48台式打邊爐必食!雖然本身個養生鍋已經有,但我地實在太鍾意食,所以再追加多1份。翠絲水蓮$88呢隻菜真係第一次食!

天氣咁凍,今日帶兩老黎試下呢間位於酒店入面嘅台式火鍋

呢度有自助醬料吧,自己去任溝。

手切牛肉(大)$338
新鮮、有牛味已經無得輸!

霜降肉眼肥牛$178

炸午餐肉$58
厚切👍🏻 炸得香脆,即食又得,浸一浸湯汁食都得,正!

甜不辣$48

鴨血$48

翠絲水蓮$88
呢隻菜真係第一次食!由台灣空運到港架!浸幾秒就食得!清新爽脆,正!

其他配料都唔錯,唔一一介紹啦,大家可以去試下!人均消費約$300-400,呢個價錢絕對對得住個環境、食材同服務👌🏻