2018-04-20 756 瀏覽
有好友在通訊群組內想約局來個火鍋晚宴美酒聚,另一好友馬上說出了一家其曾惠顧的食肆--位處佐敦的養心殿台式養生鍋,除了環境好食材靚之外,還可免開瓶費;曾經在一些財經雜誌看過關於此店的報導,所以我也有極大的興趣;之後再有一好友加入,由帶頭的好友訂位,共4人的火鍋飯局就起行了;大家約好在佐敦地鐵站見面後,就一齊走過去;火鍋店的門面裝潢偏向簡約;反而內裡的氛圍就有點復古味道,厚厚的木檯,長長的板凳,而以通花木飾間隔成半開放的房間,配上泛黃的燈光,真有古撲之風!此時,從鄰座傳來,空氣中已交織著誘人的鍋底與食物味道!大家將餐牌研究了一番,思考著所帶的葡萄酒該如何揀選食物,有了共識後便馬上落單;我們選的是秘製薑母鴨湯與麻辣湯底所組成的鴛鴦鍋,加上各色食材,當全部上來時,竟然擺出了一幅色彩鮮豔的拼圖來!原本店面有置放醬料一隅,但好友說我們挑的是重口味鍋底,基本上不需調料!作為一家火鍋店,最重要的鍋底,這裡以養生鍋為大方向,就連麻辣鍋也放置不少藥材,薑母鴨湯更不在話下!好友教路,待鴨湯微微滾起時,先要品嚐其湯底及鴨件;一入口,濃郁的薑味連同其他藥材味道柔柔地包裹著鴨肉的香酥味,融合度十分高,而且回味帶著

大家約好在佐敦地鐵站見面後,就一齊走過去;
火鍋店的門面裝潢偏向簡約;
此時,從鄰座傳來,空氣中已交織著誘人的鍋底與食物味道!

鴛鴦鍋與食材

麻辣鍋
薑母鴨湯
好友教路,待鴨湯微微滾起時,先要品嚐其湯底及鴨件;一入口,濃郁的薑味連同其他藥材味道柔柔地包裹著鴨肉的香酥味,融合度十分高,而且回味帶著甘甜的,不得不讚其五味調和!
鴨肉
而鴨肉吸收了湯底的精華,去其臊味,更顯香酥;加上其肉質也足夠的腍滑,配上來自美國加州的赤霞珠釀製的紅酒,味蕾的滿足度更是大大的提升!

鹽酥蚵仔
前菜小食鹽酥蚵仔,脆漿薄而又炸得香脆可口;而蚵仔(蠔仔)本身質料好,肉質爽彈鮮甜,此時加上一口酸度略高的白葡萄酒,化學作用又在引人翩翩起舞!

九孔鮑魚
想獲得重口味的火鍋味感,麻辣鍋是走不了的;尤其是來自台灣的九孔鮑魚,本身肉質彈滑細嫩;
九孔鮑魚
而在麻辣那邊暢泳了一番後,吸收了多種香料味之後,當然是鮮上加鮮,十分精彩!這麼滋味豐富的九孔,就算搭上紅酒,只會更顯性感,迎合紅酒配海鮮的趨勢!
油豆腐
油豆腐當配麻辣味,表面酥糯的質感,帶點咀嚼性,更可細味融在當中的花椒氣息!

鴨血
鴨血既滋補又滑嫩,在吸收了薑母鴨湯或麻辣湯後,都是那麼可喜而可口!
牛胸爽
牛胸爽油脂豐腴,麻辣賦予的濃郁香味,鴨湯的綿長味,各自添加的滋味,融化了牛脂肪的膩口感覺,也是相當精彩!

肉丸類食材
肉丸類食材我也偏向取其麻辣味;
鵝肝墨魚丸
這當中的鵝肝墨魚丸,外滑内綿,鵝肝氣息突出,在口腔内留下悠長的餘韻!
黑松露蝦丸
黑松露蝦丸香氣更是澎湃,尤其配上麻辣湯,留在味蕾上的,沒有最濃,只有更濃!
蝦籽墨魚滑
蝦籽墨魚滑正如其名,一滑到尾,回味更透出鮮香來!
清湯牛腩肉
清湯牛腩肉質腍滑,以麻辣湯輕焯,更突出了牛肉香濃本味,甚是可喜!
萵筍
一輪狂風掃落葉式的肉食過後,來個爽脆的萵筍以一解油膩,果然是妙配!

關廟麵
而壓軸主食關廟麵,也是以麻辣湯去焯熟,所幸煮製時間拿里捏得好,在花椒的麻香帶動下,加上彈滑中透著筋性,在座人仕都吃得十分愉快!

甜品
最後的甜品時光,是小包裝的雪糕,有多款口味,每人都挑到自己所喜之味,就這麼一個味道豐富,酒酣耳熱,兼備滋補之效的台式火鍋飯局,在熱汽縈霧中渡過了!
2018-04-06
清湯牛腩肉
萵筍
關廟麵
2018-04-18 46 瀏覽
2017.12.29成班朋友好耐無見,幾個飯聚,天寒地凍,打邊爐就最正,今次一於食豪些,去左呢間中上價位的火鍋店!湯底真係款款都好吸引,所以貪心的我們就要左個雙拼湯底,一半美人鍋,一半要養生鍋。感覺湯底真係好足料,真材實料!先講美人鍋,原隻烏雞去煲,仲有近期好流行的桃膠,搭紅棗杞子等材料,個湯頭超甜,就咁飲已經覺得好養顏,骨膠原大增!另外,養生鍋亦好足料,個豆腐索哂湯汁,真係超正。火鍋料叫左個嚮鈴,真係超好味,好鬆脆新鮮,一點湯即食真係超好味。而手打的松露蝦丸同梅菜豬肉丸都好特別好好味!個鴨血亦超正,好滑嫩。而手切牛肉亦十分讚,雪花分佈平均好有肉味!仲有個翠絲水蓮都好好味,好特別!自己剪碎入湯就可以。整體而言,食材質素好高,湯底真材實料好滋補。絕對值得推介。
2017.12.29

另外,養生鍋亦好足料,個豆腐索哂湯汁,真係超正。

整體而言,食材質素好高,湯底真材實料好滋補。絕對值得推介。
2017-12-29
5 分鐘 (堂食)
  • 手切牛肉
  • 寧神養心鍋
  • 美人鍋
  • 鴨血
2018-04-14 47 瀏覽
昨晚同朋友去試尖沙咀間分店,地點確實方便,不過大廳坐位不太舒服,環境亦密集,有點嘈。食物方面算不錯,推介鴛鴦火鍋湯底,以為麻辣火鍋會好辣,不過小辣尚算ok, 加入台式豆腐及鴨血,簡直一絕。手切肥牛、手功餃子不錯,但可惜特別食材已賣完,例如牛胸爽同豬天梯一早售罄。
2018-04-12 63 瀏覽
經過吳松街真係好易miss呢間,因為佢係樓上舖。原來只要你枱起頭望就會見到個好大嘅廣告版飯店入面好有氣氛,好乾淨。感覺已經加分先。叫咗個酸菜白肉鍋。包多碟酸菜白肉咖好足料!!仲有啲粉, 有咬口好煙韌!打邊爐啲料一定要新鮮啦!碟極上雪花牛肉就做到喇!又滑又嫰!加一碟餃子拼盤。比較特別係麻辣牛肉餃。好足料,牛肉仲有肉汁,加上麻辣味,好新奇嘅口感!嘩!真係鮮炸嘅響鈴嚟咖!!仲好熱,當然非常香脆啦!無得輸!!手工丸拼盤都幾有surprise!!墨魚丸同蝦丸都好彈牙!梅菜豬肉丸真係似食緊屋企嘅梅菜蒸豬肉總括嚟講,食物質素好高,環境舒服,冇限時要交枱,員工態度都好親切。

飯店入面好有氣氛,好乾淨。感覺已經加分先。

叫咗個酸菜白肉鍋。包多碟酸菜白肉咖

好足料!!仲有啲粉, 有咬口好煙韌!

打邊爐啲料一定要新鮮啦!

碟極上雪花牛肉就做到喇!又滑又嫰!

手工丸拼盤都幾有surprise!!

墨魚丸同蝦丸都好彈牙!梅菜豬肉丸真係似食緊屋企嘅梅菜蒸豬肉

2018-04-11
  • 酸菜白肉鍋
2018-04-09 60 瀏覽
<養心殿 台式滋味邊爐 >🔥呢間喺佐敦既養心殿有好多分店 今日黎到佐敦店試試佢 入面都多位 環境幾幽靜 有逢隔住唔同位置 充滿私隱度 食既係台式火鍋 打邊爐料好多都係空運 好似好正😍所有豉油辣椒葱 可以喺出面自助🌶🌿 仲有d幾香既蒜泥醬 正🍴秘制薑母鴨鍋 168 蚊🦆🔥 有老薑 馬蹄 冬筍 當歸 台灣黎既紅面番鴨湯底好香濃 鴨肉肥瘦適中 好彈牙 😃 而且勁多料超多鴨肉。 湯底香濃 薑味夠 仲有好爽口既冬筍 飲落充滿當歸味 放任何料打邊爐都好吸味 尤其係佢放左好多吸汁既冰豆腐 勁香鴨湯味 正😍🍴自家製水蓮餃 半份42 蚊😃用左台灣既菜水蓮菜 加上豬肉碎整🐖 夠哂爽口juicy . 餃皮厚度適中 好味 🍴 鵝肝墨魚丸 半份 48 蚊🦑墨魚丸好彈牙 估計係手打 咬到入面有鵝肝香味 充滿鵝肝嗰種粉身口感 唔錯🍴紫准山麵 38 蚊雖然叫紫准山麵 但准山味唔濃 反而好鍾意佢嗰種爽口既口感 🍜 要黎打邊爐好味🍴台灣炸豆皮 38 蚊🔥一碟兩大塊炸豆皮 感覺有d似 腐皮 但就冇甘脆。有少少甜味 吸左邊爐汁後 好淋好爽 唔錯 一人片先夠口感🍴酒香白肉 58 蚊🐖好有驚喜 58 蚊勁
<養心殿 台式滋味邊爐 >🔥

所有豉油辣椒葱 可以喺出面自助🌶🌿 仲有d幾香既蒜泥醬 正

🍴自家製水蓮餃 半份42 蚊😃

🍴 鵝肝墨魚丸 半份 48 蚊🦑

🍴紫准山麵 38 蚊

🍴台灣炸豆皮 38 蚊🔥

🍴酒香白肉 58 蚊🐖
好有驚喜 58 蚊勁多塊 係類似蒜泥白肉 切得好薄身嗰d白肉 雖然脂肪多 但食落好爽口 🐖 仲散發住啖啖酒香 正🍸

🍴 黑松露蝦丸 48 蚊🍄🦐
成粒黑色一點點 落足黑松露料 放落口首先係黑松露味濃 然後就有彈牙蝦味 🦐唔錯

🍴自製麻辣牛肉餃42 蚊
🌶🐂
皮比較厚同彈牙 入面好香牛肉味 比較彈牙 食到尾隱約有d辣味 十分特別 😃

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#養心殿台式養生鍋
佐敦吳松街182號榮國中心2樓
~~~~~~~~~~~~
2018-04-09
2018-04-08 41 瀏覽
上星期,我們一家打算去佐敦打邊爐。天氣開始變涼,又是我們打邊爐的時間了。我們提早吃晚餐,因為在七點前離座可以有七折我們叫了美人鍋和養生鍋,在美人鍋內還有整隻烏雞,很補身呢!最重要的是這裏的湯底很好喝,我們每人也喝了一大碗呢!我們叫了一碟手切牛肉,牛肉鋪排得很美,顏色十分鮮紅的,肉質很嫩滑,齒頰留香除了打邊爐的配料,還有很多台灣的小食呢。我們叫了鹽酥雞,這是台灣最出名的小食之一,鹽酥雞炸得很香脆我們還叫了芝麻湯圓,每粒芝麻香很重,而且湯圓每粒都很煙韌

我們提早吃晚餐,因為在七點前離座可以有七折

我們還叫了芝麻湯圓,每粒芝麻香很重,而且湯圓每粒都很煙韌
  • 手切牛肉
  • 寧神養心鍋
2018-04-08 44 瀏覽
前日星期五跟一位好友同事兩個人去食火鍋,入座後我們開始商量點什麼火鍋料,點好後想遞紙但完全沒有侍應理會,我起身想去拿鼓油時見一女侍應在我面前準備行過,我舉起手示意叫她過來,但她只揮一下手就行走左,隔左一陣先有另一侍應黎收點菜紙。。我地點左個鴛鴦鍋,麻辣同美人鍋,一份細手切牛肉,水蓮菜,黑松露蝦丸半份,水蓮餃半份,寬條麵。鍋來了,有個女侍應像遊魂般在我旁邊按開爐,她行開後我覺得好像沒動靜,看了看操控器原來沒開動,咁算啦,落order時想叫個侍應黎都咁難不如自己黎整體上呢餐都幾好食,尤其是美人鍋的烏雞很有肉而且很嫩,桃膠很好吃份量也多,愛美的女士們多吃一點,餃子餡很飽實,丸是好吃但感覺有點細粒。手切牛肉很嫩很好吃,但兩人吃份量有點過多這次用餐感覺最唔好就係侍應們都應接不暇,完全被忽視既感覺,好像去吃自助餐一樣,連最後熄爐都係自己來。。就算叫佢地加湯都要叫成兩、三次。賣單兩人合共822蚊,價錢略貴而且食品份量不大,沒人主動奉上甜品,但肚子已很飽所以沒追問甜品,後來走出火鍋店同事才說她還不夠飽 (暈)哈哈。感覺上佐敦店比起銅鑼灣店的服務差很多,所以如果下次幫襯會去其他分店唔去呢間。

2018-04-06
2018-04-06 50 瀏覽
上個禮拜,趁住天氣仲有啲涼冇今個禮拜咁熱, 所以就約咗一班朋友去打邊爐。我哋有啲住喺港島區,有啲住喺九龍區,所以就約咗係我哋嘅中間點:佐敦我地打邊爐都鍾意多樣化嘅嘢食,所以我哋就叫咗兩個湯底, 叫左個養生鍋同美人鍋。呢度我地最鐘意就係湯底,最鐘意就係夠濃郁,湯底夠足料,好似養生鍋就有豬紅,豆腐同大量既人參,所以味道好重人參味我地仲叫左清湯牛腩件,本來以為係放落個煲到,自己淥。原來係已經煮熟左,所以可以即刻食,好貼心。牛腩整得好淋,好食。仲送左杯青檸沙冰,味道酸甜,好開胃。

仲送左杯青檸沙冰,味道酸甜,好開胃。
2018-03-21 1191 瀏覽
呢間台式火鍋好火紅, 短短日子已開左幾間分店, 證明相當受歡迎, 今次食到黎佐敦分店地點都算易搵, 出左港鐵行幾分鐘就搵到!店內一貫深木色裝飾, 配以紅紅燈籠, 幾古色古香FEEL設有醬料區, 自行出去"混醬"火鍋食材夠多選擇, 台灣獨有食材呢度都有, 想食正宗台式火鍋無難度幾款特色養生湯底比你選擇, 仲有雙拼選擇麻辣鍋拼寧神養心鍋 (以較高價錢湯底收費)麻辣湯底以多種香料及藥材調製, 配以鴨血及凍豆腐, 辣度由大中少小可選擇)呢度嘅麻辣湯底係我食過咁多間台式火鍋當中最岩口味, 湯底夠香之餘辣度又岩岩好, 內裏配鴨血同凍豆腐, 兩者同麻辣係好岩數, 鴨血紮實得黎入口夠嫩滑, 唔會一夾即散; 凍豆腐索入湯汁, 一咬即爆汁, 絶配!驚喜仲有送你一客追加鴨血(腰果眼MODE出現)!!寧神養心鍋則以川芎, 白芷, 天麻, 當歸, 鮮鷄及魚頭調製, 好香藥材味, 有半隻竹絲鷄及魚頭, 材料非常豐富, 未火鍋前先飲碗靚湯先, 鮮甜味美, 飲完感覺舒服!LIKE佢地facbook同打卡, 即場送你咸檸七, 咁著數當然咪執輸啦火鍋時間正式開始: 嘉美農場鷄肉 ($108) - 鮮嫩無骨鷄肉, 去埋皮等

地點都算易搵, 出左港鐵行幾分鐘就搵到!

店內一貫深木色裝飾, 配以紅紅燈籠, 幾古色古香FEEL

設有醬料區, 自行出去"混醬"

幾款特色養生湯底比你選擇, 仲有雙拼

選擇麻辣鍋拼寧神養心鍋 (以較高價錢湯底收費)
麻辣鍋拼寧神養心鍋

驚喜仲有送你一客追加鴨血(腰果眼MODE出現)!!

火鍋時間正式開始:

嘉美農場鷄肉 ($108) - 鮮嫩無骨鷄肉, 去埋皮等你食得健康D!
嘉美農場鷄肉

肉質幾滑, 鷄味比較出!

即炸脆響鈴 ($68) - 一條份量唔太大, 唔驚食一條太油膩, 放落湯幾秒就食得, 幾重豆味!
即炸脆響鈴

墨魚丸 ($40/半份) - 除返一粒要成$10, 好在口感確係彈牙, 食到墨魚粒, 真材實料呢!
墨魚丸

自家製極品水餃 ($42/半份) 及 自家製韮菜餃 ($42/半份)

水餃皮薄餡靚, 有原隻鮮蝦, 豬肉及木耳絲, 食起黎幾重口感及味道, 果然係極品!

而韮菜餃夠飽滿, 皮較水餃為厚, 咬落有滿滿韮菜味, 菜同肉嘅比例亦都恰當!
韮菜餃

雜錦蔬菜盤 ($68) - 一盤有幾款菜 (娃娃菜, 小棠菜, 生菜等)及菇, 粟米夠甜, 娃娃菜烚完仲甜!
雜錦蔬菜盤

寬粉條 ($38) - 入口夠滑, 口感煙韌, 烚至透明色就食得, 每次黎都必叫!
寬粉條

怕熱氣?! 唔駛怕喎, 送上甜品, 之前食過沙冰, 今次係雪糕球, 冰火二重奏, 掂晒!
雪糕球
麻辣鍋拼寧神養心鍋
墨魚丸
2018-03-20 69 瀏覽
邊爐癮起,於是約了好友烚下烚下。這次想吃台式邊爐,於是試試養心殿。本身想預約旺角分店的,但店員說位置緊張,不如試試佐敦分店,所以去了佐敦,店內空間蠻大的,座位間也有私隱。養心殿其中一點就是湯,我們叫了美人湯跟,麻辣湯,在落打邊爐料前,店員推介要先喝美人湯,各人先各自喝了兩、三碗,味道清甜,不會有味精使人口渴,店員看見我們這樣,主動加湯給我們呢。食物方便,也很不錯,炸響鈴真的很美味,其他丸肉類也新鮮。有機會會再去喝‘湯’的。

食物方便,也很不錯,炸響鈴真的很美味,其他丸肉類也新鮮。

有機會會再去喝‘湯’的。
2018-03-19
2018-03-19 660 瀏覽
友好生日飯梗係要食好野啦,補補身飲靚湯打邊爐黎到叫兩樣小食醫醫肚先先黎過鹽酥柯仔,鹽酥雞等野食就望下個環境都唔錯鹽酥柯仔,鹽酥雞--炸物都幾脆身,唔會太油膩食完都唔會好膩既感覺送既沙冰,生日快樂飲杯打邊爐最緊要當然係個湯啦,今日叫左美人鍋拼養生鍋美人鍋拼養生鍋--一鍋兩味人蔘龍眼肉豆腐乾鴨血,鴨血唔腥好咬口..人蔘夠晒香另一邊桃膠烏雞,隻雞好滑,桃膠足料夠補身PS加湯係加返你飲緊既湯,真係正到暈極上雪花肥牛--入湯碌幾下就可以食,入口牛脂溶在口內,咬落層層牛味出晒黎厚黑毛豬梅花肉--梅花肉有夠林,重肉香味日本牡蠣--都算新鮮放入靚湯度,蠔好肥美幾鮮味嘉美農場雞肉--好正,雞味好濃,肉質咬口都屬一流蒿荀--幾新鮮,食左肉食下菜都幾好即炸脆響鈴--入靚湯吸少少味即食,搞掂啦,個口感岩岩好日本山藥--有益既食物,用黎打邊爐好夾隻味,入口有好香既山藥味寬粉條--硬硬地身但入湯後就有好正既口感,吸埋湯既香味岩晒埋尾每人送一球雪糕,仲要有4隻口味簡直係正
友好生日飯梗係要食好野啦,補補身飲靚湯打邊爐
黎到叫兩樣小食醫醫肚先
先黎過鹽酥柯仔,鹽酥雞
等野食就望下個環境都唔錯

沙冰
送既沙冰,生日快樂飲杯
打邊爐最緊要當然係個湯啦,今日叫左美人鍋拼養生鍋
另一邊桃膠烏雞,隻雞好滑,桃膠足料夠補身
PS加湯係加返你飲緊既湯,真係正到暈
厚黑毛豬梅花肉
厚黑毛豬梅花肉--梅花肉有夠林,重肉香味
日本牡蠣
日本牡蠣--都算新鮮放入靚湯度,蠔好肥美幾鮮味
嘉美農場雞肉
嘉美農場雞肉--好正,雞味好濃,肉質咬口都屬一流
蒿荀

蒿荀--幾新鮮,食左肉食下菜都幾好
即炸脆響鈴
即炸脆響鈴--入靚湯吸少少味即食,搞掂啦,個口感岩岩好
寬粉條
寬粉條--硬硬地身但入湯後就有好正既口感,吸埋湯既香味岩晒
埋尾每人送一球雪糕,仲要有4隻口味簡直係正
2018-03-15
厚黑毛豬梅花肉
日本牡蠣
嘉美農場雞肉
蒿荀
2018-03-16 92 瀏覽
今日有朋友生日所以要食好D,九龍區選左佐敦養心殿台式養生鍋今日叫左美人鍋拼養生鍋,鹽酥柯仔,鹽酥雞,極上雪花肥牛,厚黑毛豬梅花肉,嘉美農場雞肉,日本牡蠣,即炸脆響鈴,蒿荀,寬粉條,日本山藥有D沙冰送黎飲,正呀鹽酥柯仔,鹽酥雞--鹽酥系列幾好食,唔會太油食落香口美人鍋拼養生鍋--重中之重喇,成個湯飲落正到傻,鴨血好正好好食,個人蔘夠晒味飲完成個人都醒神晒,鳥雞夠滑,桃膠都好多極上雪花肥牛--肥瘦丫丫好,咬落香口有牛味厚黑毛豬梅花肉,日本牡蠣--豬入口重豬肉味,蠔都幾新鮮好味嘉美農場雞肉,蒿荀--雞同平時食既唔同,係好有咬口同好香雞味..蒿荀爽口好新鮮即炸脆響鈴--一入湯就食夠晒脆日本山藥--粉粉地好好味寬粉條--湯入面煮吸晒D味真係好正,爽口
今日有朋友生日所以要食好D,九龍區選左佐敦養心殿台式養生鍋
有D沙冰送黎飲,正呀

鹽酥柯仔,鹽酥雞
鹽酥柯仔,鹽酥雞--鹽酥系列幾好食,唔會太油食落香口
美人鍋拼養生鍋
極上雪花肥牛
極上雪花肥牛--肥瘦丫丫好,咬落香口有牛味
厚黑毛豬梅花肉,日本牡蠣
厚黑毛豬梅花肉,日本牡蠣--豬入口重豬肉味,蠔都幾新鮮好味
嘉美農場雞肉,蒿荀
即炸脆響鈴--一入湯就食夠晒脆
日本山藥
日本山藥--粉粉地好好味
寬粉條
寬粉條--湯入面煮吸晒D味真係好正,爽口
2018-03-15
  • 鹽酥雞
  • 厚黑毛豬梅花肉
  • 嘉美農場雞肉
2018-03-15 43 瀏覽
呢期見到好多雜誌介紹養生火鍋,專登就帶老婆試一試帶佢補下身!今次呢間咁出名應該好正吧,因為早就訂咗位唔使等!鍋底有六款選擇,每一個都非常特別老婆就叫左隻個美人鍋$188,真係有原隻烏雞,加上些少藥材,老火煲成湯底,一飲就知道真係好補,雞味好重,不會比藥材遮蓋,老婆飲完梗係開心我就覺得啖湯的確係好飲,不過打邊爐配其他配料我都係鍾意沙嗲麻辣湯底多啲他們都有的可以下次試吓鵝肝墨魚丸拼韭菜餃,肉丸雖然係手打,但係我覺得口感偏林,鵝肝味道也不夠.韭菜餃就不過不失凍豆腐,本身就冇乜味道,不過配上這個火鍋湯底給晒味道同精華,10分不錯整體來說,這類型的火鍋可能都係適合女士多啲

鍋底有六款選擇,每一個都非常特別

他們都有的可以下次試吓

整體來說,這類型的火鍋可能都係適合女士多啲
2018-03-11 99 瀏覽
吃過養生鍋,才知火鍋不單是把東西放在湯底灼熟撈起吃,還可是一種高級享受。這次轉到鄰近朋友工作地點的佐敦養心殿台式養生鍋。佐敦分店的養生鍋在樓上,抬頭看是一個巨型養生鍋招牌,不會找不到地方。我們行進地下大門,原來大門是兩間火鍋店共用。看到這個大門走進去就是了。上兩層才是養生鍋店,大型招牌下的地址,是二樓全層。二樓內最遠處是吧台,經過吧台是餐廳的洗手間。座位與座位之間極為寛闊,有充足的私人空間。侍應先送上兩杯免費迷你沙冰,甜帶微酸,很開胃。再次點了麻辣鍋和酸菜白肉鍋鴛鴦湯底($128)。酸菜白肉鍋內有寬粉條,彈牙寬粉條吸湯底力強,吃時帶湯底的酸味。這次選小辣,有很多辣椒但吃下去不太辣。麻辣鍋的鴨血依然是我的最愛,可免費追加一份。麻辣鍋內有龍眼乾,吃了一口,龍眼乾吸了太多湯汁,變得有點鹹。湯底靚,我們先放稻庭烏龍麵($48),讓較掛湯的烏龍麵吸收頭一回的湯底,變成酸菜烏冬。上次點的半份黑松露蝦丸太好吃了,今天點了一份黑松露蝦丸 ($92)。蝦肉內加入黑松露醬,口口爽脆,蝦肉鮮黑松露味重,每一口都是齒頰留香。吃過蝦丸和內有蝦肉的極品水餃,發現有關蝦肉製品的都很好吃,於是點了半份自家製鮮蝦雲吞(

上兩層才是養生鍋店,大型招牌下的地址,是二樓全層。

二樓內最遠處是吧台,經過吧台是餐廳的洗手間。

座位與座位之間極為寛闊,有充足的私人空間。
鮮果沙冰

侍應先送上兩杯免費迷你沙冰,甜帶微酸,很開胃。
麻辣鍋和酸菜白肉鍋鴛鴦湯底

鴨血

麻辣鍋的鴨血依然是我的最愛,可免費追加一份。
龍眼乾

稻庭烏龍麵

半份自家製鮮蝦雲吞

吃過蝦丸和內有蝦肉的極品水餃,發現有關蝦肉製品的都很好吃,於是點了半份自家製鮮蝦雲吞($42)。鮮蝦雲吞彈牙爽口,伴麻辣鍋湯底更刺激味蕾。
芝士牛肉丸

也點半份芝士牛肉丸($48)試一試,牛肉丸口感鬆軟,不死實,有肉的質感。芝士可再多一點。
即炸脆響鈴

這次把即炸脆響鈴($68)放在酸菜鍋浸,其實不用浸太耐,響鈴本身已熟透了。
黑栢葉

侍應提醒黑栢葉($78)只可放在鍋內灼十秒,我們灼一灼黑栢葉就撈上來了,所以不太韌,入口較白牛栢葉彈牙。
榴槤味雪糕
侍應把所有雪糕口味拿出來給我們選擇,他們說榴槤味和益力多味是最受歡迎的。我們選了這兩個口味。
我不吃榴槤,朋友一打開包裝,坐在旁邊的我已嗅到這個濃榴槤味雪糕
益力多味雪糕

益力多味雪榚的確有益力多的味道,非常特別,但我還是覺得曲奇味雪糕較好吃。

這裡的服務十分好。茶涼了,侍應重新倒一壺熱的。到最後另一位侍應還拿出所有味道的雪糕給我們選擇。
題外話/補充資料: 茶芥每人$20,加一服務費
2018-03-07
鮮果沙冰
麻辣鍋和酸菜白肉鍋鴛鴦湯底
稻庭烏龍麵
2018-03-11 49 瀏覽
天氣寒冷 最近聽到朋友介紹這間新開的台灣火鍋連鎖店,於是便去養心殿試試, 並當作和朋友的團年飯。我們點了 基本的麻辣和酸菜白肉鴛鴦鍋, 原來阿裏面都各自有不少的配料例如豬肉片,蜂巢豆腐, 所以大家在點菜之前要留意一下,以免重疊。醬料方面我個人就覺得不是很突出 可能是因為它的湯底已經很濃,所以不太需要太多醬料嚟增加食物的味道。我們點了 極上雪花肥牛 , 稻庭烏龍麵 , 鮮甜三梳 和自家製鮮蝦雲吞。 特別提及他的自家製鮮蝦雲吞, 鮮味很突出, 爽口 ,令人一粒一粒往嘴裏放 !

• 自家製鮮蝦雲吞