今次造訪嘅佐敦分店比起旺角分店闊落開揚,有種古色古香嘅風味感覺。呢間台式養生火鍋店非常適合一大班朋友慶生gathering!一坐低,每人就送杯柑桔沙冰/檸檬沙冰。冰涼酸甜盡在口中,作一餐嘅開始非常不錯。麻辣鍋:額外送多一份鴨血,份量大概6、7塊左右。但鍋內已滿滿百頁豆腐同鴨血。貼心服務員拎左碟麻辣醬,表示唔夠辣可自行調配辣度。野生竹笙 $88竹笙可盡情吸收湯汁精華,正!食肉獸唔order 菜只叫了農場野菌 $58餃子拼盤 (12粒)每款2粒(雲吞、水餃、韮菜餃、魚皮餃、水蓮餃、麻辣牛肉餃)一次過食得晒 6種口味。酒香白肉 $58 雖然腩肉屬乾身狀態,已經滲滿整片肉。酒味超濃,有驚喜。霜降肉眼肥牛 $178份量唔少,油脂比例唔算高。厚脂黑毛豬梅花肉 $168薄身唔鞋。涮鍋小羔羊肉片 $108有羊味唔羶。霜降肉眼肥牛想食到牛味,沾養生鍋果邊就岩晒喇!麻辣牛肉餃:肉紮實,淡淡麻辣,幾特別。手工丸類拼盤 (12粒)蝦丸、松露蝦丸、墨丸、鵝肝墨丸、芝士牛丸、梅菜豬丸。松露蝦丸松露味好突出,鵝肝一粒仔放左入墨丸感覺都幾夾。呢到真係好適合一大班人聚餐,叫到成桌都係就最開心。食完仲每人附送一球意式雪糕

一坐低,每人就送杯柑桔沙冰/檸檬沙冰。
冰涼酸甜盡在口中,作一餐嘅開始非常不錯。

貼心服務員拎左碟麻辣醬,表示唔夠辣可自行調配辣度。

野生竹笙 $88
竹笙可盡情吸收湯汁精華,正!

食肉獸唔order 菜只叫了
農場野菌 $58

餃子拼盤 (12粒)
每款2粒(雲吞、水餃、韮菜餃、魚皮餃、水蓮餃、麻辣牛肉餃)
一次過食得晒 6種口味。

酒香白肉 $58
雖然腩肉屬乾身狀態,已經滲滿整片肉。
酒味超濃,有驚喜。

霜降肉眼肥牛 $178
份量唔少,油脂比例唔算高。
厚脂黑毛豬梅花肉 $168
薄身唔鞋。
涮鍋小羔羊肉片 $108
有羊味唔羶。

霜降肉眼肥牛
想食到牛味,沾養生鍋果邊就岩晒喇!

麻辣牛肉餃:肉紮實,淡淡麻辣,幾特別。

手工丸類拼盤 (12粒)
蝦丸、松露蝦丸、墨丸、鵝肝墨丸、芝士牛丸、梅菜豬丸。
松露蝦丸松露味好突出,鵝肝一粒仔放左入墨丸感覺都幾夾。

呢到真係好適合一大班人聚餐,叫到成桌都係就最開心。

食完仲每人附送一球意式雪糕球。

2018-05-03
  • 麻辣鍋
  • 手工餃
  • 手工丸
2018-05-09 182 瀏覽
近期愛上了台式邊爐☺️原因👉🏻打邊爐已經唔再係熱氣事,而係滋補😙全因養心殿推出了一個✨「美人鍋」,💁🏼‍♀️單單聽名已經好滋潤,事實上所用的材確是比較補!有滋陰補虛勞的烏雞,含膠原蛋白的桃膠,有明目的杞子,補血的紅枣,還有各式藥材...🍵每喝一口都是精華的所在,湯底很甜,絕無味精,很滋補,感覺很健康💗。從來沒有如此一邊打邊爐一邊飲個湯底,真的是非常好飲!停不了😆。至於麻辣湯底也不錯,辣辣的,比較惹味,其實中辣程度也不是太辣,如果增加多點麻感反而會更好!店內有自助調味料的櫃檯,可以自行加配醬油、辣椒、蒜蓉等等,但其實本身湯底味道已經很濃,不沾醬油更能品嚐到湯底的味道。食材方面也樣樣新鮮,手切肥牛肉味濃郁,質感軟熟,好吃喔!羊肉片也值得一試,始終麻辣火鍋配羊肉是件很完美的事。豬肉片反而遜色了些少,肉質比較老韌。丸類也不錯,水蓮餃子很特別,午餐肉是油炸過的。整體上食材都很好!唯欠缺鮮魚片類...裝修上也值得一讚,座檯與座檯間都間著木制的屏風,感覺上很有私人空間。只是多了屏風,在呼喚員工的時候難度很高,因為視角太狹窄了,如果增設有電子鐘幫忙便會更好。就是這樣的裝修與食材,在價錢上不算便宜,以正價來
近期愛上了台式邊爐☺️

原因👉🏻打邊爐已經唔再係熱氣事,而係滋補😙

食材方面也樣樣新鮮,手切肥牛肉味濃郁,質感軟熟,好吃喔!

羊肉片也值得一試,始終麻辣火鍋配羊肉是件很完美的事。

豬肉片反而遜色了些少,肉質比較老韌。

丸類也不錯,水蓮餃子很特別,午餐肉是油炸過的。

整體上食材都很好!唯欠缺鮮魚片類...

就是這樣的裝修與食材,在價錢上不算便宜,以正價來說。但只要在晚上8:30前離座,或9:30後才入座,便有7折優惠,價錢上還是比較吸引及劃算。
如果想用抵來形容,或許可以試試在夜晚7:30前離座!半價!!是半價😱⋯⋯數字上是非常吸引!但一般人是很難享受到此優惠了😂。

重點!「美人鍋」真係好鬼正!👍🏻
50 分鐘 (堂食)
  • 美人鍋
2018-05-08 61 瀏覽
最近有幾個朋友食完養心殿都話正,正在距個火鍋湯底係藥材煲既,而且真材實料,一分錢一分貨今日休息於是約埋4個美女一齊上去叫個藥材湯底補補距!上到2樓,好似入左拍戲場地d客棧咁,裝修好有心思,港女打卡一流!我地既目的係黎進補一下!所以叫左美人鍋x寧神養心鍋湯底材料非常豐富(大大分):竹絲雞,大魚頭,龍眼,杞子等。飲湯食湯渣都食飽!兩個湯底都好重藥材味,味道好似阿媽煲既靚湯一樣!十分鮮甜!烏雞唔太老岩岩好,岩晒我地貪靚既女仔!飯前仲有個金橘,檸檬沙冰做為飯前甜品另外亦都叫左肥牛,響鈴,蝦水餃,肉丸,魚滑,蝦滑等數都數唔晒!全部都值得一試,十分新鮮我個人十分鍾意既係手打肉丸拼盤,有豬肉,墨魚,魚子醬等,特別係鵝肝丸,好香滑,值得一試!5個人買單$1600左右!唔算平,但係物有所值!
今日休息於是約埋4個美女一齊上去叫個藥材湯底補補距!

我地既目的係黎進補一下!所以叫左美人鍋x寧神養心鍋

飯前仲有個金橘,檸檬沙冰做為飯前甜品

全部都值得一試,十分新鮮

5個人買單$1600左右!唔算平,但係物有所值!
2018-05-07 100 瀏覽
上次吃過養心殿的午餐,決定來一試它的火鍋。打邊爐不可沒飲品,facebook like 一like就有免費飲料!湯底選了酸菜白肉鍋拼美人鍋。美人鍋湯底有半隻烏雞、杞子、 紅棗、淮山、桂圓及海量桃膠,非常足料!酸菜白肉鍋有豬肉、寬粉,酸酸地很是開胃!雜錦蔬菜盤有冬菇、金菇、粟米、粟米芯、娃娃菜等。手打丸拼盤包含六款自家制手打丸; 豬肉丸混有梅菜,蝦丸爽口彈牙,蟹籽墨魚丸鮮美,黑松露蝦丸有淡淡黑松露香,芝士牛肉丸流心非常,鵝肝墨魚丸油脂濃香。霜降肉眼肥牛肉味香濃,油脂適中。黑柏葉滿滿一盤,不宜煮太久,否則會un。
上次吃過養心殿的午餐,決定來一試它的火鍋

湯底選了酸菜白肉鍋拼美人鍋。

酸菜白肉鍋有豬肉、寬粉,酸酸地很是開胃!

雜錦蔬菜盤
雜錦蔬菜盤有冬菇、金菇、粟米、粟米芯、娃娃菜等。
手打丸拼盤
手打丸拼盤包含六款自家制手打丸;
芝士牛肉丸流心非常,鵝肝墨魚丸油脂濃香。
霜降肉眼肥牛

霜降肉眼肥牛肉味香濃,油脂適中。

黑柏葉

黑柏葉滿滿一盤,不宜煮太久,否則會un。
雜錦蔬菜盤
手打丸拼盤
2018-05-05 157 瀏覽
是晚提早慶祝母親節,忽發其想想打邊爐,完成手上工作,就和母親到佐敦的養心殿。先揀湯底,女士注重健康,都是比較偏向補身的湯底。配料選擇都不少,但是最想食的牛胸爽和水蓮餃今天都沒有貨。*醬油茶芥 ($20/位)可自行到醬油吧調配自己喜爰的醬油香醋麻油和蒜泥汁比較少見,所以都倒了一小碗試一試。*寧神養心鍋 ($168)除了有數種中藥材,還有烏雞、魚頭,令湯底很清甜;店員推介先飲湯底才開始打邊爐。*霜降肉眼肥牛 ($178)不!得!了!肉眼已經是肥一點的位置,還要霜降的;肉質軟得來,牛肉味很香。*鵝肝墨魚丸(半份) ($48)墨魚丸彈牙,中間包了一粒鵝肝,不過不會太肥膩。*自家製鮮蝦雲吞(半份) ($42)雲吞皮很薄,蝦肉很多,很彈牙。*稻庭烏龍麵 ($48)烏龍麵很煙UN彈牙,不用煮太耐。

先揀湯底,女士注重健康,都是比較偏向補身的湯底。

配料選擇都不少,但是最想食的牛胸爽和水蓮餃今天都沒有貨。

*醬油茶芥 ($20/位)
可自行到醬油吧調配自己喜爰的醬油

香醋麻油和蒜泥汁比較少見,所以都倒了一小碗試一試。

*寧神養心鍋 ($168)
除了有數種中藥材,還有烏雞、魚頭,令湯底很清甜;
店員推介先飲湯底才開始打邊爐。

寧神養心鍋

*霜降肉眼肥牛 ($178)
不!得!了!
肉眼已經是肥一點的位置,還要霜降的;
肉質軟得來,牛肉味很香。
霜降肉眼肥牛

*鵝肝墨魚丸(半份) ($48)
墨魚丸彈牙,中間包了一粒鵝肝,不過不會太肥膩。
鵝肝墨魚丸(半份)

*自家製鮮蝦雲吞(半份) ($42)
雲吞皮很薄,蝦肉很多,很彈牙。
自家製鮮蝦雲吞(半份)

*稻庭烏龍麵 ($48)
烏龍麵很煙UN彈牙,不用煮太耐。
2018-05-02
霜降肉眼肥牛
鵝肝墨魚丸(半份)
自家製鮮蝦雲吞(半份)
2018-05-05 37 瀏覽
今日嚟到呢度食火煱,估唔咁足料,完全真材實料,裝潢亦甚有台式風格估唔到咁大個煲,幾多人食一樣大一樣俾足料餐具亦都配合周邊嘅環境寧神養心鍋”同”美人鍋”我哋揀咗雙併湯底,寧神養心鍋,有大大個魚頭,半隻烏雞,重重嘅藥材味加上鮮魚嘅鮮味,淨係個湯底已經值回票價,美人鍋,亦有半隻烏雞配以杞子,南棗等配料,呢兩款淨係飲湯同食雞已經令到我爭啲唔記得自己係嚟食火鍋“酒香白肉”肉質軟滑,配合埋湯底嘅味道,就好似燉湯嘅肉一樣咁香滑“手工丸類併盤”有六款丸類,爽口彈牙,我好欣賞呢度嘅手自家制手打丸,因為其實我好怕太彈牙,有時會覺得太彈牙會有啲硬,呢度彈牙得嚟唔會太過份,保留返少少肉類應有嘅軟身口感,兩者兼顧得啱啱好”魚皮餃”大大隻魚皮餃,足料,餃皮厚度啱啱好,唔會穿,食落口仲有啖鮮甜嘅湯汁”雜錦蔬菜盤”咩菜都想叫,但又驚食唔晒,叫返個雜菜就掂啦!咩都有,粟米真係好甜,菇類又新鮮,又有青菜“墨魚滑”手工制作,一樣咁彈牙爽口“稻庭烏龍麵”一貫稻庭嘅口感,最梗要彈牙呢個真係要贊,大家終於唔使唔見晒啲面😂😂

估唔到咁大個煲,幾多人食一樣大一樣俾足料

餐具亦都配合周邊嘅環境

寧神養心鍋”同”美人鍋”

“酒香白肉”
肉質軟滑,配合埋湯底嘅味道,就好似燉湯嘅肉一樣咁香滑

“手工丸類併盤”
”魚皮餃”
”雜錦蔬菜盤”

“墨魚滑”
手工制作,一樣咁彈牙爽口

“稻庭烏龍麵”
一貫稻庭嘅口感,最梗要彈牙

呢個真係要贊,大家終於唔使唔見晒啲面😂😂

2018-05-04 52 瀏覽
與中同的晚飯聚會就是不停談天說笑。找了一間坐得舒服又不設時限的火鍋店 - 養心殿。枱與枱之間隔有屏風,有少許私隱度之餘又可以通風。我們三個只有我一個吃不了辣,所以要了鴛鴦鍋 - 麻辣 + 寧神養心鍋。鍋很大,不用經常加湯。* 麻辣鍋 *我們只叫了小辣,就算我不太吃辣的都覺得還好。較鹹,不太麻,味道幾好。裏面的鴨血很好味,煙韌又不易散,而且可以免費追加一份,很抵。* 寧神養心鍋 *湯底很甜,藥材很足料,還有一大份魚及¼隻烏雞。可以在放火鍋料前先喝碗湯試試。* 雪花肥牛 + 嘉美雞 *兩款肉類都很不錯!肉味濃,雞很滑,牛沒有筋。很喜歡!* 餃子 + 蝦滑 + 炸午餐肉 + 秋葵 + 蔬菜籃 + 凍豆腐 *餃子很足料,半份四隻。蝦滑彈牙,不錯。午餐肉是我朋友們的最愛 。

* 麻辣鍋 *
* 寧神養心鍋 *

* 雪花肥牛 + 嘉美雞 *
兩款肉類都很不錯!肉味濃,雞很滑,牛沒有筋。很喜歡!

2018-04-30
2018-05-02 48 瀏覽
人人都話要養生,我今日又要,嘻嘻... 前牌去旺角分店食過一次,真係好好味,由於太掛住喇,今日再嚟。佐敦分店地方都幾好大,我鐘意店內的設計,店員又好人又快手。上次試過美人鍋已經覺得好滋補湯又好味道,今次要試埋其他款式。寧神養心鍋:川弓白芷天麻魚頭,聽講這種配搭係好適合經常頭痛的我,湯底好重藥材的味道,又不苦澀,仲有烏雞一齊煲,D肉可以食埋,真係極佳。食火鍋又點少得叫多幾款美食呢,店舖推介的我當然要點啦!手切肥牛:好新鮮,牛肉味好重又好滑。手工丸拼盤:每款味道都有特色,但我自己始終最愛墨魚丸,鮮味又彈牙。另外,梅菜肉丸都好正,好似食緊梅菜肉餅。海鮮拼盤:蝦同帶子勁新鮮,仲好鮮甜,尤其係隻蝦還在跳,新鮮得過份,真係好少見。千層凍豆腐:滋味湯底又點少得吸湯高手,吸滿湯的豆腐味道好夾,真係未諗到有什麽能取代。
人人都話要養生,我今日又要,嘻嘻...

火鍋又點少得叫多幾款美食呢,店舖推介的我當然要點啦!

手切肥牛:好新鮮,牛肉味好重又好滑。

千層凍豆腐

2018-04-24
千層凍豆腐
2018-05-01 83 瀏覽
兩口子放假,我又鍾意打邊爐,所以去佐敦養心殿,佐敦感覺無咁迫,7:30前離座有半價,真心抵今次食養生鍋,裏面有鴨血,蜂巢豆腐,同唔同嘅藥材,蔘味好重不過之前食過美人鍋,我就鍾意美人鍋多啲,味道甜啲,仲有隻烏雞添手切肥牛係必食嘅!真係滑又香,羊就一般,唔夠酥各類肉丸都好食,人多可以試多幾種,今次試豬同墨魚都好彈牙同夠味水耕菜同生菜都好新鮮,不過水耕菜淥完之後都好韌,生菜就好爽口湯入面嘅蜂巢豆腐係我至愛,今次唔使另外點真係開心死半價埋單共六百幾,真心覺得抵
今次食養生鍋,裏面有鴨血,蜂巢豆腐,同唔同嘅藥材,蔘味好重
手切肥牛係必食嘅!真係滑又香,羊就一般,唔夠酥
湯入面嘅蜂巢豆腐係我至愛,今次唔使另外點真係開心死
半價埋單共六百幾,真心覺得抵
羊肉
豬肉丸墨丸
養生鍋
  • 手切牛肉
2018-05-01 67 瀏覽
近期火紅嘅養心殿,分店越開越多,聽好多朋友講話好食,今晚一於試下去先。呢度裝潢設計得好懷舊嘅中式感覺,有木屏風增加私癮,又用中式木櫈,除左夠特色外,最重要係坐得舒服,有別於其他火鍋店嘅擠迫環境。我地點左秘制薑母鴨鍋拼麻辣鍋$168先飲啖呢個秘制薑母鴨鍋先,裡面有老薑、馬蹄、當歸、仲有筍、湯頭好清甜而不膩、薑味濃而不辣、帶點酒香、當歸味又不會太重,飲完即刻有種溫和暖胃嘅感覺,最重要係啲鴨肉好淋一點也不柴又夠入味,啲豆腐、腐皮吸晒啲湯底精華,同埋啲筍都出奇地好食,好滿足呀,我覺得呢個湯底係必試架養生火鍋。嚟到呢度當然要叫麻辣鍋啦,我地叫左小辣,香辣得嚟好溫和,鍋底香料十足,除左泡椒、花椒、八角、豆蔻、草果等、仲有啲龍眼乾同埋杞子,唔怪得個湯會咁溫和順喉啦,呢個湯底比起台灣所謂知名嘅太和X好幾十倍。見每樣配料都好似好吸引,終於叫到成枱到係,放在一齊嚟個大合照,影出嚟效果出奇地靚,色彩繽紛。鹽酥柯仔SIZE都唔細,炸得酥脆,椒鹽味少少鹹又香口,餐前小食必點之選。油豆腐好似海棉咁,吸到湯底嘅味道,一咬落去滿口湯濃郁得嚟兼口感軟棉棉。萵筍片其實就係油麥菜嘅莖,用嚟打邊爐除左可以蘸到湯底外,其
我地點左秘制薑母鴨鍋拼麻辣鍋$168
秘制薑母鴨鍋
麻辣鍋
油豆腐

萵筍片其實就係油麥菜嘅莖,用嚟打邊爐除左可以蘸到湯底外,其實它本身水份都好充足,咬落清甜爽口,唔知幾時開始,萵筍變左打邊爐必食嘅蔬菜,好處係你淥一陣又得食落爽口,淥耐啲又得食落就比較淋身兼吸收到啲湯頭精華。
萵筍

其實墨魚丸本身已經夠好食,仲要裡面加有鵝肝,成件事即刻UPGRADE左,外面彈牙,裡面油脂香豐富,內外兼備。

黑松露蝦丸亦都係挑剔之選,蝦丸溝黑松露原來又可以撞出新火花,蝦味加黑松露竟然可以咁平衡,兩者不會過份地搶大家風頭,好食。

黑松露蝦丸拼鵝肝墨魚丸

台灣名物關廟麵,據聞它不易煮爛,但我地煮左一陣已經被人夾走晒兼食清光,皆因佢香滑爽口,麵吸了麻辣湯底,香辣味美。
關廟麵

自從去汕頭食過新鮮牛胸油後,真係食上癮。咪睇佢好似成片脂肪咁,其實牛胸爽淥完係好爽脆,完全唔係滿口油脂嘅感覺,但又有少少牛油嘅脂香。每隻牛都只有一塊牛胸油,一塊只能做兩三碟份量,真係手快有手慢無啦。
牛胸爽

酒香白肉睇個樣平平無奇,但食落少少爽得嚟又有少少酒香,一點也不膩。

今晚仲有免費沙冰送添呀,食到有點火熱,配上沙冰係至正推介,甜甜地冰涼清爽。
一般食肆比較少見嘅九孔鮑魚,貪佢肉質夠Q彈,鮮甜味美放在麻辣湯底有點嗆,都係放喺薑母鴨果邊,食得出佢嘅鮮味兼有鴨湯嘅清甜。

台式邊爐點少得鴨血,望落都知佢有幾滑,質感實在唔易散,濃滑香口。
又由幾時開始清湯牛腩又變左火鍋必備之選,事實上清湯腩本身夠淋,加落是但一邊湯底都已經係好好食,加入麻辣湯底,變左麻辣牛腩,麻辣得嚟又有香濃嘅牛味,比起食一片片肥牛更口感豐富。
清湯牛腩
少少嘅甜品作結尾,沖刷一下味蕾,懷住滿足愉快嘅心情離開,果然養心兼窩心呀,今餐大家都食得好滿意呀。
2018-04-04
清湯牛腩
  • 鹽酥柯仔
  • 九孔鮑魚
2018-05-01 28 瀏覽
成日都聽到個係附近返工既朋友講, 話呢間野火鍋幾正, 今次就黎試試佢!間野係2樓,裝修幾有舊時拍戲 客棧既感覺!火鍋第一件事緊係簡返個令汁啦!menu~ 佢湯底都有好多種...真係花多眼亂呢杯係送既金桔沙冰、酸酸地好開胃阿!佢個鍋係咁既樣....個特色係唔會痴底, 但就等左成15分鐘先滾起我地叫左美人湯同埋養生鍋! 個湯真係好鮮甜、好重中藥材味、真材實料! 飲落個感覺竟然有D似阿媽煲湯既feel阿! 飲完之後又無口干既感覺、我地係火鍋之前平均都飲左成碗湯阿!味道方面,係右手邊個個濃小小~ 左手邊易入口D, 因為無咁重中藥味我地有食佢個烏雞,估唔到...又幾好食wor, 唔會好老, 仲有D雞味....係等緊鍋野滾既時候,我地叫左個鹽so雞~ 佢都炸得幾香、唔會太油, 食住等鍋野滾岩哂無錯,呢間火鍋店竟然仲有 老水拼盤! 而且味道仲要相當唔錯、夠哂入味而且幾林! 鍋野滾啦! 首先試下餃子! 呢個係手製水蓮餃、入面係豬肉同埋菜~ 手打肉丸拼盤! 佢有豬肉、墨魚等等....最特別係鵝肝丸....入面真係有一舊鵝肝, 而且鵝肝味好重, 正阿!手打墨魚滑響鈴! 新鮮炸起, 仲係熱架, 放入個湯到5

火鍋第一件事緊係簡返個令汁啦!

menu~ 佢湯底都有好多種...真係花多眼亂

呢杯係送既金桔沙冰、酸酸地好開胃阿!

鹽so雞

老水拼盤

手打肉丸拼盤

手打墨魚滑

響鈴! 新鮮炸起, 仲係熱架, 放入個湯到5-10秒拎返出黎, 正!
響鈴

呢個係台灣好興既a菜, 又幾好食wor...好似一paul花咁
a菜

呢個係牛柏葉, 職員話煮10秒左右就得,因為佢本身熟。但我地試過煮10秒同埋煮3分鐘, 個效果都係一樣,係咬唔開既.......
牛柏葉

年糕同鍋荀...都幾好食!

qq水晶粉, 真係好qq 索哂湯, 正
qq水晶粉
雪花肥牛~ 牛肉好鮮嫩~

最後大合照一下 @@

仲送糖水....係台灣芋圓 ! 不過明顯浸得太耐, 林左

最後5個人埋單1600蚊左右, D野真係幾高質, 湯底正, 值得一試~
鹽so雞
老水拼盤
手打肉丸拼盤
響鈴
a菜
qq水晶粉
2018-04-25 110 瀏覽
前牌老婆同朋友去旺角威,食完這家台式火鍋店勁讚,今次終於到我試下喇!由於佢話旺角超級多人,所以近近地轉去佐敦食。食店的裝修好有格調,中式屏風做分隔,好有私人空間感,仲唔會太嘈吵,又幾好喎!有老婆陪我開餐,點都要叫個《美人鍋》比佢滋補下,湯底有紅棗、龍眼、桃膠等...藥材,加埋隻烏雞真係好甜,忍唔住飲返兩碗。講到火鍋配料:手工丸:好好食,選擇拼盤真係無錯,我最欣賞蝦丸同墨魚丸,好鮮甜又彈牙。海鮮拼盤:火鍋又點少得我最愛的海鮮,隻蝦被竹籤串住還在跳,勁新鮮,仲有帶子又大粒又甜,鮑魚有口感,正!霜降肉眼肥牛:好少食粒粒肥牛,又唔錯喎,好軟無筋,有入口即溶的感覺。食店仲送了每人一杯沙冰凍飲,柚子味酸酸甜甜又唔錯喎!

講到火鍋配料:
手工丸類拼盤

海鮮拼盤

霜降肉眼肥牛

食店仲送了每人一杯沙冰凍飲,柚子味酸酸甜甜又唔錯喎!

美人鍋
2018-04-24
手工丸類拼盤
海鮮拼盤
美人鍋
2018-04-24 37 瀏覽
最近天氣非常反常,一時好熱一時又涼,襯今日有少少涼意,朋友就推介食依間好出名嘅養身火鍋 - 養心殿台式養生鍋 。因為有book枱,所以唔洗等位,而且一入座就覺得裝潢好有心機之餘,餐廳俾每座嘅空間都好大,可以坐得舒服又同朋友有自己嘅小天地高談闊論。服務員都好有禮貌而且一入座就準備熱茶俾我地飲。睇睇個menu,食物嘅選擇都好多,而且醬料可以自己fill,最特別嘅係依度有蒜泥汁,真係第一次見我地就叫咗 養身鍋加麻辣鍋 $188,另外我地雖然得兩個女仔,但好眼闊肚窄地叫咗8樣配料‥包括有手切牛肉(小) $238 、黑毛豬梅花肉$168、即炸嚮鈴$68、千層凍豆腐$48、即炸午餐肉$58、寬粉條$38、蟹棒$48、蟹籽墨魚滑$88。飲品就叫咗烏梅汁。湯鍋落完單好快就上,一見到就心心眼,真係好香而且好足料,入面有好多鴨血、豆腐同藥材,而且養身鍋人蔘好多,襯未放其他食物落去前飲咗幾啖,湯頭好清甜而且無味精,絕對唔會飲完就口乾,好有誠意。嚮鈴同千層豆腐好索湯而且不得不讚個黑毛豬梅花肉,肉質好爽口,而且煮得耐都完全唔會硬所有菜都好精緻,而且依碟牛真係一睇已經好想食,脂肪分佈得好均勻,份量都唔少。煮完就更

養生鍋加麻辣鍋

湯鍋落完單好快就上,一見到就心心眼

即炸嚮鈴 加 寬粉條

黑毛豬梅花肉 加 千層凍豆腐

嚮鈴同千層豆腐好索湯

手切牛肉(小)
煮完就更加睇得出依個牛肉有幾靚,牛味好濃而且因為脂肪分佈得好,所以口感真係好好,非常軟滑,好快就俾我地清晒

即炸午餐肉

另外午餐肉都好有驚喜,真係炸到表面好脆而且好厚切,所以煮完之後外面香口但入面又保持到彈牙嘅口感,同埋份量真係好多,好抵食。
寬粉條

而食麻辣鍋一定要食嘅薯粉都令我喜出望外,非常索湯,但又唔會太軟,口感非常煙韌,食到幾飽都想將佢清晒。

最後埋單一共$1155,價錢唔算平,但食材同環境都咁好,我就覺得物有所值嘅
2018-04-18
養生鍋加麻辣鍋
即炸嚮鈴 加 寬粉條
黑毛豬梅花肉 加 千層凍豆腐
手切牛肉(小)
即炸午餐肉
2018-04-24 30 瀏覽
係台灣食過無老鍋一直念念不忘 好想食番個個味道 今日終於有機會喇! 來到佐敦呢間 環境唔錯呀 地方夠大夠闊 幾個朋友食足一晚好enjoyMenu 有幾個鍋底選擇 我地想靚當然要簡美人鍋 另外靚之餘都追求養生 咁美人鍋拼養生鍋就無得輸喇!美人鍋有桃膠 勁高膠原旦白 仲補原隻烏雞 係足足一隻!補疲倦滋陰 仲有杞子同南棗 明目補身 有齊咁多料 真係女仕養顏之寶另外養生鍋 有人蔘 老雞 杞子同多種名貴藥材 配埋鴨血豆腐 吸收哂成個湯既精華 咬落去好香人蔘味 手切牛肉(大)- 賣相吸引 睇得出好有心機逐塊擺上去 塊塊大子厚度一樣 刀工一流 有別一般肥牛 唔會有成半脂肪 呢度既牛肉脂肪比例唔多 由於個湯底實在太出色 唔洗點豉油已經好好味 好易食下食下就成碟 但由於佢唔似肥牛咁肥 所以多食唔怕 題外話呢度既豉油係自己針的 中意辣椒蔥蒜自己決定 非常好 岩哂每人口味唔同即炸脆響鈴-響鈴一向都好依賴個湯 加上佢即炸 好脆口 配埋個湯 嘩 不得了 我連食左3,4舊 實在停唔到手工丸拼盤-有蝦丸 墨魚丸 仲有好特別既梅菜豬肉丸 粒粒size 都差唔多爽口彈牙 味道仲好鬼好味 睇得足真係好足料餃子拼盤-有自製
餃子拼盤-有自製水餃同自家製韭菜餃 水餃皮好薄 睇到入面啲餡料但又唔會穿仲要size 有番咁上下 有原隻蝦 木耳同豬肉 食落多重口感配埋個湯汁 真係好享受
雜錦蔬菜盤-一盤多款菜 包括娃娃菜 生菜同小棠菜 粟米 金菇 冬菇 夠哂高營養 食多d 肉都唔驚可以有balance
雪花一口肥牛粒- 由於剛才牛肉太好食 大家都唔夠喉 叫多個肥牛粒 同牛肉一樣 唔算好肥 肉質淋稔 真完真係好滿足!
一想起打邊爐,就自然聯想到熱氣、肥膩等等想法,朋友今晚帶我到這間以『養生』做主題之台式火鍋店晚膳,令我好好奇究竟是什麼特色呢。 餐廳裝橫及格調有點古式風味,座位和座位間有隔板,私隱感覺不錯。火鍋用具十分齊全,好值得一讚。 打開菜單,除了必有的台式麻辣鍋外,這餐廳以藥材火鍋湯底為重點推介; 餐廳一些食物都是標明是空運的飛機貨,保持食物的新鮮質素,切合養生健康主題。 麻辣鍋拼寧神養心鍋 ($168)養心鍋有半隻烏雞、魚頭、川芎、白芷、天麻、當歸等材料,湯底更是以20斤鮮魚熬4小時而成,一滾起即刻飲幾口湯,好濃好足味,這個湯有川芎白芷,以前我有頭痛時媽媽都是用呢個藥材料給我喝,很不錯呢!餐廳亦選用成本較高的烏雞,肉質鮮嫩,脂肪又少,十分適合女士們呢! 另外,麻辣鍋內含了多種香料和藥材。吃起來香料味道十分豐富有層次,食得過癮!湯底還會有凍豆腐和鴨血 -鴨血吃起來嫩滑入味,凍豆腐又吸湯,嗜辣者必選項目。鴨血還可以追加一次,鴨血不要錯過嚕。 雜錦蔬菜盤($68)有菇類和菜類幾款,新鮮,二人份量剛剛好! 寬粉條($38)薯粉煙煙韌韌,好好味! 無論放邊個湯底都一樣咁好味,爽滑入味。酒香白

麻辣鍋拼寧神養心鍋 ($168)

雜錦蔬菜盤($68)
有菇類和菜類幾款,新鮮,二人份量剛剛好!
寬粉條($38)

酒香白肉($58)
是用薄薄的豬腩肉用酒醃制,酒味超濃帶甜,脂香味重,好有新意!

霜降肉眼肥牛 ($178)
肥瘦適中,有牛味,份量如多些更完美。

芝士牛肉丸拼自家制麻辣牛肉餃 ($48/ $42)
牛肉丸彈牙,一咬開芝士湧出,小心燙口啊。

總括來說,這次火鍋的湯底的味道真的和坊間的火鍋湯底相對有特色,味道亦出色,下次要再試試其他養生湯底呢!
2018-04-10
  • 寧神養心鍋