2017-07-11 252 瀏覽
住係天水圍都十幾年,一路睇住呢區餐廳越開越多,今日襯住放假,就去新北江睇下有咩食。經過餃子館,之前都係面書見過有介紹,咁就入黎試下啦。餐牌有多款餃子揀,如果想試晒咁多款仲可以叫八式拼盤,亦可以選擇淨食餃子或者加麵。見今日唔係咁肚餓,就選擇食淨餃子,揀左8隻粟米香菇豬肉餃。上檯時香噴噴熱辣辣,餃子餡料十足,食落有粟米甜味,再加上菇既香味,話咁快就食晒8隻。食完餃子後,記得飲埋碗入面既魚膠淮山翅骨湯,非常鮮甜,全無味精,飲完都唔會好口渴。餐廳座位唔多,午飯時間可能要等等位,另外如果想買返屋企既,呢度都有生餃賣,買黎煮麵同打邊爐就一流啦。

經過餃子館,之前都係面書見過有介紹,咁就入黎試下啦。

見今日唔係咁肚餓,就選擇食淨餃子,揀左8隻粟米香菇豬肉餃。

• 粟米香菇豬肉餃
2017-07-01 224 瀏覽
今日突然好想食餃子,咁啱又經過呢間鋪頭,我心諗:仲唔係一定要幫襯你?!入到鋪頭細心一睇,先至發覺呢間鋪頭啲餃子唔平架喎!六隻要30幾蚊。不過都入到黎,無辦法啦,點都要叫d嘢食嘅拎起支筆去剔自己想食嘅餃子款式時,發現原來係有得揀湯底嘅,而湯底個名係叫做--魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯(絕無味精)突然之間就明白原來貴係貴在呢個湯底!我就揀咗香菇木耳雞肉餃子(湯)再加$7配上海幼麵。碗麵一上枱,我個腦就浮左四個字出嚟—「真材實料」好明顯每一粒餃子都係人手包出嚟,而且粒粒都好大,d餡料包得好實不過坦白講,餃子嘅味道並冇為我帶嚟乜嘢驚喜嘅感覺,真係算一般,我食唔出有香菇嘅味/質感喺裏面,亦都食唔到有木耳嘅爽脆,感覺佢就係一隻好大隻嘅餃子。(或者下次試其他款式嘅餃子會有意外驚喜?)反而個湯底就真係好正啦絕對比到你家嘅感覺!個湯未入口都已經聞到翅嘅味道,碗湯亦都冇油浮面,入口順滑,真係好呢個湯底成功為餐廳爭取到一個笑臉有機會嘅話我會再幫襯,而且下一次一定會試其他款式嘅餃子

我就揀咗香菇木耳雞肉餃子(湯)再加$7配上海幼麵。

碗麵一上枱,我個腦就浮左四個字出嚟—「真材實料」

反而個湯底就真係好正啦
呢個湯底成功為餐廳爭取到一個笑臉

有機會嘅話我會再幫襯,而且下一次一定會試其他款式嘅餃子

2017-06-29 226 瀏覽
餃子館這家店的主打食品是店家手工做的餃子每天下午時分都會看見店家在包餃子款式大概有9款除了基本的韭菜白菜椰菜豬肉還有特別一點的芝士豬肉餃跟紫菜豬肉餃而我最愛的是粟米香菇豬肉餃配上店家的魚膠淮山趐骨粟米紅蘿蔔豬骨湯湯頭濃香喝罷沒有很想要喝水的感覺粟米香菇豬肉餃裏頭還有一粒一粒粟米粒跟香菇粒增加了不少口感煎餃子我選了紫菜豬肉餃跟韭菜豬肉餃外皮煎得香脆內餡還帶有肉汁但店家冷氣跟通風系統做得不太好所以吃罷都有可能會把煎餃子的味道帶在身上喔我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
餃子館
煎餃子的味道帶在身上喔

我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享
2017-06-10 144 瀏覽
/再戰脹卜卜大隻餃💪<餃子館>🍲新品西洋菜豬肉餃($29*6)▫️🙈一個人心血來潮又想食熱辣辣餃子,食慾依家嘢,話想食就去食😎💗一泥到一個人都無,今次就坐左出面嘅枱,寬闊好多😂👉🏾望下個meun多左西洋菜餃就一於試下🙆🏻不過個姨姨話得番2隻😭我就試下問佢可唔可以mix比我,佢話ok😻做生意就係要有時有彈性👍-🌸西洋菜我都幾鐘意食,但通常都係呀媽煲西洋菜皮蛋湯🤔做餃子餡第一次食。👉🏾食落第一下覺得有少少西洋菜嘅甘澀味,咬多啖食到d豬肉碎嘅甜味會中和番少少,但整體個菜味都幾出😂👉🏾第一次試都幾新奇,我接受到,不難食。不過有一隻餡個皮發硬仲偏厚,好似煮唔夠咁😖-🌸另一款我揀左雲耳椰菜,記得上一次試過依款都唔錯💗👉🏾餃子皮薄且帶嚼勁,但今次餡料無上次咁飽滿,咬落口感鬆散😩👉🏾不過今次個豬肉味幾出🐷反而爽口嘅雲耳就佔量少左。👉🏾配辣豆瓣醬同醋醬油係惹味d🙋🏻上次d醋有怪味,今次正常番。👉🏾今次終於有叫佢比辣菜莆,如果係自助式,我一定食夠一罐😂我鐘意依d爽口配菜!-😗食到口渴,叫左枝黑豆漿($7)甜度不算高,飲到有淡淡嘅豆香。-📍餃子館 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A
/再戰脹卜卜大隻餃💪
<餃子館>
🍲新品西洋菜豬肉餃($29*6)
▫️
💗一泥到一個人都無,今次就坐左出面嘅枱,寬闊好多😂

🌸另一款我揀左雲耳椰菜,記得上一次試過依款都唔錯💗
👉🏾不過今次個豬肉味幾出🐷反而爽口嘅雲耳就佔量少左。

📍餃子館 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A106號舖
2017-05-29 142 瀏覽
第一次食時已沒什麼好感很難食麻辣豬耳一d都辣都無,好鹹,得豉油味煎餃太油,亦過鹹完全不行職員有禮,但因為是呀姐完全不怪回答問題餐桌放於門口,阻礙了出入口堂食地方過小
第一次食時已沒什麼好感
很難食
麻辣豬耳一d都辣都無,好鹹,得豉油味
煎餃太油,亦過鹹
完全不行
職員有禮,但因為是呀姐完全不怪回答問題
餐桌放於門口,阻礙了出入口
堂食地方過小
外賣自取
2017-04-19 1657 瀏覽
/<餃子館>八式拼盤($45)▫️🙆🏻常常路過地舖嘅餃子館🤤已經聽聞係幾出名,開左都有一段時間。一直路過都無入到泥試,因為每次掃完街都食到撐住個肚😎👉🏾今日想食q餅,但撞正小店休息2天😣唯有轉移目標la。🙈心大心細嘅我,想試晒咁多款餃🍲正好見meun有個八式拼盤😻!仲唔係為我而設。1️⃣韮菜豬肉2️⃣雲耳白菜豬肉3️⃣粟米香菇豬肉4️⃣香菇木耳雞肉5️⃣芝士豬肉6️⃣雲耳椰菜豬肉7️⃣紫菜豬肉8️⃣素餃(椰菜+甘荀+雲耳+粉絲)🤔其實我考慮左要煎定湯餃好耐🙈本身要煎,最後一刻轉左湯,因為想食煙韌的餃子皮🤤👉🏾👂🏻我都偷聽到後面d呀姨係到傾煎餃嫩d😂點解嘅?🌸等左10min終於泥到🤤食餃之先要飲啖湯,哇,個湯好鮮甜😳粟米紅蘿蔔豬骨湯,甜到有d覺得飲緊糖🙈btw係幾清幾好飲,唔似味精湯。👉🏾其實一次食8隻,我都唔係太分得到😂係有d椰菜,粟米,韮菜會明顯少少,主要蔬菜配搭不同。👉🏾八隻餃子都包得好肥大,隻隻都脹卜卜😂趁熱食d餃皮都幾煙韌微厚,帶點嚼勁。但一耐少少就開始有d韌😅🌸當中最有印象係紫菜餃陣紫菜味,係眾多幾突出,不過好食就粟米香菇同雲耳椰菜🤔👉🏾除左啖啖豬肉餡仲食到d爽口嘅蔬菜👍👉🏾素餃就最差,包得好
<餃子館>
八式拼盤($45)
▫️
👉🏾今日想食q餅,但撞正小店休息2天😣唯有轉移目標la。
1️⃣韮菜豬肉
2️⃣雲耳白菜豬肉
3️⃣粟米香菇豬肉
4️⃣香菇木耳雞肉
5️⃣芝士豬肉
6️⃣雲耳椰菜豬肉
7️⃣紫菜豬肉
8️⃣素餃(椰菜+甘荀+雲耳+粉絲)
👉🏾👂🏻我都偷聽到後面d呀姨係到傾煎餃嫩d😂點解嘅?
👉🏾除左啖啖豬肉餡仲食到d爽口嘅蔬菜👍
👉🏾素餃就最差,包得好散,餡料都比較少。
🌸有豆瓣醬同酢自得添加做調味,豆瓣醬無鍋貼大王個d咁咸👍酢就覺得陣味怪怪地,好似偏酸咁🤢
👉🏾我見有菜甫加,但要叫佢比先有🤥我都係走個時先知,食唔到。。
😅不過食到第6隻左右,食緊第7隻發現有條頭髮粘左係到😓同佢講番就即煮番隻比我,但印象大跌🤐
👉🏾同埋環境比較窄,坐得有d唔舒服。
#wwhkfood #uhkfood #hkfoodies #wwhkfood #hkig #hkeat #hkfood #hkfoodie #hkfoodie #foodie #foodies #foodiehk #foodieshk #instafood #foodielife #food #foodstagram #foodlover
2017-04-02 296 瀏覽
街坊食客,由開張到而家食過n次,最鍾意佢地個湯,濃得泥唔溜,菜圃更係上上之作,好多時都係為左菜圃而泥。𣎴過今日就真係失望,叫左木耳雞肉餃,唔知點解有好大陣肉騷味,更重要係湯底好明顯唔同左,變得淡左同埋食完之後好口渴。今日瞓醒就落去食,無理由我支牙膏令我口渴呀?更失望嘅係,最鍾意嘅菜圃都唔再係果隻味,其實見佢地早半個月樓面啲人都換左馬咁,味道咁大轉變,自己覺得係轉左手。真係勁失望!睇泥唔會再幫襯,新北江嘅開飯名單又少左一個。
2017-02-19 469 瀏覽
今次係因為見到有網站推介,第一次過去天水圍試下,點知發覺張單收多左錢,所以如果去一定要睇單。之後員工自己落錯單重要話反你轉頭,員工服務態度差,完全影響心情,而且餃子味道一般,好多地方都食到,吾會考慮再過去食。
2017-02-07 624 瀏覽
今晚與媽媽今年第一次來吃餃子,不知道味道會否依然保持最佳狀態? 新一年新氣象,餃子館下單的紙也轉換了,而且加入兩款新餃子,羊肉餃與金菇肥牛餃~ 其實我想試金菇肥牛餃的,不過媽媽興趣不大,留待下次自己一人來試吧!媽媽繼續捧場芝士豬肉餃~芝士豬肉餃從來都沒退步過,維持它飽滿濃郁的芝士味,吃起來豬肉香滑之餘且香氣十足。加上鮮甜魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯,雙劍合璧,醇香滋味無可比擬。至於我則選香菇木耳雞肉餃~不過香菇木耳雞肉餃比以前退步,我跟媽媽都吃不到餃子裡面有木耳,起初以為只有我吃到這樣,原來不是。而且香菇完全沒有冬菇的香鮮,儘管有冬菇在內,我們都吃不到任何味道出來,很失望。希望下次來吃的時候回復當初的美味。菜脯永遠都這麼合適伴餃子吃~
媽媽繼續捧場芝士豬肉餃~
芝士豬肉餃
至於我則選香菇木耳雞肉餃~
香菇木耳雞肉餃
香菇木耳雞肉餃
菜脯永遠都這麼合適伴餃子吃~
2016-12-28 505 瀏覽
天氣冷,總會想喝一碗靚湯暖暖身子~ 雖然晚上有媽媽的靚湯滋補,不過午餐我還是想喝靚湯,吃餃子,於是又來餃子館吃碗餃子麵粟米與豬骨湯常常是湯的最佳拍檔,於是今次我選了粟米香菇豬肉餃餃子來說,這裡的十分大顆,形狀飽滿,店員姨姨親手捏製的痕跡,感覺特別好吃~裡面大比例的粟米真是不得了~ 一咬下去冒出的是粟米汁的甜味,豬肉的肉香軟嫩,第一次看到裡面包這麼多粟米的餃子,內餡相當實在! 粟米釋放的甜,會讓人想一口接一口吃下去,果然加了粟米粒的水餃特別討好~濃厚的豬骨湯如清泉般透徹,沒油膩感,如平日般高水平喝完後喉嚨非常滋潤,而且整個人都充滿暖意,滿足。
粟米香菇豬肉餃

濃厚的豬骨湯如清泉般透徹,沒油膩感,如平日般高水平
喝完後喉嚨非常滋潤,而且整個人都充滿暖意,滿足。
2016-11-30 1477 瀏覽
媽媽終於不用湊姨甥女,可以休息一天,可以與我和弟弟去餃子館吃個便飯😌弟弟與我都沒吃過這裡的皮蛋豆腐,但皮蛋豆腐賣相一般,皮蛋切得大小不一,不算晶瑩沒雪花紋,口感一般。豆腐軟滑感不過不失,但一夾即散,碎碎的,吃起來真的很不方便呢,而且沒有辛辣感,只有微甜的豉油香。這裡的餃子全是人手新鮮製作,所以不少街除了堂食外,也外賣回家煮來吃。吃餃子麵必定要加菜脯,也是店自家製,微辛帶甜且爽脆,伴麵吃一絕。菜脯也可以一瓶的買,25元算便宜~韭菜豬肉餃一口咬下飽滿的韭菜豬肉餃韭味十足,餘香縈繞,保留韭菜的爽脆感,豬肉不太肥膩,整體配搭很不錯,蠻好吃。芝士豬肉餃圓潤的芝士豬肉餃讓媽媽食指大動,內餡的芝士漿慢慢咬開口滲出,豬肉餡亦不鬆散,不用任何醬油已吃出其美味,芝士與豬肉微妙微俏的配搭相得益彰,又不膩味。紫菜豬肉餃馬上就可以吃到裡頭的肉汁與豬肉鮮甜,紫菜完完全全是自然的鮮甜滋味,煙煙韌韌,嚐起來的味道清新,整體咬起來的口感一流。肚餓的可以加6元上海麵~ 上海麵彈牙程度一般,反而湯頭才是精華,因為其湯百份百店舖沒放味精,用淮山,蘿蔔,粟米,翅骨,豬骨煲成,味道香甜,湯頭清澈無油脂,所有客人都喝光全部湯~ 當
皮蛋豆腐

菜脯也可以一瓶的買,25元算便宜~
紫菜豬肉餃
肚餓的可以加6元上海麵~ 上海麵彈牙程度一般,反而湯頭才是精華,因為其湯百份百店舖沒放味精,用淮山,蘿蔔,粟米,翅骨,豬骨煲成,味道香甜,湯頭清澈無油脂,所有客人都喝光全部湯~ 當然包括我們呢!
紫菜豬肉餃
2016-10-03 1016 瀏覽
經波友介紹黎到餃子屋,第一印象就係溫馨小店由於幫襯既時候已經夜深,全店得返我地一枱客仔。老闆,老闆娘同仔仔坐埋一齊食晚飯。老闆態度好好,立即幫我地落單做餃。好快就有得食啦~ 今次食左粟米湯餃,芝士煎餃同紫菜餃。佢個湯真係世界級!!!!!超級足料!!!!一入口已經知道老闆用左好多花膠煲,實在驚為天人(冇誇張,真係令人喜出望外)啲餃子都好足料好好味~冇味精,食得健康!煎餃煎到全隻都脆卜卜,好特別!因為煎餃係唔跟湯即,建議大家加6蚊要個上海麵。加6蚊有碗咁正既湯仲要有個麵真係低到爛!總捨而言,個湯同餃子充滿誠意,絕對值得大家幫襯!
經波友介紹黎到餃子屋,第一印象就係溫馨小店

總捨而言,個湯同餃子充滿誠意,絕對值得大家幫襯!
2016-10-01
2016-09-13 794 瀏覽
再次來到餃子館,也是未滿座,但店員很忙,做外賣的生意。等了一會才能下單,素菜餃要八隻$34,上次來試了雜餃,最欣賞是素餃,素餃有椰菜、甘筍、雲耳、粉絲作料,口感鬆軟,口味較清,皮好薄,喝一口湯,魚膠淮山粟米紅蘿蔔湯好清甜,最近唔得閒煲湯,能飲到住家feel無味精靚湯,價錢又唔貴,真幸福。門口有姐姐密密包餃子, 餃子都新鮮製作, 只付出三十幾元, 有餃子食又有湯飲, 又健康, 我間中也會來吃。
再次來到餃子館,也是未滿座,但店員很忙,做外賣的生意。

• 素菜餃
2016-09-09 566 瀏覽
難得來到天水圍新北江,除了雞蛋仔外,朋友極力推介我食餃子。小店地方不大,似是家庭式經營,不過服務態度挺不錯。餃子款式不算多,不過亦有較為新穎特別的味道。另外還有一些涼菜及雞翼等等的簡單小食!雙拼湯餃(芝士及紫菜味),份量脹卜卜,皮薄料多~以淮山豬骨作湯底,飲落沒有味精,頗為清甜~紫菜味 - 菜多肉少,材料滿瀉~紫菜像韮菜般較散碎爽口~豬肉質感豐厚,食完亦不太口渴~芝士餃 - 豬肉相對紫菜餃那款油膩,芝士味頗重。食落雖然幾飽不過不算太滯~黑豆漿 - 豆味濃郁,飲落頗滑溜飽肚~
難得來到天水圍新北江,除了雞蛋仔外,朋友極力推介我食餃子。

小店地方不大,似是家庭式經營,不過服務態度挺不錯。
黑豆漿 - 豆味濃郁,飲落頗滑溜飽肚~
甚愛餃子的我, 知道新北江開左間食餃子的店, 又來試試。黑芝麻豆漿 $7 睇睇係made in hk的, 支持本地產品, 也不錯, 味道唔太甜, 豆香濃, 都幾抵飲, 食完餃子都未飲晒要拎走。八式拼盤 (八隻不同味的餃子) $45口味包括: 韭菜餃、雲耳白菜餃、雲耳椰菜餃、粟米香菇餃、香菇木耳雞肉餃、芝士餃、紫菜餃、素菜餃, 當中我比較有印象的是, 芝士和紫菜味道較特別, 比較好分辨, 可惜紫菜餃肉料太死實, 口感失望, 雲耳椰菜比較鬆化, 有菜甜味, 口感較佳, 我最喜歡的是素菜餃, 餡料剛好不會太實不太鬆, 有椰菜、雲耳、甘筍粒切得細碎, 皮薄餡清新, 而有肉的餃子, 普偏調味過咸, 反而素菜餃就不會。這個湯也是佳作, 魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯, 令我想起荃灣的餃子屋, 不知他們是否有誰參考過對方, 湯一喝就知道是真材實料, 有家常湯的味道, 無味精, 濃度剛好, 有鮮甜味, 不過份量比較少, 而且無湯料, 如果可以加返一點湯料就好, 反正煲完湯, 湯料掉了可惜。$45 八隻餃子, 價錢比較貴, 所以即使店內座位少, 午巿都唔爆場, 相比下, 荃灣的餃子屋比較抵食, 不過天水圍
甚愛餃子的我, 知道新北江開左間食餃子的店, 又來試試。
八式拼盤 (八隻不同味的餃子) $45

$45 八隻餃子, 價錢比較貴, 所以即使店內座位少, 午巿都唔爆場, 相比下, 荃灣的餃子屋比較抵食, 不過天水圍好像無這形式專賣餃子和靚湯底的店, 也有一定吸引力。試過晒八款後, 下次就選來吃, 可以便宜一點了。
  • 魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯
  • 素菜餃