2017-07-01 237 瀏覽
今日突然好想食餃子,咁啱又經過呢間鋪頭,我心諗:仲唔係一定要幫襯你?!入到鋪頭細心一睇,先至發覺呢間鋪頭啲餃子唔平架喎!六隻要30幾蚊。不過都入到黎,無辦法啦,點都要叫d嘢食嘅拎起支筆去剔自己想食嘅餃子款式時,發現原來係有得揀湯底嘅,而湯底個名係叫做--魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯(絕無味精)突然之間就明白原來貴係貴在呢個湯底!我就揀咗香菇木耳雞肉餃子(湯)再加$7配上海幼麵。碗麵一上枱,我個腦就浮左四個字出嚟—「真材實料」好明顯每一粒餃子都係人手包出嚟,而且粒粒都好大,d餡料包得好實不過坦白講,餃子嘅味道並冇為我帶嚟乜嘢驚喜嘅感覺,真係算一般,我食唔出有香菇嘅味/質感喺裏面,亦都食唔到有木耳嘅爽脆,感覺佢就係一隻好大隻嘅餃子。(或者下次試其他款式嘅餃子會有意外驚喜?)反而個湯底就真係好正啦絕對比到你家嘅感覺!個湯未入口都已經聞到翅嘅味道,碗湯亦都冇油浮面,入口順滑,真係好呢個湯底成功為餐廳爭取到一個笑臉有機會嘅話我會再幫襯,而且下一次一定會試其他款式嘅餃子

我就揀咗香菇木耳雞肉餃子(湯)再加$7配上海幼麵。

碗麵一上枱,我個腦就浮左四個字出嚟—「真材實料」

反而個湯底就真係好正啦
呢個湯底成功為餐廳爭取到一個笑臉

有機會嘅話我會再幫襯,而且下一次一定會試其他款式嘅餃子