2016-05-17 625 瀏覽
這麽可愛的點心怎能吃一次就放過他呢!今天爲了慶祝同事生日就一同幾人到尖沙咀的飲茶食創意點心。當然不少得招牌睇住漏奶...奶皇包賣相非常趣緻,流心餡依然保持水準,大家要小心滾燙的流心喔!還叫了好多款不同的點心,其中我覺得叉燒腸粉餡料很多,不過我略嫌皮有點太厚。左上的透明波波適合喜愛清淡的朋友,味道不錯。鴿吞鳳梨光是賣相已經非常吸引,小白鴿造型的鳳梨酥放在雀籠內幾乎可以以假亂真~ 雖然賣相可愛,但味道普通,略嫌不夠酥脆。皮蛋豆腐切得非常薄,而且皮蛋調味不錯。另外的鷄絲粉皮非常好味,滑滑的粉皮配上香濃的芝麻醬及鷄肉,而且分量非常多,好好味。有色蝦餃外面有淡淡的粉紅色及橙色,賣相精緻,而且裏面蝦肉彈牙。咸水角皮有點太厚,餡料有點少,不過不失。甜點點了兩款,前面的是可可麻球,而後面的是楊枝甘露棉花杯。可可麻球有點想迷你煎堆,外面炸到非常香脆,而裏面的朱古力流心非常香濃,好好味!楊枝甘露棉花杯非常足料,芒果味好重,但我覺得加上棉花糖有點太甜,不過整體還是不錯。

咸水角皮有點太厚,餡料有點少,不過不失。
2016-05-16 480 瀏覽
終於有時間黎食紅極一時既飲茶,因為知道要食呢間野就要預埋一定既時間排隊,所以一路都的唔起心肝黎試,今日仲唔食到你一如預料,係要排隊既,好彩都唔算等得耐,大約半個鐘就入得啦一坐底已經望到精緻既餐具 睇住流奶睇到佢個衰樣都覺得好笑 一咬就流晒d奶黃出黎,蛋黃味好濃,但我食到周圍都係 鮮蝦腸粉中間舊菜雕晒花咁,腸粉皮好滑,入面隻蝦勁大隻又新鮮 鳳梨酥3隻雀仔係雀籠度好得意呀~ 完全睇唔出佢係鳳梨酥,唔捨得咬落去 唔捨得都要咬架啦~ 一啖咬落去個頭度,嘩!好鬆化呀~ 個餡既甜度都岩岩好 干炒和牛河美其名叫和牛就收貴你勁多,舊牛勁韌,肯肯定唔係和牛,河粉唔算炒得油,但絕對唔值呢個價錢呢間野每樣野都唔平,點心的確係好精緻,但真係試過一次就算

一如預料,係要排隊既,好彩都唔算等得耐,大約半個鐘就入得啦
一坐底已經望到精緻既餐具
睇住流奶

睇到佢個衰樣都覺得好笑
一咬就流晒d奶黃出黎,蛋黃味好濃,但我食到周圍都係
鮮蝦腸粉
中間舊菜雕晒花咁,腸粉皮好滑,入面隻蝦勁大隻又新鮮
干炒和牛河

呢間野每樣野都唔平,點心的確係好精緻,但真係試過一次就算
2016-03-19
30 分鐘 (堂食)
2016-05-12 560 瀏覽
黎飲茶飲茶(好似講緊急口令)必點就係依個奶皇包 HKD49--上枱時仲好夠熱--包包唔厚算鬆軟, 奶皇夠流心而且算多,所以夠晒玩嘔奶  XD--唔算太甜--包包黃色其實無特別味道~帶點傻氣的樣子都不禁將佢嘔奶過程拍底左無限loop😂
黎飲茶飲茶(好似講緊急口令)

必點就係依個奶皇包 HKD49
--上枱時仲好夠熱
--唔算太甜
--包包黃色其實無特別味道~

帶點傻氣的樣子

都不禁將佢嘔奶過程拍底左無限loop😂

2016-04-02
2016-05-10 514 瀏覽
呢間餐廳個名真得意,飲茶,我至喜愛的吃點心。呢間茶樓既點心幾得意,有公仔既。鴿吞鳳梨,外表整到成隻雀仔樣,仲要有埋雀籠,係鳳梨酥,外層鬆脆,裡面好香鳳梨酥味又夠香甜,味道適中,味道似食台灣那種,不過係熱辣辣,好味好多。真係要試下啊!
2016-05-08 4209 瀏覽
因為朋友傾解,講起想飲茶,所以起動飲茶等左約25分鐘,終於可入座!入到去,感覺幾高雅,空間感幾大!餐具好有特色、好有心思!茶只有一款,玄米茶!!主角是包:「睇住流奶」其實係奶黃包,個名十分貼切!奶黃甜度適中,包身鬆軟,熱熱地出籠,咬落真系奶黃流出「豬八戒」即是叉燒包,樣子十分可愛,內裡是叉燒好普通,沒有彈牙肉感,但包皮好鬆軟,可愛吸晴!「吉川奶子」如「睇住流奶」般,甜度適中,包身鬆軟這個會重茶香!※小食三拼(有口水雞,涼拌茄子,同雞絲粉皮)口水雞有少少麻麻辣辣,雞件的份量適中,彈牙!花生芝麻夾雜一齊,好香口,惹味!涼拌茄子不過不失,少辣,油份少重!反而雞絲粉皮我很喜歡,它的花生醬很香花生配上粉皮,滑口+香滑!好味大雞春卷:外皮好脆,入面系雞絲炒菜絲,清清地,味道較淡!有色蝦餃,外皮簿,蝦肉甜面彈牙!整體而言:價格較高,特色拿分,味道還好!
因為朋友傾解,講起想飲茶,所以起動飲茶

等左約25分鐘,終於可入座!

主角是包:

※小食三拼(有口水雞,涼拌茄子,同雞絲粉皮)
涼拌茄子不過不失,少辣,油份少重!

大雞春卷:外皮好脆,入面系雞絲炒菜絲,清清地,味道較淡!

有色蝦餃,外皮簿,蝦肉甜面彈牙!

整體而言:價格較高,特色拿分,味道還好!
2016-04-13
30 分鐘 (堂食)
2016-05-08 480 瀏覽
成大班朋友話飲茶,點知竟然有間真係叫飲茶,所以就膽粗粗試一試。好彩早一曰預約,因為星期六下午去,都唔少人等緊,去到當然叫個“朱八戒”試試先啦,其實係一個叉燒包,我覺得影相一流,味道就一般,因為叉燒又少又乾,另外叫左“綠色同黃色2眼仔”,因為太似3眼仔啦,哈哈!綠色係綠茶流心包,黃色係奶黃包,2個包都非常推介,又好玩又好味,最岩成班自拍用,另外推介“口水雞”因為個雞算滑,重點係個醬汁好好味,辣辣地有少少酒味咁,唔錯!其他就不過不失,呢間值得推介!!!!!

其他就不過不失,呢間值得推介!!!!!
2016-04-23
10 分鐘 (堂食)
2016-05-08 530 瀏覽
最近見朋友去左一間好有特色點心既茶樓飲茶, 見到啲相, 令我不禁都想去朝聖。 終於有時間可以一試啦……一出電梯就見到廚房, 點心師傅係到整緊點心,而且呢到既環境都唔錯, 感覺裝潢完全唔似舊式既茶樓咁, 有點新派既感覺。我地睇左好耐既點菜單, 點左幾樣野食:睇住流奶呢款點心個名好特別而且賣相好可愛, 名副其實係流沙奶皇包……味道香軟鬆滑, 奶皇既味道都幾濃郁, 甜度岩岩好, 但係流奶既程度唔算好多, 要擠出黎先有…….一籠八戒同樣地, 呢款點心賣相好得意, 其實佢都係叉燒包, 佢呢到既包都做到好鬆軟幼滑, 而且裡面既餡料都好夠分量, 叉燒好入味而且蜜汁味重, 值得推介!!!!!!鴿吞鳳梨一上枱, 就被佢個烏籠吸引到, 而且整到一隻隻好可愛既小鴿子, 令人唔忍心食佢落肚......不過食落又幾鬆化, 鳳梨既味道都唔錯, 唔會太甜。
我地睇左好耐既點菜單, 點左幾樣野食:
睇住流奶
一籠八戒
鴿吞鳳梨

2016-04-29
2016-05-07 3251 瀏覽
朋友指定來這間飲茶dinner,心諗你係來潮拜因為朋友遲左收工,我地先上去等,但因為等佢太太耐,所以點左兩個麵。一個是紅燒牛肉面,另一個是污糟拌面※紅燒牛肉面$78,牛肉是牛展,好沐,面有少少偏硬,但蘿蔔同紅蘿蔔太硬,同味道有點怪怪,同埋個湯偏咸※污糟拌面$58,裡面有點肉碎,蝦米加一點蔥C,紅蘿蔔C青瓜C,同好似芋頭C拌上面條一齊食,只是有點油,但味道幾好唔錯食完兩個面,朋友終於到再點野食我地叫左小食三拼(有口水雞,茄子,同雞絲粉皮),生菜吞鴿,螞蟻上樹,花膠蒸飯,燉湯,龍鬚芥蘭同點心兩款(鳳梨酥,同流心包)※湯燉忘記影相(好似$68)佢個湯超好飲有一些菇菇同雞同廋肉,超清甜,又無味精※龍鬚芥蘭,個芥蘭有d老※小食三拼(有口水雞,涼拌茄子,同雞絲粉皮)$108 口水雞有少少麻麻辣辣,雞件的份量比我想像中多,而且花生都很香口,涼拌茄子不過不失,反而個雞絲粉皮我很喜歡,它的花生醬很香花生配上粉皮我食不停口※螞蟻上樹,原來是肉碎粉粉絲,粉絲炒得很干身,但我覺得唔夠味普普通通※鳳梨酥$58。。。大家快來影相吧!細細件雀籠有少少椰絲,不過都好食,好鬆化,唔太甜,但超貴※生菜吞鴿,我起初以為是白
朋友指定來這間飲茶dinner,心諗你係來潮拜

紅燒牛肉面
污糟拌面
食完兩個面,朋友終於到
再點野食

※湯燉忘記影相

※龍鬚芥蘭,個芥蘭有d老

口水雞,茄子,雞絲粉皮
普普通通
螞蟻上樹
鳳梨酥
※生菜吞鴿,我起初以為是白鴿肉,點知超中伏,原來是煙鴨胸肉
生菜得幾塊,完成唔夠包,而且隻匙羹又細
生菜吞鴿
※花膠蒸飯$128,花膠都有2大舊,但好腥,d飯蒸到好濕
花膠荷葉蒸飯
※睇住流口水,其實是流心奶皇包,只是賣相可愛,味道大般般,只是來影下相
洗口水(流沙奶王包)
2016-04-28
紅燒牛肉面
污糟拌面
洗口水(流沙奶王包)
2016-05-06 561 瀏覽
今日好開心呀因為可以同朋友仔去'飲茶'到飮茶,做是功課大概知道所在位置唔難搵,好在樓下有影左佢地既相出黎,如果唔係我真係唔多留意到呢到,上到去, 人不多,未到午飯時間,雖然有預約,但是侍應可以比我們揀位坐,裝潢不錯,簡約舒適,空間感幾好,要叫咩點心好?當然係包包包包!睇住流奶,一籠八戒,咁可愛,唔係唔叫下化。睇住流奶其實係奶黃包,入面都好流沙,真係可以睇住佢流奶出黎架!奶黃甜度適中,包身鬆軟,而一籠八戒就係叉燒包,樣子就可愛到乜咁,但是材料就真係冇乜特別,醬汁也不濃,比出面茶樓淡味d, 但是樣子可愛就可以加分啦!除左包之外,我地仲叫左叉燒蒸腸,好特別的擺放, 腸粉皮透薄,而且軟滑,仲可以見到入面既叉燒塞滿曬,放入口中,滿囗叉燒,有色蝦餃,啖啖蝦,皮薄餡靚,有顏色的蝦餃睇得又食得,而鴿吞鳳梨就好精緻,以雀籠上枱,放入三隻細小既鴿,味道似鳳梨酥,不太甜,外皮不會淋曬,似曲奇口感,至於珍珠雲吞,普通之作,但是味道一流,材料貨真價價實,皮不會厚,大大隻蝦,不會有太多肥豬肉,蝦好新鮮同鮮美,一碗好似有6粒,好滿足喔
今日好開心呀
睇住流奶,
有色蝦餃,啖啖蝦,皮薄餡靚,有顏色的蝦餃睇得又食得,而
2016-05-05 605 瀏覽
難得約左大學莊聚, 人多又想坐得舒服可以傾下計, 最後個女莊員搵左LI 間特式飲茶店。入到去, 環境好靚好新淨, 好多外國遊客係度食野。位亦夠闊, 我地8個人坐一張長檯都唔覺逼。送上既玄米茶冇咩特別。我地一共叫左兩個4人餐, 最受歡迎既緊係出名既睇住流奶。LI 隻可愛既奶黃飽一上, 個個就爭住幫佢開窿><, 等佢一路流住奶黃一路幫佢影相, 呃LIKE一流=)除左LI 個招牌菜, 其他點心亦都好有心思, 好似鴿呑鳳梨就好多女仔話好得意, 咬落有淡淡既鳳梨味, 唔會太甜。仲有個皮旦豆腐, 麻醬配滑豆腐簡直係絕配, 又香又滑。 但當然唔係樣樣都甘好味啦, 好似個炸雲吞就雖然炸得夠脆夠香,但D餡唔夠多,咬落去好似食緊皮甘。仲有個三杯醉雞, 雖然雞肉好嫰滑, 但酒味同咸味唔夠。想食D蒜泥釣下味, 點知中伏, 辣到跳起。總括來說,D點心係有俾心機整既。特別係有女仔同行一定影得好開心。但價錢有少少貴, 每人都要250左右, 如果唔係對可愛點心鬼別有興趣既, 其實會有更好既選擇。
我地一共叫左兩個4人餐, 最受歡迎既緊係出名既睇住流奶
仲有個
皮旦豆腐, 麻醬配滑豆腐簡直係絕配, 又香又滑。

2016-05-01
2016-05-02 637 瀏覽
地點:尖沙咀日期:2-5-2016睇到大部份食評都有唔錯嘅評語。加上覺得用公仔嚟做流沙包,都幾有創意,幾有特色。所以就決定食喇。叫左流沙奶黃包,抹茶流沙包同一個燉梨嘅甜品。價錢方面,一早預左唔會平。加上裝修都幾舒服。食物方面,抹茶流沙包估唔到都幾好食,相比之下,奶黃包唔太特別,同出面其他餐廳嘅差唔多。至於個甜品⋯⋯侍應問左我係咪後上,我答完係之後⋯第一個上嘅,竟然係甜品。之後先到包。不過都算喇。用隻羹去食,『畢』極都『畢』唔到!最後,要用平時食梨嘅方法(用手)去食呢個「燉梨」。59蚊呀呢度。另外,個名叫得飲茶,以為有平時茶樓啲野。點知⋯食物與價錢不相符。茶方面,要38蚊。有三種茶揀。紅茶,綠茶同白菊。諗住佢咁貴,個名又懶係靚錦,應該都可以。點知⋯茶係普通茶包⋯就錦方一包落個壺到,加熱水比你就算喇。侍應又唔提人要焗一陣。變左,等一杯飲滾水錦囉。最後,都係我認為最唔值嘅地方。就係服務方面!服務費係18蚊。1. 我問個燉梨幾大碗時。一個侍應答我「一個鴨梨咁大囉。」2. 我食食下,佢出面又冇人排隊。個侍應收曬我枱面啲碗碟同匙羹。本來收都唔係問題。但我冇諗過呢個情況會出現喺一間價錢唔平嘅餐廳到囉
地點:尖沙咀
日期:2-5-2016

叫左流沙奶黃包,抹茶流沙包同一個燉梨嘅甜品
價錢方面,一早預左唔會平。加上裝修都幾舒服。
侍應問左我係咪後上,我答完係之後⋯

最後,都係我認為最唔值嘅地方。
就係服務方面!服務費係18蚊。
1. 我問個燉梨幾大碗時。一個侍應答我「一個鴨梨咁大囉。」
2. 我食食下,佢出面又冇人排隊。個侍應收曬我枱面啲碗碟同匙羹。本來收都唔係問題。但我冇諗過呢個情況會出現喺一間價錢唔平嘅餐廳到囉!佢收曬。我兩個得返兩隻杯同個只有茶包嘅壺。
3.埋單!同個侍應講左埋單。冇耐前面有個女仔無端端行過嚟收錢。原來⋯⋯呢間餐廳嘅收銀係唔需要著制服。拎住人地張卡,仲四圍吹水⋯
等佢吹完,終於可以簽名走。佢就錦比返張卡我地,就走返去坐。一句多謝同唔該都冇!18蚊服務費啵!你要我比得值都還好。
人地海港城廁所嗰啲嬸嬸都會請句你好同拜拜呀!

總括而言。感覺「大中伏」。

二百蚊。
偽燉雪梨,茶包綠茶,服務費:幫你收餐具,拎住張卡四圍傾計
仲要有烏蠅,冷氣機又滴水
以上已經係一百蚊喇。
食之前,自己衡量下值唔值得去試啦。
我相信,中環會好啲掛。

2016-05-02
  • 流沙包
  • 陳皮燉梨
2016-05-02 2901 瀏覽
難道放假天,緊係又周圍搵下d新餐廳試下啦,今次就揀佐呢間想試好耐既特式飲茶店。黎到大約3:00,見到排長龍,即刻衝埋去拿張飛等位先,要等8張枱,都算少既,等位時間,緊係望下周圍環境先啦。呢度既主打就係呢d得意包包啦,必點!等佐25分鐘,終於叫我地啦。入到去,感覺很modern,大多數既顧客都係20-30歲既年青人,坐位空間感都算還好,餐具好靚,好有心思,茶只有一款,玄米茶。睇完餐牌最後點佐5個點心,因為價錢都唔平。第一個點心,睇住流奶,$49,3個奶皇包賣$49都幾貴,呢個包玩味感100分,打開佢個口,即刻流奶,包如其名,味道好好,有蛋皇感覺既奶皇包,不錯第二個點心,鴿吞鳳梨,$59,小雞雞外表既佢,內裡其實係鳳梨酥,皮簿,餡靚,鳳梨味很出,仲係好熱既,口感很好。第三至第五個點心,唔係好記得個名炒蘿蔔糕,很香口,但分量不算多和牛炒河, 牛over cook佐,有少少硬,河粉炒得幾好香甜菠蘿骨,醬料很香甜,菠蘿係用新鮮菠蘿,終於甜食既一定喜歡總括來說,呢個係值得一試既,但係未必會再償,因為價錢都唔平,自命中產既就黎啦

呢度既主打就係呢d得意包包啦,必點!

等佐25分鐘,終於叫我地啦。

睇完餐牌最後點佐5個點心,因為價錢都唔平。

第三至第五個點心,唔係好記得個名

炒蘿蔔糕,很香口,但分量不算多
和牛炒河, 牛over cook佐,有少少硬,河粉炒得幾好

2016-03-19
25 分鐘 (堂食)
2016-04-30 1116 瀏覽
雀籠、豬仔包.....網路上見得多, 今次終於帶埋囡囡來 Yum Cha 試試, 客似雲來呢, 記得要book位呀!坐了在餐廳最入的位置, 這裡全都是4人以上的方枱。不論味道怎樣, 只要有精緻賣相的都一定要點, 滿足視覺很重要啊!碗中現金魚, 倒是特別的!小吃拼盤 $109, 選了青瓜皮蝦、橙棍冬瓜及寶石蘭度。 特別的菜名, 味道又如何呢?青瓜皮蝦, 比大甜蝦刺身, 口感爽彈, 配著青瓜蒜蓉同吃, 有點像蒜泥白肉般。橙棍冬瓜, 一條條磚形的冬瓜,剛剛熟的軟硬度, 橙汁加橙皮絲, 把冬瓜浸得好入味, 清清甜甜的。寶石蘭度, 寶石即紅石榴, 蘭度即芥蘭, 看它嫩綠透亮的, 理應爽脆幼嫩, 但口感完全相反, 有點失望!吉川奶子$49,包子好軟悉, 流心抹茶味餡料不澀不甜, 帶有茶香, 小女孩捨不得把它吃掉呢~鴿吞鳳梨$59, 純綷貪其可愛用來拍照的,但略欠形態, 唯鬆化的外層加微甜的鳳梨, 可挽回點分數。三杯醉雞$69, 皮滑肉厚嫩, 滿是甜甜的醬油味, 送飯一流。近墨者黑$109, 海鮮墨魚汁飯, 吃得出墨魚汁的鮮甜,飯粒分明有咬口, 只是底部略有點油。蘋果花撻$49(3件), 好靚的蘋果

坐了在餐廳最入的位置, 這裡全都是4人以上的方枱。

碗中現金魚, 倒是特別的!

蘋果花撻$49(3件), 好靚的蘋果花, 有著輕微的甜酸度, 若果蛋撻可以即製即焗, 來得更完美。

題外話/補充資料: 茶芥$13一位
2016-04-23
2016-04-27 1427 瀏覽
要提前2個禮拜先訂到位...聽朋友講左咁耐今日終於食到喇!店面裝修十分新派精緻,雖然餐廳假日滿座,但座位之間不會太逼,同朋友傾計都舒服d!餐牌的設計好特別,可能太肚餓的關係,見到d圖片就流口水!每款點心的造型都好精緻,同其他新派點心只有幾款主打好唔同!等左一陣就有得食lu~ 點心黎到賣相同餐牌圖片是一樣的 食落去都好好味,沒有因為著重賣相忽略味道:D 唯獨流沙包一定要趁熱吃,過了一陣就不流沙了 >< 甜品黎到隔離檯都哇哇聲,因為會噴煙的嘻嘻好特別! 總體來說這裏的食物質素都很高,難怪朋友都大力推薦!

等左一陣就有得食lu~ 點心黎到賣相同餐牌圖片是一樣的

總體來說這裏的食物質素都很高,難怪朋友都大力推薦!
叉燒腸粉
芥蘭
流沙包
甜品
2016-01-16
2016-04-27 1050 瀏覽
趁假日一家慕名而來, 等位期間見到各枱精緻食物同OPEN KITCHEN內嘅點心造型, 一班人已開始起哄, 真心配服點心師傅的巧手及心思! 餐廳裝修簡約, 但坐位較擠迫, 而且有很多外地遊客, 愛靜的人會略嬚嘈吵!坐下立即點下所有特別點心!奶皇及抺茶味「睇住流奶」! 造型可愛, 個人較愛奶皇口味, 抺茶味感覺有點苦!跟住係可愛到不得了嘅「鴿吞鳳梨」! 雀籠同雀真係冇得輸!跟住「三色蝦餃」, 味道冇乜特別, 蝦肉算爽口!呢個「流口水雞」我本人覺得最好! 辣得過癮又野味!「麻香千層豆腐」香滑, 值得一試!呢個中日FUSION味道稍清淡, 設計比味道出色!總括而言, 食物味道不差, 值得一試, 尤其一家大小, 氣氛比味道好!

坐下立即點下所有特別點心!

「睇住流奶」奶皇味
「睇住流奶」抺茶味
跟住係可愛到不得了嘅「鴿吞鳳梨」! 雀籠同雀真係冇得輸!
「鴿吞鳳梨」
跟住「三色蝦餃」, 味道冇乜特別, 蝦肉算爽口!
「三色蝦餃」
呢個「流口水雞」我本人覺得最好! 辣得過癮又野味!
「流口水雞」
「麻香千層豆腐」香滑, 值得一試!
麻香千層豆腐
呢個中日FUSION味道稍清淡, 設計比味道出色!

2016-04-24
10 分鐘 (堂食)