2018-06-10 534 瀏覽
前幾日,有個朋友住係佐敦,見到有間日式燒肉新開張,所以就問我有無興趣,之後佢就打電話去book位,一齊去食下。餐廳新開幕,設計美觀,一出lift就見到吧檯有好多寫住響的燈籠,加上有好多櫻花襯托,感覺好似日本,再加上有仿似日本小巷的壁畫,非常吸睛。放題有3個時段,我地揀左8-10:30的時間,可以食2.5小時,加上因為新開張,有8折優惠,認真抵食。放題全場酒水任飲,有啤酒、紅白酒、清酒、梅酒、汽水、水、連花茶都有,選擇超多,我先揀左清酒來飲,今次提供的清酒係月桂冠,酒味不算太濃,用來伴燒牛肉真的不錯。之後食到熱熱地,我揀左提子味波子汽水飲,好似好耐無見過波子汽水,所以就揀飲。最後食甜品時,我就揀左玖瑰茉莉花綠茶,一來可以清清油膩感,二來也可消消滯,暖暖地送甜品一流。餐廳放題會先按照人數份量先上一個刺生盤、多款和牛燒肉件同海鮮拼盤,食完覺得邊款好食,可以再自行點選心儀食物,例如刺身、天婦羅及炸物、燒肉、海鮮、蔬菜、熱食及烏冬、冷盤和沙律等,不過有一些只係套餐先有,無得再點。刺身方面有呑拿魚、帶子、海膽、三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦。呑拿魚真係好好食和鮮味,不像一般如橡膠般韌,海膽亦都好夠油

刺身方面有呑拿魚、帶子、海膽、三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦。呑拿魚真係好好食和鮮味,不像一般如橡膠般韌,海膽亦都好夠油,入口即溶超好食,不過以上兩樣嘢食,放題紙無得再揀。帶子亦都好鮮甜,而且切得細細片,不會覺得食膩,這三個是我刺身盤的最愛,當然其他也好好食,終於明白一分錢真係一分貨。

燒牛肉方面,一開始會先上美國牛肋骨、澳洲和牛肉眼、澳洲和牛西冷、澳洲和牛胸腹、北海道米澤三元豚西冷。每款燒牛都好好味,燒完之後加上桌上已放置的海鹽,使味道更出,雖然有醬汁跟配,都一樣好好食,但我比較鍾意原汁原味。這五款也很好味,但有三款係我的最愛:澳洲和牛肉眼、澳洲和牛西冷、北海道米澤三元豚西冷,因為我鍾意佢地的肉質,加上肉的油分比例適中,放入口能較易細味到肉的美味。除了跟餐燒肉盤外,我地再加追了牛舌、一口牛柳粒和雞翼,牛柳粒一口子可以放入口,肉質軟和味道都好好味,但係真的不可錯過牛舌和雞翼,真係勁好食,不用加醬汁也很夠味,可惜因為放題有好多野食會太飽,但心入面也很想再追加一份的,下次再去一定再再食。

因為燒肉始終也食太多肉,所以都點了一些蔬菜來燒。蔬菜方面也有不少選擇,當中更有一些有機菇類選擇,我地就揀左菠蘿、南瓜、茄子、鮮冬菇。燒南瓜和茄子也好好食,但原來網燒燒冬菇係比較夾,因為燒起來菇面可以保持乾乾脆脆,但入面保留水份,會相對比較再好食多一點。不過真正的皇者,就係燒菠蘿件,燒完之後的菠蘿更甜,而且入面超多汁,甜甜地加少少果酸,非常開胃和解渴。燒完菠蘿之後太好食又要再加追,待應見我地咁鍾意食都話比我地知好多人都食完又食,同埋原來個菠蘿係日本訂返來的。

餐廳亦為每枱放題預準了一個燒海鮮盤,有元貝、生蠔、魷魚、蝦、蛤、魚。元貝已跟牛油一粒,燒起來更香口,燒到差唔多熟的時候,加少少清酒上到,元貝吸收了少少酒,更加好食。蠔也是一樣,加少少清酒會更加好食。燒蝦和蛤會比較易燒和好味,但係燒海鮮我比較鍾意魷魚和魚,D鮑魚鬚燒完脆脆好正,而個筒加醬汁一齊食也好好食。魚就留了最後燒,因為面積大和怕痴底,但燒起來要小心一點,不過都好易可以燒熟,食落口好好味,仲有魚的魚味,又不會太老太乾,而且魚可以不加汁一樣好食,好少可似食到咁多高質的食物,朋友叫我一齊食,真係無介紹錯。

我地仲點左天婦羅食,揀左蝦、蕃薯、南瓜,天婦羅的蝦都咁好食,蕃薯和南瓜都很甜。除左天婦羅,我地仲叫左一客鹽味枝豆食,雖然D野食真係好好食,不過食到呢到真係太飽,想再食都食唔到,加上想轉戰甜品,所以無叫太多,同埋未有機會食熱食和烏冬,唯有下次再來先再食。

當日的甜品有3款,有芒果蛋糕、Tiramisu、朱古力撻,好彩係細細件,可以3款食晒,唔駛揀。食完之後,我好想再食多件Tiramisu和朱古力撻,但係見到仲有多款雪糕揀,所以無再食,轉戰了雪糕。不過當日太旺場,明明去的時候見到有好多,但到我地食的時候,已經有部份雪糕得返不太多,無計啦,因為我地都食地好夜,好彩都仲叫帶得揀。我揀左Dreyer’s的抹茶味雪糕和Fruttato Gelato的士多啤梨雪條,即是個間用鮮果整雪條同用80%原材料的Gelato的那間舖頭,兩個都超好食,其實仲有好多雪糕想去食,不過已經好飽了,過了非常滿足的一夜。

• 海膽刺身、帶子刺身、燒菠蘿、燒牛舌、燒雞翼、燒澳洲和牛
2018-06-09 6414 瀏覽
身邊有放題達人做朋友, 總是很快收到新開放題餐廳既消息! 今晚黎到佐敦呢間新開日式烤肉放題, 新開張不到一星期, 就連花牌都未被移走。升降機上一樓便到。入座後, 待應先送上 一次性既海鮮併盤, 以入座人頭計算份量, 包括有生蠔、帆立貝、白貝、喜之次、海蝦生蠔賣相雖不是飽滿那種, 但很重海水味, 不會腥帆立貝上已有少訐牛油調味, 燒既過程中牛油溶化而滲入帶子魷魚份量 併起來原來是原條魷魚!!! 不過要小心免得燒至過時, 影響爽口鮮甜口感~平時係日本餐廳先食到既喜之次, 屬貴價魚, 呢度竟然入座有得食! 肉質嫩滑, 鮮甜味十足, 未正式燒肉, 感覺已經抵左!呢盤就係二人份量既頭一round刺身, 除左海膽之外, 所有刺身都可以再order~海膽甘甜, 入口即溶每款魚類刺身都有厚度, 吞拿魚雖不是拖羅, 但帶有魚香, 非"擦膠"質素! 野飲方面, 款式更是應有盡有,  除左平時放題都有既罐裝汽水外, 呢度仲有紅/白酒、日本清酒, 一般放題最為少見既杯底沖上既啤酒, 都係任飲! 呢度唔只係一間烤肉放題餐廳, 就連酒類都非常講究!放題當然係Click紙仔落order, d野食黎得幾快, 全晚亦冇

升降機上一樓便到。

生蠔賣相雖不是飽滿那種, 但很重海水味, 不會腥

帆立貝上已有少訐牛油調味, 燒既過程中牛油溶化而滲入帶子

海膽甘甜, 入口即溶

呢度仲有紅/白酒、日本清酒,

放題當然係Click紙仔落order, d野食黎得幾快, 全晚亦冇漏單~

再來encorn刺身, 質素跟第一round的相同, 三文魚更是魚腩位, 魚油味超豐富呢!!!

天婦羅 皮薄, 而且炸得酥脆, 入面隻蝦仲好爽tim!!

主打肉類方面, 頭一round餐廳先送上最推介既幾款肉類款式, 有標明每款肉既名稱, 喜歡的每款都可以無限量order!!!

單看賣相已知不是平價貨式, 每款既肉味亦很重, 係燒既過程中見到血水慢慢滲出, 非常新鮮!

澳州和牛肉眼 牛脂分佈平均, 稍為燒至五成熟, 牛脂油份令肉質嫩滑
澳州和牛西冷 平時食西冷扒口感比較硬, 但呢款既西冷很林, 肉味較重一點
澳州和牛胸腹 相比起口感重一點, 但還是容易咬開

另外再order了 一口牛粒, 表面稍為燒一燒, 牛粒還帶豐富肉汁

再點了一些蔬菜, 當中既菠蘿極之清甜多汁!!!encorn了好幾件!!

炸榴槤 外脆內為軟心, 陣陣既榴槤香從口中散發出

最後當然要有甜品做完美句號, 除了一些甜點外, 另一邊還有一些比較貴少少既雪糕都係任食!!

黑芝麻雪糕外面比較少見, 黑芝麻味超濃郁!!!

新開張, 晚市仲有8折優惠, 一個價錢盡享高質日本烤肉, 真係好易回本!! 抵啊!!!
2018-06-08 402 瀏覽
開張當日同十幾個朋友食到開心到樂而忘返,地段一流,佐敦地鐵一出,行幾分鐘就到,環境裝修好有特色,充滿和風色彩,食材新鮮,款式又多,每位消費幾百放題可以食咁既品質和牛,仲有燒海鮮、刺身,真係十分抵食,連甜品雪糕都唔普通,最重要係紅酒、白酒、清酒、啤酒任飲,岩哂成班朋友慶祝唔洗講野,一定約朋友去完再去👍🏻👍🏻👍🏻🎉🎉🎉🎉👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🎊

2018-06-07 549 瀏覽
今日男朋友早放工 咁就約左出黎食飯 本身想食平價日本菜 但路過比個門口吸引左 就上左黎食飯 $388 八折原價加一 每人三百五十蚊 八點半前離座 由六點半食到八點半 其實我地大概七點先上到去 不過我地平時食飯速度極快 所以食個半鐘都夠 時間岩岩好 入到間餐廳 就見到好多日式燈籠 燈光柔和 個氣氛唔錯牆上面掛左個響字 同餐廳名一樣一坐低 就上左個刺身拼盤 海膽好好食 無苦味 係新鮮 包住紫菜食一流 甜蝦好大隻 好甜 帶子 都好甜 我地encore左吞帶魚 甜蝦同帶子 第二轉既吞拿魚好食d 咬落去新鮮d跟住到既係海鮮拼盤 生蠔好大隻 有手掌咁大隻 如果隻蠔食唔到蠔殼會更加好 鮑魚一開始唔識燒 仲以為要反轉燒 但原來唔係 就咁燒就得😂 鮑魚燒得岩岩好 一d都唔韌 好彈牙條魚上網google完 發現原來係貴野 係喜之次一夜干 條魚燒完之後都幾香 都幾多肉 仲有蜆同扇貝 唔霉 係新鮮嫁😎😎到d肉 唔洗多講 睇相就已經覺得好食 西冷係最好食 豬 因為唔識燒 所以覺得無咁好食仲有好多野食 不過無影相 有天婦羅 有鍋物 有蔬菜 食左好多燒菠蘿 可惜d菠蘿有d生 唔夠甜因為佢d酒係任飲 我地飲左好多 有

入到間餐廳 就見到好多日式燈籠 燈光柔和 個氣氛唔錯

牆上面掛左個響字 同餐廳名一樣

因為佢d酒係任飲 我地飲左好多 有清酒 梅酒 紅酒 白酒 啤酒 岩晒鐘意飲酒既我地 除左酒之外 仲有好多飲品 係個雪櫃 任拎任飲

去到尾聲 梗係要食雪糕 依到有貴價好食movepick雪糕😍😍 都係任食嫁😏😏

埋單個陣做埋會員 之後幫襯就會有8折😍😍 依間野值得再黎多次
2018-06-07 366 瀏覽
Rarely eat out in jordan .... but took out a uk friend to temple street that day. saw restaurant which has a front door with sakura..... it is newly opened jap bbq restaurant with nice selection of meat and sashimi. The best thing about this is ALL U CAN EAT AND DRINK !!FOOD .... the selection was actually suprisingly good, the meat was really nice. BEEF in particular was very tender.👍👍DESERT .... some nice cakes and ice cream BUT the special one was FRIED DURIAN BALL, it was so goooooooood i ha

DESERT .... some nice cakes and ice cream BUT the special one was FRIED DURIAN BALL, it was so goooooooood i had 5 of them.😆

DRINKS..... U have the beers and wine unlimited top up. The cool thing about this is that they have a machine that top up itself. Pretty Fancy and fun ...

Anyway this restaurant is a hidden gem in jordan, i would highly recommend it to anyone who like nice food !
2018-06-04
5 分鐘 (堂食)
  • fried durian ball
  • sashimi
  • all beef
2018-06-04 339 瀏覽
今晚約左班好友來試下間新開的燒肉店。重點要講既係食物的質素令我喜出望外,燒肉是A5和牛級別不在話下,連刺身同海鮮都份量十足,非常新鮮!!!我一定要推薦蝦蝦蝦蝦🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐!!!!不管是蝦刺身,燒蝦定蝦天婦羅都一定要試!d蝦大隻,實肉,鮮甜,彈牙,爽口,而且蝦頭d膏好香,超好味!!!我有一刻以為自己食緊海膽tim正!!!另一點要讚的是食物總類夠多!我d朋友唔似我是隻食肉獸,食左勁多和牛、刺身同海鮮,不過依間餐廳都可以滿足到大家的願望因為依度d天婦羅、鍋物、甜品和雪糕一樣咁正!好開心因為不論是食肉獸,還是不喜肉類的朋友,大家都可以找到自己喜歡的食物,食到飽飽,滿載而歸!
我一定要推薦蝦蝦蝦蝦🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐!!!!

正!!!

因為依度d天婦羅、鍋物、甜品和雪糕一樣咁正!

好開心

2018-06-02
  • 蝦刺身,燒蝦,炸榴蓮
2018-06-04 395 瀏覽
在佐敦區成長,一直覺得這裡缺乏環境舒適、食物質素好的餐廳,所以通常約朋友都去尖沙咀。現在有了「響—日本燒肉」,就一次過滿足我幾個願望了!【環境寬敞舒適】四處都是櫻花,我這個粉紅控看見就開心了。餐廳樓底高,所以即使燒肉,都不會有很強烈的油煙味;而且檯與檯之間留有適當空間,所以不會很嘈吵,也不會擔心鄰桌食客聽到我們的心事呢!我坐的梳化位很舒服,不過對面朋友要坐木板櫈,如果可以加個cushion就更好。【食物質素好】這次由於我受傷要戒口,未能試刺身及和牛,但是見到聞到都知好食,下次一定要試呀!海膽刺身、蝦刺身…帆立貝刺身、各款和牛等我呀!幸好我可以食的雞肉、鯖魚、喜之次都好好味!鯖魚無骨的,值得一讚!【店員服務細心】他們不時為我們斟水、換碟不在話下,由於我受傷,他們動作都比較小心,而且我傷的是右手,不能揸筷子,有店員看見我單手用叉進食有困難,主動給我瓷羹呢!

【環境寬敞舒適】四處都是櫻花,我這個粉紅控看見就開心了。

幸好我可以食的雞肉、鯖魚、喜之次都好好味!
鯖魚無骨的,值得一讚!

2018-06-02
2018-05-31 647 瀏覽
同朋友嚟開佐敦,想搵間舒服啲嘅餐廳食飯,行到白加士街搵食,見到呢間新開嘅和牛燒肉放題,又有八折,即管上去試試!有點喜出望外!放題嚟講,佢算好企理乾淨!食物花款不算多,但返本梗係主攻和牛!肉質很嫩,牛肉味道很好!另外有送刺身。我又選擇了單點一些海鮮,條魚幾好味。同埋有好多唔同品牌嘅雪糕,我最喜歡movenpick, 又有啲日本牌子,好正!賣單每人四百幾左右。以呢個質素黎講,勝價比幾高。service 都唔錯,食物速度來得算快,會再光顧。
日式和牛燒肉放題
2018-05-29