2017-12-17
其實我以前都冇睇咁多飲食雜誌,但自從有咗 online media 之後,就真係日日都接收到唔同嘅免費資訊,今日就望到個好正嘅海鮮大鍋,生日飯局要去試吓啦!Wow 真係不得了,我哋一行幾人,訂枱嘅時候已經講明人數,想食呢個韓式宮廷海鮮鍋,試食價 $298/位 然後加一服務費。我哋一坐低,店員已經好快手咁為我哋上咗個鍋,真係好大堆頭呢!聽說一般是做 4 人份量,我們可以話係加大碼開大個火,好快就已經滾起食得海鮮多不勝數。花甲、鮑魚、扇貝、聖子、貴妃蚌而今日 signature 可以話係 seasonal seafood 有主打的加拿大麵包蟹、美國波士頓龍蝦;高級食材,果然好捨得。鮮味彈牙,真係令人再三回味。食完已經飽左一半,其實出邊仲有酒店食自助餐,連我身邊個黑洞都可以填得爆刺身壽司,都尚算新鮮,味道唔錯。我食得最多嘅反而係甜品,DIY 甜品有棉花糖,小朋友就最鍾意出去玩,比佢哋自己試吓慢慢整,真係唔使去親子工作坊。另外好似盆栽咁得意嘅 tiramisu, 出邊食都要幾十蚊一杯,質素仲要唔錯我一個人都可以食兩杯。仲有栗子撻, 我幾鍾意食栗子蛋糕,上次去美心買一件,見到而家已經加價去到$2
刺身壽司,都尚算新鮮,味道唔錯。
我食得最多嘅反而係甜品,DIY 甜品有棉花糖,小朋友就最鍾意出去玩,比佢哋自己試吓慢慢整,真係唔使去親子工作坊。另外好似盆栽咁得意嘅 tiramisu, 出邊食都要幾十蚊一杯,質素仲要唔錯我一個人都可以食兩杯。仲有栗子撻, 我幾鍾意食栗子蛋糕,上次去美心買一件,見到而家已經加價去到$28真係嚇我一跳
而我哋成班佬,最開心嘅就係清酒汽水任飲,飲得酒嘅人真係不停 refill, 真係食到讚曬
咁嘅價錢真心抵食!