2023-08-15 60 瀏覽
呢排睇得多韓劇就想食韓國菜, 印象中帝國中心有間韓國菜幾多人去食, 先發現原來近日改左名做韓脈, 前名為韓珍, 食物都幾地道風味醬油蟹&牛油飯$250醬油蟹好新鮮而且好多膏, 肉質腍身但唔係霉, 蟹蓋入面嘅膏仲可以撈埋落紫菜飯到一齊食, 個飯好好食特級牛肋骨 $275牛肋骨好大塊, 要剪開細細塊先燒, 牛味濃郁, 肉質腍滑有咬口, 韓燒必食蜂窩五花腩 $150睇落好似好肥, 但食嘅時候可以點埋附上嘅三款調味料再包住生菜一齊食, 入口就唔覺得肥膩仲好爽口醱酵人蔘雞湯 $118熱辣辣出曬煙咁上枱, 上枱時見到有半隻雞係入面, 入口淡淡人蔘味, 有少許糯米飯係底, 好滋補

醬油蟹&牛油飯$250

特級牛肋骨 $275

蜂窩五花腩 $150

醱酵人蔘雞湯 $118

2023-08-14 606 瀏覽
這些年我們食過最印象深刻的韓國菜,就是位於帝國中心原名為韓珍、近月改名的韓脈。周末我們再次光顧,發覺裝修與環境大致不變,感覺相當熟悉😃✏️位置(9/10):尖東帝國中心一樓,地點便利✏️環境(9/10):店內充滿韓國氣氛,播著韓國歌,有不少韓國的擺設✏️服務(9/10):侍應相當有禮貌,主動建議我們搬到更舒適的座位,也會主動幫忙燒肉等✏️食物(9/10):食材十分新鮮,擺碟不錯,味道亦很有韓國風味未上菜前會先上韓式前菜,包括泡菜、大豆芽、翠玉瓜、酸蘿蔔、千島醬沙律,最驚喜的有滷鵪鶉蛋,非常豐富✨🌟醬油蟹(連牛油飯) - $250/隻時令推廣,忍不住點了一隻給太太。太太說蟹肉非常鮮味,蟹膏亦很多,呈橙紅色十分新鮮。另外會跟一碗芝麻紫菜飯,可跟醬油蟹亦可搭配燒肉食用😋🌟豬及牛肉二人燒烤套餐 - $580點了這一份有豬肉、牛肉、沙律及韓式湯的二人套餐,性價比高,包括了以下的食材:🍴蜂窩五花肉有兩大片的豬五花肉,肉質鮮嫩,燒完也不會老,充滿油香,味道不錯😘🍴豬肩肉像豬扒的一大塊,口感軟滑,豬肉味香,相當飽足😄🍴調味特級牛肋骨預先用韓式醬汁醃製、像壺漬的牛肋骨。侍應主動全程幫忙燒,肉汁相當香甜,牛肉鮮嫩

✏️位置(9/10):尖東帝國中心一樓,地點便利

🌟醬油蟹(連牛油飯) - $250/隻

🌟豬及牛肉二人燒烤套餐 - $580
蜂窩五花肉及豬肩肉

🍴蜂窩五花肉

🍴豬肩肉
像豬扒的一大塊,口感軟滑,豬肉味香,相當飽足😄
調味特級牛肋骨

🍴調味特級牛肋骨
預先用韓式醬汁醃製、像壺漬的牛肋骨。侍應主動全程幫忙燒,肉汁相當香甜,牛肉鮮嫩入味,十分吸引😍
韓式蛋餅

🍴鐵板蛋餅
餐牌上沒有,估計是餐廳加送,蛋餅煎得很香,口感香滑😜
甜南瓜沙律

🍴甜南瓜沙律
二選一(另一款是牛油果生果沙律)的沙律,味道清新,幾粒南瓜蓉香甜,屬開胃的沙律😎
牛胸肉大醬湯

🍴牛胸肉大醬湯
同樣二選一(可選泡菜豬肉湯),大醬湯夠足料,牛胸肉有不少,同時有香滑的豆腐、大蔥、洋蔥等配菜,味道香濃😆
柚子茶

🍴柚子茶
最後是柚子茶及雪糕二選一,由於要食燒肉,於是選了較為解膩亦香甜的柚子茶😁

🏠韓脈
📬地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
2023-08-10
10 分鐘 (堂食)
蜂窩五花肉及豬肩肉
調味特級牛肋骨
韓式蛋餅
甜南瓜沙律
牛胸肉大醬湯
柚子茶
2023-08-11 51 瀏覽
呢間位於帝國中心嘅韓國菜餐廳 - 由韓國人主理,前身叫做韓珍名最近改名叫「韓脈」,環境寬敞且舒適,用木系裝潢同柔和燈光帶出一種自在嘅感覺🏮🥢儘管有好多人烤肉,但你都聞唔到任何嘅油煙味,證明呢度嘅通風系統真係一流!👍🏻💨醬油蟹配紫菜牛油飯 一隻💰2️⃣5️⃣0️⃣最令人印象深刻嘅就係佢哋嘅醬油蟹配紫菜牛油飯。🦀🍚醬油蟹新鮮又滿滿蟹膏,配上唔太咸嘅醬油,完全無掩蓋蟹嘅鮮味。牛油飯滿滿紫菜,一齊食真係好有層次感!調味特級牛肋骨 💰2️⃣7️⃣5️⃣🥩🔥肋骨已經醃好,唔需要點額外醬汁已經好正,每邊燒約十五秒就熟得剛剛好,肉質軟嫩,肉汁豐富護心肉 💰1️⃣5️⃣0️⃣護心肉燒香後油分不多,都係韓燒必點肉類,重點係店員幫手燒埋,坐定定等食😆用生菜包住肉加埋蒜頭泡菜一齊食,每一口都令人滿足泡菜金槍魚湯 💰9️⃣8️⃣泡菜、鮪魚份量好足,餸飯一流🎈韓脈 (帝國中心)🎈尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

醬油蟹配紫菜牛油飯 一隻💰2️⃣5️⃣0️⃣

調味特級牛肋骨 💰2️⃣7️⃣5️⃣

護心肉 💰1️⃣5️⃣0️⃣

泡菜金槍魚湯 💰9️⃣8️⃣
泡菜、鮪魚份量好足,餸飯一流

🎈韓脈 (帝國中心)🎈
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
位於尖沙咀的韓式料理餐廳。以前曾到訪過一次,那時候餐廳名為韓珍,由韓國人主理,當時已覺得餐點口味正宗且大份,一直想找機會回訪;後來才得知原來餐廳改名了,但仍由韓國人主理,便決定偕同朋友再去一嚐。餐廳環境寬敞,主打木系的裝潢及柔和的燈光使人感悠閒舒適;雖然在場不少人在烤肉,但卻沒有難聞的油煙味,可見通風系統相當不俗。 . ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆° 醬油蟹 $250 ° 辣魷魚海鮮湯 (跟拉麵) $288 ° 韓牛筋骨湯 $258  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 醬油蟹在韓國時我是瘋狂吃醬油蟹的,在香港卻反而有點卻步;但由於鄰桌的醬油蟹實在太誘人,才決定點一份來嚐嚐。醬油蟹又名白飯盜賊,這份醬油蟹更附上紫菜牛油飯,拌飯一流! 蟹肉呈半透明狀,配上飽滿又金黃色的蟹膏,光澤及香氣滿分!蟹肉味道鮮甜嫩滑,海味十足;加入豐腴的蟹膏,咸香與鮮味並重,醬油亦沒有掩蓋過蟹的鮮味,滋味無比! .✿ 辣魷魚海鮮湯鮮味十足的海鮮湯底配上豐富海鮮,橙紅奪目的湯底熱騰騰的沸騰著,香氣四溢!除了有大大隻魷魚外,更有鮑魚、青口、大蜆等,食材足料入味,香辣開胃!痛風餐get! .✿ 韓牛筋骨湯 奶
 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

° 醬油蟹 $250
° 辣魷魚海鮮湯 (跟拉麵) $288
° 韓牛筋骨湯 $258
  ___⋆ ⋆ ___

✿ 醬油蟹
✿ 辣魷魚海鮮湯
✿ 韓牛筋骨湯
奶白雪滑的牛骨濃湯,看似清淡,但牛味濃郁鮮甜,湯底濃厚不膩口;牛筋牛肉份量不少,入口即化,軟稔入味!如喜歡重口味的也可以蘸點海鹽或辣椒粉啊!
最近韓劇追的火熱🔥必須要來吃一下韓國菜,原名韓珍,由韓國人主理的韓國菜就在最熱鬧的尖沙咀⭐️醬油蟹大大隻嘅蟹,一個人獨享完全剛剛好!醃製得入味不會有腥味,非常新鮮,冰冰涼涼又鹹鹹的口感配上熱白飯拌在一起,完全置身於天堂呀😍⭐️五花肉:五花肉超大塊很有韓式風格,整塊一起燒,肥而不膩,香中帶脆食指大動呀⭐️豬肩肉豬肉料理時韓式料理的靈魂,香香甜甜的味道,令人著迷、配著白飯一起吃簡直是一流!⭐️Egg pizza韓式蒸煎入面有青椒、洋蔥等、除咗增添口感外,更多了清甜的味道,這道才蒸蛋一直都係大人小孩嘅最愛⭐️泡菜豬肉湯是自製泡菜,酸味辣度都拿捏得恰到好處,配上軟嫩的豬肉,馬上就飲晒啦!⭐️牛油果沙律最喜歡韓式燒烤有許多蔬菜可以一齊食,非常清脆又冇負擔,好適合夏天食。⭐️特級牛肋骨牛肋骨超有特色,好長一塊,其餘肉是一片片可以完整剪下的,已經醃製過,無須沾調味料就超好食!韓國料理最棒的是超多種小菜,真的好讚🥰
⭐️醬油蟹
⭐️五花肉:
⭐️豬肩肉
⭐️Egg pizza
⭐️泡菜豬肉湯
⭐️牛油果沙律
⭐️特級牛肋骨

韓國料理最棒的是超多種小菜,真的好讚🥰
2023-08-06 35 瀏覽
醬油蟹:醬油蟹係一道香港嘅經典海鮮美食。佢嘅製作方法相當簡單,但係味道非常濃郁。通常使用新鮮嘅大閘蟹,將佢蒸熟或者炸至金黃酥脆,然後再炒入豐富嘅醬油、薑、蒜同埋其他調味料,令蟹肉吸收到豐富嘅味道。食咗啲醬油蟹,啲蟹肉鮮甜彈牙,而啲醬汁又香濃有餘,真係令人回味無窮。牛胸肉大醬湯:牛胸肉大醬湯係一道傳統嘅廣東菜式。用優質嘅牛胸肉同埋新鮮蔬菜熬煮而成。湯底以牛骨熬煮多時,令湯底鮮甜濃郁。加入大量嘅牛胸肉,經過長時間燉煮,令牛肉變得嫩滑多汁。而啲新鮮蔬菜如紅蘿蔔、白蘿蔔同埋洋葱,豐富嘅營養使湯更加美味。牛胸肉大醬湯係一道滿足感十足嘅湯品,喝落去暖心又暖胃,非常適合喺寒冷天氣食用。
醬油蟹:

牛胸肉大醬湯:

2023-07-26
網上見到好多介紹話呢間位於尖東帝國中心嘅韓國餐廳-韓脈(之前叫韓珍)好得,就同朋友放工去食下~餐廳係正宗韓國人經營,所以成個佈置都好有feel,老闆同店員都好nice,野食都未叫,枱上已經放滿唔同種類嘅前菜~兩個人叫左個「八方美人」套餐,老闆推介嘅招牌菜之一,除咗有鮑魚同大蝦🦐之外,重有牛舌👅、雪花肥牛🐂、豬頸肉🐷、護心肉、豬肩肉、雞肉🐔、菇、南瓜同翠玉瓜添,真係睇見都流口水,超級豐富~落單後老闆送左碟鐵板蛋餅俾我地🍳熱辣辣而且好香,貌相同美道都正😍平時同朋友食韓燒,主要都係我負責燒,基本上係勁忙,又要食又要吹水又要怕燒得太過火,根本就無好好享受過餐飯,但係呢到,店員竟然會係客人面前燒肉,唔洗擔心唔夠火候/過晒火候,重會經常換鐵板添,佢地嘅專業令我好放心,可以有時間好好享受每一款肉嘅味道~就係咁都已經值得食啦~另外加多左個牛肉石鍋伴飯,首先店員會幫我地落韓式辣醬撈起左個飯,然後再分一人一碗,真係好細心呀~牛肉飯熱辣辣而且好香口,韓式辣醬令個飯更加惹味,令人上穩食到停唔到口😍韓脈#天天飲食_尖沙咀#天天foodies 評分:8/10 #韓脈 #韓國燒烤 #韓燒 #韓珍 #牛肉石鍋伴飯 #

韓脈
#天天飲食_尖沙咀
#天天foodies

評分:8/10

#韓脈 #韓國燒烤 #韓燒 #韓珍 #牛肉石鍋伴飯 #牛舌 #bbq #korea #hkig #偽食家 #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #食好西 #hkfoodblogger #foodblogger #全力食 #日日食 #ilovesharefood #foodphotography #foodphotos #hkfoodies #instafood #真食評

有無人同我一樣係韓國菜既愛好者?😝因爲身邊好多朋友都係鍾意日本菜多過韓國菜,但係我地重口味人士,所以鍾意食韓國菜多d哈哈,今晚就約左朋友來呢間韓國人主理既韓國餐廳,jeng😍😍🔹韓國醬油蟹呢度既醬油蟹🦀️係招牌推介,我地都叫左一隻,兩個女仔share啱啱好,蟹肉滑溜溜,好似食緊刺身既感覺,加埋醃製既豉油,用來撈飯食簡直係一流🤤🤤🤤🔹兩人燒肉拼盤我地叫左個二人燒肉餐,除左有個前菜南瓜沙律,仲有一個泡菜湯,同埋一整塊既牛肉加五花肉😍😍😍,呢個餐其實兩個女仔食有d多,可能情侶來食會啱d,因為佢既牛肉完全無客氣,簡直有一條手臂咁長,我地食左一半已經好飽,加埋預先醃製既醬料,燒完即刻可以食,好滋味😋😋😋可能呢間餐廳係韓國人主理,所以隔離檯都有好多韓國人,食物都好正宗,整體環境氣氛都好好,鍾意韓國菜既朋友不妨去試下😙😙

🔹韓國醬油蟹

🔹兩人燒肉拼盤

2023-07-19
5 分鐘 (堂食)
2023-07-22 88 瀏覽
好耐冇試新餐廳,今次同啲老友嚟嘗韓脈嘅韓國美食。個日落嚟煙霧彌漫,正值秋高氣爽,個心情都係暖暖嘅,加上肚餓得緊,真係好掛住食韓國菜。就咁我地一行人來到尖沙咀嘅韓脈,希望可以飽足味蕾!韓脈嘅環境真係幾舒適,燈光柔和,擺設簡約,令人感覺好放鬆。首先上嚟嘅係醬油蟹,我啱啱聞到蟹嘅香氣,就忍唔住流咗口水。一打開蟹殼,新鮮嘅蟹肉就呈現喺我面前,真係太誘人啦!佢哋嘅醬汁微辣微甜,完美咁融合咗蟹嘅鮮甜,令人嘆為觀止。啲蟹肉鮮嫩彈牙,啖啖都係驚喜!之後嚟嘅係牛胸肉大醬湯,聞到湯底嘅香氣,我已經覺得舌頭有啲麻麻嘅。湯底用嘅是傳統韓式醬汁,有淡淡嘅辣味同埋豐富嘅牛肉味,啲牛胸肉煮得爛爛嫩嫩,啖啖都係湯嘅精華。呢碗湯暖暖嘅,食落好有家的感覺,令我諗起同家人喺一齊煮飯食嘢嘅情景, 啲味道真係令我回味無窮。

2023-07-10
我宣布呢間醬油蟹係我係香港食過最好食嘅!!!!!!!!!仲要咁岩母親節有折仲要配埋紫菜牛油生蛋飯…..我覺得起碼要一人一隻蟹+一碗飯先夠喉.....配埋一齊食真係味覺party 好精彩嘅味道🥹🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻蟹好食郁算…連燒肉都好高質…估唔到豬肉都可以咁juicy🥹🥹牛排骨就更加唔洗講!軟稔香肉味 最愛配搭:生菜🥬+蒜頭🧄+青辣椒🫑+肉肉🥩燒肉二人餐好抵食!有沙律有湯有2小杯野飲🍵我哋4個女仔叫咗2隻蟹+燒肉二人餐飽到反艇😂一定一定會encore!
我宣布呢間醬油蟹係我係香港食過最好食嘅!!!!!!!!!
仲要咁岩母親節有折
仲要配埋紫菜牛油生蛋飯…..
我覺得起碼要一人一隻蟹+一碗飯先夠喉.....
配埋一齊食真係味覺party
好精彩嘅味道🥹🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

蟹好食郁算…
連燒肉都好高質…
估唔到豬肉都可以咁juicy🥹🥹
牛排骨就更加唔洗講!
軟稔香肉味
最愛配搭:生菜🥬+蒜頭🧄+青辣椒🫑+肉肉🥩

燒肉二人餐好抵食!
有沙律有湯有2小杯野飲🍵
我哋4個女仔叫咗2隻蟹+燒肉二人餐
飽到反艇😂
一定一定會encore!
2023-07-19 62 瀏覽
今日同同事食teamlunch,嚟食好味嘅韓國菜一入到舖頭,一個講韓文嘅女士同我哋打招呼,帶我哋去座位,之後就交由其他店員,用英文同我哋溝通落單,同埋上菜呢度有得叫set lunch同單叫,我地揀set 同事大推set A燒牛肋骨,不過我嗌咗set c 燒牛肉前菜前菜真係好好食,仲可以refill!!記得記得要🫶正常情況下,應該每人有四款,不過有1款賣晒,所以同事有另一隻,我哋今日試咗5款,好食排名:腸仔、翠玉瓜、泡菜、芽菜、韓式魚蛋湯有兩款可以揀,一個係牛胸肉大醬湯,同埋純豆腐辣湯,其實牛肉湯,入邊都有豆腐,睇吓你想食鹹定係辣,我自己就揀咗牛胸肉大醬湯,因為覺得好似多咗一份肉,更開心💗其實入邊有好多牛胸肉,同埋好嫩,大推!主菜(餸+生菜+飯)試咗同事嗰啲,所以都可以share番set A: (注意冇菜)燉牛肋骨,好好食!個湯甜甜地,d肉好嫩,真係必叫set B: (注意冇菜)烤牛肋骨冇試set C:燒牛肉,好鞋,唔推set D: 燒豬肉,好辣,如果鍾意食辣會覺得好好,不過好鞋總結4分,會再食!前菜一定要瘋狂refill必叫牛胸肉大醬湯主菜一定叫set A燉牛肋骨
今日同同事食teamlunch,嚟食好味嘅韓國菜

呢度有得叫set lunch同單叫,我地揀set
同事大推set A燒牛肋骨,不過我嗌咗set c 燒牛肉

前菜
前菜真係好好食,仲可以refill!!記得記得要🫶
腸仔、翠玉瓜、泡菜、芽菜、韓式魚蛋

其實入邊有好多牛胸肉,同埋好嫩,大推!

主菜(餸+生菜+飯)
試咗同事嗰啲,所以都可以share番
set B: (注意冇菜)烤牛肋骨冇試
set C:燒牛肉,好鞋,唔推

總結

• 牛胸肉大醬湯
  • 前菜
  • 燉牛肋骨
2023-07-18 53 瀏覽
昨晚八個風球落下後,到尖沙咀韓脈食韓燒。這裡的菜單豐富多樣,以傳統韓國烹飪技術和新鮮食材打造出令人難以忘懷的美食。點菜後送上多碟餐前小菜及鐵板蛋餅,非常豐富韓式醬油蟹配紫菜飯搭配特製的韓式醬油和各種香料,讓蟹肉吸收了豐富的調味,口感鮮美,回味無窮。配上一碗營紫菜飯,更是滋味十足。八方美人烤肉餐這裡的招牌菜之一。您可以品嚐到各種不同的肉類,包括牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬肩肉和雞肉,還有烤大蝦和鮮鮑魚等海鮮。每一種肉都經過精心選擇和烹煮,保證肉質鮮嫩,滋味豐富。最重要的是,這裡有專人協助烤肉,讓您可以放心享受美食,無需擔心烹煮的問題。在韓脈,您不僅可以品嚐到道地的韓國美食,還可以在優雅的環境中享受美好的晚餐時光。不論是與朋友的聚會,還是與家人的共度,這都是一個絕佳的選擇。

點菜後送上多碟餐前小菜及鐵板蛋餅,非常豐富

韓式醬油蟹配紫菜飯

八方美人烤肉餐

2023-07-17
  • 醬油蟹
韓國餐廳好多時都只售一款食物,今次黎到呢間韓國餐廳韓脈HAN MAT(前身為韓珍)就夠曬多選擇,燒肉、炸雞🍗、醬油蟹、鍋物、豬手、生牛肉、人參雞、湯品、飯麵、煎餅、蛋卷全部一應俱全,有咩喜好都都滿足到你!韓國餐廳好多時都只售一款食物,今次黎到呢間韓國餐廳就夠曬多選擇,燒肉、炸雞🍗、醬油蟹、鍋物、豬手、生牛肉、人參雞、湯品、飯麵、煎餅、蛋卷全部一應俱全,有咩喜好都都滿足到你!🌖醬油蟹(附送紫菜牛油飯)$250醬油蟹🦀喺香港真係唔常見,始終生醃海鮮唔係咁多人接受到,有得食止下癮已經要感恩,今次食到嘅醬油蟹鮮甜!肥美!多膏!又唔會太鹹!真係好好彩呀~~隨蟹附送一大碗紫菜牛油拌飯,俾兩個米飯🍚小偷一齊夾擊,真係食到唔停口,拌飯如果加入更多麻油同芝麻增加香氣會更加不得了🤩。餐廳另有醬油蝦🦐同醬油鮑魚,食悶左醬油蟹可以搞搞新意思。🌖Pork & Beef Set BBQ $580套餐包左三款肉,分別為調味特級牛肋骨、蜂窩五花肉及豬肩肉。牛肋骨調味偏甜,肉質緊緻富肉汁;五花肉𠝹左花,賣相好咗又易熟咗,食落唔會太肥,而且燒烤板有特別設計,令肉類燒完後表面可呈網紋之餘,又可以引導油份致兩邊流走;豬肩肉較

🌖醬油蟹(附送紫菜牛油飯)$250
餐廳另有醬油蝦🦐同醬油鮑魚,食悶左醬油蟹可以搞搞新意思。

🌖Pork & Beef Set BBQ $580
套餐包左三款肉,分別為調味特級牛肋骨、蜂窩五花肉及豬肩肉。
牛肋骨調味偏甜,肉質緊緻富肉汁;五花肉𠝹左花,賣相好咗又易熟咗,食落唔會太肥,而且燒烤板有特別設計,令肉類燒完後表面可呈網紋之餘,又可以引導油份致兩邊流走;豬肩肉較失色,幸好唔會有豬羶味。
特別想稱讚店員嘅服務,會主動更換燒烤板同幫手燒肉,臨近關店時間都唔會有催促客人離開嘅感覺。

套餐喺燒肉以外配有沙律(甜南瓜沙律/牛油果生果沙律)、湯(泡菜豬肉湯/牛胸肉大醬湯)、甜品(雪糕)/飲品(柚子茶)。
甜南瓜🎃沙律入面嘅南瓜真係好甜又濕潤,連平時唔鍾意食南瓜嘅朋友都話好味;牛胸肉大醬湯有牛胸肉薄片同入曬味嘅蘿蔔粒,味道偏濃。

2023-07-05
  • 醬油蟹
今次同朋友去到位於尖東的韓脈(Hanmat Korean BBQ Restaurant)。餐廳之前名為韓珍,現在仍然是由韓國人主理,地道大份量的韓國菜相信是多人聚餐好選擇。前菜前菜種類繁多,除了有常見的沙律、泡菜、白蘿蔔﹑芽菜外,還有平日少見的鵪鶉蛋,食完可以再refill。當中最喜歡白蘿蔔,清爽解膩。<醬油蟹> $250醬油蟹蟹肉呈半透明,口感嫩滑,還有不少燈黃色蟹膏!醬油蟹帶有獨特鮮味,將蟹肉再浸一下醬油,再加上蟹膏﹑紫菜和帶麻油味既白飯拌勻,鹹香紫菜和蟹肉蟹膏的鮮味不愧為最佳配搭~當然亦可以將紫菜飯放入蟹蓋與蟹膏一同品嚐。<豬肉石鍋拌飯> $88石鍋拌飯配料有豬肉片、蔬菜、大豆芽、紫菜碎、辣椒醬等。將豐富的材料攪勻,整體味道帶點少辣,另外亦有辣醬可以調較味道。<葛根拌冷麵> $88冷麵配料有黃瓜絲﹑蘿蔔絲﹑半粒熟蛋等,冷麵湯汁是另上,旁邊也附上剪刀讓客人剪開麵條。拌麵很適合夏日食用,微甜帶冰涼口感,麵體爽口彈牙,白醋和黃芥末醬可以在吃到中途再添加與麵條中,可以令味道變得清爽。<馬鈴薯豬骨湯> $300豬骨湯份量十足,

<醬油蟹> $250

<豬肉石鍋拌飯> $88

<葛根拌冷麵> $88

<馬鈴薯豬骨湯> $300
豬骨湯份量十足,五大塊排骨於熱騰騰湯汁中煮沸,配料還有馬鈴薯和經醃製過的大白菜。大白菜吸滿湯汁精華,略嫌馬鈴薯煮得未夠綿軟,豬骨湯煮得濃味,所以排骨好入味,亦都好輕易可以分開肉同排骨!
  • 前菜
這次來到韓國餐廳,點了一些小菜和主餐,整體來說很滿意。餐廳提供六碟前菜,包括醃蘿蔔、泡菜、鵪鶉蛋、芽菜、粟米和沙律。每一碟小菜都很清爽美味,尤其是醃白蘿蔔,口感酸甜適中,非常開胃。鵪鶉蛋也很特別。芽菜和粟米則非常清爽,沙律則是一道非常健康的小菜。接著是主餐,我們點了宮廷牛骨、醬油蟹和韓牛筋骨湯。⭐️宮廷牛骨宮廷牛骨的份量很多,加上紅蘿蔔,入口很嫩,配飯吃一流。⭐️韓牛筋骨湯牛骨熬煮得非常很軟,湯汁呈米白色,味道很淡,只有一些蛋絲,沒有加任何調味料,牛筋很軟。⭐️醬油蟹愈來愈多韓國餐廳提供醬油蟹,我最喜歡吃醬油蟹。醬油蟹肉質鮮美,蟹肉不死鹹,配上白飯和紫菜,非常鹹香,值得一試。
這次來到韓國餐廳,點了一些小菜和主餐,整體來說很滿意。

接著是主餐,我們點了宮廷牛骨、醬油蟹和韓牛筋骨湯。

⭐️宮廷牛骨

宮廷牛骨的份量很多,加上紅蘿蔔,入口很嫩,配飯吃一流。

⭐️韓牛筋骨湯

⭐️醬油蟹

愈來愈多韓國餐廳提供醬油蟹,我最喜歡吃醬油蟹。