2024-08-19 230 瀏覽
朋友生日佢揀左呢間餐廳慶祝生日飯首先叫左個拼盤我地兩張枱痴埋一齊 但係其實多左個爐最正既係有人幫我地燒埋我地就乜郁唔洗理一班人可以專心傾計🥰個水冷麵好食😋麵質煙韌又幾爽口仲有一個洋蔥碟我地全部人都好奇咩黎原來係配啲燒牛肉食又真係ok喎 個味好夾仲唔會食到好膩唔錯唔錯👍🏻👍🏻👍🏻豬頸肉都出色煎到兩邊都好香口我地最後仲要多左碟加碼😂整體嚟講我本身唔太鍾意食韓國燒烤,但係呢一間啲味道環境所有嘢都好滿意🤗
朋友生日佢揀左呢間餐廳慶祝生日飯

煎到兩邊都好香口
我地最後仲要多左碟加碼😂

2024-08-06
2024-08-12 290 瀏覽
我十分喜愛醬油蟹, 朋友話我知尖沙咀有家 “韓國直送醬油蟹” 做緊優惠, 同一價錢但蟹比之前增量 60%, 我這個蟹痴無理由唔去試試吧!醬油蟹配牛油飯 ~ 韓國直送醬油蟹, 超新鮮! 韓珍自家醬油醃制還配上牛油飯! 蟹肉質超嫩滑, 完全沒有腥臭味, 很新鮮, 肉很飽滿, 蟹膏滿瀉又油潤! 醬油蟹一般也是配白飯, 想不到這有味飯團與醬油蟹挺配的!牛骨解酒湯 ~ 看韓劇時常常聽到說解酒湯, 這次終於有機會試試! 泡菜、牛肉、牛肚等, 微辣的清爽跟白飯十分配! 這叫做解酒湯, 應該是因為宿醉, 來個熱辣辣的來暖胃吧!韓式菜包肉 ~ 這菜包肉跟平常的有不同, 不是包著食而是夾著食, 這太方便了, 不用戴手套, 也不用弄得滿手也是醬汁! 這肉完全沒豬羶味, 肉質軟嫩, 油脂甘香, 配上甜辣泡菜及生菜絲, 一口一個滿足!韓式蔥和海鮮煎餅 ~ 蔥很多也很香, 大大隻蝦及粒粒魷魚, 周邊煎至焦脆, 配上特調醬汁, 味道很好!芒果益力多刨冰 ~ 這芒果味也太濃郁了, 也能食得出益力多的味道, 還配上雪至冰塊般的士多啤梨, 再加上雲尼拿雪糕, 顏色搭配超亮麗, 味道也很搭, 微微酸再加甜甜的味道, 很解膩
芒果益力多刨冰 ~ 這芒果味也太濃郁了, 也能食得出益力多的味道, 還配上雪至冰塊般的士多啤梨, 再加上雲尼拿雪糕, 顏色搭配超亮麗, 味道也很搭, 微微酸再加甜甜的味道, 很解膩!
-本身就係醬油蟹粉絲嘅我,搵到一間正宗韓國餐廳,一個套餐有晒我最鍾意食嘅嘢 (ゝ∀・)🩷醬油蟹2人餐$788✨前菜正宗韓國餐廳必有:泡菜,仲有🦐蝦乾仔 : 細細粒超級香口,正!🌶️麻辣魷魚🦑 魷有咬口,加埋麻辣醬好惹味!😈醬油蝦蟹(蟹增量60%)🦀醬油蟹味道濃郁,入面仲有些少青椒紅椒,蟹肉晶瑩剔透,橙黃色蟹膏充滿膠質,適合加飯撈勻一齊食,混合埋一齊超美味!🦐醬油蝦已經剝殼,非常之貼心,調味方面啱啱好,唔會太鹹!🐷濟州豬五花肉伴大蝦鍋擺盤超級靚,層層疊蝦肉已經剝咗外殼,選用濟州五花肉更加肥美,配呢個韓式湯底超惹味,仲有魷魚粒粒,仲有大量嘅芽菜、翠玉瓜、紅蘿蔔、洋蔥......味道方面:湯底屬於微辣,因為吸收咗瓜類嘅鮮甜,仲帶甜味,送飯食一流。豬五花配合呢個辣湯,令我享受正宗嘅韓國風味,超推介!❤️韓式泡菜煎餅一個偏薄濃味的泡菜煎餅,入面勁多泡菜,加上少少蔥花,配咗一個微辣嘅醬汁,咬入口超惹味。💛芒果益力多刨冰夏天一定要食軟綿綿嘅刨冰,超級香甜嘅芒果味,入面仲加咗少少芒果肉,伴碟有士多啤梨,上面有益力多味雪糕,仲加咗濃郁嘅煉奶,真係超級邪惡!🍸柚子燒酒食韓國菜必備,香甜柚子味勁適合女仔飲,飲酒

🩷醬油蟹2人餐$788

✨前菜
正宗韓國餐廳必有:泡菜,仲有
🦐蝦乾仔 : 細細粒超級香口,正!
🌶️麻辣魷魚🦑 魷有咬口,加埋麻辣醬好惹味!

😈醬油蝦蟹(蟹增量60%)

🦐醬油蝦已經剝殼,非常之貼心,調味方面啱啱好,唔會太鹹!

🐷濟州豬五花肉伴大蝦鍋
豬五花配合呢個辣湯,令我享受正宗嘅韓國風味,超推介!

❤️韓式泡菜煎餅

💛芒果益力多刨冰

🍸柚子燒酒
食韓國菜必備,香甜柚子味勁適合女仔飲,飲酒配辣感覺超爽!

✨呢個套餐份量超多啊,兩個人一定食唔晒,有晒我最鍾意嘅醬油蝦蟹,仲有我最鍾意濟州五花肉、甜品......超滿足!

💜餐廳氣氛都好熱鬧,適合一班朋友聚會,望到旁邊燒肉有專人幫手燒,服務不錯!

🥢韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
  • 醬油蟹
  • 醬油蝦
  • 濟州豬五花肉伴大蝦鍋
2024-08-07 326 瀏覽
朋友知我未食過醬油蟹,今日帶左我去位於尖沙咀寶勒巷的「韓珍」食韓國菜。前菜餐前有不同前菜,醃漬的洋蔥、青椒、紅椒,另外有4款前菜可以無限任添,有泡菜、芽菜、八爪魚、炸蝦仔,食落好開胃,做餐前小食最適合不過。醬油蟹Free Upgrade 60% 醬油蟹有滿滿的蟹膏,蟹肉呈半透明狀,蟹膏入口濃稠起膠,香甜滑溜,醬油調味啱啱好,不會太鹹,再拌入牛油紫菜飯,甘香蟹膏裹住圓渾香軟的米飯,口腹之慾大滿足。如果不懂處理蟹,餐廳職員會幫忙處理蟹肉蟹膏去撈飯。炸蛋梳乎厘份量十足,炸蛋上面有滿滿的蟹籽和芝士,蛋香味濃郁,口感好豐富。韓式蔥和海鮮煎餅好大塊,煎餅入面有蔥、韭菜、蝦、魷魚等等,吃到海鮮的彈牙和蛋的香味,再沾上韓式醬汁,味道更滋味。牛肉石鍋拌飯石鍋夠熱,材料滿滿,有牛肉、芽菜、蔬菜、生雞蛋,再加入韓式辣醬拌勻,口感豐富,一口下去超濃郁的味道。芒果益力多刨冰好大份,3-4人份量,以排天氣太熱,食完即刻爽晒!消暑一流。朱古力旋風沙冰&薄荷檸檬梳打水

醬油蟹Free Upgrade 60%
如果不懂處理蟹,餐廳職員會幫忙處理蟹肉蟹膏去撈飯。

炸蛋梳乎厘

韓式蔥和海鮮煎餅

牛肉石鍋拌飯

朱古力旋風沙冰&薄荷檸檬梳打水

今天要介紹呢間餐廳位於尖沙咀,是一家韓國餐廳。環境舒服同空間幾大,坐得舒服同抽風做得唔錯,過黎食燒肉都唔會覺得有油煙味。除左有韓燒外,仲有韓國菜可以選擇,同埋呢間餐廳出名既醬油蟹食。此外,餐廳仲有提供餐前小食例如泡菜、芽菜、辣魷魚等5款小食,用黎開胃就最適合。🌟醬油蟹配牛油飯 $348最近餐廳推出左增量版醬油蟹,蟹比以前增大了60%並維持舊價錢,所以係吸引到我地食晚飯。蟹肉沒有一點腥味,蟹膏份量係非常多,再配撘紫菜牛油加蛋飯,撈飯一流。🌟特級豬頸肉 $150呢度既韓燒可以叫職員幫手燒或者自己。今次叫左職員幫手燒,除左有豬頸肉仲包左幾件薯仔同菇。而豬頸肉份量好多油花均勻,食落爽口。🌟炸蛋梳乎厘 $68呢個係鹹既梳乎厘,份量非常多整個碗都係蛋上枱時脹卜卜,蛋上面有蟹籽同芝士蛋味濃郁,食落富層次感。🌟韓式泡菜煎餅 $130呢個泡菜餅煎到外脆內嫩,食落啖啖泡菜且粉漿唔多,仲要上菜時熱辣辣,可以一試。🌟 芒果益力多刨冰 $98刨冰係韓國其中一款出名既食物。天氣咁熱就揀左呢個做甜品。個刨冰大份到兩個人食都食唔哂,刨冰入口即溶而且冰非常滑,加埋芒果配酸益力多呢個組合又唔會話太膩。📌韓珍(寶勒巷) 尖

🌟醬油蟹配牛油飯 $348

🌟特級豬頸肉 $150

🌟炸蛋梳乎厘 $68

🌟韓式泡菜煎餅 $130

🌟 芒果益力多刨冰 $98

📌韓珍(寶勒巷)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
港鐵旺角站 B2 出口
🇰🇷又喺香港發現一間正宗韓國燒烤,餐廳有最高級別1++韓牛,亦有韓式熟成牛供應。最近醬油蟹仲升級60%加大版!韓國直送勁多膏大滿足😍💭落完order之後,送上勁多韓式小碟前菜😆最欣賞係佢嘅醃洋蔥,食好多肉嘅時候超解油膩😍另外最common嘅生菜同蒜片都有提供俾你包燒肉食😋 🐮二人韓牛套餐 $1080✰韓牛肉眼扒1++(300g)✰雪花牛肉✰調味特級牛肋條✰釀冬菇伴柚子沙律✰炸蛋疏乎厘✰泡菜炒飯▫️第一次食最高級別嘅韓牛肉眼扒1++,油脂分布好平均,牛味好濃郁,口感亦都好軟熟!▫️雪花牛肉嘅油花超靚,而且入口好軟嫩😍▫️調味特級牛肋條非常惹味🤤▫️柚子沙律好清新開胃,冬菇釀咗海鮮墨魚滑都幾特別。▫️炸蛋疏乎厘好鬆軟,蛋味香濃。▫️泡菜炒飯可以打卡😆店員即席炒飯,用料好足芝士拉絲極邪惡!▫️呢個套餐兩個人非常夠食好豐富!🦀醬油蟹 $348▫️餐廳推廣加大版醬油蟹!比之前大咗60%!全部韓國新鮮直送超多蟹膏😍▫️醬油蟹奉送紫菜牛油飯,本身個飯撈埋蛋黃已經好好食,加埋蟹膏簡直一流,食到停唔到口。🍜葛根水冷麵 $88▫️清新甜甜地嘅水冷麵,食完咁多燒肉同埋醬油蟹,食返個清新嘅水冷麵解膩好重要。🍧芒果益力多刨冰 $9

雪花牛肉

調味特級牛肋條

炸蛋疏乎厘

🐮二人韓牛套餐 $1080
✰韓牛肉眼扒1++(300g)
✰雪花牛肉
✰調味特級牛肋條
✰釀冬菇伴柚子沙律
✰炸蛋疏乎厘
✰泡菜炒飯

韓牛肉眼扒1++

▫️雪花牛肉嘅油花超靚,而且入口好軟嫩😍
▫️調味特級牛肋條非常惹味🤤
▫️柚子沙律好清新開胃,冬菇釀咗海鮮墨魚滑都幾特別。
▫️炸蛋疏乎厘好鬆軟,蛋味香濃。

泡菜炒飯

▫️呢個套餐兩個人非常夠食好豐富!

🦀醬油蟹 $348

葛根水冷麵

🍜葛根水冷麵 $88

🍧芒果益力多刨冰 $98
▫️呢度嘅刨冰好大碗,四個人share食啱啱好😆 芒果醬+果肉+益力多刨冰+雲呢拿雪糕,完美💕

💵4人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均$540
雪花牛肉
調味特級牛肋條
炸蛋疏乎厘
韓牛肉眼扒1++
葛根水冷麵
芒果益力多刨冰
😍講開食醬油蟹,我都極少喺香港食醬油蟹!朋友話佢好耐之前食過呢間醬油蟹,朋友話勁新鮮,即刻心郁去食,仲要喺IG見到個醬油蟹比以前大咗60%!真係心心眼!🥩叫咗個二人韓牛套餐,真心超抵食!韓國牛好重牛味道,唔油!好咬口,但又唔韌!韓國牛肉真係好正,一塊300g估唔到比咁大塊!再去都會叫呢個餐!好食🌟🌟🌟🌟🌟推介🈵🐮雪花牛肉超級濃嘅牛肉味!雪花均勻,但我一啲都唔覺得肥,連埋蒜片加生洋蔥再配醬油,一口食非常讚!👍🏻好食🌟🌟🌟🌟🌟🍊釀冬菇伴柚子沙律清新,好大碟沙律菜,一邊中有蝦滑釀左冬菇嘅配菜,開胃菜都好豐富!好食🌟🌟🌟🌟🐣炸蛋疏乎厘超級估唔到咁大碗,個蛋厚度應該有四吋高🙈老闆一啲都唔孤寒,加埋芝士同飛魚子一齊食,口感豐富!好食🌟🌟🌟🌟🥓調味特級牛肋條精粹係醬汁醃到每條牛肋條都充滿肉汁,所以煎唔會煎乾同嚡,亦係推介之一!好食🌟🌟🌟🌟🌟🍚泡菜炒飯即場炒飯亦係唔錯,泡菜撈勻再煎香有飯焦加埋芝士一齊食,美食🙌🏼好食🌟🌟🌟🌟🦀主角之一醬油蟹,超級推介呢一間蟹膏超多,蟹超新鮮!簡直滿分,同我去韓國食一樣咁新鮮!價錢一啲都唔貴!加埋飯撈蟹蓋蟹膏,wow。。。配埋啖飯好食到淨係瞇埋眼!😌好食🌟🌟🌟🌟🌟推介🈵

好食🌟🌟🌟🌟🌟推介🈵

好食🌟🌟🌟🌟🌟

好食🌟🌟🌟🌟🌟

好食🌟🌟🌟🌟🌟推介🈵

🍧芒果益力多刨冰最後甜品,食完肉同醬油真係要搵甜嘢中和返味蕾,呢個刨冰超好食!太大碗四個人分啱啱好😂

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵爆燈🙏🏻會再去食

🚻店舖內有多格男女廁
🚇尖東站3分鐘到
🇰🇷好多都係韓國空運到店新鮮食材
==============
二人韓牛套餐 $1080
-釀冬菇伴柚子沙律
-炸蛋疏乎厘
-韓牛肉眼扒1++(300g)
-雪花牛肉
-調味特級牛肋條
-泡菜炒飯
醬油蟹 $348/1隻
(比之前大咗60%!全部韓國直送超新鮮)
葛根水冷麵 $88
芒果益力多刨冰 $98
另加一服務費
===========$1668/4,每人$417
2024-08-01 264 瀏覽
又到同好友見面的時間, 我今次專登同佢來韓珍到食韓燒, 因為要回憶下我地舊公司。🤭我地點選了 韓牛1++ 2人套餐 ⬇️⬇️⬇️✡️ 釀冬菇伴柚子沙律 ~ 個釀冬菇好彈牙柚子配沙律好開胃。✡️ 炸蛋梳乎厘 ~ 個蛋口感綿密加了蟹籽又多一份脆卜卜感。✡️ 韓牛肉眼扒 ~ 貴為(1++等級)的韓牛, 油脂夠甘香,口感鬆化,鮮嫩多汁,令人垂涎欲滴。✡️ 雪花牛肉 ~ 肉質鮮嫩,油花呈現出雪花般嘅紋路,唔會油膩。✡️ 調味特級牛肋條 ~ 經過醃製嘅牛肋條更加入味,烤熟後夠鮮嫩每一件都令人回味。✡️ 泡菜炒飯 ~ 侍應會當面幫我地炒, 那個飯焦好脆口,味道一流。值得一提,呢到的前菜絕對係高質,個蝦乾泡菜我叫左幾次 。🍹 絲絨草莓沙冰 ~ 綿密的冰沙口感搭配草莓嘅香甜口感濃郁。🍹 薄荷椰子沙冰 ~ 椰子的清香撞向清新嘅薄荷風味夠獨特,椰子味濃。

我地點選了 韓牛1++ 2人套餐 ⬇️⬇️⬇️

值得一提,呢到的前菜絕對係高質,個蝦乾泡菜我叫左幾次 。

📍 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓———————————————好鐘意呢度嘅前菜,除咗平時常見嘅泡菜、芽菜等,仲有醃蝦仔同魷魚😍 仲要有得無限添食!醬油蝦蟹 濟州豬伴大蝦鍋 二人套餐(💰: 788 hkd) 醬油蝦蟹配牛油飯-呢度嘅醬油蟹全部都係韓國直送,好多蟹膏,食來鮮甜可口🤤 同事仲有醬油蝦添!蝦蟹嘅肉質都好爽彈,撈埋牛油飯一齊食,好快送完半碗飯😆👍🏻韓式泡菜煎餅-煎餅熱辣辣脆卜卜咁上,啖啖都係泡菜,濟州豬五花肉伴大蝦鍋 -呢個餐嘅份量真係超驚人😳 如果食量唔大嘅話,我懷疑三四個人都食得好飽~ 因為我哋兩個人食,食完啲醬油蝦蟹煎餅已經飽飽地,點知仲有重頭戲濟州豬大蝦鍋🍲🦐 湯底辣辣地好濃郁,五花肉幾嫩滑,同時好有咬口,蝦就大大隻、肉質不過不失。芒果益力多刨冰-刨冰絕對係四人份量🤣🤣 我哋食極都食唔晒!不過酸酸甜甜好開胃,食完咁多肉類消滯啱晒~ 上面仲有唔少芒果肉,夏天食勁消暑😍沙冰x2杯-我哋叫咗草莓同埋朱古力沙冰,兩杯顏色都好靚,不過個人認為如果忌廉少啲就好啦。整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽 抵食:🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽🐽 服務:🐽
📍 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
———————————————

醬油蝦蟹 濟州豬伴大蝦鍋 二人套餐
(💰: 788 hkd)

醬油蝦蟹配牛油飯

韓式泡菜煎餅
-煎餅熱辣辣脆卜卜咁上,啖啖都係泡菜,

沙冰x2杯

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽

• 醬油蟹
  • 泡菜煎餅
  • 醬油蟹配牛油飯
  • 前菜
不用飛到韓國,也能吃到韓牛?尖沙咀韓國餐廳多,當中《韓珍》性價比極高。匯萃多款韓國食品,韓迷不容錯過。▫️醬油蟹配牛油飯 $348是次推介增量版醬油蟹,所有部份都巨大化,比以前增大了60%,但維持舊價錢,蟹控一定會超滿足。蟹肉新鮮清甜,沒有一點腥味。蟹膏份量更是超出預期,配撘紫菜牛油飯,啖啖皆滋味。▫️特級韓牛橫隔膜1++ $2801++是韓牛中最高級,真的是不一樣!看起來肉質已非常鮮嫩,紋理清晰。燒過後入口油脂甘香,肉味濃郁。價錢不貴,真是一定一定要叫的,性價比極高!▫️濟州黑毛豬前上肩肉 $180濟州的黑毛豬超有名氣,不用飛到韓國,在這裏也能吃到!豬肉同脂肪達致黃金比例,吃起來富彈性。▫️芒果益力多刨冰 $98韓國四處都能看見雪花冰,韓珍當然也有這韓國特色甜品。芒果味雪冰正好為燒肉解膩,甜芒果配酸益力多剛好平衡味道。綿線冰入口即溶,細滑感超治癒。▫️炸蛋梳乎厘 $68蛋味濃郁,配上蟹籽芝士猶如極厚玉子燒,厚實足料。

▫️醬油蟹配牛油飯 $348

▫️特級韓牛橫隔膜1++ $280

▫️濟州黑毛豬前上肩肉 $180

▫️芒果益力多刨冰 $98

▫️炸蛋梳乎厘 $68
蛋味濃郁,配上蟹籽芝士猶如極厚玉子燒,厚實足料。
2024-07-26 332 瀏覽
好友暑假出國留學在即,臨別前食餐好是常識!選了韓國燒肉,在外地不易吃到的,尤其蟹油蟹,可為絕響!先來一份醬油蟹 $348蟹夠新鮮,蟹肉鮮甜,加上醬汁的調味,一試難忘!伴紫菜飯也是一絕,多多飯都會被吃光再點了一份韓牛套餐 $1,080 ,一份套餐,食齊幾款不同質地的牛肉,價錢尚算合理,吃好東西就是有代價的 😂😂🤣釀冬菇伴柚子沙律 炸蛋梳乎厘韓牛肉眼扒,原塊肉眼做韓燒,傻眼同時伴隨興奮無限 😍😍;肉扒質量高,熟透也不會韌,肉味濃,脂肪少!雪花牛肉,跟肉眼比較,油香滿滿的同時,牛味也不遜,和而不同的好味道!調味特級牛肋條,韓式的醃肉,別樹一格,甜絲絲的烤肉,美食味極!泡菜炒飯,芝士、泡菜、蟹籽、牛油、紫菜絲的韓式炒飯,是韓式的好味道!芒果益力多刨冰 $98,眼前一亮的刨冰,芒果、益力多、雪糕都是大愛,吃得多飽也容納的下的冰涼甜品 😋😋完美的一頓晚餐!

先來一份醬油蟹 $348

炸蛋梳乎厘

完美的一頓晚餐!
2024-07-25 261 瀏覽
好耐無食過韓燒啦,「韓珍」意思係 “韓國真正的味道” 一於試下韓國真正的味道啦。我地點左SET C 濟州黑毛豬套餐,食到捧住個肚走呀。前菜:有泡菜、芽菜、炸蝦乾、辣魷魚,全部都岩食,而且仲可以無限refill 添,最欣賞炸蝦乾,入晒味好正。釀冬菇伴柚子沙律:沙律菜清新爽口,配上酸甜柚子醋,胃口即時大開。炸蛋梳乎厘:甜既梳乎厘食得多,鹹既梳乎厘都係第1次食到。上枱時脹卜卜,食落蛋香味濃郁,上面有蟹籽同芝士,令口感更富層次。豬:濟州黑毛豬五花肉:五花肉油脂同肌肉比例分佈均勻,店員會幫手烤肉,烤到金黃色,香氣四溢,入口即化。濟州黑毛豬前上肩肉:脂肪比例相對較小,肌肉較多,食落肉汁豐富且帶點嚼勁。特級豬頸肉:豬頸肉油花均勻,肉質爽口鮮嫩,好juicy。主食:預留小小豬肉做餸製作泡菜炒飯,炒飯材料有紫菜、醃蘿蔔、蟹籽、泡菜,再加上芝士而製成的泡菜炒飯,飯底炒到微焦,爽脆可口。🔎韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓

前菜:

釀冬菇伴柚子沙律:
沙律菜清新爽口,配上酸甜柚子醋,胃口即時大開。

炸蛋梳乎厘:

豬:
濟州黑毛豬五花肉:

濟州黑毛豬前上肩肉:
脂肪比例相對較小,肌肉較多,食落肉汁豐富且帶點嚼勁。

特級豬頸肉:
豬頸肉油花均勻,肉質爽口鮮嫩,好juicy。

主食:

🔎韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
2024-07-25 218 瀏覽
近期一直心思思想去韓國🇰🇷但無時間去😞只好去食韓國餐廳🍴解解思念🤫去襯韓國都離唔開食燒肉‼️依間餐廳係屋企人食過覺得好食😋大推比我,我都幫襯過好幾次,今日終於忍唔住將佢推薦比人家㊙️.🇰🇷濟州黑毛豬2人套餐 $780🥗釀冬菇伴柚子沙律 沙律超有驚喜😋沙律菜沾滿左柚子醋,每啖都有柚子味,酸甜度做得好好,食完好開胃🤤.🍳炸蛋梳乎厘以為叫梳乎厘就應該好軟淋😂估唔到食落都幾硬身🤣上面放上芝士片🧀同鋪滿滿滿既蟹子,切開你蜂巢形狀😋食落去口感較實.🐷濟州黑毛豬五花肉五花肉最睇重係脂肪比例😆最理想既係一層脂肪一層肉😋依到就做到啦‼️口感極其豐富同柔軟,肉質非常嫩滑👍🏽店員會幫我地燒到焦香🥳如果怕油膩仲可以點埋韓式洋蔥汁🧅或者用生菜🥬包起黎一齊食😉.🐷濟州黑毛豬前上肩依款肉款肉質細膩☺️咀嚼時感覺十分柔軟,入口即化。.🐷特級豬頸肉屬於肌肉較少的部位,口感好好😌燒完完全保持到嫩度👍🏽.🍚泡菜炒飯店員會建議加啲肉入去到炒飯,令到口感變得更加豐富⬆️炒好飯後會加入芝士🧀紫菜,仲可以做到拉絲效果😳十分邪惡👿
🇰🇷濟州黑毛豬2人套餐 $780
🥗釀冬菇伴柚子沙律

🍳炸蛋梳乎厘

🐷濟州黑毛豬五花肉

🐷濟州黑毛豬前上肩
依款肉款肉質細膩☺️咀嚼時感覺十分柔軟,入口即化。
🐷特級豬頸肉
屬於肌肉較少的部位,口感好好😌燒完完全保持到嫩度👍🏽

🍚泡菜炒飯

2024-07-23 485 瀏覽
好耐都無同皇上試韓式火鍋🤩, 早前朋友介紹去食這個二人餐, 勝價比好高👍🏻食材又新鮮💋。 (5⭐️最高)2位用套餐 整體(5⭐️)🤜🏻濟州豬五花肉伴大蝦鍋👏🏻當中好似食物層塔咁樣, 等層是大蝦🍤,跟住就芽菜;中層由韓式醬料醃製的五花腩肉😚;底部已翠瓜、紅蘿蔔等配菜。當職員加入秘製湯料時,可以令到五花腩慢慢溶入湯味中。雖然我唔係好食得辣,但係我都覺得呢種辣嘅滋味道係超水準的😙。 🤜🏻醬油蟹 職員將蟹拆殼、把入蟹膏加入熱辣辣的白飯,一齊攪拌。每一啖飯都充滿醬油蟹😘嘅油脂,滋味十足。🤜🏻韓式泡菜煎餅脆卜卜外層,但有微微的泡菜辣,加上秘製汁真係十分滋味😋🤜🏻紅豆麻糬刨冰小朋友最鍾意食這一款😋。紅豆甜度適中而且麻糬細細粒又煙靭⋯⋯刨冰入口感覺是綿粉狀態。好適合夏日消暑食用。👍🏻🤜🏻沙冰(朱古力及香蕉味)者兩甜度適中, 香蕉沙冰🍧加入脆片,小朋友最鍾意食💋
前菜
💋。 (5⭐️最高)

2位用套餐 整體(5⭐️)
🤜🏻濟州豬五花肉伴大蝦鍋👏🏻

🤜🏻醬油蟹

🤜🏻韓式泡菜煎餅
韓式泡菜煎餅

脆卜卜外層,但有微微的泡菜辣,加上秘製汁真係十分滋味😋

🤜🏻紅豆麻糬刨冰
紅豆麻糬刨冰

🤜🏻沙冰(朱古力及香蕉味)
沙冰

者兩甜度適中, 香蕉沙冰🍧加入脆片,小朋友最鍾意食💋
紅豆麻糬刨冰
2024-07-23 1615 瀏覽
想食得好啲,通常都係約人鋸扒,善待自己又唔一定食牛嘅,韓燒豬都可以食得爽皮,尖沙咀呢間有格局又抵食,仲有專人幫你燒埋,唔使食得咁捩棄韓國餐廳通常點餐後都會有幾碟前菜,佢地嘅前菜好特別,除咗泡菜同芽菜,仲有蝦乾同八爪魚,醃得好好食,仲可以refill𠻹二人餐頭盤係釀冬菇伴柚子沙律,一大盤沙律撈咗好香嘅柚子醋,最特別係裡面有釀冬菇,質感獨特又夾到沙律炸蛋梳乎厘都好得意,真係未食過鹹嘅梳乎厘,炸蛋質地好鬆軟,冇多餘水份但又好濕潤,撈埋芝士、蟹籽同蔥真係超梳乎嚟到二人餐嘅壓軸—濟州黑毛豬喇,呢隻豬生前過得幾好,食嘅係百草玉米、大豆等靚飼料,住嘅地方分分鐘大過我地班社畜,天然環境無污染,可以有極大空間做運動,化身小鮮肉五花肉嘅層次已經睇得到,豬肉層次潔白分明,經過燒烤,更顯晶凝通透,口感彈牙無比點吓特製嘅醃洋蔥醬,油脂同清新嘅口味交雜,味蕾開始運動了前上肩肉係相對運動量較大嘅地方,但質感都唔會嚡,肌肉發達同時扣得住肥美脂肪,究竟做咩運動先得呢?由於冇晒調味豬皮,所以會畀多啲特級豬頸肉,由於冇殘留藥性,又低膽固醇,怕肥嘅人都放心食,好有營養㗎,仲保留到豬頸肉嘅爽口特質食完豬肉仲會留少少豬頸肉,切碎

點吓特製嘅醃洋蔥醬,油脂同清新嘅口味交雜,味蕾開始運動了

濟州黑毛豬2人套餐

食完豬肉仲會留少少豬頸肉,切碎佢再用嚟整泡菜炒飯,加埋蟹籽同醃蘿蔔炒起,再落芝士同紫菜,然後焗幾分鐘就食得

個樣好似韓國嘅火飯,只係更乾爽,底部有飯焦,又香濃又有嚼口

百香果特飲

全程燒肉用餐時間都長長地㗎,雖然有茶水,同胃民吹水吹到嗌返杯嘢飲乾吓杯

薄荷椰子沙冰

夏天飲薄荷沙冰最好不過,仲有椰香,啱晒大暑飲
2024-07-22
濟州黑毛豬2人套餐