3K
2016-05-28 492 瀏覽
朋友介紹黎呢度食放題,佢話好多野食又唔貴,一於同超大食嘅同事黎食餐勁嘅。除左帶位一刻,其他基本上全自助,店內有回轉壽司帶,燒爐有吸油紙,油紙可自行更換。另外醬料都幾多下,豉油,甜醬油,麻醬,辣醬,蔥,芫荽等等。入坐會送上呢個蒜容燒扇貝,因為不熱,放左上爐熱一熱佢,原來蒜下有芝士,滆左更好味。其他燒肉未熟,食住壽司先,點解係明將壽司嘅?哈哈,中學時代都常去明將食壽司,個人覺得唔差吖。出面仲有師傅整燒物,有我至愛日式燒餅,仲有炸豆腐,玉子豆腐,燒鯖魚,炒牛肉等,有啲啱啱整完熱辣辣幾好味,有啲放涼左嘅炸物就放返係爐加熱,哈哈。自助攞肉,蔬菜等,基本上攞黎燒定打邊爐除意。肉方面有牛仔骨,肥牛片,豬肉片,雞肉,雞翼,豬大腸,多春魚,墨魚仔等,好多款下。大部分都無醃過,一般凍肉舖貨式,可以燒嘅時候自行調味,枱上有七味粉,海鹽等。個人覺得牛仔骨同豬大腸好正,encore左幾輪呢。燒下野又打下邊爐,一個細鍋,可選麻辣湯或青湯,個爐幾猛下,一陣就滾了。打邊爐最正係肥牛啦,仲有不少丸類,貢丸同芝士丸都好正。當然亦要食菇同公仔麵,好滿足。又係時候食下甜品,有雪糕,豆腐花,布甸,啫喱,西米露等,太多野揀唔知食
其他燒肉未熟,食住壽司先,點解係明將壽司嘅?
哈哈,中學時代都常去明將食壽司,個人覺得唔差吖。
又係時候食下甜品,有雪糕,豆腐花,布甸,啫喱,西米露等,太多野揀唔知食咩好添。

飲品忘了影相,有汽水,沙冰,咖啡,奶茶等自己斟。

168蚊一位確實幾平,食物ok,唯店內頗油,冷氣亦有點不夠。
2016-05-24
2016-05-26 556 瀏覽
聽人講,呢間野既前身係明將壽司,一開始聽到都嚇一嚇老實說,一開始不是抱有好感去食的當然後來食食下都有少少改觀啦~必須講講,壽司真係完全唔吸引,連食既衝動也沒有啲壽司刺身睇落真係都幾黯然失色下,唔太新鮮,感覺好似食了就會肚子痛似的總之唔食壽司刺身的話,呢間餐廳其實勉強地說,也是不錯的燒肉,熟食方面都唔算太差呢我幾乎無食到壽司刺身,見到唯一睇落新鮮少少既墨魚刺身都麻麻地好食所以都係主攻燒肉,熟食,飲品多都夠滿足我了食食下,朋友拎左啲生蝦刺身燒嚟食,我都食左幾塊燒熟左食又OK喎哈哈 安全又味道唔差肉類質素不過不失,但以價錢嚟講叫食得過呢覺得比較好味既豬頸肉,有豬大腸,豬腸,腩肉等等,都唔錯食配埋醬汁,好食好食~~呢度老實講,醬汁都非常唔錯,好多選擇而且都獨家味道,幾好味,我地都好鐘意熟食方面選擇都唔少,會有至少兩位員工負責燒蒸煮煎味道都差參差,有啲非常美味,有啲就好難食美味既有魚,蕃薯仔等等難食既有芝士帶子等等然後!!!!!!最重要最喜歡最深愛既部分!!!就係有好多款唔同既酒飲,呢樣係抵既,值既,開心既~~~~有清酒~梅酒~桂花酒~瑰玫瑰酒~菊花酒~威士忌~紅酒~啤酒~等等外仲要係出面飲唔到
聽人講,呢間野既前身係明將壽司,一開始聽到都嚇一嚇
老實說,一開始不是抱有好感去食的
當然後來食食下都有少少改觀啦~

必須講講,壽司真係完全唔吸引,連食既衝動也沒有
總之唔食壽司刺身的話,呢間餐廳其實勉強地說,也是不錯的
燒肉,熟食方面都唔算太差呢
所以都係主攻燒肉,熟食,飲品多
都夠滿足我了

食食下,朋友拎左啲生蝦刺身燒嚟食,我都食左幾塊
燒熟左食又OK喎哈哈 安全又味道唔差
肉類質素不過不失,但以價錢嚟講叫食得過呢
覺得比較好味既豬頸肉,有豬大腸,豬腸,腩肉等等,都唔錯食
配埋醬汁,好食好食~~
熟食方面選擇都唔少,會有至少兩位員工負責燒蒸煮煎
味道都差參差,有啲非常美味
,有啲就好難食
美味既有魚,蕃薯仔等等
難食既有芝士帶子等等
然後!!!!!!
最重要最喜歡最深愛既部分!!!
就係有好多款唔同既酒飲,呢樣係抵既,值既,開心既~~~~
有清酒~
梅酒~
桂花酒~
瑰玫瑰酒~
菊花酒~
威士忌~
紅酒~
啤酒~等等外

仲要係出面飲唔到既,真心唔錯,好討我歡心

亦有唔少其他既飲品呢~除汽水外,仲有唔同既特飲
個人除酒外最愛飲既酸梅湯也有呢~~~
真係開心死我了

有些人,有酒飲已經叫滿足左一大半
尤其係我
嗜酒成性,幾乎無酒不歡
所以呢間餐廳,最欣賞的就是飲品方面了
另外,除左飲品外,亦有樣我地都好欣賞既地方
必須要講一講!這裡的燒爐設計相當不錯!!!一千個LIKE

因為平時依燒肉最憎既問題無出現到-----好怕成身燒肉味
但呢個爐晚設計係好到,真係無乜油煙,亦無彈油既問題,啲燒肉味好少,正
無食到全身都係燒肉果陣味真係會覺得好幸福哈哈

而且啊,燒爐上面有張牛油紙,墊左係個爐上面,方便燒野食,完全唔易燶,少啲焦,食落健康啲,減少患癌機會,哈哈,真心唔錯,抵讚
限時推出的焦糖燉蛋,黑糖布丁都幾好食~~食左幾次
甜品款式都唔少既其實,而且整體嚟講都唔算太差,食得過

整體嚟講,只要唔食壽司,其他都真係唔錯!我都幾鐘意,會再同朋友再食一次,但都一樣係唔會食壽司啦哈哈,希望其他都會愈來愈進步
  • 酒!
2016-05-23 537 瀏覽
早幾天聽朋友說過在荃灣這裡有一間同時提供迴轉壽司韓式燒肉放題的餐廳, 我覺得很有興趣, 所以今晚便和男朋友一起去了試試看。進去後發現這裡十分大, 有很多張枱, 而且很多款不同的生肉都排得滿滿的放在一張很長的枱上, 這是自助形式的韓式燒烤, 而且旁邊還有一些已經煮熟了的食物, 而店內則有其中一半是迴轉壽司吧, 實在十分特別呢~ 但特別要說一下這裡的燒肉鍋上蓋了一張搽滿了油的紙, 這個貼心設計對於食客來說真的很方便, 有油可以讓食物容易燒得更均勻和不會貼著金屬鍋上, 餐廳亦提供了很多張後補的讓我們可以自己換, 真貼心!先說說韓式燒烤吧, 肉類的種類還真的很多, 例如有雞肉, 豬頸肉, 豬肉腸, 廚司腸, 肥牛肉, 豬肉, 雞中翼, 豬扒, 牛扒, 等等。 我們試了其中大約七至八款:廚司腸、雞中翼、豬肉腸、多春魚、肥牛肉、豬肉、雞肉, 廚司腸一向都是我的致愛, 咸咸的又有點雞肉味; 而雞中翼應該有醃製過, 味道更香;豬肉腸的外形有點特別, 彎彎曲曲的, 有種手打的感覺, 吃下去的味道也是有一點點咸味, 而且肉質彈牙; 多春魚比較細小, 但一口便能吃掉腹部的肉, 可能是餐廳有意方便食客的設定;
我們試了其中大約七至八款:
廚司腸、雞中翼、豬肉腸、多春魚、肥牛肉、豬肉、雞肉, 廚司腸一向都是我的致愛, 咸咸的又有點雞肉味; 而雞中翼應該有醃製過, 味道更香;豬肉腸的外形有點特別, 彎彎曲曲的, 有種手打的感覺, 吃下去的味道也是有一點點咸味, 而且肉質彈牙; 多春魚比較細小, 但一口便能吃掉腹部的肉, 可能是餐廳有意方便食客的設定; 肥牛肉就好像我們一般打邊爐的肥牛肉, 肥瘦適中, 而且很薄很容易燒; 豬肉和雞肉都要燒得比較耐一點, 但完全沒有雪藏味, 很新鮮的感覺。
多春魚, 雞翼, 肥牛, 豬肉
廚師腸, 豬肉腸
肥牛
豬肉腸
雞翼
多春魚
而重頭戲來了, 就是迴轉壽司吧!這邊的設計跟一般的大型連鎖迴轉壽司店的設計差不多, 而且看上去款式亦不少, 例如有香港人的最愛~三文魚壽司刺身、花之戀壽司、鰻魚壽司、芝士蟹柳壽司、等等。我們就是拿了這些, 因為實在太好味了!三文魚很新鮮甜美, 而且並不像一般放題一樣只有一小片而已, 而是很大塊的, 實在是愛不適手呢XD 花之戀壽司亦是很甜, 我自己已經吃了四至五碟.....; 鰻魚壽司雖然沒有配上鰻魚汁, 但仍然是很有鰻魚那種魚甜味; 芝士蟹柳壽司有很重的芝士味, 亦造得很軟身; 值得一提的是這裡的壽司的飯沒有那種重重的壽司醋味, 吃下去的時候不會覺得很飽滯呢^^
鰻魚壽司
芝士蟹柳壽司
三文魚刺身
其實餐廳還有很多其他食物, 例如甜品有蛋撻、沙律、涼粉等等, 自助飲品則有更多選擇, 正常的有咖啡、竹蔗水、五花茶,我試了竹蔗水, 應該是餐廳自己弄的, 因為不會像市面上那些市面上的製成品般太甜; 特別的則有數款不同類型的酒類, 如VODKA、清酒(還有熱的可供選擇!)、桂花酒、梅酒等等。
還有就是餐廳每晚都會有專人在餐廳的中央燒一些特別的食物送給每枱食客, 而今晚的食物是 - 芝士蒜蓉扇貝!實在是很好味, 有很濃郁的芝士味, 扇貝也很鮮甜, 而且絕對新鮮, 因為是你一直看著他燒給你的。
值得一讚的還有服務, 雖說自助餐其實沒有什麼服務可言, 但我在用餐時間裡面從來沒有看到等待補充的食物盤, 而且不斷有服務員經過我們枱面拿走不要的食物碟, 這應該已經是自助式餐廳能提供最好的服務了吧^^
芝士蒜溶扇貝
有機會一定要再來呢~
2016-05-17
廚師腸, 豬肉腸
肥牛
豬肉腸
鰻魚壽司
芝士蟹柳壽司
芝士蒜溶扇貝
  • 肥牛、花之戀壽司、鰻魚壽司
2016-05-21 219 瀏覽
同肥柑太放工在荃灣行街,想不到食什麼菜式,這時候經過翡翠廣場有「自助餐」三個字的招牌,就決定上去開餐。上到見到真係乜都有,每張枱有韓式燒烤爈,又有日式火煱用的電磁爐,在食物Bar拿回來的食材想燒想烚都可以。不用自己煮的有師傳煮理的鐵板燒和迴轉壽司。迴轉壽司種類不少,但我地今晚比較開胃,就主打食燒肉類別。可能因為方便食客燒或烚,肉類沒有塗上厚厚的醃料,而調味料有十多款選擇,我可自行決定食原味還是自行調配味道。而此之外,佢地仲有一些較冷門既醃料如橄欖油、黑醋等,盡量畀人客可以試下不同食法。待應為每枱送上的牛油燒帶子。這𥚃有秋刀魚吃,不是燒烤處理,卻是像潮式凍魚,完全沒有燒秋刀魚會燒出那種魚脂的腥味。不只凍飲款式有5、6款之多,但酒的選擇比非酒精飲品還要多,甚至仲有伏特加飲,見到有些全男子組的枱碟碟都堆得高高的肉山,再加大杯清酒; 媽媽組的就掃魚生比較多。而我和柑太主力掃牛脷,牛脷是薄切的,片片厚薄均勻,還有雞軟骨、雞翼、牛仔骨,加些幼鹽和七味粉十分野味。烤蕃薯加焦糖奶醤,美味。驚喜位是甜品,焦糖燉蛋美味到食咗幾杯,其次推介的是黑糖燉蛋、葡撻和豆腐花,豆腐花的嫩滑和豆香不亞於荃灣山上的出品。

迴轉壽司種類不少,但我地今晚比較開胃,就主打食燒肉類別。
肉類
牛肉類
待應為每枱送上的牛油燒帶子。
燒帶子
烤蕃薯加焦糖奶醤,美味。
日式鍋物
侍應服務好快,經常幫你清左檯面上既碟,唔會阻止你燒野食,值得一鑽。
在又雨又熱的日子,在有冷氣又寬躺的室內燒燒烚烚,總好過用相同價錢去戶外燒烤場,帶住女人和小孩來這𥚃,一定唔怕佢哋投訴有蚊有蠓。
2016-05-16
2016-05-20 237 瀏覽
荃灣真係好少去 ,剩係識得千色店~ 今晚入黎搵朋友,一齊去左呢間自助餐見佢夠平,可以坐2個鐘,仲好多野揀韓日燒自助餐聽個名已經知,呢度有韓食,日本野,仲有得燒添~七點半上到黎,唔知係咪星期一,仲有好多吉位~呢度真係堅大,仲有唔少卡位~每個卡位上面都有一個抽油煙機,一個燒爐~同埋一個電磁爐~(用黎打邊爐架) 當日無咩人,所以無爭野食既場面,D食物都放得好得靚仔下~唯一係無野蓋住,有少少感覺唔太衛生 (希望D人自律,唔好對住D野食打乞嚏啦~)另一邊就有條長長的迴轉壽司,好有驚喜喎~ 仲有一個鐵板橈添~ 仲有一個打邊爐的角落,好多菜,麵食,D菜仲好新鮮添~除左食,估唔到飲品都好多選擇,最堅係有一個酒角,有好多唔知係咪自釀既酒,堅呀~就算連調味料架都好有誠意,超多款~ 巡左一個圈,已經有D頭暈,我既選擇困難症又發作~因為實在太多野食揀啦~@@店員推介呢個蕃薯俾我~蕃薯本身已經好淋好甜,加埋個特制甜醬,可以當甜品~ 好新鮮的食法~ 呢個又係店員推介,慢煮秋刀魚魚味好濃,雖然無熱食咁香口,但亦有很濃的魚味當然,凍食有少少魚腥味,加埋D鹽一齊食就可以去除腥味~ 再黎一個慢煮牛加埋芥未醬,牛嫩滑,牛味
荃灣真係好少去 ,剩係識得千色店~
今晚入黎搵朋友,一齊去左呢間自助餐
見佢夠平,可以坐2個鐘,仲好多野揀
韓日燒自助餐
聽個名已經知,呢度有韓食,日本野,仲有得燒添~
七點半上到黎,唔知係咪星期一,仲有好多吉位~
呢度真係堅大,仲有唔少卡位~
當日無咩人,所以無爭野食既場面,D食物都放得好得靚仔下~
另一邊就有條長長的迴轉壽司,好有驚喜喎~
就算連調味料架都好有誠意,超多款~

店員推介呢個蕃薯俾我~
呢個又係店員推介,慢煮秋刀魚
魚味好濃,雖然無熱食咁香口,但亦有很濃的魚味
當然,凍食有少少魚腥味,加埋D鹽一齊食就可以去除腥味~
再黎一個慢煮牛
加埋芥未醬,牛嫩滑,牛味都好濃~ 望落似生生地,但食落口反而無生牛肉的感覺
好有驚喜的一道菜~
蔥花三文魚腩,不過不失,飯有少實,但紫菜新鮮唔韌~
刺身的蝦雖然蝦味唔太濃,但都爽口彈牙~
燒肉方面,D肉都切得好薄,方便燒,豬頸肉好爽,牛柳粒好嫩,
肉雖然都係雪, 但唔會雪到實的的~又唔會溶到出哂水~溶解得啱啱好
店員教我地整呢個

蔥花鵝腸

先煮熟鵝腸,加蔥花,再加醬炒埋
真係好正,好有大排檔風味~
我地食左2轉~ (食飽左~@@)
仲有另一個好味既雞腎,燒完後好爽口,調味又美味~
呢度最方便的一個發明,自換牛油紙~ 唔使下下等人黎換盤,又方便~又唔會咁易燒燶野~ 十個讚呀~~
燒完野後,當然要黎個邊爐~
個四川麻辣湯底真係錯,好有水準,不過記得要加水呀~因為都幾濃味~
用呢個湯底黎煮菜食,我地又食左3 ROUND菜~

入席前已見鐵板燒司傳係度燒,但點解次次燒完都唔見哂
原來要用咭去拎,同師傳講,佢就會燒完拎俾你~

呢個牛油元貝,元貝其實好細粒,不過勁重牛油味,好香味,食2個後有少少溜添~
我地仲攞左刺身的蝦黎,估唔到都幾好味,D蝦比生食時更加爽~ 大家可以試下呀~
成晚又燒,又刺身,又打邊爐,好鬼忙,不過又好滿足~
呢度本黎仲有唔少甜品~但因為食得太飽啦~已經食唔落了~@@
呢度一次過可以食到韓,日,仲有打邊爐,啱哂多心既香港人~
其實以百幾蚊黎食BUFFET ,本黎都唔敢抱咩期望~
不過無期望,反而有驚喜~
最重要係唔係食垃圾,食物都有咁上下水準,就算連一杯酸梅湯好好飲,都唔會稀到無味~!
2016-05-16
2016-05-18 511 瀏覽
有朋友發現o左間幾平o既韓式燒肉店,話百幾蚊就有得又食壽司又食燒肉去到發現原來係明將開o既!不過平平地冇所謂啦...當入去懷緬下過去不過個感覺同之前真係完全唔同晒,入到去有好多熟食,凍櫃入面有好多生野,自己夾完返埋位燒每位人客都會送一隻燒扇貝雖然唔係好大隻,但燒完都幾香幾好食入面都重保留住迴轉壽司位,上面有壽司有刺身,可以自己直接拎黎食三文魚比我預期中新鮮雪櫃入面有沙律但沙律就好似唔多新鮮啦個味怪怪地熟食就有得拎燒牛肉,薯角,春卷,蛋撻仔,炸雞腿仔不過始終唔係即整,所以味道麻麻,都係主力食返燒肉比較好燒肉有肥牛,腩肉,雞肉,羊肉,青魚,又有丸類,好似芝士丸,芝士腸,包心丸,紅膠,餃子等等...蔬菜當然都唔少得,不過其實菜類可以自己拎個鍋仔整黎食因為燒菜真係好難燒我好而我覺得比較好o既就有牛仔骨,青魚同香腸牛仔骨都幾大件,燒完之後好香口,骨位位置好香青魚又係大大件,燒完之後都好香好滑,所以戈日我都食o左好多重有腸仔,出面唔係太多地方有得任食依種腸,腍腍地又好香口最後就係甜品!有o者o厘,布朗尼,泡芙同奶凍最好食o既係布朗尼,朱古力味好濃!個質感又好,唔會太o鞋太硬!又估唔到佢地整甜品都幾
有朋友發現o左間幾平o既韓式燒肉店,
話百幾蚊就有得又食壽司又食燒肉
去到發現原來係明將開o既!
不過平平地冇所謂啦...
當入去懷緬下過去
不過個感覺同之前真係完全唔同晒,
入到去有好多熟食,
凍櫃入面有好多生野,
自己夾完返埋位燒
每位人客都會送一隻燒扇貝
雖然唔係好大隻,
但燒完都幾香幾好食
入面都重保留住迴轉壽司位,
上面有壽司刺身,
可以自己直接拎黎食
三文魚比我預期中新鮮
雪櫃入面有沙律
但沙律就好似唔多新鮮啦
個味怪怪地
熟食就有得拎燒牛肉,薯角,春卷,蛋撻仔,炸雞腿仔
不過始終唔係即整,所以味道麻麻,
都係主力食返燒肉比較好
燒肉有肥牛,腩肉,雞肉,羊肉,青魚,
又有丸類,好似芝士丸,芝士腸,包心丸,紅膠,餃子等等...
蔬菜當然都唔少得,不過其實菜類可以自己拎個鍋仔整黎食
因為燒菜真係好難燒我好
而我覺得比較好o既就有牛仔骨,青魚同香腸
牛仔骨都幾大件,燒完之後好香口,骨位位置好香
青魚又係大大件,燒完之後都好香好滑,所以戈日我都食o左好多
重有腸仔,出面唔係太多地方有得任食依種腸,
腍腍地又好香口
最後就係甜品!
有o者o厘,布朗尼,泡芙同奶凍
最好食o既係布朗尼,朱古力味好濃!
個質感又好,唔會太o鞋太硬!
又估唔到佢地整甜品都幾好呀!
其實整體質素比我預期真係好好多
2016-05-18 224 瀏覽
今日幫朋友慶祝生日,因為聽人講荃灣有個韓燒放題幾特別,於是就去左試下,之前已經一直想食放題,但係一直都約唔到人去,而家終於有人約到緊係即刻食喇。一入去就感覺到舒適嘅感覺,地方俾人感覺都算寬敞,真係好適合一班人黎食飯傾偈架呢度雖然兩百蚊都唔洗,但係絕對值得一試架,雪櫃入面有好多唔同嘅食材俾客人去,感覺真係好多選擇,以呢個價錢都算幾吸引架。呢度係燒烤紙隔住肉同爐,雖然比較健康,但係就要你成日換紙。另外任食任燒雪櫃嘅食材,所以對於我地呢啲食肉獸,真係一個福音黎架其他食物呢度嘅食物真係幾豐富下,有咩都有啲,就連花之戀壽司都有,花之戀係我比較鐘意食嘅野食黎,呢度嘅花之戀外面嘅三文魚都幾鮮甜,而且飯量又唔算多甜品呢度嘅甜點都算多種選擇架。除左雪糕同埋一般嘅甜品,呢度仲有埋芝士撻架呢度嘅價錢食到咁多野都真係幾令人驚喜,下次都要同其他人黎先得。。
其他食物
甜品
2016-05-17 237 瀏覽
話說五四青年節,呢D甘浮誇嘅幾日,當然就系浮誇D過下。穩2條友約埋就去放題,提前約好,大家都約定中午飯都不要吃,留肚留肚。提前已經來到等位,驚喜就系有迴旋sushi喔~~滿足到又中意食烤野又中意sushi嘅我啦。整個法式焦糖燉蛋,夠曬甜,蛋同水比例好好,唔老,好嫩口。dumdum甘...好似Pudding。唔好問我點解食甜品先。任性.....迴旋壽司都好多選擇,甘我就系鐘意三文魚啦,軟身又厚肉。蟹子壽司就夠新鮮,蟹子爽口彈牙,滿嘴都系蟹子鮮味。好正~~朋友都有拿咗幾樣來烤燒牛肉、豚肉及雞肉,分量其實真係大片嘅,但係真系唔好拿太多,因為分分鐘食唔曬,我地都系食幾多拿幾多。牛肉烤得剛剛好....肌肉醃得味道都好正,嫩滑。雪糕豆腐花,呢個就特別啦...又豆腐花又雪糕球,雪糕好滑,豆腐花又爽滑,甜甜地。口感真系好特別。甜品櫃,甜品見到都好想食啦,系米呢?真系多樣選擇~~我嘅布丁布丁.....最愛嘅布丁~~~
2016-05-04
2016-05-09 1006 瀏覽
這天與家人到三坡坊先看看有甚麼好吃,但是家人不太愛吃雞煲或火鍋,於是轉個彎到了韓日燒😯。一到達現場,發現奇特的現象🤔,竟然是可以一邊吃迴轉壽司一邊吃燒肉,還看到一名中年漢子「獨坐在迴轉街角」,在乎喝啤酒及在迴轉桌旁坐著吃壽司。壽司類不太吸引,看起來黯然失色😰,連三文魚都好像特別粗粒,不覺新鮮及色澤亮麗😫。最奇怪的是,怎麽會是用民間笑話「明將壽司」😱的碟子盛著的😱!? 難道韓日燒與明將有關係的嗎? 算了,不想,反正壽司類不吸引,就盡量不要吃壽司,吃其他燒肉類算罷。須知「明將」在日式餐廳之中已經臭名遠播😱,幾乎可以說叫人去「吃名將啦」就已經是一個咀咒,甚至有人視死如歸的心態去明將試食😲。不過算了,既然經已就坐就看看有什麼可取的食物吧。按︰經搜查後,才發現原來西九龍的明將裝修後也叫做韓日燒😵,證明韓日燒應是明將的新身!壽司的賣相亦真的不太吸引,三文魚看起來比較粗糙,軍艦壽司旁邊的紫菜亦每每是軟林林的,不知道迴轉了多少個圈,令人難以鼓起勇氣拿一碟來試試。一樣還一樣,燒肉也不算太差,其實肉類選擇不太少,牛肉類已提供牛仔骨、肥牛、牛肉粒、牛舌等;另外又有豬腩肉、豬頸肉;芝心丸、牛肉腸、海膽包、腸仔

這天與家人到三坡坊先看看有甚麼好吃,但是家人不太愛吃雞煲火鍋,於是轉個彎到了韓日燒😯。
一樣還一樣,
燒肉也不算太差,其實肉類選擇不太少,牛肉類已提供牛仔骨、肥牛、牛肉粒、牛舌等;另外又有豬腩肉、豬頸肉;芝心丸、牛肉腸、海膽包、腸仔等。只是食物在進店位置全都舖陳出來了,不夠格調,但其實食物凍櫃夠凍,不怕食物不夠凍而不夠新鮮。
牛仔骨與豬頸肉同樣易烤好吃,因為輕輕烤一下即可食用,豬頸肉半肥瘦,往往是烤肉佳品。
比較出色的是
牛舌,薄薄小片,輕烤一會便可食
,牛肉味還算不錯,易烤快熟,不錯。
贈送的
帶子當真好笑
,配料比帶子大得多,帶子好像一隻切開兩片分開放上殼上一般,連芝士及麵包糠都可以把它全然覆蓋
。味道淡淡的,調味料多過帶子,難嚐其本來味道。
還有個電磁爐可讓食客在外邊提一鍋石鍋回來,在磁爐上打火鍋。那麽,丸類又可烤又可煮熟。但是放這些老的地方非常之不方便顧客,爐放在一邊,旁邊只見調味料,原來湯底在較遠的另一端。後來煮完之後,其實湯底都沒有什麼特別味道,就像白煮一樣
飲料多元化得來,其實不算太差,
酸梅湯與五花茶亦非常濃烈,即使加冰後亦不覺得像冰水一般淡而無味。選擇也有不少,酒類看到不少啤酒,但都沒有嚐過。
非酒類也有五花茶、酸梅湯及各式汽水,可惜只有百事可樂。汁醬亦有不少︰荵、蒜粒、生蒜、沙茶、辣椒等,自由搭配。
如果韓日燒真即是明將的話,那其實它還算挺聰明,反正明將再便宜,即使搞個五十元任食也不會有太多人去。倒不如易名改扮,弄成韓日燒,收費$168加一,收入即可提高;亦能搏得一些街客,不知頭不知路的來嚐一下

不過,其實食野講氣氛及與誰人進食,如果氣氛不搭調,吃得不自然,即便有美景,你也不會吃得自在。平平地的餐廳有時也比酒店自助餐更滿足。
聽聞哩個韓日燒唔錯,五點幾就走左去食,個場都好大,中間仲有一大個迴轉壽司bar圍住,壽司選擇都好多,不過生嘅都唔敢食咁多,因為佢無雪住唔知已經轉左幾多個圈......同埋食左個三文魚刺身之後覺得唔夠凍...甜蝦就苦.......所以好快放棄,都係食番鰻魚、玉子個D算了。出去拎韓燒食材,比較深刻係有豬腸、豬頸肉....都OK,夠味。除左哩兩樣野之外,佢仲有個爐位係煮D魚、扒、大阪燒比人自己出去拎既位,但我想講大阪燒好難食! 又硬又乾,都唔知係咪大阪燒黎甜品食都無食過,見到個樣就唔想食.......如果抱住劣食嘅心態去應該會有驚喜嘅...我心諗。
聽聞哩個韓日燒唔錯,五點幾就走左去食,
個場都好大,中間仲有一大個迴轉壽司bar圍住,

但我想講大阪燒好難食! 又硬又乾,都唔知係咪大阪燒黎

甜品食都無食過,見到個樣就唔想食.......

如果抱住劣食嘅心態去應該會有驚喜嘅...我心諗。
題外話/補充資料: 其實我5點幾入到去坐,唔知D妹未訓醒定點,個個都好似無乜心機咁,個場又靜...成個死城咁...
2016-04-02 876 瀏覽
又來荃灣工作了,收工同細佬去食韓日燒!我之前未來過。一入去感覺唔錯,服務生就來招呼我地了 其實我最鍾意食壽司!呢度竟然有迴轉壽司!又有得韓燒 壽司味道不過不失,款式都算多。而燒物都幾好,特別係牛肉!鮮味!但個爐就好易燶! 價錢仲好抵值得來,細佬請
又來荃灣工作了,收工同細佬去食韓日燒!

我之前未來過。一入去感覺唔錯,服務生就來招呼我地了
其實我最鍾意食壽司
呢度竟然有迴轉壽司!又有得韓燒
但個爐就好易燶!
價錢仲好抵
值得來,細佬請
2016-03-20
10 分鐘 (堂食)
2016-02-25 1254 瀏覽
中午來試燒烤放題,11:50入座,當時有三款壽司在迴轉帶不停經過。飯不會太大,比手指公還少,但在上面的三文魚卻又大又厚,正!這裡有幾款熱盤,如炒烏冬,都幾香,但料不多。咖哩炒飯,有濃濃咖哩味,但不多料。金菇炒椰菜、炆雞翼、炸春卷、咖哩角、咖哩魚蛋,還有韓式小碟如泡菜,木瓜雪耳糖水、西米露、豆腐花、涼粉、啫喱、雪糕等等。炸野都幾香,新鮮炸起。不知是否出現了學生,壽司的飯大多了,我便停手了,但款式就多了幾款,有三文魚、鰻魚、中華沙律、火炙三文魚、櫻花尤魚、吞拿魚、螺肉等等,看都不錯,只是因飯大了,我沒有試。除了上述食物,我選擇了燒烤,都有廿多款的,特別愛牛肉及豚肉,因為都薄切,不會「鞋」口。豬腸也不錯,厚身有咬感。還有腎、魷魚鬚都不錯,幾好食。 我特別愛吃豆腐花,因為很滑,很香豆味。
我特別愛吃豆腐花,因為很滑,很香豆味。
2016-02-19
2016-02-19 1196 瀏覽
剛巧經過荃灣到了午飯時間, 原本打算簡簡單單吃個米線便算, 但眼見$99加一, 午市任食韓日式自助餐, 想都沒有想過就被價錢吸引上去了。  老實說午市任食韓式燒烤加日式食物只需$99 加一 即$108.9 ,此價錢真的應該沒有多很餐廳可以做到。該店是位於一樓, 因此要在地面搭升降機上一樓, 因應相應的價錢, 都不會期望太高, 到了一樓要行一條小通道才到門面的, 在小通道慢行時會發現他的裝修都不錯, 到了櫃檯看見店內, 人煙甚少所以很快被安排入坐了。我們一行三人, 被安排入坐到卡位位置, 位置寬倘,卡位位置坐下還有位剩, 如多人時卡位都可以坐到5-6人, 基本上室內環境黑沉沉,但由於室外太陽光照入, 因此照入來都可謂光線明亮。另外更有長檯位置, 如果一家大小, 或多人同行都有長檯方便大家溝通吃喝之用。不過要說說, 如果是尸檯位置的話, 外出取食物就比較上方便, 不過就沒有旋轉壽司的位置。而我們坐的卡位便有旋轉壽司供應, 不過個人認為壽司款式不多, 等來等去都是那幾款, 而且好明顯地壽司上所選用的食材並不新鮮, 加上款式保守, 多為栗米壽司及熟及材料的壽司, 唯一數款的剌身壽司, 如三文魚

不過要說說, 如果是尸檯位置的話, 外出取食物就比較上方便, 不過就沒有旋轉壽司的位置。而我們坐的卡位便有旋轉壽司供應, 不過個人認為壽司款式不多, 等來等去都是那幾款, 而且好明顯地壽司上所選用的食材並不新鮮, 加上款式保守, 多為栗米壽司及熟及材料的壽司, 唯一數款的剌身壽司, 如三文魚壽司卻一點都不新鮮, 而且更黑黑沈沈般。 我亦都開始明白, 為何價錢那麼平, 而且午市的繁忙時段, 為何客人都沒有太多。 另外, 基本上坐在卡位的只有我們三位, 但該店總共有兩邊卡位使用旋轉壽司帶, 感覺有點浪費, 因為一邊的人都沒有, 卻開著旋轉壽司位置, 不如慳下電費, 以用作提升食物質素及宣傳吧!
而所謂的韓日燒, "日式" 就大概只有旋轉壽司區為日式吧! 韓式當然就是韓式燒烤, 韓式燒烤的肉類款式都多種類, 例如是 腸仔類都有數款, 豬肉類都有韓式主打五花肉、豬頸肉、豬肉片, 雞肉都有分不用味道的雞扒、雞翼等等, 就例如雞翼 都有分燒及熟食 ,熟食雞翼有炸或鹵水, 其實熟食款式都多, 例如炒粉面及菜, 不過可能因為食物款式多, 加上午市沒有太多人吃的關係, 熟食食物幾孚都是冷的。

另外一提, 蔬菜方面其實都特別有一個冷凍櫃是放蔬菜的, 款式都算多, 不過實在不新鮮, 而且蔬菜款式並不大路, 多數有栗米、蕃茄及蘿荀等等一些正常韓燒都不會吃的菜式。
至於燒物方面, 個人覺得自己燒的肉類味道算是所有食物中最好的了, 因為基本上燒得好不好都要靠自己的功夫了
肉質都算可以, 而且冷凍食物又談不上新鮮, 唯一可取之處, 就是醃製食物不算太咸, 因為多數韓燒的醃製食物都會比較咸的。 而菜我就沒有吃了, 因為個人不喜歡在煎板上燒菜來吃呢

飲品方面, 除了汽水還有沙冰, 由於沙冰是機製飲品, 味道都是果汁的味道, 但沙冰有點水汪汪, 好像還未太凍, 不過已供客人飲用。 因此我倒了半杯沙冰馬上就倒掉了, 然後我最後選擇飲最保守的-茶!

至於甜品方面, 是我唯一覺得這$99 沒有白費的, 因為甜品款式比一般的韓式餐廳多, 一大個雪櫃都是甜品, 有MUSE、布甸、啫喱等等選擇, 雖然味道普通, 甚至偏淡, 但由於太甜的我都不喜歡, 因此這有點像淡而無味的甜品可能比較適合我, 但至於喜歡甜品的人, 應該就會比劣評吧!

服務方面, 員工服務態度差及懶散, 吃了大概一小時多, 不時看見員工大聲交談, 而且看見檯面上不少堆積如山的碟子都走過沒有主動幫忙收碟。 叫員工來收卻要我們等等, 卻一去無回頭。 明明客人人數不多都可以有這樣的服務態度, 這是我第一次是亦是最後一次。不論是味道, 服務都是我不能接受的。以$99的價錢我覺得更平都不值得。

2016-02-13 833 瀏覽
今次Vi黎開荃灣, 見到呢間韓日燒既招牌好閃, 價錢又抵, 所以就黎左試下一入到去空間感超強, 好多位, 感覺唔會人痴人咁食飯~先要左個豆腐bowl, 豆腐幾清甜, 其他無太大特別呢個芝士帶子唔係任食,係每位客人送兩隻only有廚師係度即燒即上台,雙重芝士溶係口度超正!!可惜無得enchore任食壽司, Vi 唔想食太多飯, 所以主攻一款 - 鰻魚壽句任食黎講質素算係唔錯, 個飯正常~唔會話散開哂, 刺身還可以,但絕對唔係呢度既主打,對於2xx蚊既日式放題都係無得比肉類正常啦,反而呢度真係有好多熟食連麥樂雞都有,不過建議等佢一出就拎黎食如果唔係會淋哂,魚蛋超勁辣大家小心食,整體黎講熟食不過不失,但款式夠多講到尾呢個價錢有放題食真係唔差~

一入到去空間感超強, 好多位, 感覺唔會人痴人咁食飯~
先要左個豆腐bowl, 豆腐幾清甜, 其他無太大特別

呢個芝士帶子唔係任食,係每位客人送兩隻only
廚師係度即燒即上台,雙重芝士溶係口度超正!!
可惜無得enchore
任食黎講質素算係唔錯, 個飯正常~唔會話散開哂,
肉類正常啦,反而呢度真係有好多熟食
講到尾呢個價錢有放題食真係唔差~
5 分鐘 (堂食)
2015-12-19 1593 瀏覽
今日食韓日燒,我覺得幾好,首先價錢好抵,9點前$168, 9點後$148。呢個價錢可以食兩個鐘,除左燒呢part之後,可以打邊爐(有個細細的鍋),仲有壽司同刺身任食,雖然壽司同刺身唔會係有放題的級數,不過都覺得係ok的。至於飲品係好多野飲的,汽水不特止啦,有唔同的特飲,仲有好多款唔同的酒,呢樣係抵的!除左清酒,梅酒,桂花酒,紅酒,啤酒仲有唔同款的,我就鐘意梅酒,可自己加冰仲可以加梅。甜品都款多的不過我就覺得唔係太吸引人食,不過限時推出的焦糖燉蛋就唔錯!!不過好攪笑的係有收加一架,會有人收野ge都,不過呢呢呢,去到一開始,係冇任何餐具架,碗呀碟同快子匙都係自己拎,不過都OK的~有樣好正既野要提一提,個度的爐設計真係好好好好呀,因為冇乜油煙架,吸得好好,唔會有彈油情況,仲有有張類似牛油紙的野比你墊係爐上面燒野,感覺野係完全冇咁易燶,真係唔錯。下個星期會再去食多次~睇下係咪都係咁好先~=〕呢個位係可以睇佢地煮一d特別唔係想拎就可以拎ge野,會分段有唔同的食物。以下呢幾樣都係出來呢度拎ge:焦糖燉蛋↑玉子大板燒↑下面呢杯就係我講ge梅酒,仲可自己加冰同加梅。燒呀燒~~餐廳環境↓牛牛有唔同款,感
仲有壽司刺身任食,雖然壽司刺身唔會係有放題的級數,不過都覺得係ok的。
不過好攪笑的係有收加一架,會有人收野ge都,不過呢呢呢,
下個星期會再去食多次~睇下係咪都係咁好先~=〕
以下呢幾樣都係出來呢度拎ge:
焦糖燉蛋↑
玉子大板燒↑

下面呢杯就係我講ge梅酒,仲可自己加冰同加梅。
燒呀燒~~
餐廳環境↓
牛牛有唔同款,感覺都唔錯架~
我係勁鐘意好多調味料、醬汁的!所以,好開心呀~~↓
題外話/補充資料: 好想講好多謝其中一位服務員,勁好人,我自己整親手盪親, 跟住去拎粒冰黎整下手指, 跟住有個服務員留意到之後拎盪火高比我,仲有驚我查完會整到同埋hi到野食, 拎埋膠手套比我,真係好細心,加分~^^好多謝佢~好nice~
2015-12-18
慶祝紀念