2018-12-11 193 瀏覽
呢幾日天氣特別冷,最好就系同三五知己去食下火鍋,十下十下,呢個天時食火鍋一定要book台先,如果唔系食飯時間有排等,我地一早book 左台7:30pm,準時入到位,店舖好快就坐滿晒人。食火鍋最緊要緊系第一料要新鮮,第二緊系湯底啦,但系火鍋要等食既時候有點小食送口就不得了。極上肥牛,肥瘦均勻,雪花紋己經望到分布平均,食落口一點都不靭口,入口軟綿綿,重牛味。炸響鈴,炸芋頭上台熱辣辣的,可以即時食落口,脆卜卜超香口,炸豬大腸餐前小食滷水炸大腸,皮外脆內鬆軟,不太肥膩,不會炸到好乾身

炸響鈴,炸芋頭
上台熱辣辣的,可以即時食落口,脆卜卜超香口,

炸豬大腸
餐前小食滷水炸大腸,皮外脆內鬆軟,不太肥膩,不會炸到好乾身

2018-12-06 423 瀏覽
星期日嘅晚上,再一次打邊爐做晚餐。今次再來旺角靚煲皇,除咗主打優雅嘅環境之外,亦因為食物質素固然有保證。其中一位朋友是日本人,所以這天晚上開了一支日本清酒,價錢不貴,味道也不錯這個海公主火鍋,單是花膠豬骨湯底都已經十分吸引,另外再加上花膠,湯底味道鮮甜而不膩,比上次我吃到的湯底,個人更喜歡這次的,當然花膠也是鮮味十足,湯底盡吸收花膠精華,滋味十足,女孩的最愛!這2客龍躉,部位雖然不同,脂肪比例平均地分佈,在火鍋中煮大約15分鐘,溫度大約是1600,便可以做到溫體火鍋的效果,既可食到嫩滑口感,魚肉香味亦夠突出!而即炸響鈴上枱時香噴噴,加入紫菜令味道更有層次,放入火鍋滾一滾後一樣好吃。這個鮮蠔是餐廳最近最新提供的,聽店員介紹說是流浮山本地新鮮提供的,在香港還不是有太多店家可以提供,煮熟後並沒有縮水,證明沒有在後處理時浸水令生蠔發漲,入口也充滿鮮味,值得一試食到滿枱美食,環境又舒適,當然值得推介!

食到滿枱美食,環境又舒適,當然值得推介!

2018-12-02
10 分鐘 (堂食)
2018-12-04 380 瀏覽
有天跟朋友提到,不如試一試放題以外的其他中式火鍋,於是,就來了這間靚煲皇。座位寬闊,即使六人卡位,亦都寬闊有餘。室內環境光猛,後邊又有電視,甚具型格。由於本人不吃菇類製品,友人便隨便點除了菇類的其他食品即可,也沒有理會人們點了什麼。這兒比較著名的應該是這個海公主魚煲,湯底很有味道:內裡有花膠,十分滋補,味道極濃,莫說是喝湯,就只是吃花膠,都很有味道。湯底,開頭喝起上來,帶點清香,都也不錯,之後加了幾次水,味道也沒淡化了。還帶點豬骨清香,胡椒的香氣。試了這條龍躉,入口鮮嫩,味道不錯,可以盡吸湯底的味道。除了正常的蔬菜籃之外還點了個蠔,當店員拿來的時候,原來蠔是最近從新的批發商入貨,賣相不錯,煮完之後,口感帶點爽,咬下很有質感。蔬菜類也很新鮮,吃了太多肉類也要消化一下另外就吃了兩隻餃,餃子皮相當吸味,其一隻內裏有大大隻蝦,因此起上來口感很爽口。本身還以為細細顆的,應該是彈牙的魚蛋之類?大口咬下,原來是內裏還有醬汁,非常熱燙,而外皮亦都非常彈口。

,味道極濃,莫說是喝湯,就只是吃花膠,都很有味道。

還帶點豬骨清香,胡椒的香氣。

試了這條龍躉,入口鮮嫩,味道不錯,可以盡吸湯底的味道。

除了正常的蔬菜籃之外

蔬菜類也很新鮮,吃了太多肉類也要消化一下

• 野菜菜籃
2018-12-01 420 瀏覽
餐廳環境非常時尚有格調, 湯鍋選擇繁多, 各具特色。山東羊腩鍋 - 相信是這裡最馳名的湯底之一其中湯底充滿羊肉爆香 ,充滿氣勢, 味道香濃, 十分惹味。羊肉的份量頗多,單是吃羊都已經半飽了。美國桶蠔,賣相十分精緻,份量飽滿, 食落質感非常鮮嫩可口, 配上湯底好正~手打芝心墨丸,口感彈牙,配上湯底令人慾罷不能。內裡的芝士入口有流漿感,別有一番滋味充滿地道風味既炸魚皮,食落好香, 口感爽脆。今次選了比較特別的栗米, 味道真的很清甜爽口,打邊爐食最好不過!
餐廳環境非常時尚有格調, 湯鍋選擇繁多, 各具特色。

山東羊腩鍋 - 相信是這裡最馳名的湯底之一

充滿地道風味既炸魚皮,食落好香, 口感爽脆。

2018-12-01
2018-11-14 677 瀏覽
又係時候成班老友去聚會啦,天氣開始涼涼地,梗係要去烚下烚下,一路烚下一路談,正!朋友揀咗依間火鍋店,佢話以前去過都唔錯,又冇時間限制,可以慢慢食、慢慢傾。我哋叫咗個佢哋嘅招牌海鮮豬骨煲,個煲裏面有好多好多扇貝啦,蝦乾啦,仲有好多好多豬骨添。我哋原本想再叫D扇貝同埋海鮮,但店主話個煲已經有好多扇貝啦叫我哋唔使加,店主非常細心。個海鮮豬骨煲好大煲,份量好多,凈係D豬骨已經填滿曬我哋個肚咁濟,店主仲好細心話首先要嘗一嚐個湯先,好甜,好鮮味。其他食物都唔錯,牛肉都好有鮮味,特別係嗰個水餃,係自家製的,水餃咬落好爽口,好好味。整體食物錯,價錢又公道,大家話又多個聚腳地啦。

整體食物錯,價錢又公道,大家話又多個聚腳地啦。

2018-11-12 521 瀏覽
我認為香港火鍋可以分三大類第一類係任飲任食,第二類係麻甩邊爐第三類就係精品火鍋呢期三類都有食過靚煲皇就係第三類可以坐係道同朋友邊傾邊食嘅火鍋啦六人被安排坐卡位,都唔係好逼,可能因為我減肥有功醬料架如米缸,值得一讚右上角蒜泥旁嘅炸蒜,勁香口,就咁食都吸引難得嚟一次,就叫咗呢個藥膳雞煲試完我哋都覺得味道好清甜,我都真係好鐘意個藥膳湯底依個其實係豬大腸,佢做到好似Fine Dining咁,好精緻.自從上次係台灣食過就好想再食,但真係唔係好多地方做得好食🤔另外必叫辣汁螺肉,夠大隻,鮮味濃鮮蝦子皮薄,入面餡料好新鮮😚😚手打太類都唔錯,落係湯底加埋烏冬一流價錢唔貴,同朋友可以坐係度傾好耐,下次一定會再黎
我認為
香港火鍋可以分三大類
第一類係任飲任食,第二類係麻甩邊爐
第三類就係精品火鍋
呢期三類都有食過
靚煲皇就係第三類可以坐係道同朋友邊傾邊食嘅火鍋

六人被安排坐卡位,都唔係好逼,可能因為我減肥有功

難得嚟一次,就叫咗呢個藥膳雞煲
試完我哋都覺得味道好清甜,我都真係好鐘意個藥膳湯底

另外必叫辣汁螺肉,夠大隻,鮮味濃

鮮蝦子皮薄,入面餡料好新鮮😚😚

手打太類都唔錯,落係湯底加埋烏冬一流

價錢唔貴,同朋友可以坐係度傾好耐,下次一定會再黎
2018-10-22 649 瀏覽
對上一星期每日都吃火鍋,友人就約我再訪,由於今日大家都放假,唔想特地過海,就揀左比較方便嘅旺角餐廳。入座時剛好十點鐘,全店客人還有好多,十點後嘅客人,通常是吃消夜,尤其是人多嘅話,因為餐廳都幾full。餐廳裝潢古色古香,年多前曾經到訪,一部份卡位,亦有房間,未有問及低消,坐得舒適。燈光方面稍暗,環境俾高分餐牌方面選擇多,湯底、海鮮、肉類、餃、丸之類等火鍋配料、麵食,性價比高,而且多選擇。我地今次係散點,人均約四百蚊,都差唔多,可以彈性喺自由選擇。招牌靚煲皇加湯後就會形成仙氣效果,因為成個都係白色,湯底十分惹味,剩係飲湯都覺得好夠味,夠新鮮牛舌,係其他餐廳試過嘅牛舌,好羶,但靚煲皇既覺得唔錯,而且價格合理,所以今次幾開心。擺盤幾靚,配合格調,感覺唔錯。而且紋路清晰,入口牛味香濃另外叫左個炸秋葵,即時炸起,冇油膩感,入口酥脆,好香口。炸芋頭係手工制,特別既造型,不過相對賣相,我都係比較追求實在,芋頭都幾大塊,食落彈牙爽口,而且入面好香口。豬潤質素唔錯,係新鮮貨色,入口感覺好乾淨,一D都唔似食緊內臟,好新鮮最後個人喜好,一定要食午餐肉,配埋湯底出奇地好味道,而且依度既午餐肉唔貴,好過買返屋企

招牌靚煲皇

另外叫左個炸秋葵,即時炸起,冇油膩感,入口酥脆,好香口。

最後個人喜好,一定要食午餐肉,配埋湯底出奇地好味道,而且依度既午餐肉唔貴,好過買返屋企煎
2018-10-19 415 瀏覽
這陣子天氣開始涼了,又係時候打邊爐。今晚朋友介紹黎依間火鍋店,食麻辣火鍋。前菜吃了一個泰式蝦餅,蝦餅味道頗香,配上甜酸醬味道不錯,也頗開胃這個口水雞也不錯,雖然是不辣的,不過雞肉十分夠美,而且肉質香滑,我們2人很快便吃光,這是很小見的上等雞肉今次試了水煮肥牛,因為朋友很喜歡食辣,所以我們點了中辣呢。一個湯底有齊2樣我們最愛的東西:肥牛&麻辣湯而材料又好足,放入了多塊肥牛,咬落好香肉味而且好嫩,加上鍋內大量配料,令味道更濃更香。湯底麻辣味香,連湯底內的配料都已經煮到入晒味,食物更不用說了。朋友也說肥牛味真的很香,肉又軟嫩即炸手工響鈴卷響鈴卷炸得十分香脆,食落比一般響鈴厚身。不過時間要控制得很好,一煮耐少少就會變韌靚煲皇各式各樣的蔬菜都有,而且都好新鮮,不過蔬菜也是相當吸辣,不過煮得太耐呢。又是抱住肚皮回家的一餐,但真的食得很滿足。本身這個湯底已經好足夠,食晒湯底內的材料都已經飽了五成。

今次試了水煮肥牛,因為朋友很喜歡食辣,所以我們點了中辣呢。
一個湯底有齊2樣我們最愛的東西:肥牛&麻辣湯

2018-10-17 222 瀏覽
同朋友放工就去旺角揾下野食,行到半路落雨冇帶傘嘅情況之下入左呢間【靚煲皇】,評價就summary左喺下面,而相片可以作為參加之用。大藥煲:初時未滾都冇咩味,翻滾左之後藥味就非常之重,第一個感覺係個鍋應該非常足料,先會有咁嘅效果,果然不出所料淨係藥材好似蟲草花、紅棗、杞子等等都可以裝滿4個碗。鳳凰出巢閱海軍:鮮嫩本地雞再加上海參、花膠、魚片同碟參上,一併放落藥膳大鍋等佢自己慢慢煮熟,雞件會有如醉雞咁食落會食出陣陣蟲草花味,幾得意。而花膠同海參亦都不遑多讓,本身鮮味十足再稍添上藥材吊味有如一大補品嘅感覺。鹽酥雞軟骨:比平時其他店舖的較大粒,大概一指頭size,外層脆皮不會太厚粉因此入口的油膩感不會太重。而由於軟骨較大粒的緣故,咬感可以持久少少而令人滿意。太極豬大腸:外面表皮層有着與雞軟骨不同性質的脆口,是較內斂的,有少許像脆皮乳豬的感覺但又因為皮薄的關係,較為再黏肉少少。一咬之下薄脆皮會瞬間嵌入內層白綿綿的腸道內壁之內,再咬兩者會合而為一成一脆軟兼備的舌上菜。然而該菜的昇華效果於四、五口咀嚼後便會隨吞嚥而消逝,教人回味無窮。粗炒莆菜:全部材料一眼看齊,本以為是一平凡無比的菜式,但將他們一併

粗炒莆菜:全部材料一眼看齊,本以為是一平凡無比的菜式,但將他們一併放入口中,就會發現他們各自皆表現出色且互相配合。一咬之下最先惹人注意的是杏仁黃色的菜甫,原因是它咸中帶點甜的味道,其次會是金黃果仁的脆性,接着會是手指長度的韮菜及稍短的芽菜,兩者會放出截然不同的爽口感,吞下之後韮菜更會在咽喉和鼻腔之交匯處留下陣陣濃味。

乾爽脆魚皮:減肥人士大敵,齋嗅都會知道一口咬下會有着比爆谷更正、比薯片更爽嘅脆口感覺,食一塊或者會有少少罪惡感,但暗地裡會有一塊污兩塊穢嘅念頭。

靚切肥牛:片片肉脂分佈均勻,冇話一塊太肥一塊全部都係筋,而且唔會太薄,少少厚身更加可以入到少少藥湯味,用筷子放落湯稍拖數十秒待肉質呈粉紅色,我就比較鍾意先食原味一塊之後二、三才放調味。

其他Binno菜色:蟹籽墨魚丸同翡翠菜肉餃十個讚,墨魚丸好大粒之餘面頭d蟹粒亦都好多,而菜肉餃皮薄之餘餡好多; 但今次個黃金焦邊芋頭片就較上回失色少少,色澤方面冇上次咁靚,但味道依然香口; 而響鈴第一次試點口感同食法比較有驚喜,可以作為同三五知己邊食邊傾嘅一個話題。

總結:藥材足料,食材新鮮,小菜更加有驚喜,值得一再幫襯~
鳳凰出巢閱海軍
鹽酥雞軟骨
太極豬大腸
粗炒莆菜
其他Binno菜色
乾爽脆魚皮
靚切肥牛
2018-09-24
120 分鐘 (堂食)
鳳凰出巢閱海軍
鹽酥雞軟骨
乾爽脆魚皮
靚切肥牛
2018-10-15 1233 瀏覽
一直都想試試寫食評,今次係友人推助下,終於踏出第一步今晚同舊朋友gathering,見呢排凍返,去打邊爐就最啱啦!我地一行六人揀左去呢度暖暖胃~我最鐘意係麻辣雞煲,麻辣雞估唔到咁好味,肉質一啲都唔鞋,仲幾入味。另外醬汁底用料都非常豐富,真係食料已經飽左一半!食材質素都不錯架,雞肉肉質軟滑;當放進口中便知道與別不同;雞肉同都真係幾夾。食完雞煲之後開始打邊爐,等緊湯底煮緊嘅時候就可以食住炸美國桶蠔先。呢籠炸美國桶蠔特別,好大隻,外皮真係好脆,而且味道相當突出。豆腐卜係依度嘅特色,口感軟熟,索湯力強,辣辣地幾好食,咀嚼嘅時候會滲出辣味,唔使點豉油都已經好夠味。呢碟響鈴真係好魔鬼,一咬落去已經見到好脆,入左湯味真係幾辣!不過辣得好過癮!整體來講,質素環境服務都好好,但係價錢唔算貴,所以推薦俾大家!
一直都想試試寫食評,今次係友人推助下,終於踏出第一步

2018-10-09 1190 瀏覽
朋友介紹依度食物好靚又話好食,果然靚煲皇裝潢非常舒適,喺呢個環境下用餐,當然就特別好味。秋天開始就是打邊爐的季節,對我黎講好既湯底十分重要!我地今晚11點幾先黎,因為第2日唔駛返工.依道湯底十分多選擇,仲好特別!外面少有!店員十分細心,成晚不停幫我地加茶,值得一讚今次叫左藥膳雞煲,湯底好夠藥味,好甘香湯底材料豐富!先嘗試鮮雞同花膠, 哩度既鮮雞真係好新鮮, 唔單止爽口,仲好鮮味, 花膠爽彈鮮甜,口感鮮嫩又帶點嚼口。好鮮甜. 接著點當然係食牛肉嘅時候,極尚牛肉拼盤,嫩滑嘅肥牛脂肪紋理分明,係湯中快滾半分鐘左右,即可以品嚐到濃香嘅肉味,非常好食. 又回味無窮嘅感覺.丸類同炸魚皮都好高質,特別係炸魚皮,好香好脆,一定要叫D酒送下另外叫左2味小菜,小炒皇好足料,幾大份.炸大腸我覺得好食過出面好多餐廳,香脆之餘又唔太油,配埋菠羅仲好食整晚的食材用料靚質素高配料,咁型格既裝修設計同充滿味道湯底,係一間好值得推薦食店!
秋天開始就是打邊爐的季節,對我黎講好既湯底十分重要!

我地今晚11點幾先黎,因為第2日唔駛返工.

依道湯底十分多選擇,仲好特別!
外面少有!
店員十分細心,成晚不停幫我地加茶,值得一讚

今次叫左藥膳雞煲,湯底好夠藥味,好甘香

湯底材料豐富!

另外叫左2味小菜,小炒皇好足料,幾大份.

星期二約左中學同學去波鞋街買波鞋,行完街我提議去我最愛的"靚煲皇"烚烚吓~!我地七點零鐘去到,見到已坐左好多人,好彩近門口仲有一張枱,我地二話不說就坐低叫野食。今次叫左個"花膠老爺魚煲",大廚話呢個係順德名菜,大大煲奶白色嘅湯底,鮮甜濃郁,整條魚(雜斑)起肉切片,魚肉晶瑩剔透,一睇就知新鮮(隔離就係街市),食落口非常嫩滑,原來大廚用左D小祕訣,就係加D雞油令魚肉更滑漏,加D陳皮去辟左魚嘅腥味,真係有得食又學到野。因為呢度鄰近街市,所以D食材零舍新鮮,海生蝦用竹簽成隻串住,淥熟之後容易剝殻,蝦頭多膏、蝦肉結實爽甜!手打墨魚滑嘅面頭舖左一層蟹子,幾有日本feel。用筒載住D墨魚滑,大細型狀隨你淥,食落口爽滑彈牙,我建議唔使沾醬料更能食到佢嘅鮮味!比起魚皮,我更加鐘意叫呢度嘅"響鈴"黎食,又薄又脆,放落湯淥3數秒,既保留少少香脆,又吸收左湯嘅精華,一流👍🏻!黎嘅時候我嘅老同學仲懷疑天時暑熱仲打邊爐?!點知食完之後都冇流過一滴汗(冷氣夠凍),仲提議下次約埋成班舊同學再黎呢度"烚烚吓"話當年!

2018-09-11
5 分鐘 (堂食)
  • 花膠老爺魚鍋
  • 手打墨魚滑
  • 響鈴
2018-09-29 201 瀏覽
Happy Friday night,梗係要外出搵食啦!我咪完網上飲食百科存書OpenRice 之後,揀左靚煲皇,車可以泊路邊,要跨欄,不過有張膠梯級,腳短既我都無問題!😄🤣同人二人,食雞煲次序,要先食曬雞先,之後侍應會加湯,然後就放其他食材,好似打邊爐咁,否則一早放食材,會出水,破壞左雞煲入面既味道,每個師傅都有自己既祕製方法,呢間幾好味,雞件切得大小適中,值得一試!點左 脆骨腩$78,鴕鳥肉$68,黑豚肉$78,萵筍$28,價錢唔算便宜,不過計返我地深夜出沒,有位泊車,有個空曠地方放縱一下,都可以再試!我地坐室內,氣氛一般,室外就好似兒時大排擋咁,好有風味。食物都算新鮮。我最欣賞係呢個餐具座,方便,又明顯,生熟要分開,咁都用錯公筷的話,就抵打😁

2018-09-25 148 瀏覽
靚煲皇豬骨湯底濃郁,沒有味精,嘢食新鮮,特別係雪花牛肉同鮮鱔片,放在豬骨湯底上滾下,就會食到非-般的鮮味! 尤其是食埋豬骨同粟米,尋找番遺忘咗嘅鮮甜味道 。好味之選
2018-09-24 1314 瀏覽
原本約了朋友在星期日喺靚煲皇食飯,但"山竹"來襲,所以被迫取消!於是大家改約了星期三放工再去過。我喺觀塘返工,所以朋友喺朗豪坊等埋我才一齊行去靚煲皇。上次同另一個朋友吃過麻辣香雞煲,今次試一試個花膠老爺魚鍋,揀了胡椒蘿白做湯底$398。(加送了鹹酸菜^_^)另外點了四寶餃$78丶生猛海鮮(海蝦)$58、手打墨魚滑$98,2個人食,份量充足,食到捧腹😋。老爺魚係生猛海斑,切片上碟,魚鍋上枱時已幫你放了好多斑片丶花膠喺入面,所以唔使淥就有得食了!食完鍋入面的斑片再淥碟上的,這樣可以保證食到魚的滑溜同鮮味!大片花膠口感腍滑,Q彈十足,男仕都要補一下骨膠原。竹筒載住的墨魚滑賣相別緻,朋友用匙羹做出大小不一嘅型狀放入去淥(幸好冇影響口感😅),口感很爽很彈牙,沾少少甜醬更加好味!這裏的四寶餃有雲吞丶水餃、韮菜餃丶野菌雞肉餃,共8粒。我最愛食韮菜餃,韮菜香味突出,一試就知是新鮮即日包的,雲吞亦不錯👍🏻!🦐海生蝦一碟8隻,竹簽穿住放便淥又方便剝殼,沾少少蒜蓉丶辣椒豉油,非常鮮味😋!最後才撈起吸收左之前海鮮同肉類精華的蘿蔔,又腍又甜,非常正!最後只剩低奶白的魚湯,如果個肚仲有位置,真想叫多碗白飯黎做湯飯

花膠老爺魚鍋

滑溜花膠

口感腍滑,Q彈十足,男仕都要補一下骨膠原。

手打墨魚滑

生猛海生蝦、四寶餃
鮮蝦雲吞
韮菜豬肉餃

最後才撈起吸收左之前海鮮同肉類精華的蘿蔔,又腍又甜,非常正!最後只剩低奶白的魚湯,如果個肚仲有位置,真想叫多碗白飯黎做湯飯食!

雖然來過幾次,但每次黎呢度嘅食物質素都能夠保持水準。同埋呢度仲可以因應食客要求開到凌晨添,記得七月世界盃期間同一班波友一邊打邊爐一邊睇波到通宵,希望下次再約埋一齊睇英超!(大班朋友來最好預約訂枱,因為有時會好多人!)
2018-09-19
10 分鐘 (外賣自取)
花膠老爺魚鍋
滑溜花膠
手打墨魚滑
生猛海生蝦、四寶餃
韮菜豬肉餃
  • 花膠老爺魚鍋(胡椒蘿白湯底)、四寶1餃、手打一墨魚滑、生猛海蝦
  • 四寶餃
  • 生猛海鮮