2015-12-31 196 瀏覽
這晚去了銅鑼灣做treatment,好朋友剛剛收工,即興地約去晚餐。晚上九點多,熟路的朋友帶我來到登龍街就拉麵吃,一向很少吃拉麵的我由得朋友選擇,最後就入了這一家。九點多已經不用等位,不過仍然很多食客。有點餓的我們很快就點了兩碗拉麵,還有兩款小食。 朋友點的是炙燒豚肉味玉拉麵($88),他要了硬麵、少油、走蔥,碗裡有一片豚肉,還有叫味玉的流心蛋。 我點的是特盛炙燒豚肉拉麵($108),少油和要了適中硬度的麵,還追加了味玉($10)。一來到,四大片豚肉在碗裡真叫人嘩然。豚肉瘦中帶肥肉,咬一口厚厚的豚肉,肥油溢出,既有罪惡感又吃不停口。流心蛋沒有叫人失望,咬一口蛋黃輕輕流出來。拉麵湯底果然少油但仍有香濃的豚骨味道,忍不住一邊吃一邊喝湯。 羽根燒餃子($35),感覺像是菜肉餃,但不油膩,蒸煮過的餃子,底部脆卜卜,多重口感。 唐揚炸雞($35)驟眼看有點乾,但原來沒有醬汁都仍然好味。雞肉不會炸得過火,非常脆口,裡面的雞肉卻十分嫩滑,比起出面吃的韓式炸雞店的還好吃。 吃得口渴記得要點支札幌生啤飲($32),清甜可口,解渴一流!

2015-12-30
2015-12-31 175 瀏覽

2015-12-30
2015-12-30 124 瀏覽
炙燒豚肉海苔玉拉麵豚骨湯好香濃, 拉麵好掛湯,但偏軟身。豚肉肥瘦均勻😝,最特別係佢地經炙燒過😚😚, 香味特別濃郁, 贊👍 $98 辛辣炙燒豚肉拉麵廣島聽聞好出名辛辣拉麵沾麵,所以當我見到辛辣2個字就已經雙眼發光😍😍點左佢..... 後來睇番menu 先發現原來辛辣版無紫菜同我最愛既糖心蛋😭😭😭😭 雖然我叫左中辣,但其實真係一點都唔辣..湯底豚肉😝😝都好味不過麵既份量有d偏少,男仔應該唔夠飽 $88 hk foodie: hunger.food (ig )

辛辣炙燒豚肉拉麵

不過麵既份量有d偏少,男仔應該唔夠飽 $88

hk foodie: hunger.food (ig )
10 分鐘 (堂食)
2015-12-29 126 瀏覽
 Bari-Uma拉麵 ,在日本廣島 有超過100間分店!知名度十足,當我知道佢開分店,我已經極度想黎食本人乃日本控japanlover 和 拉麵控ramenlover格局似足日本拉麵店,有餃子醬,七味粉。筷子,小碟都放係台上。而餐牌同我係日本食既風格相似,好似去左日本咁!風味十足!若果有得比爆分,我一定比101分!.............波子汽水$20👍👍👍👍(5分滿分).............#波子汽水 :為檸檬味吾中意既 仲有其他汽水,啤酒,橙汁選擇.............推介:濃厚豬骨豚肉紫菜拉麵 $88👍👍👍👍👍😍(5分滿分).............嘩 一黎到 3大塊紫菜 令我心心眼noriuma = 濃厚豬骨豚肉紫菜拉麵先講#拉麵 :ramen 為自家制 可選硬,中,軟依碗為適中 熟度岩岩好時間準確再講#湯底 :soup 特濃的豬骨湯TONKOTSU濃到你一飲 好似飲緊幾日既豬肉湯精華 湯底非常濃郁 係正既再講#豚肉 :#炙燒豚肉又厚又肥, 肥瘦相間的叉燒, 以#炙燒 方式煮, 豚肉溶化係口入面一塊吾夠 想再安哥!.............推介:濃厚雞白湯味玉拉麵$

若果有得比爆分,我一定比101分!
.............
波子汽水$20👍👍👍👍(5分滿分)
.............
推介:濃厚豬骨豚肉紫菜拉麵 $88👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

嘩 一黎到 3大塊紫菜 令我心心眼
noriuma = 濃厚豬骨豚肉紫菜拉麵
先講#拉麵 :ramen 為自家制 可選硬,中,軟
依碗為適中 熟度岩岩好時間準確
再講#湯底 :soup 特濃的豬骨湯TONKOTSU

濃到你一飲 好似飲緊幾日既豬肉湯精華 湯底非常濃郁 係正既
再講#豚肉 :#炙燒豚肉
.............
推介:濃厚雞白湯味玉拉麵$90👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

toriajitam = 濃厚雞白湯味玉拉麵
先講#拉麵 :ramen 為#自家制 可選硬,中,軟
依碗為硬 我較愛硬身符合我預期

再講#湯底 :soup 依個比豚肉既清,不過雞味勁好豐富!一飲 清得黎比有濃郁的雞味!我覺得勁濃縮既雞湯感覺 正

再講#醬燘雞鎚 : 雞鎚 肉質勁嫩滑!!咬都不用咬 便甩骨肉又淋又重醬油味 加上小小的甜味 真心無敵!
再講#溫泉蛋 :玉 做得很好 是流心的更有濃濃蛋黃味!
.............
辛口燒餃子 $38👍👍👍👍(5分滿分)

#餃子 非 非一般的餃子哦
是一排排煎 有薄皮係底的餃子

好特別同我係日本食既一樣!
薄皮 又薄又脆 如一塊小餅乾
#辛口燒餃子 是辣的,知道店家有 自家混合的辣醬相配合,加上乾蔥,配上餃子,更加惹味!但都幾辣嫁
.............
抹茶雪糕 $28👍👍👍(5分滿分)
.............

估吾到既係,拉麵店有雪糕食
木筒裝#抹茶 或#芝麻雪糕 ,拉麵食個甜品,行都吾洗行,多麽的方便
icecream 有一大球配上飽滿的紅豆,叫人如何不愛😀
綠茶 非好苦好濃個種 而是比較清新
.............
推介:芝麻雪糕$28👍👍👍👍👍😍(5分滿分)
.............
芝麻 係非常好香濃個種 而抹茶是比較清新個人和媽媽都較愛seasme 真係香到停吾到

服務妹妹、經理個個人態度極好!十足日本人咁有禮貌!值得一讚!我會再來的!

總結:$292/2人
2015-12-29
慶祝紀念
除夕
2015-12-28 279 瀏覽
Tang Lung Street is definitely not short of ramen restaurants. And Bari-Uma is one of the newest kids on the block. Hailing from Hiroshima, I decided to give it a try.Seating is very spacious and plentiful for a ramen restaurant. However, all seats are in a single seated arrangement and there are no group tables.They have menu book in English and Chinese with photos of everything. Ordering is the in form of a check off list. This is also available in English and Chinese. It's your typical ramen

They have menu book in English and Chinese with photos of everything. Ordering is the in form of a check off list. This is also available in English and Chinese. It's your typical ramen style of ordering whereby you can choose how you want your noodles, etc. There is no 10% service charge.
Tori -Ajitama ($90). Originally, I was going to order the char siu with pork soup but yeah ... I saw these chicken drumlets and I was sold. This was in a very rich chicken soup base that wasn't too oily. The chicken drumlets were very sweet tasting. They weren't salty at all.
The egg was beautiful. It was perfectly runny in the center. Slightly marinated. Excellent egg.
egg
Noodles were thin and I asked for medium firm consistency. I got exactly that.
Would return again but try the char siu and pork broth next time.
2015-12-12
egg
從報章中睇到介紹這家來自日本廣島之拉麵店很吸引,所以專登黎到銅記登龍街試下。轉眼間,這條登龍街已經有5間日式拉麵店,相當利害!數數手指只有兩間未試XD走進店內看看左手邊會見到在即制拉麵中..這家專食拉麵的店子~座位不少,格局開揚,有2人枱4人枱... 牆上掛上特色裝潢。桌上擺齊各式調味料餃子汁、蒜粉、辣粉、黑胡椒,另有清水供應。拉麵湯底分兩款,雞湯 & 豚骨湯。拉麵軟硬度有得選擇,同埋可以選擇(少油、少蔥、走蔥)個人喜歡較硬的麵質。呢碗係 特盛灸燒豚肉拉麵 $108 (加味玉$10)是最多叉燒的一款拉麵一共有四大塊而且非常厚,灸燒叉燒入口鬆化,油脂入口會慢慢溶化於口腔中,厚叉燒口感好實在呢。追加的溫泉蛋流心效果出色,蛋黃特別香,不過蛋身浸得不夠入味。拉麵是細白麵條,口感不錯挻彈牙。濃郁豚骨湯底 ,湯底杰身,油份不少,醬油味加上豚骨味道,嚐一口有說不出的複雜感,加上湯底不夠熱,此湯底配厚叉燒兩者加埋一齊感覺比較膩。友人呢碗 灸燒豚肉味玉拉麵 $88 跟前者分別叉燒只有一塊,有跟味玉一隻。下次黎登龍街想試埋其餘兩間拉麵店,睇睇邊碗最討我歡心呢!

走進店內看看左手邊會見到在即制拉麵中..

拉麵湯底分兩款,雞湯 & 豚骨湯。

呢碗係
特盛灸燒豚肉拉麵 $108 (加味玉$10)
是最多叉燒的一款拉麵
拉麵是細白麵條,口感不錯挻彈牙。
友人呢碗
下次黎登龍街想試埋其餘兩間拉麵店,睇睇邊碗最討我歡心呢!
2015-12-25 203 瀏覽
一間裝潢充滿日本氣氛,想很久吃的拉麵店就在公司不遠處。午飯時間便到此一遊博一博運氣。碰巧人不多,一入座便有位。叫了一碗炙燒豚肉海苔味玉拉麵,午餐原來可以加配$12的羽根燒餃子,貪吃的我當然會點。一上桌看到拉麵插著四大塊紫菜真是很驚喜。厚厚一塊燒得半焦的豚肉置在麵上,肥膏佔大半,伴以幾滴紅油,油香十足。半熟蛋一顆,荀絲和蔥粒毫不吝嗇。半熟蛋不會過於調味,流心效果出眾。湯底濃郁,偏杰質感,骨膠原感重,吃過後嘴黏黏的。一貫拉麵湯底的風格,偏鹹。但其濃杰度十分令我滿意。羽根燒餃子特別之處為五顆餃子煎在一起並伴以半焦的薄脆底部使所有餃子都能黏在一起。餃子味道不算很特別,但勝在質感真的夠脆。醋為自助形式,點過後更為惹味。最後朋友還點了個甜點。芝麻雪榚伴紅豆。紅豆大大顆可是質感偏硬。是雪冰了還是品種是硬的?整體最令我回味的便是拉麵的濃杰感。以後吃拉麵又多一個選擇了。
一間裝潢充滿日本氣氛,想很久吃的拉麵店就在公司不遠處。
午飯時間便到此一遊博一博運氣。
碰巧人不多,一入座便有位。
炙燒豚肉海苔味玉拉麵
一上桌看到拉麵插著四大塊紫菜真是很驚喜。
湯底濃郁,偏杰質感,骨膠原感重,吃過後嘴黏黏的。
一貫拉麵湯底的風格,偏鹹。但其濃杰度十分令我滿意。
羽根燒餃子
餃子味道不算很特別,但勝在質感真的夠脆。
醋為自助形式,點過後更為惹味。
最後朋友還點了個甜點。
芝麻雪榚伴紅豆
芝麻雪榚伴紅豆。紅豆大大顆可是質感偏硬。
是雪冰了還是品種是硬的?
整體最令我回味的便是拉麵的濃杰感。
以後吃拉麵又多一個選擇了。
2015-12-07
2015-12-24 724 瀏覽
日本人愛吃拉麵,大城市皆有拉麵街,眾店家渾身解數,自有袓存祕方,家家湯頭有別,配料選材及製法不一,個性獨特,市場承受得起,各有捧場客。香港人何嚐不愛拉麵,旅遊期間少不免走訪拉麵街,大餐一頓而後快,過江龍自然察覺商機,近年在港開設分店者愈來愈多,不知不覺,有心無意,還是有心有力,大家開始聚在銅鑼灣的登龍街,短短的一條,本來寧靜的三、四線食街,現在已經有五家日本拉麵店,進昇二線食街。 Bari-uma 廣島霸嗎拉麵原來五個月前已經進跓,翻查資料,來者有實力,於廣島有百家分店,自命最強濃厚豬骨湯,信心十足。Bari-uma 廣島霸嗎的店,門面比同街其他店的闊,座位比其他的多,似乎沒有刻意以排隊為賣點,我們周六晚上九點方到,大部分拉麵店皆已無排隊之需要,所以不知道繁忙時段的情況如何!木門牌、紅燈籠、紅色標語垂簾及直條紋的木窗,格局鮮明觸目,路過見到,不可能猜不到是一家日本拉麵店。大門封蔽的拉麵店,拉開門後卻又另一番景象,左方開放式製麵工場,標榜自家打製麵條,一位穿著制服的師傅忙著幹,製成品亦儲存了不少;見到麵條幼細,新鮮討好。旁邊是開放式廚房,掛上紅色垂簾,寫上"最強""醬油"之標語,見左下

旁邊是開放式廚房,掛上紅色垂簾,寫上"最強""醬油"之標語,見左下方,放了只日本商店的不可缺的招財貓;兩位員工專門在灼麵及準備配料,拉麵就在此出菜。
轉身向右走,就是人客用膳之大廳,以日本字寫的標語更多,漢字的"濃厚" "極限"等等,我們看得明,應該都是在強調這拉麵店的湯頭如何美味。
拉麵店的傳統間格,空間不多的座位,長枱及小方桌皆有,我們選擇坐在拉麵店風格的長桌,每兩個客位面前放了調味料及用具。
餃子汁、蒜粉及一味辣粉,小碟、紙巾及點菜紙張,但是沒有供應漬物類的免費配菜;亦無配以開水自行取用,需要服務員替客人添加;但後來又見對面桌有一壺水。
有彩色圖文並茂的餐牌,原來除了拉麵外,有很多其他小吃的選擇,例如餃子、炸雞、素菜、雪糕、飲料,竟然飯類亦有;跟專業只做麵的鄰居不同,怪不得店子要大些。
本意未忘,怎可放過這個最強、濃厚的醬油湯麵呢?看圖,最吸睛就是片炙燒五花腩肉,肥美焦香的樣子,別於一般日本叉燒;而那一棵半熟玉子,同樣吸引。
估計日文是這樣介紹的,湯頭由是豚骨、雞及蔬菜長時間熬成,自命濃厚香醇,建議客人一滴不留;玉子選材新鮮雞蛋,煮至半熟狀態,醃漬一晚,所以特別有彈性。哈哈!該錯不了多少!
如其他拉麵店,我們可以在點心紙上點菜,拉麵湯底主要分為濃厚豚骨或白雞湯兩款,繼而有辛辣或不辣之選,再加上配料之別,變成十一款;拉麵可選軟中硬度,亦可少油、少蔥及走蔥,更可加錢添配菜,務求迎合客人的個人喜好。

炙燒豚肉海苔味玉子拉麵
多付$10就是多加了這三大片紫菜,三角形狀,插在湯麵上,高大威猛的造型比豚肉更搶眼,但看真些,肥胖的炙燒五層肉始終最令人垂涎,豚肉上更有一綴觸目的紅辣醬。
先喝一口湯,濃郁醬油香,隱約的層次,豬骨高湯以外,似乎亦混了雞、蔬菜及特色醬油,因此,顏色亦是深褐中泛紅,別於其他豬骨湯的褐色或奶白,但紅紅的湯頭並不辛辣,泛油光的湯水喝下不過膩,回甘盡是豐富的醬油香味,味道無過鹹。
炙燒豚肉
夾起豚肉仔細看看,瘦身男女敬而遠之,
炙燒豚肉
連皮的五層肉百分之五十是脂肪,肥瘦肉相間,炙燒厚切,滿載脂香及焦香,入口鬆軟香嫩,肥肉入口即融,瘦肉保持嚼勁,完美比例的五花腩肉;一大片的份量剛好,多一片的話,相信女生吃不消。
溏心蛋
原只溏心蛋,一分為二後,見到的半凝流心狀,確是最佳狀態,不只蛋黃,就是近蛋黃的若干蛋白,同樣是半凝流心,蛋汁並無流水,烹煮準繩,入口軟滑香濃,郁漿口內翻騰,人間美食,我永遠的至愛!
拉麵
取一綴麵,是長而幼的小麥麵條,我選了硬的軟道,同樣非常掛湯,口感彈牙濕潤入味。

如果是跟我一樣,喜歡中等軟硬度但又喜歡相機先吃的朋友,我建議選硬身的麵條,因為麵會浸在湯內長些時間呀!

其他材料有青蔥及荀,我就追加粟米粒,多些素菜分擔醬油的香濃,不浪費湯汁。

但這個湯,我未能完全喝完,始終醬油底有些膩,回甘是醬油香而非豚骨之味。

羽根燒餃子
餃子翻轉上枱,底部被一塊薄片連結在一起,這好像是名為水煎的做法,
薄片非常酥脆超薄,機乎透光,輕輕一碰便斷。
羽根燒餃子
餃子水準中規中矩,傳統餡料是豬肉及蔬菜,調味恰當,皮薄饀料足。

過江龍 ,水準不俗,相信炙燒豚肉配濃郁醬油湯頭,稍為重口味點,就是她的個性,日本始終是個寒冷國家,需要多些油份保暖,身在大部分時間皆炎熱的香港,偶爾嚐之,非常惹味,多吃就太膩。

服務迅速,環境企理,值得一試。

2015-12-05
$120 (宵夜)
溏心蛋
2015-12-20 112 瀏覽
與友人一共叫了醬燘雞鎚海苔醬油拉麵,特盛炙燒豚肉拉麵,小吃羽根燒餃子,燒汁唐揚炸雞,另外再各加了一粒溫泉蛋。豚肉拉麵以厚切豬肉為主,肥瘦相間,啖啖肉,湯底味道濃郁。另一主菜雞鎚拉麵看似平平無奇,但原來雞肉非常嫩滑,而且十分入味,而拉麵的湯底比起豚肉拉麵的湯底就比較清。因為與友人都喜愛溫泉蛋,所以各加了一隻,溏心蛋有流心的效果餃子在外觀上是炸得不錯,但是味道其實與平常食的餃子差不多。炸雞是最讓我驚喜的,炸雞炸得外脆內嫩,雞的肉汁仍然能夠保存在內,配上燒汁,非常美味

豚肉拉麵以厚切豬肉為主,肥瘦相間,啖啖肉,湯底味道濃郁。
因為與友人都喜愛溫泉蛋,所以各加了一隻,溏心蛋有流心的效果
餃子在外觀上是炸得不錯,但是味道其實與平常食的餃子差不多。
2015-12-20 380 瀏覽
早前和友人到訪了登龍街一間來自廣島的拉麵店《Bari-Uma》,品嘗了店裡的炙燒豚肉拉麵,覺得店裡的豚骨湯底不但濃厚富膠質、就是連配吃的叉燒咬下亦帶著微微炭烤的焦香,水準不俗,所以一直想帶老公來試試。記得上次到訪時,餐牌上除了有拉麵外,還有好幾款賣相吸引的石燒飯和丼物,見天寒地凍,吃碗熱呼呼的拉麵或石鍋飯就最適合不過了,一於坐言起行。雖然已隔數月,但店裡裝潢和上次到訪時其實分別不大,仍舊以深啡色實木桌椅為主,配上寬敞闊落、空間感十足的用餐區和靠牆的一列梳化座位,充滿閒適的感覺。可能是時間尚早,店裡食客不多,所以坐得特別舒服。安頓後,先翻開餐牌,其實店裡的拉麵,款式不多,除了有號稱「最強濃厚豚骨 No.1 湯底」和辣味豚骨湯底外,就只有另一款濃厚雞白湯底。先推介老公一試我上次和友人已經品嘗的炙燒豚肉海苔味玉拉麵 ($98),另加配粟米粒 ($10)。豚骨湯底據說是用上豬脛骨、豬背骨、雞骨及多種蔬菜等材料熬製,再加入以大豆釀成的溜醬油提味。呷一口湯底,質感稠身得來又夠香滑醇厚,每一口都能嘗盡豬骨的香味,依然保持水準。至於配吃的紫菜,由於汲取了上次的經驗,所以碗麵一放下,拍過照後已經即時挾起
先推介老公一試我上次和友人已經品嘗的炙燒豚肉海苔味玉拉麵 ($98),另加配粟米粒 ($10)。豚骨湯底據說是用上豬脛骨、豬背骨、雞骨及多種蔬菜等材料熬製,再加入以大豆釀成的溜醬油提味。呷一口湯底,質感稠身得來又夠香滑醇厚,每一口都能嘗盡豬骨的香味,依然保持水準。至於配吃的紫菜,由於汲取了上次的經驗,所以碗麵一放下,拍過照後已經即時挾起入口,故幾片紫菜吃起來都頗爽脆。
至於店家新鮮自製的麵條,咬下軟滑得來又富彈性,而老公就最欣賞拉麵夠直又夠長,加上麵條偏粗身,用來「掛湯」,簡直一流。炙燒豚肉方面,由於想留肚吃石鍋飯,所以沒試,不過據說這件叉燒,食落厚身得來又帶點焦香,加上用火高溫燒炙過,將油脂完全逼出,所以吃罷完全沒肥膩感,配自製辣椒醬,入口更是惹味。此外店裡的溏心蛋亦是另一不容錯過之物,蛋黃咬開呈流心狀,入口滑溜得來更蛋香泗溢,配味筍和香甜的粟米粒吃,令人回味。
見這天天氣寒冷,加上外面下著綿綿細雨,決定點客熱辣辣的石鍋飯暖肚,揀了這款能驅寒保暖的石鍋燒豚肉海老飯 ($78),成品一端上桌,即時飄來陣陣蔥香。細看材料,除了有不少豚肉丁、蛋絲和蔥花外,飯面還鋪滿一隻隻蝦仁,單看賣相已經叫人窩心。立即動手把飯和配料拌勻,吃一口,熱氣由口腔直驅肚腹,加上微辣的豚肉粒,食落既爽滑又 Juicy、極之入味,而蝦隻亦彈牙鮮爽,配埋香脆的飯焦,滿足感油然而生。
小吃方面,點了唐揚炸雞 ($35/5pcs),去骨雞腿肉沾裹炸雞粉後油炸,惜端上來時雞件擺放得有點東歪西倒,而且入口外層粉漿過厚,咬下亦有欠鬆脆可口,令人失望。反而之後加點的照燒餃子 ($38/5pcs) 和羽根燒餃子 ($35/5pcs),味道不俗,除了面層有一片以麵粉漿製成、入口薄脆鬆化的「羽根」外,餃子入面的雞肉和豚肉餡,食落既鮮嫩又有肉汁,味道清新,配辣椒醬吃,惹味非常。
用餐其間,不斷見有家長帶著小朋友到訪,係喎,醒起餐廳有細細碗的小童拉麵供應,而且見相片的餐具十分可愛,難怪輕易討得小朋友歡心。
2015-12-20
2015-12-20 80 瀏覽
登龍街不嬲多野食,今次經過見到有間廣島拉面,就入左去試。門口有個人用機整緊面,問返待應原來面粉係日本返,希望keep到水準。 今次叫左辣豚肉拉面$88(竟然有甜品送添,差點睇吾到),特盛豚肉拉面$108..和辣餃子…..特盛入面一共有4片超大同厚身义燒,而特辣只有一片,濃濃豬骨湯底,中辣辣度也不錯,面質有口感而吾會太淋(有得選擇淋度),餃子上面加左辣而好野味,今次食大約每人$150都不錯,下次會再黎食過。

2015-12-19
10 分鐘 (堂食)
本來對香港玩得已老的拉麵熱潮沒有太多期望, 但是上次三田之後, 又讓人有了期待。今次重回登龍街, 三田相信依然好, 但還是想試別的。大步走入新開不太久的廣島霸嗎拉麵。打開餐牌, 餐廳主打豚骨濃湯及自家製拉麵, 於是就來個辛辣炙燒豚肉拉麵。桌上旁邊放著幾樣調味, 一味辣粉, 炸蒜, 胡椒與辣油。拉麵上桌, 份量略小。呷一口湯的確夠濃香, 豚骨味強而不膩口。入口厚重而燙口, 點點脂香, 過口而不膩。麵條標榜自家製, 色澤偏白, 幼身半方。煮麵時間拿捏得好, 半熟不生, 彈性很好。麵與麵之間緊接, 拉湯能力好, 與濃湯相依。豚肉以火炙燒過, 有輕燒烤香。間肥瘦豚肉, 結構也不錯, 只嫌瘦肉略嚡一點點。特別一提, 豚肉上的一點辣麵豉, 點題去膩, 幫助不少。總體拉麵份量雖小, 但水準可算不錯。不過還是想挑一下骨頭, 特別是店方服務安排。不少拉麵店都選擇在桌上放有冰水讓客人自行添加, 不過餐廳卻安排店員代勞, 可惜他們都不勤快, 甚至多次看到空杯子還不會加水。結果還要多問兩次才會來。另外一個印象較深的是店員晚飯前休息都是睡在餐廳席座, 但遺憾的是餐廳卻照常開放, 結果還是看到一個個的彎身桌上睡覺

桌上旁邊放著幾樣調味, 一味辣粉, 炸蒜, 胡椒與辣油。

另外一個印象較深的是店員晚飯前休息都是睡在餐廳席座, 但遺憾的是餐廳卻照常開放, 結果還是看到一個個的彎身桌上睡覺。完全不像一家日式餐廳期望得到的。

廣島霸嗎拉麵

銅鑼灣登龍街28號永光中心地下

posted from Bloggeroid

2015-09-22
下午茶
2015-12-19 180 瀏覽
以前返工都有去登龍街搵食,但當時並未開禁多餐廳,一年光景,登龍街竟然變成一條食街,開滿唔同風格食肆。 同一條街開左幾間拉麵店,間間都派左條人龍出黎,行過Bari-Uma見到名字幾特別,人龍又好似短啲,於是決定一試。(入去無耐條龍極速增長,肯定係我旺丁)入口側面見到一個個麵餅整齊排列,店內大大隻字寫住最強醬油湯,感覺特別又印象強烈。 落單容易,另外有圖menu簡約清晰。檯頭有蒜粉、黑胡椒、辣粉同餃子汁等調味料。炙燒豚肉海苔玉子拉麵 豚肉厚切,外表焦香,未上俾客人時一大舊用燈照住,確保送到客人面前都仲係熱。肉質淋到好似煲左好耐既豬軟骨咁,脂肪分佈平均,食落甘香滋味。湯底醬油味好出,連雞湯都有好香既醬油味,形成強烈自家味道。湯由豬骨、雞殻、蔬菜等煲出濃厚豐富既香味,配上掛湯能力強既拉麵可以話係如虎添翼。店家對麵既硬度控制都有一手,硬同普通食得出有清晰分別,滿足到我既需求。 蛋煮到蛋黃少少熟,有流心效果。 女朋友既雞拉麵,湯底輕身啲,多左份雞油香味,鮮味更強。 餃子煎既時間落左層薄漿,上碟時有層脆脆跟住,唔厚所以好易咬開,餃子本身皮薄,餡料飽滿,味道一流。炸雞外層蘇香,肉

落單容易,另外有圖menu簡約清晰。
檯頭有蒜粉、黑胡椒、辣粉同餃子汁等調味料。
炙燒豚肉海苔玉子拉麵

炙燒豚肉海苔玉子拉麵
蛋煮到蛋黃少少熟,有流心效果。

女朋友既雞拉麵,湯底輕身啲,多左份雞油香味,鮮味更強。
醬燘雞鎚味玉拉麵

羽根燒餃子
炸雞外層蘇香,肉嫩多汁,配上蔥花入口味美肉香。
沙拉唐揚炸雞
最後點左個芝麻雪糕作結。味道唔走甜到漏方向,芝麻香十足,仲食到芝麻粗粒,好有texture,加埋紅豆一甜一香非常配合。
2015-12-19
5 分鐘 (堂食)
醬燘雞鎚味玉拉麵
沙拉唐揚炸雞
  • 唐揚炸雞
  • 灸燒豚肉海苔味玉拉麵
2015-12-19 138 瀏覽
八點幾去到 即使晚餐時間快過 仲係有人排隊等食 好彩舖頭夠寬敞 人流都算去得快雖然呢間叫「拉麵店」 但餐牌上也有兩個飯 一定有其過人之處!於是 小妹點咗「石鍋燒豚肉海老飯」 $78 嘅呢啲地方嚟講 價錢都算合理 飯送嚟喺時候 就好似鐵板燒咁「啪啪」聲 侍應哥哥話 唔可以心急食 一定要等個飯「燒」多陣 再用羹翻幾下 咁就會是到又香又脆嘅飯焦 聽聞好多人都喜歡咁食!不過記住唔可以攤太耐 否則飯焦會爖 碗飯真係好足料 海老好大隻 每食一啖飯都夾住豚肉 同餐牌show出嚟嘅圖一樣! 呢度嘅甜品只有綠茶雪糕同芝麻雪糕 小妹點咗芝麻 入面有一粒粒芝麻碎 唔知係咪自己磨喺呢?陪埋大大粒紅豆 用木碗裝著 又好看又好食!檯面仲有一個特別之處——最面隻豉油用保鮮紙包住嘅 要用就要拎下面嗰隻 咁就唔會風塵啦 真係貼心!

石鍋燒豚肉海老飯

2015-12-18
15 分鐘 (堂食)
石鍋燒豚肉海老飯
芝麻雪糕
這天約了很久不見的朋友,去食暖近人氣嘅拉麵,想知佢如何挑戰隔壁嘅豚王拉麵迷嘅3人,及食辣嘅我,排隊排左約15分鐘就可進場,時間不限,還不錯每人嗌一個主食再嗌點小食,我就緊係揀辣啦~拉麵就多數配豚肉,佢就有啲特別配搭 ~ 雞槌! 咁就試左個 醬燘雞槌辛辣拉麵~ 雖然舊雞槌就細左啲,但味道非常鮮嫩,好入味,加埋辣湯拉麵,仲係我最愛嘅幼麵硬身,食完會想添嘅感覺跟住嗌左啲小吃,呢個炸雞好脆好爽口,似韓風咁,出色餃子特登揀沙拉味,夠膽試新,點知配沙拉油麵好好食,滋味雪糕係無敵組合抹茶跟紅豆~ 抹茶味上添茶葉粉,加上粒粒晶瑩剔透嘅蜜紅豆 為近乎完美劃上難忘嘅句號。

每人嗌一個主食再嗌點小食,我就緊係揀辣啦~
拉麵就多數配豚肉,佢就有啲特別配搭 ~ 雞槌!
醬燘雞槌辛辣拉麵
,食完會想添嘅感覺
辣汁唐揚炸雞
跟住嗌左啲小吃,呢個炸雞好脆好爽口,似韓風咁,出色
沙拉野菜炸餃子
餃子特登揀沙拉味,夠膽試新,點知配沙拉油麵好好食,滋味
日本抹茶/芝麻雪糕

2015-12-17
15 分鐘 (堂食)
醬燘雞槌辛辣拉麵
辣汁唐揚炸雞