2021-09-16 37 瀏覽
之前聽同事說這間灣仔出名食蟹黃拌麵,前幾天同朋友放假終於來到食一入到店舖,就被霓虹燈吸引了,簡單裝修環境寬落,lunch比較多人,建議早小小排隊 先點了野生松茸鮮雞湯,十分足料,一開蓋已經可以看到松茸片有很多塊,有如餐牌所說,松茸營養價值很高,而且入口帶甘甜味,雞很滑,不鞋口,沒有味精,很滋補 到蟹黃拌麵來到,真的好驚喜,滿滿的蟹黃,我先試了把麵放在稠身既蟹黃汁裡,掛滿汁,滿滿的蟹黃蟹肉,味道不濃,當湯飲也可以 另外亦試了員工建議,點了些黑酸吃,好有上海麵的食法,一麵兩食挺好 點了兩款小吃,香槽醋豬手,皮脆爽口,酒香味不濃味但很入味,應該浸了長時間,另外瑞士雞翼瑞士汁亦很入味,雞肉滑身,很有心思的兩道小吃朋友為了試一下秘製辣椒油,再點了一客白菜豬肉餃,豬肉餃爽口,咬一半已有很多擠出,配合辣椒油或黑醋一樣好食 兩個人吃了五道菜,真的捧住肚子滿足離開menu

兩個人吃了五道菜,真的捧住肚子滿足離開

menu
2021-09-15 32 瀏覽
知道喺灣仔嘅呢間舖頭係賣純手工麵,每天新鮮製作,今日放工唔想煮飯,咁就不如食碗麵啦!-鎮店蟹黃拌麵成碗金黃色嘅蟹黃,撈落個拌麵度,蟹黃夠濃郁而且鮮味十足!個麵係類似上海麵嘅質地,口感有少少彈牙,又唔會太過淋,火候煮得啱啱好,撈埋蟹黃非常滋味!-野生松茸鮮雞湯 原盅上 好足料,熱辣辣 夠滋補健康!而家呢啲轉天氣嘅時間最適合飲一啲滋補嘅靚湯❤️-呢度嘅飲品好特別,見到佢有杯叫做極品陳年龍鳳檸蜜,係釀左八年嘅鹹柑桔!!止咳化痰,飲落去好潤喉,仲有啲甘甜味道!

鎮店蟹黃拌麵

做人呢,最緊要係開心!所以呢餐晚飯我都食得好開心🥳今次熊貓想介紹俾大家,就係呢一間喺灣仔好有正能量嘅麵店😍😍唔講咁多廢話,最想介紹俾大家,就係呢一碗黃金蟹皇拌麵 🦀 非常濃厚的蟹汁,大大啖到落去呢一碗麵,簡直熊生一大享受😎個面好幼身,又幾彈牙👍🏽👍🏽令我回味無窮另外我都飲咗呢度嘅雞湯😍😍係真材實料熬製,非常好飲而不會肥膩,鍾意飲雞湯嘅你,絕對不能錯過🥳🥳另外我亦都叫咗呢度嘅高湯小雲吞麵,湯底濃郁,高質的面底,配上雲吞一齊食簡直絕配,特別推介🤩🤩飲品方面,呢度亦都有好多選擇👍🏽👍🏽

飲品方面,呢度亦都有好多選擇👍🏽👍🏽
  • 鎮店蟹皇拌麵
  • 野生松茸鮮雞湯
2021-09-11 39 瀏覽
今天大概3點左右找朋友吃飯,餐廳選擇挺多的,有下午茶套餐,午市套餐,還可以單點,總有一款食品可以滿足你。最後選擇單點伴麵,飲料和1份一人拌飯餐。蟹皇伴麵蟹皇湯和麵分開上,雖然說是蟹皇湯,但不太稀。首先我先喝一口蟹皇湯,滿口都是蟹肉,蟹黃味很濃郁,鹹淡適中。之後我把蟹皇湯加進麵裡面,每一條麵都沾滿蟹黃,很滿足,另外麵體很彈牙,吃的出來是手工麵。極品陳年龍鳳檸蜜選用陳釀8年的柑桔,味道有一點點鹹鹹的,喝下去喉嚨感覺很舒服。1人伴飯餐:-香槽醉豬手: 酒味很濃,豬手很Q彈,豬手處理的很乾淨,而且還有不少的枸杞。-滷肉飯: 滷肉滷的很入味,但不會過鹹,裡面還有冬菇丁,很好吃。-香芋鮮奶: 有淡淡的芋頭味,不太甜。沒有加一的服務費,下次想試試看其他的食物。

最後選擇單點伴麵,飲料和1份一人拌飯餐。

蟹皇伴麵

蟹皇湯和麵分開上,雖然說是蟹皇湯,但不太稀。

極品陳年龍鳳檸蜜

1人伴飯餐:

-香芋鮮奶: 有淡淡的芋頭味,不太甜。

沒有加一的服務費,下次想試試看其他的食物。
2021-08-24
2021-09-10 38 瀏覽
「露面手工拌麵料理」1. 鎮店蟹黃拌麵($98)滿滿一碗蟹黃汁,味道非常香濃,麵的份量足夠飽肚,軟硬適中,店員還另外給了一碗醋,加一點味道層次更豐富了,但千萬不要一次過加完😂會太酸!2. 午餐套餐(滷肉飯+香糟醉雞+飲料)($82)滷肉飯的滷肉很大塊,肥肉比較多,滷汁香料味很重,但滷料沒有過濾的很乾淨,還有花椒、八角等材料混合在滷肉裡面,要自己挑走有些麻煩。醉雞的肉質嫩滑飽滿,雞肉偏肥,但酒味比我想象中重很多😢不好酒的人未必能接受,如果酒味能淡一些就好了。3. 皮蛋豆腐($35)豆腐豆香味不算特別濃郁,但口感超順滑,有整整十塊,皮蛋也很多,皮蛋加豆腐一口下去非常滿足😋上面淋的汁帶點甜味,但和皮蛋豆腐很match~冰冰涼涼很適合夏天吃。4. 蜂蜜百香果茶(跟餐+$6)叫的少甜但仍然略嫌有點太甜😢不太喝的出百香果的果酸味,因為本身加了蜂蜜,建議叫走甜可能比較好。5. 香芋鮮奶($28)這杯微甜就剛剛好,芋泥很綿密,很鮮奶配搭很難出錯👍🏻如果芋泥能再多些就更好了。
「露面手工拌麵料理」

1. 鎮店蟹黃拌麵($98)

2. 午餐套餐(滷肉飯+香糟醉雞+飲料)($82)

3. 皮蛋豆腐($35)

4. 蜂蜜百香果茶(跟餐+$6)
5. 香芋鮮奶($28)
2021-09-10 33 瀏覽
今日同朋友出左灣仔行街,見呢間拌面餐廳好似都幾多特色麵就試下。首先就叫左個油潑辣子魯肉biang biang麵,淨係個名都好特別,而且仲有我最愛嘅麻辣味道,有唔會太辣,食落更加惹味,粗麵都好有口感。另外我朋友就叫左台式滷肉拌面,呢個就係用幼麵,而且唔辣嘅,更加食到魯肉本身嘅香氣。小食方面再加左個秘製香槽醉雞,醉雞酒味啱啱好,唔會話太重酒味,最緊要係d雞好夠滑。最後要讚嘅係野生松茸鮮雞湯,原盅燉湯好夠火候,最正係鮮雞味好濃郁。
2021-09-09 55 瀏覽
這間餐廳以手工麵出名,麵質不錯但沒有到很出色的地步,而大部分食物味道都略為失色😥比較失望的一餐。1. 鎮店蟹黃拌麵($98)滿滿一碗蟹黃汁,味道非常香濃,麵的份量足夠飽肚,軟硬適中,店員還另外給了一碗醋,加一點味道層次更豐富了,但千萬不要一次過加完😂會太酸!2. 午餐套餐(滷肉飯+香糟醉雞+飲料)($82)滷肉飯的滷肉很大塊,肥肉比較多,滷汁香料味很重,但滷料沒有過濾的很乾淨,還有花椒、八角等材料混合在滷肉裡面,要自己挑走有些麻煩。醉雞的肉質嫩滑飽滿,雞肉偏肥,但酒味比我想象中重很多😢不好酒的人未必能接受,如果酒味能淡一些就好了。3. 皮蛋豆腐($35)豆腐豆香味不算特別濃郁,但口感超順滑,有整整十塊,皮蛋也很多,皮蛋加豆腐一口下去非常滿足😋上面淋的汁帶點甜味,但和皮蛋豆腐很match~冰冰涼涼很適合夏天吃。4. 蜂蜜百香果茶(跟餐+$6)叫的少甜但仍然略嫌有點太甜😢不太喝的出百香果的果酸味,也幾乎吃不到百香果粒。5. 香芋鮮奶($28)這杯微甜就剛剛好,芋泥很綿密,很鮮奶配搭很難出錯,如果芋泥能再多些就更好了。

1. 鎮店蟹黃拌麵($98)

2. 午餐套餐(滷肉飯+香糟醉雞+飲料)($82)

3. 皮蛋豆腐($35)

4. 蜂蜜百香果茶(跟餐+$6)

5. 香芋鮮奶($28)

中午時份🧡,灣仔人頭湧湧😳,打工仔忙於找地方吃午餐,四周圍都非常多人呀~在電車路旁的 露面手工拌麵料理🔸,同樣深得打工仔歡迎,門外大排長龍,貌似質素不錯,所以我與朋友決定試一試啦~❝ 台式滷肉拌麵一人套餐 $82 ❞ 🔸3/5❝ 油潑辣子魯肉Biang Biang麵一人套餐 $82 ❞ 🔸4/5❝ 巴蜀粒粒大雲吞 $35 ❞ 🔸4/5一人套餐🌟可以選擇四款不同的麵食,我們點了一碗台式滷肉拌麵、油潑辣子魯肉Biang Biang麵 和 巴蜀粒粒大雲吞。台式滷肉肥瘦相隔,油脂甘香,醬汁濃郁,很不錯呢🥰。麵條加入醋後,味道升華,更加合我們胃口。而兩碗麵之中,我比較喜歡粗身兼有嚼勁的Biang Biang麵😋,口感一流。而愛幼麵和腍麵的朋友,則可以選拌麵哦~▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址:  莊士敦道55號地下A號舖▫▫▫▫ ▫

❝ 台式滷肉拌麵一人套餐 $82 ❞ 🔸3/5

❝ 巴蜀粒粒大雲吞 $35 ❞ 🔸4/5

▫▫▫▫ ▫
📍餐廳地址:  莊士敦道55號地下A號舖
▫▫▫▫ ▫
2021-08-17
2021-09-07 26 瀏覽
比起食飯,我其實更鍾意食麵,但只限彈牙既麵,淋parlay既麵就唔鍾意🤣灣仔呢間麵店我都幾常幫襯,除左麵條,我仲鍾意食佢個餃子👍🏻今日叫左個套餐$78,有蕃茄牛腩拌麵配小食,另外加錢要左杯滑溜溜香芋鮮奶,麵條有4種選擇,幾隻食完都係鍾意呢隻幼麵,幼身比較彈牙,加埋汁就索晒味👍🏻另外次次都必點既「韭菜豬肉水餃$30」同「白菜豬肉水餃$30」,$30有5隻,隻隻都大大粒飽飽滿,餡料爆汁,另外佢個「野生松茸鮮雞湯$38」又係必叫之選,完全飲到個雞湯既鮮味。小食類就建議醉雞,雞味濃岩埋個麵一齊食幾match.

2021-09-05 53 瀏覽
'係灣仔莊士敦道見到有間”手工拌麵料理” 就比佢吸引左入去😳 店名叫*露面*,幾特別@@ 門面用大落地玻璃, 因為我好中意一邊食野一邊望街, 所以都特別叫職員安排近門口位置比我~ 我夜晚去唔算多人等左2分鐘已經可以入坐😊價錢都幾平, 最平$30有碗湯麵, 叫左5樣:油潑辣子魯肉biang biang麵* 可揀大中小辣, 麵質係闊身,彈牙,有魯肉, 花生, 香蔥; 魯肉好入味, 唔錯!上湯陽春麵* 個麵好彈牙, 好好食, 性價比高, 必點! 芥香麻醬雞絲粉皮: 麻醬係好香口, 粉皮比較黏, 雞肉唔係太新鮮巴蜀口水雞: 好多辣椒係面, 雞肉都好多, 辣油好香香芋鮮奶* 呢個真係幾好飲, 好濃既鮮奶, 打溶哂既香芋令杯鮮奶層次更提升! 🤤我無特登叫小甜都唔會好甜, 真係好正
'

價錢都幾平, 最平$30有碗湯麵, 叫左5樣:
上湯陽春麵* 個麵好彈牙, 好好食, 性價比高, 必點!
巴蜀口水雞: 好多辣椒係面, 雞肉都好多, 辣油好香
2021-09-03 259 瀏覽
今次同朋友去喺灣仔呢頭行街,見到呢間鋪頭個名幾得意所以入咗去試🤣首先前菜我地叫咗個祕制香槽醉雞,店員好快就送咗嚟,十分有效率👍🏻酒味好重而且帶有少少甜味,整得好入味而且口味都算大眾化🤤雞肉好滑,兩個人食就啱啱好😛非常推介呢個蟹皇拌麵,絕對係比我想像中好食😋講返個蟹皇湯先,佢蟹嘅濃度適中,而且有面都好多碎咗嘅蟹肉,對得住呢個價錢👍🏻個人覺得當佢係日本啲沾麵咁食會最好食,咁樣就可以將麵條索曬啲蟹汁,一滴不漏咁放入口度品嚐😚一碟五粒嘅巴蜀粒粒大雲吞,粒粒都好大粒感覺比平時出面鋪頭食到嘅仲要大,而且辣得好過癮😛😛😛之後我地仲叫咗個麻麻辣辣牛展biang biang麵,個名真係好搞笑呀🤣嚟咗先知原來biang biang麵係啲好滑嘅粗身嘅麵條嚟,平時喺香港都冇食過呢個質感嘅麵,感覺真係好似去咗台灣咁🤗牛展唔會話好肥,而且仲厚身嘅,咬落好爽口,加上個辣油真係勁香,幾樣野加埋好match😆個麵仲配埋個湯嘅,不過我就唔太知有咩用啦🧐最後餐飲我地分別叫咗蜂蜜百香果茶同埋滑溜溜香芋鮮奶個人就覺得蜂蜜百香果茶太過甜啦😣 滑溜溜香芋鮮奶就反而唔夠味😣下次試其他野飲先得😗埋單每人大約150左右地址:灣仔莊士敦道
祕制香槽醉雞
酒味好重而且帶有少少甜味,整得好入味而且口味都算大眾化🤤
雞肉好滑,兩個人食就啱啱好😛
蟹皇拌麵
非常推介呢個蟹皇拌麵,絕對係比我想像中好食😋
巴蜀粒粒大雲吞
一碟五粒嘅巴蜀粒粒大雲吞,粒粒都好大粒
感覺比平時出面鋪頭食到嘅仲要大,而且辣得好過癮😛😛😛
麻麻辣辣牛展biang biang麵
個麵仲配埋個湯嘅,不過我就唔太知有咩用啦🧐
最後餐飲我地分別叫咗蜂蜜百香果茶同埋滑溜溜香芋鮮奶
祕制香槽醉雞
巴蜀粒粒大雲吞
麻麻辣辣牛展biang biang麵
2021-09-01 32 瀏覽
今日同朋友嚟到灣仔呢間- 露面手工拌麵料理,試下特色餅餅麵。一人拌麵套餐$82, 有一個麵+小食+飲品油潑辣子魯肉餅餅麵 麵質柔韌,口感不錯,充足油份 令到每一條麵條都非常滑溜,魯肉粒嘅軟骨腍到咬得到,非常惹味,叫左小辣, 辣度剛剛好。雲耳同麻辣油一拍即合,十分滋味。巴蜀口水雞$58 口水雞夠凍,鋪滿辣椒醬汁,食落辣到唔會太誇張,雞肉腍滑。秘製香槽醉豬手 $55 豬手爽口彈牙,酒槽味香純。七彩雞絲拌冷麵胡麻醬 $55冷麵真係足足配上7款餸,伴胡麻醬,十分開胃

一人拌麵套餐$82, 有一個麵+小食+飲品
油潑辣子魯肉餅餅麵

雲耳同麻辣油一拍即合,十分滋味。

巴蜀口水雞$58
口水雞夠凍,鋪滿辣椒醬汁,食落辣到唔會太誇張,雞肉腍滑。

秘製香槽醉豬手 $55
豬手爽口彈牙,酒槽味香純。

七彩雞絲拌冷麵胡麻醬 $55
冷麵真係足足配上7款餸,伴胡麻醬,十分開胃
2021-09-01 27 瀏覽
第二次幫襯🤤 梗係要試啲新嘢🥰 依間台灣菜質素真係唔差! 依然有一款菜式係一定要叫㗎…..就係麻醬雞絲粉皮🐔(本人十分推介)麻香味突出,雞絲粉皮超慷慨又足料,食完真係有飽肚感😀粉皮又闊又滑👍 真係好好食😋(必叫)今次仲點左香辣豬手🤭白菜豬肉水餃🥟酸菜魚套餐🐟粒粒巴蜀大雲吞🥠 滑溜溜香芋鮮奶🍶每一樣野都好好食😋 香辣豬手可以當係一個涼拌小菜,凍食的😉食落醒胃又惹味👍 又唔算太辣,值得一試💯 白菜豬肉水餃好足料,大大隻肥嘟嘟🥰 裏面嘅豬肉好新鮮!有飽肚感! 大雲吞都一樣大隻足料,鍾意食辣嘅朋友可以試吓😋 餡料夠新鮮👍至於個酸菜魚套餐真係抵食到不得了!(期間限定㗎)酸菜魚有好多舊,小骨啖啖肉🐟 酸菜配料都好多,湯底酸酸甜甜👍 配上幼麵啱啱好!套餐仲配埋嘢飲🙈 真係超級抵!另外一杯香芋鮮奶,香芋真係好幼滑,香芋粒都磨成茸,層次分明,又唔會甜👍真係唔錯! 值得再去食🥰 私心推介!

每一樣野都好好食😋

值得再去食🥰 私心推介!
2021-08-10
  • 滑溜溜香芋鮮奶
  • 芥香麻醬雞絲粉皮
  • 巴蜀粒粒大雲吞
今日喺灣仔收工,途經莊士敦道呢間麵店,因今晚沒有住家飯開,就同事食飽至返歸。㨂呢間店因為幾多客,冇為意到...要等位添,咩日子呀!?間舖唔係好大,裝修簡約光猛。見到隔離枱位街坊裝的嬸嬸食緊「啖啖酸菜魚套餐」好似幾好,跟住叫應該冇錯。套餐$68 包特飲,抵食。「酸菜魚BiangBiang 麵」,酸菜魚湯與麵分碗裝上枱👍。有很多鯇魚片,芽菜等;酸菜略酸,湯頭幾夠味,邊食邊將biang biang 浸入湯中,麵條柔軟又帶點煙韌,好味。😋「凍菠蘿青檸蜜」菠蘿味較突出,還有少少菠蘿渣在杯底中,少甜的蜜糖味,還可以。侍應姐姐指給我們看,如叫小食飲食可選擇午市套餐,所以點咗「油潑辣子魯肉Biang Biang 麵」,魯肉好似將台灣的魯肉粒放大了,豬肉肥少瘦多,加咗辣後,小辣味道幾正,幾惹味 😋。「手拍青瓜」雪到凍凍哋,清新爽口。「滑溜溜香芋鮮奶」見到好多枱都飲緊,加$14 都要試試!奶味濃,但係芋頭更濃,飲下感覺口中粉粉的香,甜甜哋,有厚度,真係幾好飲。😋「醉豬手」只有豬手中間易食的位置,皮爽肉腍,相當入味,酒香少甜,重有D杞子味,唔錯唔錯。😋為食鬼食埋「白菜餃子」至罷休!忘記了不是港式餃子,白菜是

㨂呢間店因為幾多客,冇為意到...要等位添,咩日子呀!?

間舖唔係好大,裝修簡約光猛。

咗辣後,小辣味道幾正,幾惹味 😋。

「手拍青瓜」雪到凍凍哋,清新爽口。

為食鬼食埋「白菜餃子」至罷休!忘記了不是港式餃子,白菜是用大白菜,他竟帶清甜味道,而豬肉的肉質扎實,看似平平無奇,食落有內涵。👍

2021-08-27
3 分鐘 (堂食)
2021-08-30 32 瀏覽
一段時間無食,「露面手工拌麵料理」推出唔少新食品😍.啖啖魚肉酸菜魚Biang  Biang麵🍜鯇魚片大片鮮甜🐟蘿蔔清甜帶少少酸菜味🥕底下都有好多酸菜同豆芽😌Biang  Biang麵煙韌😆.巴蜀口水雞🐔雞皮薄,雞肉滑嫩帶少少酒味🍶辣辣哋,好惹味🌶.滷肉飯🍚滷肉半肥瘦🐖滷肉汁有啲八角粒,滷蛋入味偏鹹少少🥚.野生松茸鮮雞湯🥣無味精老火湯🔥松茸味濃郁😋雞肉唔老😉.白菜豬肉水餃(5粒)🥟白菜豬肉足料飽滿🤤.手拍小青瓜🥒蒜香微酸🧄非常清爽.菠蘿青檸蜜🍍🍋菠蘿味突出,青檸味就頗淡🥺.蜂蜜百香果茶🍹百香果味香甜🍯無乜茶味
一段時間無食,「露面手工拌麵料理」推出唔少新食品😍
巴蜀口水雞🐔雞皮薄,雞肉滑嫩帶少少酒味🍶辣辣哋,好惹味🌶
滷肉飯🍚滷肉半肥瘦🐖滷肉汁有啲八角粒,滷蛋入味偏鹹少少🥚
野生松茸鮮雞湯🥣無味精老火湯🔥松茸味濃郁😋雞肉唔老😉
白菜豬肉水餃(5粒)🥟白菜豬肉足料飽滿🤤
手拍小青瓜🥒蒜香微酸🧄非常清爽
菠蘿青檸蜜🍍🍋菠蘿味突出,青檸味就頗淡🥺
蜂蜜百香果茶🍹百香果味香甜🍯無乜茶味
  • 滷肉飯