2022-01-28 65 瀏覽
疫情關係人手不足,公司更請了一個蠢人增加我的工作量,每晚要加班又受氣,心情差又無從發洩,唯有..... 吃好吃的!沒晚市沒關係,外賣一樣可以!除了必吃biang biang麵外,還有其他小食都好讚!《秘製香糟醉雞 $58》一打開蓋就聞到陣陣酒香,雞肉嫩滑入味!《巴蜀口水雞 $58》辣得惹味開胃,又不會蓋過雞肉香。《芥香麻將雞絲粉皮 $42》份量多,粉皮不會黏著,雞肉多,加上麻醬更美味,吃過不停。《皮蛋豆腐 $35》醬汁有咸香很提味,皮蛋彈牙,豆腐香滑。《瑞士雞翼三隻 $36》 盒中有4隻,十分入味,肉質結實。《酸菜 +$5》帶辣,拌飯/麵一流。《魯肉一份 +$10》魯肉好味所以多點一份!單點套餐的話有飯/麵+主食及飲品的話$82就有交易,性價比高。

沒晚市沒關係,外賣一樣可以!
除了必吃biang biang麵外,還有其他小食都好讚!

《巴蜀口水雞 $58》辣得惹味開胃,又不會蓋過雞肉香。

《皮蛋豆腐 $35》醬汁有咸香很提味,皮蛋彈牙,豆腐香滑。

《瑞士雞翼三隻 $36》 盒中有4隻,十分入味,肉質結實。

《酸菜 +$5》帶辣,拌飯/麵一流。

《魯肉一份 +$10》魯肉好味所以多點一份!

2022-01-28
10 分鐘 (堂食)
2022-01-26 57 瀏覽
差不多很久沒有來到這裏,今天約了朋友在他家中晚餐,下晝路過這裏,便來個下午茶。啖晱酸菜魚餐$68.00,魚片採用了鯇魚,稍微有少少碎骨,進食時記得小心一點,魚肉味道鮮甜,份量亦很多,除了鯇魚片之外,芽菜、蘿蔔和酸菜的份量都不少。湯頭味道酸酸甜甜,令到胃口大開。油潑辣子魯肉BiangBiang麵$82,魯肉中辣,辣勁十足,麵質爽口彈牙。手拍小青瓜,青瓜爽口鮮甜,帶點微酸味, 10分適合做前菜。波蘿青檸蜜(凍),菠蘿味道比較重,甜度適中。蜂蜜百香果茶,甜度適中,百香果味道帶點酸。野生松茸鮮雞湯$38,雞湯味道香濃,喝完之後全身都很暖和。

手拍小青瓜,青瓜爽口鮮甜,帶點微酸味, 10分適合做前菜。

波蘿青檸蜜(凍),菠蘿味道比較重,甜度適中。

蜂蜜百香果茶,甜度適中,百香果味道帶點酸。

野生松茸鮮雞湯$38,雞湯味道香濃,喝完之後全身都很暖和。

平時不嬲中鍾意食麵多個食飯,露面就有好多款手工特色麵🍜無論係湯麵定係拌麵都超好食🤤—————————————————🔹鎮店蟹皇拌麵 $98 絕對係平民恩物😆一大碗蟹黃羹🦀份量冇手軟,啖啖蟹肉,鮮甜而味美🌊配上幼身擔擔麵好掛汁,好正好滿足☺️不過相對比較rich,建議兩個人share食1碗再嗌其他款式麵👌🏽.🔹嫩雞白布湯闊麵 $68一定一定要嗌❤️‍🔥 真·心靈雞湯,食完係滿滿嘅幸福感🥰湯底嘅脂肪經過乳化,煲到誘人奶白色🤍,香濃雞味🐔潤喉好飲,粗身闊麵索晒滿雞湯精粹,好滑又有咬口!雞肉軟嫩而不爛,翠綠小棠菜粒爽脆,,每一啖都有多層次口感,一口接一口食唔停!🤤—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌗🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌗.♟Overall♟食完覺得好溫暖💓,feel到小店係有用心機去整唔同嘅麵🍜真係兩款都好食😆真係特別推薦嫩雞白布湯闊麵,因為好食嘅闊麵唔係好多地方有🤪

—————————————————
🔹鎮店蟹皇拌麵 $98

🔹嫩雞白布湯闊麵 $68
一定一定要嗌❤️‍🔥 真·心靈雞湯,食完係滿滿嘅幸福感🥰

—————————————————
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟
  • 嫰雞白布湯闊麵
2022-01-24 47 瀏覽
今日下午去灣仔購物,路過見到呢間露面,是手工麵專門店,見到圖片的麵好似好好食,於是決定試吓。下午茶價錢每位五、六十元甚親民,我點了D餐,$59 包括巴蜀粒粒大雲吞5粒、傳統開陽蔥油拌麵,另加$6一杯大豆漿。巴蜀風自然是配上辣醬,辣度適中,喜歡吃辣的冇問題,雲吞皮餡料多,好吃。傳統開陽蔥油拌麵份量唔少,蔥油亦很多,手工麵條有水準,幼麵滑而有力。因為吃得開心所以外賣一些返屋企,買了麻辣牛展 Biang Biang 麵、輕量滷肉飯、巴蜀口水雞。Biang Biang 麵濶大的,口感更加滑,麻辣牛展很香很亂嫩。輕量滷肉飯其實很夠飽,滷肉及汁都多,仲有一只剛熟的滷蛋,女仔午餐夠食。巴蜀口水雞香辣肉嫩皮極爽。店子光猛乾淨,堂食外賣皆有效率

巴蜀口水雞香辣肉嫩皮極爽。

店子光猛乾淨,堂食外賣皆有效率
🥢露面手工拌麵料理 (灣仔)🔍灣仔莊士敦道55號地下A號舖-----最近夜晚日日都冇得出街食飯,媽咪每晚都要煮好多人嘅份量,買餸都攞到隻手都紅晒,見媽咪咁慘慘豬,收工就過黎買呢間B仔好中意嘅小店外賣回家,等媽咪可以坐喺屋企等食物,唔使煮又唔使買,輕鬆返一日~.✨套餐-“秘製香糟醉雞+滷肉飯+菠蘿青檸蜜”$82✨粒粒巴蜀大雲吞 $35✨白菜豬肉餃$35✨皮蛋豆腐$35✨秘製香糟醉豬手 $58.香糟醉酒系列嘅兩款小食味道有輕微不一樣,皮Q肉彈嘅醉豬手甜味突出,而個人就更愛肉質扎實酒味濃嘅醉雞。.粒粒巴蜀大雲吞飽滿帶辣香,白菜豬肉餃則內餡爽口有肉汁,誰也不輸給誰,兩款家人都喜歡。.另外呢間小店雖然主打麵類,但佢嘅滷肉飯卻係我嘅飛佛,8分瘦2分肥嘅滷肉份量多切調味到位,食得唔會太guilty得黎,又保留少許肉脂味,高質。下飯一流嘅除了滷肉汁,還有香濃嘅冰花軟心皮蛋配冰凍豆腐,一樣係必點之選。-----👶🏻B仔整體評價:7.7/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:外賣yo”👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻-----#swallowhon
🥢露面手工拌麵料理 (灣仔)
🔍灣仔莊士敦道55號地下A號舖
✨套餐-“秘製香糟醉雞+滷肉飯+菠蘿青檸蜜”$82
✨粒粒巴蜀大雲吞 $35
✨白菜豬肉餃$35
✨皮蛋豆腐$35
✨秘製香糟醉豬手 $58

👶🏻B仔整體評價:7.7/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:外賣yo”
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowwanchai
2022-01-18 35 瀏覽
露一露面,見一見面👯‍♀️ 友人喺灣仔返工,經過灣仔,點都要見下面既,一於就揀左係露面到見面喇😛✔️鎮店蟹皇拌麵🦀店長推介,鎮店之寶,一碗呈橙黃色的蟹粉加蟹肉用以撈麵,滿滿的蟹肉,每一啖都充滿幸福感🥰✔️秘製香糟醉雞🐓香糟的味道是由中國風的米味釀製,令到醉雞味道更加清新入味。雞件嫩滑,啖啖肉😋✔️啖啖魚肉酸菜魚 🐟酸菜魚冇想像中咁酸同辣,用的是鯇魚魚片,份量亦不少。另外配的是Biang Biang 麵,手工麵有水準,麵質煙靭彈牙,有口感🤩跟餐包一杯菠蘿青檸蜜,味道酸酸甜甜,有陣陣的菠蘿味🍍,清新健康🥤另外加配了一杯蜂蜜百香果茶,清清甜甜,滋潤順喉🧉

✔️鎮店蟹皇拌麵🦀

✔️秘製香糟醉雞🐓

✔️啖啖魚肉酸菜魚 🐟

另外加配了一杯蜂蜜百香果茶,清清甜甜,滋潤順喉🧉

灣仔有間專賣手工麵嘅食店,佢哋嘅麵煙靭又有特色,果然名不虛傳,特別係佢哋嘅王牌嫰雞白布湯闊麵,正✌🏻。.📍粒粒巴蜀大雲吞(5粒) ($35)雲吞5大粒,以菜肉做餡,雖然加咗辣油但唔夠香,不過就好辣🥵。.📍韮菜豬肉水餃(5粒)($30)韮菜味唔夠香,不過不失。.📍白菜餃擔擔面(5粒)($51+魯肉$10)白菜餃似喺加咗粟米🌽做餡,食落甜甜哋,係咁多款餃入面最好食嘅😚。雖然叫咗擔擔面但俾錯普通湯😭,冇咩特色。另外加咗份魯肉,但就比較肥。.📍嫰雞白布湯闊麵($68)呢款好有驚喜😍湯底好濃味,飲落舒服😌,闊麵又滑又有口感,仲要超吸湯!推薦❤️! 加咗小棠菜粒🥬同雞肉做配料,前者又腍又索湯,後者量多唔嚡口,好好食!.📍秘製香糟醉雞($58)醉雞好嫰滑,酒味超重🍶,不過份量唔多。
粒粒巴蜀大雲吞(5粒)
粒粒巴蜀大雲吞(5粒)
📍粒粒巴蜀大雲吞(5粒) ($35)
韮菜豬肉水餃(5粒)
📍韮菜豬肉水餃(5粒)($30)
韮菜味唔夠香,不過不失。
白菜餃擔擔面(5粒)
📍白菜餃擔擔面(5粒)($51+魯肉$10)
嫰雞白布湯闊麵
嫰雞白布湯闊麵
📍嫰雞白布湯闊麵($68)
秘製香糟醉雞
秘製香糟醉雞
📍秘製香糟醉雞($58)
醉雞好嫰滑,酒味超重🍶,不過份量唔多。
2022-01-12
10 分鐘 (堂食)
上年仲未離職之前都食過一次呢間麵店,味道都唔錯。一年後再次去光顧,同樣係外賣,但就一於試啲新菜式睇吓水準keep唔keep到先。.📍鮮茄牛腩拌麵($55)幾欣賞呢到嘅麵唔會太腍,番茄醬汁好濃郁🍅酸酸甜甜好開胃。有番茄同牛腩做配料,味道係唔錯,唯一就係牛腩唔夠嫰🐃,扣咗啲分。.📍麻辣牛展Biang Biang麵($68)麵質煙韌有咬口,以麻辣醬做拌麵汁,辣度高但味道真係唔錯。牛展有4片🐂,入味得嚟又筋半肉,好食😋!.📍台式滷肉拌麵($52)滷肉略為唔夠濃味,撈埋啲麵食唔算突出,味道比較單一。.📍芥香麻醬雞絲粉皮($42)呢個都係必食!佢用嘅麻醬超濃郁勁惹味❣️,青瓜絲🥒同雞肉🐓份量都唔少,重點係粉皮滑溜又有口感,好好食👍🏻。.📍蜂蜜百香果茶( $24)唔會太甜,飲落都幾清香。.📍滑溜溜香芋鮮奶( $28)香芋份量好少,飲落似純鮮奶🥛,好彩用嘅奶都唔錯,但$28買杯鮮奶就有啲唔值。

📍鮮茄牛腩拌麵($55)

📍麻辣牛展Biang Biang麵($68)

📍台式滷肉拌麵($52)
滷肉略為唔夠濃味,撈埋啲麵食唔算突出,味道比較單一。

📍芥香麻醬雞絲粉皮($42)

📍蜂蜜百香果茶( $24)
唔會太甜,飲落都幾清香。
📍滑溜溜香芋鮮奶( $28)
2022-01-16 50 瀏覽
露面手工拌麵料理 整體質素都好好一人拌飯餐滷肉飯 拌飯配埋肉撈滷水汁 好欣賞佢嘅滷肉粒大大粒 真材實料 直頭好似食緊五花腩肉一樣小食: 香辣豬手 膠原十足 係原始辣味原盅野生松茸鮮雞湯 雞湯好足料養生湯飲多啲都唔怕啖啖魚肉酸菜魚套餐跟Bling Bling麵 魚肉量多 鮮味魚味濃唔腥 酸菜湯底酸味足夠辣度剛好 一啖接一啖飲湯底飲完不會口渴飲品「菠蘿青檸蜜🍍」清清地有菠蘿粒粒🍍幾清爽好味😋「滑溜溜芋頭鮮奶」叫走甜 飲到creamy香芋味
露面手工拌麵料理 整體質素都好好
「菠蘿青檸蜜🍍」清清地有菠蘿粒粒🍍幾清爽好味😋
「滑溜溜芋頭鮮奶」叫走甜 飲到creamy香芋味
2022-01-07
2022-01-14 40 瀏覽
就算係不同時段,都好多menu📜選擇影返張全家福先📸鮮茄🍅牛腩🐮拌麵($55)牛腩炆得好淋,入哂味。番茄🫑出奇地新鮮,夠曬juicy😽。麻辣🌶️湯小雲吞🥟/10粒($40)手作雲吞皮薄餡靚麻麻辣辣牛展🐮Biang Biang 麵🥢($68)小妹揀咗中辣🌶️🌶️,佢嘅辣真係唔講得少。初食唔太覺,越食越麻辣,越食越feel 到辣🌶️🌶️。 食得辣嘅朋友仔,一定要試下🤗。Biang Biang 麵,原來食寬身嘅面條,加上面質吸哂麻辣味,配合埋牛展食,天衣無縫😋😋。連一碗清雞🐔湯飲得到無味精,全天然熱極品陳年龍鳳檸蜜🍋🐝($30)熱柑桔嘅味道,鹹鹹甜甜mix埋,味道好正!!----------地址: 灣仔莊士敦道55號地下A號舖電話: 23684011
就算係不同時段,都好多menu📜選擇

影返張全家福先📸

鮮茄🍅牛腩🐮拌麵($55)
牛腩炆得好淋,入哂味。
番茄🫑出奇地新鮮,夠曬juicy😽。

麻辣🌶️湯小雲吞🥟/10粒($40)
手作雲吞皮薄餡靚

麻麻辣辣牛展🐮Biang Biang 麵🥢($68)
食得辣嘅朋友仔,一定要試下🤗。

連一碗清雞🐔湯
飲得到無味精,全天然

熱極品陳年龍鳳檸蜜🍋🐝($30)
熱柑桔嘅味道,鹹鹹甜甜mix埋,味道好正!!

----------
地址: 灣仔莊士敦道55號地下A號舖
電話: 23684011

• 麻麻辣辣牛展biang biang麵
2022-01-14 1843 瀏覽
今日森仔係灣仔放工,肚餓到不行。恰好見到一間幾好味嘅拌麵食店。佢位於灣仔修頓球場附近,所以都鄰近地鐵🚇站。為左盡快醫肚,森仔馬上叫咗一個午市一人拌麵套餐($82)佢可能讓客人四選一主食,再加二選一小食和一杯飲品。今日我唔想食辣,就叫左鮮茄牛腩拌麵,手拍小青瓜和菠蘿🍍青檸蜜😍餐點很快就到,滿足到速食的我🤣鮮茄牛腩拌麵佢用了新鮮煎茄再配上茄膏製作而成,所以茄味十足!而加上長時間炆製牛腩,所以牛楠夠稔身,亦入晒味🥰縱使箍緊牙嘅森仔都能夠食到,正!😋而麵身也是人手打製的麵線,也是夠稔身不黐口😁岩晒我😂😂手拍小青瓜此個手拍青瓜,森仔則略嫌不夠濃味,可以加點辣和酸,更加引發我胃口😂😂不過,小青瓜本身夠新鮮,所以甜度十足,亦夠爽口😄菠蘿🍍青檸蜜飲品幾正,不用加錢就能飲到特色飲料🥤。而佢亦有粒粒菠蘿蓉,有咬感。唯獨青檸蜜中的檸檬味較少,很少酸味,反之甜味更多。減肥人士可以叫少甜☺️整體而言,食物質素還好,勝在上菜速度快,熱辣辣上枱😋味道夠濃😉
今日森仔係灣仔放工,肚餓到不行。
恰好見到一間幾好味嘅拌麵食店。
佢位於灣仔修頓球場附近,所以都鄰近地鐵🚇站。

為左盡快醫肚,森仔馬上叫咗一個午市一人拌麵套餐($82)
佢可能讓客人四選一主食,再加二選一小食和一杯飲品。
餐點很快就到,滿足到速食的我🤣

鮮茄牛腩拌麵
佢用了新鮮煎茄再配上茄膏製作而成,所以茄味十足!
而加上長時間炆製牛腩,所以牛楠夠稔身,亦入晒味🥰
縱使箍緊牙嘅森仔都能夠食到,正!😋
而麵身也是人手打製的麵線,也是夠稔身不黐口😁岩晒我😂😂

手拍小青瓜
不過,小青瓜本身夠新鮮,所以甜度十足,亦夠爽口😄

菠蘿🍍青檸蜜
飲品幾正,不用加錢就能飲到特色飲料🥤。
而佢亦有粒粒菠蘿蓉,有咬感。
唯獨青檸蜜中的檸檬味較少,很少酸味,反之甜味更多。
減肥人士可以叫少甜☺️

• 鮮茄牛腩拌麵
今日過開嚟灣仔呢邊,同朋友一齊去呢間好多人推介嘅麵店,作為鍾意食麵嘅我非常興奮。《野生松茸鮮雞湯》$38睇落去已經覺得非常健康,飲落真係唔覺得有味精,好天然嘅清甜味,再加上淡淡的雞香,亦都好足料。《秘製醉豬手》$55呢個最豬手做得幾出色,首先份量都幾多,然後酒味唔算超重,但又幾香,口感好爽好彈牙,好好味。《麻麻辣辣牛展Biang Biang麵》$68呢度有幾款面底可以揀,Biang Biang麵唔係周圍有得食 所以都幾有特色,食落口感類似刀削麵,但係更加滑同埋薄身,麻辣牛展亦都做得好夠香,唔乾身,配埋一齊超惹味。《鎮店蟹黃拌麵》$98呢個係鎮店之寶,蟹黃同埋麵係分開上,建議盡快食,唔好擺咁耐,因為擺內左,蟹會有少少腥味。將蟹黃湯同面拌埋一齊之後,每一啖都食到蟹肉,好香蟹味! 總括嚟講,呢間麵店質素唔錯,如果想親民價食個午餐或者晚餐,呢度會係好好嘅選擇。

《野生松茸鮮雞湯》$38

《秘製醉豬手》$55

《麻麻辣辣牛展Biang Biang麵》$68

《鎮店蟹黃拌麵》$98

2022-01-04 43 瀏覽
▾位於莊士敦道一間創意台式手工麵 麵每日都係新鮮製造 有四款唔同嘅麵底 其中一款係比較特別嘅Biang Biang麵🦀鎮店蟹黃拌麵 $𝟗𝟖 ▾ ▹完全係衝着呢個招牌菜而來 本身以為蟹王拌麵係一齊上 點知原來蟹黃醬係另外分開上要自己撈😅 蟹黃醬都算足料 食到啖啖蟹肉 不過上菜嘅時候已經凍咗少少 而且麵條偏淋 減低左掛汁嘅能力 覺得如果撈埋一齊再上會好食啲🙈🐔嫩雞白布湯闊麵 $𝟔𝟖 ▾ ▹呢個反而比蟹黃拌麵更驚喜 做法同嫩雞煨麵好似 湯底係好香濃嘅奶湯 白菜同雞絲嘅份量都好多 加上超級滑身嘅白布麵 忍唔住食完一啖有一啖😋🤤🤤✦整體✦☺️☺️餐牌仲有其他幾款麵都好吸引 不過餐廳環境比較擠迫 適合4人以下人數去食多啲🙈╼ ╾💰 $80 𝘱.𝘱 (𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃‍♂️環境舒適度:𝟚.𝟝/𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟝/𝟝👀回頭率:𝟛.𝟝/𝟝🔎 露面手工拌麵料理 l🔍📍 灣仔莊士敦道55號地下A號舖

🦀鎮店蟹黃拌麵 $𝟗𝟖 ▾

🐔嫩雞白布湯闊麵 $𝟔𝟖 ▾

✦整體✦

╼ ╾

💰 $80 𝘱.𝘱 (𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃‍♂️環境舒適度:𝟚.𝟝/𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟝/𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟝/𝟝

🔎 露面手工拌麵料理 l🔍
📍 灣仔莊士敦道55號地下A號舖
2022-01-03 70 瀏覽
少去灣仔,唔知食咩好,港島始終有啲貴,所以想搵啲正常價食,開OpenRice 見到呢間價錢係灣仔嚟講叫做正常又好評,就行過去試下。因為午飯時段,排咗10分鐘就有位入見呢個套餐比較抵,一個拌麵加小食同嘢飲$82男朋友叫左呢個Biang Biang 麵,份糧正常,不過男仔嚟講可能唔太夠食,佢食完仲未夠飽🤣🤣而我就叫左呢個台式鹵肉拌麵,份糧對我講岩岩好,唔太飽唔太餓除左有鹵肉、仲有香菇、味道唔錯天氣凍,叫返杯百香果試下,諗住死火啦,唔記得好酸,點知佢加左蜂蜜,超好飲!👍🏻套餐包埋兩個小食整體來講,如果唔係特別肚餓,又唔知食咩好,可以試呢間!

因為午飯時段,排咗10分鐘就有位入

見呢個套餐比較抵,一個拌麵加小食同嘢飲$82

油潑辣子魯肉Biang  Biang  麵

台式鹵肉拌麵

而我就叫左呢個台式鹵肉拌麵,份糧對我講岩岩好,唔太飽唔太餓

除左有鹵肉、仲有香菇、味道唔錯
百香果茶

青瓜

套餐包埋兩個小食
麻辣雲耳

整體來講,如果唔係特別肚餓,又唔知食咩好,可以試呢間!

油潑辣子魯肉Biang  Biang  麵
台式鹵肉拌麵
百香果茶
青瓜
麻辣雲耳
2021-12-31 57 瀏覽
去開灣仔又來光顧這間手工麵店 — 露面。野生松茸鮮雞湯有好香的松茸味。芥香麻醬雞絲粉皮 份量蠻多的。啖啖魚酸菜魚好少lunch set 會有酸菜魚食、唔算太辣酸菜湯味道唔錯可自選擔擔麵、麵條滑身、更酸菜魚又幾match。套餐$68 還包凍菠蘿青檸蜜、酸酸甜甜又可解辣。友人的香芋鮮奶亦看似很濃郁。拌麵套餐可選一拌麵、小食和飲品。油潑辣子魯肉biang biang 麵、手工biang biang 麵麵條較闊有嚼勁、辣子醬亦好惹味。

芥香麻醬雞絲粉皮 份量蠻多的。

啖啖魚酸菜魚
可自選擔擔麵、麵條滑身、更酸菜魚又幾match。

拌麵套餐可選一拌麵、小食和飲品。