2019-09-03 40 瀏覽
小鍋米線/紅薯粉絕對係我嘅comfort food😇跳出框框 唔好淨係食連鎖店 試吓其他店先大大碗興奮子!!小辣嘅湯底 比紅薯粉夾住 令紅薯粉好有味 小辣都幾辣薯蔔大舊到我驚🤣豬頸肉肉質彈口 不乾👌🏻墨魚頭 永遠都係我嘅 must go item 因為夠厚肉夠彈牙夠口感紅薯粉亦非常適中 唔會咬唔斷or過稔街坊美食 正啊喂好食又滿足雲家小鍋米線小鍋紅薯粉 $28 蘿蔔 +$6 豬頸肉 +$12 墨魚頭 +$12(小辣)蒜泥白肉 $39📍荃灣
小鍋米線/紅薯粉絕對係我嘅comfort food😇
跳出框框 唔好淨係食連鎖店 試吓其他店先
大大碗興奮子!!
小辣嘅湯底 比紅薯粉夾住 令紅薯粉好有味 小辣都幾辣

(小辣)
蒜泥白肉 $39

📍荃灣
2019-09-01 50 瀏覽
兩個人求其落街食碗粉,去了附近的米線店,餐廳除了米線,還有重慶酸辣粉及一些川式小食。涼拌墨魚頭墨魚頭十分新鮮,餐廳已去掉外衣硬殼,墨魚肉爽脆。口水雞雞肉嫩滑,但略欠麻辣香味,份量都很多。蒜泥白肉豬腩片表面舖滿了蒜泥,口腔內充滿蒜香,腩肉肥而不膩。肥牛小鍋酸辣米線+豆卜+芥蘭+魚腐米線本身都有肉碎、芽菜及九菜等配料,酸辣味適中,最正係有粒粒酸菜混入湯底。牛腩麻辣米線+通菜+豬大腸牛腩炆得夠腍,但略欠點麻香,中辣都可以接受,豬大腸洗得乾淨且去了油脂。最後食返杯食品解下辣。

涼拌墨魚頭

墨魚頭十分新鮮,餐廳已去掉外衣硬殼,墨魚肉爽脆。

口水雞

雞肉嫩滑,但略欠麻辣香味,份量都很多。

蒜泥白肉

豬腩片表面舖滿了蒜泥,口腔內充滿蒜香,腩肉肥而不膩。

肥牛小鍋酸辣米線+豆卜+芥蘭+魚腐

牛腩麻辣米線+通菜+豬大腸

最後食返杯食品解下辣。
2019-09-01 50 瀏覽
今日一家人起荃灣行街 順便搵食細佬話寶石樓附近既雲家好食 於是一家人就決定去試下價錢十分合理親民 米線都只係廿幾蚊 加餸都只係幾蚊一款呢到既辣有酸辣同麻辣兩款全部可以再分為bb辣 小小辣 小辣 中辣 大辣 勁辣啱哂食得唔同程度辣既我地呀妹既魚肉春卷 燕皮肉餃 豬軟骨 芥蘭米線 (bb酸辣)先上桌超級大碗 份量十足個湯底好正 唔會過咸佢話酸得來好開胃 好想飲哂佢😂細佬要左豬紅肥牛魚腐米線(酸辣小小辣)佢話豬紅好靚 食到停唔到口食得辣既佢話下次可以再挑戰中辣大辣我要左鴨腎 魚腐 魚肉春卷 生菜米線(bb酸辣)鴨腎爽脆魚腐好鮮甜好正米線份量真係好多 食到好飽我地仲叫左幾款有like既小食涼拌墨魚頭 超級爽脆彈牙蒜泥白肉好香 超多生蒜好正秘製豬頸肉好鮮嫩配酸甜醬好啱夏天食好滿足既一餐 下次要再來支持小店!
今日一家人起荃灣行街 順便搵食

啱哂食得唔同程度辣既我地

超級大碗 份量十足
個湯底好正 唔會過咸
佢話酸得來好開胃 好想飲哂佢😂

細佬要左豬紅肥牛魚腐米線(酸辣小小辣)
佢話豬紅好靚 食到停唔到口
食得辣既佢話下次可以再挑戰中辣大辣

我要左鴨腎 魚腐 魚肉春卷 生菜米線(bb酸辣)
鴨腎爽脆
魚腐好鮮甜好正
米線份量真係好多 食到好飽

我地仲叫左幾款有like既小食
涼拌墨魚頭 超級爽脆彈牙

蒜泥白肉好香 超多生蒜好正

秘製豬頸肉好鮮嫩
配酸甜醬好啱夏天食
好滿足既一餐 下次要再來支持小店!
2019-08-31 42 瀏覽
同朋友仔都好鍾意食酸辣米線,今日嚟到荃灣呢一間米線店試吓餐牌上嘅食物款式都幾多,除咗有米線之外,仲有好多特色小食、串燒同埋飲品等等而且價錢都好合理。小食方面我哋叫咗秘製豬頸肉,份量都幾多下,豬頸肉厚薄適中,口感爽口,而且幾入味手拍青瓜,青瓜新鮮爽口,而且有好多蒜蓉喺上面,味道濃郁,點埋旁邊嘅醋酸酸辣辣幾開胃涼拌墨魚,呢種食法都係第一次食,墨魚新鮮彈牙,點埋秘製醬汁酸酸甜甜好開胃炸雞中翼,雞翼大大隻,炸到個皮好脆,而雞肉仲keep到幾滑,食落好香口,唔錯全消我哋都叫咗少少試吓,雞軟骨串同埋韭菜,好香孜然粉嘅味道,雞軟骨食落好香口,韭菜就爽甜多汁朋友就叫咗酸辣紅薯粉,薯粉煙煙韌韌好有咬口,湯底借佢試左啖,酸同辣既比例岩岩好,好飲,而且豬紅都好新鮮我就叫左個熱拌米線,材料非常豐富,本身米線有跟花生、鹹菜同榨菜,另外我仲加咗豬腩肉同埋蟹子丸。熱拌米線比起湯米線味道更濃郁,鹹鹹香香好惹味。豬腩肉肥瘦適中,但唔會覺得好肥膩,個人好中意食辣野又點少得飲品,我朋友分別叫咗凍檸蜜同鹹檸七,解一解辣味,非常夾
同朋友仔都好鍾意食酸辣米線,今日嚟到荃灣呢一間米線店試吓

2019-08-24 66 瀏覽
荃灣實在有太多選擇今日就揀咗食酸辣粉🤪🍜重慶酸辣粉$26每款餸$6起小食:涼拌墨魚頭$40酸酸地咁幾開胃啲墨魚頭夠哂彈牙🤪價錢方面都幾合理整體幾抵食同埋都唔錯
荃灣實在有太多選擇
啲墨魚頭夠哂彈牙🤪
價錢方面都幾合理
整體幾抵食同埋都唔錯
2019-08-22 67 瀏覽
今日同男友行完街,經過米線店就入去左去食晚餐,呢間米線店地方不大,但店內環境寬敞舒適,燈光明亮!店中既椅桌都係以卡位形式擺放,簡單又舒服!小編安頓後便點左幾款美食,第一款係豬扒小窩米線($38)豬扒有咖哩香味,肥瘦均勻,咬落去唔韌,肉質好實淨!第二款係腩肉小窩米線($38),腩肉好入味,而且店主逐件切開腩肉,方便客人進食,好細心,湯底濃郁,酸辣味適中,好好食!溫馨提示:食唔到太辣既朋友,叫小辣就得小食方面,小編點左涼拌墨魚頭($40),味道濃郁,墨魚頭爽口彈牙,而且仲有好蒜,超香超好食,重點推介!最後小編認為呢間米線店,不得不食,因為真係味香高質,而且佢營業時間到晚上11點,方便夜遊一族!

溫馨提示:食唔到太辣既朋友,叫小辣就得

• 涼拌墨魚頭
2019-08-21 75 瀏覽
我係一個米線控,平時我都會成日去搵下不同既米線食,今日就去到位於荃灣嘅呢一間雲家小窩米線。鋪面嘅裝修同其他米線鋪分別不大,但佢幾闊落,一啲都唔迫,冷氣充足。嚟到米線鋪,試左個小鍋米線加左豬大腸腩肉小辣,而朋友就點左個蘿蔔金錢肚米線!不得不讚嘅就係佢嘅蘿蔔大大嚿之餘又好甜又好林👍🏻另外佢個金錢肚係好爽口,切成絲狀一條條上,份量都多😆 小食方面我哋就點左推薦小食: 涼拌墨魚頭+蒜泥白肉😍🤤 涼拌墨魚頭真係好特別係其他米線鋪唔會有得食,價錢$40來講唔算太貴,大大碟同埋個墨魚頭好爽脆,粒粒都好大,再配上特制酸汁🤤一流蒜泥白肉份量多,啲蒜唔係太碎,食落口感吾錯😊👍🏻

蒜泥白肉份量多,啲蒜唔係太碎,食落口感吾錯😊👍🏻
2019-08-05 122 瀏覽
午市時間,來到雲家望下人人潮擁擠,外賣也擺的一檯都是,30多度天氣實在太熱我排著隊,等候天氣再熱,也動搖不了我食米線的決心忍耐,忍耐食一碗勁勁勁辣的小窩米線,係我每日的目標之一我對米線的痴迷,偏執絕對是真愛挑戰勁辣

午市時間,來到雲家
望下人人潮擁擠,外賣也擺的一檯都是,30多度
天氣實在太熱
我排著隊,等候
天氣再熱,也動搖不了我食米線的決心
忍耐,忍耐

食一碗勁勁勁辣的小窩米線,係我每日的目標之一
我對米線的痴迷,偏執
絕對是真愛

挑戰勁辣

朝早去完南豐紗廠走過黎醫肚小鍋米線 $26呢度嘅小鍋米線有2種辣味揀,分別係麻辣同酸辣,而每隻辣又有唔同辣度揀(由BB辣到勁辣都有!)今次我就揀左酸辣BB辣,嗌餸就要左冬菇($6)、金錢肚($12)、鴨腎($12)。冬菇大大粒,好似厚切扒菇咁,味道亦好入味好林身。金錢肚同鴨腎嘅價錢比冬菇嘅高一倍,以一個餸黎講,落單嗰陣覺得稍貴,但份量絕對係對得住個價,份量好多牛腩小鍋米線 $38餸就加左蘿蔔($6)、燕皮肉餃($7)、蟹子丸($7),可以睇到同行朋友有幾大食😂燕皮肉餃好特別,上網search了解過原來係福州嘅食物,將豬肉攪爛成蓉作餃子餡料。食落似包左水餃皮嘅豬肉丸,但口感好爽,一啲都唔會過硬/鞋口涼拌墨魚頭 $40好彈牙,味道微辣秘製豬頸肉 $39表面係炸香左,但肉質依然滑嫩,點埋泰式酸辣醬真係可以食唔停涼拌雲耳 $20手拍青瓜 $20呢兩個小食本身諗住清清地補返啲纖維,點知都幾重口味,見面頭嘅辣炸菜就知喇,兩個嘅味道頗相似,惹味十足。都係嗰句,份量好多,幾抵食串燒韮菜 $10孜然粉味真係好香,好like 比一般串燒店平凍檸茶 $7 凍柑桔蜜 $10
朝早去完南豐紗廠走過黎醫肚

小鍋米線 $26

牛腩小鍋米線 $38

涼拌墨魚頭 $40
好彈牙,味道微辣

秘製豬頸肉 $39
表面係炸香左,但肉質依然滑嫩,點埋泰式酸辣醬真係可以食唔停

涼拌雲耳 $20
手拍青瓜 $20

串燒韮菜 $10
孜然粉味真係好香,好like
比一般串燒店平

凍檸茶 $7 凍柑桔蜜 $10
2019-06-22 237 瀏覽
今日上完課, 我去了雲家小鍋米線食晚餐, 我點了酸辣朱扒小鍋米線配牛腩, 芝心丸和墨魚頭, 雞軟骨串配凍奶茶。酸辣朱扒小鍋米線配牛腩, 芝心丸和墨魚頭, 酸辣湯底辣度開胃, 米線爽口, 配上牙菜, 酸菜和蔥食落醒胃, 朱扒炸得金黃, 食落爽員口. 口感十足;芝心丸香濃彈牙;牛腩大大件食落軟腍;墨魚頭食米線配料很少見, 食落彈牙惹味, 整碗酸辣朱扒小鍋米線份量十足, 食落美味;雞軟骨食落香脆, 配上孜然粉十分惹味;最後奶茶茶味香濃, 奶味香滑;餐廳食物美味, 份量十足, 座位舒適, 價錢合理, 食了一頓足料美味米線。
凍奶茶
酸辣朱扒小鍋米線配牛腩, 芝心丸和墨魚頭
雞軟骨串
2019-06-18
2019-06-17 229 瀏覽
今日同朋友去青公跑完步,就要去醫肚去左雲家小鍋米線點了以下食品小鍋米線+腩肉,炸醬,鴨腎,魚肉春卷小鍋米線+炸醬,豬大腸,魚肉春卷,燕皮肉餃,螺旋草檸檬七喜,咸檸七手拍青瓜,涼拌墨魚頭,蒜泥白肉手拍青瓜-清清甜甜咁幾好食涼拌墨魚頭-爽口牙彈牙好味道蒜泥白肉-連埋蒜蓉先正小鍋米線+腩肉,炸醬,鴨腎,魚肉春卷腩肉都幾多同埋幾香鴨腎口感一流小鍋米線+炸醬,豬大腸,魚肉春卷,燕皮肉餃,螺旋草辣辣地,螺旋草都幾得意,口感幾好豬大腸唔係好肥,幾香燕皮肉餃岩都幾好食檸檬七喜,咸檸七食辣野飲下凍野真係好正
今日同朋友去青公跑完步,就要去醫肚
去左雲家小鍋米線

點了以下食品
小鍋米線+炸醬,豬大腸,魚肉春卷,燕皮肉餃,螺旋草
檸檬七喜,咸檸七
手拍青瓜,涼拌墨魚頭,蒜泥白肉
手拍青瓜
手拍青瓜-清清甜甜咁幾好食
涼拌墨魚頭-爽口牙彈牙好味道
蒜泥白肉-連埋蒜蓉先正
腩肉都幾多同埋幾香
鴨腎口感一流

小鍋米線+炸醬,豬大腸,魚肉春卷,燕皮肉餃,螺旋草
辣辣地,螺旋草都幾得意,口感幾好
豬大腸唔係好肥,幾香
燕皮肉餃岩都幾好食

• 炸醬
  • 鴨腎
  • 魚肉春卷
2019-06-16 123 瀏覽
男人好重鍾意食米線, 在荃灣都食過好幾間, 之前經過發現"雲家"好似都唔錯, 今晚就食米線啦~ 我地叫咗一碗辣一碗唔辣既米線, 另加兩碟小食同飲品。🔸豬腸豬皮腩肉中辣米線🔸喜歡辣既男人都話個辣好有感覺, 平時食開大辣已經保守只叫中辣, 辣得過癮咁話。 腩肉炆得好淋, 豬皮爽滑, 豬腸亦好入味。🔸魚肉春卷蘿蔔魚腐米線🔸有齊芽菜, 韮菜, 酸菜, 蔥, 芫茜, 都幾足料。 蘿蔔都幾清甜, 魚肉春卷同魚腐味道都ok, 每樣都有4-5件加埋都幾多。🔸涼拌墨魚咀🔸蒜頭同辣油加上獨特調味, 超好味, 一件接一件, 好惹味, 墨魚咀好彈牙, 小食我會大推👍🔸蒜泥白肉🔸滿滿既蒜泥同蔥舖喺五花腩肉片上, 有別於一般好多紅油, 反而我鍾意無咁油, 加蒜泥既微辣都好味。

🔸豬腸豬皮腩肉中辣米線🔸

🔸魚肉春卷蘿蔔魚腐米線🔸

🔸涼拌墨魚咀🔸

🔸蒜泥白肉🔸
  • 涼拌墨魚頭
  • 蒜泥白肉
  • 小鍋米線
2019-06-11 63 瀏覽
餐廳入面有8張四人枱 食嘢既地方闊落唔會逼我地都等左陣先有枱 員工好有禮貌同有效率 執枱同落單都超爽手 餐廳裝修簡約 有Wi-Fi提供我地當日叫左好多餸 小菜就叫左有涼拌墨魚頭、醬拌皮蛋同燒韭菜 而米線就叫左牛腩小鍋米線加豬紅同豬大腸、豬頸肉米線加魚腐同蟹籽丸 嘢飲就揀左咸檸七先講咸檸七 見到檸檬已經醃製至深啡色 飲完的確有潤喉既感覺 我好好好推薦涼拌墨魚頭- 個墨魚頭有用左蒜蓉汁撈左先 食得出仲有芥末調味 個汁酸味味 好開胃 做前菜一流 墨魚頭食落冇渣 好爽脆 事前準備工夫做得好好🥰🥰醬拌皮蛋用既係金皮蛋 蛋白部分好晶瑩剔透 好香皮蛋味 個拌醬既川辣味夾皮蛋真係無得頂依間鋪頭既米線可以揀酸辣或麻辣 辣度由BB辣、小小辣、大中小辣至勁辣 我地米線就嗌左小辣 小辣其實唔算辣 食得辣既人可以挑戰大辣同中辣 佢地既辣味唔嗆喉 係會越食越想食既辣 啲豬頸肉好嫩 完全唔係咬唔開嗰啲值得一讚嘅係燒物都有得揀辣既程度 燒韭菜燒得唔油膩 同之前喺大陸食嗰啲唔同 依度燒出黎唔會成口油 同埋配搭小辣真係幾好味👍🏻👍🏻
餐廳入面有8張四人枱 食嘢既地方闊落唔會逼

先講咸檸七 見到檸檬已經醃製至深啡色 飲完的確有潤喉既感覺

啲豬頸肉好嫩 完全唔係咬唔開嗰啲

2019-06-11 66 瀏覽
男友屋企樓下開左間米線,佢一直冇試過,今日諗唔到食咩就去試下,估唔到都唔錯窩!接近三點都仲有人食呢度既小鍋米線可以選擇麻辣或者酸辣既,因為天氣炎熱,我同男友都揀左酸辣小辣,感覺比較開胃😆酸辣湯底濃郁,食落有淡淡既酸菜味,唔會好似重慶酸辣粉咁酸!呢間既小辣其實對於食得辣既人黎講會太兒童口味,建議可以放心叫大辣😂😂 湯底仲有大量既肉碎、芽菜同酸菜,好豐富好正😆配菜方面我地揀左好多,以下係我個人覺得必試既~豬紅 - 好入味好好食蘿蔔 - 好淋好甜!炸醬 - 少少辣但可以令到個湯底更出色金錢肚 - 唔會韌 又入味另外我地仲揀左兩款小食🙈醬伴皮蛋 - 估唔到係黃金皮蛋,好驚喜!配上大量蒜蓉好惹味秘製豬頸肉 - 同泰式豬頸肉好似,外皮烤到香脆,但都唔會乾!配米線好正飲品叫左凍檸茶同豆漿,兩款都OK!

接近三點都仲有人食

配菜方面我地揀左好多,以下係我個人覺得必試既~
豬紅 - 好入味好好食
蘿蔔 - 好淋好甜!
炸醬 - 少少辣但可以令到個湯底更出色
金錢肚 - 唔會韌 又入味

另外我地仲揀左兩款小食🙈

醬伴皮蛋 - 估唔到係黃金皮蛋,好驚喜!配上大量蒜蓉好惹味

飲品叫左凍檸茶同豆漿,兩款都OK!

2019-06-10 129 瀏覽
今天終於走咗黎呢間食,記憶中係聽過電視介紹⋯⋯時間還早,六點幾未多人,正!坐下揀揀揀⋯⋯一睇到魚肉春卷,女友最鐘意,就叫來試下,而我呢,就見到有紅薯粉,就揀咗呢個,加腩肉蘿蔔。 我倆都揀酸辣,小辣,未食過都係要揀小辣穩陣啲😝女友碗魚肉春卷,餸小咗啲,小啲都唔緊要,係唔好食呢,係我哋兩個都唔鐘意食😝😝 因爲食過’藍’記個隻春卷之後,都幾難鐘意食其他😝個湯底真係幾好味,味道俾3粒星都係因為佢,對我倆來講,真係食淨味都得😋 至於我哋所選嘅腩肉+魚肉春卷就⋯⋯在我倆嘅口味來講,只可以俾一粒星🙈

小鍋紅薯粉($28)+腩肉($8)+蘿蔔($6)

魚肉春卷米線

2019-06-07
$40.5 (晚餐)