2022-05-09 131 瀏覽
吾知係未因為今日假期,12點去到已經好多人等位,排到轉彎位,心唸未試過就即管試下啦。等左30分鐘,終於入到去了。叫左*涼泮墨魚頭 *豬頸肉生菜小鍋米線(麻辣湯)*牛腩小鍋米線(酸辣湯)先係個小食,係幾好食既,但不至於好惹味,未有衝動吸引下次再食黎到主菜,麻辣湯底,一飲第一啖湯,哇😱😱😱😱超級鹹,叫左小辣,辣到就正常,但湯底真係鹹到搞吾掂到第二個,酸辣湯底,哇😲😲😲 辣度就冇咩,但酸過酸辣湯同檸檬茶米線份量:好失望😪😪平時食開三哥小米都會食剩,佢份量係比三哥小米仲要小,反而配菜(芽菜等等就勁多)😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨等30分鐘先入到座,上菜又吾係快,至小15至20分鐘,如果吾係假期放假真係吾會黎,食過一次已經無下次。😪😪😪
叫左*涼泮墨魚頭
*豬頸肉生菜小鍋米線(麻辣湯)
*牛腩小鍋米線(酸辣湯)

2022-05-09 1103 瀏覽
街坊系列 – 雲家小鍋米線 💚疫情下,食店不單叫苦連天🥲仲好多已經結業曾經被稱為總有間米線舖係你左右既荃灣😆前後都結業左唔少😌幸運既某些店係其他區重開可見疫情不可怕😣可怕既其實係業主加既租金------------------------------環境: 小店地方唔大🫣 加上外賣數量太多用左部分位置處理外賣😅堂食坐位唔算多四四正正格局😆放左膠板分隔後都算闊落------------------------------食物: 小鍋米線 – 小酸速 ($28) 🍜腩肉($10) + 豬皮($9) + 雞翼 ($9)唔同辣度可以任意配搭🤭香港人可以有得揀小編揀左酸辣🌶️味道超級惹味而且辣度容易接受特別個酸菜真係好好味😍用豬皮吸哂啲湯再食無得輸腩肉薄切,肥瘦勻稱🤤本身亦有炒香左,必叫之選呀雞翼味道正常🤣再入味啲就更加好味熱拌紅薯粉 – 唔辣 ($30) 🍜豬軟骨 ($10) + 魚肉春卷 ($9) 薯粉Q彈有咬口,掛汁力好好😋配埋秘制醬汁好惹味有花生榨菜等配菜🥰都係以香口為主,配搭好好豬軟骨炆煮得好入味😍軟骨入口即化,稍稍偏肥魚肉春卷味道正常發揮😝勝在大大條好飽肚涼拌墨魚頭 ($43) 🐙份量
街坊系列 – 雲家小鍋米線 💚

疫情下,食店不單叫苦連天🥲仲好多已經結業
曾經被稱為總有間米線舖係你左右既荃灣😆
前後都結業左唔少😌幸運既某些店係其他區重開
可見疫情不可怕😣可怕既其實係業主加既租金
環境: 小店地方唔大🫣 加上外賣數量太多
用左部分位置處理外賣😅堂食坐位唔算多
四四正正格局😆放左膠板分隔後都算闊落

食物: 小鍋米線 – 小酸速 ($28) 🍜
腩肉($10) + 豬皮($9) + 雞翼 ($9)

唔同辣度可以任意配搭🤭香港人可以有得揀
小編揀左酸辣🌶️味道超級惹味而且辣度容易接受
特別個酸菜真係好好味😍用豬皮吸哂啲湯再食無得輸
腩肉薄切,肥瘦勻稱🤤本身亦有炒香左,必叫之選呀
雞翼味道正常🤣再入味啲就更加好味

熱拌紅薯粉 – 唔辣 ($30) 🍜

豬軟骨 ($10) + 魚肉春卷 ($9)
薯粉Q彈有咬口,掛汁力好好😋配埋秘制醬汁好惹味
有花生榨菜等配菜🥰都係以香口為主,配搭好好
豬軟骨炆煮得好入味😍軟骨入口即化,稍稍偏肥
魚肉春卷味道正常發揮😝勝在大大條好飽肚

涼拌墨魚頭 ($43) 🐙

份量好多好滿足🤗2個人分享都好足夠
墨魚夠哂爽彈👍🏻食落充滿麻香,後勁帶點蒜香

醬拌皮蛋 ($23) 🥚

皮蛋選用一般坊間少見既品種😯非主流黑色果款
味道較為清淡😍醬汁味道更顯突出,味道麻香唔辣

服務: 店員態度良好友善💁🏻‍♂️街坊生意為主
都幾多熟客仔💁🏻‍♀️店員都會同客仔傾計講笑
外賣數量為之驚人👏🏻小編眼見店員未停過手

環境: 7 /10
食物: 7.5 /10
服務: 7 /10

地址: 荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
人均消費: $50 - $100
2022-05-08 129 瀏覽
最近喺某社交平台推介荃灣計老闆娘米線之後排行第二嘅雲家小窩米線,專登去食!12點半去到已經大排長龍😯咁樣令我更加期待😚 除咗排堂食之外,店外有唔少人買外賣。等左大約35分鐘之後!終於到我哋入去食啦!我哋分別叫咗一碗酸辣小窩米線,配豬紅豬大腸;另一碗叫咗酸辣小窩米線豬潤,魚肉春卷。兩碗都叫咗小辣。 🍜另外我哋仲叫咗涼拌墨魚頭,同埋蒜泥白肉,都係店舖嘅招牌小食!等咗咁耐終於有得食啦!一食落口,豬大腸超硬,豬紅就正常發揮,米線同湯底都好普通,好失望😟令一碗豬膶同埋魚肉春卷,魚肉春卷超難食。😟終於嚟到涼拌墨魚頭,係凍食,個醬汁好特別👍🏻亦都充滿着蒜香,幾有特色😋蒜泥白肉嚟到好似好勁咁,但係d肉太乾,又痴埋一嚿嚿,又唔好食,又難食 (呢個難,係difficult to eat ) 😢我想講排咗35分鐘,坐低再等15分鐘,食到咁嘅質素實在10分失望☹️ 成餐飯入邊,除咗杯凍檸茶同埋涼拌墨魚頭之外,其他都唔稱得上係好食。而且舖頭各地非常之油,相信每日收工都冇清潔,差啲跌到。所以我覺得今次雲家突然爆紅,只係社交平台效應,食物質素實屬虛火。唔建議大家專登山長水遠去食,或者專登排隊去食。最後我想講,有人話佢

12點半去到已經大排長龍😯

咁樣令我更加期待😚 除咗排堂食之外,店外有唔少人買外賣。

等左大約35分鐘之後!終於到我哋入去食啦!

令一碗豬膶同埋魚肉春卷,魚肉春卷超難食。😟

而且舖頭各地非常之油,相信每日收工都冇清潔,差啲跌到。

最後我想講,有人話佢係排第二好食嘅米線,真係太誇張,我覺得連連鎖米線 X 仔 / 南 X 都好過雲家3,4倍。
2022-05-08
35 分鐘 (堂食)
2022-05-06 148 瀏覽
疫情紓緩就去左✨雲家小鍋米線✨ 食念念不忘的小食同米線中午十二點真係勁多人,一個出一個入,兩個出兩個入,好繁忙。🌈小鍋米線一上枱滿一滿大大碗,份量好足,大量芫茜韮菜令小鍋米線充滿香味,米線口感岩岩好,軟硬度適中,加上爽口芽菜,無得彈。🌈涼拌墨魚頭爆過的蒜粒超香口,配上爽脆墨魚頭,入口真係夠哂香夠哂脆,微微辣,好惹味,一試愛上。🌈蒜泥白肉白肉片片薄身,肥瘦均勻,好似五花腩咁靚,面層舖滿蒜泥同醬汁,食落不油不膩,每口濃厚滋味,就算明知食完一口蒜味一樣食唔停口。🌈凍檸茶清爽味蕾,爽呀!▶️荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
疫情紓緩就去左✨雲家小鍋米線✨ 食念念不忘的小食同米線
中午十二點真係勁多人,一個出一個入,兩個出兩個入,好繁忙。

🌈小鍋米線
一上枱滿一滿大大碗,份量好足,
大量芫茜韮菜令小鍋米線充滿香味,
米線口感岩岩好,軟硬度適中,加上爽口芽菜,無得彈。

🌈涼拌墨魚頭

🌈蒜泥白肉

🌈凍檸茶
清爽味蕾,爽呀!

▶️荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
2022-05-02 162 瀏覽
第一次食雲家😍魚肉春卷小鍋薯粉(酸辣&BB辣) $39賣相幾吸引, 唔油膩味道係我想要嘅野!夠酸又有少少辣, 酸辣香得黎都幾balanced~附有多酸菜多豬肉碎, 如果加埋腐竹仲正🥹 紅薯粉:滑嘟嘟likeeeee! 魚肉春卷:有3條, 食落唔會一口麵粉, 似魚肉蝦春卷價格親民, 性價比高 不過食完都有少少口渴 總括味道:8.5/10服務:6/10 (人手唔夠, 等左好耐先有人落單)環境:7/10 正常, 食米線黎講算坐得舒服性價比:8.5/10
第一次食雲家😍
魚肉春卷小鍋薯粉(酸辣&BB辣) $39

賣相幾吸引, 唔油膩
附有多酸菜多豬肉碎, 如果加埋腐竹仲正🥹
紅薯粉:滑嘟嘟likeeeee!
魚肉春卷:有3條, 食落唔會一口麵粉, 似魚肉蝦春卷
價格親民, 性價比高
不過食完都有少少口渴

總括
味道:8.5/10
服務:6/10 (人手唔夠, 等左好耐先有人落單)
環境:7/10 正常, 食米線黎講算坐得舒服
性價比:8.5/10
2022-04-29 159 瀏覽
# #荃灣 @noodlepotcome🤔我本來就不是米線控, 更不愛連鎖店的米線, 味道千篇一律, 除了雞翼, 其他都不愛! 但這日陪住附近的朋友來到這家米線, 令我對米線完全改觀🤩! 雖然店面不大, 在已開放晚市堂食後, 未到6pm 已經坐滿人, 好味程度可見一番! 🍜小鍋米有得選酸辣/麻辣/清湯! 配有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜, 多多的配料, 清湯底味道濃郁, 小辣味道微微辣, 在這天氣食很清爽! 重點係, 米線很大一碗, 性價比極高! 🥩牛腩小鍋米線 $43, 加豬大腸 $10 ~ 牛腩超大件, 仲要厚切, 肥瘦均勻, 炆得好腍好入味, 入口即化, 濃濃的牛肉香! 豬大腸完全唔肥, 切半上更覺乾淨衛生, 激讚! 🍜豬頸肉小鍋米線 $46, 加魚肉春卷 $9 ~ 豬頸肉燒得好香脆, 肉嫩且有肉汁! 魚肉春卷更是一絶, 魚肉厚實又大片, 外皮炸得香脆, 吸收湯汁同食, 讚! 🦑涼伴墨魚頭 $43 ~ 必點、必點、必點! 重要事情要講3次! 味道出奇的惹味, 墨魚頭很爽脆, 鮮甜味美, 醬汁混入蒜粒、麻油等, 微微辣味, 越食越上癮! 🐖蒜泥白肉 $39 ~ 我很喜愛的一道小食!
# #荃灣 @noodlepotcome

🐖蒜泥白肉 $39 ~ 我很喜愛的一道小食! 這家用上金蒜 (十分大方啊), 薄而大片的白肉, 份量頗多, 肥瘦適中不油膩! 與坊間的不同, 這個附有醬油, 增添另一番風味!

🥛豆漿 $10 ~ 豆味十分濃郁, 標榜無基因黃豆、無防腐劑, 要即日飲用的, 好新鮮!

🥰我現在愛上米線了!
2022-04-26 115 瀏覽
出色小鍋米線,豐富抵吃!✨可以自選小鍋米線,亦可以選擇指定的餐,同樣十分豐富,且可選麻辣或酸辣。《小鍋米線》$28麵底自選餸菜,每款由$7-$18,且餸菜都很足料!整碗小鍋米線很大碗!😆推介螺旋草、墨魚頭、魚肉春卷!湯底方面也很惹味!酸味味的小鍋米線,十分開胃好吃!🥳不吃辣的可以選擇清湯。《豬扒小鍋米線》$43麻辣,煎豬扒很大塊,芽菜、韭菜、酸菜,蔥、芫茜,豬扒煎得很香口美味!每款米線也可以加配自選餸菜呢!此外,特色小食也很吸引!《口水雞》$42很大份的口水雞,皮爽肉嫩,麻辣味很香濃!凍吃的口水雞,吃得很過癮!✨午市時間很熱鬧,深受年輕客人的歡迎,全店滿座,更有人龍排隊!總結:抵吃、豐富、CP值高的小鍋米線!👏🏻
出色小鍋米線,豐富抵吃!✨

《小鍋米線》$28麵底

《豬扒小鍋米線》$43

每款米線也可以加配自選餸菜呢!

此外,特色小食也很吸引!
《口水雞》$42

總結:抵吃、豐富、CP值高的小鍋米線!👏🏻
香港米缐關注組-荃灣站必試食店。今日特登過嚟試吓咩料。之前做咗資料搜集,炸醬腩肉、秘製豬頸肉、涼拌墨魚頭都係受歡迎嘅食物。配料日日新鮮煮,難怪咁多捧場客。舖頭唔大,所以經常都人頭湧湧,佢哋每碗嘅米線都係即叫即煮,所以都要花少少時間等一等招牌炸醬腩肉小鍋米線🍜炸醬每日新鮮製造,養半肥瘦豬肉炒至乾身,配埋腩肉落呢個米線,肉味濃郁得來唔會太油膩,同埋佢哋份量真係好多,好似食緊肉醬意粉咁多😋,超級抵烤豬頸肉先炸再燒,所以食落唔會好油涼拌墨魚頭🦑墨魚頭夠新鮮,配埋蒜蓉同埋麻辣汁一齊食。
香港米缐關注組-荃灣站必試食店。今日特登過嚟試吓咩料。

招牌炸醬腩肉小鍋米線🍜

烤豬頸肉
先炸再燒,所以食落唔會好油

涼拌墨魚頭🦑
墨魚頭夠新鮮,配埋蒜蓉同埋麻辣汁一齊食。
2022-04-24
午餐
食左第二次,好掛念啲麵同小食,外賣好遠都特登行過去買👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推介涼拌墨魚💛.職員都好好🙈我係openrice叫外賣,mark要份小食過嚟比現金,都有特登幫我留🥰.不過個人覺得蒜泥白肉其他舖頭好食啲~~

推介涼拌墨魚💛
不過個人覺得蒜泥白肉其他舖頭好食啲~~
  • 涼拌墨魚頭
2022-04-20 100 瀏覽
👍🏻豬頸肉炸醬小鍋米線(酸辣中辣) $56豬頸肉係呢度必食餸,肉質爽口,厚切份量又多入口充滿油脂香,好juicy🤪不過醃料調味偏淡,燒得再香口啲會更好食炸醬味濃微辣偏鹹,豆瓣醬味重,口感介乎肉醬肉碎之間酸辣中辣辣度都係好溫和,酸同辣兩者平均但唔算好濃郁湯底係米線界嚟講唔算重口味,加咗炸醬會惹味啲😎米線爽彈,無論係餸、米線定配菜份量都超多,勁大碗味道:8/10性價比:8/10-👍🏻腩肉雞絲小鍋米線(麻辣小辣) $47麻辣小辣大約譚仔五小,唔會好油麻辣香就幾香但無乜麻度鍾意食麻辣嘅朋友可以直接嗌大辣😆腩肉肥瘦適中,幾厚切肉質軟腍,連住少少肥膏,有豬肉香用醬汁醃過,醃得好入味唔辣,鹹鹹地有啲滷水味,好食😛雞絲就正正常常,可以試其他餸味道:8/10性價比:8/10-👍🏻涼拌墨魚頭 $43招牌小食!墨魚頭爽口厚肉有嚼勁,但唔會太韌咬唔開大小適中,除咗墨魚頭仲有好多墨魚鬚混咗好多蒜粒,辣辣地,有少少麻油香同腩肉嗰種蒜唔同,呢款口感偏向蒜蓉蒜粒嗰種辛辣感相對無咁明顯有啲似膠袋撈麵個種蒜辣味,好易食上癮🤤溫度啱啱好,凍凍地而且無雪味雖然重蒜但唔會蓋過墨魚本身嘅鮮味,呢個必食😙👍🏻味道:9/10性價比:
👍🏻豬頸肉炸醬小鍋米線(酸辣中辣) $56
豬頸肉係呢度必食餸,肉質爽口,厚切份量又多
入口充滿油脂香,好juicy🤪
不過醃料調味偏淡,燒得再香口啲會更好食
炸醬味濃微辣偏鹹,豆瓣醬味重,口感介乎肉醬肉碎之間
酸辣中辣辣度都係好溫和,酸同辣兩者平均但唔算好濃郁
湯底係米線界嚟講唔算重口味,加咗炸醬會惹味啲😎
米線爽彈,無論係餸、米線定配菜份量都超多,勁大碗
味道:8/10

👍🏻腩肉雞絲小鍋米線(麻辣小辣) $47
麻辣小辣大約譚仔五小,唔會好油
麻辣香就幾香但無乜麻度
鍾意食麻辣嘅朋友可以直接嗌大辣😆
腩肉肥瘦適中,幾厚切
肉質軟腍,連住少少肥膏,有豬肉香
用醬汁醃過,醃得好入味
唔辣,鹹鹹地有啲滷水味,好食😛
雞絲就正正常常,可以試其他餸
味道:8/10

👍🏻涼拌墨魚頭 $43
招牌小食!墨魚頭爽口厚肉有嚼勁,但唔會太韌咬唔開
大小適中,除咗墨魚頭仲有好多墨魚鬚
混咗好多蒜粒,辣辣地,有少少麻油香
同腩肉嗰種蒜唔同,呢款口感偏向蒜蓉
蒜粒嗰種辛辣感相對無咁明顯
有啲似膠袋撈麵個種蒜辣味,好易食上癮🤤
溫度啱啱好,凍凍地而且無雪味
雖然重蒜但唔會蓋過墨魚本身嘅鮮味,呢個必食😙👍🏻
味道:9/10

👍🏻蒜泥白肉 $39
腩肉係五花腩片,邊位豬皮好爽口
瘦肉部份唔鞋,肉質軟腍
底下混咗調製過嘅豉油醬汁
面頭鋪上大量蒜粒,蒜味好重
生蒜粒嘅辛辣感突出,撈起嚟微微辣好惹味🤤
腩肉厚薄適中但超大塊,而且份量好多
沾滿晒醬汁同蒜粒,一大塊擺入口勁正!
相信重口味嘅朋友都會好鍾意🤪
味道:9/10

📍#雲家小鍋米線 @noodlepotcome
荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #香港美食 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣美食推介 #荃灣好去處 #荃灣小食 #荃灣小店 #路德圍美食 #荃灣廣場 #愉景新城 #荃新天地 #荃灣外賣 #雲家 #米線關注組 #香港米線關注組 #小鍋米線 #荃灣米線
2022-04-19 97 瀏覽
♨️雲家小窩米線荃灣沙咀道328號328廣場G01舖@noodlepotcome 💜近排愛上食辣野,辣嘢配米線又好夾,一於試吓荃灣嘅雲家小鍋米線,屬於比較細的小店,叫完之後米線嚟到真係好大碗,大到有啲食唔晒🤣,只能夠講抵食夾大件,以後食小鍋米線又多個選擇了👍🏻🔷墨魚咀、豬腸、牛肚、酸辣小窩米線(BB辣)墨魚咀夠爽脆,豬腸牛肚夠淋夠入味,BB辣真係好少辣,下次可以叫勁啲,酸辣湯底好多肉碎,再講多次真係好大碗,D餸勁多😂🔷豬肚,豬皮,腩肉、酸辣小窩米線(中辣)豬肚腩肉夠淋,豬皮吸咗啲辣汁好入味,中辣辣度算合格🔷炭燒豬頸肉呢個好大份量而且好好食😋🔷原個鹹檸七🔷凍檸茶食物:8/10抵食:8/10環境:7/10。。。#辣 #spicy #麻辣 #酸菜 #米線關注組 #荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodiegram #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #hkfoo
♨️雲家小窩米線
荃灣沙咀道328號328廣場G01舖
@noodlepotcome

🔷墨魚咀、豬腸、牛肚、酸辣小窩米線(BB辣)
🔷豬肚,豬皮,腩肉、酸辣小窩米線(中辣)
豬肚腩肉夠淋,豬皮吸咗啲辣汁好入味,中辣辣度算合格
🔷炭燒豬頸肉
呢個好大份量而且好好食😋
🔷原個鹹檸七
🔷凍檸茶

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7/10

#辣 #spicy #麻辣 #酸菜 #米線關注組 #荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #hkig #hkfoodie #hkfood #foodhk #foodiehk #foodiegram #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #hkfoodporn #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodpics #foodstagram #雲家小鍋米線 #荃灣 #小鍋米線 #荃灣米線
2022-04-17 1971 瀏覽
香港人真的很愛吃米線,連本地的米線連鎖店在日本新宿開設分店也成為熱話已經可想而知不想吃連鎖店的出品,來荃灣就對了,這裡真的有很多很出色的米線專門店,最誇張的客人花兩個小時排隊跟出餐才能吃到!其實要在荃灣找一間好吃的米線店實在不用花上半天時間,因為這次分享的是米線關注組內討論度比較高的一間小鍋紅薯粉 $30(可選走辣、酸辣或麻辣)相對米線自己更愛吃紅薯粉!小鍋紅薯粉就最適合我,可按個人喜好吃酸辣、麻辣,或好像我一樣來一個清湯(走辣)版本一碗小鍋紅薯粉,份量十足,還有不少配料如芽菜、酸菜、韮菜、蔥跟芫荽,紅薯粉屬於粗身狀,口感滑溜,雖則只是一個清湯但味道很不錯不會太鹹太重味精,簡簡單單,與配料一同進食味道很好~蘿蔔 $7豬大腸 $10金錢肚 $15豬頸肉 $18加配餸菜的款式有很多,價錢由$7-$18/份不等,豐儉由人;選了四款餸菜:蘿蔔、豬大腸、金錢肚跟豬頸肉,意想不到每個餸菜的份量也是相當多,非常超值豬大腸、金錢肚切成幼絲,前者腍滑後者爽脆,味道都調得剛好,特別是豬大腸,切成幼條狀之前店家已把內裡肥膏清理掉,故此入口完全沒半點肥膩感,很好吃蘿蔔切得大件,但爽口超清甜沒半點苦澀味也半點蘿

小鍋紅薯粉 $30(可選走辣、酸辣或麻辣)

蘿蔔 $7
豬大腸 $10
金錢肚 $15
豬頸肉 $18
蘿蔔切得大件,但爽口超清甜沒半點苦澀味也半點蘿蔔渣,好吃到不得了!超大推!豬頸肉據聞是其中一款來到必食之選,肉質既嫩且脆也有肉汁,肉醃得適中與薯粉及其他配菜一同進食也是很好吃~ 難怪大受食客歡迎,而這次也算是幸運吃到了,因為一般這款都很快賣光的,跟蘿蔔一樣非常推薦大家吃

蒜泥白肉 $39
平日去米線連鎖店都愛邊吃薯粉邊吃蒜泥白肉這款小食,來到這店當然要試試
若你和我一樣是蒜蓉控必定會覺得店家的蒜泥白肉絕對充滿驚喜,底層放上豉油,白肉置中間,而最上層就是滿滿的蒜泥,多得看不到白肉跟豉油,超誇張的,店家完全不吝啬的放滿啊!
白肉份量很多,長長的薄片有咬口,肥瘦勻稱不油膩,豬肉夾雜著香而不辣的蒜蓉及豉油,雖則偏重口味不過對愛蒜的朋友來說絕對是非常滿足的一道小食!當然囉,吃罷也真的會變口臭啊~ 另一半不介意才去吃

店家位於荃灣近市中心的位置,鋪面不大,裝潢也是偏簡單沒有太花巧裝飾,但排隊進餐或等候外帶的朋友都擠滿店外,始終這店的食物的定價都比較親民,份量十足,食物質素也好,吃罷也沒有半點因味精太多而口渴得不停渴水的感覺,所以能在荃灣這個米線集中地突圍而出,難怪一直得到米線關注組頗不錯的評價,已經計劃下次回訪了
2022-04-11
15 分鐘 (堂食)
2022-04-16 92 瀏覽
荃灣米線舖頭選擇越來越多,要擁有自家特別味道先可以吸引到我呢個米線控既支持💪🏻 雲家嘅米線好出名架,經常人龍湧現,少啲耐性都食唔到🫢🍜麻辣小鍋紅薯粉(中辣)$62 豬耳有滷水味,金錢肚索晒湯,金菇爽口而且份量足料又大碗,配埋濃郁麻辣豬骨湯底,麻香四溢,薯粉爽口Q彈掛湯,啖啖雲南風味🤤🍜麻辣小鍋紅薯粉(中辣)$58豬大腸厚身有咬口,魚腐軟腍細滑,豬紅爽滑彈牙,肉碎、芽菜、芫茜好多,鍾意食配菜既朋友啱晒😋 加埋又麻又辣既湯汁同薯粉,回味無窮👍🏻🍜酸辣小鍋米線(BB辣)$44豬紅爽口,紫菜濃厚香甜,米線夠軟身夾埋芽菜微辣肉碎一齊食,連埋湯底一啖食落肚真係好滋味,鮮味得黎唔會太咸,好好味😋👍🏻秘製豬頸肉 $45豬頸肉色澤金黃焦香,肉質細嫩好Juicy,點埋甜辣醬味道超夾,一啖接一啖,食唔停口🤤 真係必試👍🏻👍🏻咸檸檬🍋七喜 $16 🥤菊花蜜 $12 🧃齋啡 $12☕️

🍜麻辣小鍋紅薯粉(中辣)$62

🍜麻辣小鍋紅薯粉(中辣)$58

🍜酸辣小鍋米線(BB辣)$44

👍🏻秘製豬頸肉 $45

咸檸檬🍋七喜 $16 🥤
菊花蜜 $12 🧃
齋啡 $12☕️
2022-04-13 100 瀏覽
香港🇭🇰人越嚟越鍾意食米線🍜四周圍都開咗好多連鎖式米線😇😇其實荃灣今日好多米線小店🍜🍜難得返過嚟荃灣即刻要去食返以前成日食既[雲家小窩米線]⭕️雞翼豬耳腐皮小窩米線配料:芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜酸味夠,加多少少辣🤤🤤🤤🤤米線吸收晒湯嘅味道,正🤤🤤🤤⭕️凉拌墨魚頭 $43大大碟而且大大粒,好爽口,抵食,蒜香味十足⭕️口水雞$42雞髀🍗麻辣辛辣醬汁好惹味,加上雞肉嫩滑⭕️手拍青瓜 $20香脆青瓜,自製醬汁,非常開胃嘅小菜⭕️蠔油生菜🥬新鮮翠綠生菜🥬配合自製帶甜味蠔油🤗🤗食多啲菜可以增加多啲纖維👍🏻👍🏻👍🏻推介~一間性價比高嘅米線店🍜
香港🇭🇰人越嚟越鍾意食米線🍜
四周圍都開咗好多連鎖式米線😇😇
其實荃灣今日好多米線小店🍜🍜
難得返過嚟荃灣即刻要去食返以前成日食既[雲家小窩米線]

⭕️雞翼豬耳腐皮小窩米線
配料:芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜
酸味夠,加多少少辣🤤🤤🤤🤤米線吸收晒湯嘅味道,正🤤🤤🤤

⭕️凉拌墨魚頭 $43
大大碟而且大大粒,好爽口,抵食,蒜香味十足

⭕️口水雞$42
雞髀🍗麻辣辛辣醬汁好惹味,加上雞肉嫩滑

⭕️手拍青瓜 $20
香脆青瓜,自製醬汁,非常開胃嘅小菜

⭕️蠔油生菜🥬

• 小鍋米線
  • 口水雞
  • 秘製豬頸肉
2022-04-13 67 瀏覽
米線關注推介👍🏻雲家小鍋米線❗️🍜腩肉雞翼芥蘭小鍋米線湯底選擇咗bb 辣♨️湯底配料包芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜、辣豬肉碎。配料要咗腩肉🐖,腩肉份量超級多係一般既2-3倍,腩肉有獨特的麻油味👍🏻。雞翼兩隻大既,味道普通但好大隻。知道佢好大份量肉所以我要咗芥蘭🥬食啲菜。整體味道好好,米線,湯底配料,配料份量都特大。一個女仔一定食唔晒,男既都唔怕唔飽。👉🏻👉🏻店中仲有出名👍🏻涼伴墨魚🦑頭❗️一定要試。
米線關注推介👍🏻雲家小鍋米線❗️

🍜腩肉雞翼芥蘭小鍋米線