作為屯門牛既🐻醉愛屯門名物雲川米線 😌 不過荃灣區有好幾間米線都好受大家喜愛,今次🐻就率先去試下雲家🍜,星期日都排左20幾分鐘,地方唔算好大,見到側邊有d位用透明隔板望住對面唔識既食客,有少少尷尬 😂 ⁡🐻の試食‼️✨豬頸肉小鍋米線 $48✨小鍋米線+腩肉+魚肉春卷 $49✨涼拌墨魚頭 $45⁡由於🐻唔食得辣,雲家出既湯會比較清而且帶明顯甜味,米線都較幼身,口感煙韌,而且每碗既配料較多,芽菜韮菜唔會少,不過唔辣就無左豬肉碎 🤔 配餸方面🐻覺得正常發揮,可能雲川既豬頸肉真係世一 🤫 不過‼️最值得推介一定係佢哋既特色小食-涼拌墨魚頭😋 重既熟蒜油加少少辣,墨魚頭好爽口好惹味 🥰 推‼️

🐻の試食‼️

涼拌墨魚頭
豬頸肉小鍋米線
小鍋米線+腩肉+魚肉春卷
2022-09-30 77 瀏覽
荃灣出名米線多,除集團店外,還有不少紮根荃灣多年的家庭式小店,這天我同兩位朋友點了酸辣小辣,米線份量相當多,且本身已有大量芽菜、酸菜、韮菜、蔥、莞茜,湯底入口覺得好好飲。小食我哋就揀咗墨魚頭同埋豬頸肉兩個都超好食,豬軟骨確實夠「軟骨」,炆得好林同埋相當入味。至於蘿蔔每次我都會嗌因為好甜而且冇渣,至於魚肉春卷比嘅份量都好多,真心夠飽肚。其實雲家嚟講我主要係飲佢嘅湯底,料都過得去嘅,出餐快,今次無食但佢個豬扒同金錢肚都正,好入味,睇得出有用心去經營💪🏼我會繼續食豆漿係攞貨嗰種冇乜特別,雲家算係我心目中最top嘅米線,不過環境就一般,所以我一般都會外賣,係酸辣湯底最易入口嘅選擇Openrice自取外賣勁方便,襟完去拎就得唔洗打電話☺️

Openrice自取外賣勁方便,襟完去拎就得唔洗打電話☺️

外賣自取
2022-09-29 624 瀏覽
雲家小鍋米線真的每晚都座無虛席,晚上8時多,在門外等外賣的人仍然很多,想不用等位,真的要早點來。點了一碗小鍋米線$30小辣,加魚肉春捲和豬紅,每款$9。見到一大碗米線就覺得興奮,滿滿的不只是碗大,而是米線份量和配菜也多。這裏的豬紅也是熱賣配料,很快會賣完,今晚食到,覺得味道還不錯,口感滑嘟嘟,而且份量多,有五粒。魚肉春捲是我的至愛,外層微微脆皮,裏面魚肉鬆軟,浸在湯裏吸收酸辣湯味道,更加開胃。朋友點的豬扒小鍋米線$45,不辣的,清湯原來很好味!有鮮甜味道又有芫茜清香,不吃辣的人也會喜歡。加墨魚丸$9,有三粒,口感彈牙,有墨魚粒粒,質素不錯。米線大大碗,有很多肉碎、牙菜和酸菜,份量比其他米線餐廳多,大食的人也夠飽,細食的話可以要求少米線。小食點了涼拌雲耳$22,份量很澎湃,碟邊的醋是另上的,可以按自己口味沾取,很多炸蒜蓉拌在木耳,爽爽的有口感。因為醋不是預早拌勻,稍為覺得不夠入味。秘製豬頸肉$46,炸得外層金黃色,微微脆的口感,豬頸肉爽口,還有泰式甜辣醬增加濕潤感覺。略嫌燒得比較乾,味道還可以的。加$11可以配特飲一杯,點了大大杯的凍檸檬茶和金桔蜜,吃完濃味的酸辣米線再喝,絕配。柑桔蜜味

加$11可以配特飲一杯,點了大大杯的凍檸檬茶和金桔蜜,吃完濃味的酸辣米線再喝,絕配。柑桔蜜味道酸酸甜甜,喝完喉嚨回甘,很舒服。凍檸茶不會太甜,正常水準,最緊要夠大杯。

這裏的米線受到荃灣區街坊支持,見到堂食和外賣人流不絕就知道。性價比高,味道也好,還會再來光顧呢!
2022-09-28
10 分鐘 (堂食)
2022-09-25 76 瀏覽
這間雲家小鍋米線已經吃過無數次😂基本上吃飯時段門外一定是長長的人龍,而小編今次都是在繁忙時間來吃,大約等了15分鐘。小鍋米線 (少辣)$30配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜。留意番辣是有豬肉碎,不辣是沒有豬肉碎。小編喜歡辣味的原因是湯底夠惹味,小辣又不會太辣,可以一啖米線一啖湯。魚肉春卷 $9有三條魚肉春卷,口質彈牙。牛腩 $15份量多,炆得入味之如肉質嫩亂。小鍋米線 $30 (不辣)湯底不辣,味道酸酸甜甜。豬大腸 $10口感比較有嚼勁,且不硬,口感咸香, 味道濃郁。腩肉 $10厚薄適中,不會太過肥膩。涼拌墨魚頭 $45每次都會點涼拌墨魚頭,口感彈牙,一口墨魚頭一口蒜蓉,惹味十足。醬拌皮蛋 $24流心皮蛋配上秘製蒜蓉汁,美味可口。豆漿 $10

小鍋米線 (少辣)$30

魚肉春卷 $9
有三條魚肉春卷,口質彈牙。

牛腩 $15
份量多,炆得入味之如肉質嫩亂。

小鍋米線 $30 (不辣)
湯底不辣,味道酸酸甜甜。
豬大腸 $10
口感比較有嚼勁,且不硬,口感咸香, 味道濃郁。

腩肉 $10
厚薄適中,不會太過肥膩。

涼拌墨魚頭 $45

醬拌皮蛋 $24
流心皮蛋配上秘製蒜蓉汁,美味可口。

豆漿 $10
2022-09-24 91 瀏覽
初嘗這間荃灣人氣米線舖🤣🍜墨魚頭豬軟骨酸辣米線(小辣)墨魚頭和豬軟骨都超級足料!墨魚吃到鮮味,豬軟骨亦炆得很入味~酸辣湯底的酸度恰好~ 味道濃郁,配料亦很多米線就偏細,份量適中😚🍜豬紅韭菜重慶酸辣粉第一口試湯底時覺得很舒服,應該是醋的分布不平均~ 相比起酸辣湯底這個比較遜色呢豬紅和韭菜的份量亦很多,吃極吃不完🤣紅薯粉比較粗和難夾~ 所以會吃得很慢呢😂吃完整碗會超級飽小店位置不多~ 再遲一些來應該就要排隊了,還有需要與人搭枱呢
初嘗這間荃灣人氣米線舖🤣

🍜墨魚頭豬軟骨酸辣米線(小辣)
酸辣湯底的酸度恰好~ 味道濃郁,配料亦很多
米線就偏細,份量適中😚
墨魚頭豬軟骨酸辣米線

🍜豬紅韭菜重慶酸辣粉
豬紅和韭菜的份量亦很多,吃極吃不完🤣
紅薯粉比較粗和難夾~ 所以會吃得很慢呢😂
吃完整碗會超級飽
豬紅韭菜重慶酸辣粉

墨魚頭豬軟骨酸辣米線
2022-09-19 69 瀏覽
突然想食米缐,諗起寶石大廈附近有間米缐店成日都要排隊等位,今日有的是時間,所以我決定去試吓~我到達的時候排緊5-6個,我等左大約十零分鐘。 我本來只是叫左中辣魚肉春卷酸辣米線($39),後來見到幾枱都有叫一個涼拌墨魚頭($45),我又叫一份。正呀個米線,好弾牙,個湯底好惹味,好多好多肉碎,好好食😋 反而個魚肉春卷一般般。 唔怪之得涼拌墨魚頭泔多人叫,個墨魚頭好爽口,不過最正係個涼拌汁,有大量蒜、蔥、麻油?佢仲有個汁可以點,似係魚露定係醋?但係又有少少辣,總之好好味啦,勁啱夏天食👍👍👍 *店鋪泠氣唔係好夠,一路食要開住風扇仔😅總結,「雲家」係我近排期最愛~ ❤

*店鋪泠氣唔係好夠,一路食要開住風扇仔😅

總結,「雲家」係我近排期最愛~ ❤

11 分鐘 (堂食)
午餐
2022-09-14 115 瀏覽
假日唸去避開繁忙時間去食,點知2點去到,都要排接近45分鐘才能入內,而且人龍冇停過。之前睇米紙的報道,店裡的湯底是逐碗煮,所以相比起其他連鎖店,這裡湯底的味道明顯不同。叫左一個酸辣小辣紅薯粉,內裡有大量的肉碎、酸菜和其他配料,湯底飲落去順喉味道足,酸辣的比例平衡,不會過份油膩。2碗米線的配料都超足,每樣都大大件,毫不吝嗇,好似食極都仲有。腩肉偏瘦,炆得入味,又不會太老,深得我心。魚肉春卷有鮮味又厚肉,加了蔬菜粒增加咬口。蘿蔔超多汁又十分清甜,大大件很滿足。朋友不食辣,叫了清湯也同樣出色入味。雞絲撕到十分幼細,索埋湯汁,食落去不單調。螺旋草味道似海帶,食落爽口又可以攝取到纖維。冬菇是乾貨浸發,超級厚身又有菇的香味,咬落爽腍又多汁。涼拌墨魚頭,食落去爽口彈牙,加埋炸蒜和少許辣椒,絕對是一個必叫的涼拌小食。而且它的份量也是十分充足,對得起價錢。野飲繼續大大杯,茶味清新,不會太濃。豆漿飲落去不會過甜,而且有濃濃的豆味。雖然等了這麼久,但這一餐完全值得等待,一定會encore。
假日唸去避開繁忙時間去食,點知2點去到,

都要排接近45分鐘才能入內,而且人龍冇停過。

腩肉偏瘦,炆得入味,又不會太老,深得我心。

魚肉春卷有鮮味又厚肉,加了蔬菜粒增加咬口。

蘿蔔超多汁又十分清甜,大大件很滿足。

朋友不食辣,叫了清湯也同樣出色入味。

雞絲撕到十分幼細,索埋湯汁,食落去不單調。

螺旋草味道似海帶,食落爽口又可以攝取到纖維。

冬菇是乾貨浸發,超級厚身又有菇的香味,咬落爽腍又多汁。

而且它的份量也是十分充足,對得起價錢。
野飲繼續大大杯,茶味清新,不會太濃。

豆漿飲落去不會過甜,而且有濃濃的豆味。
雖然等了這麼久,但這一餐完全值得等待,
一定會encore。
2022-09-14
  • 魚肉春卷米線
  • 腩肉
  • 涼拌墨魚頭
  • 豆漿
2022-09-13 92 瀏覽
今日一心諗住去食堂食,不過去到門口下晝六點已經見到入邊全院滿座,唯有叫外賣啦🙈今次叫咗兩碗,一碗係酸辣豬耳紅薯粉,雖然佢哋比錯咗米線🤣另外一碗叫咗麻辣豬軟骨米線酸辣豬耳米線酸辣味都十分之足夠,米線軟硬度適中,份量都好多第二碗麻辣豬軟骨米線,佢嘅豬軟骨煮得好好食,唔會好硬,十分之好食,都有兩三嚿大嘅麻辣叫咗小辣,佢嘅小辣叫做正正常常唔會特別偏辣,都唔會特別多油味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️門口有一級要需要同行人士幫助上去🚗: 附近幾條街都有少量嘅咪錶位

今次叫咗兩碗,一碗係酸辣豬耳紅薯粉,雖然佢哋比錯咗米線🤣
另外一碗叫咗麻辣豬軟骨米線

酸辣豬耳米線酸辣味都十分之足夠,米線軟硬度適中,份量都好多

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️門口有一級要需要同行人士幫助上去

🚗: 附近幾條街都有少量嘅咪錶位
2022-09-11 58 瀏覽
今次叫左中辣 酸辣,唔知點解食食下食到一浸苦苦地嘅味,好似係辣椒籽個浸味。唔知係咪叫左中辣,佢俾多左辣椒嘅關係,因為我大半年前食過一次小辣,係無呢個問題。上次食覺得好好食,今次食覺得失望。
2022-09-10 80 瀏覽
之前入咗米線關注組,已經見到超級多人介紹呢間米線。慕名而黎🤩想試佢好耐☁️肥牛腩肉麻辣小鍋米線🍜$55見到腩肉係有個👍🏻喺隔離,應該係推介嘅嘢食所以就揀咗佢,肥牛就係見到其他枱有人嗌好似好吸引🤣湯底揀咗麻辣(小小辣),冇乜辣味,但係入邊都有酸菜所以都係帶酸味嘅湯底,芽菜、韭菜都好多,差唔多佔咗米線嘅一半,加埋肉碎,所以感覺上都幾多材料,味道香濃☁️豬扒生菜酸辣小鍋米線🍜 $52豬扒分開上,肥瘦適中,表面炸到好有光澤。酸辣就俾麻辣再更加酸,鍾意多酸嘅要揀呢個🫶🏻幾鍾意呢度啲米線好滑溜,食落唔係鞋口☁️涼拌墨魚頭🦑$45呢個都係勁多人推介嘅一款小食,墨魚頭蓋滿蒜蓉同埋蔥,帶少少辣,勁惹味😋真係推薦必點☁️炸春卷🫔 $24春卷比較似越南風味,入面係芋頭同菇類,炸得夠脆又入味☁️凍檸茶🍋$8 & 咸檸七🥤 $11飲品正常發揮,價錢適中整體來講都唔錯,荃灣真係好多米線食🥰七點鬆啲食完出到嚟已經好多人排隊,果然係熱門米線

☁️肥牛腩肉麻辣小鍋米線🍜$55

☁️豬扒生菜酸辣小鍋米線🍜 $52

☁️涼拌墨魚頭🦑$45

☁️炸春卷🫔 $24
春卷比較似越南風味,入面係芋頭同菇類,炸得夠脆又入味

☁️凍檸茶🍋$8 & 咸檸七🥤 $11
飲品正常發揮,價錢適中

📌 雲家小鍋米線 📍 荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖(鹹田街聖方濟中學對面)☎️ 24395767★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*朋友係米線控,呢日佢專誠出城去荃灣同我行街,仲要求我同佢去食正嘅米線。我諗起上次食雲家小鍋米線果陣想食嘅豬頸肉無貨,所以呢次再encore雲家去填補心裡嘅缺失。😝💫雲家米線$60最鍾意呢個好多餸嘅米線,我嗌咗唔辣,湯底香濃好甜帶微酸,好啱我飲。分量大大碗,賣相出眾,最愛魚春卷夠彈牙,螺旋草爽口細嫩,索晒湯嘅精華,雞翼肉質夠滑,冬菇好厚身入味,幼身米線夠爽滑煙韌。💫涼伴墨魚頭 $45呢個簡直係必叫招牌菜。用餐當日見到幾乎每枱都有點,墨魚頭好彈牙爽口,蒜泥醬汁帶點微辣,點埋個酸汁,開胃又惹味!💫秘製豬頸肉$46分量十足,豬頸肉半肥瘦,表面煎得香脆,幾厚身,咬落爽口,唔會覺得好肥好油。💫豬大腸小鍋米線 嗌咗小辣酸辣湯底,湯底夠濃郁唔油,酸辣味有層次,豬大腸好夠腍同入味,大量配菜唔留手,食完好飽足!呢個價錢食到咁好味嘅食物,唔怪之得鋪頭細細,坐得都幾迫吓,都有好多食客黎,坐無虛席啦!★*
☎️ 24395767

秘製豬頸肉

💫豬大腸小鍋米線
豬大腸小鍋米線

2022-09-01
5 分鐘 (堂食)
雲家米線
涼伴墨魚頭
秘製豬頸肉
豬大腸小鍋米線
2022-09-03 104 瀏覽
ᴀᴜɢᴜsᴛ 2022💁🏻‍♀️: 我今日好想食米線呀。🙋🏻‍♂️:咁同你去荃灣食啦^o^(成日都睇到社交平台話荃灣有好多間雲南米線都好好食,今次我哋就揀咗呢一間比較多人like 既米線店,環境方面可能人手不足嘅關係唔算清潔得好衛生,而我今次試下佢個雞絲魚肉春卷米線先,配菜來講都尚算合格,魚肉春卷係成碗米來講係比較好食,但對我泥講湯唔夠濃 同埋米線嘅質地煮出嚟太腍,完全唔爽口,係有點失望 。)
ᴀᴜɢᴜsᴛ 2022

💁🏻‍♀️: 我今日好想食米線呀。

🙋🏻‍♂️:咁同你去荃灣食啦^o^

荃灣· 雲家小鍋米線重寫左幾次🤧 每次寫完個稿都莫名唔見左 心累🥹mark左呢間餐廳好耐 終於試到 地點唔算就腳 星期日去確實條隊都唔短✨小鍋米線 $30-酸辣小小辣-湯底有芽菜肉碎蔥等等嘅配料 湯底好香濃鹹味多於酸味 -辣度偏底易入口 酸味有 但唔會過重-米線係軟滑煙韌 都入味-份量都唔細-下次會想試吓再辣啲 相信味道會更出色✨配料▫️+豬頸肉$18-份量好多 每一舊都好大塊 啖啖肉-調味唔會重配埋米線好夾▪️+豬大腸$10-食得出滷過嘅味道 但唔係咸-亦都滷得唔係好淋 有D咬口 不過咬幾下好易食-無任何怪味▫️+豬耳$8-滿滿嘅膠原配上爽口嘅耳骨 外淋內脆 超易咬 入味好食-份量好多 同米線好夾▪️+炸醬 $10-味道比較濃 湯底已經有大量肉碎 本身湯底味道已經好夠✨蒜泥白肉 $40-蒜泥多到滿瀉 每一塊白肉都比大量嘅蒜泥覆蓋住-腩肉既香亦易咬 又帶點麻油香味✨麻辣金錢肚 $46-好少見米線譜有得食金錢肚-好香麻辣味-金錢肚帶點咬口之餘亦都好夠淋-鹹香味比較重但好惹味✨醬拌皮蛋 $24-帶點魚油味嘅醬汁 皮蛋亦有蔥蒜包裹住-份量好多 皮蛋係透黃色蛋白
荃灣· 雲家小鍋米線

-鹹香味比較重但好惹味

✨醬拌皮蛋 $24
-帶點魚油味嘅醬汁 皮蛋亦有蔥蒜包裹住
-份量好多 皮蛋係透黃色蛋白
在OPENRICE找一下荃灣有什麼好食的介紹時,雲家正正在第一頁,因此特別走過去食。當時下午3點左右,外面沒有人排隊,但內里是坐滿人了,店內不算大,食米線都預左。去之前已經諗好食咩,叫了腩肉 + 金錢肚 小鍋米線,餸的份量都可以,金錢肚仲好多塊,但是覺得金錢肚比較硬身。湯底跟連鎖式雲南米線 "雲XX"差不多味。所以普通左少少。如果想試下的朋友都可以試,但未去到好好食的地步。
如果想試下的朋友都可以試,但未去到好好食的地步。
2022-08-28
5 分鐘 (堂食)
2022-09-02 64 瀏覽
【Overall 評分】食物質素:★★★★環境感覺:★★★★服務質素:★★★★衛生指數:★★★★抵食指數:★★★★☆打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★☆🔜 位於荃灣嘅「雲家小鍋米線」一直備受「米線關注組」的熱捧,仲受到米紙嘅推薦,小店人氣長期超旺,特別係假日,真係大排長龍架😂 除左用料豐富,價錢親民兼大碗,想食記得要早D到🤣────────────────────【雞絲螺旋草米線 酸辣 中辣 $46】。+腸仔 $8,雲吞, 雞翼 $9。螺絲螺旋草米線比較少見。螺旋草口感爽脆,吸湯力強。雞絲份量足,口感紮實嫩滑。腸仔經油炸香。雲吞係白菜豬肉餡。雞翼鹵入味,肉質細嫩。湯頭濃郁,酸辣開胃,辣得過癮。米線底好足又大碗.【小鍋米線 酸辣 小辣 $30】。+豬皮 $9,蘿蔔 $7,牛腩 $15。米線底同樣豐富。有芽菜,酸菜,韭菜,蔥,芫茜,辣肉碎。豬皮爽彈,掛上辣湯汁,超正。牛腩已經入哂味,入口軟腍.【手拍青瓜 $22】。青瓜咬落清脆,加上大量嘅蒜蓉。消暑一流.【炸春卷 $24】。其實是網紋炸春卷。入口酥脆香口.【凍奶茶。凍檸檬 $12】

【Overall 評分】
回頭指數:★★★☆

────────────────────
【雞絲螺旋草米線 酸辣 中辣 $46】
。+腸仔 $8,雲吞, 雞翼 $9
。螺絲螺旋草米線比較少見
。螺旋草口感爽脆,吸湯力強
。雞絲份量足,口感紮實嫩滑
。腸仔經油炸香
。雲吞係白菜豬肉餡
。雞翼鹵入味,肉質細嫩
。湯頭濃郁,酸辣開胃,辣得過癮
。米線底好足又大碗

【小鍋米線 酸辣 小辣 $30】
。+豬皮 $9,蘿蔔 $7,牛腩 $15
。米線底同樣豐富
。有芽菜,酸菜,韭菜,蔥,芫茜,辣肉碎
。豬皮爽彈,掛上辣湯汁,超正
。牛腩已經入哂味,入口軟腍

【手拍青瓜 $22】
。青瓜咬落清脆,加上大量嘅蒜蓉
。消暑一流

【炸春卷 $24】