2022-10-11 628 瀏覽
🚩 雲家小鍋米線咪先佢喺荃灣真係好出名,喺各大嘅米線關注組都會見到佢嘅身影~我哋今日兩點嚟到都超級多人等位,等咗大概半個鐘先入得!雖然咁多人流但店員嘅服務態度都好好〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈雲家米線 $60現場真係超級大碗!連男朋友平時可以食好多嘢都話今次好誇張😆裏面包羅萬有—冬菇,雞絲,雞翼,魚春卷,螺旋草,腸仔等等!雖然男朋友簡左唔辣,但湯底絕對唔係淡茂茂,入口好香螺旋草嘅味道!冬菇亦都係超級厚身,雞翼好淋,但又唔會冇晒口感🌈小鍋紅薯粉 (魚肉春卷&豬紅) $50我真係超級鍾意食紅薯粉,呢度嘅紅薯粉煙韌韌,但又唔會好難咬斷~湯底簡左bb辣,香而不辣~好鍾意佢有好多配菜(芽菜韭菜個啲😆),同紅薯粉差唔多1:1!佢哋嘅魚肉春卷都係好食嗰隻,成日出面食到都超多粉頭個啲,呢度真係淡淡魚香味~佢哋嘅豬紅胡椒味好濃郁,不過就略嫌唔夠完整🌈炸春卷 $24呢款炸春卷係類似越南嗰隻有網紋,新鮮即叫即炸,入口非常之酥脆~入面包住嘅係芋頭絲,芋頭香氣十足,好喜歡依個!🌈秘製豬頸肉 $46依度嘅墨魚頭同埋豬頸肉可以話係必要嘅菜式,豬頸肉焦香而不乾,可以保留左肉本身嘅油脂同埋肉汁,真係唔錯🌈豆漿 $8
🚩 雲家小鍋米線

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🥢地址:荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
🌟推薦指數:8.5/10
2022-10-09
30 分鐘 (堂食)
2022-10-06 85 瀏覽
之前同朋友去過呢間雲家小鍋米線🍜之前下午茶時間就唔使排隊嘅今日假期2:00左右都要排隊等,大概半小時左右就有位啦🌞🌞男朋友叫咗小鍋米線(少辣)配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜同豬肉碎另外加咗炸醬同肥牛肥牛份量好多,而且索晒湯底嘅味道😚半肥瘦適中一啖炸醬,一啖米線加湯底,好惹味啊小辣啱哂過下口癮🤭我叫咗小窩紅薯粉 走辣紅薯粉口感煙靭,好飽肚啊!除咗冇豬肉碎嘅配料之外其他都有,而且唔辣嘅湯底,酸菜味比較濃郁另外加配豬扒、墨魚丸豬扒煎得好香口,啖啖肉,好味炸雞中翼(4隻)即叫即炸,熱辣辣😛😛好香口又唔油膩蒜泥白肉好耐冇食啊,超多蒜半肥瘦比例適中,捲住啲蒜食好正!雲家小鍋米線 荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
之前同朋友去過呢間雲家小鍋米線🍜
之前下午茶時間就唔使排隊嘅
今日假期2:00左右都要排隊等,大概半小時左右就有位啦🌞🌞

男朋友叫咗小鍋米線(少辣)
配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜同豬肉碎
另外加咗炸醬同肥牛
肥牛份量好多,而且索晒湯底嘅味道😚半肥瘦適中
一啖炸醬,一啖米線加湯底,好惹味啊
小辣啱哂過下口癮🤭

我叫咗小窩紅薯粉 走辣
紅薯粉口感煙靭,好飽肚啊!
另外加配豬扒、墨魚丸
豬扒煎得好香口,啖啖肉,好味

炸雞中翼(4隻)
即叫即炸,熱辣辣😛😛
好香口又唔油膩

蒜泥白肉
好耐冇食啊,超多蒜
半肥瘦比例適中,捲住啲蒜食好正!

雲家小鍋米線
荃灣沙咀道328號328廣場地下G01舖
2022-10-04 55 瀏覽
Ideas for slurpable, mouth-watering sour & spicy rice noodles in Hong Kong? 🇭🇰 We ordered the signature 小鍋米線🍜 with pork belly (腩肉), pork chitterlings/ intestines (豬大腸) and curdled pig’s blood (豬紅) which cost around $60〰️ The rice noodles are bouncy in the deep, rich and thick-bodied but slightly oil-laced broth! I particularly love rice noodles but you may also pick other starch like sweet potato noodles (another popular alternative choice!!!) This place offers quite many choices of toppings and

This place offers quite many choices of toppings and and generous bowls with liberal amounts of spring opinion, pickles, bean sprouts and other seasonings!

Ohhhh by the way - their CUTTLEFISH HEADS served with minced garlic 🐙🧄 are a must-try!!! It’s a cold appetiser/ snack that is delightfully chewy!!! I’m extremely keen to garlic so this is really my thing!!!

So here’s one recommendation for all noodles lovers! ❤️❤️❤️

📍雲家小鍋米線
2022-10-03 95 瀏覽
未至於咁好味,但小食涼拌墨魚頭真心推介,最後堂食一碟+外賣一碟和米線比細佬作晚餐 @ #荃灣米線 #雲家小鍋米線涼拌墨魚頭 推介,蒜味十足,墨魚頭好新鮮彈牙,辣不微辣但都做到惹味,怪不得差不多每枱都有叫豬頸肉 好味,好香口不會十分淋身,有少少煎的口感蘿蔔有幾大舊,不過太大舊有點硬身不夠入味,有少許根可接受螺旋草份量不少味道正常米線 真心偏淋身,小辣不錯夠味,最後外賣果碗叫要生少少就好啲豬扒來到是凍的,口感可以但好油,餣味偏少,$15/片有點失望飲品加$8要了凍檸檬茶,偏淡少少但都可以。但真心入到去幾迫同好熱,可能不夠冷氣或風扇關係已食到衫同頭都濕唔少

豬頸肉 好味,好香口不會十分淋身,有少少煎的口感

蘿蔔有幾大舊,不過太大舊有點硬身不夠入味,有少許根可接受

螺旋草份量不少味道正常

2022-10-02 60 瀏覽
涼拌墨魚🦑頭辣辣地,而且食落真係好爽口😋加埋啲蒜蓉醬料就更加入味👍🏻👍🏻👍🏻小鍋米線嘅餸叫左雲吞同豬軟骨,呢兩樣真係麻麻😓而且雲吞仲好難食😫
作為屯門牛既🐻醉愛屯門名物雲川米線 😌 不過荃灣區有好幾間米線都好受大家喜愛,今次🐻就率先去試下雲家🍜,星期日都排左20幾分鐘,地方唔算好大,見到側邊有d位用透明隔板望住對面唔識既食客,有少少尷尬 😂 ⁡🐻の試食‼️✨豬頸肉小鍋米線 $48✨小鍋米線+腩肉+魚肉春卷 $49✨涼拌墨魚頭 $45⁡由於🐻唔食得辣,雲家出既湯會比較清而且帶明顯甜味,米線都較幼身,口感煙韌,而且每碗既配料較多,芽菜韮菜唔會少,不過唔辣就無左豬肉碎 🤔 配餸方面🐻覺得正常發揮,可能雲川既豬頸肉真係世一 🤫 不過‼️最值得推介一定係佢哋既特色小食-涼拌墨魚頭😋 重既熟蒜油加少少辣,墨魚頭好爽口好惹味 🥰 推‼️

🐻の試食‼️

涼拌墨魚頭
豬頸肉小鍋米線
小鍋米線+腩肉+魚肉春卷
2022-09-30 77 瀏覽
荃灣出名米線多,除集團店外,還有不少紮根荃灣多年的家庭式小店,這天我同兩位朋友點了酸辣小辣,米線份量相當多,且本身已有大量芽菜、酸菜、韮菜、蔥、莞茜,湯底入口覺得好好飲。小食我哋就揀咗墨魚頭同埋豬頸肉兩個都超好食,豬軟骨確實夠「軟骨」,炆得好林同埋相當入味。至於蘿蔔每次我都會嗌因為好甜而且冇渣,至於魚肉春卷比嘅份量都好多,真心夠飽肚。其實雲家嚟講我主要係飲佢嘅湯底,料都過得去嘅,出餐快,今次無食但佢個豬扒同金錢肚都正,好入味,睇得出有用心去經營💪🏼我會繼續食豆漿係攞貨嗰種冇乜特別,雲家算係我心目中最top嘅米線,不過環境就一般,所以我一般都會外賣,係酸辣湯底最易入口嘅選擇Openrice自取外賣勁方便,襟完去拎就得唔洗打電話☺️

Openrice自取外賣勁方便,襟完去拎就得唔洗打電話☺️

外賣自取
2022-09-29 624 瀏覽
雲家小鍋米線真的每晚都座無虛席,晚上8時多,在門外等外賣的人仍然很多,想不用等位,真的要早點來。點了一碗小鍋米線$30小辣,加魚肉春捲和豬紅,每款$9。見到一大碗米線就覺得興奮,滿滿的不只是碗大,而是米線份量和配菜也多。這裏的豬紅也是熱賣配料,很快會賣完,今晚食到,覺得味道還不錯,口感滑嘟嘟,而且份量多,有五粒。魚肉春捲是我的至愛,外層微微脆皮,裏面魚肉鬆軟,浸在湯裏吸收酸辣湯味道,更加開胃。朋友點的豬扒小鍋米線$45,不辣的,清湯原來很好味!有鮮甜味道又有芫茜清香,不吃辣的人也會喜歡。加墨魚丸$9,有三粒,口感彈牙,有墨魚粒粒,質素不錯。米線大大碗,有很多肉碎、牙菜和酸菜,份量比其他米線餐廳多,大食的人也夠飽,細食的話可以要求少米線。小食點了涼拌雲耳$22,份量很澎湃,碟邊的醋是另上的,可以按自己口味沾取,很多炸蒜蓉拌在木耳,爽爽的有口感。因為醋不是預早拌勻,稍為覺得不夠入味。秘製豬頸肉$46,炸得外層金黃色,微微脆的口感,豬頸肉爽口,還有泰式甜辣醬增加濕潤感覺。略嫌燒得比較乾,味道還可以的。加$11可以配特飲一杯,點了大大杯的凍檸檬茶和金桔蜜,吃完濃味的酸辣米線再喝,絕配。柑桔蜜味

加$11可以配特飲一杯,點了大大杯的凍檸檬茶和金桔蜜,吃完濃味的酸辣米線再喝,絕配。柑桔蜜味道酸酸甜甜,喝完喉嚨回甘,很舒服。凍檸茶不會太甜,正常水準,最緊要夠大杯。

這裏的米線受到荃灣區街坊支持,見到堂食和外賣人流不絕就知道。性價比高,味道也好,還會再來光顧呢!
2022-09-28
10 分鐘 (堂食)
2022-09-25 76 瀏覽
這間雲家小鍋米線已經吃過無數次😂基本上吃飯時段門外一定是長長的人龍,而小編今次都是在繁忙時間來吃,大約等了15分鐘。小鍋米線 (少辣)$30配料有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜。留意番辣是有豬肉碎,不辣是沒有豬肉碎。小編喜歡辣味的原因是湯底夠惹味,小辣又不會太辣,可以一啖米線一啖湯。魚肉春卷 $9有三條魚肉春卷,口質彈牙。牛腩 $15份量多,炆得入味之如肉質嫩亂。小鍋米線 $30 (不辣)湯底不辣,味道酸酸甜甜。豬大腸 $10口感比較有嚼勁,且不硬,口感咸香, 味道濃郁。腩肉 $10厚薄適中,不會太過肥膩。涼拌墨魚頭 $45每次都會點涼拌墨魚頭,口感彈牙,一口墨魚頭一口蒜蓉,惹味十足。醬拌皮蛋 $24流心皮蛋配上秘製蒜蓉汁,美味可口。豆漿 $10

小鍋米線 (少辣)$30

魚肉春卷 $9
有三條魚肉春卷,口質彈牙。

牛腩 $15
份量多,炆得入味之如肉質嫩亂。

小鍋米線 $30 (不辣)
湯底不辣,味道酸酸甜甜。
豬大腸 $10
口感比較有嚼勁,且不硬,口感咸香, 味道濃郁。

腩肉 $10
厚薄適中,不會太過肥膩。

涼拌墨魚頭 $45

醬拌皮蛋 $24
流心皮蛋配上秘製蒜蓉汁,美味可口。

豆漿 $10
2022-09-24 86 瀏覽
初嘗這間荃灣人氣米線舖🤣🍜墨魚頭豬軟骨酸辣米線(小辣)墨魚頭和豬軟骨都超級足料!墨魚吃到鮮味,豬軟骨亦炆得很入味~酸辣湯底的酸度恰好~ 味道濃郁,配料亦很多米線就偏細,份量適中😚🍜豬紅韭菜重慶酸辣粉第一口試湯底時覺得很舒服,應該是醋的分布不平均~ 相比起酸辣湯底這個比較遜色呢豬紅和韭菜的份量亦很多,吃極吃不完🤣紅薯粉比較粗和難夾~ 所以會吃得很慢呢😂吃完整碗會超級飽小店位置不多~ 再遲一些來應該就要排隊了,還有需要與人搭枱呢
初嘗這間荃灣人氣米線舖🤣

🍜墨魚頭豬軟骨酸辣米線(小辣)
酸辣湯底的酸度恰好~ 味道濃郁,配料亦很多
米線就偏細,份量適中😚
墨魚頭豬軟骨酸辣米線

🍜豬紅韭菜重慶酸辣粉
豬紅和韭菜的份量亦很多,吃極吃不完🤣
紅薯粉比較粗和難夾~ 所以會吃得很慢呢😂
吃完整碗會超級飽
豬紅韭菜重慶酸辣粉

墨魚頭豬軟骨酸辣米線
2022-09-19 69 瀏覽
突然想食米缐,諗起寶石大廈附近有間米缐店成日都要排隊等位,今日有的是時間,所以我決定去試吓~我到達的時候排緊5-6個,我等左大約十零分鐘。 我本來只是叫左中辣魚肉春卷酸辣米線($39),後來見到幾枱都有叫一個涼拌墨魚頭($45),我又叫一份。正呀個米線,好弾牙,個湯底好惹味,好多好多肉碎,好好食😋 反而個魚肉春卷一般般。 唔怪之得涼拌墨魚頭泔多人叫,個墨魚頭好爽口,不過最正係個涼拌汁,有大量蒜、蔥、麻油?佢仲有個汁可以點,似係魚露定係醋?但係又有少少辣,總之好好味啦,勁啱夏天食👍👍👍 *店鋪泠氣唔係好夠,一路食要開住風扇仔😅總結,「雲家」係我近排期最愛~ ❤

*店鋪泠氣唔係好夠,一路食要開住風扇仔😅

總結,「雲家」係我近排期最愛~ ❤

11 分鐘 (堂食)
午餐
2022-09-14 115 瀏覽
假日唸去避開繁忙時間去食,點知2點去到,都要排接近45分鐘才能入內,而且人龍冇停過。之前睇米紙的報道,店裡的湯底是逐碗煮,所以相比起其他連鎖店,這裡湯底的味道明顯不同。叫左一個酸辣小辣紅薯粉,內裡有大量的肉碎、酸菜和其他配料,湯底飲落去順喉味道足,酸辣的比例平衡,不會過份油膩。2碗米線的配料都超足,每樣都大大件,毫不吝嗇,好似食極都仲有。腩肉偏瘦,炆得入味,又不會太老,深得我心。魚肉春卷有鮮味又厚肉,加了蔬菜粒增加咬口。蘿蔔超多汁又十分清甜,大大件很滿足。朋友不食辣,叫了清湯也同樣出色入味。雞絲撕到十分幼細,索埋湯汁,食落去不單調。螺旋草味道似海帶,食落爽口又可以攝取到纖維。冬菇是乾貨浸發,超級厚身又有菇的香味,咬落爽腍又多汁。涼拌墨魚頭,食落去爽口彈牙,加埋炸蒜和少許辣椒,絕對是一個必叫的涼拌小食。而且它的份量也是十分充足,對得起價錢。野飲繼續大大杯,茶味清新,不會太濃。豆漿飲落去不會過甜,而且有濃濃的豆味。雖然等了這麼久,但這一餐完全值得等待,一定會encore。
假日唸去避開繁忙時間去食,點知2點去到,

都要排接近45分鐘才能入內,而且人龍冇停過。

腩肉偏瘦,炆得入味,又不會太老,深得我心。

魚肉春卷有鮮味又厚肉,加了蔬菜粒增加咬口。

蘿蔔超多汁又十分清甜,大大件很滿足。

朋友不食辣,叫了清湯也同樣出色入味。

雞絲撕到十分幼細,索埋湯汁,食落去不單調。

螺旋草味道似海帶,食落爽口又可以攝取到纖維。

冬菇是乾貨浸發,超級厚身又有菇的香味,咬落爽腍又多汁。

而且它的份量也是十分充足,對得起價錢。
野飲繼續大大杯,茶味清新,不會太濃。

豆漿飲落去不會過甜,而且有濃濃的豆味。
雖然等了這麼久,但這一餐完全值得等待,
一定會encore。
2022-09-14
  • 魚肉春卷米線
  • 腩肉
  • 涼拌墨魚頭
  • 豆漿
2022-09-13 92 瀏覽
今日一心諗住去食堂食,不過去到門口下晝六點已經見到入邊全院滿座,唯有叫外賣啦🙈今次叫咗兩碗,一碗係酸辣豬耳紅薯粉,雖然佢哋比錯咗米線🤣另外一碗叫咗麻辣豬軟骨米線酸辣豬耳米線酸辣味都十分之足夠,米線軟硬度適中,份量都好多第二碗麻辣豬軟骨米線,佢嘅豬軟骨煮得好好食,唔會好硬,十分之好食,都有兩三嚿大嘅麻辣叫咗小辣,佢嘅小辣叫做正正常常唔會特別偏辣,都唔會特別多油味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️門口有一級要需要同行人士幫助上去🚗: 附近幾條街都有少量嘅咪錶位

今次叫咗兩碗,一碗係酸辣豬耳紅薯粉,雖然佢哋比錯咗米線🤣
另外一碗叫咗麻辣豬軟骨米線

酸辣豬耳米線酸辣味都十分之足夠,米線軟硬度適中,份量都好多

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🦽👍🏻: ⭐️⭐️⭐️門口有一級要需要同行人士幫助上去

🚗: 附近幾條街都有少量嘅咪錶位
2022-09-11 58 瀏覽
今次叫左中辣 酸辣,唔知點解食食下食到一浸苦苦地嘅味,好似係辣椒籽個浸味。唔知係咪叫左中辣,佢俾多左辣椒嘅關係,因為我大半年前食過一次小辣,係無呢個問題。上次食覺得好好食,今次食覺得失望。
2022-09-10 80 瀏覽
之前入咗米線關注組,已經見到超級多人介紹呢間米線。慕名而黎🤩想試佢好耐☁️肥牛腩肉麻辣小鍋米線🍜$55見到腩肉係有個👍🏻喺隔離,應該係推介嘅嘢食所以就揀咗佢,肥牛就係見到其他枱有人嗌好似好吸引🤣湯底揀咗麻辣(小小辣),冇乜辣味,但係入邊都有酸菜所以都係帶酸味嘅湯底,芽菜、韭菜都好多,差唔多佔咗米線嘅一半,加埋肉碎,所以感覺上都幾多材料,味道香濃☁️豬扒生菜酸辣小鍋米線🍜 $52豬扒分開上,肥瘦適中,表面炸到好有光澤。酸辣就俾麻辣再更加酸,鍾意多酸嘅要揀呢個🫶🏻幾鍾意呢度啲米線好滑溜,食落唔係鞋口☁️涼拌墨魚頭🦑$45呢個都係勁多人推介嘅一款小食,墨魚頭蓋滿蒜蓉同埋蔥,帶少少辣,勁惹味😋真係推薦必點☁️炸春卷🫔 $24春卷比較似越南風味,入面係芋頭同菇類,炸得夠脆又入味☁️凍檸茶🍋$8 & 咸檸七🥤 $11飲品正常發揮,價錢適中整體來講都唔錯,荃灣真係好多米線食🥰七點鬆啲食完出到嚟已經好多人排隊,果然係熱門米線

☁️肥牛腩肉麻辣小鍋米線🍜$55

☁️豬扒生菜酸辣小鍋米線🍜 $52

☁️涼拌墨魚頭🦑$45

☁️炸春卷🫔 $24
春卷比較似越南風味,入面係芋頭同菇類,炸得夠脆又入味

☁️凍檸茶🍋$8 & 咸檸七🥤 $11
飲品正常發揮,價錢適中