又是享受Me Time的日子了🥰今天決定放縱一下,就黎到中環既雲壽司獨食🤤🔥-🎈北海丼 $198北海丼裡面有吞拿魚腩、油甘魚、赤貝、牡丹蝦、海膽、三文魚同三文魚籽~勁多款刺身超豐富的🙆🏻‍♀️海膽食落鮮甜完全冇腥味,而吞拿魚腩亦好有油脂感,厚切得黎又好肥美,好正😍三文魚籽都令我好有驚喜,整體份量幾多,呢個價錢來說幾抵食😎-🎈厚岸蠔刺身 $78因為聽到隔離枱叫而自己又好想食,所以就叫左🤤黎到係有少少失望既,厚岸蠔唔算好大隻同唔夠厚身,食落感覺就正常發揮,係新鮮但又未去到好鮮甜會再encore咁🙈-🔸雲壽司📍中環德己立街17-19號地舖

🎈北海丼 $198

🎈厚岸蠔刺身 $78
厚岸蠔刺身

🔸雲壽司
2021-07-15
北海丼
中環返工嘅朋友推介一間高質壽司店🍣,店舖座位唔多,好有日本小店feel,坐係omakase吧枱嘅話,可以見到師傅功架,staff服務都好周到,細心講解menu同斟水位,食物由普通壽司拼盤至高級omakase都有,價錢由$188起,非常抵食⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我就叫咗一個最平民價嘅壽司拼盤,總共有10款壽司,油甘魚、三文魚、甜蝦、真鯛、帆立貝、三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝、辣味三文魚,件件都新鮮肥美💕,醋飯細細舊好煙韌😚✨Highlight✨三文魚籽:每粒魚籽色澤明亮飽滿,一咬落去即刻爆開,啲魚油爆發曬出黎🤗吞拿魚腩:入口即溶,油香充滿曬成個口腔😙辣味三文魚:好有驚喜,微辣嘅麻醬香味加上肥美嘅三文魚粒粒,超級邪惡😈帆立貝:三個字形容曬「爽、甜、鮮」🤣,冇得頂!總言:中環區嚟講呢間壽司性價比真係好高,可以彌補一下大家去唔到日本嘅失落,下次黎要試入門版嘅omakase😘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

✨Highlight✨

吞拿魚腩:入口即溶,油香充滿曬成個口腔😙

帆立貝:三個字形容曬「爽、甜、鮮」🤣,冇得頂!

2021-07-21
5 分鐘 (堂食)
2021-08-02 29 瀏覽
雖然飛唔到日本,幸好中環仍有高質數嘅日本野,呢間餐廳絕對係唔錯嘅選擇。雖然座位唔算太多,卻優勝在食物質數夠新鮮。👨🏻‍🍳師傅喺面前用心手握,即叫即製。揀咗「壽司拼盤」🍣10件壽司,一次過食唔同款。(甘油魚.三文魚.甜蝦.真鲷.帆立貝.三文魚籽.池魚.吞拿魚腩.北寄貝.辣味三文魚)Lunch時段跟沙律🥗麵豉湯以食物質數來講,價錢真心抵食😋好滿足下次要Dinner時段過嚟Omakase🤗
👨🏻‍🍳師傅喺面前用心手握,即叫即製。

揀咗「壽司拼盤」🍣

10件壽司,一次過食唔同款。

Lunch時段跟沙律🥗麵豉湯

以食物質數來講,價錢真心抵食😋好滿足

下次要Dinner時段過嚟Omakase🤗
2021-07-21
外賣送餐
午餐
  • 壽司拼盤
2021-07-31 51 瀏覽
大家諗起去中環食嘢都會覺得會好貴,但我最近先知原來蘭桂坊附近有一間價格好公道好出名嘅有omakase日本餐廳。餐廳呢喺蘭桂坊門口嘅位置,店面唔大,位置都好少,只係一個sushi bar同幾張2人枱咁。但係一過左7點客人源源不絕,好幸運今次做咗嚟所以唔使等位!12貫($198)🍣(三文魚腩、火炙三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、真鯛、深海池魚、火炙金線鯛、赤蝦、火炙左口魚邊、蔥吞拿魚軍艦)今次叫咗12件壽司海鮮,全部都好新鮮肉質豐厚。以間餐廳喺中環咁貴嘅地段來講,價錢食物質素真係唔算貴。最欣賞係冇得你係咪嗑omakase,所有壽司都係即時有壽司師傅整出嚟,所以都明白到點解唔可以餐廳咁大,因為會serv唔晒啲客人!餐廳每個員工都非常有禮貌,好值得欣賞!下次有機會會黎試下午餐或者omakase~價錢大概最平既380蚊都有架啦!

12件壽司

12貫($198)🍣

2021-07-10
12件壽司
2021-07-31 33 瀏覽
唔鍾意食壽司嘅人請舉手~不過真係無邊個香港人唔鍾意食壽司,間唔中都會食壽司安慰下自己無得去旅行嘅心。入到舖頭,有bar檯位同卡位,有得揀當然揀bar檯位,睇下師傅點整都好。我揀咗自選壽司套餐,可以喺30款壽司裡面揀12間我自己喜愛壽司。是日我最喜愛選擇為油甘魚、真鯛、深海池魚、池魚、魴鮄、火炙金線鯛、玉子、八爪魚、火炙帆立貝、赤蝦、火炙左口魚邊、蔥吞拿魚腩軍艦,食完其實都好飽🤣最鍾意食蔥吞拿魚腩軍艦,夠哂肥美。赤蝦鮮甜又彈牙。火炙帆立貝鮮味有口感。火炙左口魚邊,炙燒後迫出魚油,品嘗油香。其他幾款魚就一次過寫,魴鮄肉質紥實、火炙金線鯛比一般鯛魚鮮甜;深海池魚鮮甜夠肥;油甘魚肥美甘甜;真鯛屬白身魚,入口較清淡;池魚口感爽脆。玉子蛋香滿滿。其實本身都係鍾意食白身魚多,所以已夠好滿足,本身想另外叫海膽,不過食完好飽,留返下次🙊

最鍾意食蔥吞拿魚腩軍艦,夠哂肥美。

赤蝦鮮甜又彈牙。

火炙帆立貝鮮味有口感。

火炙左口魚邊,炙燒後迫出魚油,品嘗油香。

玉子蛋香滿滿。

2021-07-29 26 瀏覽
📍香港📍中環📍雲壽司📍中環德己立街17-19號地舖📍星期一至日 11:30~21:30🌷廚師發辦 翔 $380🌷評分: 9/10(壽司10件,手卷1條,麵豉湯) 全部刺身都好新鮮,肥美又大件!!火炙壽司用火槍燒一燒逼岀魚油 入口油脂感重 成件和牛擺入口咁 呢個地段,呢個價錢,質素好高,真心一定要試!!!服務態度好好,聽到啲師傅傾偈對話覺得佢哋好幽默😹 好滿足既一晚🥳🥳比較推介:🦄 帶子壽司 - 新鮮大粒 肉身厚👍🏻🦄 鮫鰈魚壽司 - 💯🦄 吞拿魚‘面珠燈’壽司 - 💯🦄 海膽壽司 - 多到滿瀉嘅海膽友人大讚鮮甜🦄 拖羅壽司 - 成舊脂肪擺入口🤤🦄 銀雪魚壽司 - 火炙逼哂啲油脂岀黎 入口系滿滿既魚油香🦄 吞拿魚蓉手卷 - 紫菜脆卜卜抵讚😻吞拿魚蓉好豐富 食到差唔多尾段都仲有😝 滿足🥰🌷自選壽司12件 $198🌷評分: 8/10比較推介:🦄 三文魚腩 - 真系好新鮮😍🦄 深海池魚🦄 火炙金線鯛 - 💯🦄 帆立貝🦄 火炙左口魚邊 - 入口即溶既口感 燒得夠香口💯🌷大吞拿魚腩壽司 $48🌷評分: 10/10肥美到魚油系我嘴邊滴岀黎咁濟 一定要試!!! 🌷火炙鹿兒島A4和牛 $68🌷評分: 7
📍香港📍中環

🦄 帆立貝
🦄 火炙左口魚邊 - 入口即溶既口感 燒得夠香口💯

🌷大吞拿魚腩壽司 $48
🌷評分: 10/10
肥美到魚油系我嘴邊滴岀黎咁濟 一定要試!!!

🌷火炙鹿兒島A4和牛 $68
🌷評分: 7/10
個人覺得岩鹽黑椒味比蒜香好食 但两者都唔系必試!!

有機會再試下個丼飯🙈🙈

• 火炙左口魚邊壽司
  • 大吞拿魚腩壽司
2021-07-29 22 瀏覽
雲壽司 - 有質素壽司屋今日嚟到中環一間主打壽司的日本餐廳,之前食過它們在尖沙咀和銅鑼灣的分店,壽司的質素有一定水準,所以到其他分店再試試!特上壽司拼盤拼盤有十件特選的壽司,分別有深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、吞拿魚腩、蔥吞拿魚腩、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚和魴鮄壽司。海膽軍艦當中印象深刻當然是最愛的海膽啦,海膽份量多,一啖放落口之後非常飽滿,味道鮮甜又唔會有腥味。吞拿魚腩壽司另外就是吞拿魚腩壽司,厚切的吞拿魚腩,色澤粉嫩,油脂豐盈,入口即溶,又沒有筋。三文魚籽軍艦粒粒晶瑩剔透的三文魚籽,一下子在口腔爆發,鮮味滿分!火炙左口魚邊壽司唯一一款火炙的壽司,火炙後魚油更加溢出,入口後油香齒頰留香。
壽司 - 有質素壽司

海膽軍艦

吞拿魚腩壽司

三文魚籽軍艦
粒粒晶瑩剔透的三文魚籽,一下子在口腔爆發,鮮味滿分!

火炙左口魚邊壽司
2021-07-29 53 瀏覽
☁️自選手握壽司☁️推介指數❤️❤️❤️❤️🤍朋友講起中環有間抵食高質手握壽司,之前經過銅鑼灣sogo附近見過都想食,既然未食過就試吓啦!除咗有自選10-12件壽司嘅組合、亦有Omakase,第一次嚟試吓經濟嘅自選壽司,有30款選擇。#長崎涼美子生活手記位置好方便,由皇后大道中斜路直上德己立街,幾分鐘腳程就到啦!食完落返去繼續行街🛍店舖的骰,有bar 枱同卡位,大約18個左右。點選好壽司後,師傅就會開始製作。一次過新鮮奉上~🍣自選壽司12件HKD198🐟油甘魚:油脂豐富🐟吞拿魚🐟真鯛:肉質Q彈🐟深海池魚:口感爽脆🐟池魚:清淡鮮味🐟魴鮄:味道清甜🐟火炙金線鯛🐚北寄貝🐚帆立貝🦐赤蝦:肉質爽口彈牙🐚辣味帶子軍艦🐟蔥吞拿魚辭軍艦:肥美整體食材新鮮,醋飯圓潤且口感緊實。位置方便,斜對面就係LKF~總結:-食物❤️❤️❤️❤️🤍環境❤️❤️❤️❤️🤍服務❤️❤️❤️❤️🤍.··🏠 雲壽司 (德和大廈) (中環)📍中環德己立街17-19號地舖
☁️自選手握壽司☁️

總結:-
食物❤️❤️❤️❤️🤍
環境❤️❤️❤️❤️🤍
服務❤️❤️❤️❤️🤍
🏠 雲壽司 (德和大廈) (中環)
自選壽司12件
2021-07-29 26 瀏覽
今日接完老公放工,大家都好肚餓,行上蘭桂坊斜路見到間壽司店幾吸引,店鋪雖然唔係好大,大約坐到十幾人,日式裝潢,乾淨光猛呢度$780就可以食到廚師發板,價錢好吸引,今日行程有啲趕,下次時間充裕嘅時候一定要黎試吓今日趕住睇戲,先黎個簡單食,order左特上壽司拼盤同埋北海丼飯。所有食材都好新鮮,丼飯仲好足料,滿滿的刺身有赤背、三文魚、油金魚、赤蝦、三文魚子同海膽而特上壽司拼盤就有10件壽司包括吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、三文魚子、海膽、火炙左口魚邊等習慣由淡味魚開始食起,火炙左口魚邊燒香左,魚油香味好正,三文魚子大大粒,新鮮甘香冇腥味。

試吓

所有食材都好新鮮,丼飯仲好足料,滿滿的刺身
有赤背、三文魚、油金魚、赤蝦、三文魚子同海膽
而特上壽司拼盤就有10件壽司

習慣由淡味魚開始食起,火炙左口魚邊燒香左,
魚油香味好正,三文魚子大大粒,新鮮甘香冇腥味。
  • 北海丼
呢日一條友係中環整完野,掙扎緊食拉麵定壽司😂最後揀左呢間雲壽司,食餐好對自己好啲先😎小店細細間,有吧枱同幾張枱。午市有刺身丼飯、壽司或者再好啲既廚師發辦。🔸特上壽司拼盤🍣一共有十件壽司🍣$258 呑拿魚腩、深海池魚、魴鮄、鯖魚、赤貝 (上排)火炙左口魚邊、牧丹蝦、海膽、三文魚籽、蔥呑拿魚腩壽司(下排)呑拿魚腩我留左最尾食😛粉嫩色😍好肥美,有入口即溶既感覺,正😍火炙左口魚係我至愛,火槍燒過,逼左魚油出黎,好食😋 赤貝好爽口👍🏻另外海膽都夠新鮮😋午市仲有沙律同味噌湯,食埋飲埋都夠晒飽😋整體都唔錯👍🏻

🔸特上壽司拼盤🍣一共有十件壽司🍣$258

呑拿魚腩、深海池魚、魴鮄、鯖魚、赤貝 (上排)

火炙左口魚係我至愛,火槍燒過,逼左魚油出黎,好食😋
赤貝好爽口👍🏻另外海膽都夠新鮮😋

午市仲有沙律同味噌湯,食埋飲埋都夠晒飽😋整體都唔錯👍🏻
午餐
2021-07-26 49 瀏覽
以前食過銅鑼灣個間覺得都ok 所以今次就有女朋友黎試下中環既呢間 睇下質素如何😚😚自選壽司 (十二件) $198魷魚·三文魚腩·甜蝦·帶子·八爪魚·北寄貝·赤蝦·火炙左口魚邊·辣三文魚我地叫左一個兩個set 食完都岩岩好🥰 十二件可以自己自由配搭~ 辣三文魚反而最有驚喜 幾好食😋 每個壽司都係師傅親手整既☺️ 整體啲壽司水準都不錯👌🏻特上壽司拼盤 $258吞拿魚腩·深海池魚·牡丹蝦·赤貝·海膽·三文魚籽·火炙左口魚邊·魴鮄·鯖魚·蔥吞拿魚腩吞拿魚腩幾好食😋~ 油香夠😌 赤貝爽口新鮮😋整體個飯有小小黏口 但唔算好嚴重~😌 醋味偏重小小小小🤣

自選壽司 (十二件) $198

特上壽司拼盤 $258
吞拿魚腩幾好食😋~ 油香夠😌 赤貝爽口新鮮😋

整體個飯有小小黏口 但唔算好嚴重~😌 醋味偏重小小小小🤣
2021-07-25 37 瀏覽
無得去日本,又想食靚壽司,見到網紅店 雲壽司 ,通常啲行中高價路線嘅壽司店都會以Omakase 主打,雲壽司都有,但我見到特上壽司拼盤 全部都好岩食$258 無得輸,就食你🤗特上壽司拼盤 $258吞拿魚腩~無根,入口溶化❤️深海池魚~魚味好濃牡丹蝦~好好好味!好新鮮,會漿住個口😚😚赤貝~新鮮赤貝係晤同d ,爽口,夠晒大塊海膽~多到呢,搭得好高,師父一啲都無手軟,完全無臭味,勁creamy 三文魚子~最好味!!晤會死咸,粒粒三文魚子都漲卜卜架火炙左口魚~燒得岩岩好,入口即溶,有餘香添魴鮄 ~油脂豐富,好香魚油味,第一次食,推介👍🏻蔥吞拿魚腩~師父真係好豪氣,啲魚蓉搭到高高嘅,配搭埋蔥一齊食,正!整體而言,新鮮!CP 值高!超有禮貌!坐得舒服,好值得黎潮聖呀雲壽司 (德和大廈) (中環)中環德己立街17-19號地舖

特上壽司拼盤 $258

吞拿魚腩~無根,入口溶化❤️
深海池魚~魚味好濃
牡丹蝦~好好好味!好新鮮,會漿住個口😚😚
赤貝~新鮮赤貝係晤同d ,爽口,夠晒大塊
三文魚子~最好味!!晤會死咸,粒粒三文魚子都漲卜卜架
火炙左口魚~燒得岩岩好,入口即溶,有餘香添
魴鮄 ~油脂豐富,好香魚油味,第一次食,推介👍🏻

壽司 (德和大廈) (中環)
中環德己立街17-19號地舖
2021-07-25 37 瀏覽
中環對我嚟講係一個好難諗食咩嘅地方,一係就價錢比較貴,一係就只得名氣!而今日自己一個人,約咗朋友但未夠鐘,就諗吓自己食啲咩好!而德己立街一直都有好多細細間嘅餐廳,加上而家天氣咁熱,都好想食返啲涼浸浸嘅嘢!雖然鋪面唔算太大,但呢間日本壽司好似都幾爆滿咁,所以決定入去試一試!好彩下晝兩點幾都仲有午市定食,由$98至$198不等,價錢喺中環嚟講唔算太貴,都算合理!所有午市定食都會包埋前菜沙律及麵豉湯!🍡北海道丼 HK$198呢個北海道丼材料真係好豐富,有陀螺,三文魚,赤背,油甘魚,海膽,牡丹蝦及三文魚子!先講吓個飯底,個醋飯🍚調味好夠味!牡丹蝦🦐就好嫩滑好鮮甜!最可惜嘅係佢只係得1隻!赤貝好有嚼勁,咬落好脆好爽!三文魚好厚身,好鮮甜,因為佢唔係三文魚腩嘅關係,所以口感咬落比較有彈性,比較有筋!而吞拿魚一食就係口度融化,好快就唔見左😂😂海膽亦都無腥味,所以好新鮮!但其實成個飯我最欣賞嘅係三文魚子!魚子粒粒都好大粒,連飯一齊食係口中爆油果種感覺,真係好正!而且魚子一啲都唔腥,喺口中就算成口油都好,都覺得好好食!

🍡北海道丼 HK$198

先講吓個飯底,個醋飯🍚調味好夠味!

但其實成個飯我最欣賞嘅係三文魚子!

2021-07-25 102 瀏覽
跟先生到中環行激安之殿堂,在上蘭桂坊的斜路上發現「雲壽司」,竟然只需$380 就食到廚師發辦,午市套餐也讓我非常心動,$168 就食到北海道海膽丼...... 仲包沙律同麵豉湯,好實惠 !!午市套餐~~~3 色丼,$148 ~餐廳地方不大,主要是坐吧枱,品嚐日式料理。餐牌上,最大亮點係可以一個價錢,自選十款壽司~北海丼 $198 賣相超吸引,7 款刺身完美遮蓋白飯,有吞拿魚腩,油甘魚,赤貝,牡丹蝦, 海膽,三文魚及三文魚籽,每款刺身都非常新鮮。外皮厚實的三文魚籽鹹鮮味重;魚塊切得大件厚身,鮮味十足,食完一碗真係好飽。真係好新鮮,吞拿魚腩油脂分佈均勻,更難得的是,牡丹蝦,蝦頭部分,完全唔腥。特上壽司拼盤先生點的壽司拼盤同樣誘人,一客有10 件, 用料同樣新鮮,其中海膽,吞拿魚蓉,赤貝,池魚,油甘魚,三文魚籽,令我好心動,件件都份量十足,先生食完一樣好飽。✳️壽司質素不錯,唯店內座位不多,想食最好早點到,或預先定位。壽司,丼飯,價錢真心唔貴,以中環,蘭桂坊來說,性價比屬於較高的類別, 經過可以一試。🥳雲壽司 (德和大廈)中環德己立街17-19號地舖月光太太🌙

廚師發板,最平$380 有交易

午市套餐~~~

價格吸引,午市包埋沙律+麵豉湯

3 色丼,$148 ~

餐廳門面~

餐廳地方不大,主要是坐吧枱,
品嚐日式料理。

坐位主要以吧枱為主~

餐牌上,最大亮點係可以一個價錢,
自選十款壽司

北海丼 $198
賣相超吸引,7 款刺身完美遮蓋白飯,
有吞拿魚腩,油甘魚,赤貝,牡丹蝦, 海膽,
三文魚及三文魚籽,每款刺身都非常新鮮。

最吸引係刺身厚切又大件~~

吞拿魚腩, 牡丹蝦, 三文魚籽

真係好新鮮,吞拿魚腩油脂分佈均勻,
更難得的是,牡丹蝦,蝦頭部分,完全唔腥。

特上壽司拼盤
有圖有真相 ~~

✳️壽司質素不錯,唯店內座位不多,
想食最好早點到,或預先定位。

店內環境

壽司餐牌

壽司 (德和大廈)
中環德己立街17-19號地舖

月光太太🌙
2021-07-22 34 瀏覽
收工黎到中環,經過呢間壽司小店,位置喺蘭桂芳,極度方便,食完個壽司同fd子happy hour就perfect! 見佢舖面細細咁,但入面都幾多位,仲有壽司吧枱位置,可以睇住師傅準備野食。 今次叫左佢嘅北海丼,入面有好多款魚生,一次過滿足曬我好多個願望。有超厚切嘅大大蕭吞拿魚腩,吞拿魚腩脂肪好多,分布均衡,每一啖都係魚油香。油甘魚同三文魚一樣都係超級厚切,口感一流! 赤貝同牡丹蝦都勁新鮮,赤貝都爽口彈牙,牡丹蝦肉香甜爽口,蝦頭嘅蝦膏勁鮮味。海膽都係好鮮甜,而且佢嘅溫度處理得好好,無溶又唔會有剛剛溶雪果種口感。三文魚籽晶瑩剔透,充滿住好香甜嘅魚油。 總括黎講呢個丼飯,以出面嘅魚生丼黎講,魚生都好厚,料夠多,已宜好新鮮又高質,以百幾蚊喺中環食野黎講,真係勁抵食!