2021-08-13 149 瀏覽
今晚約左朋友係中環朋友帶左我試訂依間位於德己立街既雲壽司店舖唔算好大,但裝潢幾有日本風格午市定食全日供應係晚市嗌就無送湯同沙律叫左個北海丼入面有吞拿魚腩、油甘魚,、赤貝,、牡丹蝦、海膽、三文魚、三文魚籽刺身份量好多又好足料食落幾新鮮,吞拿魚腩有驚喜雖然唔係中腩既部位,但依然好夠油香而且真係完全無筋海膽味道都唔錯,幾鮮甜另外叫左壽司拼盤分別係油甘魚、三文魚、甜蝦、真鯛、帆立貝三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝同辣味三文魚總共有十件,真係大滿足比較推介依然係吞拿魚腩,有少少入口即溶另外真鯛同油甘魚都好新鮮整體食物水準唔錯而且係中環依個地段晚市黎講性價比好高,值得一試
今晚約左朋友係中環
朋友帶左我試訂依間
位於德己立街既雲壽司
店舖唔算好大,但裝潢幾有日本風格
午市定食全日供應
係晚市嗌就無送湯同沙律
叫左個北海丼
入面有吞拿魚腩、油甘魚,、赤貝,、
牡丹蝦、海膽、三文魚、三文魚籽
刺身份量好多又好足料
食落幾新鮮,吞拿魚腩有驚喜
雖然唔係中腩既部位,但依然好夠油香
而且真係完全無筋
海膽味道都唔錯,幾鮮甜
另外叫左壽司拼盤
分別係油甘魚、三文魚、甜蝦、真鯛、帆立貝
三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝同辣味三文魚
總共有十件,真係大滿足
比較推介依然係吞拿魚腩,有少少入口即溶
另外真鯛同油甘魚都好新鮮
整體食物水準唔錯
而且係中環依個地段
晚市黎講性價比好高,值得一試
北海丼
2021-07-25
北海丼
壽司拼盤
喺中環可以搵到$420有找10貫+手卷同麵豉湯 性價比極高講緊系雲☁️壽司omakase 全日供應㗎😍😍😍有三種選擇分別系翔$380/雲$580/吟$780我就選擇左翔✨白蝦 馬刀貝 金目鯛吞拿魚腦天 大吞拿魚腩 銀鱈魚 梳子魚 彷彿魚 海膽池魚最後一卷negi toro手卷(極足料基本上我每食一啖都full negitoro 🤣🤣🤣)大滿足呀吞拿魚腦天第一次食 小小火灸過油脂感迫晒出嚟好香口Toro超級肥美完全無根一啖過食曬😍😍銀鱈魚壽司又系好特別睇返menu系無㗎食omakase先有機會品嚐得到😋😋除咗Omakase佢仲有其他自選壽司set/Don飯選擇 單點又得 specially thank you Summer ,good service🏅餐廳位置唔多記得要訂位先呀經常full㗎😝😛
全日供應㗎😍😍😍
有三種選擇分別系翔$380/雲$580/吟$780
我就選擇左翔✨白蝦 馬刀貝 金目鯛
吞拿魚腦天第一次食 小小火灸過油脂感迫晒出嚟
好香口Toro超級肥美完全無根一啖過食曬😍😍
2021-08-11 51 瀏覽
係中環黎講依間壽司店都唔算好貴🤫小小既壽司店🍣容納左好唔少既客人😇好快就坐滿晒成間店啦😌.🍣 自選壽司12件 $198依到啲刺身好新鮮😊個飯都唔會好大舊🤣所以一個人食得晒都唔奇‼️依到啲種類都好多,魚類令我最有驚喜🤩印象最深係深海池魚😻肉質好有彈性而又唔膩,蔥吞拿魚腩軍艦啲吞拿魚量十分多🤗.🍱三色丼 $148依個丼有海膽,三文魚子,帶子組成既丼飯🤤海膽都好新鮮,三文魚子粒好多🤩但帶子想對地較薄🤣丼飯都算細碗🤨但整體黎講都唔錯
🍣 自選壽司12件 $198

🍱三色丼 $148
這天小編路過中環,突然很想吃壽司😆在網上找到了這間餐廳🍴原來餐廳是由前米芝連推薦餐廳的大廚所創辦😚而餐廳更曾獲米芝連推薦兩次~除外,餐廳選用了來自日本🇯🇵的食材,保證食材新鮮💓#自選壽司12件 $198店舖提供了30款壽司可供選擇~這次小編點了其中十二款,包括甜蝦🦐、油甘魚🐟、真鯛、火炙三文魚腩、深海池魚、魴鮄、火炙金線鯛、帆立貝、赤蝦🦐、火炙左口魚邊、魷魚和蔥吞拿魚腩軍艦~甜蝦🦐比一般店舖的來得更肥美😚深海池魚肉質十分鮮嫩而且肥美,魚油甘香細膩💖火炙金線鯛🐟肉質彈牙而且鮮甜,經火炙後的魚油香令人回味🤤火炙左口魚邊的魚油在口腔滲出,層次豐富,味道濃郁味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5服務:✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸/5

#自選壽司12件 $198

火炙左口魚邊的魚油在口腔滲出,層次豐富,味道濃郁
味道小評分:😋😋😋😋/5

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
2021-08-10 31 瀏覽
之前趁媽咪去英國🇬🇧前請距食餐好嘅🥰梗係啦要揀媽咪最鍾意食嘅日本野🇯🇵🇯🇵曾經佢講過好想食OMAKASE 上網見人介紹呢間曾2度榮獲米之蓮推薦有水準之外價錢亦相對平民 😍大獲好評👍所以就特意去試一試龍與鳳🤣🤣餐廳位於係蘭桂坊 好容易就搵到而店面比較細 有日本築地壽司嘅感覺🙈OMAKASE 有3個不同嘅set 我地揀左最平既翔 試下質素如何有10件壽司🍣 1條手卷 同麵豉湯 只需要$380 😱就食到廚師發板 價錢真係好實惠另外再點左特上刺身拼盤💟包含6️⃣款刺身吞拿魚腩 牡丹蝦 海膽 赤貝 深海池魚 真鯛赤貝好爽脆口 海膽鮮甜可口呑拿魚腩入口即化 牡丹蝦肥美彈牙而OMAKASE 翔set 10件壽司🍣有白蝦 鮮帶子 生北寄貝 梳子魚北海道海膽 交蝶魚 燒金目鯛 吞拿魚面肉 拖羅同燒牛切魚全部都有水準 新鮮👍👍所有食材都係日本直送以呢個價錢係物有所值 值得再encore ❤

之前趁媽咪去英國🇬🇧前請距食餐好嘅🥰

所有食材都係日本直送
以呢個價錢係物有所值
值得再encore ❤

2021-08-07 109 瀏覽
雲在中環蘭桂坊開了一間細細的壽司分店,走的是偽日本式。行前幾步就是另一間日本過江龍的壽司店,本以為小店的味道會新鮮,價錢也合理。在這裏已經食咗四次,但也決定要離開他。剛開始的時候確實還有一些小店風味,廚師發板$380算是一個非常不可思議價錢,其實廚師發板都不是什麼,都是一個市場上食物銷售的技巧。言歸正傳,從未食過魚生裏面是有渣滓,質素比台灣那間外賣壽司店更過分,裏面的吧枱設計阻手阻腳,店子不大,但廚師及樓面有七人,服務態度都是沒有什麼親切的笑容,整體觀感確實沒有什麼壽司店應有的氣氛,究竟壽司店是什麼氣氛,是一種日本人讓你明白什麼叫壽司店的氣氛,食物與廚師的溝通,再與客人連接的環境。這一間店在中環應該都很難再找到同一樣質素的。同收銀的同事講及魚渣的問題,他還問我是那一種魚。要支持小店的不足,我決定分享我的經歷,鼓勵大家一齊再支持一下。
雲在中環蘭桂坊開了一間細細的壽司分店,走的是偽日本式。行前幾步就是另一間日本過江龍的壽司店,本以為小店的味道會新鮮,價錢也合理。在這裏已經食咗四次,但也決定要離開他。剛開始的時候確實還有一些小店風味,廚師發板$380算是一個非常不可思議價錢,其實廚師發板都不是什麼,都是一個市場上食物銷售的技巧。言歸正傳,從未食過魚生裏面是有渣滓,質素比台灣那間外賣壽司店更過分,裏面的吧枱設計阻手阻腳,店子不大,但廚師樓面有七人,服務態度都是沒有什麼親切的笑容,整體觀感確實沒有什麼壽司店應有的氣氛,究竟壽司店是什麼氣氛,是一種日本人讓你明白什麼叫壽司店的氣氛,食物與廚師的溝通,再與客人連接的環境。這一間店在中環應該都很難再找到同一樣質素的。同收銀的同事講及魚渣的問題,他還問我是那一種魚。要支持小店的不足,我決定分享我的經歷,鼓勵大家一齊再支持一下。
10貫自選
套餐
2021-08-07 40 瀏覽
雲壽司 (德和大廈)係中環做嘢,好耐冇食過雲壽司,今次第二次食,餐廳雖然唔大,但都坐得舒適,有唔同款式嘅廚師發板,但係眼看材料都好新鮮。🍣Omakase 翔 SHO $380壽司10件、手卷1條、麵豉湯北海道牡丹蝦、鮮帶子、鮫鰈、深海池魚、梳子魚、金目鯛、大拖羅、吞拿魚面頰、海膽、銀鱈魚。壽司新鮮大件,大拖羅好肥美,海膽鮮甜,牡丹蝦及帶子都好新鮮。吞拿魚茸手卷北海丼 $198吞拿魚腩、油甘魚、赤背、牡丹蝦、海膽、三文魚、三文魚籽丼飯非常之豐富,餸多個飯,有成七款送咁多,份量亦好充足。整體而言唔錯,平民價錢食到廚師發板,而且壽司大件新鮮,餐廳服務一流。
壽司 (德和大廈)

🍣Omakase 翔 SHO $380
壽司10件、手卷1條、麵豉湯

吞拿魚茸手卷

北海丼 $198
吞拿魚腩、油甘魚、赤背、牡丹蝦、海膽、三文魚、三文魚籽

丼飯非常之豐富,餸多個飯,有成七款送咁多,份量亦好充足。

2021-08-06 27 瀏覽
最近留意到網上,經常出現這裏的食評,今晚便來一試這裏的廚師發板。廚師發板有三級,點了最頂級的吟$780。刺身七點,粒貝、金目鯛、深海池魚、鮫鰈、北海道牡丹蝦、大拖羅、厚岸蠔,每款刺身各有各特色,而大拖羅的脂肪和油香,最令人回味無窮。鮫鰈是左口魚的一種,味道鮮甜,經過火燒之後,裙邊發出的香氣無與倫比。壽司八件:鮮北寄貝、白蝦、石門貝、梳子魚、北海道海膽、赤鯥、吞拿魚露天、銀鱈魚,其中以赤鯥,經常出現在廚師發板的壽司來,魚肉味道鮮甜可口。銀鱈魚經常在日本料理以西京燒型式出現,不過今天的壽司是生的,想不到新鮮的銀鱈魚,魚肉味道十足,非常美味可口。手卷一條,今天是吞拿魚蓉,魚肉味道鮮甜,加上紫菜的鮮味,兩者配合得非常完美。麵豉湯,飲完這個熱湯,就為今晚的廚師發板畫上了完美的句號

廚師發板有三級,點了最頂級的吟$780。

麵豉湯,飲完這個熱湯,就為今晚的廚師發板畫上了完美的句號

2021-08-06 40 瀏覽
去開中環做facial,之後就喺附近覓食啦😋知道《雲壽司》有平價omakase之稱,所以決定去試吓-揀左自選壽司12件 $198火炙帆立貝火炙左口魚邊火炙三文魚腩玉子甜蝦赤蝦池魚吞拿魚三文魚腩-自選壽司同款最多唔可以超過兩件,火炙左口魚邊,火炙三文魚腩,甜蝦,赤蝦好出色!必試🔥-私心推介《雲壽司》嘅火炙系列大家睇唔睇到真係滿滿嘅魚油呀🤤火炙左口魚邊真係入口即溶甜蝦同赤蝦都好鮮甜又肥美性價比真係超高!大家快d黎試下!
去開中環做facial,之後就喺附近覓食啦😋
知道《雲壽司》有平價omakase之稱,所以決定去試吓
揀左自選壽司12件 $198

私心推介《雲壽司》嘅火炙系列
大家睇唔睇到真係滿滿嘅魚油呀🤤
火炙左口魚邊真係入口即溶

甜蝦同赤蝦都好鮮甜又肥美

性價比真係超高!大家快d黎試下!
2021-08-06 41 瀏覽
4月嚟食過1次 今日收工再嚟平日嘅7點半左右嚟到 都要等一陣先有位自選壽司12件先係$198好抵我今日就睇中佢嘅Omakase 吟 $780刺身 7點 + 壽司 8件 + 手卷 1條 + 麵豉湯價錢 份量 質素 地理位置性價比真係超高如果坐係正中間就好嚕刺身拖羅 池魚 依啲一貫嘅好食啦依到就連貝類都令到我覺得surprised壽司幾款火炙嘅壽司都有驚喜不過最令我印象深刻都係 吞拿魚腦天魚味同脂肪 都一樣咁重好想食多幾件🥺吞拿魚蓉手卷正常發揮啦麵豉湯相對其他過千嘅omakase會有魚湯乜乜物物依到提供麵豉湯 好似有啲頹😂不過睇返價錢 就即刻覺得都無乜所謂
4月嚟食過1次 今日收工再嚟

麵豉湯
相對其他過千嘅omakase會有魚湯乜乜物物
2021-07-13
2021-08-05 35 瀏覽
琴晚去咗中環蘭桂坊附近嘅一間高質壽司店,餐廳座位較少,但係都好多人嚟食,員工好有禮貌,好勤快,服務態度好好。刺身拼盤 $198刺身新鮮,有油甘魚,甜蝦,帆立貝,三文魚,池魚。三文魚好厚切,魚脂香濃豐富😃特上壽司拼盤 $258壽司拼盤好豐富,用料新鮮,紫菜好脆😄 有吞拿魚蓉軍艦,海膽軍艦,三文魚籽軍艦,牡丹蝦,火炙左口魚邊,吞拿魚腩,帶子,深海池魚,鯖魚,魴鮄。特別鐘意三文魚籽,食得出好新鮮,粒粒都脹卜卜,一咬魚油浸唒整口都係,好好味😍😍😍

刺身拼盤 $198

特上壽司拼盤 $258
2021-08-03 46 瀏覽
中環除咗酒吧都仲有好多美食選擇平時同朋友最鍾意食壽司日本嘢永遠都咁好味,估唔到呢度有間平價之選,不過要行上去,近蘭桂坊方向有日式風格,omakase?好貴?平價都有得食,價錢幾平壽司拼盤,都有唔少選擇拼盤有牡丹蝦、蔥吞拿魚腩壽司、三文魚籽赤貝、海膽吞拿魚腩、深海池魚吞拿魚夠新鮮,夠香同埋有油香!入口即溶海膽都唔會腥,但可以再鮮甜少少,唔係北海道,不過已經係呢個價錢,所以抵食好快上菜,坐低大概10分鐘就已經有
中環除咗酒吧都仲有好多美食選擇
平時同朋友最鍾意食壽司
有日式風格,omakase?好貴?平價都有得食,價錢幾平
壽司拼盤,都有唔少選擇
吞拿魚夠新鮮,夠香同埋有油香!入口即溶
好快上菜,坐低大概10分鐘就已經有
2021-08-03 33 瀏覽
雲壽司不嬲出名價錢親民,月光族既我想食高質壽司,就決定去試下😋-一入到去佢安排左吧枱位置比我坐,嗌set既我就好似食緊omakase咁可以望住師傅整,見到細細間鋪但有5位師傅,果然上枱既速度好快👍🏻落完單無耐d野食就黎啦🤣-我叫左個自選壽司12件($198)自己可以揀12件都係200$唔洗真係超級抵,唔洗睇每件咩價錢咁樣叫,中意食咩就食咩😍不過每款最多揀兩件。-我叫左三文魚腩,火灸三文魚腩,油甘魚,吞拿魚,深海池魚,玉子,火灸帆立貝,赤蝦,火灸左口魚邊,辣味三文魚,蔥吞拿魚腩。-雲壽司既魚生都好新鮮,仲有好多平時好貴既壽司都係可以叫,真係性價比高😍-個人覺得火灸左口魚邊好好味,火灸完既魚油超正,蔥吞拿魚腩都好鮮甜!雲壽司既質素真係幾好,會想食第二次,下次可能黎試下omakase🥰
我叫左個自選壽司12件($198)

2021-08-02 32 瀏覽
中環親民價性價比高日本菜餐廳 Omakase,雲壽司 壽司拼盤油甘魚,肉質細嫩、味道鮮而甘美、口感帶脆。三文魚,而且沒有魚腥味,三文魚不飽和脂肪酸嘅油花滿滿。甜蝦,肉質軟味甜有粘粘的口感,停留在口腔中嘅美味。帆立貝,味道像纯淨海洋新鲜、甘甜無比。三文魚子,今次新鮮真是無敵,不僅不鹹,而且蛋香誘人。池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。吞拿魚腩,肉質充滿油香,散發細緻的魚香和獨特味道。辣味三文魚,微辣引起食慾,真係回味無窮
中環親民價性價比高日本菜餐廳 Omakase,雲壽司
壽司拼盤
油甘魚,肉質細嫩、味道鮮而甘美、口感帶脆。
三文魚,而且沒有魚腥味,三文魚不飽和脂肪酸嘅油花滿滿。
甜蝦,肉質軟味甜有粘粘的口感,停留在口腔中嘅美味。
帆立貝,味道像纯淨海洋新鲜、甘甜無比。
三文魚子,今次新鮮真是無敵,不僅不鹹,而且蛋香誘人。
池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
吞拿魚腩,肉質充滿油香,散發細緻的魚香和獨特味道。
辣味三文魚,微辣引起食慾,真係回味無窮
2021-08-02 15 瀏覽
今天愛人話要帶我去吃廚師發板,當然應承啦,估唔到佢帶我去中環,一間新開的廚師發板地舖。雲$580刺身四點:大拖羅、厚岸蠔、鮫鰈、象拔蚌,其中當然以大拖羅的味道最為鮮甜美味,之後就是厚岸蠔,因為係第一次食,同埋味道都很鮮甜。壽司八件,有白蝦、粒貝、石門貝、梳子魚、北海道海膽、金目鯛、吞拿魚面頰、銀鱈魚,其中印象最深刻就是吞拿魚面頰,因為一條魚只有兩件,魚肉味道鮮甜,肉質爽口彈牙。手卷一條是吞拿魚,可能由於紫菜香脆,帶起了吞拿魚的鮮味,覺得這個手卷味道很突出。麵豉湯,熱騰騰的麵豉湯,喝完很暖胃。
雲$580

麵豉湯,熱騰騰的麵豉湯,喝完很暖胃。