2022-07-27 115 瀏覽
睇到好評不少,姑且一试,点了海南鷄及波土頓龍蝦叻沙....海南鷄味道不錯但龍蝦叻沙對不吃$98元的價。但餐廳環境很好,佈置舒適。盡管如此,相信要再過一段時間,才再考慮再試。始終比它好而價格平的,太多了。
2022-07-26 113 瀏覽
雪山之前就聽過同試過一次上次就不太吸引到我所以我就俾多次機會榛子醬西多士上枱不是特別香切開榛子醬少少一層不會流心入到口吳係太食到榛子醬味🙈糖醬吳知係咪有調配過因為淡淡甜度 爆餡蛋牛治(烘底)熱辣辣🤩當中有蔥牛蛋蔥就爽口牛就係碎肉蛋算滑既結: 2樣都不太吸引到我🙈#榛子醬西多士#爆餡蛋牛治#雪山冰廳
雪山之前就聽過同試過一次

不會流心
入到口吳係太食到榛子醬味🙈
糖醬吳知係咪有調配過
因為淡淡甜度

爆餡蛋牛治(烘底)
熱辣辣🤩

結: 2樣都不太吸引到我🙈

#榛子醬西多士
#爆餡蛋牛治
#雪山冰廳

推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑📍HK 深水埗/長沙灣 - 雪山冰廳 🗻有睇開我post都知我多數蒲開港島,近排好似出多咗去九龍嘅邊覓食 haha 🙈 今次介紹返呢間係青山道嘅街坊冰廳!餐廳非常有人氣,唔少「無飯家庭」都會一家大細嚟開餐( ´▽`)🔺 濱城叻沙海南雞米線 $68【推薦👍🏻】呢個價錢超抵食!海南雞嘅份量好多,全部都啖啖肉。雖然叻沙湯底唔算特別出色,味道偏甜唔辣,唔好expect佢個叻沙湯超級濃郁😂 不過就好鍾意佢個米線嗦晒湯汁,麵身煮得偏軟淋,我同friend都一致覺得好食!🔺️始祖椒鹽豬排飯(炒底) $65見到餐廳話招牌所以嗌咗嚟試吓!但佢真心有啲太鹹,可能我平時食得比較清淡(?) 覺得真係鹹到超出負荷🫠 但個飯有炒底都真係幾惹味嘅~ 如果自問食得比較重口味,可能就會覺得呢碟啱啱好,不過狸貓就不了 👋🏻🔺️樽仔奶茶/樽仔咖啡 +$15 【推薦👍🏻】個樽仔好得意( ´▽`) 味道就係普通茶餐廳凍奶茶/凍咖啡,但就無加冰,所以味道更濃!

推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑

📍HK 深水埗/長沙灣 - 雪山冰廳 🗻

🔺 濱城叻沙海南雞米線 $68【推薦👍🏻】

🔺️始祖椒鹽豬排飯(炒底) $65

🔺️樽仔奶茶/樽仔咖啡 +$15 【推薦👍🏻】
  • 檳城叻沙海南雞米線
2022-07-13 2849 瀏覽
夏日炎炎 連夜晚都係覺得咁熱㗎🥲 咁啱嚟到深水埗見到呢間餐廳名就入咗去食🏔️ 雪山冰廳門口以藍色為主色 淨係視覺上已經可以降到溫😂餐廳提供咗好多款食物 最吸引我嘅係佢第一頁嘅小食👀 有邪惡嘅西多士 所以決定要嗌返碟做甜品🍮經典芝蛋牛肉漢堡嘩 食呢個漢堡真係要小心啲呀🤓 因為入面嘅煎蛋係流心㗎 牛肉漢堡都絕對唔馬虎 係手工製作並唔係外面可以買到嘅急凍漢堡嚟㗎🐮 食落口仲好多牛肉汁添 漢堡嘅醬汁用咗芝麻醬感覺幾特別迷你肉醬意粉雖然話就話係迷你肉醬意粉 但係其實份量都唔少㗎 茄汁味唔算太濃 係偏甜嘅茄味 仲有好多肉碎添🍝始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)呢啲份量好多 好欣賞佢個炒底唔係好鹹 配埋面頭嘅椒鹽豬扒就啱啱好啦🐷 豬扒外脆內軟 入面仲keep到肉汁 食完呢碟飯已經好飽啦😂避風塘生炸髀呢啲邪惡食物就好啱我 炸雞髀有隻手掌咁大✋🏻 外皮炸得好脆 新鮮炸起即刻食真係好惹味榛子醬西多士西多士兩層中間有一層厚厚嘅榛子醬🧈 西多士炸完一樣係外脆內軟 仲有糖漿附送🍯 就算唔點糖漿 西多士都已經好夠甜味 有榛子醬已經好滿足啦🌰熱奶茶 熱檸茶幾欣賞呢度嘅茶底 茶味香得來唔會苦澀☕️ 鍾意飲奶茶嘅朋友可以過嚟呢度試吓
經典芝蛋牛肉漢堡
經典芝蛋牛肉漢堡
迷你肉醬意粉
迷你肉醬意粉
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)
避風塘生炸髀
避風塘生炸髀
熱奶茶 熱檸茶
熱奶茶 熱檸茶
呢餐晚餐真係好豐富 有主菜又有甜品🍮 呢度嘅西多士真係整得幾好食 淨係嚟食Tea都幾好呀💛
2022-07-12 95 瀏覽
工作關係,經常去深水埗,而呢間冰室可算係我嘅飯堂之一椒鹽豬扒飯極力推薦大家試一試!豬扒香脆可口,唔會炸到乾爭爭👍🏻加上椒鹽後,蒜香味好突出好好味!然後炒飯底吵得好乾身,粒粒分明,一啖飯一啖豬扒,填飽個肚之餘又滿足
工作關係,經常去深水埗,而呢間冰室可算係我嘅飯堂之一
  • 椒鹽豬扒飯
2022-07-12 119 瀏覽
深水埗「雪山冰廳」成日聽到👂個名,但一路都未去食過,今日出深水埗諗起就去食啦🤤始祖椒鹽豬扒飯(炒底)- 一上枱就聞到好香,豬扒唔會好乾身,最重要係個炒飯底,炒到辣辣地食得好過癮🫠避風糖生炸肶🍗 - 大大隻雞肶🍗面鋪滿避風塘香料,皮脆肉嫩🤗經典芝蛋牛肉漢堡包🍔 - 厚切牛肉、太陽蛋🍳+ 溶為一體既芝士🧀,大大淡咬落去好Juicy,食過番尋味😍榛子醬西多士🍞🧈🌰- 🔥熱辣辣金黃色西多🍞、半溶牛油🧈、榛子醬餡🌰、糖漿🍬按個人喜好自己加,一啖又一啖好邪惡😈華田曲奇妙趣 - 華田底+ Cream + Cookie碎🍪 = 多口感,甜入心💗港式茶走紅豆冰 - 一般比較少見,加左煉奶但甜度調得岩岩好,勁多紅豆🫘😇

2022-07-07
2022-07-11 161 瀏覽
雪山冰廳🌬始創於1956年岀開深水埗黃金商場,就去深水埗食dinner1/木魚花蝦球煎烏冬$682/椒鹽豬扒飯$683/芝士煎蛋牛肉漢堡$354/冬oT +$95/茶走紅豆冰+$15木魚花蝦球煎烏冬🍲完全估唔到佢岀到黎似大阪燒,只係拉麵轉左烏冬底,又幾特別,啲蝦好大粒,好彈牙,正⭐️如果要挑剔,略嫌佢多蛋🍳,食到尾好飽好滯😂椒鹽豬扒飯🐷佢個飯係炒飯底,做到粒粒分明,好有鑊氣(正呀~)⭐️⭐️豬扒佢事前用咗咖喱醃料醃製,食落好惹味反而我就覺得係椒鹽味唔系好重,見佢賣相,初時以為會有避風塘,但又唔太覺🤔芝士煎蛋同牛肉漢堡🍳🍔港式漢堡包,啲芝士溶曬漢堡扒身上😋正到呢⭐️⭐️⭐️牛肉漢堡扒食系好淋,好juice,但當然就唔會重牛味(呢個價錢,唔可以同美式漢堡比較)以傳統港式漢堡,佢性價比不錯,當日我見到好多食客嗌,接近1/3枱都必食奶茶紅豆冰唔係間間都有,好耐冇飲了😋美食🍚🍔🍳🍲/5環境 ⭐️⭐️⭐️/5性價比⭐️⭐️⭐️/5📍雪山冰廳 (深水埗)深水埗青山道62D號地舖
雪山冰廳🌬始創於1956年
岀開深水埗黃金商場,就去深水埗食dinner
1/木魚花蝦球煎烏冬$68
2/椒鹽豬扒飯$68
3/芝士煎蛋牛肉漢堡$35
4/冬oT +$9
5/茶走紅豆冰+$15

木魚花蝦球煎烏冬🍲
如果要挑剔,略嫌佢多蛋🍳,食到尾好飽好滯😂

椒鹽豬扒飯🐷
佢個飯係炒飯底,做到粒粒分明,好有鑊氣(正呀~)⭐️⭐️
豬扒佢事前用咗咖喱醃料醃製,食落好惹味

芝士煎蛋同牛肉漢堡🍳🍔
港式漢堡包,啲芝士溶曬漢堡扒身上😋正到呢⭐️⭐️⭐️

奶茶紅豆冰唔係間間都有,好耐冇飲了😋

美食🍚🍔🍳🍲/5
環境 ⭐️⭐️⭐️/5
性價比⭐️⭐️⭐️/5

📍雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖
2022-07-09 96 瀏覽
去黃金電腦商場💻買完嘢就行咗去老字號茶餐廳食晚餐🥢。🍔 經典芝蛋牛肉漢堡包切開流心雞蛋🍳,將蛋汁🥚同芝士🧀溶化係軟腍嘅牛肉度🥩。再一啖咬埋軟熟嘅麵包🥯,感覺好juicy。😍🍗 避風塘生炸肶生炸完嘅雞髀肉🍖依然嫩滑,唔會炸到乾噌噌。🤭上面再加避風塘粉,有味道得嚟又唔會辣。😊🍛 始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)鹹鹹地嘅椒鹽豬扒🐖下面竟然用咗炒飯底。🥳好驚喜!🤩炒飯底好多配料😎,味道口感都大滿足。😋其中嘅辣椒🌶️,味道會有少少辣,😜唔食得辣嘅就要同店員講少辣或者唔要辣啦。😉🥞 榛子醬西多士將花生醬轉做榛子醬🌰嘅邪惡西多士😈。甜甜地嘅味道🫠,作為一個甜品控嘅我😚就非常鍾意❤️。🧋 港式茶走紅豆冰茶走+紅豆冰呢個飲法🤫唔係好多地方有。🥸嚟到呢度梗係要叫啦。🫡加咗鍊奶嘅奶茶好香滑。🤤而且鍊奶份量啱啱好,亦唔會過甜。🥰紅豆🫘份量亦好多,食極都仲有。😛🧉 華田曲奇妙趣飲品上面有忌廉+朱古力針+ Oreo餅乾作裝飾🎉。小朋友見到會好喜歡❤️。另外再有打碎咗嘅Oreo🍪溝係阿華田入面。令到飲品嘅口感、甜味更加突出。😈
去黃金電腦商場💻買完嘢就行咗去老字號茶餐廳食晚餐🥢。

🍔 經典芝蛋牛肉漢堡包
切開流心雞蛋🍳,將蛋汁🥚同芝士🧀
溶化係軟腍嘅牛肉度🥩。

再一啖咬埋軟熟嘅麵包🥯,感覺好juicy。😍

🍗 避風塘生炸肶
生炸完嘅雞髀肉🍖依然嫩滑,唔會炸到乾噌噌。🤭
上面再加避風塘粉,有味道得嚟又唔會辣。😊

🍛 始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)
鹹鹹地嘅椒鹽豬扒🐖下面竟然用咗炒飯底。🥳
好驚喜!🤩

炒飯底好多配料😎,味道口感都大滿足。😋
其中嘅辣椒🌶️,味道會有少少辣,😜
唔食得辣嘅就要同店員講少辣或者唔要辣啦。😉

🥞 榛子醬西多士
將花生醬轉做榛子醬🌰嘅邪惡西多士😈

甜甜地嘅味道🫠,作為一個甜品控嘅我😚就非常鍾意❤️。

🧋 港式茶走紅豆冰
茶走+紅豆冰呢個飲法🤫唔係好多地方有。🥸
嚟到呢度梗係要叫啦。🫡

加咗鍊奶嘅奶茶好香滑。🤤
而且鍊奶份量啱啱好,亦唔會過甜。🥰
紅豆🫘份量亦好多,食極都仲有。😛

🧉 華田曲奇妙趣

另外再有打碎咗嘅Oreo🍪溝係阿華田入面。
令到飲品嘅口感、甜味更加突出。😈

2022-07-09 93 瀏覽
「雪山冰廳」創立於1956年,至今已有60多年歷史,現時係深水埗同長沙灣同有分店,冰廳係2017年易手後重新裝修轉型成為新派港式茶餐廳,主打各款冰室美食同飲品,具懷舊風情之餘亦加入不少新派創意。冰廳茶餐款式選擇多,較為出名嘅有避風塘炸蒜雞脾、榛子醬西多士、自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包同椒鹽豬扒飯等,除此之外,飲品方面亦有好多特飲,好似樽仔奶茶、樽仔咖啡、紅豆冰、忌廉薄荷朱古力、忌廉咖啡同恐龍美祿等。波士頓龍蝦叻沙摻摻:龍蝦叻沙賣相震撼,非常吸睛,大大隻龍蝦,肉厚爽口,非常彈牙,湯底濃郁惹味,帶出陣陣香料以及椰漿嘅奶香味,仲食到粒粒蝦乾,至於麵都好足料,油麵同米粉各一半,配料方面有開邊烚雞蛋、大大片魚片同豆卜,份量勁多,值得一讚嘅係店員會準備埋鉗俾你拆龍蝦肉,非常細心。田園板燒雞扒潛艇:雞扒煎到香脆後剪開,再鋪滿成個潛艇包,再加埋沙律菜同麻醬整成。潛艇包外皮香脆,入面鬆軟,雞肉醃得幾入味,配上沙律菜同麻醬食可以減低整體油膩感,非常滿足呀。榛子醬西多士:西多士係典型中式下午茶嘅食物選擇之一,近年好多餐廳更添加創意去採用唔同嘅醬料,而「雪山冰廳」就用上榛子醬。榛子醬西多士即叫即整,呈金黃色,賣

波士頓龍蝦叻沙摻摻:

田園板燒雞扒潛艇:

榛子醬西多士:

榛子醬西多士即叫即整,呈金黃色,賣相非常吸引,上檯時望住舊牛油係西多士上面慢慢溶,切開後仲見到一層榛子醬,入口有好香濃嘅榛子味,即使檯上有糖漿俾我地任唧,但個人認為唔洗落都已經好夠味,令我地一啖又一啖咁食,相當邪惡。唯一美中不足嘅係榛子醬唔係流心,如果整到流心嘅話就真係完美啦。

下午茶時段除左有熱飲之外,仲可以加$8 加配粟米什果沙律或海苔炸薯條。

紅豆冰:
紅豆冰係「茶走紅豆冰」,平時比較少試到,用煉奶做底嘅紅豆冰,飲落唔會太甜,茶味香濃,有好多大大粒嘅紅豆, 煲得唔會過爛,食落軟綿綿, 好好飲!
位於青山道嘅雪山冰廳早於1956年開業,至今已經有超過六十年歷史。近年經翻新後加入多款新嘅菜式,食物選擇多,價格親民,連波士頓龍蝦都有得食!𖦹 波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98龍蝦啖啖肉又爽口,啲肉雖然唔算超甜但絕對對得住個價,連龍蝦嘅鉗位都好多肉。 摻摻係油麵mix米粉,湯底香濃惹味得嚟食完唔口渴,仲有蛋、 魚片、芽菜同豆卜做配料。𖦹 自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包 $58標準嘅港式漢堡,配上沙律醬同埋流心嘅蛋漿,美味!𖦹 華田曲奇妙趣+$9華田超濃郁,撈埋面頭嘅cream簡直係邪惡嘅極致,如果Oreo係撈埋入去打碎就更好,宜家得一塊浸到腍曬,有啲尷尬。𖦹 港式茶走紅豆冰 +$15將兩樣咁symbolic 嘅香港嘢飲mix埋會有咩效果呢?奶茶富有茶香,紅豆軟腍綿密,分量極多,呢個得意嘅配搭我好鐘意!

𖦹 波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98

𖦹 自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包 $58
自家手打芝士煎蛋牛肉漢堡包

標準嘅港式漢堡,配上沙律醬同埋流心嘅蛋漿,美味!

𖦹 華田曲奇妙趣+$9

𖦹 港式茶走紅豆冰 +$15

港式茶走紅豆冰
2022-07-04
港式茶走紅豆冰
2022-07-02 113 瀏覽
⋆⁺₊⋆.雪山冰廳.沙爹牛公仔麵沙爹牛公仔麵的牛肉應該是用花生醬跟沙爹醬混醬煮製~味道頗香.炸魚薯條那就是炸魚和薯條喔!本來以為是炸魚的薯條,餐牌上沒照片,上菜時小小失望!.西多士就正常發揮~.⌫ 雪山冰廳 (深水埗)深水埗青山道62D號地舖..#深水埗咔嚓.

⋆⁺₊⋆

雪山冰廳

沙爹牛公仔麵
沙爹牛公仔麵的牛肉應該是用花生醬跟沙爹醬混醬煮製~味道頗香
炸魚薯條
西多士就正常發揮~

⌫ 雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖
#深水埗咔嚓

2022-06-26 99 瀏覽
今日去開附近,見前排open rice 彈出推薦就試下,一行三人,下午茶時間,唔算多人,三個都一齊叫炸比同紅豆冰。紅豆冰係唔凍,一陣好稀嘅奶水同紅豆味😢因為今日真係好熱好熱。炸比啱啱炸起,成個set 連埋紅豆冰$50,係合理價錢,份量都正常,但就好咸,同炸過左龍,好彩加左薯條+8(凍嘅),同沙律+8(罐頭雜果好似唔太新鮮)做中和。整體味道不過真係一般,因為都行左段路,特登過嚟,所以有小小失望,但以茶記黎講係咁,但服務態度都好好嘅,所以加番分。PS: 腳底見到有老鼠🐭籠,真係有小小驚🫠

PS: 腳底見到有老鼠🐭籠,真係有小小驚🫠
稀釋奶水紅豆冰
咸到換腎炸比+凍薯條
2022-06-18 94 瀏覽
雪山本身係我會成日同屋企人去食,起碼一星期一次但係今次真係好失望🤦🏻‍♀️平時我多數會食佢地個招牌常餐(沙牛麵)但係今次都食下佢地個下午茶《涼瓜支竹斑腩炒河》點知一黎到,縮哂水,仲細過我碗沙牛麵... 而家既價錢已經升左咁多,仲要咁細碟味道仲要差過以前好多,又無味... 點搞啊雪山...
雪山本身係我會成日同屋企人去食,起碼一星期一次
但係今次真係好失望🤦🏻‍♀️

平時我多數會食佢地個招牌常餐(沙牛麵)

但係今次都食下佢地個下午茶《涼瓜支竹斑腩炒河》

味道仲要差過以前好多,又無味...
點搞啊雪山...
好差的涼瓜支竹斑腩炒河
2022-06-13 83 瀏覽
呢間係深水埗嘅冰室真係超級抵食!佢哋個芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯好高質😍入面有超多海鮮🤩除咗面頭有大大隻龍蝦🦞飯仲有好多蝦球🦐魚柳🐟青口同魷魚🦑龍蝦肉好鮮甜 仲有好多蝦膏好甘香 成個飯超級足料!
2022-06-12 1511 瀏覽
📍「雪山冰廳」- 深水埗今次食食食之旅黎到雪山冰廳😌行過深水埗,見到呢間港式冰廳,發現原來佢已經有六十年歷史😮😮😮夠哂傳統🤗所以決定入嚟試試佢😎📷餐廳位於深水埗,店面都好大間,而且座位闊落,坐得幾舒服👍🏻餐廳侍應服務態度好好💯好熱心咁幫我哋落單,不過我哋有少少選擇困難症,所以要多少少時間🤣🤣🤣🍴波士頓龍蝦叻沙滲滲💰HK$98✨推薦指數:7/10呢碗有大大隻半邊龍蝦同龍蝦鉗、魚片、豆卜、雞蛋、油麵同米粉,好豐富🤩食落湯底椰汁味幾重,有少少蓋過咗蝦味,整體偏椰汁味嘅香甜,岩哂中意椰汁嘅朋友仔🤗龍蝦都幾大隻,打卡一流💯食落肉質比較難咬開,唔算爽口😗魚片真係超大塊厚切‼️食落好入味豆卜索哂啲湯底好正油麵唔會太淋,米粉就吸湯底一流,而且份量好多,就算胃口大都會食得飽😋🍴 花膠海鮮煮雜菜煲(配白飯)💰HK$85✨推薦指數:8/10嗌咗馬拉菜,當然要嗌返啲港式小菜😇呢煲雜菜煲超大煲‼️有花膠、蝦仁、魚柳、魷魚、蟹柳、西蘭花、椰菜、芥蘭、白菜、紅蘿蔔、粉絲,超豐富😍上菜個下就知岩岩整好熱辣辣,仲出緊煙🌪呢煲料有好多,而且湯底好清甜,啲菜浸落湯好好食😋大家都知👧🏻進行緊增肌減脂project ,所以嗌呢個岩
📍「雪山冰廳」- 深水埗

今次食食食之旅黎到雪山冰廳😌

🍴波士頓龍蝦叻沙滲滲
💰HK$98
✨推薦指數:7/10
龍蝦都幾大隻,打卡一流💯食落肉質比較難咬開,唔算爽口😗
魚片真係超大塊厚切‼️食落好入味
豆卜索哂啲湯底好正

🍴 花膠海鮮煮雜菜煲(配白飯)
💰HK$85
✨推薦指數:8/10
嗌咗馬拉菜,當然要嗌返啲港式小菜😇
大家都知👧🏻進行緊增肌減脂project ,所以嗌呢個岩岩好,有齊菜、蛋白質、碳水,夠健康,真係岩哂健康/增肌減脂人士🤩

🍴經典芝蛋牛肉漢堡包
💰HK$35
✨推薦指數:8/10
嚟到冰廳,點可以唔嗌冰廳必嗌之一⭐️
漢堡包身食落鬆軟唔太油,包有烘過幾脆😆一咬隻蛋就爆開咗勁流心,連埋芝士食好夾😋
原來牛肉係自家手打架🤩牛肉食落腍身,香口入味,幾juicy 😝
(不過因為隻蛋太流心,👧🏻食得有啲呢Hea,你哋記住小心啲🤣🤣🤣)

🍴避風塘生炸髀
💰HK$35
✨推薦指數:7/10
另一個冰廳必嗌之一,一定係炸髀😗
呢度仲係好特別嘅避風塘口味🤩
炸髀面頭有炸蒜,佢哋應該就係避風塘味嘅來源😆一睇就知岩岩炸好,熱辣辣😇
食落皮比較厚,偏硬身,唔算脆,可能炸得有少少耐🫢
不過肉質唔會太乾身,醃得幾入味,所以👦🏻不經不覺都食哂成隻🤣🤣🤣

🍴港式茶走紅豆冰🫘(餐飲)
💰HK$+15
✨推薦指數:8/10
嚟到冰廳,點可以唔嗌紅豆冰呀🫘😌
呢杯係奶茶紅豆冰,奶茶味幾香,飲落反而紅豆味好出,原來有勁多紅豆係底🤣🤣🤣紅豆大大粒夠綿滑,整體飲落甜甜哋,正😋
  • 港式茶走紅豆冰
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包