2022-06-12
📍「雪山冰廳」- 深水埗今次食食食之旅黎到雪山冰廳😌行過深水埗,見到呢間港式冰廳,發現原來佢已經有六十年歷史😮😮😮夠哂傳統🤗所以決定入嚟試試佢😎📷餐廳位於深水埗,店面都好大間,而且座位闊落,坐得幾舒服👍🏻餐廳侍應服務態度好好💯好熱心咁幫我哋落單,不過我哋有少少選擇困難症,所以要多少少時間🤣🤣🤣🍴波士頓龍蝦叻沙滲滲💰HK$98✨推薦指數:7/10呢碗有大大隻半邊龍蝦同龍蝦鉗、魚片、豆卜、雞蛋、油麵同米粉,好豐富🤩食落湯底椰汁味幾重,有少少蓋過咗蝦味,整體偏椰汁味嘅香甜,岩哂中意椰汁嘅朋友仔🤗龍蝦都幾大隻,打卡一流💯食落肉質比較難咬開,唔算爽口😗魚片真係超大塊厚切‼️食落好入味豆卜索哂啲湯底好正油麵唔會太淋,米粉就吸湯底一流,而且份量好多,就算胃口大都會食得飽😋🍴 花膠海鮮煮雜菜煲(配白飯)💰HK$85✨推薦指數:8/10嗌咗馬拉菜,當然要嗌返啲港式小菜😇呢煲雜菜煲超大煲‼️有花膠、蝦仁、魚柳、魷魚、蟹柳、西蘭花、椰菜、芥蘭、白菜、紅蘿蔔、粉絲,超豐富😍上菜個下就知岩岩整好熱辣辣,仲出緊煙🌪呢煲料有好多,而且湯底好清甜,啲菜浸落湯好好食😋大家都知👧🏻進行緊增肌減脂project ,所以嗌呢個岩
今次食食食之旅黎到雪山冰廳😌
🍴波士頓龍蝦叻沙滲滲
💰HK$98
✨推薦指數:7/10
龍蝦都幾大隻,打卡一流💯食落肉質比較難咬開,唔算爽口😗
魚片真係超大塊厚切‼️食落好入味
豆卜索哂啲湯底好正
🍴 花膠海鮮煮雜菜煲(配白飯)
💰HK$85
✨推薦指數:8/10
嗌咗馬拉菜,當然要嗌返啲港式小菜😇
大家都知👧🏻進行緊增肌減脂project ,所以嗌呢個岩岩好,有齊菜、蛋白質、碳水,夠健康,真係岩哂健康/增肌減脂人士🤩
🍴經典芝蛋牛肉漢堡包
💰HK$35
✨推薦指數:8/10
嚟到冰廳,點可以唔嗌冰廳必嗌之一⭐️
漢堡包身食落鬆軟唔太油,包有烘過幾脆😆一咬隻蛋就爆開咗勁流心,連埋芝士食好夾😋
原來牛肉係自家手打架🤩牛肉食落腍身,香口入味,幾juicy 😝
(不過因為隻蛋太流心,👧🏻食得有啲呢Hea,你哋記住小心啲🤣🤣🤣)
🍴避風塘生炸髀
💰HK$35
✨推薦指數:7/10
另一個冰廳必嗌之一,一定係炸髀😗
呢度仲係好特別嘅避風塘口味🤩
炸髀面頭有炸蒜,佢哋應該就係避風塘味嘅來源😆一睇就知岩岩炸好,熱辣辣😇
食落皮比較厚,偏硬身,唔算脆,可能炸得有少少耐🫢
不過肉質唔會太乾身,醃得幾入味,所以👦🏻不經不覺都食哂成隻🤣🤣🤣
🍴港式茶走紅豆冰🫘(餐飲)
💰HK$+15
✨推薦指數:8/10
嚟到冰廳,點可以唔嗌紅豆冰呀🫘😌
呢杯係奶茶紅豆冰,奶茶味幾香,飲落反而紅豆味好出,原來有勁多紅豆係底🤣🤣🤣紅豆大大粒夠綿滑,整體飲落甜甜哋,正😋