2025-05-21 172 瀏覽
之前見網上好多人推介呢間餐廳咁岩係附近就試下❤️藥膳黃酒花膠雞米粉藥膳黃酒花膠雞米粉結合了花膠的鮮嫩與雞肉的鮮美湯底以黃酒為主搭配多種藥材帶有淡淡的酒香十分開胃令人覺得好滋補❤️花膠雞煲翅配米線花膠增添獨特口感和營養價值嫩雞提升湯底風味米線作為主食吸收湯汁成個砂窩上也十分吸晴每一啖都有花膠同翅份量十足喜歡花膠同翅既不妨一試💁🏼‍♀️雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)👣觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室
之前見網上好多人推介呢間餐廳

成個砂窩上也十分吸晴
每一啖都有花膠同翅
份量十足
喜歡花膠同翅既不妨一試

💁🏼‍♀️雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
👣觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室
2025-05-19 143 瀏覽
位於觀塘的雞駅花膠雞米線專門店,我相信好多人都識架啦!今日又忽然好想食就收工捉埋我同事一齊去🤣果然630去到已經見到人龍熱潮冇減過不過等左一陣就有位啦😁姫松茸竹笙花膠雞米線🍜首先,我點了**姫松茸竹笙花膠雞米線**。米線口感滑順,湯底夠鮮甜完全唔覺有味精,讓人感受到有濃濃嘅雞肉的鮮香味🤣。竹笙的索哂湯底嘅香好正😆,花膠都有唔小架,仲有雲耳同蟲草花,相當豐富🤭配上**桂花烏龍冷泡茶**,這杯茶清新可口,正好中和了米線的豐富口感招牌花膠雞米線🍜我同事就試了**招牌花膠雞米線**,轉左做雞髀,肉質嫩滑,雞味十足而且分量都唔小!米線的吸湯能力一流,正!。果然係值得一試嘅招牌 不容錯過😁凍檸檬茶茶香夠,用黎解熱同解膩就岩岩好!麻藥蛋🥚最後,我地仲點了**麻藥蛋**,蛋黃滑嫩做到小小流心效果 無得頂!😊配上特製的醬汁,呢道配菜,絕對提升了整體用餐的滿足感。
果然630去到已經見到人龍熱潮冇減過
不過等左一陣就有位啦😁
姫松茸竹笙花膠雞米線🍜

招牌花膠雞米線🍜
凍檸檬茶茶香夠,用黎解熱同解膩就岩岩好!
麻藥蛋🥚
2025-05-14 104 瀏覽
🐣招牌花膠雞米線雞肉好嫩滑,我哋四個人,兩個人俾咗雞髀附近位置,多骨但係啲肉嫩啲;其餘兩個人就係雞胸雞翼位,冇咩骨。雞湯好濃,都好好味,大家都飲咗可能半碗。份量就唔係話好大,米線唔多,男仔食一定唔夠飽🍘金磚豆腐超級好食,新鮮炸嘅,熱辣辣,椒鹽夠惹味,豆腐好滑,似大排檔嗰種,份量夠兩個人share一碟我哋lunch time 12點幾來,等位等咗15分鐘。如果下次再來觀塘都會考慮再食呢間。食完可以免費玩出面夾公仔機
🐣招牌花膠雞米線

🍘金磚豆腐

午餐
  • 招牌花膠雞米線
2025-05-10 85 瀏覽
例三做完運動,餓到死!😮‍💨又約埋老細去搵食!佢話上次食過花膠雞米線,覺得啖雞湯好好飲,食完又潤又滋補☺️~今日橫掂響駱駝漆行工廈shopping,順便食多轉佢另一間分店~呢間應該幾猛料喇……去到竟然排長龍?!😱😜不過好彩等咗十幾分鐘就入得,二話不說掃個碼就點餐喇!老細要咗麻藥蛋雞撈麵~個上海麵底都幾彈牙!隻麻藥蛋幾惹味,所以再叫多咗碟補充返啲蛋白質!我就嗌咗麻藥黃酒花膠雞湯米粉,佢個雞湯香到呢~☺️☺️雞湯好濃,有淡淡嘅酒香,啲雞肉滑到一個點!!平時我好憎食雞胸,但係佢啲雞胸唔知點解做到一啲都唔係嚡口~叫多個拍青瓜,味道又一流!佢應該用咗啲類似口水雞嘅汁,但係又唔辣嘅…甜甜地…幾香口,跟餐再叫多兩杯嘢飲,咁就唔會太heavy!啱啱好!🥰🥰👍🏻

2025-05-09 58 瀏覽
椰子雞米線 一上枱,椰子🥥同雞湯好夾,雞件仲咬落好有雞味!米線掛湯,嗦嗦聲吸晒啲椰香精華。湯底飲到尾,好清甜!原來落咗海底椰片,怪唔得咁正藥膳雞湯米線 朋友嗌嗌聲話要補身,飲落...有陣紅棗甜味偷走出嚟?當歸黨參既香味融入咗落湯底度,米線索晒藥材味,補身又唔燥熱,轉季食就一流啦金磚豆腐 外面金黃酥脆,神奇在明明炸到金黃,咬落完全唔油,原來秘密在豆腐事先冰鎮過,外熱內冷搞到口感好似坐過山車

藥膳雞湯米線

金磚豆腐
今日收工去咗觀塘駱駝漆大廈搵食,見到呢間雞駅, 佢哋主打花膠雞米線,見到一條人隊真係信心保證,啱晒我呢啲貪靚又想食好嘢嘅人!🥳🍜 招牌花膠雞米線🐣夠養生!🤩 我哋轉咗雞髀,雞髀好滑!😋 個湯飲得,好正!👍 飲落去好濃郁嘅雞味,仲有花膠嘅骨膠原,真係滋補養顏!🥰 而且啲米線一如以往好滑,正!🤤🍜 沙薑雞米線🐣唔太濃薑味,唔會太搶,幾好!👍 鍾意食沙薑嘅朋友一定會鍾意!😋🍗 雞駅雞翼叫得雞駅雞翼,應該都係招牌!😎 我幾鍾意佢哋炸得幾脆!🤩 卜卜脆🥳雞駅嘅花膠雞米線真係好有特色!夠晒養生,又好味!😋 推介畀大家!😎雞駅📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室@chillchill_aloye @rooster_torieki #觀塘美食 #雞駅 #花膠雞 #米線 #駱駝漆大廈 #foodiehk #hkfood #養生 #卜卜脆

🍜 招牌花膠雞米線🐣

🍜 沙薑雞米線🐣

🍗 雞駅雞翼

雞駅
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

2025-05-06 57 瀏覽
如果鍾意濃郁湯底同滋補食材,呢個花膠雞煲翅絕對係首選,湯鮮、雞滑、花膠足,食完暖笠笠,仲有種「養顏」嘅滿足感!套餐都幾抵食,價錢合理,值得回頭再encore!花膠雞煲翅: 成碗米線份量十足,湯底一上枱就見到金黃色,睇落好濃郁,飲落去鮮甜得嚟唔會太鹹,明顯係用足料老火熬出嚟,仲有淡淡嘅雞油香,撈飯食真係一流!雞肉大大件,煮得啱啱好,肉質嫩滑又唔會「鞋口」,仲保留到雞嘅鮮味,證明係新鮮雞,唔係雪藏貨! 花膠同翅嘅份量都幾多,花膠煮得軟淋淋又有彈性,咬落去滿口膠質,翅絲亦夠爽口,整體配搭好滿足! 招牌花膠雞米線: 湯底一睇就知係老火熬出嚟,金黃色嘅湯汁好濃郁,飲落去鮮甜得嚟又唔會太鹹,花膠煮得啱啱好,軟淋淋又彈牙,仲有陣陣膠質嘅黏口感,正!雞肉都唔輸蝕,睇得出係新鮮雞,肉質嫩滑,一啲都唔嚡口,仲有少少雞油香,撈埋米線一齊食,真係冇得彈!米線本身煮得夠爽滑,唔會太淋或者太硬,吸晒啲湯汁之後更加好味。 蜜糖雞翼: 甜甜哋又唔會太漏,做餐前小食幾開胃。

蜜糖雞翼: 甜甜哋又唔會太漏,做餐前小食幾開胃。
今次帶大家去咗一間隱世港式米線店,雖然鋪面細細但人氣爆棚,每日一到lunch時間就大排長龍,分店開完一間又一間~ ### **🍗招牌花膠雞米線|膠原蛋白大爆發!** 🐔 湯底用老火熬製,濃到黏嘴唇~花膠大大塊,厚身得嚟超彈牙,膠質多到可以黏住筷子!雞肉嫩滑到一啜就離骨,正到爆~米線煮得啱啱好,索晒湯汁精華,養顏程度滿分,不愧為招牌菜式!💯 👑 ### **🍳麻藥蛋。雞拌飯|流心蛋の邪惡暴擊** 太陽蛋輕輕一篤,蛋汁即刻「嘩啦」流落去~😍 雞肉用秘製麻辣醬炒到香噴噴,辣度溫和帶少少甜,連唔食得辣嘅閨蜜都話正!雞肉都相當嫩滑,意想不到地好食。### **🥒手拍青瓜|爽脆解膩神器** 食完濃味嘢當然要清新下~青瓜拍得碎碎地,醃到超級入味!💚 蒜香同陳醋味平衡得啱啱好,仲有少少麻辣醬提味~細細碟但足料,兩個人share啱啱好~ #港式米線 #隱世美食 #少女食評 #邪惡之選 #街坊滋味 #雞駅 #觀塘雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

### **🍗招牌花膠雞米線|膠原蛋白大爆發!**

### **🍳麻藥蛋。雞拌飯|流心蛋の邪惡暴擊**

### **🥒手拍青瓜|爽脆解膩神器**

雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室
2025-05-04 149 瀏覽
花膠雞米線真係越開越多,所以真係要足料同埋好食,先可以站穩陣腳見到駱駝漆呢間花膠雞米線,成日排晒長龍所以就搵日夜晚去試吓星期五夜晚都係要排隊,不過好快就入得 椰子雞米線,個湯底勁香,飲落都好有椰子味,亦都好香雞味,最緊要係個湯底唔油膩每碗米線都有大約四至五嚿雞,每一嚿都好滑👍🏻 仲叫左姬松茸竹笙花膠雞米線,想養下生🤣一碗大約有三至四舊花膠,不過呢個湯底都有雞味,不過就冇椰子雞湯咁香 另外亦都嗌咗金磚豆腐,真係勁香口,每一粒都脆卜卜,就算擺耐咗都仲係好脆🤤而且面頭嘅調味粉亦好惹味,食落同出面酒樓食差唔多$100一碟嘅脆皮豆腐差唔多👏🏻 味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5 金磚豆腐:$42椰子雞米線:$60姬松茸竹笙花膠雞米線:$78凍檸檬薏米水(跟餐):$18凍檸檬梳打(跟餐):$12
花膠雞米線真係越開越多,
所以真係要足料同埋好食,先可以站穩陣腳
見到駱駝漆呢間花膠雞米線,成日排晒長龍
所以就搵日夜晚去試吓
星期五夜晚都係要排隊,不過好快就入得

每碗米線都有大約四至五嚿雞,每一嚿都好滑👍🏻

仲叫左姬松茸竹笙花膠雞米線,想養下生🤣

另外亦都嗌咗金磚豆腐,
真係勁香口,每一粒都脆卜卜,就算擺耐咗都仲係好脆🤤

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5

金磚豆腐:$42
椰子雞米線:$60
姬松茸竹笙花膠雞米線:$78
凍檸檬薏米水(跟餐):$18
凍檸檬梳打(跟餐):$12

2025-04-26 32 瀏覽
行過駱駝漆見到呢間舖頭好多人排隊羊群心理又去試吓-🔸花膠雞煲翅配飯($98)湯底金黃吸引🤩入口湯頭清甜雞肉大大件幾滑嫩兼有雞味花膠同翅嘅份量都充足將白飯撈落花膠雞煲翅湯食夠晒美味!🔸燒豚肉濃湯米線($53)湯底轉咗麻辣湯麻辣有層次入口麻感好強,好刺激😆辣勁唔算好強對於食得辣嘅我嚟覺略嫌唔夠呀!而豚肉燒得外焦內嫩米線口感偏硬🔸凍檸檬薏米水(+$18)味道清新 檸檬味唔夠突出唔會好酸🔸蒜蓉牛油醬薯條($32)薯條新鮮熱辣炸起好香口加上蒜蓉牛油醬幾重口味!
行過駱駝漆見到呢間舖頭好多人排隊
羊群心理又去試吓

🔸花膠雞煲翅配飯($98)
湯底金黃吸引🤩
入口湯頭清甜
雞肉大大件
幾滑嫩兼有雞味
花膠同翅嘅份量都充足
將白飯撈落花膠雞煲翅湯
食夠晒美味!

🔸燒豚肉濃湯米線($53)
湯底轉咗麻辣湯
麻辣有層次
入口麻感好強,好刺激😆
辣勁唔算好強
對於食得辣嘅我嚟覺
略嫌唔夠呀!
而豚肉燒得外焦內嫩
米線口感偏硬

🔸凍檸檬薏米水(+$18)
味道清新
檸檬味唔夠突出
唔會好酸

🔸蒜蓉牛油醬薯條($32)
薯條新鮮熱辣炸起
好香口
加上蒜蓉牛油醬
幾重口味!
👨🏻‍🍳雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室 「椰子雞米線無乜椰香,癡膠雞完勝🥲」 朋友帶吃,平日夜晚都要排一陣隊🙈🍽️椰子雞米線第一啖湯,已經知道「癡膠雞」完勝🥲無乜椰香,似普通雞湯。雞都幾嫩滑的👍🏻⚠️建議吾好少米線🙈⚠️本身米線已經吾多,少左真系得一箸🙈朋友少米線,系兩啖食完🤣好好笑 👍🏻🥤凍檸檬薏米水 $25加左薑片🤤吾會太甜,幾好👍🏻 可能其他口味好食D??🤔暫時以椰子雞米線黎講,真系吾會encore🥺 #雞駅花膠雞米線專門店 #雞駅 #花膠雞米線 #香港米線關注組 #香港米線
👨🏻‍🍳雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

「椰子雞米線無乜椰香,癡膠雞完勝🥲」

朋友帶吃,
平日夜晚都要排一陣隊🙈

🍽️椰子雞米線
第一啖湯,已經知道「癡膠雞」完勝🥲
無乜椰香,似普通雞湯。
雞都幾嫩滑的👍🏻
⚠️建議吾好少米線🙈⚠️
本身米線已經吾多,
少左真系得一箸🙈
朋友少米線,系兩啖食完🤣好好笑

👍🏻🥤凍檸檬薏米水 $25
加左薑片🤤
吾會太甜,幾好👍🏻

可能其他口味好食D??🤔
暫時以椰子雞米線黎講,真系吾會encore🥺

2025-04-22 14 瀏覽
好友約我去位於觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓l室的《雞駅》食晚餐,環境舒適,於排隊等候左一會,店員安排高凳位置,我和好友都冇問題啦!我和好友點左個:📍椰子雞米線 $60湯底雞味濃都混有椰子的清香,大大塊的雞肉嫩滑好味,伴有椰子片和木耳,米線軟硬適中有咬口。📍花膠雞煲翅配飯 $98花膠雞煲翅份量不少,有雞、花膠、翅和娃娃菜,雞肉嫩滑,花膠好味,翅幼滑,湯底清甜,食完飯之後都飲左九成雞湯。📍金磚豆腐 $42上檯時熱辣辣,外皮金黃酥脆帶椒鹽香氣,內裏豆腐嫩滑好味,口感豐富。

我和好友點左個:
📍椰子雞米線 $60

📍花膠雞煲翅配飯 $98

📍金磚豆腐 $42
  • 花膠雞煲翅配飯
  • 椰子雞米線
超愛滋補型米線🍜第一次喺駱駝漆搵食俾到驚喜!有花膠雞、胡椒豬肚雞、椰子雞、藥膳黃酒花膠雞...每款口味都好啱我心水,樣樣都好想試!性價比高👍🏻招牌花膠雞米線💰68雞肉真係好出色,好好好嫩滑!花膠係爽口質感,份量都算俾得多米線煮得剛好,淋硬度適中麻藥蛋·雞拌麵💰68雞髀同樣地好嫩滑!彈牙麵條拌上微辣醬汁+麻油,瞬間胃口大開多款醬汁醃製而成的麻藥蛋,味道香濃金磚豆腐💰42外層好脆又薄身,內裡豆腐極滑一啖食到兩款口感幾得意凍檸檬薏米水(跟餐)💰18甜度適中,好多薏米凍柚子蘇打(跟餐)💰12少甜剛好,解渴一流
超愛滋補型米線🍜第一次喺駱駝漆搵食俾到驚喜!
有花膠雞、胡椒豬肚雞、椰子雞、藥膳黃酒花膠雞...
每款口味都好啱我心水,樣樣都好想試!性價比高👍🏻

招牌花膠雞米線💰68
雞肉真係好出色,好好好嫩滑!
花膠係爽口質感,份量都算俾得多
米線煮得剛好,淋硬度適中

麻藥蛋·雞拌麵💰68
雞髀同樣地好嫩滑!
彈牙麵條拌上微辣醬汁+麻油,瞬間胃口大開
多款醬汁醃製而成的麻藥蛋,味道香濃

金磚豆腐💰42
外層好脆又薄身,內裡豆腐極滑
一啖食到兩款口感幾得意

凍檸檬薏米水(跟餐)💰18
甜度適中,好多薏米

凍柚子蘇打(跟餐)💰12
少甜剛好,解渴一流
2025-04-17 29 瀏覽
今日中午去開觀塘攞野,諗住約朋友仔黎個快閃lunch, 佢係地頭蟲梗係叫佢諗食乜,佢知我鐘意食粉麵類,就叫我去呢間餐廳排住隊等佢。。。。嘩好彩我去攞位先,原來呢間食花膠雞湯咁受歡迎,2點後都仲full house 等位,好期待😍😍我同朋友每人叫咗一碗粉+ 1個小食:~1. 姬松茸竹笙花膠雞米線 💰$78雞湯夠濃味,米線夠滑,掛住雞湯啜入口,唔怕有味精感覺好養身好正👍🏻,我地加咗$10 轉雞脾🍗, 雞肉嫩滑,材料當然有主角花膠,竹笙,姬松茸,蟲草花,全部都好夾2. 胡椒豬肚雞上海麵 💰$65呢個必食推介,我朋友話佢黎親都會叫呢款,果然無介紹錯🤩本身跟米線$60,我地加咗$5轉上海麵,上海麵店內話每日新鮮製作,超大碗好似加底嘩好抵食,鐘意食白麵既朋友可以試下,胡椒味夠濃,少少辣辣地😋😋除咗有豬肚同雞,仲有雲耳,蟲草花,同樣足料3. 悍匪雞翼💰$42本身我好鐘意食雞翼,去到餐廳有既通常同必點🤭,一碟有4隻,岩岩好加小食既份量,胡椒孜然味,外皮脆脆,裡面嫩滑😋不過可以再重味少少就perfect👍🏻佢另外仲有4款唔同口味供選擇,下次再試埋輕食又養身之選,無論夏天同冬天都好適合😍

我同朋友每人叫咗一碗粉+ 1個小食:~

1. 姬松茸竹笙花膠雞米線 💰$78

2. 胡椒豬肚雞上海麵 💰$65
除咗有豬肚同雞,仲有雲耳,蟲草花,同樣足料

3. 悍匪雞翼💰$42

輕食又養身之選,無論夏天同冬天都好適合😍

姬松茸竹笙花膠雞脾米線
胡椒豬肚雞上海麵
悍匪雞翼
午餐
姬松茸竹笙花膠雞脾米線
胡椒豬肚雞上海麵
悍匪雞翼
  • 胡椒豬肚雞米線
6:30左右,共3位,其中有1位等緊lift就到。門口冇人,我地坐咗入去,被趕返出黎,話要齊人先入得。我話朋友搭緊lift上黎,你話有客搭lift都搭咗40分鐘!咁唔緊要,我地出返去等。未食已經feel到唔友善,黑口黑面咁。食物質素唔講,冇特別。就黎食完,趕住收晒台上d野,見我地仲唔走,即刻去印張單拍落枱話多謝晒!令人唔舒服下次唔再黎! 我明你做生意想搵錢,增加個翻枱率。你可以好聲好氣講話出面好多客等緊,麻煩你地埋咗張單先,唔該晒!我同朋友講下次唔好再黎,d態度咁差,你聽到跟埋出黎,問系咪個收銀令我地唔高興,本身我都唔想點醒你地,繼續甘做生意啦下!但你點都要追問,我唯有直接答,令我唔高興嗰個唔系收銀! 系你呀! 如果你真系介意我話「下次唔好再黎,d態度咁差」而跟出黎追問,證明你系care人地咁講。但你偏要做到趕客咁。 有時你咩都唔講,但客人都feel到你d態度差,想人快食快走咪阻住你搵錢咁!
6:30左右,共3位,其中有1位等緊lift就到。
門口冇人,我地坐咗入去,被趕返出黎,話要齊人先入得。
咁唔緊要,我地出返去等。
未食已經feel到唔友善,黑口黑面咁。
食物質素唔講,冇特別。
我明你做生意想搵錢,增加個翻枱率。
但你偏要做到趕客咁。
2025-04-17