2024-03-08 1218 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈觀塘覓食篇✨人氣花膠雞米線專門店自從屯馬線開通後觀塘也成為我其中一個搵食地方😌今次去左駱駝漆大廈食晚餐,有一間主打各式各樣的雞米線小店,店面積不太所以長期都有人龍~大概15分鐘便能入座。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜ 花膠雞煲翅配飯 $98 (8.5/10)期間限定款,雞湯呈乳白色,湯頭鮮甜伴隨着濃烈的雞香味,加入白飯索滿湯汁好味道🤤。配料有雞有花膠有翅更有娃娃菜,份量十足!花膠2大嚿 口感軟腍也不錯😋主角雞肉嫩滑啖啖肉非常美味,推薦給湯飯愛好者。𐂐 ⠜椰子雞米線 $60 (8.3/10)店舖招牌款,湯頭濃郁鮮甜充滿椰子味🥰,絕對可以把湯喝完。除了雞件還有木耳蟲草花做點綴,雞肉同樣新鮮嫩滑,這款也可配飯的。𐂐 ⠜麻藥蛋 $28 (8/10)蛋黃呈流心狀態,表面灑上蔥花芝麻入口多了一份香氣,鹹甜中帶點微辣令味蕾更豐富,不錯👍🏻𐂐 ⠜椒鹽粟米 $38 (7.3/10)粟米表面灑上椒鹽,這個配搭的確好香口,但重口味的我想要多啲椒鹽🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

觀塘覓食篇✨人氣花膠雞米線專門店

自從屯馬線開通後觀塘也成為我其中一個搵食地方😌

今次去左駱駝漆大廈食晚餐,有一間主打各式各樣的雞米線小店,
店面積不太所以長期都有人龍~大概15分鐘便能入座。
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜ 花膠雞煲翅配飯 $98 (8.5/10)
主角雞肉嫩滑啖啖肉非常美味,推薦給湯飯愛好者。

𐂐 ⠜椰子雞米線 $60 (8.3/10)
店舖招牌款,湯頭濃郁鮮甜充滿椰子味🥰,絕對可以把湯喝完。

𐂐 ⠜麻藥蛋 $28 (8/10)

𐂐 ⠜椒鹽粟米 $38 (7.3/10)

2024-01-16 3264 瀏覽
第一次到雞駅花膠雞米線專門店吃飯,當然要點雞煲翅配飯了。店舖面積不大,但擠滿食客。我們到達後也要等了一會兒才入座。食完也不敢逗留太久,匆匆離開,可想而知,食物質素應該十分有保證吧!1. 花膠雞煲翅配飯:一上枱便聞到一股雞香的味道。湯底呈乳白色,熱騰騰,很入味好喝。花膠不是太多,但都有「兩大嚿」,(絕對配得上這樣的價錢)煲得尚算入味腍身,質地彈牙,口感十足。雞肉肉質鮮嫩多汁,很滑,完全吸收了濃郁鮮美的湯汁。鮮甜肉滑的雞肉與軟糯的白飯相互融合,令人回味無窮。2. 姬松茸竹笙花膠雞配飯:姬松茸、竹笙和花膠搭配着嫩滑的雞肉。姬松茸和竹笙都有獨特的香氣和口感。花膠煮得很腍,充滿膠質,膠質和鮮甜的味道為整道湯飯增添了豐富的層次感。雞肉嫩滑多汁,與白飯,湯汁一同吃,很快便吃清一大碗飯。3. 蟹肉忌廉薯餅:蟹肉的鮮甜味道和薯餅的香脆口感非常搭配。忌廉煮得很濃稠,配上沙律醬,令薯餅更加柔軟濕潤,是一道很不錯的小食。4. 麻藥蛋:看見「期間限定」還有麻藥蛋。我們也叫了一道。麻藥蛋切成一半,切面的蛋黃部分塗抹上辣椒醬、花椒粉等調料,還有不少蔥花。蛋黃的滑嫩口感與辣椒醬的刺激口味相互交融,為味蕾帶來一種特殊的
1. 花膠雞煲翅配飯:

2. 姬松茸竹笙花膠雞配飯:

3. 蟹肉忌廉薯餅:

4. 麻藥蛋:

看見「期間限定」還有麻藥蛋。我們也叫了一道。麻藥蛋切成一半,切面的蛋黃部分塗抹上辣椒醬、花椒粉等調料,還有不少蔥花。蛋黃的滑嫩口感與辣椒醬的刺激口味相互交融,為味蕾帶來一種特殊的感受,實在好吃。
這間餐廳在觀塘非常出名,果真是價廉物美。花膠煲得很腍很好吃,味道亦鮮甜,雞亦嫩滑可口。怪不得座無虛席呢!
  • 姬松茸竹笙花膠雞米線
  • 招牌花膠雞米線
2023-12-22 2514 瀏覽
金磚豆腐味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:金磚豆腐炸得好好食,外脆內軟,亦都唔會好厚炸皮,份量比想像中多🤭調味加上芝麻剛剛好胡椒豬肚雞米線味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:最近天寒地凍,食胡椒豬肚真係一流,湯底好夠胡椒味道,食完個人都暖笠笠。豬肚夠爽口,雞件好新鮮,有雞味🤭米線正常發揮,不過一啖雞配一啖湯,真係幾爽藥膳黃酒花膠雞米線味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:真係有花膠喺度嘅花膠米線🤭雞件一樣好食。藥膳黃酒我個人幾中意飲,飲到見底。加上無咩味精因為我無口渴嘅感覺麻藥蛋 (期間限定)味道:🌕🌕🌕🌖🌑評價:心思思想試吓麻藥蛋,不過麻油味太重,蓋過咗基本醬油嘅味道,但做到流心嘅效果如果大家晚餐時間去,需要留返少少時間去排隊,今次排左15-20分鐘,不過cp值幾高,已經介紹左唔少朋友啦😆😆📌 雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室#香港美食 #香港女生 #周圍食 #周圍食買玩 #觀塘美食 #觀塘 #冬至快樂 #米線關注組 #米線控 #foodie #foodinstagram #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #food
味道:🌕🌕🌕🌕🌖

胡椒豬肚雞米線
味道:🌕🌕🌕🌕🌖

藥膳黃酒花膠雞米線
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

麻藥蛋 (期間限定)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑

📌 雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室

#香港美食 #香港女生 #周圍食 #周圍食買玩 #觀塘美食 #觀塘 #冬至快樂 #米線關注組 #米線控 #foodie #foodinstagram #foodporn #foodphotography #foodstagram #foodblogger #foods #ricenoodles #kwuntong #❤️
  • 金磚豆腐
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 胡椒豬肚雞米線
2023-12-13 1713 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈多嘢食就係人都知,聽聞有間花膠雞米線近來好火,咁我係街坊街里,今日就同老細去一探究竟啦!!😋🥳一上到去就陸續見到有人響入面行出嚟,望一望~真係全場滿座㗎!見有位就坐底掃碼自助點餐,見到佢有期間限定「麻藥雞撈米線」,梗係趁新鮮試下啦~🍜🥰麻藥蛋就食得多,麻藥雞真係未食過~估唔到雞肉又幾嫩滑😍👍🏻而且好有雞味😋糖心蛋都做得唔錯,浸好入味!🥰😍米線比較淋身,但係味道又唔錯喎~老細要咗「招牌蟲草花花膠雞米線」~🍜雞湯果然濃郁~除咗大舊雞,仲有大大舊花膠😋👍🏻有成仲有蟲草花~滿足!小食叫咗明太子釀雞翼,炸得好香口,配埋沙律醬,啖啖明太子餡,好滿足!!🥰🥳叫多個燒豚肉配生菜(韓式辣椒醬),啲五花腩又係炸得好香口,醃得幾入味包埋生菜食,好似感到一陣韓風!😅🇰🇷最正係個椒鹽粟米~老細話直頭係今日mvp🥰🥰👍🏻唔會油膩,反而清甜嘅粟米有種清新嘅感覺,配埋避風塘炸蒜,一絕!!🥳👍🏻💞街坊小店,價錢公道,有機會都可以再嚟試吓其他菜式!

麻藥雞撈米線餐

招牌雞米線餐

明太子釀雞翼

燒豚肉配生菜

椒鹽粟米

街坊小店,價錢公道,有機會都可以再嚟試吓其他菜式!

2023-12-13
麻藥雞撈米線餐
招牌雞米線餐
明太子釀雞翼
燒豚肉配生菜
椒鹽粟米
3天前 0 瀏覽
呢期好似幾興食花膠雞 見到幾多人講 而呢家雞駅花膠雞米線專門店我地之前weekend已經想食 但發現太長龍放棄左 所以專程搵日weekday再戰🐥招牌花膠雞米線 $68轉脾 +$10 有四大嚿 啖啖肉 仲幾嫩滑👍🏻花膠份量都多 過足口引雞湯底零味精 吾油膩 感覺養生🤪有啲雲耳做配料🥥椰子雞米線 $60加左椰子水落湯底到 好清甜 好好飲 吾覺吾覺飲左大半碗湯🤗米線質地Q彈+$10有熱柚子蜜🍯蜜糖雞翼 $42炸雞翼外皮脆脆 加埋啲蜜糖 甜甜地 好滋味😚💭價錢親民 食物高質 難怪成為人氣小店👏🏼

🐥招牌花膠雞米線 $68

價錢親民 食物高質 難怪成為人氣小店👏🏼

招牌花膠雞米線
椰子雞米線
蜜糖雞翼
好耐冇去觀塘原來駱駝漆有好多舖頭經過呢間見到排晒隊就趁墟一齊排雖然前面有成廿個人等緊位但最後等咗十五分鐘就入得都算好快🤎金磚豆腐✨🤎椒鹽粟米✨🤎招牌花膠雞米線✨🤎椰子雞米線✨🤎凍檸檬薏米水✨講咗我覺得最重要嘅米線先係比起譚仔更幼身同爽口嘅米線質地係有咬口唔會太軟腍啤啤嗰種雞件好滑就算本身唔鍾意食雞胸都可以個湯好清甜唔鹹唔油唔口渴個人鍾意椰子雞湯多啲甜啲更滋潤另外小食都非常唔錯值得一試特別係即炸嘅脆皮金磚豆腐✨最後配埋杯薏米水成餐感覺冇負擔可以用呢個價錢有呢個水準認真唔錯👍🏻
好耐冇去觀塘原來駱駝漆有好多舖頭

特別係即炸嘅脆皮金磚豆腐✨
最後配埋杯薏米水成餐感覺冇負擔
可以用呢個價錢有呢個水準認真唔錯👍🏻
6天前 0 瀏覽
一家以花膠雞湯底馳名既餐廳位於駱駝漆大廈,平時都好多食客幫襯上個weekend lunch time 黎試下,排左一陣隊就有位🕰️🔸花膠雞煲翅配飯🍲餐廳招牌菜🔥雞湯煲至乳白色,伴隨住雞香味可見用料十足,花膠有三件,大大嚿,炆得好入味,跟雞湯既香味相融合雞脾肉概有4-5件,煮得細嫩,唔會過生,加上能夠吸收湯底精華既娃娃菜整體湯底非常出色地融合左雞和花膠既湯汁,滿足味蕾🔸麻藥雞伴飯🐔飯以雞胸肉以主,搭配上麻藥蛋及涼伴青瓜🥒雞胸肉一D都唔「鞋」,調味岩岩好,鹹中帶香甜麻藥蛋煮成溏心質感,味道出眾總結: 👉一間係觀塘區有人氣既花膠雞專門店,食物質素亦都對得上其名氣👉推介比喜歡養生,食雞肉既朋友們
一家以花膠雞湯底馳名既餐廳
位於駱駝漆大廈,平時都好多食客幫襯

🔸花膠雞煲翅配飯🍲
餐廳招牌菜🔥
雞湯煲至乳白色,伴隨住雞香味
整體湯底非常出色地融合左雞和花膠既湯汁,滿足味蕾

🔸麻藥雞伴飯🐔
飯以雞胸肉以主,搭配上麻藥蛋及涼伴青瓜🥒
雞胸肉一D都唔「鞋」,調味岩岩好,鹹中帶香甜
麻藥蛋煮成溏心質感,味道出眾

總結:
👉推介比喜歡養生,食雞肉既朋友們
2024-05-02 0 瀏覽
雞駅花膠雞米線專門店地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓I室想不到在觀塘工廈都可以食到花膠雞煲翅,同事試左大讚好味,今日下午就去試一下,餐廳位於駱駝漆大廈,好嘢當然多人捧場,雖然已經差不多二點, 但依然有唔少客,好彩等左一陣就有位。⭐️花膠雞煲翅米線當然要試呢度的招牌菜,大大碗好足料,用石鍋裝住,熱辣辣,可以Keep 住温度 ,湯呈乳白色,入口濃郁鮮甜,花膠、雞、翅份量十足,真係不會令人失望。⭐️姬松茸竹笙花膠雞米線金黃色嘅花膠雞湯,味道香濃,配料夠新鮮,加入姬松茸、雲耳、蟲草花、芫茜和香蔥,非常出色。二者相同之處是雞肉同樣新鮮嫩滑,花膠好味又養顏,米線軟硬適中,吸收了湯的精華,爽滑彈牙,真材實料,湯底則各有特色,食完米線飲啖湯,好滿足呀!#雞駅花膠雞米線#觀塘美食#花膠雞煲翅
雞駅花膠雞米線專門店
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓I室
⭐️花膠雞煲翅米線
⭐️姬松茸竹笙花膠雞米線
#雞駅花膠雞米線
#觀塘美食
#花膠雞煲

2024-05-02 0 瀏覽
🐥觀塘養生雞米🐥-今日試咗依間觀塘工廈既依間雞米小店🐥佢地既雞米香濃又冇味精😋唔怪得咁高人氣👍🏼除咗雞米之外佢哋既小食都幾出色-🐥姫松茸竹笙花膠雞米線($78)雞肉大舊又嫩滑👍🏼湯底雞香味非常濃郁😋竹笙吸完雞湯超好食🤤仲有兩舊厚身花膠😍味道豐富-🌽椒盬粟米($38)粟米好甜又多汁😍椒盬好惹味🤤而且香得黎岩岩好唔會太咸👍🏼十分推薦-🐥明太子釀雞翼($20)脹卜卜嘅無骨雞翼啖啖肉😋裏面釀滿咗鹹香既明太子🤤-🥚麻藥蛋($28)一份兩粒既麻藥蛋😋每一粒都係流心😍仲好入味添-🥒手拍青瓜($36)青瓜新鮮爽脆🤤味道清爽👍🏼係唔錯嘅開胃菜
🐥觀塘養生雞米🐥
🐥姫松茸竹笙花膠雞米線($78)

🌽椒盬粟米($38)

🐥明太子釀雞翼($20)
脹卜卜嘅無骨雞翼啖啖肉😋裏面釀滿咗鹹香既明太子🤤

🥚麻藥蛋($28)
一份兩粒既麻藥蛋😋每一粒都係流心😍仲好入味添

🥒手拍青瓜($36)
青瓜新鮮爽脆🤤味道清爽👍🏼係唔錯嘅開胃菜
2024-05-02 0 瀏覽
今日又係星期六OT既時間,今日LUNCH養生小小,同埋同事行去食花膠雞米線~估唔到星期六都咁多人,我地等左一陣位先入到去坐,現場座位爆滿。我叫左胡椒豬肚米粉,米粉好爽口,同胡椒雞湯好夾,雖然佢俾左雞胸我,以我呢個唔食雞胸既人黎講,我覺得整得幾滑,有別於我平時食開乾爭爭既雞胸,豬肚都好彈牙爽口。我同事就叫左酸菜魚米線,我試過佢啖湯,係唔錯的。佢話啲魚好新鮮,辣度岩岩好又夠酸。我地仲叫左蜜糖雞翼,我咬第一啖嚇親,係爆汁仲要好熱,我覺得雞翼可以叫,真係好好食,岩岩炸出黎不得只,外脆內嫩多汁,好入味,再加埋蜜糖,好好食! 下次會試下佢其他味既雞翼。

2024-04-27
2024-05-01 0 瀏覽
I arrived with my friends of 3 (total number of ppl) and staff asked us to go in and sat down. Suddenly another staff shouted at us to wait outside instead as people were queueing up and waiting for her order to sit in. We have told her 3 of us have arrived hence so and she insisted us to wait outside where those people are actually still waiting for their friends. Then she found out she had made a mistake then asked us to go in again without any apology but kept mentioning there’s plenty of sea

We have told her 3 of us have arrived hence so and she insisted us to wait outside where those people are actually still waiting for their friends. Then she found out she had made a mistake then asked us to go in again without any apology but kept mentioning there’s plenty of seats so need not worry. I told her it’s not if there’s available seats still but you-have-to-apologize-issue; she simply ignored. Food is nice and the overall experience is awful.
2024-04-21 30 瀏覽
今次介紹間觀塘隱世小店 好啱喺觀塘返工嘅朋友仔 😍講真食得多茶餐廳都冇癮今次就去咗花膠雞米線花膠湯底好濃好潤 感覺好有骨膠原 再加上舊雞又好嫩 拍得上海南雞 一碗麵簡簡單單 好食,同埋食完之後就充滿力量繼續返工 朋友就揀咗蔥香雞飯 返上面有豉油同少少雞油 份量多啱男仔食 小食就叫咗炸豆腐粒同埋雞翼 其實炸豆腐粒,最緊要係夠熱 啱啱整出嚟個皮就會夠脆 口感一流 一次過飲晒食炸嘢嘅鬆脆又有豆腐嘅軟滑 雞髀都冇得挑剔㗎啦 去骨入邊仲有釀肉 一啖咬落去就啖啖肉性價比高,好扺食,推介大家來試下
今次介紹間觀塘隱世小店
好啱喺觀塘返工嘅朋友仔 😍

講真食得多茶餐廳都冇癮
今次就去咗花膠雞米線

朋友就揀咗蔥香雞飯 返上面有豉油同少少雞油 份量多啱男仔食

小食就叫咗炸豆腐粒同埋雞翼
雞髀都冇得挑剔㗎啦 去骨入邊仲有釀肉 一啖咬落去就啖啖肉

性價比高,好扺食,推介大家來試下
觀塘真係好多嘢食,呢間餐廳位於駱駝漆大廈,聽說這家餐廳啲食物做得好出色,所以心中充滿期待,今日就過嚟試下。去到見到好多人喺門外排隊,服務員招呼週到,好快就有位。店內座位不多,但都坐得舒服。花膠雞煲翅配飯 $98(凍咖啡+$8)花膠雞煲翅湯底奶白色,非常濃郁。雞件鮮嫩,花膠口感爽滑,翅吸收咗雞湯嘅味道,超正。食曬成碗湯飯都唔覺得口渴,真係性價比高。胡椒豬肚雞米線 $60(凍柚子梳打+$12)湯底好重胡椒味,雞件嫩滑份量都多,豬肚軟淋又唔會韌,配料有蟲草花和雲耳。米線爽滑掛滿湯汁更好味。麻藥蛋 $28勁糖心,麻油味好香,又入味。📍雞駅花膠雞米線專門店觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓1室

花膠雞煲翅配飯 $98(凍咖啡+$8)

胡椒豬肚雞米線 $60(凍柚子梳打+$12)

麻藥蛋 $28
勁糖心,麻油味好香,又入味。

📍雞駅花膠雞米線專門店
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓1室

• 花膠雞煲翅配飯
  • 麻藥蛋
  • 胡椒豬肚雞米線
同屋企人出觀塘食dinner,第一時間就諗到一定要食呢間,之前上網見好多人推薦,我都決定黎朝聖一下。我地2個人7點左右到,好彩唔算太多人排隊,咁岩前面2張4人枱未齊人所以俾我地2個入先 (*留意要齊人先入得*) 店舖入面唔算大,又係手機落單,入面上網有d差係收唔到自己data嘅,睇返落單QR code下面有鋪頭WI-FI password,用佢地wifi落單就搞掂。 一人一碗招牌花膠雞湯米線,加多個豆腐。上菜速度算幾快,全部野食都係熱辣辣,招牌花膠雞湯米線雞肉肉質鮮嫩夠滑,好細心仲提供骨礫俾食客放骨。有d  surprise每碗都有兩大嚿花膠,睇到已經感覺好滋潤,湯底奶白色開頭以為會好淡,入口又好濃味喎,唔係味精湯,食哂成碗麵可以飲埋個湯,食完唔口喝。食到一半就上埋岩岩出爐嘅金磚豆腐,細佬忍唔住即時一啖食落口,熱到即刻吐返出黎。炸到金黃色細細粒真係一啖入口岩岩好(切記咪心急,放涼一陣) 外脆內軟,份量的確比想像中多,真係好好食。真心推薦同埋下次一定會再黎!

招牌花膠雞湯米線
2024-04-11
招牌花膠雞湯米線
  • 花膠雞湯米線
2024-04-18 23 瀏覽
呢日星期六去觀塘駱駝漆買小朋友用品,午餐時間來食呢間人氣花膠雞米線。午餐時段門口都好多人排隊,入邊店面不大,但係人流轉得好快,等咗15分鐘都有位。❤️招牌花膠雞米線 $68呢個價錢來講花膠都算大塊而且多😍😍,加$10轉了雞髀,肉質好滑。❤️花膠雞煲翅配米粉$98真係好多花膠,揀米粉會索晒啲湯汁,超級好味。加$10可以轉雞髀。❤️香草雞翼(香草牛油)$42四隻大雞翼,炸得外皮香脆又唔會乾,配上獨家牛油醬汁好好味。❤️麻藥蛋 $28好香麻油味道,係流心蛋。食飽走時仲係大排長龍,都真係值得再encore。

❤️招牌花膠雞米線 $68

❤️花膠雞煲翅配米粉$98
真係好多花膠,揀米粉會索晒啲湯汁,超級好味。
加$10可以轉雞髀。

❤️香草雞翼(香草牛油)$42
四隻大雞翼,炸得外皮香脆又唔會乾,配上獨家牛油醬汁好好味。

❤️麻藥蛋 $28
好香麻油味道,係流心蛋。

食飽走時仲係大排長龍,都真係值得再encore。

2024-04-12
  • 招牌花膠雞米線