餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2017-10-30 1963 瀏覽
之前有同事試過悠蔬食既晚飯, 而佢又知道我媽媽係素食者, 所以提議我帶媽媽試下.幸好悠蔬食係尖沙咀都有分店, 如果要去銅鑼灣的話我諗我媽媽未必會去...始終老人家行唔到太遠一早已經訂好位, 同爸爸媽媽3人行.店剛開始營業所以人未算很多, 不用等就可以入座.店內裝潢以白紫色為主, 很舒服, 亦很光猛.坐下不久,店員先幫忙斟水, 又叫我們先看看menu,之後再回來介紹店方推介, 店內亦有多部電視, 介紹他們的食物.每款都拍得很好, 真的想每款都嘗試我們先點了3款點心, 一份午餐 (午餐有前菜, 湯品, 主菜, 飲品各一) , 價錢由$88-$108不等, 亦可以以優惠價加點甜品一份.以及店員推介的黑松露薯蓉焗大啡菇, 他說這款是必食的.剛好3件一份足夠我們3人一人一件.先端上新薯蔬果青醬藜麥沙津, 新薯已經煮淋了. 配上近年健康新寵藜麥, 口感一爽一軟,配上黑醋酸酸甜甜.但個人不太喜歡就是沙津中另一款醬汁. 有點印度香料, 有點濃烈. 西洋菜南北杏蓮藕湯, 清甜, 淡淡地, 我覺得夠味, 但有人會覺得比較淡. 隨個人口味加一點點鹽就好了點心3款, 有燒賣, 粉果, 腐皮卷, 很欣賞點心,

一早已經訂好位, 同爸爸媽媽3人行.
店剛開始營業所以人未算很多, 不用等就可以入座.
店內裝潢以白紫色為主, 很舒服, 亦很光猛.

每款都拍得很好, 真的想每款都嘗試

新薯蔬菜青醬藜麥沙津

西洋菜南北杏蓮藕湯

點心3款, 有燒賣, 粉果, 腐皮卷, 很欣賞點心, 湯品都非常熱, 點心要剛蒸好熱啦啦即食最正
燒賣好足料, 入面是用豆品料, 混合甘荀, 素翅打成包好.
點心3款
厚厚腐皮卷, 好多涵料. 醬汁都浸入了腐皮卷, 腐皮卷的汁看似很深色, 以為好重味, 其實不太咸, 用來送飯一流!

粉果就還好, 正常味道, 沒有之前兩款咁吸引
紅麴豆腐冬菇粉絲煲配珍珠飯

紅麴豆腐冬菇粉絲煲比較的骰, 兩三啖就可以KO了, 男生食的話肯定不夠飽
材料很豐富,  蔬菜菇類都很多, 珍珠米比較乾身, 我們都以腐皮卷的汁送飯,味道剛剛好.

單點的黑松露薯蓉焗大啡菇  ($148)
黑松露薯蓉焗大啡菇

每一隻的啡菇都非常大, 剛上桌時有聞到黑松露既香味, 但吃下去只有淡淡的, 可以松露份量不多.
啡菇中心釀了薯蓉, 上層再有一層芝士, 再配上蕃茄醬, 茄醬還有蕃茄粒的. 菇味突出, 賣相亦不錯.
雖然是焗, 但竟然沒有很熱, 只是剛好而已.這個有點扣分,
我期待的是吃到是剛出爐熱騰騰的大啡菇

吃罷此道我覺得我還可以吃...所以又點了一份午餐. 就是點心拚盤配青菜雜菇煨麵 ($108)
點心拼盤配青菜雜菌煨麵

剛好拼盤的點心跟我們之前點的有不一樣. 春卷好脆很喜歡, 而且不油膩, 素义燒包醬不錯, 包皮又不太厚.
青菜雜菇煨麵, 湯底很香, 麵很軟但煮得又不會太淋, 夾起來不會容易碎開.
真的跟上海舖吃的差不多
不過如果拼盤可以多加一至兩件點心會比較好, 感覺會化算一點
這個套餐是LUNCH SET中最貴的

餐飲點了檸檬蜂蜜跟檸檬蜂蜜生薑茶, 兩者只加了生薑的分別.
但味道真的有分別, 爸爸話檸檬蜂蜜那杯比較甜, 要加水才行. 生薑茶多少份薑味, 很合兩老的味覺.
檸檬蜂蜜

雖然好飽, 但係吃甜品會有另一個胃.

芝麻卷/宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕

點都要試下佢地既甜品, 有芝麻卷同宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕
店員叫我地先試宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕再吃芝麻卷.
乳酪蛋糕即係chesse cake,我係吃了一口才知道是chesse cake.

其實我係唔多喜歡吃chesse cake. 很怕那種重口味的chesse 味.
還好chesse 味不重, 不會很酸, 抹茶味剛好, 不是苦澀味.
chesse cake比較實. 我喜歡那個餅底, 脆脆的
細細件, 我還可以將它KO. 多少少的話會很膩

店員話芝麻卷, 佢地係自己炒芝麻, 烘焙, 自家磨的.
真的很久沒吃過芝麻卷, 芝麻很香不會很甜, 易入口
先試宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕再吃芝麻卷.會減輕乳酪蛋糕的滯後感.
題外話/補充資料: 有一位女店員很好, 會介紹,講解店內既食物, 主動幫忙收碟斟水. 用餐時發現大約12點半左右陸續有客人, 所以最好預先訂位. 中午用餐沒有看到有min. charges. 晚飯就需要每位最低消費$200.大家要留意一下
2017-10-29
點心3款
點心拼盤配青菜雜菌煨麵
芝麻卷/宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕
  • 點心
2017-10-29 116 瀏覽
嚟過呢度兩次,第一次覺得好鍾意,不油,有湯、前菜同埋主菜甜品,好似仲有嘢飲。裝修好公主feel,枱凳你話好舒服又唔係。但係你話真係好靚又唔係。價位貴,不過食材OK。第二次係慶祝生日,一行成10人,a la carte咁叫食物。覺得set dinner好食好多。飲品都好味。但係最低消費都偏貴。a la carte真係食到人都癲。完全違反健康個概念。都要諗下顧客通常食素係為咗乜。重點想講嗰張咁嘅儲分卡,每一次惠顧無論你係午餐晚餐定係生日會成千幾蚊都係一個stamp...而且2次嘅服務都唔係特別好(唔係差),仲找少咗錢。好難再惠顧...
而且2次嘅服務都唔係特別好(唔係差),仲找少咗錢。
好難再惠顧...
2017-10-29 120 瀏覽
今次幫媽咪慶祝75歲生日,一改傳統大魚大肉,改訂這店聚餐,之前食過價格合理,所以在訂枱時大膽要求廚師可否在餐單以外,幫我們這班不喜歡甜流流蛋榚的老人家整個小榚點比老人家切開心之餘又不浪費食物。那個綠茶紅豆壽榚,輕甜美極。綠色的榚有生氣勃勃的喻意,加上略帶粉紅的壽包更是中西合璧。當然老人家超喜歡!給個讚讚讚。3個月前的餐單己經又換了幾道新菜。感覺每次有驚喜。再加上坐無虛席時員工親切服務態度不變,更令人感覺祥和。愉快用膳。
綠茶紅豆壽榚
綠茶紅豆壽榚
同朋友經過這來吃午餐,估唔到搵到令人驚喜的餐廳。午餐價錢$100內,連沙律及中式湯或青豆忌廉湯及飲品。沙律放了一點醋很啱調味,熱青豆忌廉湯有青豆味但不是太濃跟着忌廉一起入口很滑。中式湯也沒有中式湯也很足料嘅味道很夠。叫了一個午餐是中式飯小煲仔,放了粉絲各類的齋菜很入味再配飯餸,不覺得太濃味!另外點了一個大啡菇我最喜歡這個大啡菇因為我真的很喜歡菇菌而且加有薯蓉及芝士再焗真很香香芒牛油果手卷,點的時候以為是有飯的。原來是沒有飯可以當一個菜吃很清新而且可以當前菜。义燒包 素食!整體來說也是高性價比的餐廳 值得再食
同朋友經過這來吃午餐,估唔到搵到令人驚喜的餐廳。

中式湯也沒有中式湯也很足料嘅味道很夠。

义燒包 素食!

整體來說也是高性價比的餐廳 值得再食
2017-10-23 88 瀏覽
唔知係唔係年紀開始大🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️明明好鍾意食肉,但近le 1年開始鍾意食素食🤔悠。蔬食食過幾次lunch~~晚餐都係第一次✌🏻✌🏻前菜有3款前菜2人份日式藜麥新薯球👍🏻👍🏻👍🏻沙薑豆絲粉皮都唔錯沙律我就冇試了😜中湯—猴頭菇竹笙黃耳燉湯我真係好鍾意飲中湯好清,但味好濃😍😍😍友人ge西湯—周打黃耳雪燕忌廉濃湯朋友話好香好滑香芒牛油果苜蓿芽手卷好fresh紫菜好脆上菜時都會提點最好盡快食,唔係怕會變淋我ge主菜😍😍😍大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵全部都係我鍾意ge材料估唔到又咁夾我覺得可以自己屋企試整🤣🤣🤣青咖哩野菜猴頭菇朋友話冇辣味,似葡汁野菜叫餐廳加番d辣,即刻唔同哂👍🏻👍🏻👍🏻食食吓先記得要影相🙈芝麻榚好香芝麻味綠茶芝士蛋糕都好濃,但偏甜咗d,個人覺得酸番少少會好d🤣晚餐最低消費要$200/人,硬係覺得有d貴🙈今晚每人1個set,都要$26X/人。不過,1次半次冇所謂啦,食少d肉健康d,腸胃負擔冇咁大👍🏻👍🏻👍🏻
唔知係唔係年紀開始大🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
明明好鍾意食肉,但近le 1年開始鍾意食素食🤔
悠。蔬食食過幾次lunch~~
晚餐都係第一次✌🏻✌🏻

沙律我就冇試了😜
猴頭菇竹笙黃耳雪連子燉湯

中湯—猴頭菇竹笙黃耳燉湯
我真係好鍾意飲中湯
好清,但味好濃😍😍😍

友人ge西湯—周打黃耳雪燕忌廉濃湯
朋友話好香好滑

好fresh
紫菜好脆
上菜時都會提點最好盡快食,唔係怕會變淋

我ge主菜😍😍😍

全部都係我鍾意ge材料
估唔到又咁夾
我覺得可以自己屋企試整🤣🤣🤣

青咖哩野菜猴頭菇
朋友話冇辣味,似葡汁野菜
叫餐廳加番d辣,即刻唔同哂👍🏻👍🏻👍🏻

食食吓先記得要影相🙈
芝麻榚好香芝麻味
綠茶芝士蛋糕都好濃,但偏甜咗d,個人覺得酸番少少會好d🤣

晚餐最低消費要$200/人,硬係覺得有d貴🙈
今晚每人1個set,都要$26X/人。
猴頭菇竹笙黃耳雪連子燉湯
2017-10-20 1538 瀏覽
自從我們四個姊妹其中一位上年結婚後,今次難得我們可以四個喜歡紫色的紫妹約飯聚!我建議走到有紫色裝潢的 <雅 ‧悠蔬食>!餐牌前菜有3款:泰式鮮果沙律滿載雜果的水果沙律,色彩繽紛的雜果配醋及混合薄荷葉,入口嚐到豐富鮮果香甜,清新之餘,令人也打開味蕾!羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬加上藜麥增添嚼勁!伴上胡麻醬,味道都幾夾!四喜烤麩口感軟腍吸汁,非常入味!香芒牛油果苜蓿芽手卷以新鮮芒果配合新鮮牛油果及苜蓿芽的組合,  不論紫菜外層抑或苜蓿芽餡料,前者香脆後者清爽,口感不俗!  鮮甜多汁的芒果帶出熱帶風情,整體很清新開胃! 店方還附上一包濕紙巾,真是細心!值得一讚!菠菜桃膠忌廉湯綠油油的忌廉湯,散發清新香氣,入口香滑而濃,一點也不膩!鐵質豐富!特別加入貌似雪蚧膏的天然樹脂桃膠!是近年大熱的健康食材!可增加骨膠原,真是女生恩物!三杯猴頭菇雙薯煲配十穀飯 $228以砂鍋仔盛載保溫,勝在食到尾依然熱辣辣!選用猴頭菇入饌,配料還有彩椒、秀珍菇、...雙薯即是薯仔及蕃薯,香濃惹味的醬汁把所有口味清新的蔬果也提升味道!口感豐富的一道!甜品:蘆薈柚子蘋果糕夾雜蘆薈、柚子絲及蘋果粒,口味清怡少甜!甜而不

餐牌
前菜有3款:
泰式鮮果沙律
清新之餘,令人也打開味蕾!

羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬
加上藜麥增添嚼勁!
伴上胡麻醬,味道都幾夾!

四喜烤麩
口感軟腍吸汁,非常入味!

香芒牛油果苜蓿芽手卷
以新鮮芒果配合新鮮牛油果及苜蓿芽的組合,
  不論紫菜外層抑或苜蓿芽餡料,前者香脆後者清爽,口感不俗!
  鮮甜多汁的芒果帶出熱帶風情,整體很清新開胃!
 店方還附上一包濕紙巾,真是細心!值得一讚!

手卷
菠菜桃膠忌廉湯
綠油油的忌廉湯,散發清新香氣,
入口香滑而濃,一點也不膩!鐵質豐富!

三杯猴頭菇雙薯煲配十穀飯 $228
以砂鍋仔盛載保溫,勝在食到尾依然熱辣辣!

三杯猴頭菇雙薯煲配十穀飯
甜品
蘆薈柚子蘋果糕
夾雜蘆薈、柚子絲及蘋果粒,口味清怡少甜!甜而不膩!令人一試愛上!

蘆薈柚子蘋果糕
大家對這裡的環境及食物也感到稱心滿意!
 平均消費二百多元尚算合理!
2017-08-18
三杯猴頭菇雙薯煲配十穀飯
2017-10-20 1097 瀏覽
平時外出食飯,多數是食肉為主,感覺上叫菜好似不太抵食,自己屋企煮到的簡簡單單的蔬菜,何必要浪費金錢外出食呢。所以今次跟同事去食素,以為都是普通的蔬菜炒埋一碟,點知今次真是大有驚喜,令我對素食有新的睇法。我們先點了一個套餐及散叫了點主菜及小食。先來的是周打黃耳雪燕忌廉濃湯,第一啖飲落去,覺得比一些西餐廳的忌廉湯更好味,有香濃的黑松露及雜菌香味,另外黃耳雪燕令湯底比較杰身,真是十足十外面的西湯,直程想ENCORE多碗。套餐有前菜麻醬沙薑豆絲粉皮,粉皮有香濃的麻醬味道,又爽又滑。另一款前菜泰式香茅金柚鮮果沙律,金柚及菠蘿酸酸甜甜,是一款幾清新及開胃的小食。第三款前菜日式藜麥新薯球,有點似食薯蓉的感覺,不過更有咬口,有少許薯粒及藜麥在內。第四款小食是香芒牛油果苜蓿芽手卷,送上枱後店員千叮萬囑要盡快食用,因為是新鮮製造,怕放久了紫菜會淋,服務非常貼心。手卷的紫菜很鬆脆,牛油果及芒果很清新,有點似紫菜包沙律。套餐的主菜是松子菠菜蘑菇忌廉燴意大利飯,意大利飯軟硬適中,煙煙韌韌,粒粒都沾上了菠菜汁,而且還有些雜菌煮在一起,整體很creamy。另外再散叫了一個黑松露牛肝菌意大利雲吞,雲呑份量頗多,而且隻

我們先點了一個套餐及散叫了點主菜及小食。

日式藜麥新薯球

松子菠菜蘑菇忌廉燴意大利飯

另外再散叫了一個黑松露牛肝菌意大利雲吞,雲呑份量頗多,而且隻隻脹卜卜,雲吞內餡的牛肝菌味道濃郁,加上黑松露忌廉汁,絕對能媲美五星級西餐廳的味道,絕對是推介之一。
黑松露牛肝菌意大利雲吞

另外點的小食墨西哥芝士夾餅配雜菜粒,夾餅裏面夾住半溶的芝士,夾餅焗得很香脆,芝士雖不多,但味道濃郁,雜菜粒有蕃茄、芒果及三色椒在內,撈了點橄欖油,味道酸中帶甜,非常惹味。
墨西哥芝士夾餅配雜菜粒

跟餐加錢轉了鮮蘑腰果糊配芝麻湯圓,腰果糊味道濃郁且幼滑,有別於平時的芝麻糊,感覺上不會太飽滯,而且甜度較低,芝麻湯圓亦都是細細粒,煙煙韌韌,麻香十足,是一個不錯的甜品
鮮蘑腰果糊配芝麻湯圓

總結,食物味道高質,而且不油膩,除了是素食外,還是一間健康食店,全部都少油少鹽,但煮出來的效果不俗,價錢跟西餐廳差不多,主要食材都是以雜菌為主,絕對會再幫襯。
2017-10-20 586 瀏覽
近年越來越多人轉食素,一來比較環保,二來減少殺生,幫自己及下一代積福。所以有見及此,一位食素的朋友特地帶了我去位於尖沙咀金馬倫道的雅悠蔬食,一嘗高級的素菜。我們點了兩個晚餐,包括一個意粉及咖哩。前菜是麻醬沙薑豆絲粉皮及泰式香茅金柚鮮果沙律及日式藜麥新薯球,碟碟份量十足,麻醬粉皮味道跟雞絲粉皮無異,麻香味濃,為粉皮增添味道;沙律帶點酸,而且色彩繽紛,非常開胃;薯球很大個,裏面有點薯粒,滑得尼又有咬口。蘆筍素香鬆苜宿芽手卷及香芒牛油果苜蓿芽手卷外層紫菜鬆脆,蘆筍爽脆,素香鬆以假亂真;香芒牛油果清新帶帶果香,食完都不覺飽滯。周打黃耳雪燕忌廉濃湯真係超級好飲,雖然是素湯,但裏面加了黑松露、雪燕等,最重是忌廉湯做得非常香滑,而且很濃郁,黑松露味道被襯托出來。相比西湯,猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯比較遜色,不是不好飲,是比了下去,中湯內有濃郁的猴頭菇味道,黃耳令湯更杰身且黏口,膠質很重,是女士們的恩物。西西里蕃茄野菜燴扁意粉伴香草豆卷,有濃郁的蕃茄醬味道,大量雜菌及橄欖伴入意粉內,幾乎是餸多過粉,意粉軟硬度適中,酸甜可口,完全沒有油膩感。豆卷煎得香脆,有點似肉的質感,味道不會太咸。青咖哩野菜猴頭菇配印

我們點了兩個晚餐,包括一個意粉及咖哩。

蘆筍素香鬆苜宿芽手卷及香芒牛油果苜蓿芽手卷

西西里蕃茄野菜燴扁意粉伴香草豆卷

青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯,薄餅都已經有六片,還加上米飯,一個人無可能吃得完,青咖哩味道重椰奶香,咖哩完全不辣,帶有甜品,芋頭煮得軟綿,猴頭菇吸收了青咖哩的醬汁,一咬入口就爆汁,薄餅煎得香脆,配咖哩絕對係無得彈。
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯

黑芝麻糕有濃郁的芝麻味,煙煙韌韌,不過很飽滯。宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕的綠茶味濃郁,有茶的苦澀味道,而且不會過甜。
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及黑芝麻糕

最後點了杯藍蝶花雪梨汁,飲品的顏色吸收,有點似mocktail,味道比較甜,不太飲得出雪梨味道。
藍蝶花雪梨汁

總括而言,這裏的素菜除了有外觀精緻外,質素確實是無庸置疑,味道絕對能夠媲美西餐廳,本來覺得價錢比外面的素食店昂貴,但試過後才發現是貴得有道理。
蘆筍素香鬆苜宿芽手卷及香芒牛油果苜蓿芽手卷
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及黑芝麻糕
2017-10-18 91 瀏覽
还未食完就急不及待寫昨天来因为有活動包場無食上,今天11点赶到还有半小时才开門,员工非常热情的迎接进去坐下等非常感谢餐非常精致好味,沙拉食材有藜麦太👍,又有蓝蝶花茶我的至爱更令我驚喜的是西洋菜湯濃濃的西洋菜味久違了
还未食完就急不及待寫
非常感谢
餐非常精致好味,沙拉食材有藜麦太👍,又有蓝蝶花茶
我的至爱
更令我驚喜的是西洋菜湯濃濃的西洋菜味久違了
2017-10-18
2017-10-14 370 瀏覽
平日餐餐都多肉少菜,加上應邀多外出晚飯,所以今晚特別一點,食素菜晚餐。晚市有餐套,有齊前菜、小食、餐湯、主菜及甜品,還可加飲品,超級豐富。估唔到而家的素菜變化多又有新鮮感,中式、日式、西式等等,多國菜式都有,總有一款岩自己,而且味道仲好好。本以為素菜會好清淡無味又唔飽,但事實係好美味而且花心思做的菜式,最重要超滿足,夠肚飽有力量。麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。豆絲的質感同外觀都做得好似雞絲,加上麻醬同青瓜絲,正正就是個雞絲粉皮的味道。不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。沙律汁帶有香茅味,加上菠蘿及金柚多汁,令沙律更清爽,但有沙薑係面感覺唔多夾。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。紫菜好脆口,加埋芒果與牛油果的無敵組合,無得輸,而且手卷食到底都仲有料。周打黃耳雪燕忌廉濃湯,素菜的西式湯味道仍creamy濃郁,有爽口黃耳同雪燕,與雜菜粒,令忌廉湯濃而不膩。猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯,中式湯也同樣出色,味道溫和滋潤,清晰湯色但有好香的味道,

麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。

前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。
用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。
麻醬沙薑豆絲粉皮
不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。
泰式香茅金柚鮮果沙律
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。
猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯
猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯,中式湯也同樣出色,味道溫和滋潤,清晰湯色但有好香的味道,猴頭菇更肉肉類,食落啖啖肉。
大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵
大啡菇南瓜紫薯鮮豆包焗千層麵,焗得火喉剛好,芝士面焗得香噴噴,睇落材料滿滿。
千層麵夾著鮮豆包,微彈有點肉魚腐的質感,令人錯覺咬緊肉,都做得幾好。
中間仲有南瓜塊、蕃薯塊及菇片,多種口感和味道,用芝士令所有食材都混合一起,所以都幾夾。
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯,我較喜歡這個主菜。
猴頭菇先炸一下,令外層更似雞皮,實在做的外貌同質感都好似雞件,值得一讚。
青咖哩微甜帶輕輕辣,好香滑又味道濃郁,十分惹味。
有西蘭花、椰菜花、意大利青瓜、蕃茄、泰國茄子、芋頭等等,多款雜菜又夠健康,配珍珠飯真係好好味。
重點推介配印度薄餅,其香酥味道及帶點煙韌的薄餅,沾青咖哩食,真是一絕。
香茅薑茶$45,晚餐跟餐可減$10,都算抵飲,加上餐廳冷氣比較大,所以飲熱飲更合適。
內有兩個三角茶包,我之後有添多一次熱水,味道都可以。
香茅薑茶
有清新香茅味,而且香味天然易接受,帶有少少薑味,溫熱而不刺激,飲完頗舒服。
熱茶配甜品也不錯。
熱朱古力咖啡
熱朱古力咖啡,兩者味道平均,由於奶泡凍的,令熱飲溫度下降,很快變凍。
拉花頗吸引,幾用心沖製。
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及古法黑芝麻糕
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕、古法黑芝麻糕

抹茶味很濃重,有茶甘又有茶香,也不會太甜,有點乳酪的微酸令甜品不會太膩,質感結實,但入口溶化開變得幼滑,餅底也有酥香,我好鍾意呢個甜品
黑芝麻糕味道也算重,但正正只是黑芝麻味重,甜度適中,幾岩鍾意中式甜品的人食,的媽一定十分喜歡。

總捨,食物份量多又飽肚,味道很好,有中、西、日式等選擇,估唔到而家的素菜已經進展到如此多樣化,很吸引人食素菜,的確令我對素菜有所改觀。
2017-10-12
宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕及古法黑芝麻糕
2017-10-09 126 瀏覽
尖沙咀一行都好多嘢食,今日同朋友突然間想食素,上網見到呢一間素食西餐裝修都好有格調,所以同朋友去左上去食晚餐裝修以紫色為主,座位舒服,但係提醒大家帶件外套,冷氣都幾勁。搭𨋢去到3樓,一出門口就到,侍應安排我哋坐二人位,座位都好舒服。佢哋有set dinner,每個set二百零蚊,但係由前菜,小食,餐湯,主菜,甜品仲有嘢飲,呢個價錢又唔貴喎。餐湯朋友就叫咗西湯,我就叫左中湯,周打雪燕忌廉濃湯,勁香忌廉味,入邊真係仲有雪燕架,我就聞到好重嘅蘑菇味,我試咗一啖好creamy 我個猴頭菇竹笙雪蓮子燉湯,一聽到都覺得好補,飲落去真係熱辣辣,個色澤係茶色,同一般嘅燉湯一樣,飲得出好足料,個湯好夠味道都好鮮甜,而且仲食到猴頭菇,同埋竹笙。前菜都唔少野,我同朋友都好鍾意個薯球,好夠味,薯仔打得好滑,忌廉味唔會太重,一邊仲見到佢有青瓜朋友就鍾意個鮮果沙律,食落好泰式,佢用咗西柚汁混理水果,酸酸甜甜,好開胃,而且都好足料,又有西柚,番茄仔,同埋啲菜佢哋仲有手卷,我哋都係點左香芒牛油果手卷,第一次食手卷係入邊無飯,哈哈,口感好特別,紫菜值得一讚,夠乾身,牛油果嘅味道配上芒果又幾夾主菜終於上場,朋友點左獅子頭

主菜終於上場,朋友點左獅子頭配珍珠糙米飯,入邊有兩大舊獅子頭,冬菇同埋一啲青菜,醬汁好好送飯,
獅子頭係用豆皮整出嚟,口感好彈牙,冬菇索晒醬汁仲好食
松子菠菜蘑菇忌廉飯,菠菜咪唔會太重,飯既口感軟硬剛好,都係吸晒啲忌廉汁,而且咬落去有松子會增加個口感,份量對一個女仔來講啱啱好
去到最後嘅甜品,有抹茶紅豆乳酪蛋糕,同埋黑芝麻糕。

黑芝麻糕好重芝麻味,食落唔會太甜,好彈牙而且好滑,整得夠實在唔會散開,呢個唔錯
乳酪蛋糕一向係最愛,綠茶味好重,大有綠茶嘅甘澀味配上甜甜的紅豆啱啱好,中和返兩者嘅味道,呢款蛋糕都係好紮實,係我鍾意嘅嗰款cheese cake.
兩個人埋單$550 ,每人有五樣嘢食,再加杯飲品,價錢真係好抵食,下次會再去
2017-10-07 118 瀏覽
太太平時喜歡食素菜 聽同事講 雅。悠蔬食係一個唔錯嘅選擇難得星期一放假 同太太拍拖去街 帶咗太太去尖沙咀金馬倫道嘅分店食lunch地點好方便 食飽再係尖沙咀行街環境好舒適仲有圓枱 可以一大班人聚會公眾假期都有lunch set 我同太太叫咗兩份西洋菜南北杏蓮藕湯個湯好清甜 除咗西洋菜同蓮藕之外,仲有粟米同紅蘿蔔原來唔落豬骨或瘦肉都可以咁好飲平時茶餐廳啲例湯係唔會飲 但呢個唔覺得有加味精 所以太太都飲晒新薯蔬果青醬藜麥沙律個沙律都好新鮮 配埋青醬同黑醋 好味 不過可能唔記得放藜麥 😅點心拼盤 配 青菜雜菌煨麵個點心拼盤有翡翠白菜餃、芋絲春卷、素叉燒包同素翅香菇燒賣太太最鍾意個芋絲春卷 香脆可口個煨麵都好味 湯底唔太濃郁 仲有好多菇餐飲叫咗檸檬蜂蜜生薑茶 真係好夠薑 泰式鳳梨鮮蔬炒飯 配 香脆腐皮卷個香脆腐皮卷 新鮮炸起 熱辣辣 好好食 個炒飯有驚喜 有陣冬陰公味 辣辣哋 再加埋有個甜味嘅菠蘿同酸酸哋嘅蕃茄 好開胃
太太平時喜歡食素菜 聽同事講 雅。悠蔬食係一個唔錯嘅選擇
地點好方便 食飽再係尖沙咀行街

環境好舒適

仲有圓枱 可以一大班人聚會

公眾假期都有lunch set

我同太太叫咗兩份

個湯好清甜

除咗西洋菜同蓮藕之外,仲有粟米同紅蘿蔔
原來唔落豬骨或瘦肉都可以咁好飲

個沙律都好新鮮 配埋青醬同黑醋 好味

不過可能唔記得放藜麥 😅

點心拼盤 配 青菜雜菌煨麵
個點心拼盤有翡翠白菜餃、芋絲春卷、素叉燒包同素翅香菇燒賣
太太最鍾意個芋絲春卷 香脆可口
個煨麵都好味 湯底唔太濃郁 仲有好多菇
餐飲叫咗檸檬蜂蜜生薑茶 真係好夠薑

泰式鳳梨鮮蔬炒飯 配 香脆腐皮卷
個香脆腐皮卷 新鮮炸起 熱辣辣 好好食

$113.5 (午餐)
2017-10-04 1401 瀏覽
很多人誤解『茹素』=『食齋』,筆者希望在本篇食評開端,解釋一下兩者區別。食齋=吃素,對!論述沒錯,食齋是部份佛教宗派的飲食習慣,基本上指吃植物製品,包括蔬菜、五穀、菌類、水果、果仁、豆類及其製品,而在眾多植物當中,五辛並不視為齋,據《楞嚴經》《梵網經》《楞伽經》等三部佛家經書對何謂五辛都有不同闡釋,總括可歸類為以下七種植物: 大蒜/小蒜/興渠(有說是洋蔥)/慈蔥/茖蔥/蔥/韭菜。總而言之,凡蔥、蒜、韭菜韭黃等植物皆不視作齋。大乘佛教認為食用五辛,會增進性慾,召引惡鬼,使天人遠離。茹素人士如果不是因為信奉宗教而素食,一般不會拒吃五辛,對蛋奶製品亦不會拒諸門外,某些茹素者甚至會喝酒及進食少量海產,因此茹素其實跟食齋兩種飲食習慣,有着根本的不同,茹素選擇會較齋食多。筆者雖非食肉獸,但委實沒有太多食齋茹素經驗,在8月頭經友人推介,在位於尖沙咀的雅悠蔬食,體驗了一頓精彩素食晚宴。室內環境佈置以紫白兩色為主調,光鮮雅緻,感覺頗女性化,雅悠作此環境佈置,相信是為了迎合主流客户群-女生的喜好。跟傳統吃齋的食肆有着大不同,菜式設定並沒有任何素裝葷的菜式,菜牌中並無甚麼素雞、素鵝、素火腿、素咕嚕肉等偽肉菜

大蒜/小蒜/興渠(有說是洋蔥)/慈蔥/茖蔥/蔥/韭菜。

跟傳統吃齋的食肆有着大不同,菜式設定並沒有任何素裝葷的菜式,菜牌中並無甚麼素雞、素鵝、素火腿、素咕嚕肉等偽肉菜式,菜名乃反映真實用料,毫無肉味的素菜菜牌。菜式設計及用料不分東西南北,南亞、和風、中國、西方等菜式一應俱全。

咱們三人入座,點了二份晚餐,另外單點了一些飲料、主菜及甜品

芒果菠蘿清涼特飲

先聲奪人的一杯時令特飲,用了十分甜熟的芒果及香水菠蘿製成,每口都洋溢着滿滿的熱帶水果香氣,筆者及同行友人無不對該凍飲讚口不絶!

前菜共有三道

四喜烤麩

江浙菜中常見的前菜,這裏做的大至跟滬菜館做的雷同,以醬油為主調調料,加入金針菜、蠶豆、木耳、香菇及烤麩等泡製,醬油汁底香甜,吸入醬汁後的烤麩當然味美,而且嚼勁一流,吃過不少香港及內地滬菜館所製的,比較之下雅悠出品絶不遜色。

泰式鮮果沙律

以時令水果配上泰色沙律醋,味道怎會差,特別一提那幾片香水菠蘿,真的超可口,把所有水果的風頭都蓋過了。

羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬

蕃茄伴胡麻醬是平常不過的日式料理,但他們在這平常不過的料理上添上新意,加入了苜宿芽及藜麥,兩者都是健康食品中的新貴,低卡高纖,藜麥低糖易飽肚,苜宿芽具高鹼,有助減低血液內的酸性,港人平日飲食大多少菜多肉,血液含酸量高,多吃有助血液酸鹼平衡,普通的胡麻醬蕃茄加入兩者之後,頓變成了一道健康指數爆燈的前菜。

蘆筍素香鬆苜宿牙手巻

一道和風卷物,蘆筍及苜宿芽本身味淡,如果只以兩者作卷物饀料,味道會相當清寡,但配上素香鬆這充滿油香的炸物後,味道頓變豐富,吃着它猶如吃着軟殼蟹手卷,非常香口滋味。

香芒牛油果苜蓿芽手卷

熟透的牛油果非常可口,軟滑中帶脂香,筆者有一吃友把熟透的牛油果形容為植物拖羅,自己甚喜歡蘸上醬油及青芥末同吃,芒果香味十足,肯定貨源揀手,整體組合雖然沒有葷及炸物,但卻味道精彩,毫不單寡。

菠菜桃膠忌廉湯

桃膠即桃樹的樹膠,被視為平民燕窩,有清血降脂及養顏功效,很有益處的平價食品,跟菠菜茸及忌廉煮成的湯,本來估計口感厚身而味道偏淡,怎料一口喝下,口感滑溜厚身之餘,竟帶有若清雞湯的甜味,足見素湯頭用料十足。這湯用上牛乳製忌廉,屬於蛋奶素食。

蟲草花竹笙蓮子黃耳冬瓜燉湯

燉湯用料十足,材料都是營養高而熱量低的健康素,有着濃濃的菇菌芳香,不過湯的味道沒有的上面菠菜湯的複雜層次,筆者始終並非茹素者,蛋奶素仍是較合口味。

牛肝菌忌廉燴扁意粉

牛肝菌味濃,配以黑松露醬及鮮忌廉煮成的醬汁,是意大利麵的絶配,汁醬幼滑掛麵,麵食則軟硬適中,筆者認為這裏的廚師煮意大利麵的功夫到家,比市面上不少西式食肆做得更好。

青咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅

咖喱汁椰香足,甜口而不辣,汁真的是無從挑剔,猴頭茹的口感有點像雞肉,有嚼勁而不韌,吸汁甚佳,筆者認為是所有咖喱的良伴。印度薄餅口味正宗,香脆帶油香。

黑松露薯蓉焗大啡菇

端至跟前已嗅到濃濃的奶油香氣,這道菜在一般西餐廳常見,烹煮方式以致用料,都大同小義,菇上鋪上芝士烤焗,烤熟後再添上黑松露醬,碟底置有濃稠茄醬伴食,茄醬是這道菜的靈魂,它的酸把芝士及大啡菇的味道提升不少。

吃的時候筆者跟他們的經理閒談,跟她確認一下是不是幾道主菜及剛才的桃膠湯都是蛋奶素食,帶有乳製用料,怎料答案非常出人意表,除了這道菜之外,菠菜湯及其餘兩道主菜都含牛奶製品。我的天!最具乳香的一道主菜竟然是一碟齋,沒五辛,沒蛋奶,很驚嘆素芝士廠的鬼斧神功,竟可以把素芝士造得那麼的形神兼備。

蘆薈柚子蘋果糕 、雙檸乳酪蛋糕

蘆薈柚子蘋果糕以大菜糕為主體,加入了柚子醬、蘋果及蘆薈粒,香氣足,口感爽甜,是一道清新輕盈的甜食。

雙檸乳酪蛋糕屬蛋奶素,以青黃兩款檸檬加入芝士做成的凍餅,嗅到了雙份的檸檬芳香,舌頭感受到兩個層次的不同酸味,芝士厚身滑溜,一塊零瘕疵的妙品。

鮮磨腰果露配黑芝麻湯丸

這道甜品乃當晚的高潮所在腰果露的製作成本高,坊間糖水店甚少有售,吃過的都不甚了了。是晚吃到的真是出色得很,腰果味濃,沒有油益及燶味,歞示了油新鮮,而且腰果炸得剛好,沒有過火,口感滑溜卻不帶塊狀異物,表示米漿芡勾得均勻,厚薄適中,這裏做的腰果露應該是筆者所吃過中最好的。至於黑芝麻湯丸,外皮非煙韌Q感十足,黑芝麻饀香味突出得很,每顆都令舌尖味蕾大大叫好。

買單: HK$999

總結: 大部份人對吃素的概念都有誤解,齋、素在他們的眼中還是同一樣的東西,吃的都是豆製品、齋麵筋或是那些以素所製的偽肉,吃的地方不外乎是佛門寺廟或佛教徒所開的齋鋪。雅悠蔬食提供多款不同的齋食、素食及蛋奶素食,種類繁多,大家可帶同朋友去試試他們出品,感受素食的樂趣,一洗他們認為吃素沉悶,淡而無味的印象。
2017-08-08
今天是農曆八月十五,先祝大家中秋節快樂!不知大家有沒有初一十五吃素的傳統呢?或者外國流行Green Monday (趁星期一吃素)這次 #Lucas小食家 帶大家去尖沙咀,吃一家既精緻又好吃的新派素菜,去片! 菜單: 今次我們叫了兩個中午套餐+甜品! 頭盤是 -新薯蔬果青醬藜麥沙律 賣相很OK! 我很喜歡那個黑醋汁! 再來 -西洋菜南北杏蓮藕湯 很足料呢~好喝! 主菜1 - 點心拼盤 分別有翡翠白菜餃、素叉燒包、素翅香菇燒賣、粉果 點心各樣也很出色,唯獨份量比較少,想多吃一點! 主菜2 -泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷炒飯吃到一粒粒的清甜鳳梨,加上泰式微辣,很開胃的說! 甜品 -腰果露感覺是鮮磨的,不像用粉沖出來的,很有質感,味道亦很濃郁!飲品 -蘆薈柚子蜜/咸柑橘蜜很配合秋天,潤喉之選!雅 ‧悠蔬食 尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
今天是農曆八月十五,先祝大家中秋節快樂!

菜單:

今次我們叫了兩個中午套餐+甜品

頭盤是 -新薯蔬果青醬藜麥沙律
賣相很OK! 我很喜歡那個黑醋汁!

再來 -西洋菜南北杏蓮藕湯
很足料呢~好喝!

主菜1 - 點心拼盤
分別有翡翠白菜餃、素叉燒包、素翅香菇燒賣、粉果
點心各樣也很出色,唯獨份量比較少,想多吃一點!

點心
主菜2 -泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
炒飯吃到一粒粒的清甜鳳梨,加上泰式微辣,很開胃的說!

泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
甜品 -腰果露
感覺是鮮磨的,不像用粉沖出來的,很有質感,味道亦很濃郁!

飲品 -蘆薈柚子蜜/咸柑橘蜜
很配合秋天,潤喉之選!

雅 ‧悠蔬食
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
2017-10-02
10 分鐘 (堂食)
點心
泰式鳳梨鮮蔬炒飯 + 腐皮卷
  • 腰果露
2017-10-02 110 瀏覽
三五知己假期飯局,平日食得肉多想go green 一下,所以今晚揀左素食。大家以為呢間餐廳係以中式素食為主,點知掀起餐牌發現原來係fusion素食,幾特別!餐廳設計係以淺紫色為主,好配合悠雅呢兩個字。格局比人感覺大方同乾淨。大家要留意,晚飯係有最低消費,到時員工享點餐時都會提提你。麻醬沙薑豆絲粉皮。粉皮做得好爽,豆絲👌🏻有口感。泰色香茅金柚鮮果沙律。感覺好清新,香茅同沙律好夾,菠蘿同菜都好新鮮。黑松露薯蓉大香菇好好味!菇好香,上面層薯蓉焗得啱啱好。咪睇佢咁大個,食落一啲都唔覺漏。大啡菇白松露薄餅,抵👍🏻!餅底好脆不油膩,青丶紅丶黃椒焗得啱啱好,唔會淋滋滋,菇比例剛剛好,吃出驚喜!獅子頭配糙米飯ok,個汁送飯好味,如果多一舊獅子頭就好啦。泰式金邊粉又係吃出驚喜。雖然有啲辣,但好香好惹味。一讚就係蛋絲,感覺炸過食落有啲似豆卜,好香蛋味。豐富嘅晚餐都要有甜品先可以畫上句號,鮮果拿破崙。酥皮整得好鬆化但又唔會一食跌哂落碟。焗蓮蓉西米布甸。蓮蓉香味好出,西米口感very good 完全晤漏又唔太甜。總括泥講,呢餐素食好好味!
大家要留意,晚飯係有最低消費,到時員工享點餐時都會提提你。
麻醬沙薑豆絲粉皮。粉皮做得好爽,豆絲👌🏻有口感。
黑松露薯蓉大香菇
獅子頭配糙米飯ok,個汁送飯好味,如果多一舊獅子頭就好啦。
總括泥講,呢餐素食好好味!