2008-11-13 30 瀏覽
11-NOV記念飯....今年既今日因為大家都要返工, 所以無特別安排任何節目....就食個晚餐, 去左粉嶺既"雅士"隔一排無嚟, 感覺依舊.....叫左兩個set diner (湯, 餐包, 主菜, 甜品, 餐飲)西冷扖配意粉(黑椒汁) - 7成熟岩岩好, 唔UN又有牛味牛柳配飯 - 有3大塊, 比西冷較生, 可以接受, 第一片有D"UN", 但其餘既就岩岩好, 唔比西冷遜色甜品係0者哩, 我問可唔可以要雪糕, 店員"緊係無問題啦"....讚埋單唔洗百四, 平靚正....而且品質絕對有保證下次要試焗野, 因為見到隔離台ORDER....勁吸引
11-NOV
隔一排無嚟, 感覺依舊.....
西冷扖配意粉(黑椒汁) - 7成熟岩岩好, 唔UN又有牛味

埋單唔洗百四, 平靚正....而且品質絕對有保證
下次要試焗野, 因為見到隔離台ORDER....勁吸引
2008-11-03 28 瀏覽
同 Honey 想 靜靜地傾計 舒舒服服 咁食個 lunch, Honey 提議 去 雅士餐廳~ yeah, 其實 我都想 試 這 餐廳 好耐 la~ good!Honey 和我 各自 叫 一個 set lunch 來 share~ 是日 餐湯 是 周打魚湯~ 賣相 ok,有 魚湯 味道, 也有 粒粒魚肉, 都吾錯. 不過, 我個人喜好~ 還是 喜歡 傳統 的 忌廉 白湯. 可能我不太喜歡 飲 有 魚肉的 湯 .腿蛋雞扒 長通粉~賣相大大碟 幾 ok, 味道好 似 fastfood, 雞扒冇味, 長通粉 頗淋, 而且 沒有足夠 sauce來伴吃, 所以 我們 都沒有 吃晒這個 餐.鴨胸沙律~ 沙律 份量大大碟, 我一見到已經好開心! 雖然 鴨胸 有些 overcooked, 但是味道幾好, 沙律 一樣好好味, 所以 我們 好快 吃晒這個 餐. 好滿足.下次 再來 都要 叫 沙律, 好抵食.總括而言: 餐廰環境都幾 舒服、晚上的氣氛應該都幾浪漫, 食物都吾錯! 食物份量較 大~ 沙律 份量 大大碟, 足夠 兩個 細食 的 女仔 來 share.

下次 再來 都要 叫 沙律, 好抵食.

2008-08-29 30 瀏覽
每次經過, 都會隱隱約約睇到窗邊枱, 感覺好浪漫:-)餐廳比我想像中細, 晚上7 點半, 全場Full晒, 雖然book左枱, 但都要等十五分鐘到先可以入座。今次多人一齊食飯, 所以都試左幾多野, 每個Set 份量都好大。 酥皮魚翅湯,湯足料,有魚翅, 但可焗耐d令酥皮更鬆脆。配蒜茸多士, 非常好吃, 似即整, 好香好脆。前菜有焗田螺、青口配薯茸, 中規中舉, 薯茸偏淡紐西蘭牛柳,厚切,肉嫩,但表面唔夠香口,如燒過有網紋會好味D。 T骨扒、西冷扒,size 大過塊面, 味道ok 羊鞍,重香料,好嫩甜品係啫喱, 非常普通, 好似細個係屋企整既平均每人$120, 算抵食 Lee 排食得太多, 有d食濟左, 睇黎黎緊個week 都唔駛點食野
每次經過, 都會隱隱約約睇到窗邊枱, 感覺好浪漫:-)

前菜有焗田螺、青口配薯茸, 中規中舉, 薯茸偏淡

T骨扒、西冷扒,size 大過塊面, 味道ok

羊鞍,重香料,好嫩

甜品係啫喱, 非常普通, 好似細個係屋企整既

平均每人$120, 算抵食

• 酥皮魚翅湯
  • 紐西蘭牛柳
2008-07-31 33 瀏覽
中學時代, 雅士餐廳早已在此, 但一直都沒有去過, 今晚男友想鋸扖, 便提議來這裡(他來過好幾次了), 一試之後, 便愛上了~這個也算是我的老地頭, 現在才第一次到訪, 說來真慚愧啊!!這餐廳大大話話都營業了十多年, 是間老牌西餐廳, 聽聞有不少明星都專程到來一試, 無論環境、佈置、檯檯凳凳、侍應的制服等, 都好有懷舊感, 大多以紅色為主。一進內, 地方不算大, 但感覺相當好~還有, 在CASHIER的當眼處清楚地寫明:「嚴禁搭檯」, 哈哈!! 多好的規條~I LIKE IT!!!餐牌食物選擇眾多, 又有圖片參考。是夜我們點了一個焗田螺套餐&焗海鮮長通粉套餐。焗田螺套餐~餐湯是魚翅酥皮湯(配蒜茸包):熱辣辣, 味道鮮甜, 材料有魚翅和蟹肉, 但都有夾雜少量粉絲, 連埋浸軟的酥皮一齊食, 口感一流, 好味!!Appetizer是焗田螺:螺肉不算大, 食到有蒜香和牛油味, 都幾爽口, 最愛還是田螺下的薯茸, 入口軟滑Main course是西冷扖配薯菜:Order了Medium Well, 配上黑椒汁。小妹對牛排沒什麼研究, 真抱歉!個人覺得牛扖中間部份略為韌了一些, 周端部份的肉質就嫩得

餐牌食物選擇眾多, 又有圖片參考。
是夜我們點了一個焗田螺套餐&焗海鮮長通粉套餐。

焗田螺套餐~

Main course是西冷扖配薯菜:Order了Medium Well, 配上黑椒汁。小妹對牛排沒什麼研究, 真抱歉!個人覺得牛扖中間部份略為韌了一些, 周端部份的肉質就嫩得多, 牛扖是醃製過才煎的, 亦是一塊梳打牛, 但整體上味道和口感都ok, 不過不失。

焗海鮮長通粉套餐(加$8轉套餐)
餐湯選了羅宋湯(配牛油餐包):羅宋湯酸酸辣辣, 好開胃~湯中有足料雜菜和大大塊薯仔, 岩哂我!

焗海鮮長通粉:一上檯真的嚇了一跳, 份量好大啊! 如果你是芝士迷, 必定會愛上。面頭的parmasen cheese多得很, 還在熔化中, 好香, 有些焗得脆脆的, 咬口十足, 芝士更熔在長通粉內, 好正
白汁也好香滑,海鮮的份量好豐富, 有蝦、墨魚仔、魚柳、蘑菇、蟹肉, 仲連同去了皮的紅椒一起焗, 切成一粒粒, 軟腍腍, 不吃還以為是蕃茄來的呢~我不是個芝士怪也要大力推介, 真令人回味!(提議二人share, 頗大份的, 可以選擇飯或意粉)

最後是餐茶和甜品甜品是jelly, 十分普通, 味道很淡。

鄰桌有五位男士各點了吉列豬排套餐, 吉列豬排有兩塊, 保守估計起碼有兩隻女仔手咁大, 份量十足, 炸得金黃, 似乎很惹味啊, 如果熱愛炸物者, 可以一試, 不知味道如何呢~

值得一讚是服務, 接近晚上八時, 全場滿座, 人客好多, 但他們態度依然很好, 快手快腳, 上菜次序亦好清楚, 不會一次過堆滿所有食物上檯
。眼見有5-6人等位, 也沒有趕客情況出現。

滿意的晚餐, 決定下次來吃下午茶~
羅宋湯、牛油餐包
焗田螺
西冷扖~ok
最強焗海鮮長通粉
最強焗海鮮長通粉
2008-07-17 11 瀏覽
It was a $98 pork knuckle meal . The pork knuckle was boiled cook. Tasted slightly salty. It was so over cooked that I did not need to chew at all. So disappointed.
$98 (其他)
  • T-BONE STEAK IS OK.
For the food savvies amongst you readers, I know the title itself is a joke: "British Cuisine? Don't they do fish and chips only?"The difference between western European cuisine can be extremely subtle, ranging from the use of herbs and sauces, to the selection of meats and grill style.Ignore the previous comments, in fact, ignore all comments altogether including mine, I would recommend whoever visit Deluxe to have no expectation in the first place: instead of aiming for another Amigo, or an ex

Ignore the previous comments, in fact, ignore all comments altogether including mine, I would recommend whoever visit Deluxe to have no expectation in the first place: instead of aiming for another Amigo, or an extremely well-run Michelin-worthy eatery. Aim to find the subtle lost art within Deluxe that are left behind from a decade old British cuisine style.

Personally, I've had all my meals in Deluxe before (breakfast, lunch, tea, dinner, even supper) due to my locational proximity. Deluxe DIY their mint source for lamb legging, cooked their grilled pork to the exact satisfaction. Even their Borscht has all 4 ingredients required to make it a classy standard (meat tomato, puree, ketchup and standard tomato)

I have yet to find a restaurant that cook British cuisine as standard as Deluxe.

2008-06-23 15 瀏覽
早幾日同女朋友去左附近間戲院睇戲懷舊吓!睇完就順便搞埋個懷舊二重奏食翻餐懷舊飯啦!結果就去左呢度…我就叫左一個(焗豬扒飯),女朋友就食左個(牛扒餐),牛扒餐就真係無乜野好講…仲以為咁上下既價錢唔會有梳打牛扒,點知又係呢樣野!有少少失望…個汁尚算可以,都好過(大家X)既。反而個飯就真係估佢唔到,味道就可以算係中級以上,但豬扒既份量就真係超多,我食完啲飯都仲有豬扒剩,最後係變成剩食豬扒,呢個可以算係最多豬扒既(焗豬扒飯)
$80-120 (晚餐)
  • 焗豬扒飯
2008-06-22 10 瀏覽
平日佢都好多人食下,但我就覺得唔抵食。我食過焗海鮮飯餐,餐湯周打魚湯稀稀地,d焗飯好濕,質感麻麻;最頂唔順杯咖啡,咁既價錢,都唔係即磨(至少我飲唔出係……)總之,d野又未至於好難食,但睇埋價錢,就非常唔抵
平日佢都好多人食下,但我就覺得唔抵食。
總之,d野又未至於好難食,但睇埋價錢,就非常唔抵
2008-05-18 19 瀏覽
首先,佢個度d服務態度唔好,d杯碟有d系爛,先姑勿論佢呢d野,食野最緊要係d食物…雅士令我失望,平均每個meal都要90蚊,不過我覺得只值50蚊我要四成的牛扒,佢俾我六成有多!!牛扒有加鬆肉粉,對牛扒有要求的人,雅士唔系一個明智之選…不過佢的羊膝唔錯,同d例湯都ok
首先,佢個度d服務態度唔好,
d杯碟有d系爛,先姑勿論佢呢d野,食野最緊要係d食物…
我要四成的牛扒,佢俾我六成有多!!
牛扒有加鬆肉粉,對牛扒有要求的人,雅士唔系一個明智之選…

不過佢的羊膝唔錯,同d例湯都ok
2008-05-05 18 瀏覽
5月4日今日訓到好晏, 好肚餓, 即刻令我杴到雅士歎番個下午茶, 同男友兩人約2點半嚟到, 店內坐到半滿....我地坐窗口位, 順便可以睇車麻....叫左蝦多士餐, 飲凍朱古力 : 比想像中細件, 炸得唔會油膩, 食到蝦肉好彈牙, 朱古力係我飲過最好味, 因為好夠朱古力味, 好濃仲有cream tim....炸魚柳薯條餐, 飲凍檸水 : 炸到好脆又唔會乾晒, 唔錯什果班戟 : cream多皮夠薄但嫌唔夠什果同埋只係用罐頭, 如果可以用新鮮生果會好味好多埋單$92, 唔算貴...有機會試多d其他款...總結: 我覺得晚飯會抵食d
5月4日

炸魚柳薯條餐, 飲凍檸水 : 炸到好脆又唔會乾晒, 唔錯
埋單$92, 唔算貴...
有機會試多d其他款...
總結: 我覺得晚飯會抵食d
2008-04-22 9 瀏覽
第一次來這裡吃下午茶。餐廳的佈置很優雅、舒適、寧靜。點了下午茶餐牌上的焗雞扒意粉,餐飲要了凍朱古力。凍朱古力先來,忌廉球香滑甜美,朱古力的濃度和甜味都適中。稍後來的焗雞扒意粉,芝士香味撲面而來,雞扒皮脆肉嫩,意粉韌度剛剛好,亦充分吸收了白汁的香濃味道。
餐廳佈置
焗雞扒意粉
凍朱古力
2008-04-07 6 瀏覽
6-Apr今日執屋, 執到攰攰地最好既補償方法就係食...想試呢間餐廳幾次, 但次次都去唔成, 今次終於去到喇....共6人試食叫左6個set(有餐包, 湯, 主菜, 甜品同餐茶)再加多個咸牛利沙律, 主菜勁大份, 非常抵食又包肚....餐包- 雖然係普通野, 但暖暖既, 又軟唔會更, 唔錯酥皮湯- 好鮮味, 我食到有魚肉同翅....無錯, 全有翅架羅宋湯- 一般, 但夠濃味, 酸酸辣辣咁焗田螺薯蓉- 一般水準, 幾好咸牛利沙律- 薄既位置煮得比較硬, 過左火, 但厚身既就岩岩, 沙律夠凍, 但可惜唔係新鮮生果香煎原條龍利柳配薯菜- 煎到脆脆地, 裡面又夠滑, 幾香口T骨扖配薯菜(7成) - 好大份, 足晒料而且一d都唔un, 非常好味, 又多肉汁黑椒汁西冷扖配薯菜(7成) - 都ok, 但比起T骨就差少少, 但都有唔少肉汁架, 又唔un茴香羊仔膝配薯菜(配芥末燒汁) - un左d, 但口感ok, 但值得一提係佢個汁非常好味...黑椒豬扖配薯菜- 無試到, no comment咸豬手配薯菜- 等左好耐, 成30mins, 其他人已經食包咁滯...嚟到見到嚇左一跳, 好大隻, 成3個拳頭
6-Apr

餐包- 雖然係普通野, 但暖暖既, 又軟唔會更, 唔錯
羅宋湯- 一般, 但夠濃味, 酸酸辣辣咁
焗田螺薯蓉- 一般水準, 幾好
香煎原條龍利柳配薯菜- 煎到脆脆地, 裡面又夠滑, 幾香口
黑椒豬扖配薯菜- 無試到, no comment
咸豬手配薯菜- 等左好耐, 成30mins, 其他人已經食包咁滯...嚟到見到嚇左一跳, 好大隻, 成3個拳頭咁大...係食到都半包既情況下由我同男朋友兩人主攻都食唔晒, 但煮得夠淋唔會食到哩咁hei, 味道咸咸地, 都好好味
甜品(雪糕or者喱) - 一般, 者喱唔夠凍

埋單六百中唔洗七百, 真係好抵食.....另外要提下佢地既service唔錯, 佢地好忙, 唔夠人手, 但你有問必答, 雖然唔係笑晒口咁...又會幫你跟完d食物話番比你知個情況, 上野又有先後次序, 走時又會幫客人開門咁, 都幾好, 同埋佢地係比較舊式既餐廳, 無論係裝修同餐台櫈都幾懷舊, 感覺幾特別
有機會一定會再去
2008-04-05 14 瀏覽
行過聯和墟,唔想食魚蛋粉,想靜靜地坐一下。行過呢間,見到午餐40-50蚊,算啦,想坐下,就入左去。入門口之後有d 驚訝,咦,乜原來咁多人架?雖然未算爆場,但係都滿場喎!(過多五分鐘仲要稍微等一下,冇位)打開餐牌,午餐選擇都算多,有咖喱餐、扒餐、炒粉麵飯、焗飯意粉咁。我問佢,有咩特別多人叫?有咩出名?佢就指左個扒餐俾我(當然,扒是最貴的)。好,試下個西冷牛扒,配意粉。但係,佢冇問我幾成熟囉!餐湯都有三種:紅、白加周打魚,估唔到呢度咁多選擇。餐飽ok,雖然係買返黎(有邊間唔係買返黎架..)但係都有心,叮熱佢先拎你,牛油又唔係岩岩拎出黎未解凍0個d,合格。牛扒意粉到,意粉,食得出係有心煮的,有落牛油+鹽調味,牛扒略嫌細塊同簿左少少,但係算「林」,我點的蒜蓉汁亦調得唔錯。服務ok,基本上都係見3個待應加1個收銀(個收銀係行埋出黎幫手的)裝修完全懷舊feel,但係俾人感覺都ok。(有d懷舊餐廳你會覺得好污糟的)埋單57.5。貴唔貴?見仁見智啦...

埋單57.5。貴唔貴?見仁見智啦...
2008-03-31 20 瀏覽
30.3.2008 星期日成日就係晌度訓,咩都無做過,臨走前去雅士吃返個下午茶當補數。我就梗係食蝦多士啦,本來肥豬食沙嗲牛肉漢堡包的,誰不知已沽清了。。。最後他選了咸牛"月利"沙律。飲品我叫了凍華田,肥豬則是凍檸茶。來嚕來嚕~~喔...蝦多士的size比我想像中要細呢(之前看到其他食評家的照片,以為頗大份添),試下味先~唔唔...其實香口野就梗係好味啦!成隻蝦連多士炸到脆卜卜,正呀~~~~咸牛月利我都食左一舊仔,幾得意~估唔到杯凍華田...上面有舊cream呀!!哈哈~好開心~~味道又夠~~好味好味!!哩餐又係我o既~以哩個價錢,配哩個環境和食物質素,查實確係抵!
30.3.2008 星期日

飲品我叫了凍華田,肥豬則是凍檸茶。

咸牛月利我都食左一舊仔,幾得意~

雅士
飲品~~
蝦多士和咸牛月利
2008-03-25 16 瀏覽
識飲識食復活節(八)之前是在飲食雜誌中看到的,一看便被它的懷舊所吸引著。趁著復活節來到最後一天,便來粉嶺試試這八、九十年代風光一時的餐廳,享受一頓優閒的下午茶。這兒並不難找,只要記著是對著停車場便一定能找到了。就連進餐廳的門也都覺特別,是先入為主吧?甫進去,便發覺全餐廳的格調也不俗,有種說不出的舒服感覺。再來是每張木椅也很美,但都坐得舒適。每位女侍應也穿上制服,總之,是很喜歡這兒所帶出的感覺了。點了大蝦多士及豬頸肉拉麵。大蝦多士有兩塊,每塊大小如半塊白麵包,而每塊多士就有隻大蝦,全塊被炸到金黃色的,伴著菜絲青瓜蕃茄。吃落很香口,但不覺得很油,香口得來也鬆脆。大蝦的蝦味不重,但由於蝦尾的殼也被炸到脆,所以吃蝦尾就較能感受到蝦的鮮味了。絕對試得過。豬頸肉拉麵一上台就聞到淡淡的花生味,但卻吃不到,而湯底是頗濃的。豬頸肉吃起來像叉燒,老實而言,是較一般的水準。連飲奶茶也是半自助式的,是個人首次體驗到的。每位獲分配一壺紅茶、一個茶隔及印了餐廳名的糖包。算是在等食物來臨前,食客有些世藝吧。總之,是一次很好的體驗,而且坐得舒服、不多人,的確是頓很舒適的下午茶!有機會再來Encore啦。
識飲識食復活節(八)

點了大蝦多士及豬頸肉拉麵。

有機會再來Encore啦。