2008-03-24 11 瀏覽
食完四眼仔腸粉之後,竟然比我地見到雅士餐廳,原本雅士餐廳唔係我地個EATING LIST裡,但被它的門面吸引,沿著和豐街走了過來。推門入內,著住紅色制服的帶位女士話下午茶時間到6:00PM,老婆話感覺好似AMIGO. 懷舊既西餐廳,人流並不多。鹹牛脷沙律配凍奶茶($24) - 2片和暖而厚厚的鹹牛脷入味稔滑,沙律則水份過多。老婆話凍奶茶偏甜,茶唔會太濃,奶夠滑。炸魚薯條配凍HORLICK ($24) - 新鮮炸的魚柳和薯條香脆,唔會太乾和太油,份量不多。老公鍾意凍HORLICK加左CREAM,不過HORLICK都偏甜。

:D
2008-03-24 21 瀏覽
21/3/2008 星期五終於都可以黎哩度試下啦~~晚上8時半度黎到,都差不多full house。真係好懷舊呢...好喜歡哩度的裝修、擺設同氣氛~好熱鬧呢。唔唔...箍緊牙的我,都係唔好食牛啦...於是就揀左田螺餐,食豬扒;肥豬就揀左咸豬手餐。田螺餐有:1.薯蓉田螺4粒2.蒜蓉包2塊3.酥皮周打魚湯4.幾款主菜揀,我揀左豬扒配飯5.o者喱6.飲品咸豬手餐有:1.麵包2.湯3.勁大咸豬手一大舊配意粉4.o者喱5.飲品嘩~~好飽呀食到~~我食剩就梗架啦,連肥豬咁大食都食唔晒...可想而知有幾大份!最好笑係..佢個白湯黎個陣以為係周打魚湯,仲心諗唔通湯上面d餅就即係酥皮?飲左三份一,個周打魚湯先黎到...先知飲錯左,哈哈XD 酥皮湯好足料,有魚有魚翅有蝦...估唔到個o者喱都幾好食...同埋茶餐叫華田唔洗加錢,而家好多地方唔知點解都要加錢...而家唔洗加,真係開心!^^侍應的服務幾好,個晚都幾忙,雖然佢地笑容唔係太多,但係都無惡劣的態度出現,都好難得架啦~~哩餐肥豬請~多謝肥豬仔~~下次黎要試下個下午茶魚柳同蝦多士先!
21/3/2008 星期五

真係好懷舊呢...好喜歡哩度的裝修、擺設同氣氛~好熱鬧呢。

田螺餐有:

2.湯
3.勁大咸豬手一大舊配意粉
4.o者喱
5.飲品

哩餐肥豬請~多謝肥豬仔~~

下次黎要試下個下午茶魚柳同蝦多士先!
麵包、餐湯、田螺
豬扒同超大隻的咸豬手
2008-03-19 8 瀏覽
今晚同娘親大人&老婆大人去聯和墟「打冷」,點知去到又話裝修冇開檔=_=!娘親大人見呢間餐廳入面坐咗唔少人,話入去試吓。個環境好有80年代既感覺。鍾意懷舊既會幾受落。娘親大人同老婆大人叫咗西冷牛扒,我叫個雜扒。湯就要咗兩個周打魚同一個羅宋。周打魚湯就冇乜特別,個羅宋就真係算係羅宋湯,有菜有肉,出面果d就連菜都冇塊,唔好話有肉。d西冷牛扒只可以叫not bad,嗌六成嚟咗八成熟,都算係咁,仲「o趙」到。不過個雜扒就真係雜扒,牛豬雞有齊!出面食果d,頂晒得兩樣。果半塊雞扒我賀某覺得特別好食,好入味。個薯菜,咪睇好似d加厚薯片咁,一d都唔難食。甜品係啫喱,同飲品一樣平平無奇以聯和墟個地區嚟講,呢間都算係咁嘞!

娘親大人見呢間餐廳入面坐咗唔少人,話入去試吓。

個環境好有80年代既感覺。鍾意懷舊既會幾受落。

娘親大人同老婆大人叫咗西冷牛扒,我叫個雜扒。
湯就要咗兩個周打魚同一個羅宋。

甜品係啫喱,同飲品一樣平平無奇

以聯和墟個地區嚟講,呢間都算係咁嘞!
2008-03-15 34 瀏覽
朋友生日一齊食飯,一想就想起粉嶺區既雅士餐廳,雅士餐廳同我細個食改變好大,可能生意難做,以前好黑好高檔宜家較返光燈光,感覺平民一點,不過咁多年來水準仍然咁高,我地叫左兩個晚餐($118),個湯係魚翅酥皮湯,我鐘意佢焗到個酥皮唔會太乾,另外有田螺同埋香蒜蓉包,兩樣都好香蒜蓉味,主菜牛扒都好好食,雅士餐廳真係令人有好多回憶,由細個老豆帶我去到宜家自己俾錢去,士餐廳真係同我地一齊成長,同埋做到食物咁多年都無變的確唔易,宜家呢個物價通脹人人都話加價既年代,佢地仍然用返舊有貼了食物圖片既餐牌,佢地呢種精神好值得我地支持,希望下次經過既時候仍然係”amigo"既門面,唔會變左一間茶餐廳啦
朋友生日一齊食飯,一想就想起粉嶺區既雅士餐廳
2008-02-19 13 瀏覽
大年初一, 周圍都唔開門, 所以博一博, 點知都幾好味, we, couple, only order 1 dinner set , 都ok enough, soup + (main course: 牛柳+ 銀雪魚)+ jelly+ tea =$128, 牛柳got at least 1.5 inch thick, 7 成熟, 都唔韌, 銀雪魚就普通la, anyway, can try try.p.s.是日full house

p.s.是日full house
2008-02-17 18 瀏覽
今日要去粉嶺,Brother 4好好人,做柴可夫之外,仲請爸爸、肥仔媽咪同我嚟哩到食lunch懷舊吓!可能係飲食雜誌介紹完,星期六嘅下午12點半已經full house,等咗1分鐘,個waiter哥哥將最埋張6人枱拆開俾我哋。環境真係幾懷舊,深色木枱、籐椅加籐燈罩,幾有舊式西餐廳嘅feel。因為唔係好肚餓,爸爸同肥仔媽咪share咗個焗魚柳飯午餐($42)跟餐茶,加$8有餐湯同牛油麵包,湯可以揀羅宋湯,忌廉湯或周打魚湯,爸爸揀咗周打魚湯,但佢話好粉,麻麻地,個焗飯就幾好。我叫咗焗芝士洋蔥湯($24),有一塊舖咗芝士碎焗得好香嘅小麵包浮在湯面,好多洋蔥,但唔係清湯,有鷄湯味,偏鹹,我覺得好OK。Brother 4叫咗黑椒雜扒跟薯菜及羅宋湯,佢話好好味,我幾欣賞熱烘烘嘅薯條。每個餐湯都有個微暖嘅餐包跟牛油。餐茶叫咗奶茶及咖啡,見個冇蓋嘅糖缸只有一包包嘅白沙糖,以為冇咖啡糖,點知原來有另一個有蓋嘅糖缸散裝放咖啡糖,真係估佢唔到!一致通過下次再嚟!多謝Brother 4,唔好意思我又使出借尿遁哩招,所以唔知食咗幾多錢!

2008-02-15 13 瀏覽
情人節唔想出去同人迫留o係粉嶺睇戲11:xxpm 先搵野食第一次來雅士感覺幾好, 靜靜地, 服務都唔錯叫一個T扒, 一個魚扒+西冷T扒7成好滑滑, 而且超大塊!西冷7成熟得滯, 下次叫5成好了幾好食唔通心情好, 連MILK TEA, 甜品JELLY都好好食飽到加零一都堅持要食晒佢! haa!環境幾舒服, 係舊D不過感覺唔錯架坐到得返我地一台, D人都冇趕埋左單仲叫我地可以慢慢坐, 幾好!我諗閒日來價錢仲抵食!可以再來埋單$240咋
情人節唔想出去同人迫
留o係粉嶺睇戲
11:xxpm 先搵野食
第一次來雅士
感覺幾好, 靜靜地, 服務都唔錯

叫一個T扒, 一個魚扒+西冷
T扒7成好滑滑, 而且超大塊!
西冷7成熟得滯, 下次叫5成好了
幾好食
唔通心情好, 連MILK TEA, 甜品JELLY都好好食
飽到加零一都堅持要食晒佢! haa!

環境幾舒服, 係舊D不過感覺唔錯架
坐到得返我地一台, D人都冇趕
埋左單仲叫我地可以慢慢坐, 幾好!

我諗閒日來價錢仲抵食!
可以再來

埋單$240咋
2007-12-17 37 瀏覽
不知是不是人到中年開始喜歡懷舊。第一次去雅士餐廳是1985年既事。第一個感覺是這裡環境極好,個人認爲聯和墟不會有這樣的西餐廳(請不要誤會,我不是歧視,只是餐廳環境跟周圍有點不協調,對面就是街市、露天菜檔等等),後來才知道附近有幾個英軍軍營,很多老外幫襯(附近還有一家叫Better Ole 好似叫畢打奧,老外更多)。雅士是當時我和初戀女友經常撐枱腳既地方,我們最喜歡鋸扒,最貴既鐵板牛扒餐才只要35大圓一份。食完飯看完戲,一百元還用不完!!後來分手,已經很久沒有去聯和墟,直到今天才知道雅士還在,很開心,有機會一定舊地重遊!以下評分是按照十幾二十年前的情況給的,不能作參考,但我相信如果沒有換老闆,水準一定可以keep到的。

吸引主人與奴隸獸,下午茶竟然有蝦多士揀(久違啦!蝦多士),頗有驚喜,而且餐廳很有懷舊風格,一於光顧:1. 大蝦多士配凍檸茶(HK$26):多士有少少油膩,蝦肉爽口,味道不錯。凍檸茶雖然味道普通,但令主人印象深刻的,是水吧將檸檬片,在杯口砌成一朵花形,一點也不馬虎,好有專業精神。2. 炸魚薯條配咖啡(HK$22):魚柳炸得剛好,魚肉不會硬實,不算太油膩,味道OK。咖啡還可以自斟自飲一杯半。此下午茶可算滿意。

此下午茶可算滿意。
凍檸茶及咖啡
大蝦多士
炸魚薯條
2007-08-20 7 瀏覽
我吃完由粉嶺回到西營盤, 現在仍覺得非常之飽.小弟今日教會組聚, 一行十二人在加州花園, 到晚飯時間當中十個人去食晚飯, 為左方便大家散水, 揀左黎呢度.小弟和幾位弟兄都點了一級西冷牛扒, 塊扒厚到難以形容, 我們分別要左四成熟碟上, 五成熟鐵板以及小弟的七成熟鐵板, 咁多個都ok.有個弟兄點了T骨牛扒, 塊扒大到隻大碟放唔晒.有幾個弟兄姊妹點了焗意粉及嬒意粉, 全部多到食唔晒.加上入座時, 待應原先只拍了三張檯給我們一行十人, 後來見有檯空左出來, 就自動加多一張檯給我們, 如此窩心的服務, 在老牌餐廳很難見的.埋單$811, 算係中等價錢啦.
我吃完由粉嶺回到西營盤, 現在仍覺得非常之飽.

有個弟兄點了T骨牛扒, 塊扒大到隻大碟放唔晒.

有幾個弟兄姊妹點了焗意粉及嬒意粉, 全部多到食唔晒.

埋單$811, 算係中等價錢啦.
2007-04-28 17 瀏覽
我同同事食set lunch,餐廳有懷舊feel,之前同事已經同我講間餐廳嘛嘛,但由於聯和墟冇咩西餐廳,所以食哩間。我火雞沙律,餐湯要白湯,個湯真係好唔掂,好稀,難飲!個沙律一様嘛嘛,雖然賣相好靚,我亦預火雞肉會好(鞋),冇諗過真係咁韌。我同事燒豬柳配著菜,佢話豬柳又鹹又韌,薯條又唔好食,真係唔知算。服務態度又一般,認真嘛嘛!

服務態度又一般,認真嘛嘛!
2007-03-19 11 瀏覽
想起的,只有「雅閣」- 舊式西餐廳的景致,舊式西餐廳的服務:當您專心致志的研究著吃甚麼的時候,侍應會搶去您手中的餐牌,塞您另一副餐牌- 原來下午茶特價。還以為「鹹牛脷沙律」是預製的貨色,原來是用送一杯茶的時間即整的貨色:鹹牛脷不是醃牛脷,是香煎的新鮮牛脷 - 厚切,熟得均勻,不黐牙,少鹽之餘又半爽- 對辦;沙律是至愛的模式- 未添加罐頭生果,有胡蘿蔔,有西芹,沙律醬加鮮奶之餘,帶點鹹。咖啡原壺上,沖1.5 杯,熱辣辣。一切都是始料不及的好- 可能因為一切都是始料不及的遇上。

咖啡原壺上,沖1.5 杯,熱辣辣。

一切都是始料不及的好- 可能因為一切都是始料不及的遇上。
2007-02-20 9 瀏覽
今日男朋友黎我屋企拜年,順道去睇<翻生侏羅館>,好好睇啊!!睇完套戲個個都會笑住走. 之後,我地就去食下午茶,經過呢間餐廳,令我地吸引住的係佢懷舊的白色外牆,窗戶是深茶色的.推門入去,室內比室外更有feel.我食唦嗲牛肉漢堡包,熱奶茶.男朋友就食炸魚柳薯條,熱檸茶.我地的熱飲有隔茶渣的器皿,好得意.我都係第一次咁樣飲奶茶.而唦嗲牛肉漢堡包,很好吃,入面有蕃茄/生菜絲.醉牛肉暖烘烘的,面包兩邊又有烘過,仲塗左牛油,非常認真. 炸魚柳薯條剛炸起,仲好熱.炸魚柳肉質新鮮嫩滑,比出面普通的有好大分別.男朋友話最好吃係炸魚柳.服務很好,極期待再來.

服務很好,極期待再來.
2006-12-05 19 瀏覽
上個星期四,老婆生日,見到這間的comment都唔錯,所以就來試試。其實我本身冇什麼大期望,但佢的食物同環境都比我想像中好。食物的賣相真係好一般,但味道是可以的。我要了個六成西冷,都幾軟。老婆見個餐本身是意粉,但又想食長通粉,雖然餐牌冇話可以轉,waitor都好好人同我地轉,仲同我地講返佢個煮法先,服務正。總括而言,是一個二人食飯的好地方。

總括而言,是一個二人食飯的好地方。
2006-06-02 13 瀏覽
係粉嶺住左幾年,初時以為北區冇嘢好食,點知原來臥虎藏龍。今日週末放工,好想据扒。腦海即時唸起雅士。雅士餐廳已有多年歷史,具舊式西餐廳風格及堅持。這次叫了雞扒餐配黑椒汁拼薯菜,包蒜蓉包、頭盤、酥皮海鮮湯、甜品及餐飲。一向据扒都避免叫雞扒,因為多數餐廳雞扒都欠水準,不是甩皮扒肉變紅就是冇味多肥膏。但這個雞扒卻沒以上問題,保持雅士一貫水準。配菜用牛油炒過,薯仔厚切略炸,感覺很有誠意。友人要了set dinner,HK$50多元在粉嶺區已不便宜,他笑說雅士多年來都未加過價,同十幾年前一樣,即係暗示這兒的門檻以前是何其高了。
係粉嶺住左幾年,初時以為北區冇嘢好食,點知原來臥虎藏龍。