2012-12-26 416 瀏覽
事源聖誕節又唔想同人逼,所以決定同女友在家打邊爐,近近地買個雞煲返去聖誕一番,滿心歡喜打開好似好香咁,但食落無咩味…我個人覺得食麻辣當然要食落辣的同時嘴有麻麻的感覺才稱得上麻辣,可惜隨變only做到辣 (我係order半隻雞中辣的),如果對麻辣無咩追求佢啲雞都算合格既
2012-12-25
18 分鐘 (外賣自取)
2012-12-20 246 瀏覽
忽然心癢癢想食雞煲, 隨變半年前食過, 雖然好辣, 但覺得好正, 好回味佢既川辣香料味, 星期五放左工7點2左右去, 已經好多人等, 不過都預左, lee 度勝在你留左電話佢有位就會call你.. 唔駛係度呆等。反正都等, 都有去了lee排好紅既x香苑留埋電話, 邊度快就邊度。友人話x香苑老闆本身係隨變的, 果時都有去四川學師, 鬧翻左自己出左黎開.. 唔知堅定流…不過果邊真係無野行..結果等既時間去左食甜品, 隨變係8:30左右就call我.. 有位梗係去啦! 一入鋪, d香料味超攻鼻, 咳左幾下先適應到… 因為友人唔太食得麻辣, 叫左個微香辣煲(半隻雞); 不過對都好多辣椒..對我地黎講都好辣, 但我真係好鍾意佢既香料味。(lee d 咪叫犯賤law..)另外叫左:墨丸/秋耳餃/九菜餃/雲吞/ 黑百頁: 講真, 配料真係無咩特別, 似係你平時普通去街市買的, 但lee度食湯底ma, 咁佢配料價錢真係唔貴, 仲要有一份份咁叫.. 少人食都無問題豬腦: 我無食, 不過朋友話好好食, 而且少地方有隨變粉: lee 個就特別la, 好煙韌, 而且超索湯, 凍左食更加煙韌, 而且凍食都係好辣

另外叫左:

豬腦: 我無食, 不過朋友話好好食, 而且少地方有

隨變粉: lee 個就特別la, 好煙韌, 而且超索湯, 凍左食更加煙韌, 而且凍食都係好辣好搶口… 食到我想打人呀 ..

咁辣, 我一個隊左一支啤酒+一罐7喜, 友人飲左三罐汽水+一大支水!
(PS.. 我地都覺得7喜會令人更辣…. 解唔到辣)
2012-12-14
90 分鐘 (堂食)
2012-11-01 162 瀏覽
前前日去左佐敦做野順便約埋d FD係個頭食飯,宜家咁鬼涼梗係約去食辣加啦!個fd 話之前食過呢間覺得唔錯所以就帶我地去試下一行幾人叫左個雞煲、麻辣湯底,叫左d串燒,仲有d例排野(肥牛、丸、餃子....個類啦)個湯黎到見到已經知咩事,太浠啦!!仲要無乜味唔夠辣,不過好彩有D香草搭夠!另外串燒就還可以啦,肉燒得幾香~嗜辣一族既我地黎講,呢次雞煲味道一般,希望下次再黎食既時候會有所改進

15 分鐘 (堂食)
2012-10-30 98 瀏覽
隨變係我食過咁多間麻辣雞煲中最好味。雞煲其實都分左好多種,隨變係四川風味,嗜辣者一定有興趣。我帶過好多愛辣朋友黎試,9成都會愛上左佢。我欣賞佢每次黎嘅水準都維持到,材料又可以一份份叫,兩個人黎食都可以食多幾款。等候時間最長試過2小時,但分店開張後,等候時間約30分鐘。我最瘋狂試過一個月食四次😛,而家都會每個月到訪一次。不過油份都幾勁,為健康都係久不久食就夠!
等候時間最長試過2小時,但分店開張後,等候時間約30分鐘。
  • 窩笋、午餐肉、冰豆腐、牛筋丸、天使米粉、
第一次去好好彩咁唔使等位, 一入去就有位啦.由於友人不能吃辣, 因此就叫了一個半只雞的央央鍋, 一半中辣, 一半清湯. 還叫了幾樣火鍋材料.侍應把鍋放上桌子上已聞到陣陣的雞煲味, 很辣很野味, 而且雞很入味, 湯底材料十足, 很多辣椒和花椒, 清湯也不是清水, 而是有很重的雞湯味, 可見湯底誠意十足. 火鍋材料份量算正常, 叫菜會比較多.這裡的雞煲相比其他地方來說, 價錢十分合宜, 味道也很好, 但半只雞的份量可能不是太足, 不過這也不是大問題, 湯底和雞的味道已經彌補了一切, 價錢亦十分公道, 值得再去!!!
第一次去好好彩咁唔使等位, 一入去就有位啦.

2012-09-22
(非會員)
2012-07-07 67 瀏覽
同個FAN出黎食飯,記得睇過網上話隨變的雞煲唔錯,所以就帶他去。我自己就先到等位,個FAN到咗之後,我叫咗個麻辣雞煲,仲點幾樣配菜。等到齊嘢,先試個雞煲,但真唔掂啊,由頭到尾得個辣字,其他乜味都食唔出,都唔知系咪辣椒平。仲有其他配菜,只都剩翻一個字,鹹~~食完餐飯翻到屋企,要狂飲水,真系頂唔順~仲有樣嘢要Complaint ,個道D服務真系唔得,亂咁黎的。
同個FAN出黎食飯
,個FAN到咗之後,我叫咗個麻辣雞煲,仲點幾樣配菜。

等到齊嘢,先試個雞煲,但真唔掂啊,由頭到尾得個辣字

食完餐飯翻到屋企,要狂飲水,真系頂唔順~

10 分鐘 (堂食)
2012-07-04 72 瀏覽
吃完韓式辣雞之後來到這裡溝貨, 繼續辣聽辣辣小隊說這裡是他們心中覺得最好吃的雞煲, 我還沒有試過點了中辣雞煲, 個人覺得味道有夠, 但就是太麻了他們下了超多的花椒在裡面, 減少一點會比較合我口味配料不過不失, 有些說到超好吃超特別的我又覺得一般環境坐得不太舒服, 加上服務又不太好, 很多人讚這裡夠味夠好吃但對我來講除了雞煲的味道, 配料也是很重要的自己心目中還有更好的選擇, 是不錯但這裡不是我最愛的雞煲店
吃完韓式辣雞之後來到這裡溝貨, 繼續辣
聽辣辣小隊說這裡是他們心中覺得最好吃的雞煲, 我還沒有試過
點了中辣雞煲, 個人覺得味道有夠, 但就是太麻了
他們下了超多的花椒在裡面, 減少一點會比較合我口味
配料不過不失, 有些說到超好吃超特別的我又覺得一般

但對我來講除了雞煲的味道, 配料也是很重要的
自己心目中還有更好的選擇, 是不錯但這裡不是我最愛的雞煲
2012-06-26 178 瀏覽
等咗一陣終於有得食 一窩紅紅的,滿滿的麻辣雞煲終於出現係我面前. 佢係一窩十足料的雞煲,還有裹面有很多很多的麻子.一陣陣麻辣香味帶少少刺鼻, 真係令我無法再等.雖然店舖細, 但勝在好食. 價錢平, 一分錢一分貨.他的酸辣粉一定要食. 酸中帶一點點麻. 味道剛剛好. 在回如一口一口的麻辣雞, 真的今我回味無窮如果想食麻辣煲, 佢一定係我no.1choice for now. 他們有唔同辣級比你選.
等咗一陣終於有得食
麻辣雞煲
一陣陣麻辣香味帶少少刺鼻, 真係令我無法再等.

雖然店舖細, 但勝在好食. 價錢平, 一分錢一分貨.

他的酸辣粉一定要食. 酸中帶一點點麻. 味道剛剛好.

在回如一口一口的麻辣雞, 真的今我回味無窮
他們有唔同辣級比你選.
麻辣雞煲
  • 酸辣粉
2012-06-24 79 瀏覽
剛剛食完所謂招牌麻辣雞煲,簡直令人大失所望!一d都唔似麻辣雞煲,其實係雞湯煲!而且價錢又貴,但每碟都好少,一碟肉丸得9粒就要39元,又唔係好食,永遠都唔會再去!
隨變麻辣雞煲
2012-06-24
(非會員)
2012-06-01 60 瀏覽
兩個人吃,點咗隨變麻辣雞煲,涼拌海帶,肥牛,牛百葉,蘿白片,薯粉,仲有個青菜。雖說,隨變,是OpenRice上面評話幾好食,我覺得名過其實。首先,個款隨變麻辣雞煲,分量超少,而且點睇都唔似麻辣雞煲,似咖喱雞煲多D。整盤都是油,讓我們懷疑是**油,而且鹹到冇朋友。涼菜,本來是豬耳朵的,說沒有了,換了海帶,但超多水~。牛肉同牛百葉都仲可以,味道尚可。最好的就算系個薯粉了,口感可以,但始終都系個鍋底問題,吃完之後,覺得口乾舌燥,超級鹹。
兩個人吃
。整盤都是油,讓我們懷疑是**油
,而且鹹到冇朋友。
涼菜,本來是豬耳朵的,說沒有了,換了海帶,但超多水~
牛肉同牛百葉都仲可以,味道尚可
。最好的就算系個薯粉了,口感可以
,但始終都系個鍋底問題,吃完之後,覺得口乾舌燥,超級鹹
題外話/補充資料: 唔好甘鹹啊唔該
2012-05-23
5 分鐘 (堂食)
  • 薯粉
2012-05-16 42 瀏覽
看了隨變食評沒有這寫得那麼好, 服務也不太好.一人在門外休息,一人在發呆.我們一同四人去, 叫了一隻鴛鴦煲, 一隻 小麻小辣, 辣一面沒有麻味.特級美國雪花肥牛, 肉質一般 腐竹很醜,食落很硬咬不開, 青瓜只有鹽味蒜味,涼拌金錢肚看來汁很少,食落很乾身, 還好蔬菜不錯,其他食物也是一般可在佳寶可買到的墨丸,魚皮餃,金菇之類,在家也可食到.不太特別!我們一家也不想再試,因為實有點別人失望!

特級美國雪花肥牛, 肉質一般
腐竹很醜,食落很硬咬不開,
青瓜只有鹽味蒜味,
涼拌金錢肚看來汁很少,食落很乾身, 還好
我們一家也不想再試,因為實有點別人失望!
2012-05-10
2012-04-03 53 瀏覽
今日同老公两人点的是田鸡煲'我6点去等位'都是排在第七个'今次田鸡煲分开鸳鸯锅'叫的中辣小麻'田鸡煲*108一份'大小同价'价钱贵过鸡煲一点'但是份量却比鸡煲少很多'我们叫了四碟素菜和四碟肉'居然总肚饿'于是加多四份肉类'最后吃的猪红'味道麻麻'但是总的说来味道都几好的'下次应该总会去的'
2012-04-03
  • 田鸡煲、麻辣鸡煲
2012-04-03 70 瀏覽
为了不用排队'这次买回来自己在家煮火锅吃'我们点的是随便鸡煲大麻大辣'味道真的不错''超级和我口味'够辣够麻'我和老公一共喝了两大樽饮料'老公吃了一半就辣的受不住'后来基本上都是我自己一个人在吃'劲爽
2011-11-08
外賣自取
2011-10-29 50 瀏覽
昨晚友人六時半前到, 不用特別等位! 點了一隻雞配鴛鴦鍋, 涼伴豬耳, 牛脊肉, 枝竹, 韮菜餃, 生菜 x 2, 蟹柳, 隨變粉同4罐汽水, 合共$544. 價錢OK啦! 牛脊肉$168份量不算多, 可以不叫, 其他火鍋店抵吃得多, 雞鍋味道不錯, 小辣也算是幾辣... 那些人可吃大辣真係勁! 但可能我不是吃慣味精的人.... 昨晚勁口渴, 用膳時已飲了2罐可樂, 晚上仍然勁口渴成晚起身飲水, 冇覺好瞓.... 我最唔buy味精多的餐廳... 所以唔OK!!!
昨晚友人六時半前到, 不用特別等位!

2011-10-28
2011-10-14 64 瀏覽
原本約好29/9晚嚟試,但因打風關係,無奈地取消…星期三晚雖然橫風橫雨,但實在太想食最終都嚟咗,由7:40pm等到9:10pm左右,足足等咗個半鐘,期間睇住啲雨停吓落吓都有5,6輪;見之前有食評寫人山人海,現場觀察未有咁誇張,可能係落雨關係啩!叫咗 :隨變麻辣雞煲一隻(小辣) $148 : 雞肉切得都幾大件,之前喺新蒲崗另外一間食過啲雞好細件,冇咗啖啖肉嘅感覺秋耳 $11/份 : 即係雲耳,普普通通冬瓜片 $8/份 : 普普通通墨魚咀 $14/份 : 個人好鍾意食墨魚咀,貪佢夠爽口,之前喺吉之島買過啲炸嘅好好食,而家己經冇得賣;但今次放落啲湯焯兩焯即食就唔得入味紅薯粉 $18/碟 : 普普通通,開頭食好彈牙,浸耐咗開始淋,一般都係咁响玲卷(類似腐皮卷嘅物體) $18/碟 : 放落湯度索晒啲湯係一定嘅,好食麻辣豬耳 $26/碟 - 太多蒜,但還可以鮮爽黑栢葉 $40/碟 - 黑栢葉係我一定要叫嘅,可惜又係因為入唔到味,失望豬紅 $10/份 - 普普通通魚皮餃 $14/份 - 朋友話鹹咗啲,我食得濃,可以接受忌廉 $8/罐X3之前見食友講過可以一份份叫,原來唔係全部都得,朋友想食雞子,但由
原本約好29/9晚嚟試,但因打風關係,無奈地取消…

叫咗 :

秋耳 $11/份 : 即係雲耳,普普通通
冬瓜片 $8/份 : 普普通通

麻辣豬耳 $26/碟 - 太多蒜,但還可以

豬紅 $10/份 - 普普通通
魚皮餃 $14/份 - 朋友話鹹咗啲,我食得濃,可以接受
忌廉 $8/罐X3

之前見食友講過可以一份份叫,原來唔係全部都得,朋友想食雞子,但由於3人只有佢一個好此道,又因為此款冇得一份份叫,怕成碟食唔晒,最終被迫放棄,點解唔可以全部都一份份叫喎?

食完呢餐之後決定下次都係去返新蒲崗食,因為除咗啲雞切得唔夠大件之外,其它嘢其實同呢度差唔多,但係坐就可以坐得舒服啲,嗰度有卡位架;最重要係啲嘢平過晒呢度,以涼拌皮蛋為例,呢度賣$2X,SPK賣$1X咋

3個人埋單$330
隨變麻辣雞煲(一隻) $148
秋耳(份) $11, 冬瓜片(份) $8, 墨魚咀(份) $14
紅薯粉(碟) $18
响玲卷(碟) $18
麻辣豬耳(碟) $26
鮮爽黑栢葉(碟) $40
豬紅(份) $10, 魚皮餃(份) $14
90 分鐘 (堂食)
隨變麻辣雞煲(一隻) $148
响玲卷(碟) $18