2018-03-25 67 瀏覽
早年喺鰂魚涌返工好難食到呢間新加坡菜,因為一到lunch time就大排長龍!今日有時間專登來食。夜晚menu似乎多好多選擇。叫咗一份馬來西亞肉骨茶,秋葵濃湯豆腐同帆立貝喇沙。馬來西亞肉骨茶以藥材為主,呢度嘅都算足料,除咗有當歸,紅棗,淮山等等,仲有唔少冬菇同排骨,所以味道好豐富,飲完之後好暖身。秋葵濃湯豆腐好清甜,湯底應該係魚湯,配搭秋葵同豆腐清清地飲落鮮甜。呢度嘅喇沙一貫地好食,麵底有米粉同瀨粉增加口感,湯頭嘅咖喱同椰奶味好平均,而且魚乾味都好突出,辣就唔算太辣,但夠晒濃。
放假可「隨心」是而行絕對是樂事一則,鰂魚涌的星馬小店正正店名也叫「隨心」,完全是我們今日的寫照,甚麼事情都由心出發,加上朋友超想喝肉骨茶,我又想吃叻沙,我們很有默契地說不如吃星馬菜吧。忽然下起微微細雨,天氣轉涼,朋友提議喝鍋熱騰騰的馬來西亞肉骨茶(藥材味)果然是好建議。這裡的馬來西亞肉骨茶湯頭以玉竹,黨歸,紅棗,甘草等藥膳與肉骨一起熬煮,裡頭滿滿的排骨肉質軟中帶點嚼勁,散發淡淡的藥材滋味,相當不錯。參巴雞翼屬於沒裹炸粉式的炸雞翼,其雞皮炸得脆而不硬,雞肉滑嫩有彈性,再者雞翼外表酥炸前以經使用惹味的參巴醬醃製,嚐起來風味十足,可口無比。除了肉骨茶是星馬名菜外,其無骨海南雞飯也是一絕,所以朋友選吃隨心海南雞飯(無骨),並加5元轉配油飯。油亮亮的海南雞真的超誘人,朋友目光都移不開這閃亮的海南雞。海南雞一點油膩都沒有,肉質吃起來扎實又軟嫩,非常好入口,再搭配雞皮跟底下的一點雞油,又香又彈牙,迷人極致。沾點特製醬汁各有各的風味,像辣椒醬吃起來帶點酸味,反而更能將雞肉的甜味襯托出來,黑色的則是新加坡獨有的豉油,帶點甜味,不死鹹的好味道。海鮮喇沙香而不辣的濃郁湯頭就亳不膩味,配上吸飽湯汁的米粉,瀨粉

海鮮喇沙香而不辣的濃郁湯頭就亳不膩味,配上吸飽湯汁的米粉,瀨粉與豆卜,米粉爽口,瀨粉具彈性,豆卜嚼起來鮮香順口。

蝦隻與帶子的甘甜味美都能吃出,沒有被喇沙濃厚的香料益過它們本身的鮮甜,非常出色。雪白的魚片十分爽彈,入口微微魚鮮,我愛透了。

最後喝一杯溫潤的玫瑰花紅茶與桂花紅茶,不但倍添清爽,而且為我們周末帶來一份閒適感,寫意自在。

2018-03-23 103 瀏覽
隨心,意思是With Your Mind,竟讓我想起TVB神劇《天與地》中的金句。this city is dying... 如果命運能選擇,十字街口你我踏出的每步無用困惑?人生的確不由得自己去控制。但至少這刻我們可以選擇放什麼入口? 新加坡肉骨茶($48),內有排骨和蘿白,重重的胡椒味聞得我興奮。價錢方面可能會讓人卻步,叫一窩的話比較抵飲。蘿白非常甜。可惜的是排骨太硬,很難咬,加上煮湯的關係已經煮得沒有肉味....新加坡炒貴刁($78),餐廳特別提示我們是用兩種粉類炒成。材料有韭菜、豆芽、白蝦和雞蛋大火翻炒而成。火氣十足。用上豉油調味,色澤近似廣東的乾炒牛河,廚師一定是經驗很豐富。另外有多叫幾個小食。肉類比較普通,而且都太乾....不多介紹。雖然不算得上驚喜,但都質素什高。

人生的確不由得自己去控制。
但至少這刻我們可以選擇放什麼入口?

新加坡肉骨茶
價錢方面可能會讓人卻步,叫一窩的話比較抵飲。

新加坡炒貴刁

新加坡炒貴刁($78),餐廳特別提示我們是用兩種粉類炒成。
材料有韭菜、豆芽、白蝦和雞蛋大火翻炒而成。火氣十足。

另外有多叫幾個小食。

肉類比較普通,而且都太乾....不多介紹。
雖然不算得上驚喜,但都質素什高。
2018-03-07
10 分鐘 (堂食)
新加坡肉骨茶
新加坡炒貴刁
隨心餐廳 一個好隨意的意思 最初以為是素菜館,後來才知道主要是食新加坡菜踏入餐廳 光亮簡潔為主題 打開菜單,見到不少又熟悉但又特別菜式所以點了些特色美色.飯前, 最好食些沙律,囉喏沙律真的好少見沙律不用沙律醬而是用黑醬油混合作調味.味道更特別之餘令你更開胃,生果以青蘋果及沙角為主沙角清脆爽甜配上厚厚黑醬油不斷追食.沒有膩口感覺.對於肉骨茶 自己較為陌生 因為感覺好多藥材 但隨心有兩款比你選擇 我怕藥材味 選擇新加坡的肉骨茶, 有碗或窩上.湯色較清 以肋骨蘿蔔胡椒等材料 以8 小時烹調。 湯質較清甜容易入口.香濃胡椒香味在這潮濕香港有利去濕之湯水.肋骨肉雖然烹調較耐,但肉味依然. 因為選用新鮮材料.用新加坡最出名的黑豉油佐口.而蘿蔔爽甜,沒有根位.海南雞飯香港好多茶餐廳都有得食.最抵讚是隨心處理雞肉沒有肥大厚身肥膏連雞肉對雞肉嫩滑感沒有影響每啖都是啖啖嫩肉好多時海南雞飯用雞油處理隨心除了用雞油之餘更利用椰奶去增加飯的層次每口飯粒爽口時,更帶有雞油及椰香香味最重要不會令你口內太重肥膩雞油感.以前兒時最愛吃褔建飯.估不到新加坡菜內有福建麵一定要試下.因為好特別用兩種不同麵,油麵及米線配上鮮蝦
隨心餐廳

踏入餐廳
光亮簡潔為主題
打開菜單,
見到不少又熟悉但又特別菜式
所以點了些特色美色.

飯前, 最好食些沙律,
囉喏沙律

自己較為陌生
因為感覺好多藥材
但隨心有兩款比你選擇
我怕藥材味

選擇新加坡的肉骨茶,
有碗或窩上.
湯色較清

以肋骨蘿蔔胡椒等材料
以8 小時烹調。 湯質較清甜
容易入口.
香濃胡椒香味
在這潮濕香港
有利去濕之湯水.
肋骨肉雖然烹調較耐,
但肉味依然. 因為選用新鮮材料.
用新加坡最出名的黑豉油佐口.
而蘿蔔爽甜,沒有根位.

海南雞飯
香港好多茶餐廳都有得食.
最抵讚是隨心處理雞肉
沒有肥大厚身肥膏連雞肉

對雞肉嫩滑感沒有影響
每啖都是啖啖嫩肉
好多時海南雞飯用雞油處理
隨心除了用雞油之餘
更利用椰奶去增加飯的層次
每口飯粒爽口時,更帶有雞油及椰香香味
最重要不會令你口內太重肥膩雞油感.

以前兒時最愛吃褔建飯.
估不到新加坡菜內有福建麵
一定要試下.
因為好特別

用兩種不同麵,
油麵及米線
配上鮮蝦, 青檸
以上湯煮成

之後用森巴醬混合食.
更惹味.
此款美食於新加坡好受歡迎
因為老人家同小朋友都喜愛,

黑醬蘿蔔榚
以蘿蔔榚為主
再以黑醬油炒香

其實是一個幾特色煮法,
如果蘿蔔榚不太軟身及蘿蔔味濃些.
味道會更突出.

2018-03-08
1 分鐘 (堂食)
  • 囉喏沙律
  • 海南雞飯
2018-03-22 625 瀏覽
朋友話很久沒有吃肉骨茶, 我們在網上search近鰂魚涌有間食海南雞飯和肉骨茶。兩者都是我的至愛,今晚一於試吓。 地圖顯示就在鰂魚涌華信花園出口。 很方便行過去都很近。 而那條街都有很多不同特色的食肆, 很有開餐的氣氛。終於吃到無骨海南雞飯。 雞肉選取近雞脾的位置唔錯。 雞皮爽脆冇肥膏, 雞肉滑而有雞味。 雞油飯亦軟熟香甜,唔會太油, 食落有雞香有飯香。 雞肉沾些特式醬油和特製薑蓉, 風味一流。這杯飲品叫純真($28)椰汁加上雪碧, 表面還有些椰果, 未攬伴之前都很靚很有意境, 白色或漸變透明,果然有純真的感覺。肉骨茶(藥材味) 每位$48肉骨茶我選了藥材味。 本身很喜歡藥材入饌的湯。 這款肉骨茶當歸味極濃厚, 還有其他藥材味都令湯底層次豐富,而材料也極度豐富,大大隻冬菇和大大件排骨, 還有一小段脆脆的油炸鬼, 一位的份量已經很足夠了。 肉骨茶內的煲湯骨頭蘸些特製醬油很美味。 如主打肉骨茶的話更可叫個白飯。福建麵朋友叫了福建麵, 本以為是用醬油炒起的麵條会很深色, 卻原來另一做法,打上冇色獻汁, 味道調較得很好, 充滿蛋香,以米線和油面相伴, 混入很多的蝦仁和魚蛋片, 很有份量但唔會油

兩者都是我的至愛,今晚一於試吓。

無骨海南雞飯

這杯飲品叫純真($28)

肉骨茶(藥材味) 每位
肉骨茶(藥材味)
肉骨茶(藥材味) 每位$48

福建麵
朋友叫了福建麵, 本以為是用醬油炒起的麵條会很深色, 卻原來另一做法,打上冇色獻汁, 味道調較得很好, 充滿蛋香,以米線和油面相伴, 混入很多的蝦仁和魚蛋片, 很有份量但唔會油膩的一個麵食! 朋友超讚!

馬拉盞炒芥蘭。
廚師都細心地砌開較粗的芥蘭莖, 但芥蘭並沒有預期中爽嫩。 好在味道加分, 馬拉盞香濃惹味, 令芥蘭味道升級。

青檸梳打
清新解渴, 完全沒有落糖漿或青檸汁。 夠晒天然。

食物質素唔錯, 做到正宗海南風味, 下次要試試出名的喇沙。
無骨海南雞飯
肉骨茶(藥材味) 每位
2018-03-21 43 瀏覽
// 最近好想食新加坡野,於是行完街之後,就同友人去搵食,究竟鰂魚涌有咩好選擇?咁我地又OpenRice一下先,見到其他人上載嘅野食圖片,已經流哂口水啦!好啦!一於試佢——With Your Mind!海鮮喇沙湯底方面:喇沙湯底完全唔辣,係食佢個香味,仲有少少沙嗲味道;材料方面:有蝦,帶子,魚片,豆卜,蛋,仲有蟹柳!個湯好香好甜,有小小花生醬味,好味道呀!我就比較喜歡它的米粉和瀨粉混在一起,而且兩樣都夠爽,口感豐富。馬來肉骨茶馬來西亞肉骨茶配三小片油炸鬼,真係好足料,好入味,個湯亦有陣陣藥材味,內有當歸,紅棗,杞子,准山,瘦肉等。肉骨茶內裡的藥材配料非常適合女性進補,藥材味不太濃不太苦,容易入口。秋葵濃湯豆腐首先好想講講個秋葵,真係好新鮮的秋葵,個湯唔濃,加埋豆腐一齊放入口,個口感好好,清爽嘅秋葵加上唔太淋嘅豆腐,係口腔混合埋一齊,好有田園嘅味道!海南雞半隻雞肉肉質很好,嫩滑嘅滑雞去骨後更加容易食,加上三樣醬汁,三個醬汁都令海南雞有唔同嘅味道!正!

馬來肉骨茶

秋葵濃湯豆腐

海南雞半隻

2018-03-20 95 瀏覽
海光街雖然食肆林立,但就近寫字樓附近, 每次中午時段, 整條街的大部份食店必定有人排隊等食午飯, 而每次經過隨心門口都比較多人排隊, 因為要等位的原因一直未有機會嘗試。今日晏咗食飯,下午茶的時間人流明顯少咗好多。下午茶的選擇都不少今日胃口一般,所以就點了 魚片喇沙((輕量))  熱檸檬薏米水味道不會過甜,薏米已經煮透,淋淋地又有少少甜味豆卜還不錯,吸收了湯底的精華魚片就一般貨色平時外面食喇沙多數會使用黃麵同米粉做麵底但隨心的麵底是使用米粉同瀨粉 大家唔好睇小佢輕量喇沙的分量,不竟湯頭由椰奶同咖喱混合而成, 味道十分濃郁,所以食落十分飽肚。
海光街雖然食肆林立,但就近寫字樓附近,
因為要等位的原因一直未有機會嘗試。
今日晏咗食飯,下午茶的時間人流明顯少咗好多。

下午茶的選擇都不少

今日胃口一般,所以就點了 魚片喇沙((輕量))

熱檸檬薏米水味道不會過甜,薏米已經煮透,淋淋地又有少少甜味

豆卜還不錯,吸收了湯底的精華
魚片就一般貨色

平時外面食喇沙多數會使用黃麵同米粉做麵底
但隨心的麵底是使用米粉同瀨粉

大家唔好睇小佢輕量喇沙的分量,
2018-03-19
2018-03-18 462 瀏覽
今次特登約埋朋友,一行二人去左食位於鰂魚涌太古坊嘅「隨心」。喺街頭已經見到大大隻字寫左華人喇沙、海南雞飯。坐底一於叫齊依兩個招牌菜色先。擺到靚一靚嘅海鮮喇沙,喺menu入面嘅重點推介,賣相極佳,打卡非常啱key! 有兩隻大大隻嘅蝦、巨大帆立貝、大大塊嘅魚片、仲有松葉蟹柳兩件,份量啱啱好嘅半邊雞蛋。賣相相當討好之餘,製作仲好正宗添,米粉瀨粉兩溝,果然夠哂地道!湯底濃而不膩,辣油比例高係優勝之處呀!湯底鮮香creamy,食到停唔到口呀!海南雞飯賣相唔輸蝕,附帶嘅三色醬明顯係自家調培,三色醬嘅味道喺第二度試唔到咖!油飯每粒都夠晒濃香,搞到筆者食完咁多味菜式之後,堅持清碟,食到一粒都無剩。個雞湯用杯上,真係極之極之好味。會杞落子熬煮鷄湯嘅店,「隨心」真係唯一一間,而且咸度適中,改善左鷄湯經常太咸嘅印象,個雞湯真係極尚!叫左黑蘿蔔糕,個醬好有特色,糕身幼滑,多哂鑊氣,試過你一定唔會後悔!食新加坡菜一定會點串燒,「隨心」嘅串燒一碟六串,有齊雞同豬同牛,伴碟汁唔係沙爹,反而令串燒嘅熱氣感減低,喉嚨好舒服,依個配塔好讚!試左佢嘅椰漿汽水,主打清甜,真味,大大杯,仲有菠蘿同蕃石柳鮮味切方,好抵飲!今次兩

試左佢嘅椰漿汽水,主打清甜,真味,大大杯,仲有菠蘿同蕃石柳鮮味切方,好抵飲!今次兩個人去食飽飽都係$367,我同朋友都話要encore呀!
2018-03-17 85 瀏覽
星期六的晚上,我和小女生來到海光街尋找正宗新加坡菜~「隨心」。我很喜歡這個店舖的名字,立刻讓我想到忠於自己,隨心而行。走進店內,裝修時尚,微暗的燈光,讓餐廳多了幾分格調。牆壁上掛著很多新加波及馬來西亞的名勝或地標,讓人立刻想起那裡的美食和文化。咖哩薄餅$18少女生必點的食物, 咖哩汁帶點微辣但十分惹味,薄餅蘸上這些咖哩汁,永遠也是最好的配搭!! 沙爹串燒$65盛載沙嗲串燒的器皿也別具心思,半打串燒分別是三串豬肉及三串雞肉,配上甜甜的花生沙嗲醬,一點也不辣的,味道又幾得意。雞肉很嫩滑多汁,豬肉串燒也不會太硬太乾。 海南雞飯 $85油飯煮得又香又軟 ,味道就是剛剛合適,不會太淡或太鹹 。除雞湯外, 也跟上三款醬汁,分別是黑醬油薑蓉及辣醬 。 我最喜歡薑蓉,蘸上一點薑蓉, 更加鮮味好吃。 雞皮很滑,沒有多餘脂肪,而雞肉也十分嫩滑 ,啖啖肉的,,伴碟的黑醋木耳 ,是十分好的伴菜,酸酸的讓人十分開胃。 炸香蕉$38 和小女生吃飯我們總會點一客甜品。看見餐牌上有炸香蕉,當然要試下啦 !香蕉炸得 金黃鬆脆 ,一碟有六件,都只是$38,價格相宜,蘸上桂花蜜糖來吃,味道更豐富,小女生說很好吃呢!點了兩杯

咖哩薄餅$18

沙爹串燒$65

海南雞飯 $85

炸香蕉$38

點了兩杯飲品,分別是青檸梳打($28)和低糖檸檬薏米水($28),健康又解喝!

2018-03-16 336 瀏覽
小妹已經唔係第一次黎幫襯,所以一坐低,就即刻叫得!!!每次必叫嘅係肉骨茶!!點解?因為真係好足料,而且好入味,個湯亦有陣陣藥材味❤️小妹未婚夫必點嘅係海鮮喇沙,真係次次黎都食!!!有蝦,有帶子,有魚片,有豆卜,有蛋,仲有蟹柳!!!!湯底好香喇沙,但道味其實都辣辣地,所以小妹每次都都淺嚐幾啖,過下口癮😂**麵底係粉絲+瀨粉** 超有口感👍🏻小妹必點嘅係海南雞飯!!!雞肉勁嫩,而且份量都好足👍🏻除左必點,今晚仲試左串燒,不過燒得有d乾得濟😵 不過,個醬就好香花生味,唔錯嘅!食咁多肉,梗係要食菜啦,叫左馬拉盞芥蘭!!點知原來勁大碟😂😂😂😂 應該足夠4個人食! 馬拉盞味都幾香,同炒芥蘭幾夾👍🏻
小妹已經唔係第一次黎幫襯,所以一坐低,就即刻叫得!!!

每次必叫嘅係肉骨茶!!
點解?因為真係好足料,而且好入味,個湯亦有陣陣藥材味❤️
肉骨茶

**麵底係粉絲+瀨粉** 超有口感👍🏻

小妹必點嘅係海南雞飯!!!
雞肉勁嫩,而且份量都好足👍🏻

串燒

馬拉盞芥蘭
肉骨茶
馬拉盞芥蘭
我和好友都喜歡去新加坡旅遊,因為新加坡以環境整潔、優美而聞名世界,被譽為 "花園城市"。前幾天,好友在網上尋找了一間香港較罕見的主打新加坡菜,還有供應馬來西亞食品,餐廳名稱叫隨心,感覺好 relax,那就一於嚐嚐這新加坡菜,很期待呀!餐廳以簡約時尚風格設計,牆上掛著新加坡地標的獅子立體圖,還有當地風景相及著名菜式,令人置身於新加坡,感覺悠閒舒適!我們正在下午時段來到,餐牌上有多款下午茶餐,不同種類的喇沙、小食和粉麵飯連餐飲,第一見餐飲有紅棗茶、生薑茶或杞子雞湯選擇,很適合女仕們,很好。海鮮喇沙     $58喇沙充滿椰漿、蝦米和所有香料的味道,湯底既濃且稠,還帶著微辣的咖喱味,令湯底味香且濃,極富層次感,給味覺帶來嶄新享受。喇沙材料豐富,大大隻帶子和蝦,還有其他配料,魚片、豆卜、蟹柳、蛋,味道鮮甜的海鮮,爽口彈牙,濃郁的香味撲鼻而來,非常惹味。馬來西亞肉骨茶 (藥材味)    $48/位馬來西亞與新加坡的肉骨茶各有不同,馬來西亞是以多種藥材熬製,材料 : 冬菇、玉竹、黨參、當歸、紅棗、甘草、胡椒等,而新加坡則是用胡椒烹煮的肉骨茶。今次我選擇馬來西亞風味,自己較喜歡藥材味 ; 湯底散發清

海鮮喇沙     $58

馬來西亞肉骨茶 (藥材味)    $48/位

馬來西亞與新加坡的肉骨茶各有不同,馬來西亞是以多種藥材熬製,材料 : 冬菇、玉竹、黨參、當歸、紅棗、甘草、胡椒等,而新加坡則是用胡椒烹煮的肉骨茶。今次我選擇馬來西亞風味,自己較喜歡藥材味 ; 湯底散發清香肉骨和藥材味道,香甜不膩,滋補養生,而肉排質感鬆軟,咬一口容易被化開,鮮嫩多汁,很不錯。

黑蘿蔔糕    $42

白蘿蔔糕在香港就吃得多,黑蘿蔔糕都是第一次,以濃調黑醬油炒得惹味可口,不會過咸,味道適中,甜甜咸咸的,非常好吃。

沙嗲串燒  (4串)     $38

吃星馬美食的串燒最喜歡是沙嗲醬汁,汁裡的粒粒花生有口感,雞肉和豬肉嫩滑多汁,沾上沙嗲醬,微辣惹味。

煎墨魚餅  (4件)      $28

爽口彈牙,香脆可口,很好味。

下午茶餐飲品選了熱檸檬薏米水、冰雪梨茶和可樂,清涼解膩,不錯。
2018-03-13
  • 海鮮喇沙
  • 馬來西亞肉骨茶 (藥材味)
  • 黑蘿蔔糕
  • 沙嗲串燒
  • 煎墨魚餅
2018-03-10 88 瀏覽
when we are having a concert in the evening I have an early dinner At the Hoi Kwong stQuarry bay my sister said the luncheon here extended to6 pm every day 🤑soA hoi nam chicken rice set 78$Signature The chicken is sweet and tasty For a Malaysian pork ribs tea One bowl is 48$The soup is clear Lots and strong smell of Chinese medicine Which sis like we have a lasha seafood soup noodles lemon and Yi rice hot tea a Singapore iced coconut 🌴 coffee we add a Singapore fried Kwai Deal (ho fan Mixed Cant
I have an early dinner

One bowl is 48$
The soup is clear
Which sis like
lemon and Yi rice hot tea
Mixed Cantonese oil noodles)
78$
Plus the tea
Very reasonable price indeed
happy dinner
Before 6
Afternoon tea costs
2018-03-10
2018-03-10 127 瀏覽
好耐冇同朋友岀黎食飯,今日我地黎試下新加坡菜。我地都未試過😆係地鐵站岀左行一陣就到,入到去感覺餐廳空間好大,位置好闊落,坐得好舒服。我地坐低後逼不及待要揀野食,因為太餓了。我地揀左好多野食參巴雞翼、海鮮喇沙、海南雞飯、馬來西亞肉骨茶同檸檬薏米水。參巴雞翼係用炸嘅方式去煮。有點似香矛雞翼,因為都食得岀有香料味。另外,雞翼外脆內軟,肉質好滑,好大隻!海鮮喇沙嘅喇沙唔會辣,岩曬唔食得辣嘅朋友。另外,海鮮料超多,有蝦、蟹柳等等,樣樣都好大舊,完全抵曬😆最正係豆卜索曬啲喇沙味,食落口好多汁,好香。麵質都煮得好適中,因為我地叫左好多野,好遲先食呢碗,但都冇稔到一pat野咁。好正呀👍朋友最中意呢碗❤️海南雞飯嘅雞極滑。係真係好滑。重點係去曬骨,好岩我地呢啲懶人。飯亦好香,有雞油嘅香味,同時啲飯粒粒分明,又唔會極硬,我勁中意。仲有啲酸酸甜甜嘅配菜黎醒胃,真係一流呀。我就最中意呢個飯啦❤️第一次飲肉骨茶,覺得好好飲。我地揀馬來西亞肉骨茶因爲呢個係重藥材味啲,我地中意藥材味多啲,另一個係偏胡椒味。入面藥材係真係多,我地都覺得好好飲,但因為我地兩個人仲要叫一大窩,飲到好飽。湯料好多,份量十足。有得食有得飲。檸檬
我地坐低後逼不及待要揀野食,因為太餓了。
參巴雞翼
海鮮喇沙
隨心海南雞飯(無骨)
馬來西亞肉骨茶
檸檬薏米水(低糖)
檸檬薏米水真係好讚,首先佢真係做到低糖嘅效果,另外,覺得成杯飲品好滋潤,食到飽飽滯滯,飲返杯消下滯最好不過。
總括黎講,係間好有誠意,好有心嘅一間餐廳。裝潢未必好有新加坡嘅味道,但食物包你滿足。老闆亦好樂意去解答問題,仲會介紹有咩好食,對第一次食嘅我地黎講,係好開心,因為我地唔知食咩好😆
參巴雞翼
海鮮喇沙
隨心海南雞飯(無骨)
馬來西亞肉骨茶
檸檬薏米水(低糖)
2018-03-08 546 瀏覽
幾年前去過馬來西亞後,一直很喜歡當地食物,但香港可以吃到正宗的星馬菜不多,後期才發現一家令我有回到新加坡感覺的餐廳這裡有馬來西亞肉骨茶或新加坡肉骨菜,有一窩或者每位上,最後我們點了馬來西亞肉骨茶,內裡有冬菇,玉竹,黨參,當歸,紅棗,甘草及胡椒粒,非常足料打開湯蓋,香氣撲鼻,連當歸亦變了另一種色,看得出是用足材料去煲喝一口湯,味道濃郁,內裡的冬菇都非常厚肉隨湯會跟有中油條及醬油,油條放進湯內吸收味道排骨就是沾醬油,醬油帶點花雕酒味,唔會太咸,提升味道麥皮蝦4隻,第一吃在新加坡,當時好吃得麥皮要拌飯吃,今次也不例外每一隻開邊蝦蝦都沾上了麥皮,先吃麥皮甜甜地 ,又香又脆,跟當年在新加坡吃的同一味道朋友更是連蝦殼一起吃,帶點胡辣及蛋黃香,絕對101分餐牌上有八款喇沙,當然點海鮮喇沙,麵底是米粉加瀨粉,後者有彈性,一粗一幼先喝一口奶黃色的湯底,湯底內有一絲絲的相信是薑絲同魚蓉碎,好香及帶一點辣,配料中豆卜是最吸味,蝦肉爽口,蟹柳及帆立貝好甜

喝一口湯,味道濃郁,內裡的冬菇都非常厚肉

隨湯會跟有中油條及醬油,油條放進湯內吸收味道
排骨就是沾醬油,醬油帶點花雕酒味,唔會太咸,提升味道

朋友更是連蝦殼一起吃,帶點胡辣及蛋黃香,絕對101分

• 馬來西亞肉骨茶
2018-03-04 153 瀏覽
今日同男朋友去左太古睇戲,睇完之後有啲肚餓就去左鰂魚涌食野啦。鰂魚涌一向野食上面都有好多選擇,今日我地就去左試一間新加坡餐廳,店名都幾特別,叫隨心。餐廳裝修都幾別出心裁,我幾欣賞牆上面嘅魚尾獅畫,啲水好似真係噴出黎咁,好特別。我地就分別叫左海鮮喇沙、海南雞飯、亞森鳳梨咕嚕肉同凍檸檬薏米水。海鮮喇沙。海鮮嘅種類唔算多,有蝦、帆立貝、蟹柳,配料就有魚片頭、豆乾同蛋。下面嘅粉係類似檬粉咁樣。蝦肉好爽口新鮮,帆立貝同蟹柳就不過不失。值得一贊嘅係個湯底,小小辣,好惹味。海南雞飯。海南雞飯係我覺得幾唔錯嘅一個選擇,雞肉份量多,而且肉質好嫩,雞皮下面會見到啫喱,好有誠意!海帶有用醋醃製過,好開胃。冬瓜湯都好好飲,唔係味精湯。亞森鳳梨咕嚕肉。原本以為個咕嚕肉會好細份,點知上枱會一大碟,都有啲食唔曬。咕嚕肉煮得岩岩好,唔會太老。菠蘿食落酸酸甜甜,幾好味。凍檸檬薏米水。小小甜,有檸檬吊吊味,幾清甜。

海鮮喇沙。

海南雞飯。

亞森鳳梨咕嚕肉。

凍檸檬薏米水。
小小甜,有檸檬吊吊味,幾清甜。