2019-08-15
平時好少食新加坡菜,因為吾係好多餐廳有得食,但今次咁岩經過依度,見到有新加坡菜,梗係要試下啦。餐廳都有好多新加坡必食既菜式,包括肉骨茶同喇沙。肉骨茶平時都吾會係好多餐廳見到,所以都幾特別。馬來西亞肉骨茶,今次係我第一次試依一個味既肉骨茶,平時都係飲開胡椒味既。味道真係比較重藥材味,但係都會有少少胡椒味。而且,都見到佢好足料,有一條豬骨、冬茹、吾同既藥材。而個肉骨茶仲可以揀一窩定係按人數,我地2個人叫咗一位,都夠晒2個人飲。燒豬頸肉,豬頸肉既味道同平時食既差吾多,但係依個菜式既精髓係個汁,因為個汁係酸酸地,好開胃,點完之後好似令到豬頸肉同平時好吾同。海鮮喇沙,個湯好濃,而且味道調得幾好,同我之前去新加坡食既都好相似。入面都有好多海鮮,好足料,有蝦、蟹柳、帶子、魚片。佢啲麵好得意,有兩種,一種幼啲,一種粗啲。