2015-04-13 2221 瀏覽
小編今日去左出名既大排檔陳根記re u. 八點幾去到已經滿晒座。唔好expect人地會幫你搵位啊,自己搵枱等人地食完架咋。之後落單係自己寫再搵人收就可以!大排檔碟碟份量足又扺食,我地十個人嗌左十二碟都係每人大約$100!個到最出名係wasabi手撕雞,wasabi味好夠,就算小編唔中意食wasabi都會中意,因為整到好易入口唔難接受。另外佢既芝士豬扒係小編最中意既一道菜式,芝士味好濃,豬扒多數都無骨,我同朋友次次去都一定叫芝士豬扒!仲會用埋佢d芝士汁撈飯,真係一流! 最後值得推介既就係蠔餅。蠔仔冇腥味,芫茜唔多。好多大排檔為左僻蠔仔腥味都會落好多芫茜,食個時挑走左都仲會有芫茜味。但陳根記既蠔餅芫茜唔多,蠔仔都冇腥味,所以好唔中意芫茜既小編最中意食呢到既蠔餅!

2015-03-20
  • wasabi手撕雞
  • 清湯腩
2015-04-05 1916 瀏覽
今日同朋友去完沙田行街就帶佢地黎試下陳根記~Wasabi蟹籽手撕雞--每次黎到都一定要食,有創意又好味,雞肉好嫩滑,wasabi夠曬刺激。 椒鹽鮮魷—新鮮炸起好熱好脆,魷魚好彈牙,之前食過椒鹽九肚魚同西檸雞,呢度ge炸野都唔錯,夠曬香口又做到外脆內嫩。 炸蠔餅—差唔多枱枱都叫,好大份夠曬抵食,都有唔少蠔,不過有少少腥味未去得曬。
今日同朋友去完沙田行街就帶佢地黎試下陳根記~
2015-02-20
2015-03-09 3344 瀏覽
最初呢間大牌檔係Ig盛傳  個個讚  好多人爭住去食  亦都出名爆場  等位等到頸都長  好彩我哋成班好醒目  7點就殺到  但無奈已經爆場  但都係等咗3個字  就有得坐  開埋枱叫餸黎餸都係等多4個字姐   未到8點已經可以開餐😋呢度氣氛真好  好鬼死熱鬧  最啱同埋親朋戚友聚埋一齊  叫餸食飯👍感覺真好   配埋啤酒  邊食邊飲邊吹水  淨係諗已經開心都不得了  更何況身在其中👭👭👬👬第一碟黎當然係招牌菜手撕雞雞肉好滑  撕得夠碎  唔會一舊舊分唔開~正  2)孜然棒棒骨醃得好入味  肉又唔會um同硬  咬落去骨同肉好易分開  亦唔太油   令到人食完想再食  (好可惜剛好8條 每人得一條)😩3)腐皮卷腐皮炸得好鬆脆  入口同樣好爽身唔油  值得一叫4)冬蔭公湯估唔到呢到冬蔭公湯又幾夠味  又幾正呢  湯唔太夠辣  做到冬蔭公既酸  令我哋喜出望外呢其他~總括黎講~呢度炸野係正!!!  又唔油  又夠脆身  熱辣辣  約埋三五知己最適合不過~~
第一碟黎當然係招牌菜手撕雞

水煮魚
魚香茄子煲

總括黎講~
呢度炸野係正!!!  又唔油  又夠脆身  熱辣辣
約埋三五知己最適合不過~~
2015-02-22
15 分鐘 (堂食)
手撕雞
孜然棒棒骨
腐皮卷
冬蔭公
2015-03-04 2763 瀏覽
一個非常特別的名字簡單道出這個菜特色就是方便大家在大排檔飲住大啤時食用,只得一根骨頭,用手食最正。肉是炸得很惹味的,很有火喉,但不過份油膩,肉汁仍能保持住,也很嫰滑,孜然香味到位剛好,送酒至愛。另外,再加個蒜蓉炒白菜仔少油,慢慢體驗大排檔之風味。
陳根記的孜然豬仔一條骨
2015-03-03
陳根記的孜然豬仔一條骨
  • 孜然棒棒骨
2015-03-03 2362 瀏覽
陳根記在沙田屹立多年,深得街坊喜愛。雖然人流仍然很旺,但味道及鑊氣經已不及以前,整體上只能説中規中矩。豉椒炒蜆中規中矩。跟嬸嬸再三確認說要加辣,可是也都完全不辣。蜆嘅份量不算少,蜆肉大小亦正常。蜆肉欠缺鮮甜味。有少量蜆肉味道不新鮮,而且有點沙。鑊氣和豉汁還可以,但未算特出。西檸雞普通通通。外層炸皮很厚,不夠鬆脆。看上去雖然頗大碟,但其實雞肉不多而且較薄,大部分都是炸皮。雞肉質感普通,西檸汁亦沒任何驚喜。魚香茄子煲水準很高,可是茄子很多,肉碎非常小。非常夠熱,熱到辣口,能夠食到咁熱辣辣既小菜感覺非常幸福。茄子驟眼望落以為會較硬,但咬落去非常柔軟,淋度剛好。而且一啲都唔油,一吃上癮。醬汁亦非常惹味,味道剛好,就咁食都唔會覺得咸。在現時物價高昂的情況下,要找到質素高的大排檔,絕對不是容易的事情。雖然味道不及以前,但大排檔情懷不變,依舊是親朋聚腳暢飲的好地方。

西檸雞
西檸雞

魚香茄子煲
魚香茄子

魚香茄子
  • 魚香茄子煲
2015-02-28 2562 瀏覽
農曆新最後一天假期,母親大人投訴"講左成年都未同我去陳根記",再加句"約你食餐飯都咁難"。還敢怠慢?!立即行動,當晚就來到陳根記。6時15分來到,已經全場爆滿,要等下一輪。邊等位,邊八卦其他人點甚麼菜。一盤又一盤香噴噴的餸菜被捧著經過,聞得肚子咕咕作響。終於有位了。怎料,剛才還在觀賞燒味師傅熟練地切燒鵝,不消1小時,已經沽清了。自己寫菜,再請店員落單,雖然店員粗聲粗氣,其實態度蠻好,而且很有效率。下雨天,一片濕熱,先來兩瓶冰凍的啤酒解解渴。Wasabi手撕雞先來個冷盤。手撕雞,夾著火腿絲和海蜇,撈了wasabi和蟹籽,在大牌檔也找到fusion的創意。wasabi味剛好,有點嗆卻未至於令人流淚。雞肉幾嫩滑,海蜇非常爽口。醉翁烤烏頭打冷至愛之一的烏頭,浸在加了花雕的魚露,第一次試這食法。花雕雖香,但汁實在太咸,魚肉只可以醮上一點,再伴著生菜絲,才平衡到各方面的味道。魚不夠滑,只屬一般。炸大腸皮炸得有鑊氣又夠脆,口裡不油膩,卻吃到大腸的油香。內藏菠蘿,一去熱氣。椒鹽雞軟骨雞軟骨炸粉既薄又香,還有惹味的椒鹽味,但有點兒濕,影響了口感。更喜歡一起落鑊的腰果,外層金黃香脆,咬下去一陣堅果香。金銀
下雨天,一片濕熱,先來兩瓶冰凍的啤酒解解渴。
Wasabi手撕雞
醉翁烤烏頭
炸大腸
椒鹽雞軟骨
金銀蛋白菜仔
大部份菜式都比較重味,這道白菜仔突然換個口味。上湯清清的,且完全不油膩。咸度較低,更能突出金銀蛋的咸香。白菜仔爽脆,很好吃。
美極一條骨
一咬下去,骨肉分離,帶點椒鹽的味道,肉有嚼勁卻不嚡不韌。雖欠奉驚喜,卻是穩陣之選。等位時見到枱枱都有沙拉骨,落單時卻忘了,只好下次再試。
薑蔥蠔
蠔尚算肥美,但薑蔥味不夠香。跟煲仔上的焗蠔相比,有欠風味,也沒有其他菜式的鑊氣。中規中矩,沒有獨特之處,被比下去。
豉油皇炒麵
吃到差不多,便去買甜品。短短10分鐘,炒麵已被吃去一半。速度之快,可見炒麵之出色。麵質彈牙,夾著芽菜和韭黃,吃下去嚓嚓聲,爽口又清新。不油膩又不太咸,沒有花巧,卻很好吃。
沒想到大牌檔有甜品,連法式焦糖燉蛋也有供應,實在喜出望外。
椰香西米焗日本紅豆布甸
即場用火槍燒的西米布甸,面層微焦帶微溫。甜度偏低,吉士又稠又滑,啖啖奶香。中間的紅豆蓉,只有天然的紅豆香,沒有多餘的甜味,出色。
芒果一口脆
即叫即炸,沒騙人的'外脆內冰凍'。班戟炸得微暖,咬下去十分鬆脆,經過數層班戟後,傳來一陣冷冷的,既濕潤又軟滑的感覺,緊接著是清甜的芒果香。有層次感,味道甚佳。
特色榴槤奶露
大西米咬下去微硬,然後爆開,口感有趣。奶露其實是輕盈的慕絲,放入口,一口泡泡,很rich的感覺卻不會溜。榴槤很香,味不太重,反很清甜。最中間還有稠稠的榴槤蓉,值得推介。
新年最開心不過於一大班人熱熱鬧鬧,陳根記就絕對有這種氣氛,加上特別的菜式和不錯的質素,還有比主食更出色的甜品,難怪人山人海。
2015-02-22
30 分鐘 (堂食)
  • 特色榴槤奶露
  • 芒果一口脆
  • 椰香西米焗日本紅豆布甸
  • 豉油皇炒麵
  • Wasabi手撕雞
2015-02-19 2298 瀏覽
久仰大名的陳根記 。一去到 , 嘩 !!! 應該是星期日的原故人真的很多 , 大約七點已經坐無虛席。好彩我只有兩個人等了一會就找到張角落的小枱。 一坐好就馬上看餐牌 , 款式蠻多的。這裡是要自己先寫單 , 寫完才叫侍應來下單啊 !!! 很快就有得食啦 !我們點了腐乳通菜 : 碟頭很大 , 腐乳味很足 , 用來送飯一流 ! 九肚魚 : 剛剛炸好就上枱 , 脆卜卜熱辣辣 , 魚很大條肉多 . 最可惜是沒有椒鹽同醋 . 但味道還是十分夠的 . 炒蜆 : 相較之下比較失色的一碟菜 , 很多蜆入面都沒有肉 , 掉了在碟上 . 這也不錯 吃得很方便 . 可是個人認為比較咸 , 一定要送飯 . 蠔餅 : 這個也是剛炸好就上枱 . 蠔很多又很大隻 , 份量又很大 . 兩個人的話一碟又加一人一碗飯都夠飽 . 美中不足的是沒有醬點 , 不過每枱都有一樽胡椒粉 , 不知是不是用來配炸的食物用 .再加三碗白飯不過眼闊肚窄 , 蠔餅同九肚魚都食不完 。不過打包回家第二天焗完也好好吃整體來說真的很好食 !  價錢合理 , 可惜唔記得實質價錢 , 總共三百幾蚊 ! 如果不介意環境 , 值得一試 !!!
久仰大名的陳根記 。

腐乳通菜
椒鹽九肚魚
再加三碗白飯

不過眼闊肚窄 , 蠔餅同九肚魚都食不完 。
不過打包回家第二天焗完也好好吃

2015-02-08
20 分鐘 (堂食)
腐乳通菜
椒鹽九肚魚
  • 蠔餅
2015-01-21 3055 瀏覽
野食都唔差既。 但覺得冇乜鑊氣。wasabi 手撕雞 ,味道普通啦, 勝在夠特別。黃金蝦仁,蝦仁夠大隻 ,但係d 黃金 ,即係蛋黃,唔夠香。叫d 丫姐幫手執枱 應左兩次都冇執。孜然棒棒骨,本以為好香,會好似重慶孜然串燒羊肉咁香,但結果有d 失望,肉質唔差。但真係冇乜孜然味。不過d 菜式夠新意,不妨一試。
野食都唔差既。 但覺得冇乜鑊氣。

wasabi 手撕雞 ,味道普通啦, 勝在夠特別。

黃金蝦仁,蝦仁夠大隻 ,但係d 黃金 ,即
係蛋黃,唔夠香。
叫d 丫姐幫手執枱 應左兩次都冇執。

不過d 菜式夠新意,不妨一試。
2014-11-28 5467 瀏覽
星期日的陳根記坐無虛席,花了約半小時與朋友分開等位,好不容易找到與人搭枱的位置座下來。服務人手不足沒有所謂,自己寫單取碗筷,坐迫點也不介意,反正大牌檔預左。。但食物質素未能維持才是關鍵。等了很久終於等到食物上枱,滿心歡喜郤發現大部份食物都是凍的,或只有微溫,也因為大約無人傳菜關係,有鑊氣的小炒也變得沒有鑊氣。咕嚕班瑰:魚的質素以大牌檔而言,算是很好,汁也很好掛上每一塊上,但由於凍的關係,每件魚塊配上醬汁,黏得很緊,易爛,也完全不脆,失望。豉汁涼瓜: 凍得涼了的涼瓜找不到鑊氣,太諗太咸,只吃了少少,十分失望椒鹽鮮魷: 微溫的鮮魷算是很好吃,尚帶點脆,魷魚雪白,厚肉,用料質素較佳,如新鮮熱熱的上碟,應該很好的,有點可惜。蒜容蒸中蝦: 蝦質也不俗,海鮮配上蒜泥,味道錯不了,算好吃,不過又不是留下太深印象。唯一最讚的是抵吃,3人叫了各1瓶汽水,4小菜的海鮮晚餐,每人只需$90,十分抵食。但真的不建議在最多人時到訪,否則有點會失望。

蒜蓉開邊蝦
豉汁涼瓜
咕嚕班塊
蒜蓉開邊蝦
2014-11-08 6372 瀏覽
this place is really popular, a lot of people, all full. and the waitors and waitresses don't even care about you because they have too many customers. obviously services are very bad.we ordered wasabi chicken - very good, wasabi flavor can be strong. this comes with jelly fish appetizer and some hams in it. the chicken is very smooth and silky. zi ran pork ribs - the flavor is quite good, grilled well. it comes with some sour spicy sauce. with that sauce, the flavor is even better. it is kinda

zi ran pork ribs - the flavor is quite good, grilled well. it comes with some sour spicy sauce. with that sauce, the flavor is even better. it is kinda like the xinjiang and middle eastern grill meat.

eggplant with salted fish clay pot - the flavor is good, but the salted fish flavor can be stronger. it's too oily. i wish they could use less oil.

dessert - the crispy mango dessert is sold out and japanese milk pudding is also sold out. so i ordered the durian pudding instead. too much cream on top and durian tastes terrible.....
2014-11-08
2014-10-03 7393 瀏覽
同朋友相聚,決定黎呢間食蠔餅,炸到係好香,但覺得無魚露就差咁啲,少許失望,因為唔算話好多蠔,無冬陰公公咁好味,因為好少蛋,炸粉就多左啲😯😯冬陰公湯,湯底好味,酸辣岩岩好😆😆,蜆有沙呀,真係失望,份量就ok,唔算多,所以呢個唔多抵食滑沙b手絲雞,份量ok多,可惜個滑沙b完全唔夠,真係得好少,所以覺得一般,希望可以再勁啲個味道即場燒啲砂糖比我睇,味道幾好,淡淡蛋香,加少甜,good
同朋友相聚,決定黎呢間食

即場燒啲砂糖比我睇
,味道幾好,淡淡蛋香,加少甜,good
5 分鐘 (堂食)
2014-09-27 6038 瀏覽
招牌WASABI手撕雞,WASABI招牌WASABI手撕雞,WASABI味道濃,雞肉又唔會太過鞋。但價錢就有D貴,78蚊先得例牌。味道濃,雞肉又唔會太過鞋。但價錢就有D貴,78蚊先得例牌。炸腐皮卷,新鮮炸出來,十分鬆脆。但入面既料就唔太多,只有菜同埋小小蘿蔔絲..粟米斑塊,斑塊都係新鮮炸起,唯獨粟米汁唔夠味,感覺似粟米水。
2014-09-23 5900 瀏覽
前幾日探朋友經過沙田,就介紹左佢地一齊去食陳根記大排檔,其實陳根記都幾遠,係沙田新城市廣場行過去都要三四個字倒。去到之後我地叫左陳根記既招牌菜芥末手撕雞,同其他小菜,味道唔錯,而手撕雞既芥末好入味,但係又唔算太過辣,真係必食之選。
2014-08-14
10 分鐘 (堂食)
2014-09-13 5968 瀏覽
陳根記係沙田大圍火炭一帶不嬲都好出名架啦,唔少中大學生、附近街坊都會黎食。今次就試下典型大排檔,同埋好多人推介GE一D菜色啦!七點半去到,唔駛等位,不過都已經好多人。我地幾個人點呀點,上菜果陣先發現大部分都係煎煎炸炸wasabi蟹籽手撕雞-例係openrice見到好多正評, 就一於試下!還可以, 不過無人地講得咁好食一入口凍凍地, 用黎做頭盤岩晒不過蟹籽唔夠多, 味道較淡口, 雞肉、海哲都唔多 香煎蠔餅好多蠔!好大碟!比起其他大排檔,呢個蠔餅一D都唔多蛋漿,真係啖啖都係蠔!不過略嫌淡口左D椒鹽雙魷好食!又係大大份,炸粉一D都唔多!金銀蛋莧菜清清地,金銀蛋都好足料!味道剛好,唔會咸孜然一條骨又係見到openrice 幾多正評下, 不過又係失望首先真係「骨」, 無咩肉食; 肉質又鞋, 無肉汁; 係個醬汁拎番少少分數, 不過都係唔推介我地四個人叫左五個送, 三個白飯,已經好飽。算係幾抵食!雖然已經飽,但唔食個甜品又好似唔圓滿,所以就叫左好多正評GE一口脆甜品部同大排檔係分開收費GE,所以要自己行去甜品部order同埋付款香芒一口脆真係外脆內冰, 口感豐富! 一口脆底下係cream, 配合埋脆

七點半去到,唔駛等位,不過都已經好多人。
我地幾個人點呀點,上菜果陣先發現大部分都係煎煎炸炸
wasabi蟹籽手撕雞-例
wasabi蟹籽手撕雞-例

係openrice見到好多正評, 就一於試下!
還可以, 不過無人地講得咁好食
一入口凍凍地, 用黎做頭盤岩晒
不過蟹籽唔夠多, 味道較淡口, 雞肉、海哲都唔多

椒鹽雙魷

好食!又係大大份,炸粉一D都唔多!
金銀蛋莧菜
金銀蛋莧菜

清清地,金銀蛋都好足料!味道剛好,唔會咸
孜然一條骨
孜然一條骨

又係見到openrice 幾多正評下, 不過又係失望

我地四個人叫左五個送, 三個白飯,已經好飽。算係幾抵食!

香芒一口脆

真係外脆內冰, 口感豐富! 一口脆底下係cream, 配合埋脆脆GE外層, 好正!
題外話/補充資料: 係大排檔食雖然好嘈, 又熱, 但係食到咁多美食, 又抵, 真係好過去餐廳/酒樓
2014-09-05 4777 瀏覽
岩岩開sem要re u,一大班人一齊去陳根食野。首選當然係招牌菜Wasabi手撕雞,一隻雞唔洗1分鐘就比人搶哂,可想而知佢有幾好食。另外我地叫左另一特色菜--蠔餅,識食一定會點埋D醬黎食,兩者完美地配合。仲有就係西檸雞,酸酸甜甜,好開胃。我地成班十幾個人叫左9道餸,個個都飽住走,最重要就係有人請,唔洗自己出錢^^
2014-09-02