2018-09-16
近排經常去打邊爐,前日同朋友試下呢間 ,位於旺角登打士街,登打士廣場3樓,我哋行樓梯上去,上到去門口已經有人等位,好彩我哋只係二人, 等咗一陣仲有張窗口嘅卡位畀我哋添!服務員都好主動介紹我哋試下呢個新菜式 雞煲], 全部新鮮雞件, 酸菜份量十分多, 石鍋加熱後,雞件好快脆熟,而且十分嫩滑, 酸菜不算太鹹,而且有少少甜味, 酸酸地十分醒胃!食完雞煲,侍應幫我們换上黑松露粥底, 上枱已經散發出黑松露嘅獨特香氣!出場嘅海鮮拼盤,放著乾冰出嚟,好有氣勢! 包括有鮑魚、海蝦、花蟹、大貴妃蚌、大魚塊、蜆仔仲有好靚嘅牛肉!侍應教我們按照不同海鮮,用石窩參照不同時間去處理,先用八分鐘處理花蟹,花蟹雖然不算大大隻,但很有肉味,很結實而且有些少蟹膏, 味道唔錯!貴妃蚌真係超巨型,煮熟之後貴妃蚌配上黑松露粥底入口鮮甜!海蝦蝦殼特別挺身,都很鮮甜,仲有很多蝦膏!鮑魚很有咬口,慢慢咀嚼,份外美味!靚牛肉只需要在粥底趟兩三下, 呈微微粉紅色即可入口, 肉汁豐富!最後慢慢享受各類海鮮加牛肉精華嘅黑松露粥! 真正! 三重享受!特色雞煲、手工火鍋仲可以嘆埋靚粥, 基本上仲有其他火鍋配料可以點, 我們叫了象拔蚌片,點了一
服務員都好主動介紹我哋試下呢個新菜式 [酸菜雞煲], 全部新鮮雞件, 酸菜份量十分多, 石鍋加熱後,雞件好快脆熟,而且十分嫩滑, 酸菜不算太鹹,而且有少少甜味, 酸酸地十分醒胃!
貴妃蚌真係超巨型,煮熟之後貴妃蚌配上黑松露粥底入口鮮甜!
海蝦蝦殼特別挺身,都很鮮甜,仲有很多蝦膏!
鮑魚很有咬口,慢慢咀嚼,份外美味!
特色雞煲、手工火鍋仲可以嘆埋靚粥, 基本上仲有其他火鍋配料可以點, 我們叫了象拔蚌片,點了一些蔬菜已經十分飽了!
完美晚餐,當然唔少得甜品-芒果布甸!