2022-07-01 151 瀏覽
久遺的台式味道好耐冇去台灣,諗起不如食過台式午餐啦,途經旺角就入咗去阿木台灣麵店午餐分別有主食+小食+飲品鹽酥雞便當🍱,肉燥鋪得滿滿,鹹味適中,有台式風味,鹽酥雞外脆內軟,剛剛炸起,亦都香脆,另外亦都有三種配菜有滷水蛋、滷水腸及酸菜,味道不錯芝士肉鬆蛋餅🫓蛋皮非常軟滑,厚度適中,充滿蛋香,芝士味濃,蛋餅夾住大量肉鬆,這是店中人氣之選,香港好少食到這麼台式口味檸檬四季春檸檬四季春茶味香濃,在夏天飲十分清涼解渴此外,去唔到台灣可以買啲台式小手信,這裏有好多台式雜貨可以選購
久遺的台式味道

午餐分別有主食+小食+飲品

芝士肉鬆蛋餅🫓

檸檬四季春
檸檬四季春茶味香濃,在夏天飲十分清涼解渴

2022-06-28 158 瀏覽
日前去到頗有名氣嘅阿木牛肉麵用膳,估唔到我人生入面嘅頭兩篇食評都會獻俾豉油街上嘅兩間食肆。/小弟琴日真係好肚餓,就叫咗一碗紅燒牛肉麵加個鹽酥雞,同埋一杯台式奶茶。/首先紅燒牛肉麵係越食越普通(我稱唔上係難食)😐。通常肚餓嘅時候基本上真係食咩都覺得好食,今次都唔例外。但當我食咗幾啖回復返理智🧠,入返半個聖人模式嘅時候✝️,我就立刻發現到碗麵嘅一啲問題。第一,個湯頭雖然有味卻太稀,冇台灣牛肉麵嗰種濃郁。🫤另外個湯同牛肉同麵好似各自為政咁,唔多配合。😕而咁樣亦都帶落另一個問題,就係我認為個湯底並非炆燉牛肉嘅湯,因為啲牛肉(特別係片切)真係好淰,淰到幾乎一夾就散,但咬落口嘅時候又缺乏拎嚟炆燉牛肉嘅醬料嘅味道,細果啲牛肉咬多兩啖就係淡而無味。😵‍💫/鹽酥雞真係好細份,細份到爭啲要用顯微鏡先睇到😃23蚊4舊我覺得係離譜咗,就算係嘉佩嘅價錢都可以有6-8件。味道就好普通🤣又唔係「酥」,鹽就係有嘅😵‍💫/最後杯凍奶茶,唔夠凍,又冇咩奶,唔好飲。/總括而言,唔食都冇咩咁大不了😃//

最後杯凍奶茶,唔夠凍,又冇咩奶,唔好飲。

總括而言,唔食都冇咩咁大不了😃
(加配)鹽酥雞
紅燒牛肉麵  及  蕃茄牛肉麵
2022-06-27
2022-06-27 117 瀏覽
外出去旺角公幹完畢已經過了午飯時間,於是找又平又好食的下午茶餐,平時已知鼓油街的亞木臺灣麵要排隊等候入座,但下午三時見有空位不用等候,即入去叫了一份三十八元的下午茶餐,主食有麻醬撈麵,麵質軟滑混合麻醬非常美味。也可加點麻辣醬提升層次。小食可揀三樣點心,有酥炸雞二件,一條臺灣腸,三件甜不棘,食後已覺飽。可惜環境並非寬敞,坐位很逼,冷氣又不凍,食完己背脊出汗,於是加了幾貴的四元換杯凍奶茶飲用才稍覺舒服!
見IG、OpenRice幾多好評就試試,但食完完全失望😢首先一入到去,可能太多人嘅關係,店員特別老闆娘嘅態度都唔太好,黑口黑面不過唔緊要啦,最重要嘢食好食就okay叫咗紅燒牛肉麵、麻辣肉燥飯試試.紅燒牛肉麵湯底係濃郁嘅,牛肉亦都好厚切但食完呢碗麵,口渴左全日🥺估計落咗好多味精達到濃郁嘅效果狂灌水都解唔到口渴😭.麻辣肉燥飯有少少顛覆咗對肉燥飯嘅理解啲肉燥完全冇口感,就咁一pat肉,得個咸字好多蒜頭鋪喺面,可能想掩飾豬肉唔新鮮嘅味道.只可以話呢度價錢係幾平,幾十蚊食到一餐但要排隊的話絕對唔值得,如果為咗牛肉麵而去嘅絕對會令你失望
見IG、OpenRice幾多好評就試試,但食完完全失望😢
不過唔緊要啦,最重要嘢食好食就okay
叫咗紅燒牛肉麵、麻辣肉燥飯試試
紅燒牛肉麵
湯底係濃郁嘅,牛肉亦都好厚切
但食完呢碗麵,口渴左全日🥺估計落咗好多味精達到濃郁嘅效果
狂灌水都解唔到口渴😭
麻辣肉燥飯
有少少顛覆咗對肉燥飯嘅理解
啲肉燥完全冇口感,就咁一pat肉,得個咸字
好多蒜頭鋪喺面,可能想掩飾豬肉唔新鮮嘅味道
只可以話呢度價錢係幾平,幾十蚊食到一餐
但要排隊的話絕對唔值得,如果為咗牛肉麵而去嘅絕對會令你失望
放工在旺角吃飯,這家小店裝修簡單,繁忙時段卻大排長龍,一定有它可取之處。原來餐廳還開了一家阿木台灣生活百貨,有不少台灣貨品或食物。下午時段有下午茶,價錢很相宜。⭐️紅燒牛肉牛筋麵$71大大一碗牛肉麵,湯頭清澈,麵條掛湯能力不錯。湯入口有牛肉的甘甜,濃濃的牛肉味,很好喝。咬一口牛肉,熬煮得非常軟腍,入口有濃郁的牛味。牛筋熬煮得很入味,入口香軟無比。⭐️梅子地瓜條$39地瓜條外面撒上梅子粉,生津解渴。粗切地瓜條入口酥脆,很好吃。⭐️金桔檸檬汁$24金桔檸檬汁另外加上仙草,入口酸甜解渴,很有台灣風味。

原來餐廳還開了一家阿木台灣生活百貨,有不少台灣貨品或食物。

下午時段有下午茶,價錢很相宜。

⭐️紅燒牛肉牛筋麵$71
紅燒牛肉牛筋麵

大大一碗牛肉麵,湯頭清澈,麵條掛湯能力不錯。

紅燒牛肉牛筋麵

湯入口有牛肉的甘甜,濃濃的牛肉味,很好喝。

⭐️梅子地瓜條$39
梅子地瓜條

⭐️金桔檸檬汁$24
金桔檸檬汁

金桔檸檬汁另外加上仙草,入口酸甜解渴,很有台灣風味。

梅子地瓜條
2022-06-26 74 瀏覽
這是我吃過的全香港最好味的台灣牛肉面🍜,比台灣更台灣更更更好吃的……😋😋😋有食神朋友隆重介紹,雖然知道會排長隊,但細心考慮之後覺得對我來講寧願揀早段時間比較好啲,所以今早飛車去等開門了。去之前已經做晒功課,什麼都想試🫠🫠🫠一就座即刻Order了蕃茄牛肉牛筋麵、肉鬆蛋餅🥞黃金泡菜、花枝丸、台灣小香腸、台式炸大腸、醬油豆苗、再加一杯台式紅茶☕️…….(當然仲有一個大大的外賣盒)……此刻我覺得自己已經去了旅行回來了,12萬分的滿足!真係正到冇朋友!🤣🤣Nice sunday🌸🌸🌸
2022-06-26
  • 台式炸大腸
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 台灣小香腸
  • 肉鬆蛋餅
2022-06-24 190 瀏覽
旺角十二點早食飯,唔洗諗,即刻衝去阿木,不用排隊是也。食乜嘢一樣唔洗諗,牛肉麵加蛋餅;反而飲乜嘢諗咗陣。蕃茄牛肉牛筋麵牛肉厚,牛筋粗,全都軟腍無渣,蕃茄湯底清爽而濃郁,手工麵條Q彈有口感,再加大量酸菜和蔥花,就是一碗完美的蕃茄牛肉牛筋麵。芝士肉鬆蛋餅阿木的蛋餅比其它店好食,原因在它的餅皮,非常柔軟嫩滑,厚薄適中,加上飽滿餡料,就是好食。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍天氣燜熱,所以選了杯岩鹽奶蓋炭燒烏龍。岩鹽補充流汗失去的電解質,奶蓋搭配烏龍茶,雙重口感互相襯托,喝起來濃郁又帶著清爽,好解暑。阿木的座位比較擠迫,冷氣又唔多夠,但味道無得彈。用餐期間店員每枱派張「阿木台灣生活百貨」九折卷,所以我也不久坐,把握時間去隔離街購物去了。
旺角十二點早食飯,唔洗諗,即刻衝去阿木,不用排隊是也。
食乜嘢一樣唔洗諗,牛肉麵加蛋餅;反而飲乜嘢諗咗陣。

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍
阿木的座位比較擠迫,冷氣又唔多夠,但味道無得彈。
2022-06-24
午餐
2022-06-24 74 瀏覽
阿木台灣麵位於旺角豉油街嘅台灣菜阿木台灣麵,已經街知巷聞👍🏻。試過去兩次都因為太多人食唔到,今次閒日終於有位啦🥺!🍜蕃茄牛肉牛筋麵($72)一望落去份量十分足料,啲牛肉好厚實😚,牛筋食落非常腍,蕃茄湯🍅真材實料,清甜令人開胃,好好食啊😋!🥘滷牛腱($50)鍾意啖啖肉嘅朋友仔😋,唔可以錯過呢個小食😌,牛腱切得好厚,食落有口感💫,唔會鞋恰恰~滷汁入味,加上蔥花,值得一試。🧋珍珠奶茶($32)經典嘅珍珠奶茶,係一貫台灣🇹🇼嘅風味,珍珠偏淋,但都煙韌😛,叫咗少甜啱啱好😌!
阿木台灣麵

🍜蕃茄牛肉牛筋麵($72)

🥘滷牛腱($50)

🧋珍珠奶茶($32)

冇冷氣,奶茶凍飲3分鐘已經溶咗!難飲珍珠奶茶室溫,冇冰,冇味,少珠.失禮台灣特產!嘢食十分一般,不外如事!餐小食竟敢用蘿白碎,半粒鐵蛋一塊面根,檢討一下吧!奉勸大家冬天及冇疫症先考慮過來!一般牛展冇特別,湯不夠味
凍珍珠奶茶+牛肉拉麵

一般牛展冇特別,湯不夠味
2022-06-23 120 瀏覽
食過一次返唔到轉頭💖 呢兩小食嘅combo, 係會令我甘願俾$9x,自己一個 好唔合乎經濟效益咁去單食佢哋🙉———————————————————————🔸滷水牛腱🔸$50每一次食都無令我失望過,仲係他x的厚❗️他x的大塊❗️唔痴牙又啖啖肉嘅牛展真係無幾何肉嘅部份軟嫩,筋膜嘅部份好似食緊啫喱咁 少少彈少少糯 一絕👏🏻👏🏻🔸芝士肉鬆蛋餅🔸$44比出邊嗰啲大足足一倍,同埋呢度係真·蛋餅,用蛋餅皮嚟整嘅好有層次感: 芝士➡️肉鬆➡️蔥蛋#肉鬆 成餐飯由頭到尾都係脆的omg,份量唔手軟🙌🏻#蔥蛋 加咗蔥花 為蛋香同整體香氣生色不少#芝士 估唔到最低調嘅會係芝士,冇拉絲效果蛋餅皮唔算煙韌,但成件事厚厚一啖咬落去配上偏甜口嘅醬汁,口感滑溜 味道豐富總之我就很愛它😌🫶🏻🌟評分: 10/10[總括而言]我隔一排又會忍唔住返嚟食飯呢兩樣嘢🙉 旺角有咁多選擇,我都會將啲機會留晒俾佢 知佢咩料啦🉐
———————————————————————
滷水牛腱

🔸滷水牛腱🔸$50
每一次食都無令我失望過,仲係他x的厚❗️他x的大塊❗️
唔痴牙又啖啖肉嘅牛展真係無幾何

🔸芝士肉鬆蛋餅🔸$44
比出邊嗰啲大足足一倍,同埋呢度係真·蛋餅,用蛋餅皮嚟整嘅
好有層次感: 芝士➡️肉鬆➡️蔥蛋
#肉鬆 成餐飯由頭到尾都係脆的omg,份量唔手軟🙌🏻
#蔥蛋 加咗蔥花 為蛋香同整體香氣生色不少
#芝士 估唔到最低調嘅會係芝士,冇拉絲效果
蛋餅皮唔算煙韌,但成件事厚厚一啖咬落去
配上偏甜口嘅醬汁,口感滑溜 味道豐富
總之我就很愛它😌🫶🏻
🌟評分: 10/10

[總括而言]

滷水牛腱
2022-06-19 119 瀏覽
周圍食系列🥢旺角阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖尋日慶祝左父親節👨🏻本身諗住唔出街休息下但始終 #姣婆守唔到寡都係出左街食野🫣阿木真係想食左好耐但唔鍾意排隊既我所以成日食唔到,但今日又係出絕招11點幾去到,黎個早午餐,通常呢D時間就冇咩人,今次又可以直入唔洗等啦✌🏻1️⃣紅燒牛肉麵2️⃣麻辣牛肉麵3️⃣鹽酥雞便當4️⃣台式炸大腸5️⃣芝士玉米蛋餅6️⃣芝士岩鹽奶蓋四季春青茶7️⃣珍珠奶茶8️⃣金桔檸檬水9️⃣白桃汁超級性價比高既台灣麵叫左4個主食、2個小食、4杯野飲都係$400 、仲要我眼闊肚窄食唔哂,飽到上心口牛肉麵湯底濃郁、好多蔥同埋酸菜好夾個湯底,麵既質地唔粗唔幼,係煙煙韌韌既,牛肉係好似我地平時叫既牛展咁、但個厚度非常強勁,但厚得黎竟然可以煮到非常冧,仲要唔痴牙,好入味!有成3大塊!真係一個大男人的話都一定夠哂飽!蛋餅我以為係小食細細地,黎到好厚同好大件,絕對可以當主食,芝士做到拉絲效果,個蛋餅唔係早餐個D脆既質地,係面淋左個甜甜地又鹹鹹地既汁,個蛋餅同裡面既蛋吸哂個汁既味道,都幾特別!總結黎既可以用 #大件夾抵食 黎形容,但係仲要高質😌
周圍食系列🥢旺角

阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

尋日慶祝左父親節👨🏻
本身諗住唔出街休息下
但始終 #姣婆守唔到寡
都係出左街食野🫣

阿木真係想食左好耐
但唔鍾意排隊既我所以成日食唔到,但今日又係出絕招

麻辣牛肉麵

8️⃣金桔檸檬水
9️⃣白桃汁

超級性價比高既台灣麵

總結黎既可以用 #大件夾抵食
黎形容,但係仲要高質😌

麻辣牛肉麵
💛旺角阿木排隊係有原因架!😃三個字講哂,快、靚、正!🤣旺角的阿木台灣麵,好食到街知巷聞,人龍不斷,所以之前一直都無食過。最近慶祝年青人畢業搵到工,所以排隊試下。牛肉麵真係頂呱呱😋 3大片牛腩,每片都一吋厚,肉質稔熟,非常入味,牛肉湯的牛味濃郁,麵條軟硬適中,性價比甚高!必吃!台灣腸肉燥便當,同樣出色,配上三款涼伴,整個餐很飽肚🤣 台灣腸外皮酥脆,但不會太油,肉的肥瘦適中,鹹甜度剛好,引誘我密密食。至於散叫的鹽酥雞,份量都頗多,每件都炸得脆卜卜,好味。如果它有更多口味的選擇就好了。.最後,飲品就一般,沒有太驚喜。但整體食物質素高,絕對會再去。.🥓 台灣腸肉燥便當$54🍜 紅燒牛肉麵$67
💛旺角阿木排隊係有原因架!😃
三個字講哂,快、靚、正!🤣

🥓 台灣腸肉燥便當$54
🍜 紅燒牛肉麵$67
2022-06-19 78 瀏覽
🍚台灣原味道🍚今日懶唔想食嘢所以透過Delixxxxx 叫外賣叫咗一個鹽酥雞滷肉飯追加香腸 酸菜 同一杯粒粒白桃紅茶送到黎20分鐘,仲有溫度嘅 打開左之後發現我點嘅酸菜變咗菜圃即刻睇單睇吓究竟係自己錯咗定係佢比錯咗 點知Delixxx 冇落錯而係舖頭打錯單 可能係太忙掛😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨鹽酥雞滷肉飯,就算外賣冇咁熱啦啦都不減佢原始台灣味道追加腸仔最後粒粒桃紅茶 🍹🍹🍹🍹
🍚台灣原味道🍚

今日懶唔想食嘢所以透過Delixxxxx 叫外賣

叫咗一個鹽酥雞滷肉飯
追加香腸 酸菜
同一杯粒粒白桃紅茶

送到黎20分鐘,仲有溫度嘅
打開左之後發現我點嘅酸菜變咗菜圃
可能係太忙掛😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨

鹽酥雞滷肉飯,就算外賣冇咁熱啦啦都不減佢原始台灣味道

追加腸仔

最後粒粒桃紅茶 🍹🍹🍹🍹
2022-06-19
外賣送餐
2022-06-18 66 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️又黎阿木食台灣麵😍成日都排長龍,今日特登早小小食飯唔洗等咁耐🤣🤣✅番茄牛肉麵$ 67呢度嘅台灣麵好好食,每次黎到都一定會叫!我比較中意番茄湯底,味道濃郁😋牛肉又厚又大舊,仲有四大塊!煮得好淋,完全唔韌😙見到檯面有樽麻辣醬,試咗啲撈落麵度又幾香😍唔算好辣,好啱我口味😎即刻變咗麻辣番茄湯底😋😋✅芝士肉鬆蛋餅$ 44超足料蛋餅‼️蛋餅煎得好香,口感鬆軟!有我最鍾意嘅肉鬆餡料🤩但芝士味唔夠濃🙈✅珍珠奶茶🧋 +$15跟餐可以用優惠價叫飲品,叫咗珍珠奶茶share飲,珍珠幾彈牙,奶茶茶味偏濃📍阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️
✅番茄牛肉麵$ 67
牛肉又厚又大舊,仲有四大塊!煮得好淋,完全唔韌😙
✅芝士肉鬆蛋餅$ 44
✅珍珠奶茶🧋 +$15

📍阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 蕃茄牛肉麵
2022-06-17 5340 瀏覽
🍜紅燒牛肉麵🍜💰$67牛肉超級厚,又淋又入味又多!麵條有彈性,湯底中規中矩,有少少偏咸,唔可以就咁飲嗰隻~回頭率:🍜🍜🍜🍜/5幸福感:🍜🍜🍜/5飽肚感:🍜🍜🍜🍜/5👉🏻簡而精咁形容:足料,牛肉淋+多+入味 🐥鹽酥雞便當(多肉燥)🐥💰$56鹽酥雞細細粒,份量偏少,上菜嘅時候唔係熱辣辣嗰隻,不過都算脆~肉燥飯有啲失望🥲叫咗多肉燥但係都係好少….撈完之後差唔多半碗都係白飯🥲poor me…最後講吓嗰三個配菜,errrrr….個人嚟講覺得全部唔係太吸引🙈尤其是隻蛋….真係麻麻地(詳情可以睇圖)。回頭率:🐥🐥/5幸福感:🐥🐥/5飽肚感:🐥🐥🐥🐥/5👉🏻簡而精咁形容:where is my有肉燥嘅肉燥飯🥲🥞芝士肉鬆蛋餅🥞💰$44根據非官方嘅研究指出,阿木最出色嘅一定係蛋餅!!😭目測冇一枱人係唔叫嘅!好食到如果佢淨係賣蛋餅都一定排晒隊!!!啲肉鬆係脆脆地嗰隻,蛋餅外皮非常煙韌,加埋一齊食內脆外軟咁,正到……..😭仲要有埋芝士,成個配搭鹹甜鹹甜咁,痴咗線咁正😭回頭率:🥞🥞🥞🥞🥞/5幸福感:🥞🥞🥞🥞🥞/5飽肚感:🥞🥞🥞/5👉🏻簡而精咁形容:內脆外軟鹹甜交接,係正到喊出嚟嘅味道😭
🍜紅燒牛肉麵🍜
💰$67
回頭率:🍜🍜🍜🍜/5
幸福感:🍜🍜🍜/5
飽肚感:🍜🍜🍜🍜/5
👉🏻簡而精咁形容:足料,牛肉淋+多+入味

🐥鹽酥雞便當(多肉燥)🐥

💰$44
回頭率:🥞🥞🥞🥞🥞/5
幸福感:🥞🥞🥞🥞🥞/5
飽肚感:🥞🥞🥞/5
👉🏻簡而精咁形容:內脆外軟鹹甜交接,係正到喊出嚟嘅味道😭
20 分鐘 (堂食)
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉麵