2022-06-28 158 瀏覽
日前去到頗有名氣嘅阿木牛肉麵用膳,估唔到我人生入面嘅頭兩篇食評都會獻俾豉油街上嘅兩間食肆。/小弟琴日真係好肚餓,就叫咗一碗紅燒牛肉麵加個鹽酥雞,同埋一杯台式奶茶。/首先紅燒牛肉麵係越食越普通(我稱唔上係難食)😐。通常肚餓嘅時候基本上真係食咩都覺得好食,今次都唔例外。但當我食咗幾啖回復返理智🧠,入返半個聖人模式嘅時候✝️,我就立刻發現到碗麵嘅一啲問題。第一,個湯頭雖然有味卻太稀,冇台灣牛肉麵嗰種濃郁。🫤另外個湯同牛肉同麵好似各自為政咁,唔多配合。😕而咁樣亦都帶落另一個問題,就係我認為個湯底並非炆燉牛肉嘅湯,因為啲牛肉(特別係片切)真係好淰,淰到幾乎一夾就散,但咬落口嘅時候又缺乏拎嚟炆燉牛肉嘅醬料嘅味道,細果啲牛肉咬多兩啖就係淡而無味。😵‍💫/鹽酥雞真係好細份,細份到爭啲要用顯微鏡先睇到😃23蚊4舊我覺得係離譜咗,就算係嘉佩嘅價錢都可以有6-8件。味道就好普通🤣又唔係「酥」,鹽就係有嘅😵‍💫/最後杯凍奶茶,唔夠凍,又冇咩奶,唔好飲。/總括而言,唔食都冇咩咁大不了😃//

最後杯凍奶茶,唔夠凍,又冇咩奶,唔好飲。

總括而言,唔食都冇咩咁大不了😃
(加配)鹽酥雞
紅燒牛肉麵  及  蕃茄牛肉麵