最近真的超想念台灣😫 ✿ 番茄牛肉牛筋麵 $78 (無加一)湯底超濃郁!! 帶很微很微的辣(?番茄酸甜,還有酸菜,使湯底更多層次,即使看得見的有點油😂,但也不覺很膩麵條很掛湯,建議選偏硬 (對 可以客製化的!)牛腱十分驚喜,軟嫩入味😍中間的筋膜入口即化;牛筋更是像肥肉,超軟✿ 鹵牛肚絲 $36 (無加一)又是超軟! 入味但不太鹹,單吃也ok配上桌上的麻辣醬更佳這醬的麻度和辣度都低,但十分香,吃不了太辣的我很喜歡🤤 ✿ 金鑽鳳梨四季春 跟餐價$17 (無加一)清甜解渴,鳳梨味自然底部還有不少鳳梨粒粒😋 感覺很正宗,難怪全場滿座看似午餐套餐更划算,會回頭(*^^*)
最近真的超想念台灣😫

✿ 番茄牛肉牛筋麵 $78 (無加一)

湯底超濃郁!! 帶很微很微的辣(?
麵條很掛湯,建議選偏硬 (對 可以客製化的!)

✿ 鹵牛肚絲 $36 (無加一)

又是超軟! 入味但不太鹹,單吃也ok

配上桌上的麻辣醬更佳

這醬的麻度和辣度都低,但十分香,吃不了太辣的我很喜歡🤤

✿ 金鑽鳳梨四季春 跟餐價$17 (無加一)

清甜解渴,鳳梨味自然
底部還有不少鳳梨粒粒😋

感覺很正宗,難怪全場滿座
看似午餐套餐更划算,會回頭(*^^*)

• 蕃茄牛肉牛筋麵
2023-11-06 79 瀏覽
最愛嘅台灣菜之一 一定係牛肉牛筋麵,呢間主打食台灣菜嘅餐廳,經過幾次門口都排滿長長嘅人龍,食物質素都唔錯,牛筋炆得好腍,湯底好濃郁,好出色,而且面質軟硬適中,下次有機會一定會再嚟食

2023-11-02 145 瀏覽
旺角好多好嘢食,但今天專程來食台灣牛肉麵。早已聽聞這間台灣牛肉麵很出名,經常大排長龍。中午lunch time,有很多不同的午市套餐。手機QR code落單,非常方便,午市便當也不貴,還可以加錢換小食。紅燒牛肉麵(片切)$67.00 可以揀多酸菜,麵可以有軟,有硬選擇。牛肉麵很大一碗,牛肉份量有很多,足足5大片,切得很厚。牛肉即係牛𦟌,非常入味,很淋很軟。麻辣牛肉麵(片切)$67 配上麻辣湯底,麻麻的,不是太辣,刺激了味蕾。麻辣豬耳$24 ,豬耳的非常之淋,滷水味入味。鹽酥雞$25, 只有五粒,有啲唔抵,配上鹽酥雞粉,味道還是不錯的,只不過份量真的有點少了。檸檬四季春茶 :茶味非常之淡。冬瓜茶 :味道比較偏甜。店舖地方不大,兩個人坐有點逼夾,但上菜的速度是很快的,味道也不錯,只不過是加錢換的小食,份量有點少了。
旺角好多好嘢食,但今天專程來食台灣牛肉麵。
早已聽聞這間台灣牛肉麵很出名,經常大排長龍。

紅燒牛肉麵(片切)$67.00
可以揀多酸菜,麵可以有軟,有硬選擇。

麻辣牛肉麵(片切)$67
配上麻辣湯底,麻麻的,不是太辣,刺激了味蕾。

麻辣豬耳$24 ,豬耳的非常之淋,滷水味入味。

檸檬四季春茶 :茶味非常之淡。
冬瓜茶 :味道比較偏甜。

• 紅燒牛肉麵
2023-10-20 264 瀏覽
舊時開張一直都好美味有幫襯。但係味道近年越來越差。現在已經唔需要等幾個位就入到去。是日晚餐,肉鬆蛋餅夠大份,但係死鹹。蕃茄牛肉麵等咗半個鐘都冇黎,廚房漏單。隔離遲入座都食得七七八八。呢半個鐘,另一邊個女人的頭髮手㬹不斷掃過檯掃落我手度,手舞足蹈郁身郁世,咁個親密無間的環境真係令人冇胃口等佢再煮過。到最尾俾錢都冇人講句唔好意思。有獎又如何,都係背脊骨落的一餐。嘢食唔好味,環境好唔舒服,管理混亂,冇下次。

2023-10-20 175 瀏覽
依間舖次次去到都排晒長龍,所以大家最好係apps到攞定飛啊!今次我地叫左兩個麵:蕃茄牛肉牛筋麵 紅燒牛肉牛筋麵 D牛肉麵好好食,d牛肉牛筋全部都大大舊,但又唔係好韌!而且有好多舊牛肉同埋牛筋,非常足料豐富!紅燒湯之前試過,今次再試蕃茄湯,味道都相當唔錯!另外都叫左份芝士肉鬆蛋餅,有爆多的肉鬆加埋拉絲效果!仲有叫左梅粉地瓜條,亦都值得推介!最後係飲品,叫左白桃汁同埋奶蓋鳥龍茶,兩杯都可以隨自己喜歡自由選擇冰量同埋甜度架!

今次我地叫左兩個麵:
蕃茄牛肉牛筋麵
紅燒牛肉牛筋麵

筋,非常足料豐富!

紅燒湯之前試過,今次再試蕃茄湯,味道都相當唔錯!

另外都叫左份芝士肉鬆蛋餅,有爆多的肉鬆加埋拉絲效果!

仲有叫左梅粉地瓜條,亦都值得推介!

2023-10-16 143 瀏覽
講到旺角最具人氣嘅台灣牛肉麵店,有"熱店"銜頭嘅"阿木台灣麵"應該穩坐三甲。"阿木"賣嘅喺傳承60年台灣眷村嘅味道,到底有咩特別?有幾好食?今日星期六,16:45經過,見2️⃣個人唔駛等位就決定試一試佢:〰️〰️〰️🍜 紅燒牛肉牛筋麵 $78 (走蔥/走酸菜)▪️牛腱牛筋各2️⃣件,入哂味。牛腱同牛筋近乎喺一夾就散,入口即化嘅軟腍。呢種對牙骹嘅零負擔,對我嚟講返而少咗份口感。▪️個湯有藥材味同淡淡牛香,微辣,幾有feel。飲完唔會喝,可以全清。▪️麵條喺我鍾意嘅手工麵,份量夠,可惜煮得𣺉咗啲啲,少份嚼勁少份滿足。🍜 麻辣牛肉麵 $74 (走蔥/多酸菜)▪️牛腱4️⃣件。▪️台灣牛肉麵又點少得靈魂酸菜!呢到嘅酸菜一嚟唔夠酸,二嚟無咩口感,失望。▪️湯底嘅麻同辣都唔突出,蒜片嘅辣勁比佢仲上頭,辛人類嘅我表示失望。相比之下,我會投紅燒一票。🍡 台灣小香腸 $32▪️台灣腸就正常發揮,低讚嘅喺蒜片夠多夠新鮮,又香又辣,喺漱口水先解決到嘅味道。〰️〰️〰️💸 加一❌️,埋單$184。🗣 野食熱辣辣上枱,味道實而不華,價錢親民,公道嘅。如果你喺講求辣度嘅"辛人類",呢到唔啱你。如果你喺原味派,呢到嘅紅燒牛肉麵你不妨一試。
〰️〰️〰️
🍜 紅燒牛肉牛筋麵 $78 (走蔥/走酸菜)

🍜 麻辣牛肉麵 $74 (走蔥/多酸菜)
▪️牛腱4️⃣件。

🍡 台灣小香腸 $32
〰️〰️〰️
💸 加一❌️,埋單$184。

2023-10-13 173 瀏覽
收工去食牛肉麵一段時間冇食,估唔到都仲係人山人海🫣建議大家apps攞定飛蕃茄牛肉牛筋麵 $78紅燒牛肉牛筋麵 $78呢間牛肉麵好食,而且超級足料!超級多牛肉同埋牛筋 每次都食完超飽今次第一次試蕃茄湯 超級吸汁 應該每一條面都吸左精華牛肉超林!另外芝士肉鬆蛋餅都係必叫!爆爆滿的肉鬆同埋少少拉絲效果今次試咗梅粉地瓜條 估唔到份量好多,而且可以選擇梅粉嘅份量飲品係白桃汁同奶蓋烏龍茶 可簡少甜少冰!個人推薦奶蓋!好creamy~
收工去食牛肉麵
一段時間冇食,估唔到都仲係人山人海🫣
建議大家apps攞定飛
蕃茄牛肉牛筋麵 $78
紅燒牛肉牛筋麵 $78
今次第一次試蕃茄湯 超級吸汁 應該每一條面都吸左精華
牛肉超林!
另外芝士肉鬆蛋餅都係必叫!爆爆滿的肉鬆同埋少少拉絲效果
今次試咗梅粉地瓜條 估唔到份量好多,而且可以選擇梅粉嘅份量
飲品係白桃汁同奶蓋烏龍茶 可簡少甜少冰!
個人推薦奶蓋!好creamy~
2023-10-13 130 瀏覽
朋友知我好掛住台灣嘅美食,介紹我試下呢間「阿木台灣麵」。 嘩,餐廳位置都唔少但係食飯時間真係有唔少人排隊等位餐廳主打正宗台灣菜式,提供各式各樣嘅台灣菜,聽說麵條沿用老店配方,以高根麵粉每日手工製作😌 牛筋牛展炆得軟淋入味,紅燒湯頭大點略略的藥材味 ,麻辣醬亦為自家炒製, 無味精無添加~ 麵條可以根據自己喜歡選擇硬啲/正常/軟啲👍🏻 我當日就叫咗紅燒牛筋牛腩麵,先試咗佢嘅濃濃紅燒湯底,之後再慢慢加入佢哋嘅麻辣醬,咁一碗就變成兩種享受啦🤭 小食試咗家傳鹽酥肉,畀我想像中還要好食‼️ 豬肉用上油花位但又不會過於肥膩,食落香脆可口😋 叫咗主食,飲品可以優惠價加購🧋試咗佢哋嘅粒粒白桃四季春,可惜就冇得揀走甜嘅,我叫咗少甜,個人認為都偏甜咗啲~

2023-10-11
8 分鐘 (堂食)
  • 家傳鹽酥肉
2023-10-07 154 瀏覽
#阿木台灣麵 好彩早左去食 遲少少就已經勁多人排隊·蕃茄牛肉牛筋麵 ($78)佢哋啲食物都偏甜 不過因為係蕃茄湯底所以係甜得來唔會好奇怪 仲好似令個蕃茄湯鮮甜左 另外枱面仲有佢哋特製嘅麻辣醬 夠麻辣 而且好香牛筋同牛肉都煮得好入味同淋 愛蔥人士仲可以揀多蔥同多酸菜🥺·鹽酥雞 ($39)正正常常 比較多粉
#阿木台灣麵
好彩早左去食 遲少少就已經勁多人排隊
蕃茄牛肉牛筋麵 ($78)
另外枱面仲有佢哋特製嘅麻辣醬 夠麻辣 而且好香
牛筋同牛肉都煮得好入味同淋
愛蔥人士仲可以揀多蔥同多酸菜🥺
鹽酥雞 ($39)
正正常常 比較多粉
2023-10-06 129 瀏覽
周五跟老友到左旺角搵食,食佢想食好耐的阿木台灣麵 ,到左拿飛等左10分鐘左右便可以入座,比想像中快☺️。 我要左紅燒牛肉牛筋轉米粉配麻辣湯底,老友要紅燒牛肉牛筋麵配番茄🍅湯底。牛肉厚身又很大塊,咬落好煙韌有少少筋,牛筋柔軟黏口,均炆煮得入晒味,配菜有紅蘿蔔🥕同酸菜,麻辣湯底不會過辣,見枱面都有一樽醬,我自己再添加了一些🌶️,配米粉食很惹味,老友的番茄🍅湯底夠濃味,麵底爽口都唔錯啊。芝士🧀️肉鬆蛋餅🥞,入口鬆軟香滑,早知點多芝士,就應更加正了。🥬醬油豆苗,新鮮翠綠又健康。友人點了金鑽鳳汁加仙草,我要了粒粒白桃紅茶加仙草,微糖少冰,感覺爽口解渴。

🥬醬油豆苗,新鮮翠綠又健康。

2023-10-06
2023-09-21 253 瀏覽
今日黎到旺角,想食牛肉麵當然第一時間黎到阿木,我的首選蕃茄牛肉牛筋麵這家店的招牌,湯頭鮮美且帶有蕃茄的酸甜,牛肉和牛筋煮得極為軟嫩,特別是那超大塊的牛𦟌,彷彿在口中即可溶解,肉質鮮嫩,充滿了肉汁,讓人回味無窮台灣小香腸讓人食指大動,小香腸外皮煎得微微焦脆,內裡則是肉質鮮嫩,蒜片的加入更是提升了食物的風味,讓人忍不住一口接一口白桃烏龍茶清新的白桃味搭配上烏龍茶的清香,甜而不膩,讓人感覺一股清涼沁心的感覺,是結束這頓美餐的最佳選擇
今日黎到旺角,想食牛肉麵
當然第一時間黎到阿木,我的首選

蕃茄牛肉牛筋麵

台灣小香腸

白桃烏龍茶

2023-09-20 162 瀏覽
個朋友一起來到旺角鬧市中的阿木台灣麵聽說這間餐廳經常大排長龍如果午餐和晚餐時間來吃一定要提早一點是超人氣的台灣麵店當然點一個台灣最地道的紅燒牛肉麵牛肉份量很多牛肉質感亦爽口一個女生真的吃不光另外加一份小食鹽酥雞炸得非常鬆脆份量真的大滿足配上一杯手搖特飲芝士岩鹽奶蓋四季春喜歡有不同的層次而且比其他手搖飲品店更好飲餐廳還有很多不同的特色手搖飲品真的好像去了台灣一樣如果沒有時間去旅行也可以過來享受一下台灣小風情
個朋友一起來到旺角鬧市中的阿木台灣麵

真的好像去了台灣一樣
如果沒有時間去旅行
也可以過來享受一下台灣小風情
2023-09-12 214 瀏覽
🇼🇸位於旺角既台灣美食 每次行過都見到超級多人排隊🌟終於有一次扚起心肝去試試 果然我無睇錯 真係足足排左九個字🥵 ☝🏻原來我發現可以用Foodgulu apps去攞定飛先 下次行到附近都可以咁樣做 咁就唔洗等咁耐😛儘管等候時間比較長 我依然推薦呢間餐廳!亦都明白點解咁多人排隊🤤 餐廳食物高質 大大分 性價比高👍🏻見到小店係側邊都有賣少少台灣直送既零食同埋調味料🧂掛住台灣既大家都可以去試下!😽🫶🏻紅燒牛肉麵($74)聽聞呢間最受歡迎係佢哋既牛展 果然無令我失望!牛展燜得好淋 亦都索嗮湯😻紅燒牛肉湯底係偏重花焦八角味 而且唔會太油 我哋揀左幼麵 但係可以加錢變粗麵的!我留意到餐牌 齋講湯麵都有幾多選擇 又有蕃茄湯底、麻辣適合唔同人既口味👅芝士肉鬆蛋餅($45)呢個蛋餅都幾巨型😱 真係比其他餐廳多料同埋大份 係唔係我見識少🫣 haha 蛋餅煎得好香 同埋夠薄 應該係落左少少油膏煎香佢 餅皮仲有蔥去調翻個香味出黎 餡料超級多肉鬆 可惜芝士就唔係太多 無話拉絲 又或者用個隻芝士味唔係出肉燥時菜🥬($39)餐廳既時菜都係d大家去台灣旅行先會食到既菜 例如 - 蕃薯葉 或者高麗菜 都係台灣著名既菜
🇼🇸
位於旺角既台灣美食 每次行過都見到超級多人排隊🌟
終於有一次扚起心肝去試試
果然我無睇錯 真係足足排左九個字🥵
儘管等候時間比較長 我依然推薦呢間餐廳!
亦都明白點解咁多人排隊🤤
餐廳食物高質 大大分 性價比高👍🏻

紅燒牛肉麵($74)
聽聞呢間最受歡迎係佢哋既牛展 果然無令我失望!
牛展燜得好淋 亦都索嗮湯😻
紅燒牛肉湯底係偏重花焦八角味 而且唔會太油
我哋揀左幼麵 但係可以加錢變粗麵的!
我留意到餐牌 齋講湯麵都有幾多選擇 又有蕃茄湯底、麻辣
適合唔同人既口味👅

芝士肉鬆蛋餅($45)
蛋餅煎得好香 同埋夠薄 應該係落左少少油膏煎香佢

肉燥時菜🥬($39)
餐廳既時菜都係d大家去台灣旅行先會食到既菜
例如 - 蕃薯葉 或者高麗菜 都係台灣著名既菜 佢哋應該久唔久會改變下菜既種類🫑
我哋個日叫左蕃薯葉 面頭仲有好多肉操 蓋過菜的草青味

金鑽鳳梨汁($34)
飲品裡面真係有鳳梨果肉🍍
但我建議少冰 唔係飲到尾有少少水

味道:🧡🧡🧡🧡.25/5
30 分鐘 (堂食)
  • 肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
2023-09-06 223 瀏覽
食野,不外乎係想食得飽,又或者食好嘢。但係依家要搵食得飽又好味道嘅高性價比餐廳,就一啲都唔容易。今日搵到呢一間,可以話係完全適合鍾意「食一碗麵」嘅香港人!呢間台灣麵嘅水平有幾高,大家嚟到嘅時候睇吓門外嘅人龍就知道!今次嚟到叫咗兩個小食先,第一個係梅子地瓜條。大家如果響台灣夜市食過,都會知道個精粹係梅子粉。甜甜酸酸嘅味道,正好可以中和炸地瓜條既味道,作為小食更開胃!🌟芝士肉鬆蛋餅呢個蛋餅睇落簡單,但做到蛋皮厚薄適中,醬汁味道唔會太濃,食多幾嚿都唔會覺得太鹹。🌟蕃茄牛肉牛筋麵蕃茄湯底有相當濃郁嘅蕃茄味,一開始真係淨係掛住飲湯!牛肉同牛筋都相當軟熟,特別係牛肉可以做到肥、肉相間,實在難得!而軟淋淋嘅牛筋亦都吸收咗蕃茄湯既味道!配合埋軟硬適中嘅面條,好快就食晒成碗!🌟紅燒牛肉面紅燒牛肉麵相對就比較傳統嘅做法,牛肉鮮味突出,而且份量更是十足十,係牛肉迷大滿足之選!🌟珍珠奶茶值得一讚嘅係,珍珠奶茶響甜度、奶味、茶味,三方面都做到平衡,飲落相當舒服。總括而言,食完就知點解呢間舖頭好評連連,絕對係大家響鬧市之中「食一碗麵」嘅好選擇!

🌟芝士肉鬆蛋餅

🌟蕃茄牛肉牛筋麵

🌟紅燒牛肉面

🌟珍珠奶茶

2023-09-05 162 瀏覽
阿木台灣麵同大部分台式餐廳一樣,實而不華,價錢相宜,味道唔錯,最推介牛肉麵…..但就一定唔會係超級outstanding果種🤡味道(7.5/10) 環境(6.5/10) 服務(6.5/10) 抵食(7/10)嚟到呢度梗係要試下牛肉麵,今次揀咗蕃茄牛肉麵。蕃茄湯幾濃,牛肉份量多,而且好軟腍,唔錯😋仲有試埋台灣腸便當,台灣腸加埋啲蒜一齊食幾香口,不過便當嘅肉燥飯我覺得太鹹🥲,麻麻。都試過黃金泡菜,無咩特別,可以唔食;反而隨餐送嘅熱台式奶茶,我覺得係超水準☺️,茶味濃,奶都夠,正👍🏻。總括嚟講,係一間平實有一定質素嘅台式店,值得幫襯。📜🥢🥢 蕃茄牛肉麵 $74🥢台灣腸便當 $56

味道(7.5/10) 環境(6.5/10)
服務(6.5/10) 抵食(7/10)

蕃茄牛肉麵

台灣腸便當
台灣腸便當

總括嚟講,係一間平實有一定質素嘅台式店,值得幫襯。

📜🥢
🥢 蕃茄牛肉麵 $74