2024-01-22 60 瀏覽
-阿木台灣麵🍽️-蕃茄牛肉牛筋麵 $78平時食開紅燒覺得惹味d但想話新野就揀蕃茄!不得了個蕃茄味勁濃可以飲哂個湯😂鐘意食粗麵可以加$3連關廟麵好掛湯😋牛肉牛筋都勁林唔洗點咬🤣-肉燥拌麵 $45食得辣建議叫麻辣🌶️不過其實餐廳都有俾麻辣醬自己落超好味加左辣醬成個味道升華哂🥹-家傳鹽酥肉 $45唔想食鹽酥雞可以試呢個豬肉勁大條😂不過就肥膏感會多d😉-芝士肉鬆蛋餅 $45必食台灣蛋餅超爆多肉鬆😍蛋餅勁大份其實食一個都飽左🤣-話梅四季春 $24/金鑽鳳梨四季春 $34四季春清清既茶味好解渴配話梅同鳳梨都好飲👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖-
阿木台灣麵🍽️

四季春清清既茶味好解渴配話梅同鳳梨都好飲👍

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
2024-01-18 105 瀏覽
一向支持開依間黃店,今日中午難得可以早少少去食飯,我突登去早啲攞位。攞咗飛兩位等兩張枱,大概五分鐘有枱。我同事行緊過嚟,我話兩分鐘到,佢話要齊人先入得,話對後面排隊嘅人唔公平。我想問,後面等四人枱,你有張二人枱唔比我坐,後面都係要等架。我平時都係一個人食,一個人坐一張二人枱,對面個位次次都唔會有人坐。我話一位同兩位都係一張二人枱,咁我話我改一位係咪可以即刻入坐,佢問我係咪真係一位,之後唔可以加位。我嚟先,攞飛先,大家lunch time 都趕時間食飯,做生意嘅剩係識計點樣可以賺到最盡。其實真係覺得間嘢唔應該再支持。佢似住自己多人去食,服務態度非常之差。唔怪之得咁多人返大陸消費。祝你好運。

2024-01-16 145 瀏覽
想食呢間好耐啦不過成日都好多人排隊,今日行過咁岩見到有位,忍唔住即刻衝入去入到去打開餐牌,入面有林林種種嘅食物我揀左佢地一款麵、一份小食同飲品,食到超級滿足蕃茄牛肉牛筋麵超級推薦嘅一碗台式牛肉麵👍👍首先大大嚿嘅牛肉同牛筋,已經好吸引!入口不得了,超腍,但係又唔會無曬彈牙口感特別係牛肉真係無得輸另外仲有佢哋嘅蕃茄湯底,超級濃郁,飲落好香好濃,又帶有少少蕃茄酸,入口開胃另外我仲轉左關廟粗麵,食落幾特別蚵仔酥(炸蠔仔酥〉平時食得鹽酥雞多,見呢度有蚵仔酥,又係特別之選🤤🤤蚵仔細細粒,外層酥香,內裏juice,食用前亦可以加上佢哋自家製調味料,整體味道及層次感更好👍桂圓紅棗茶(熱)女人係要補下氣血,仲可以另外加$5有珍珠,增加口感享受😎
想食呢間好耐啦

入到去打開餐牌,入面有林林種種嘅食物
我揀左佢地一款麵、一份小食同飲品,食到超級滿足

蕃茄牛肉牛筋麵
特別係牛肉真係無得輸
另外我仲轉左關廟粗麵,食落幾特別

蚵仔酥(炸蠔仔酥〉

桂圓紅棗茶(熱)
女人係要補下氣血,仲可以另外加$5有珍珠,增加口感享受😎
2024-01-09
午餐
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
2024-01-13 112 瀏覽
响旺角行行下街想食麻辣牛肉麵,就search到呢間,見咁多評語咁好,就即管試下。平時我個人好惜食,唔多食剩野。但呢間野真係少有地我食剩野嘅店。個牛肉麵啲牛肉勁多根,要用力𡁻。成碗野啲味都帶甜味。我叫咗杯類似青檸特飲嘅凍飲,微甜。嘩,甜到好假,我飲咗兩啖唔敢再飲。花枝丸好咸又多根,可能我冇叫走鹽。可能呢啲先叫正宗,我唔識欣賞。
花枝丸好咸又多根,可能我冇叫走鹽。
可能呢啲先叫正宗,我唔識欣賞。
2024-01-13 97 瀏覽
由於約左朋友仔出旺角買嘢,行經見門口已有人流等位,朋友見到表示都想食台灣美食,於是拎飛等位,門口有賣少量雜貨,如話梅,話梅粉,各種台式紙包飲品。阿木台灣麵主打牛肉麵及滷肉飯,lunch價錢親民,$5x-$6x 就有麵食、小吃同餐飲,CP值高!麻辣牛肉麵 $67麻辣牛肉麵可選擇小辣,牛肉麵湯頭濃郁,牛肉份量多,煮得好入味,而且軟而不爛,麵條可以自己選擇要硬 / 軟 / 正常。另外鐘意蔥花,酸菜朋友可以多蔥多酸菜。跟餐搭配熱飲冬瓜茶。鹽酥雞便當 $58朋友揀咗鹽酥雞便當,便當附肉燥飯同三款小配菜,分別有豆乾花生,菜脯同滷蛋。便當一樣可以選擇多肉燥,非常吸引。跟餐搭配熱飲檸檬四季春青茶。餐廳桌上另附調味料,鹽酥雞可加鹽酥雞粉,而牛肉麵都有阿木自家製麻辣醬,比較鹹香同麻,愛吃麻辣的朋友可以試試。

麻辣牛肉麵 $67

鹽酥雞便當 $58

2024-01-12
15 分鐘 (堂食)
  • 麻辣牛肉麵
2024-01-12 68 瀏覽
旺角一間台灣嘢去到夜晚9:00仲人頭湧湧,就一於去試吓芝士肉鬆蛋餅🥞估唔到咁重份量平時一般嘅蛋餅,我諗有一倍嘅份量肉鬆多到跌晒出嚟 都包唔晒入邊有芝士同埋煎蛋六大嚿 兩個人食都好多黑糖珍珠奶茶 叫咗微糖就啱啱好珍珠細細粒粒比較口感 奶茶順滑紅燒牛肉牛筋麵因為太飽,所以轉左新竹米粉米粉好幼嫩 紅燒牛肉湯嘅湯底牛筋有兩條都好腍牛肉都好厚 而且都好入味走酸菜 所以碗面有好多蔥 好香呢度嘅小食份量都有好多選擇價錢大眾化
旺角一間台灣嘢去到夜晚9:00仲人頭湧湧,就一於去試吓
芝士肉鬆蛋餅🥞估唔到咁重份量
平時一般嘅蛋餅,我諗有一倍嘅份量
肉鬆多到跌晒出嚟 都包唔晒
入邊有芝士同埋煎蛋
六大嚿 兩個人食都好多

黑糖珍珠奶茶 叫咗微糖就啱啱好
珍珠細細粒粒比較口感
奶茶順滑

紅燒牛肉牛筋麵
因為太飽,所以轉左新竹米粉
米粉好幼嫩 紅燒牛肉湯嘅湯底
牛筋有兩條都好腍
牛肉都好厚 而且都好入味
走酸菜 所以碗面有好多蔥 好香

呢度嘅小食份量都有好多選擇
價錢大眾化
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝔸𝕗𝕗𝕠𝕣𝕕𝕒𝕓𝕝𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕣𝕗𝕦𝕝 𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝔼𝕒𝕥𝕤 @ 🌟 阿木台灣麵《👽食神大媽食台灣菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:紅燒牛肉牛筋麵 HKD 78鹽酥肉便當 HKD 63芝士肉鬆蛋餅 HKD 45滷牛腱 HKD 58金鑽鳳梨汁 HKD 17粒粒白桃汁 HKD 17.👽 地道好味嘅「阿木台灣麵」幾乎人人都識,大媽成日都有機會就嚟食!.🍜 呢碗「紅燒牛肉牛筋麵」絕對係至愛,牛肉同牛筋燉得好入味,肉質保持鮮嫩,湯底濃郁,麵夠彈牙,真係正宗好味。.🧆 鹽酥雞食得多,呢個「鹽酥肉便當」就唔係經常有。鹽酥肉外脆內嫩,好惹味,份量足夠!一食台灣嘢就想食肉燥飯,所以加錢配咗肉燥,唔會太油。再加上佢會配三款前菜,有榨菜滷蛋,大滿足。.🫔 必食嘅一款小食,一定係呢個「芝士肉鬆蛋餅」!蛋餅好內軟,煎得金黃鬆軟。裡面塞滿芝士同肉鬆,熱辣辣嘅蛋餅同芝士結合,口感好豐富!.🥩 太好味,唔夠喉,所以再加多一份「滷牛腱」,物超所值!牛腱燉得軟熟多汁。滷汁香濃滲透入每件牛肉,不論係單叫,定係配埋麵一齊食都一流!.🧋 跟麵可以加優惠價跟
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
粒粒白桃汁 HKD 17

滷肉飯

滷牛腱
1993 瀏覽

🧋 跟麵可以加優惠價跟餐飲,揀左「金鑽鳳梨汁」同「粒粒白桃汁」,好清爽,食其他嘢嘅時候一齊飲好夾!

金鑽鳳梨汁 & 粒粒白桃汁

😝 人氣咁旺係有原因嘅,食物份量足,味道又保持水準好味,難怪長期都超多人幫襯。

📍 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
📲 +(852)9862-2272
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
滷肉飯
滷牛腱
金鑽鳳梨汁 & 粒粒白桃汁
阿木牛肉麵之前真係食過好多次,隔咗一排再食返都係覺得好好食,份量真係超多兩碗麵加兩個小食飽到反艇😂😂😂依家改咗做QR code落單更加方便~🍴 芝士肉鬆蛋餅 $46 (8.5/10)雖然$46唔平,不過真係好大份超級足料,餅皮軟熟煙靭真係有蛋味!肉鬆嘅份量係超多塞爆咗成個蛋餅,大滿足!由於肉鬆嘅份量太多唔係好食到芝士嘅味道,整體嚟講低比較鹹香!🍴 家傳鹽酥肉 $40 (9/10)每次嚟都會嗌鹽酥肉,真係好好食,佢炸得香口唔油膩炸粉係非常之薄,肉質食落去彈牙又大少少油脂!🍴 紅燒牛肉麵 $74 (8/10)覺得全香港冇一碗牛肉麵份量多過佢😂牛肉係牛腱,足足有四大塊,炆到好軟腍,肉同埋筋位分布平均,係冇得輸!面係用咗粗身嘅面,食落去都煙靭軟腍,湯係用咗紅燒湯食落去係有牛肉嘅香味鹹鹹地!一定要加嗰個辣醬,入邊有好多蝦乾,辣到唔會太辣又香口!真係靈魂,每次都會落🥰推薦指數: 8.5/10係小編心目中全香港最抵食,又好食嘅牛肉麵😝如果兩個女仔嘅話真係兩個麵加個小食好啦,因為真係會好飽😂😂😂😂

🍴 芝士肉鬆蛋餅 $46 (8.5/10)

🍴 家傳鹽酥肉 $40 (9/10)

🍴 紅燒牛肉麵 $74 (8/10)

推薦指數: 8.5/10
2023-12-24 114 瀏覽
阿木出名貼地地道台灣菜,到而家都仲咁受歡迎,今日平日夜晚09:00都仲有8成滿座!麻辣牛肉牛筋麵湯底香濃微辣帶點惹味,牛腱肉大大舊但係超級腍!!! 太好味朋友爭食於是叫多份滷牛腱$58 share🤣連同牛筋都炆到入哂味,牛筋咬落有個種黏黏膠質既口感,正👍🏻麵仲可以選軟硬度👍🏻朋友既台灣腸滷肉飯,滷肉味道濃厚又份量十足,撈哂成碗飯無問題😂係台灣好中意食梅子地瓜球,哩度個梅子地瓜條都好好味,梅子粉滿瀉,地瓜條外脆內綿味道香甜😋最後飲埋兩杯台式飲品芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍and 金鑽鳳梨🍍大滿足👍🏻

麻辣牛肉牛筋麵

連同牛筋都炆到入哂味,牛筋咬落有個種黏黏膠質既口感,正👍🏻

麵仲可以選軟硬度👍🏻

2023-12-23 98 瀏覽
平時去開旺角唔知食乜嘢多數都會揀食阿木台灣麵雖然一直都需要排隊但永遠都唔會失望就算佢喺舊地址嘅時候已經開始幫襯之前有段時間比較少去估唔到一樣咁多人始終性價比高,又好食嘅餐廳真係唔多最近再訪覺得有進步最出名當然係佢哋嘅台灣牛肉麵,半筋半肉真係冇得輸其次台式小食如鹽酥雞都係我嘅最愛♡麻辣牛肉牛筋麵♡蕃茄牛肉牛筋麵無辣不歡的我次次都係食麻辣牛筋麵,唔會太辣完全係台式麻辣嗰種香濃,但係今次我終於試咗朋友點的蕃茄牛肉牛筋麵,酸酸地的蕃茄濃湯非常開胃,半斤半肉牛肉煮得很入味,份量也是比較多,如果胃口細啲真係食唔晒♡蚵仔酥除咗鹽酥雞,大力推薦佢哋蚵仔酥,平時唔多地方見到,細細粒炸香脆但係比起鹽酥雞更鮮味,如果有埋蚵仔煎就好♡芝士肉鬆蛋餅其實自從喺呢度食到,就已經完全唔會掛住台灣嘅蛋餅,因為真係味道沒有太多偏差,超級飽滿的肉鬆芝士實在太邪惡,蛋餅皮仲好Q彈有質感,不要錯過飲品方面,印象中個名叫做鳳梨冰茶唔太甜幾好飲*如果鍾意食辣,記得要試吓佢哋嘅辣醬,鹹鮮而辣勁有層次,買返屋企好快俾人食晒• ───────────────阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖•
平時去開旺角唔知食乜嘢
多數都會揀食阿木台灣麵
雖然一直都需要排隊
但永遠都唔會失望
就算佢喺舊地址嘅時候已經開始幫襯
之前有段時間比較少去
估唔到一樣咁多人
始終性價比高,又好食嘅餐廳真係唔多
最近再訪覺得有進步

最出名當然係佢哋嘅台灣牛肉麵,半筋半肉真係冇得輸
其次台式小食如鹽酥雞都係我嘅最愛

♡麻辣牛肉牛筋麵

♡蕃茄牛肉牛筋麵

♡蚵仔酥

♡芝士肉鬆蛋餅

飲品方面,印象中個名叫做鳳梨冰茶唔太甜幾好飲

• ───────────────

阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

• ───────────────

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #美食推薦 #旺角美食 #阿木台灣麵 #台灣美食

🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 蚵仔酥
2023-12-22 79 瀏覽
阿木台灣麵係旺角區都頗有有名氣,今日午飯時間經過,終於有機會一試。蕃茄牛肉麵(片切)蕃茄湯底比平時食到的更開胃,湯底飲落清甜有牛香味。牛肉係我鐘意的牛𦟌,仲要有4大塊,超厚切,炆得夠入味,食落更清爽。酸菜帶甜,很好食,麵質又夠彈牙,水準很高。炸花枝丸真材實料,有花枝粒。炸到金黃,外表香脆。入面就夠咬口。金鑽鳳梨四季春加仙草四季春加入醃制的菠蘿粒,飲落清新有果香。餐廳野食夠地道,為左呢碗牛肉麵,我會再回頭。
阿木台灣麵係旺角區都頗有有名氣,

今日午飯時間經過,終於有機會一試。

蕃茄牛肉麵(片切)

塊,超厚切,炆得夠入味,食落更清爽。酸菜

帶甜,很好食,麵質又夠彈牙,水準很高。

炸花枝丸

真材實料,有花枝粒。炸到金黃,外表香脆。入面就夠咬口。

金鑽鳳梨四季春加仙草

四季春加入醃制的菠蘿粒,飲落清新有果香。

餐廳野食夠地道,為左呢碗牛肉麵,

我會再回頭。

2023-12-21 58 瀏覽
上星期六我哋去左旺角既「阿木台灣麵」食飯,呢間餐廳除咗有正宗台灣牛肉麵,仲有好多款台灣特色食物同飲品,包括蛋捲🥚、小食🍢,同埋各款台式飲品🍹。我地揀左兩款麵,有蕃茄牛肉牛筋麵同紅燒牛肉牛筋麵。兩款都好出色,湯底濃郁,牛肉同牛筋都好嫩滑,特別係蕃茄牛肉牛筋麵,仲加咗蕃茄嘅酸甜味,好開胃!🍅除咗麵,我哋仲叫咗鹽酥雞同炸甜不辣。鹽酥雞外脆內嫩,每口都係外皮香脆,肉汁豐富,真係令人上癮!而炸甜不辣就係我最愛,裡面有花枝同蔬菜,油炸得恰到好處。🍗🌶️飲品方面,我揀左黑糖珍珠奶茶同粒粒白桃汁。黑糖珍珠奶茶味道濃郁,珍珠彈牙,甜度剛好,好解渴!而粒粒白桃汁清甜爽口,真係好消暑!🥤🍑「阿木台灣麵」真係一間唔可以錯過既台灣美食餐廳,唔論係麵條定係小食同飲品,每一樣都好正!下次再去旺角,我一定會再去食返啲美食!😋✨

同朋友一齊食 叫咗三碗牛肉面 一碟菜 一個蛋餅同鹽酥雞 同埋仙草奶茶牛肉面份量唔少 食完好飽 而且鍾意食蕃茄湯嘅人會揀蕃茄湯多過原本嘅湯底 茄湯唔係死蕃茄湯味 飲落似熬咗好耐 比較濃郁蕃茄味嘅湯牛肉麵蔥同酸菜都有揀多啲少啲 選擇幾個人化時菜應該係菠菜嚟 時菜唔只落咗豉油 仲有啲蒜喺面 食落一啲都唔dry 超級好食 仲要37蚊嚟講幾抵食芝士肉鬆蛋餅 入面肉鬆俾得唔少 而且都唔太細塊 食落冇咩特別鹽酥雞都係感覺冇咩特別 一定唔係難食 想過口癮都可以叫翻一份嚟食下仙草奶茶嘅仙草成舊放杯到 冇切開過 結果奶茶飲完都未吸到仙草

牛肉麵蔥同酸菜都有揀多啲少啲 選擇幾個人化

仲要37蚊嚟講幾抵食

• 蕃茄牛肉麵
2023-12-16 149 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 阿木台灣麵 💥大隻仔今次介紹呢間餐廳由舊舖頭食到而家新店舖,餐廳老闆係台灣人,祖傳60年家族傳承秘方,味道夠晒正宗。大隻仔鍾意食呢間餐廳嘅牛肉麵原因就係牛肉夠晒大件,而且非常軟淋,有入口即溶嘅感覺,真係幾好食。阿木係少數可以做到咁高質,牛肉軟淋入味既台灣牛肉麵餐廳。特別提提,收銀員工超級有禮貌,非常加分。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 紅燒牛肉牛筋麵 $78 湯底比較簡單,冇好濃烈嘅藥材味道,主要用上台灣醬油同豆瓣醬製成。主角牛肉牛筋份量多,牛肉係用上牛展,有2大件,每件都比匙羹還要大件,完全唔需要用牙力就可以咬開,而且非常入味,真係好好食。牛筋有3小件,比起牛展更加軟淋,充滿膠質,入口即溶。而麵條大隻仔每次都會選擇硬麵的。🔥 芝士岩鹽奶蓋四季春 $19點1-10餐,飲品有半價。四季春充滿青茶香味,芝士岩鹽奶蓋夠厚實,有淡淡芝士香味,而且夠滑。🔥 芝士肉鬆蛋餅 $45芝士肉鬆蛋餅味道不錯,可惜芝士做唔到拉絲,蛋餅皮唔會太厚,岩
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 阿木台灣麵 💥

阿木係少數可以做到咁高質,牛肉軟淋入味既台灣牛肉麵餐廳。
特別提提,收銀員工超級有禮貌,非常加分。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 紅燒牛肉牛筋麵 $78
紅燒牛肉牛筋麵

牛筋有3小件,比起牛展更加軟淋,充滿膠質,入口即溶。
紅燒牛肉牛筋麵

而麵條大隻仔每次都會選擇硬麵的。
紅燒牛肉牛筋麵 (硬麵)

🔥 芝士岩鹽奶蓋四季春 $19
點1-10餐,飲品有半價。
芝士岩鹽奶蓋四季春(半價)

🔥 芝士肉鬆蛋餅 $45
芝士肉鬆蛋餅味道不錯,可惜芝士做唔到拉絲,蛋餅皮唔會太厚,岩岩好,而且包住超級多肉鬆,每一口都會食到好多肉鬆。

2023-12-13
10 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉牛筋麵
紅燒牛肉牛筋麵 (硬麵)
芝士岩鹽奶蓋四季春(半價)
2023-12-16 56 瀏覽
以前旺角另一間分店排曬長龍嘅時候食過依家呢間依然都係咁多人繁忙時間前到食晚餐就唔洗等直接食。鹽酥雞就本身好鍾意食之前每次都係叫鹽酥雞便當食到好飽,覺得佢整得真係好香脆!。麻辣牛肉麵好香雖然係麻辣不過唔會好辣面條都軟硬適中值得一讚係牛肉好淋好入味!而且份量都唔少超級好食,真係大推。蛋餅揀左芝士玉米蛋餅每次黎親都係必點仲有其他唔同餡料可以揀。地瓜條好多酸梅粉酸酸甜甜好開胃其他小食都好吸引可惜兩個人太多食唔到咁多。下次一定會再食
以前旺角另一間分店排曬長龍嘅時候食過
依家呢間依然都係咁多人
繁忙時間前到食晚餐就唔洗等直接食

鹽酥雞就本身好鍾意食
之前每次都係叫鹽酥雞便當
食到好飽,覺得佢整得真係好香脆!

麻辣牛肉麵好香
雖然係麻辣不過唔會好辣
面條都軟硬適中
值得一讚係牛肉好淋好入味!
而且份量都唔少
超級好食,真係大推