2023-12-12 84 瀏覽
⟡⟡⟡阿木台灣麵⟡⟡⟡每次係旺角行街都會心思思想黎食阿木,以前旺角返工可以隨時食,而家不行了🥲由小店開始支持,就算開多間品質都仲keep到-紅燒牛肉牛筋麵 HKD78牛肉同牛筋都足料🔅-鹽酥雞便當 🍱 HKD 58可以選擇多肉燥之舉 真係大大加分嫁!-台式炸大腸 HKD45-蚵仔酥 HKD49-黑糖珍珠奶茶 HKD16-芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 HKD19加仙草+$5可以揀去冰🤭岩哂我呢d飲開熱野又心癮想飲凍既人🥰
⟡⟡⟡阿木台灣麵⟡⟡⟡

由小店開始支持,就算開多間品質都仲keep到

-紅燒牛肉牛筋麵 HKD78
牛肉同牛筋都足料🔅

-鹽酥雞便當 🍱 HKD 58
可以選擇多肉燥之舉 真係大大加分嫁!

-台式炸大腸 HKD45

-蚵仔酥 HKD49

-黑糖珍珠奶茶 HKD16

-芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 HKD19
加仙草+$5
可以揀去冰🤭岩哂我呢d飲開熱野又心癮想飲凍既人🥰
2023-12-08
2023-12-12 70 瀏覽
今晚同朋友嚟到旺角食一間人氣餐廳,就係主打台灣料理嘅阿木台灣麵。
我哋一嚟到嘅時候,餐廳入面都坐滿食客,真係好受歡迎。係呢度可以食到正宗台灣牛肉麵,仲有款台灣小食同飲品揀,而且份量非常多,性價比高!店員都好nice咁同我哋推薦美食,佢哋話蚵仔酥係最近新推出,真係好好味!!主食 - 紅燒牛肉麵 & 蕃茄牛肉麵牛腱肉質軟腍多汁,煮得非常入味,配濃郁嘅紅燒牛肉湯,十好鮮甜美味。而蕃茄牛肉麵的湯底,會帶點酸甜味道,非常益胃又滋味。蚵仔酥(炸蠔仔酥)新推出小吃!極力推薦!新鮮炸至金黃色,外脆內軟嘅口感!而且蚵仔飽滿不縮水,讚!芝士玉米蛋餅正宗台式風味台灣蛋餅,香味十足!蛋餅有蛋香味,口感煙韌,再加入秘製醬汁、玉米粒和芝士,增加口感層次!飲品 - 檸檬四季春 & 粒粒白桃汁兩杯台式各有特色,檸檬四季春味道酸酸甜甜,十分解膩又解渴!而粒粒白桃汁的果香較為出眾,非常香甜,而且有粒粒白桃果肉,十分推薦!

主食 - 紅燒牛肉麵 & 蕃茄牛肉麵
而蕃茄牛肉麵的湯底,會帶點酸甜味道,非常益胃又滋味。

蚵仔酥(炸蠔仔酥)
新推出小吃!極力推薦!
新鮮炸至金黃色,外脆內軟嘅口感!而且蚵仔飽滿不縮水,讚!

芝士玉米蛋餅

飲品 - 檸檬四季春 & 粒粒白桃汁
2023-12-08 57 瀏覽
呢間牛肉麵聽講好出名一直都放咗喺名單上面等着去食於是今個星期六就同咗朋友去咗呢間聞名已久嘅台灣牛肉麵食個lunch.不過其實本身都冇乜特別期望因為喺香港食過嘅牛肉麵個湯底都好似普普通通啲牛肉又唔算特別出色.基本嘢,嗌咗個紅燒牛肉麵加咗個燙青菜牛肉麵賣相都OK有大大件牛肉同埋有啲酸菜估唔到一食落去都幾有驚喜個湯底帶少少藥材味非常香濃然後加咗少少枱面嗰罐麻辣醬點埋啲牛肉食非常之夾有畫龍點睛之效果個面底都幾彈牙食吓食吓,轉眼間就清咗碗無咩期望之下,咁樣反而好驚喜絕對有下次
呢間牛肉麵聽講好出名
一直都放咗喺名單上面等着去食
不過其實本身都冇乜特別期望
因為喺香港食過嘅牛肉麵
個湯底都好似普普通通
啲牛肉又唔算特別出色
基本嘢,嗌咗個紅燒牛肉麵加咗個燙青菜
牛肉麵賣相都OK
有大大件牛肉同埋有啲酸菜
估唔到一食落去都幾有驚喜
個湯底帶少少藥材味非常香濃
然後加咗少少枱面嗰罐麻辣醬
點埋啲牛肉食非常之夾
有畫龍點睛之效果

個面底都幾彈牙
食吓食吓,轉眼間就清咗碗
無咩期望之下,咁樣反而好驚喜
絕對有下次
上網見呢間台式餐廳評價幾高,去左食個lunch,點知好失望。午餐配左肉燥飯,啲肉燥普普通通,但啲飯好淋,無乜口感。台灣腸仔ok,其他配菜都正常。加$10轉左做珍珠奶茶,加多$1諗住飲唔晒可以拎走,點知好難飲,啲味好假,同平時珍珠奶茶專門店簡直無得比。雖然佢唔係出名賣台式飲品,但無諗過咁難飲,連普通奶茶都比不上,最後飲左1/3頂唔順無飲到,外賣都拎唔落手。可能呢間只係出名食台灣麵,見大部分人係食麵。。。我咁唔好彩揀晒佢唔掂果啲食品卦。。。不過唔會再試了😅

珍珠奶茶
2023-12-05
午餐
2023-12-05 96 瀏覽
星期日午餐我哋去咗旺角嘅「阿木台灣麵」店,真係好難搵到正宗台灣牛肉麵,而佢哋就係專門賣正宗台灣麵嘅!餐廳主打台灣麵,包括牛肉麵、台式便當、蛋餅同鹽酥雞等等小食,味道好正宗,而且價錢都好親民,性價比真係好高呀!🍜😋🍱🍳🍗首先係「紅燒牛肉牛筋麵」,牛肉係紅燒得好入味,軟腍多汁,牛筋都好嚼勁!麵條彈牙有嚼勁,湯底鮮美,真係食到嘴裡滋味無窮!每一口都係牛肉同牛筋嘅鮮香,令人回味無窮!🍜🐮😍接下嚟係「蕃茄牛肉牛筋麵」,呢碗麵湯底非常好味😋,蕃茄湯底酸酸甜甜,同牛肉同牛筋嘅結合真係好開胃!牛肉嫩滑,牛筋有嚼勁,配上彈牙嘅麵條,每一口都好滿足!味道鮮美,真係一碗令人回味嘅牛肉麵!🍜🍅🐮😋小食方面,「家傳鹽酥肉」,呢個係台灣嘅經典小食!鹽酥肉炸得金黃酥脆,外脆內嫩!每一口都食到肉汁嘅鮮香同鹹香嘅誘人味道!真係令人欲罷不能!如果你鍾意炸物,呢個絕對係你唔可以錯過嘅!🍗😍最後就係「炸甜不辣」,呢個係台灣嘅傳統小吃!炸甜不辣外脆內軟,每一口都有嚼勁同鮮甜嘅口感,味道出色!真係一款好開胃嘅小吃!🍤😋至於飲品,阿木台灣麵都有好多選擇!黑糖珍珠鮮奶有濃郁嘅黑糖味同咬勁十足嘅珍珠,味道非常香甜滋潤!芝士奶蓋岩鹽四季

至於飲品,阿木台灣麵都有好多選擇!黑糖珍珠鮮奶有濃郁嘅黑糖味同咬勁十足嘅珍珠,味道非常香甜滋潤!芝士奶蓋岩鹽四季青春茶絕對係一個別具風味嘅飲品,芝士奶蓋同岩鹽茶嘅結合,酸甜帶點咸香,令人驚喜!兩款飲品都好好味,可以消暑解渴!🥤😍

總括而言,阿木台灣麵喺旺角嘅一個值得推薦嘅台灣麵店!
2023-12-04 63 瀏覽
🍚阿木台灣麵好少食台灣野 今次就去試下呢間出名既🍚芝士肉鬆蛋餅個蛋餅好大舊芝士肉鬆溝埋都唔錯🍚鹽酥雞便當每款便當都有1碟3格既野食啲雞無出面個d咁咸👍🏻肉燥飯正常👌🏻🍚台灣腸便當d腸賣相一般 但其實好食份量ok💛阿木台灣麵旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖#台灣野 #牛肉麵 #台灣 #旺角#黃店 #openrice #foodie #foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚阿木台灣麵

💛阿木台灣麵
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

#台灣野 #牛肉麵 #台灣 #旺角
2023-11-29 90 瀏覽
同朋友喺旺角行完街,想食台灣嘢,第一時間諗起「阿木台灣麵」。嚟到剛好過了午市繁忙時間,唔使排隊,可以即時入座。餐廳主打眷村風牛肉麵,店內採光十足,裝潢走和諧木系風,用餐空間大小正常。紅燒牛肉牛筋麵 ($78)  湯頭鮮味十足,帶陣陣牛骨香,濃而不膩。牛肉同牛筋下得非常慷慨,牛肉極厚身,入口軟稔不爛,牛筋含豐富膠原蛋白;麵條轉咗新竹米 (+$3),米粉細滑具彈性,配湯吃最適合不過。鹽酥肉便當 ($63)  鹽酥肉炸得夠乾身,調味啱啱好,肉質粉嫩;肉燥肥瘦適中,入口鹹鹹甜甜;配菜有滷蛋,麵筋同自家調製菜脯,麵筋甜甜地,好醒胃。台灣小香腸 ($32)  小香腸外皮煎得好脆,咬下不肥不膩,食到滿口鮮嫩肉汁。芝士肉鬆蛋餅 ($45)  蛋餅即點即製,新鮮熱辣,蛋同餅皮貼合,入口富蛋香。芝士半溶,有拉絲效果;加上香甜肉鬆,食落超惹味。飲品點咗杯金鑽鳳梨汁 (+$17) 內有菠蘿粒,入囗清甜滋潤;另一杯黑糖珍珠奶茶 ($16)  水準亦唔錯,奶茶順喉香滑,珍珠煙韌有嚼勁,入口濃淡得宜。
2023-11-27 210 瀏覽
成日係旺角經過見到呢間,今次終於試下佢#蕃茄牛肉牛筋麵 🍅🍜超大碗😳唔怪之得可以揀少麵🙈牛肉軟淋得黎帶點咬口,牛筯炆得好淋充滿膠質😀麵質適中,蕃茄湯似加左啲茄膏既感覺🍅HKD78#鹽酥肉便當 🍱便當有滷肉飯再加鹽酥肉,再有3款小前菜,好豐富~鹽酥肉炸得唔油膩,肉質爽彈有啲似豬頸肉feel🤣帶少少酒香,椒鹽味就唔太出🙈滷肉好岩送飯😋HKD63#芝士肉鬆蛋餅 🌯蛋餅皮軟熟,超多肉鬆🤩芝士唔係拉絲個款,係片裝芝士,fafafoodie 想要拉絲芝士🥺🥺HKD45#梅子地瓜條 🍠地瓜肉係橙色既,唔算超甜,有得揀多梅子粉😁酸酸甜甜~如果炸皮做返薄啲會更好HKD40#芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 (凍) 🥤揀左微糖走冰,芝士奶蓋幾輕盈,烏龍茶味唔算濃,飲完唔怕瞓唔著😆HKD38(叫主食可半價加購)#金鑽鳳梨四季春 (凍) 🥤四季春茶味幾出😋金鑽鳳梨香甜,仲有啲果肉添~~HKD34 (叫主食可半價加購)免加一服務費阿木台灣麵旺角#fafafoodie_旺角
成日係旺角經過見到呢間,今次終於試下佢

#蕃茄牛肉牛筋麵 🍅🍜

#梅子地瓜條 🍠
HKD40

梅子地瓜條

#芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 (凍) 🥤
HKD38(叫主食可半價加購)

#金鑽鳳梨四季春 (凍) 🥤
四季春茶味幾出😋金鑽鳳梨香甜,仲有啲果肉添~~
HKD34 (叫主食可半價加購)

金鑽鳳梨四季春/芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

免加一服務費
阿木台灣麵
旺角
#fafafoodie_旺角
呢間阿木台灣麵系OpenRice嘅開飯熱店Bookmark咗好耐 終於都去咗食🤪今次一於試下佢到底系咪真系咁好食😎老闆系台灣人 見到佢menu上面嘅嘢都真系好台式🤣咁當然要嗌最signature嘅牛肉麵同魯肉飯啦🤪👍🏿紅燒牛肉牛筋麵 $78湯底清清地唔油膩麵條軟硬適中 食落帶少少嚼勁😚掛湯能力同湯頭配合得啱啱好夠味但又唔會好淡😋最值得appreciate嘅系即使個麵浸耐咗都等到麵條嘅彈性 唔會淋晒👍🏿牛展肉非常厚切 炆得好淋 帶少少牛筋位 食落有種骨膠原漿口嘅感覺而且肉質夠嫩唔會炆過龍搞到舊肉老晒👍🏿牛筋亦系炆得夠晒淋成碗麵嘅調味啱啱好 唔會太鹹又唔會冇味食完都唔會好口乾😆味道: 9/10性價比: 8/10另外枱上面有佢哋自家製麻辣醬唔算好辣 少少麻香 配牛肉麵都幾夾不過就冇話特別出色~👍🏿鹽酥肉便當 $63鹽酥肉好似系呢間店首創嘅聽聞系因為老闆細個唔鐘意食雞 佢爸爸就將鹽酥雞嘅做法改用豬肉嚟整Turns out就變咗鹽酥肉🤣呢個便當性價比幾高有一碗魯肉飯 一份鹽酥肉同埋啲台式前菜鹽酥肉炸得幾香脆 炸粉厚薄適中而且唔會好淋油😚肉質好嫩一啲都唔鞋口有啲用咗肥啲嘅豬肉油香十足😜不過史努比就
呢間阿木台灣麵系OpenRice嘅開飯熱店

性價比: 8/10

另外枱上面有佢哋自家製麻辣醬
唔算好辣 少少麻香
配牛肉麵都幾夾
不過就冇話特別出色~
麻辣醬

不過史努比見到肥膏都幾多 咁肥仔嘅嘢唔啱我🤣
味道://////
台式炸大腸

嗌咗牛肉麵或者系魯肉飯套飯飲品有50%discount😚
👍🏿玫瑰花烏龍 $14 (原價$28)
呢杯系無糖冷泡茶
淡淡嘅玫瑰香同烏龍茶好夾
食親台灣嘢都好鐘意飲冷泡茶 解膩🤭
味道: 8/10
性價比: 8/10
👍🏿仙草奶茶 $15 (原價$30)
呢杯系媽媽👩🏻嗌嘅
用咗個鐵杯嚟裝我笑咗 即刻有啲茶記feel😂
但其實咁樣仲好啦環保啲🤣
媽媽👩🏻話唔錯幾好飲~
味道: /////
抵食: 8.5/10
回頭率: 8/10
魯肉飯
2023-11-20 105 瀏覽
旺角超人氣嘅台灣美食,估唔到兩點鐘都咁多人食緊!❥紅燒牛肉牛筋麵 $78紅燒湯底好正宗,食得出台灣香料味👍🏻牛腱好大嚿,同時又好軟腍🥩牛肉包住牛筋腱,食到肉質嘅同時又食到Q彈果凍般嘅筋腱😋牛筋嘅份量都好多,軟軟糯糯,骨膠原好重🫶🏻麵質彈牙,口感好好😽❥番茄牛肉牛筋麵 $78同紅燒牛肉牛筋麵,唯一唔同嘅就係個湯底~蕃茄湯酸酸甜甜,但甜味偏重👅如果鍾意食甜蕃茄嘅人就一定要試吓呢個湯底啦❥芝士肉鬆蛋餅 $45蛋餅好好食🤤肉鬆好脆,份量好多😆外層嘅蛋同餅皮都好滑嫩😻❥鹽酥雞 $39鹽酥雞炸得好香口💖不過食到最後有啲膩🤣❥金鑽鳳梨紅茶 +$17食到有菠蘿果肉,甜度適中🍍❥芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 +$19奶蓋好味,配上烏龍茶炭燒嘅香氣🥰平衡得好好~
旺角超人氣嘅台灣美食,估唔到兩點鐘都咁多人食緊!

❥紅燒牛肉牛筋麵 $78

紅燒湯底好正宗,食得出台灣香料味👍🏻
牛腱好大嚿,同時又好軟腍🥩
牛肉包住牛筋腱,食到肉質嘅同時又食到Q彈果凍般嘅筋腱😋
牛筋嘅份量都好多,軟軟糯糯,骨膠原好重🫶🏻
麵質彈牙,口感好好😽

❥番茄牛肉牛筋麵 $78

同紅燒牛肉牛筋麵,唯一唔同嘅就係個湯底~
蕃茄湯酸酸甜甜,但甜味偏重👅
如果鍾意食甜蕃茄嘅人就一定要試吓呢個湯底啦

❥芝士肉鬆蛋餅 $45

蛋餅好好食🤤
肉鬆好脆,份量好多😆
外層嘅蛋同餅皮都好滑嫩😻

❥鹽酥雞 $39

鹽酥雞炸得好香口💖
不過食到最後有啲膩🤣

❥金鑽鳳梨紅茶 +$17

食到有菠蘿果肉,甜度適中🍍

❥芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 +$19

奶蓋好味,配上烏龍茶炭燒嘅香氣🥰
平衡得好好~
2023-11-18 123 瀏覽
間唔中就想食台灣嘢!呢間阿木台灣麵已經喺旺角好耐啦,但係都長期有好多人排隊,今日夜咗收工九點幾去到都係滿座咁滯😱食咗佢哋嘅招牌牛筋牛肉麵,牛筋同牛肉大大塊咬落去好香口又鬆軟!另外叫咗麻辣肉燥拌麵,肉燥燥配上佢哋自家製嘅特製麻辣醬汁非常惹味。當然唔少得食咗小食鹽酥雞,大大粒包裹住炸粉真係非常之香口,仲有芝士粟米蛋餅,超多餡料,即叫即製熱辣辣大大嚿!然後跟餐可以配嘢飲,今次飲咗黑糖珍珠鮮奶,珍珠係比較硬嘅口感,鮮奶唔會太甜!
2023-11-15 117 瀏覽
經過好多次一直都想食,但係成日都好似好多人咁今日終於食到啦!不嬲都好鍾意食台灣嘢真係特別要極力推薦肉鬆蛋餅!首先蛋香夠係已經好一拎開見到肉鬆超豐富!而且佢用嗰啲肉鬆呢係一咬就好有口感好脆嘅肉鬆!並不是紙皮,質感難咬肉鬆!真係好正好正,我覺得佢呢間舖頭蛋餅係必試嘅小食叫咗兩個便當其實佢啲份量真係都好大碟頭下加埋個蛋餅,直頭係食到棒住個肚走因為我食撈麵嘅關係,所以見到有麻辣調味醬係自己整嘅個味道係非常之香口嘅!
經過好多次一直都想食,
但係成日都好似好多人咁
今日終於食到啦!
不嬲都好鍾意食台灣嘢

真係特別要極力推薦肉鬆蛋餅!
首先蛋香夠係已經好
一拎開見到肉鬆超豐富!
而且佢用嗰啲肉鬆呢係一咬就好有口感好脆嘅肉鬆!
並不是紙皮,質感難咬肉鬆!
真係好正好正,
我覺得佢呢間舖頭蛋餅係必試嘅小食

叫咗兩個便當
其實佢啲份量真係都好大碟頭下
加埋個蛋餅,直頭係食到棒住個肚走

因為我食撈麵嘅關係,
所以見到有麻辣調味醬係自己整嘅
個味道係非常之香口嘅!
2023-11-15
2 分鐘 (堂食)
午餐
2023-11-15 95 瀏覽
每次去到旺角都唔知食咩好👅 咁啱撞正啲學生放lunch 見到佢地係咁衝入去 就知道佢有啲料到😳🌟紅燒牛肉麵 $67 (8.5/10)+$10 珍珠奶茶只可以話招牌就係招牌😎個湯好濃·牛肉大大嚿一咬就開麵質係小編最鍾意•夠曬煙韌🌟鹽酥肉便當 $62 (7/10)+$15 珍珠仙草奶茶鹽酥肉不過不失·啲肉燥仲可以免費加多🌟台式炸大腸 $45 (8.5/10)個大腸超級肥·個皮脆到傻😭🌟滷牛肚絲 $36 (8/10)滷得超級入味·又唔會鹹到
每次去到旺角都唔知食咩好👅
咁啱撞正啲學生放lunch
見到佢地係咁衝入去 就知道佢有啲料到😳

🌟紅燒牛肉麵 $67 (8.5/10)
+$10 珍珠奶茶
只可以話招牌就係招牌😎
個湯好濃·牛肉大大嚿一咬就開
麵質係小編最鍾意•夠曬煙韌

🌟鹽酥肉便當 $62 (7/10)
+$15 珍珠仙草奶茶
鹽酥肉不過不失·啲肉燥仲可以免費加多

🌟台式炸大腸 $45 (8.5/10)
個大腸超級肥·個皮脆到傻😭

🌟滷牛肚絲 $36 (8/10)
滷得超級入味·又唔會鹹到
2023-11-14 1961 瀏覽
之前一直都想試呢間阿木台灣麵,但因為經常大排長龍,所以都未有機會試到。今日可能因為係平日加上適逢下午茶時段所以未坐滿,終於可以試吓啦!❇️紅燒牛肉麵 $74▶️湯底味道濃郁,但又唔會過鹹。牛肉非常大嚿,雖然切得厚,但肉質依然軟腍,而且好入味,麵質爽口彈牙。❇️鹽酥肉便當 $63▶️包括三款前菜小食,有菜莆、滷水蛋半隻同埋花生烤麩肉燥飯多汁,雖然已經叫咗少飯,但都依然有一定份量,鹽酥肉炸完後,入面肉質依然粉嫩,而且亦夠腍,只係略嫌味道較淡,但可以自行另外再點枱上面的淮鹽嚟食,味道就剛剛好了!❇️芝士肉鬆蛋餅 $45▶️我個人好喜歡食蛋餅,但響香港好難搵到一間真係做得比較正宗而且好食嘅蛋餅,但呢度嘅蛋餅比到我有驚喜,因為外皮做得好軟熟亦唔會好厚,入面亦有蛋香,而且肉鬆份量都幾多,真係做到貼近台灣食到的地道蛋餅味道👍🏻❇️台式炸大腸 $45▶️呢個小食亦係令我覺得好有驚喜的🤩!大腸外皮炸得香脆,入口脆卜卜,每一片的味道都好有鹹香,唔會有內臟的怪味之餘,亦唔會炸到油淋淋,而且份量都唔少,好食推介!👍🏻❇️熱黑糖珍珠奶茶 (跟餐+$16)▶️唔會太甜,奶同茶的比例平均❇️熱金鑽鳳梨四季春 (跟餐+$17)▶️有淡淡的鳳

❇️紅燒牛肉麵 $74

❇️鹽酥肉便當 $63
▶️包括三款前菜小食,有菜莆、滷水蛋半隻同埋花生烤麩

❇️芝士肉鬆蛋餅 $45

❇️台式炸大腸 $45

❇️熱黑糖珍珠奶茶 (跟餐+$16)
▶️唔會太甜,奶同茶的比例平均

❇️熱金鑽鳳梨四季春 (跟餐+$17)
▶️有淡淡的鳳梨香味,底層亦都有少少鳳梨果肉,叫咗微甜,甜度剛剛好

餐廳雖然地方唔大,但勝在食物質素佳而且價錢唔貴份量亦多,難怪經常排長龍!
2023-11-13
下午茶
2023-11-13 74 瀏覽
難得經過附近諗住去食吓差唔多三點都仲要喺門口攞飛等食物水準都還算可以 但唔係好大驚喜我覺得牛肉麵個湯底可以好啲鹽酥雞 泡菜 都不過不失呢期周街都開咗好多台灣嘢有比較之下 覺得佢有啲普通
難得經過附近諗住去食吓
差唔多三點都仲要喺門口攞飛等